Izvješće o provedenom savjetovanju - Javno savjetovanje o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Tajma Rismondo Čalo 5. KATEGORIZACIJA I ZAHTJEV ZA KATEGORIZACIJU OBJEKTA, Članak 48. Iza stavka 2 članka 48 "Za ugostiteljske objekte u domaćinstvu smještene stambenim zgradama za vrste: soba, apartman i studio apartman u domaćinstvu, ugostitelj je dužan nadležnom tijelu dostaviti suglasnost suvlasnika o korištenju zajedničkih dijelova zgrade za ugostiteljske svrhe". Nije prihvaćen Poštovana, ovaj Pravilnik ne odnosi se na domaćinstva.
2 Ksenija Petrinović 4. KATEGORIJE OBJEKATA I UVJETI ZA KATEGORIJE, Članak 46. U smještajnom objektu SOBE predvidjeti: Domaćinstvo može pružati usluge korištenja zasebne prostorije i/ili prostora za pripremanje jednostavnih jela, u kojima gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremaju i konzumiraju jela i druge usluge uobičajene u ugostiteljstvu (grill u vrtu ili pored bazena i sl.) Primljeno na znanje Poštovana, ove usluge se mogu pružati, ako se uslužuje hrana.
3 Ksenija Petrinović 4. KATEGORIJE OBJEKATA I UVJETI ZA KATEGORIJE, Članak 46. Ukoliko kupaonica ima tuš sa zavjesom ili zaslonom, kada to ne mora imati. Nije prihvaćen Poštovana, komentar nije predmet ovog članka. Kupaonica mora imati uvijek tuš sa zavjesom, zaslonom ili slično.
4 Ksenija Petrinović 4. KATEGORIJE OBJEKATA I UVJETI ZA KATEGORIJE, Članak 46. Dužina kreveta od 210 cm je pretjerana. Izbor takvih kreveta je sužen i rade se po narudžbi a razlika u cijeni za isti model 200 ili 210 cm dužine je 2500 -3000 kn razlike u cijeni – zaista preveliki i neopravdani trošak ukoliko glavninu gostiju ne čine košarkaši. Naravno, problem je i dostupnost i cijena madraca za tu veličinu kreveta, usput, debljina i kvaliteta madraca se ne spominju. Kreveti se propisuju za dvometraše a visina prostorija je ''neodređena'. Eventualno bi bilo prihvatljivo za 10-20 % kreveta tražiti dužinu 210 cm. U EU kategorizaciji hotelskih soba http://www.hotelstars.eu/fileadmin/download/kriterien/Hotelstars_Union-_Classification_Criteria_2015-2020.pdf za kategoriju 4 i 5 zvjezdica traži se dužina kreveta od barem 200 cm, a ukoliko 10% soba ima dužinu kreveta 210 cm ili više to se dodatno boduje. Nije prihvaćen Poštovana, ovaj Pravilnik se ne odnosi na Hotele. Dužina kreveta od 210 cm za neke vrste je propisana od 2002. godine, a za vrste iz ovog Pravilnika 2008. godine. Ova dužina kreveta odnosi se samo na nove objekte koji se kategoriziraju (sobe, apartmani ...). Postotak od 10% kreveta s ovom dužinom nije moguće ostvariti jer objekt predstavlja, npr. jednu dvokrevetnu sobu te 10% od dva kreveta nema smisla. U dosadašnjoj primjeni Pravilnika nije bilo problema u nabavi madraca.
5 Snježana Marković Sirovec 3. VRSTE OBJEKATA I UVJETI ZA VRSTE, 3.11. VRSTA OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ U Prilogu IV. - Uvjeti za vrstu objekt za robinzonski turizam pod Uvjeti, točka 1. Osnovni uvjeti navodite: "Objekt se mora nalaziti izvan urbanog područja". Ovdje je nužno objasniti što se smatra urbanim područjem kako bi se znalo ucrtati i upisati u prostorno plansku dokumentaciju i da li je potrebno da objekt bude u građevinskom području. Naime preporuka je da se ovaj pojam urbano područje uskladi sa Zakonom o prostornom uređenju i Zakonom o gradnji jer urbano područje kao pojam u navedenim zakonima se ne koristi i nama urbanistima nije dovoljno detaljan i konkretan podatak. Primljeno na znanje Poštovana, u točki 2. navedenog priloga propisano je: „Objekt se mora nalaziti na području gdje ne postoji mogućnost priključka na infrastrukturu“ te se time određuje, za potrebe ove vrste i ovog Pravilnika, urbano područje. Podrobnije određenje ovog pojma prepušteno je struci koja izrađuje prostorne planove i planira smještaj ove vrste u prostoru.
6 Caulerpa d.o.o. 3.7. VRSTA HOSTEL, Članak 38. Stavka o zasebnom ulazu uvedena je velikim dijelom zbog cestih prituzbi na buku gradjana koji zgradu dijele s hostelima. No u mnogim zgradama susjedima hosteli ne smetaju, cesto se radi o stambeno-poslovnim zgradama. Predlazemo da se dopusti otvaranje hostela sa zajednickim ulaskom, ali uz 100%-u suglasnost svih gradjana i poslovnih osoba u zgradi u kojoj se hostel nalazi. Potvrdjujemo iz iskustva prethodni komentar da je tako ne samo u Madridu, nego u vecini europskih zemalja. Sadasnjim restriktivnim zahtjevom za zasebnim ulazom otezava se poslovanje malim hostelima koji u hrvatskoj prevladavaju, a uglavnom ih vode mladi ljudi koji zaposljavaju druge mlade ljude, s mnogo entuzijazma i energije, o cemu svjedoci visoki rejting malih privatnih hostela od strane gostiju na stranicama poput Hostelworld.com. Primljeno na znanje Poštovani, o Vašem prijedlogu će biti raspravljeno u daljem tijeku konzultacija.
7 ROTBAN D.O.O. , Hostel Splitbackpackers 1 i Hostel Splitbackpackers 2 3.7. VRSTA HOSTEL, Članak 38. Članak 38. stav1. Hostel je prostor funkcionalno međesobno povezan u jednu cjelinu sa horizontalnim i vertikalnim komunikaacijama u kojem ugostitelj pretežito mlađim gostima pruža uslugu smještaja, a može prušati usluge prehrane, pića i napitaka. Drugi i treći stavak ostaju isti. Zašto hostel ne može imati poseban ulaz? U Splitu a vjerujem i ostalim gradovima, hosteli su smještaj za mlađe osobe koji dolaze u grad javnim prijevozom i odsjedaju dan, dva i uglavnom su smješteni u centru grada. U centru grada su sve stariji objekti i rijetko da neki ugostetelj može imati cijelu kuću pretvorenu u hostel pa da tako može imati poseban ulaz. 90% hostela u Splitu nema, niti može imati poseban ulaz već samo jedan kat stambene zgrade pretvoren u hostel a za ulaz koristi zajedničko stepenište sa ostalim stanarima. U ostalim evropskim gradovima je isto. Nedavno sam bila u Madridu i u centru Madrida se vide reklame hostela na samo jednom katu stambene zgrade. Ne znam zašto mi insistiramo na nečem što je gotovo nemoguće provesti. Također bi stavila primjedbu da hostel treba biti funkcionalna i međusobno povezana cjelina ali ne mora nužno imati jedna ulazna vrata hostela. Primjer. Moj hostel je prije bio veliki građanski stan sa 6 soba, kuhinjom i sanitarnim prostorima. Bio je prolaz iz sobe u sobu. U jednu sobu se je moglo ući i sa stepeništa i iz stana i to je bila soba za poslugu.Kad smo napravili hostel zatvorili smo prolaze iz sobe u sobu i napravili smo spavaonice i sobe. Međutim vanjsku sobu nismo mogli staviti pod hostel jer nije pod istim vratima iako je funkcionalno i zemljišno knjižno jedna cjelina. Ovakav problem imaju mnogi hosteli jer su stanovi u užoj gradskoj jezgri se tako gradili a hosteli se otvaraju baš u takvim stanovima i na tim pozicijama.Stoga smatram da bi stavak 1. ovog članka trebao izgledati kao što sam predložila Nije prihvaćen Poštovani, hostel može i mora imati poseban ulaz. Pravo na dostojan život i rad ugostitelja ne može to isto pravo negirati drugim subjektima. Do 2014. godine nije bilo obveze zasebnog ulaza za hostel. Međutim, zbog stalnih prosvjeda stanara i poslovnih subjekata (zbog ponašanja gosta hostela), a u cilju zaštite i njihovih prava, uvedena je odredba o zasebnom ulazu, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama. Ove navode potvrđuje i zaključak tvrtke Caulerpa d.o.o. u tekstu ispod: „Stavka o zasebnom ulazu uvedena je velikim dijelom zbog čestih pritužbi na buku građana koji zgradu dijele s hostelima“.
8 Mile Mateša 3.3. VRSTA STUDIO APARTMAN, Članak 34. Površina Studio apartmana Prijedlog: Da se kod određivanja minimalne površine modula studio apartmana uzme veći raspon odstupanja barem za dva m2, a ne kao u prijedlogu od 1m² (kod postojećih objekata). Predlažem da ta površina bude primjerice za 4 osobe: 30,5-32,5 m² (za 3*). Pojašnjenje: Smatram da je odstupanje od minimalne površine premalo od samo 1m², i da bi se trebala ostaviti mogućnost odstupanja kod postojećih objekata od 2 m², jer objekti koji su registrirani po starijim Pravilnicima imaju puno manju površinu od ove koja se sada propisuje i uspješno posluju što znači da za turiste nije presudna površina već kvaliteta i sadržaji koje taj objekt ima u ponudi. Primjerice: Postojeći apartmani ili studio apartmani koji uspješno posluju već duži niz godina, imaju: Studio apartman za 3 osobe (sa 3*) - ima površinu od 20 m² - dok se sada propisuje 26,5-27,5 m² , a postojeći Apartman za 4 osobe sa 3* ima površinu primjerice od 29 m². Svakim novim Pravilnikom se ta minimalna površina povećava, što nije u redu, jer na primjeru ranije registriranih objekata na tržištu vidimo da ta površina nema presudnu ulogu u prodaji. Trebamo biti fleksibilniji u propisivanju minimalnih uvjeta za kategoriju vezano uz površinu objekta. Zbog promjena pravilnika će jedan studio apartman sa 3* za 3 osobe po starijim Pravilnicima imati 20 m², a studio apartman registriran 2014.g. 31 m², a na tržištu su oni potpuno jednaki, i njihova prodaja će ovisiti prvenstveno o opremanju i drugim sadržajima, a ne o površini. Sve navedeno se odnosi na postojeće objekte, a ne na gradnju novih objekata za smještaj, jer postojeći objekti se moraju uklopiti u površinu kojom raspolažu i ne treba ih ograničavati u odstupanju od samo 1m² i time im smanjivati kapacitete. Nije prihvaćen Poštovani, objekti koji imaju rješenje po starom Pravilniku nemaju manje površine. Suprotno, ovim Pravilnikom predviđena odstupanja smanjuju površine iz prethodnog Pravilnika. Površine studio apartmana su minimalne i s većim odstupanjima istih nije moguće smjestiti potreban namještaj s pristupnim komunikacijama. Površina je uvijek presudna, bez nje nema ni opreme ni gosta.
9 Terpsihora 2.5.1. Smještajni kapacitet, Članak 15. Kao vlasnica dva hostela u Splitu, u potpunosti podržavam prijedloge i komentare kolega. Zar najvažniji kriterij i vodič zakonodavstva ne bi trebao biti stupanj zadovoljstva gosta? Naravno uz sigurnost gostiju, ali kao što su kolege navele, ona nipošto nije ugrožena smanjenjem kvadrature po krevetu na 2 m2, umjesto 4. Po ovom pravilniku, sobe i spavaonice zjape prazne, a hostelima se oduzima socijalni faktor kojega gosti ovakvih objekata drže bitnom značajkom hostela. Nije prihvaćen Poštovana, odgovori na te komentare dati su ranije, primjerice, propisani standardi su minimalni i potrebni za osnovno pozicioniranje na tržištu. „Dobar rejting“ ne daje „kategoriju hostelu“ jer on je posljedica utvrđenih standarda te dodatne usluge koju daje ugostitelj. „Dobar rejting“ bez dobrih standarda nije moguć. Za krevet treba površina od 1,6 m², za razmak između kreveta od 50 cm treba površina 1,0 m². To već iznosi 2,6 m². Toj površini treba dodati površine za komunikacije do kreveta (oko 1,5 m²) i površine na kojoj se nalazi oprema (ormar i drugo). Zbroj ovih površina prelazi 4 m². Osim toga s manjom površinom nije zadovoljena potrebna kubatura zraka po osobi.
10 Caulerpa d.o.o. 2.5.1. Smještajni kapacitet, Članak 15. Potpisujemo ostale komentare. Gosti hostela prvenstveno traze mjesto gdje ce se druziti, upoznavati vrsnjake s kojima odlaze u razgledavanje gradova i mjesta, na razne aktivnosti, u vecernje izlaske. Prosjecnom backpackeru nije potrebno 5 vjesalica, garderobni ormar, police, nocni ormarici, otiraci, i ostali detalji koji u sobama samo nepotrebno smetaju. Jako je bitan ormaric s kljucem ili bravicom (tkz. locker) gdje ce zakljucati svoje torbe i ruksake, besplatan wifi i soba za druzenje. Ne traze komfort i luksuz, vec druzenje, turisticke informacije, zabavni sadrzaj. Veci broj kreveta u sobama poboljsao bi, a ne smanjio hostelijersku ponudu, uz obavezan naglasak na sigurnost gostiju, kao sto je navedeno u ostalim komentarima. Visina stropa, dovoljno svjetla i prostora izmedju kreveta i elemenata trebali bi biti vazniji elementi od striktnih 4 m2 po postelji koji su u hostelima apsurdni. Veliki je nesrazmjer zakona i realne situacije u hrvatskim hostelima gdje su mnogi hostelijeri primorani krsiti pravilnik i dodavati krevete kako bi uopce mogli poslovati, a drzavni inspektori nalaze se u neugodnoj situaciji gdje bi po propisu morali zatvarati objekte i odredjivati visoke kazne u sucajevima gdje se ocito radi o kvalitetnim hostelima koj dobro posluju i gdje se iz rejtinga gostiju na agencijskim stranicama jasno vidi visoki stupanj zadovoljstva gostiju. Jos je apsurdnije sto postoje mnogobrojni slucajevi hostela kojima je odobreno 2 m2 po postelji jer su pojedini sluzbenici drukcije tumacili stavku u pravilniku, te dodijeljivali 4 m2 po citavom krevetu na kat, a ne pojedinacnom. Dakle, njima je omguceno da ostvaruju veci profit nego kod onih gdje se pravilnik tocno tumacio. Nije prihvaćen Poštovani, prije druženja gosti moraju zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe. Spavati, jesti, oblačiti se. Da bi se oblačio gost mora spremati odjeću u ormaru i na vješalicama. Gdje da je drugdje spremi?. Veći broj kreveta u jednoj prostoriji ne može poboljšati ponudu. Manja kvaliteta ne daje bolju ponudu. O površini po krevetu odgovoreni je ranije.“Nesrazmjer“ između propisa i „realne situacije“ je paušalna ocjena. Predstavnici Ministarstva turizma obišli su veći dio hostela u Hrvatskoj te nisu primijetili stanje koje opisujete. O „mnogobrojnim slučajevima hostela“ koji imaju površinu 2 m² po krevetu (umjesto 4 m²), zbog krivo vođenog upravnog postupka, dužni ste obavijestiti Turističku inspekciju Ministarstva turizma kako bi se ispravile sve moguće protuzakonite radnje.
11 Dora Misurac 2.5.1. Smještajni kapacitet, Članak 15. U potpunosti se slazem s Rotban i Cajkovski komentarima u vezi kvradrature po krevetu i kuhinje, te nepotrebnih detalja propisanih za hostel. Nije prihvaćen Poštovana, kao i kod odgovora na komentare s kojima se slažete: ... propisani standardi su minimalni i potrebni za osnovno pozicioniranje na tržištu. Za krevet treba površina od 1,6 m², za razmak između kreveta od 50 cm treba površina 1,0 m². To već iznosi 2,6 m². Toj površini treba dodati površine za komunikacije do kreveta (oko 1,5 m²) i površine na kojoj se nalazi oprema (ormar i drugo). Zbroj ovih površina prelazi 4 m². Osim toga s manjom površinom nije zadovoljena potrebna kubatura zraka po osobi.
12 ROTBAN D.O.O. , Hostel Splitbackpackers 1 i Hostel Splitbackpackers 2 2.5.1. Smještajni kapacitet, Članak 15. Članak 15. stavak. 3. Kreveti u smještajnoj jedinici mogu biti i jedan iznad drugog-kreveti na kat ukoliko je visina prostorije iznad 2,70cm.Uz krevet na kat obvezno se nalaze propisani elementi za svaki ležaj (noćna svjetiljka, polica za odlaganje i ormarić-loker). Krevet na kat treba zadovoljiti površinu kao jedan krevet ali mora imati sve propisane elemente za krevet po svakom ležaju. Obrazloženje: Hostel je smještajni objekt za mlade koji žele za male novce prenoćiti,otuširati se, koristiti wi-fi, družiti se i ići dalje. Hostel se ne kategorizira. Svaki ugostitelj želi pružiti maksimum da se gosti dobro osjećaju i da im je lijepo u njegovu hostelu.Gosti daju svoje komentare o hostelu i o tome ovisi rejting hostela i ne trebaju nikakve druge norme od strane zakonodavca. Ako hostel ima loš rejting, neće se puniti i tu je priči kraj. Dobar rejting daje "kategoriju" hostelu. Međutim, sa ovakvim kriterijima za površinu jednog kreveta u hostelu (kao da je hotel) i sa svim fiskalnim i parafiskalnim nametima) teško da i jedan hostel može pozitivno poslovati.(Postoji 20 nameta -bilo državnoj ili lokalnoj vlasti, ovo ću obrazložiti direktno ministru turizma). Hostel jedino ako ima koji krevet više od postojećeg normativa, može imati neku minimalnu zaradu ali u tom slučaju turistička inspekcija dijeli enormne kazne i prijeti se zatvaranjem hostela.Ne znam kome to treba. Ne trebamo previše normirati jer rejting koji dobivamo od gosta je naš korektiv da se radi ispravno i ugostitelj će napraviti sve da gost bude zadovoljan. Dat ću svoj primjer kako veći broj kreveta od propisanog nije utjecalo na rejting. U sobu smo stavili krevet na kat. Svaki krevet je imao svoju noćnu lampicu sa utikačem za punit mobitel, policu za odložit nešto (knjigu, mobitel..)svoj loker i zavjesu da može imati svoju privatnost. Napravili smo broj tuševa, umivaonika i wc školjki, pisoara, zajedničku prostoriju za druženje, prema standardima za broj osoba. Naši gosti su uživali u prostoru i svi su rekli kako je lijep hostel i da nisu bili u takvom hostelu a oni znaju i bili su u raznim zemljama i raznim hostelima. Dakle, krevet na kat sa popratnim sadržajima koji omogućuju gostu privatnost i da se lijepo osjeća bi trebalo tretirati kao jedan krevet ali sa dva ležaja. On i zauzima površinu jednog kreveta ali treba imati ostale popratne sadržaje potrebne za jednu osobu. Naravno, krevet na kat se može postaviti samo u onim prostorima koji imaju dovoljnu visinu plafona tj. najmanje 2,70cm kako bi se gosti osjećali ugodno. Nije prihvaćen Poštovani, propisani standardi su minimalni i potrebni za osnovno pozicioniranje na tržištu. „Dobar rejting“ ne daje „kategoriju hostelu“ jer on je posljedica utvrđenih standarda te dodatne usluge koju daje ugostitelj. „Dobar rejting“ bez dobrih standarda nije moguć. Za krevet treba površina od 1,6 m², za razmak između kreveta od 50 cm treba površina 1,0 m². To već iznosi 2,6 m². Toj površini treba dodati površine za komunikacije do kreveta (oko 1,5 m²) i površine na kojoj se nalazi oprema (ormar i drugo). Zbroj ovih površina prelazi 4 m². Osim toga s manjom površinom nije zadovoljena potrebna kubatura zraka po osobi.
13 Čajkovski d.o.o. 2.5.1. Smještajni kapacitet, Članak 15. Važna stavka koje je loše definirana kod hostela je dozvoljen broj kreveta po površini (kvadraturi) sobe i spavaone. Kao i kod visine prostora bilo bi logičnije da bude propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati, jer hosteli u Splitu i Hrvatskoj imaju nelogična pravila vezano za taj dio. Hostel kao takav nema zvijezdice i kategorije, tako da spada u najniži kategoriju gdje postojeći propisi o broju kreveta u odnosu na kvadraturu sobe nemaju smisla. Druga nelogičnost je zabranjena kuhinja za goste (osim ako se poslužuje hrana i piće). Nigdje u svijetu ne postoji zabrana držanja kuhinje za potrebe gostiju osim u Hrvatskoj. Što čini cijelu priču još čudnijom je da je kuhinja za goste dozvoljena u apartmanima a ne u hostelima. Zadnja stvar koju bih spomenuo je niz pravila koja dovode u neugodnu situaciju i inspektore i hostele, a radi se prevelikom broju detalja koji su propisani a kose se sa zdravim razumom. Naime postoje propisi koji kažu koliko držača za ručnike mora biti u kupaonama, mali tepih ispred svakog kreveta (preko kojeg se onaj s gornjeg kreveta prilikom silaženja može spotaknuti), polica za odlaganje stvari u kupaonama i tako dalje. Ovo se kosi sa zdravim razumom, jer svaki poduzetnik će valjda znati procijeniti što je potrebno u ugostiteljskom objektu kako bi se gost osjećao ugodno. Sve što nema veze sa sigurnošću gosta bi trebalo izbaciti iz pravilnika, jer je smiješno da inspektori broje držaće u kupaonama i provjeravaju tepihe. Nije prihvaćen Poštovani, kvadratura (prema krevetu ili na drugi način) mora biti određena kako bi se zagarantirala osnovna funkcionalnost prostora. Kvadrature su minimalne i omogućavaju smještaj opreme i pristupnih komunikacija do iste. Osim što se gost: „mora nesmetano, sigurno i udobno kretati“ on mora i disati za što je potrebna kubatura prostora koja se određuje površinom i visinom prostorije. Nigdje nije zabranjena kuhinja za goste. Kuhinju za usluživanje jela i pića može, ali ne mora imati ugostitelj. Kuhinja koja je na raspolaganju gostu, izvan smještajne jedinice, je dobrodošli dodatni i za ugostitelja neobvezni standard. Primjedbe na: „prevelik broj detalja koji su propisani“, a da su isti propisani u drugim propisima nisu točne. Svi ovi elementi propisani su ovim Pravilnikom, a ne drugima. Primjedbu kako: „svaki poduzetnik će valjda znati procijeniti što je potrebno u ugostiteljskom objektu kako bi se gost osjećao ugodno“ demantira stvarnost koja opravdava ono „valjda“. U nekoliko tisuća očevida izvršenih u objektima u petnaest godina potvrđeno je da ugostitelj, iz nekih razloga, ne zna uvijek što je potrebno gostu.
14 Mile Mateša 2.4.2.  Smještajni kapacitet, Članak 11. Članak 11. st. 6) - Kako se pomoćni kreveti ne izražavaju u kapacitetu objekta, kako će se onda ti pomoćni kreveti (na koje iznajmljivač ima pravo prema propisanom Pravilniku i veličini modula) unositi u E-Visitor, jer nas upozoravaju da se ne smije unositi više osoba od kapaciteta utvrđenog u Rješenju o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu. Prema novom Pravilniku nije jasno da li će pomoćni ležajevi biti u Rješenju navedeni, ili ne, a time i da li se mogu unijeti u sustav E-visitor jer je "odgovornost obveznika je usklađivanje broja osoba koje mogu boraviti unutar registriranih kapaciteta" (izvor: E-Visitor). Molim da se navedeni Pravilnik uskladi sa E-Visitorom. Trenutno se pojavljuje problem kod unošenja pomoćnih ležajeva u E-Visitor, jer neki iznajmljivači u svom Rješenju (po starijim Pravilnicima) imaju upisane pomoćne ležajeve, a neki ne. Nije prihvaćen Poštovani, u članku 11., stavku 2., točki 5. Pravilnika jasno je propisano da se smještajni kapacitet studio apartmana određuje brojem osoba, a ne brojem pomoćnih ili fiksnih kreveta. Tako se piše i u rješenju.
15 Mile Mateša 2.4.2.  Smještajni kapacitet, Članak 11. Mile Mateša, Plitvička 32, Slunj Prijedlog: Da se pomoćni kreveti u Studio apartmanu izjednače sa pomoćnim krevetima u svim drugim vrstama smještajnih objekata. Pojašnjenje: Smještajni kapacitet objekta u studio apartmanu određuje se prema broju pomoćnih i fiksnih kreveta, a kod svih ostalih objekata prema broju fiksnih kreveta. - što znači da se (kao i do sada) za pomoćne krevete u studio apartmanu naplaćuje paušalno boravišna pristojba i porez po pomoćnom krevetu dok se za sve ostale vrste pomoćnih kreveta to isto ne naplaćuje - pomoćni kreveti u studio apartmanu i pomoćni kreveti u ostalim vrstama smještajnih objekata (apartman, soba, …) su isto = to su pomoćni ležajevi, stoga se ne može za jedne naplaćivati porez i boravišna dok za druge ne. Nije prihvaćen Poštovani, studio apartman je jedina vrsta objekta ili smještajne jedinice u kojoj se spava na sklopivim krevetima. U drugim vrstama su obvezni fiksni kreveti. Te razlike nije moguće izjednačiti.
16 Miroslav Pretula 2.4.1. Sastav i površina objekta – modul,    Članak 10. Stari / tradicionalni objekti često su povezani vanjskim stubištem te sa ostalim dijelom kuće za odmor čine funkcionalnu cjelinu. Stoga smatramo da modul kuće za odmor može činiti vanjsko ili unutarnje stubište u svim kategorijama kuće za odmor. Nadalje smatramo da u sve module smještajnih kapaciteta trebali bi biti uključeni balkoni, loggie i terase (sukladno koeficjentima zakona o građenju). Obzirom da čine vrlo bitan faktor smještaja. Nije prihvaćen Poštovani, u apartman se može ući iz vanjskog prostora, u kući za odmor je potrebno rekonstrukcijom omogućiti unutarnju komunikaciju, ili kuću urediti kao apartmane ili sobe. Balkoni ne mogu biti uključeni u modul jer je njihova funkcionalna namjena različita od modula. Na balkon se ne postavlja krevet, noćni ormarić, ormar i slično.
17 Ksenija Petrinović 2.4.1. Sastav i površina objekta – modul,    Članak 10. Primjedba na stavak 3. - Sve prostorije modula – objekta, moraju biti povezane unutarnjom komunikacijskom vezom osim za najnižu kategoriju Kuće za odmor. Puno kuća u Dalmaciji ima više vanjskih ulaza u apartmane i sobe i do sada su mogli objediniti sve te prostore i uklopiti ih u kuću za odmor, a taj vid smještaja je sve traženiji i privlači turiste veće platežne moći. I starinske kuće koje imaju dvor (dvorište), ulaze u sobe na katu imaju preko vanjskog stubišta. Često gosti u kući za odmor traže apartman/sobu s posebnim ulazom za prijatelje ili poslugu. Nije prihvaćen Poštovana, u apartman se može ući iz vanjskog prostora. u kući za odmor je potrebno rekonstrukcijom omogućiti unutarnju komunikaciju, ili kuću urediti kao apartmane ili sobe.
18 Tajma Rismondo Čalo 2.4.1. Sastav i površina objekta – modul,    Članak 10. U članak10 stavak (1) - bilo bi potrebno unijeti "......(na uporabi gostu) s ulazom u zgradu, stubištem, te s ulazom i dnevnim svjetlom (soba, prostorija za boravak, kupaonica) Nije prihvaćen Poštovana, predloženu odredbu nije moguće unijeti. Ulaz u zgradu je često zajednički na uporabu više korisnika.
19 Tajma Rismondo Čalo 2.2. HORINZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE, VISINE PROSTORIJA, Članak 7. U/iza članka 7 dodati- Sastavni dio ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama u kategoriji apartman,studio apartman i soba u domaćinstvu čini ulaz u zgradu sa stubištem koje vodi do objekta/modula. Nije prihvaćen Poštovana, ovaj Pravilnik ne odnosi se na domaćinstva.
20 Odbor za turizam HDZ-a GO Split 1. OPĆE ODREDBE, Članak 4. Ukidanje posebnih uvjeta za postojeće i nove objekte. Potrebno je napraviti novu kategorizaciju svih objekata bez obzira kada su dobili Rješenje. Na tržištu bi trebali postojati jedinstveni uvjeti. Problem je što objekt sa 4 zvjezdice ako je postojeći može biti lošiji od novog objekta sa 3 zvjezdice. To je zbunjujuće za gosta, on ne može znati niti bi ga trebalo zanimati kada je iznajmljivač dobio Rješenje i koja je razlika. Predlažemo jedinstvene uvjete za postojeće i nove objekte. Primljeno na znanje Poštovani, odgovor na ovaj komentar dat je prethodno. Različito tretiranje postojećih i novih objekata je prihvatljivo jer je odraz stvarnosti. Imamo izgrađene objekte, koje nije razumno porušiti, s konstruktivnim i drugim preprekama za dizanje na razinu koju je moguće postići kada se gradi ispočetka - novi objekt. Gost ne mora znati koji je novi, a koji postojeći objekt, ali će sigurno znati koji je veći i udobniji i za to može više platiti odnosno tržište vrednuje sve što je kvalitetnije. Propisani standardi su potrebni za pozicioniranje na tržištu i oni nisu maksimalni.
21 Livio Tomić 1. OPĆE ODREDBE, Članak 4. Ukinuti pojam "postojeći" i "novi" objekti. Postoji samo jedan objekt - gosta ne zanima datum građevinske dozvole već kvaliteta smještaja. Sramotno je (i vrijeđa nove investitore) činjenica da postojeći objekti, na primjer, lakše dobiju četiri zvjezdice naspram novih koji su uložili mnogo više novca, pružili mnogo više kvalitete, a na kraju imaju isto četiri zvjezdice?! Ako ne, ograničiti postojeće objekte na maksimalno 3 (tri) zvjezdice. Ne vidim problem da se postojeći objekti renoviraju i zadovolje iste kriterije kao novi objekti da bi zaslužili 4 ili 5 zvjezdica. Ako ne, zaista ne vidim smisao zvjezdica i njihovu vrijednost na tržištu. Nadalje, previše se bavite kvantitetom objekta umjesto kvalitetom korištenih materijala. Bitno je zadovoljiti formu, zar ne? Nažalost. Primljeno na znanje Poštovani, o postojećim i novim objektima pojašnjenje je da to u prethodnom odgovoru. Kvaliteta opreme i materijala nije propisana Pravilnikom (to dodatno propisivanje uzrokovalo bi određenu certifikaciju i dodatno opterećenje ugostitelja), ali se provjerava očevidima na objektu te nije bitno samo zadovoljiti formu već i sadržaj za kvalitetan proizvod. Inače, turizam je uslužna djelatnost u kojoj treba ispuniti određene materijalne standarde koji stoje na raspolaganju osoblju objekta, a civilizirani i uljuđeni odnos prema svakom čovjeku (gostu) preduvjet je razvoja bilo koje vrste proizvoda kao smještajne ponude.
22 Tajma Rismondo Čalo 1. OPĆE ODREDBE, Članak 2. U članak 2 predlažem: "Ugostiteljski objekt u domaćinstvu koji predstavlja objekt-stambenu jedinicu/apartman,soba u domaćinstvu,studio apartman) u sklopu kojeg ugostitelj ima prebivalište" Nije prihvaćen Poštovana, ovaj Pravilnik ne odnosi se na domaćinstva.
23 Odbor za turizam HDZ-a GO Split PRAVILNIK Prilozi I-IV (s obzirom da se prilozi ne mogu komentirati online navodimo ovdje primjedbe) Prihvat gosta samo u objektima 5* ili 4*, ili prihvat gosta na poziv. Moderne tehnologije pružaju se inovativnija rješenja, tako i za prihvat gostiju. Trenutno su na tržište izašle tvz “virtualne recepcije” tako da ova obveza onemogućuje iznajmljivačima da koriste nove tehnologije. Na gostu je da bira kakav način prihvata želi, osobni prihvat gosta je prednost za iznajmljivača ali ne treba biti obveza. Obveza noćnog ormarića uz krevet je nepotrebna jer postoje moderno premljene spavaće sobe koje nemaju ormarić. Rublje za krevet: jedna plahta, jastučnica, pokrivač u navlaci - za tri zvjezdice je nepotrebno, trebalo bi ostaviti mogućnost izbora ili prekrivač u navlaci ili gornja plahta. Prekrivači u navlakama nisu uobičajeni u priobalnom pojasu ljeti. Mjenjanje posteljine je uobičajeno jednom u 7 dana, češće mijenjanje bi podiglo cijenu smještaja. Promjena posteljine svaka tri dana u objektu sa 3* je pretjerano. 4* ili 5* da, ali kod 3* to nije u praksi ni praktično ni ekonomično a ni provedljivo. Stalak za prtljagu je u apartmanima potpuno nepotreban, ako ga i ima gosti ga ne koriste. To može biti za sobe više kategorije ali ne za apartmane. Slika ili drugi ukrasni predmet nije potrebno da bude propisan jer je to stvar odobnog ukusa iznajmljivača. Jedna slobodna utičnica nije više dovoljna. Prosječan EU građanin ima 2-3 mobilna uređaja znači da mu treba mjesto za minimalno dva punjača. Prijedlog je da umjesto jedne utičnice budu minimalno 4 slobodne utičnice (može biti i produžni kabel). Radio i Telefon nisu potrebni jer ih jako malo ljudi općenito koristi, internet je sve zamijenio. Vrećice za higijenske uloške nisu potrebne. Sušilo za kosu može biti na zahtjev a ne da treba bti u apartmanu. Promjena ručnika svaka 3 dana, svaka dva ili jedan je previše iu praksi e to svakih 7 dana. Predlažemo promjenu ručnika svakih 7 dana i na zahtjev gosta. Vanjski izgled objekt i okoliš - dovršena fasada i krov. Prijedlog je ne dozvoliti rad objektima koji su nedovršeni, koji npr. nemaju fasadu ili krov. Primljeno na znanje Poštovani, usluge prihvata gosta, kako je navedeno u Pravilniku, ne znače i način prihvata gosta. Prihvat gosta može biti na bilo koji način koji ste naveli. Ormarić uz krevet je potreban za odlaganje privatnih stvari. Danas svaki smještaj koji želi pružiti osnovnu kvalitetu usluge ima pokrivač u navlaci. Mijenjanje posteljine svakih 7 dana primjereno je za objekte koji se ne kategoriziraju. Stalak za prtljagu je potreban (gdje onda staviti prtljagu: na krevet? pod?, ormar - da nema mjesta za odjeću ...) kao i svi elementi koji su navedeni kao nepotrebni. Ostali odgovori nalaze se u odgovorima na prethodne komentare. Prema Pravilniku ne može se dobiti rješenje za objekt koji nema fasade ili je nedovršen.
24 HGK PRAVILNIK Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ugostiteljski objekti za smještaj i pripadajući prilozi puno je rigorozniji od istovjetnih pravilnika koji definiraju ovu djelatnosti u susjednim državama EU ili u Švicarskoj, a puno su deskriptivniji i podložniji tumačenju, takvu praksu izrade zakonskih propisa bilo bi potrebno koristiti i u Hrvatskoj. Prilog I. – Uvjeti za kategorije sobe i studio apartmana (Napomena: Većina odredbi iz Priloga I., odnosi se i na Prilog II. – uvjeti za kategorije apartman i kuća za odmor) U dijelu Prihvat gosta 2. Dostava poruka gostu i 3. Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći maknuti kao obvezan uvjet. Gosti imaju vlastite mobitele, kompjutere i sve ostale uređaje. Dostava poruka gostu odnosi se i na Prilog II. – Uvjeti za kategorije Apartman i Kuće za odmor, to ne mora biti obvezni uvjet. Potrebno je u vrste objekata uvesti Bežićni internet i Priključak za mp3 player i slične gadgete koje suvremeni turisti sobom nose na odmor. Prihvat gosta kao obaveza, osim ako je osigurana automatska naplata i izdavanje ključeva tj. kartica za elektronske brave ili PIN-ove kojima je omogućeno ući u objekt i sobu ili apartman, treba brisati u ovom dijelu Priloga I. i Priloga II. 2. Moduli – uvjeti postojeći i novi objekti Neprihvatljivo je da se različito tretiraju postojeći i novi objekti. Prilikom rezervacije gost ne može znati koji je postojeći, a koji je novi objekt, niti mu je to moguće objasniti (pogotovo jer i postojeći objekt može biti uređen, opremljen i stiliziran bolje nego novi). Gost kod rezervacije vidi da je to apartman s tri zvjezdice i tu priča završava. Ovdje je potrebno pronaći bolje rješenje, ili barem smanjiti minimalne razlike u kvadraturi između postojećih i novih apartmana, a koji se odnose na isti broj zvjezdica. Npr. za modul s dvije sobe kod postojećeg objekta za tri zvjezdice treba min. 45m2 i jedna kupaona, dok je za novi objekt za tri zvjezdice potrebno 58m2 i dvije kupaone. To su ekstremne razlike. Novi objekti su time u nepovoljnijem položaju, apartmani će morati imati višu cijenu na tržištu, a gost neće znati razliku između tog novog i starijeg apartmana s 3*/4*. Danas većinu apartmana gosti ocjenjuju, a ocjene su javne i lako vidljive(facebook, booking.com, airbnb, tripadvisor…), tako da tržište samo prepoznaje što je dobro, a što nije. Toga su svjesni i iznajmljivači koji se sve više trude oko svojih gostiju, jer danas dobra ocjena prodaje apartman, a ne vješalice u ormaru… U dijelu 3. Namještaj, oprema i usluge pod 49. „Mapa s napisanom vrstom, KATEGORIJOM i cjenikom objekta“ ne može biti uvjet pri kategorizaciji objekta. Kako može biti ispisana kategorija kad je u tijeku tek tehnički pregled za dodjelu kategorije? To može biti samo preporuka za kasnije, a ne uvjet za kategoriju. U dijelu 3.1. Objekt označen brojem ili drugom oznakom kod objekata vrste sobe ili studio apartman predlaže se dodati mogućnost oznake „Soba s doručkom“ ili „Bed & Breakfast“ na oznaci vrste objekta, umjesto dosadašnje oznake isključivo Sobe. Doručak je dodana vrijednost svakog objekta koji nudi smještaj u sobama. Pod 23. i 24. Mijenjanje plahte, jastučnice i navlake za pokrivač svaki drugi dan ili svaka tri dana dopuniti na zahtjev gosta (kao kod 15. Dječji krevetić i 17. Dodatni jastuk), kako ne bi bilo prezahtjevno i iznad svega ekološki neprihvatljivo. Predlaže se zadovoljavajućim mijenjanje posteljine svakih 7 dana ili na zahtjev gosta. U Prilogu II. od 24.-27. vezano za mijenjanje plahti, jastučnica i navlake za pokrivač potrebno je dodati na zahtjev gosta, isto kao i u opisu uz Prilog I. pod 23. i 24. Pod 26. Stalak za prtljagu (može biti i sklopiv) staviti kao neobvezni uvjet prilikom opremanja sobe ili studio apartmana, odnosno apartmana i kuća za odmor (Prilog II.). Pod 42. i 43. objediniti u jedan redak TV u boji satelitska ili kabelska televizija s više domaćih i stranih programa, daljinski upravljač (nisu potrebne upute za korištenje na hrv. i engl. jeziku) Pod 44. preformulirati Radio aparat (nisu potrebne upute za korištenje na hrv. i engl jeziku) Pod 45. Telefon povezan s javnom telefonskom mrežom (nisu potrebne upute za korištenje na hrv. i engl jeziku) Dodati Bežični internet (WI-FI) u vrsti objekta soba i studio-apartman Dodati i Priključak za mp3 uređaj, radi se o suvremenim potrebama gosta/turista. Predlažemo da se umjesto fiksnog telefona, omogući opcija fiksnog ili WI-FI Interneta u objektu, budući današnji gosti telefoniraju uglavnom internetskom vezom. Smatramo da je potrebno ostaviti opciju i telefona u područjima gdje nema pokrivenosti Internetskom mrežom. Pod 50. Pribor za pisanje ne bi trebao biti obvezan uvjet čak ni za najvišu razinu vrste soba ili studio apartman Pod 51. Znak „Ne smetaj“ ili sličan znak nepotrebno je uvjetovati kao obvezni uvjet za sve kategorije od 2*do 4*. Ukloniti kao obvezni uvjet. 3.3. Kupaonica pod 11. Vrećice za higijenske uloške brisati kao obvezni uvjet. Pod 15. Čaša, po osobi brisati kao obvezni uvjet, obzirom bi to značilo 4 gosta – 4 čaše, itd. Pod 27. Kuka za odjeću, po osobi, također brisati kao obvezni uvjet, ne kupaju se ili se ne presvlače svi gosti istovremeno. 4. Usluge jela, pića i napitaka Pod 7. Vatrootporna tkanina za gašenje požara. Prema europskim direktivama u komercijalnim kuhinjama od prije nekoliko godina obavezni su vatrogasni apartati klase F (wet chemical), koji efikasno gase vrste požara masti i ulja i sigurniji su za upotrebu od vatrootporne tkanine za gašenje požara. Pod 11. Dvodijelno korito ili dva jednodijelna korita, stroj za pranje bijelog posuđa potrebno je brisati kao obvezni uvjet ili staviti jedan od uvjeta, no kako se kod soba ili studio apartmana radi o malim prostorima i malim kuhinjama trebalo bi brisati obvezu dvodijelnog korita, jer ne stane u prostora ovih vrsta objekata, a ostaviti jedno jednodijelno korito ili stroj za pranje bijelog posuđa. Uređenje modela kategoriziranja ugostiteljskih objekata iz skupine „Ostali“ je kompleksna materija obuhvaćena kroz čak 3 različite osnovice, ovisno o starosti objekta, što a priori ne uvažava komercijalni aspekt i očekivanja gostiju koji borave u obiteljskom smještaju. Stoga preporučamo ne žuriti s donošenjem izmjena, već dobro proučiti zaprimljene primjedbe, uzeti vremena i razraditi potpuno novi, pojednostavljeni model kategorizacije, znajući da se radi o osjetljivoj materiji koja je brojnim hrvatskim obiteljima uvjet preživljavanja. Ovu važnu temu, Zajednica obiteljskog turizma pri HGK je raspravila na nekoliko regionalnih i lokalnih foruma unatrag mjesec dana (Pula, Otočac, Split, Zagreb, Baranja, Zadar) s preko 700 sudionika tako da dalje navedene primjedbe možemo smatrati relevantnima u izradi najboljeg mogućeg modela kategorizacije. Predlaže se revidirati sve vrste smještaja, odnosno s tržištem uskladiti i pojmovno razlikovati kategorije smještaja (npr. razlika vile i kuće - koji su obvezni elementi kao što su površine, kvadrature, okućnice, sklad i estetika, a to trebaju definirati arhitekti), u skladu s trendovima u nama konkurentskim zemljama, odnosno: - Vila - Kuća - Kuća u nizu - Apartman - Pansion (bez razlike otvoreni/zatvoreni) - Suite - Obiteljska soba - Soba - Kamp Predlaže se revidirati vizualno označavanje smještaja na način: - koristiti zvjezdice za elitnije vrste smještaja koje su često više kvalitete proizvoda i usluge od hotelskog smještaja (vila, kuća, kuća u nizu – razina 3, 4 i 5 *) - koristiti primjerice oznake „sunca“ (kao za ruralni turizam) za vrste koje su u pravilu ipak niže kvalitete (od apartmana do kampa – razina 1,2,3,4,5) Određivanje kategorije se do sada provodilo isključivo kroz tehničko normiranje (npr. površine, statistički pokazatelji npr. visina pločica, oprema – kada ili tuš i sl.), a dalje se predlaže da: - sve vrste moraju zadovoljiti minimalne tehničke uvjete koje propisuje Ministarstvo turizma, a koji zadovoljavaju osnovu funkcionalnost (npr. ne staviti fiksni telefon i sl.) - razinu kvalitete treba ocjenjivati tržišnim parametrima Sukladno navikama u potražnji suvremenih turista, kategorizacija nije odlučujući faktor već posebna ponuda za ciljane tržišne segmente (u svijetu postoji labelling za hotele: adults only, couples only, romantic, family, sport, bike friendly, pet friendly...). Stoga bi u kategoriziranju trebalo dodatnim bodovima vrednovati postojanje ovakve ponude, a takvo što može i treba kategorizirati jedino i upravo struka (gospodarstvo). Na tom tragu, HGK je po prvi put 2015.g. uvela tržišno orijentirane kategorije u ocjeni kvalitete u akciji „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ (za hotele, obiteljski smještaj, ruralni turizam, a tendencija je proširenja i na druge turističke kapacitete). Od nelogičnih uvjeta, treba spomenuti da se prilikom kategoriziranja apartmana, ne vrednuje balkon (iako je prema svim istraživanjima najvažniji sadržaj u apartmanu), dok se za stare objekte propisuje vrlo rigidna kvadratura. Uz to, za posluživanje čak i minimalnog doručka (općepoznati „Bed & Breakfast“ koncept), treba ishoditi uvjete za poslovanje u ugostiteljstvu – iako gosti sve više traže uslugu doručka, sama činjenica da je pružatelja ovih usluga iznimno malo i premalo, dovoljno govori. Kako bismo dodatno ilustrirali neefikasnost modela kategoriziranja ovih objekata, u nastavku navodimo usporedbu sa Švicarskom, kao jedne od najrazvijenijih turističkih zemalja, te smo napravili vrlo jednostavnu komparaciju švicarskog pravilnika i ovog predloženog. Iz toga je razvidno da je hrvatski pravilnik puno rigorozniji i detaljniji, a švicarski deskriptivan i podložniji tumačenju. Ilustracije radi, iako je švicarski pravilnik sročena na svega 1,5 stranicu A4 formata, pola teksta govori o postupku rezervacije, informacijama koje gost mora dobiti prilikom rezerviranja, ali i nakon odlaska (primjerice obavezu slanja gostu zaboravljenog predmeta). S druge strane, domaći pravilnik uvodi samo "kozmetičke" promjene i nema snagu sagledati kvalitetu cjelokupne usluge. Fokusira se jedino i isključivo na materijalne zahtjeve, koji su važni, ali nisu presudni u cjelokupnom doživljaju turističke usluge. Kategorizacija se radi jednom, na početku pružanja usluge. Međutim, tko kontrolira održavanje te usluge u daljnjom poslovanju? Inspekcija ne kontrolira uvjete kategorizacije. Prema tome: irelevanti su zahtjevi tipa: „čist i bez znakova habanja“. Ovo naime u trenutku izrade kategorizacije nije toliko bitno koliko činjenica da je sve to potrebno održavati kroz godine. A ako nema nikoga tko kontrolira minimalne uvjete u ovoj vrsti smještaja, onda se gubi smisao ovih zahtjeva. Potpuno je ignorirana sastavna komponenta poslovanja domaćina, a to je obveza davanja informacija prilikom primanja upita od strane gostiju, slanje ponude i primanja rezervacija. Švicarski minimalni uvjeti primjerice zahtijevaju da: 1. se na upite odgovara unutar 2 dana 2. ponuda uključuje: opis, cijenu, dodatne troškove, uvjete otkazivanja, uvjete dolaska i odlaska, kartu s pozicijom smještaja, dodatne informacije o destinaciji korisne za gosta 3. je iznajmljivač, menadžer, osoba koja se brine za smještaj ili druga kontakt osoba dostupna telefosnki svaki dan 4. zaboravljeni predmeti budu promptno dostavljeni gostu na njegov zahtjev Smatramo da je potrebno više pažnje uložiti na ove usluge koje povećavaju zadovoljstvo gostiju, dok su zahtjevi predloženi domaćim pravilnikom u potpunosti usredotočeni na materijalno stanje objekta. Ono što ostaje u sjećanju je usluga i disponiranost domaćina, a ne opremljenost jedinice. (Primjerice, kada gosta upitaju po povratku u domovinu kako mu je bilo u Puli, on vjerojatno neće naglasiti tepih od frotira ispred kade, već činjenicu da mu je domaćin poslao zabravljeni punjač za iPhone iz Pule za Split autobusom kako bi stigao unutar istog dana.) Švicarski model svoje minimalne uvjete navodi vrlo deskriptivno i na svega 1,5 stranicu A4 formata. U drugom koraku dodjele standarda tj. zvjezdica, predmetni kriteriji postaju konkretniji, ali ni približno zahtjevni kao hrvatski. Naš pravilnik kao da iz straha da će se pojaviti derutni smještaji na tržištu, propisuje cijeli niz detalja o izgledu i opremanju novih smještajnih jedinica, gubeći iz vida činjenicu da samo tržište i zahtjevi gosta oblikuju nivo usluge koju iznajmljivač nudi i nadograđuje kako bi ostao konkurentan. A kvaliteta se ne mjeri minimalnim tehničkim uvjetima, već kvalitetom usluge i puno važnijim «rejtinzima» na relevantnim on-line stranicama (tripadvisor, booking.com, airbnb). Osim toga, „Strategija razvoja turizma RH do 2020.“ pod mjeru broj 9. Nacionalni program unapređenja obiteljskog smještaja navodi sljedeće: “Učinkovita provedba nacionalnog programa podrazumijeva nadogradnju postojeće regulative vezane uz razvrstavanje i kategorizaciju hotela, odnosno izradu specifičnog pravilnika prilagođenog posebnim značajkama malih obiteljskih hotela.” U opisu mjere kaže: “U cilju efikasnije komercijalizacije kapaciteta obiteljskog smještaja (kućanstava) te povećavanja njegovih operativnih učinaka potrebno je, uz nadopunu kriterija za kategoriziranje, razraditi kriterije izvrsnosti i kvalitete usluživanja prema pojedinim pojavnim oblicima smještaja u kućanstvima te inicirati njihovu primjenu kroz cjelovit program edukacije pružatelja usluga obiteljskog smještaja. Mjera se odnosi na aktivnosti, nositelje i rokove provedbe usmjerene na: a) stvaranje primjerenijeg i poticajnijeg institucionalnog okruženja za unapređenje kvalitete smještaja u domaćinstvima, uključujući i fleksibilno utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta u skladu s relevantnim konkurentskim okruženjem; Učinkovita provedba nacionalnog programa podrazumijeva nadogradnju postojeće regulative vezane uz razvrstavanje, kategorizaciju te kriterije kvalitete usluga u domaćinstvima.“ Strategija, dakle, u opisu mjere navodi razradu kriterija izvrsnosti i kvalitete usluživanja. Budući da kvaliteta usluživanja podrazumijeva mnogo više od samog materijalnog stanja objekta, razvidno je da predloženi pravilnik nije u skladu sa strategijom. Iako su određeni kriteriji u smjeru fleksibilnijeg utvrđivanja minimalnih tehničkih uvjeta, kako to predlaže i strategija, čini se da je predloženi pravilnik samo “kozmetičke“ prirode te ne pokazuje dovoljnu odlučnost da promijeni stvar u osnovi. Fokus isključivo na materijalne uvjete nije dobar, ti kriteriji nisu dovoljni i strategija navodi kao cilj fokus na kvalitetu usluživanja. Ta se komponenta mogla već početi sprovoditi i kroz ovaj pravilnik. Primljeno na znanje Poštovani, na većinu postavljenih pitanja odgovoreno je prethodno. Ovdje se daju odgovori na komentare na koje nije do sada odgovoreno. Prijedlog da se kod označavanja objekata propisanom oznakom omogući oznaka „Soba s doručkom“ nije ostvariv. Označava se vrsta, a ne usluga (svaka vrsta ima više usluga, a ne samo jednu). To znači da bi trebalo dodati novu vrstu „Soba s doručkom“ što nije potrebno jer sve usluge (doručak i drugo) mogu se isticati na komercijalnoj osnovi. Vatrootporna tkanina za gašenje požara u kuhinji je u funkciji sigurnosti bez obzira na aparate za gašenje požara koji nisu uvijek dostupni u blizini termičkog bloka. Brisanje dvodijelnog korita u kuhinji nije moguće iz sigurnosnih razloga. Korita su potrebna za pranje, dezinfekciju i ispiranje posuđa i pribora. Inspekcija kontrolira uvjete za vrste i kategorije te sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti kažnjava ugostitelje koji ne ispunjavaju uvjete. U nastavku, svi komentari se odnose na smještaj u domaćinstvu. Ovaj Pravilnik se ne odnosi na smještaj u domaćinstvu te na te komentare nije odgovoreno.
25 Ksenija Petrinović PRAVILNIK Treba izjednačiti administrativne i druge zakonske uvjete (osiguranja, zaštitu od požara i sl) za male iznajmljivače, kriteriji trebaju biti isti bez obzira da li su paušalci, obrtnici ili pravne osobe. U potpunosti podržavam komentare gospodina Šverka i gospodina Švorinića. Primljeno na znanje Poštovana, nije jasno koje uvjete treba izjednačiti.
26 Istarska županija PRAVILNIK Robinzonskom smještaju koji je dislociran i udaljen od kampova potrebno je dozvoliti vršenje usluge kampiranja ili otvoriti novu kategoriju "planinski kamp" koji može vršiti usluge kampiranja bez infrastrukture. Prihvaćen U daljem tijeku rasprave potrebno je razmotriti ovaj prijedlog.
27 Denis Šverko PRAVILNIK A). Naziv ugostiteljski objekt Neki pravilnici zaštite na radu i zaštite od požara uvjetuju radnje i dokumentaciju koji su jednaki za velike hotele i male iznajmljivače. To u praksi znači veće financijsko opterećenje i mogućnost sankcioniranja za nepoštivanje pravilnika kojih je stvarno bezbroj i koji nisu svi primjenljivi. Dodatni paradoks je da u istoj zgradi jednaki apartmani imaju različite kontrole zaštite na radu i zaštite od požara ako su u vlasništvu privatne osobe ili pravne osobe. Odnosno fizičke osobe nisu podložne takvim kontrolama. Predlaže se uvođenje nove kategorije kao npr „Iznajmljivanje smještaja“ ili slično, kako bi usluge smještaja bile oslobođene primjene takvih pravilnika. Primjer: http://possector.hr/www/uploaded/Vodič-u-području-zaštite-na-radu-kod-poslodavaca-koji-obavljaju-ugostiteljske-djelatnost-i-pružaju-ugostiteljske-usluge.pdf?kampanja=direct http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1999_10_100_1665.html B). Osiguranje gostiju U zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nije jasno određeno obavezno osiguranje gostiju (Članak 10, stavak 1 podstavak 9 i Članci 30 - 34). U praksi privatnim iznajmljivačima (fizičke osobe, paušalci) ne traže policu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja za svoje goste a tu obvezu imaju iznajmljivači koji su svoj smještaj registrirali putem tvrtke ili obrta. Kao i u glavi A) slučaj različitog uvjetovanja propisa za istu djelatnost. C). Stimulacija a ne ograničavanje Predlažem da se kategorizacija provede prema najmanjim kriterijima (proučavanjem pravilnika i uvjeta kategorizacije) mediteranskih zemalja, Austrija i Mađarske kako naša kategorizacija ne bi bila najstroža u okruženju. Gost u pravilu ne zna ništa što se krije ispod naziva kategorizacija i ne zanima ga. Gost (u pravilu) želi dobiti što više za što manje novaca. I pouzda se u postojeće ocjene odabranog smještaja. Smatram da treba što više stvari iz kategorizacije prepustiti tržištu i dobroj konkurenciji. Danas se za svaki smještaj daje svima na internetu dostupna ocjena, na iznajmljivaču je da svoj smještaj dovede u što bolju klasu sa što većom ponudom nevezano za administrativni status kategorizacije. Na osnovi kategorizacije drugih zemalja i dobrih iskustava naših iznajmljivača pokušati riješiti sustav kategorizacije koji će naše iznajmljivače učiniti konkurentnijim u okruženju, sa što manje zakonskih i administrativnih ograničenja i stimulirati i poticati iznajmljivače da svoj prostor dovedu u višu klasu. Za postojeće 3 i 4-sobne stanove, koji sve više dolaze u ponudu iznajmljivanja, nemoguće je za 4*ispoštovati uvjet za broj kupaonica + zaseban zahod, bez obzira na zadovoljavajuću kvadraturu. Smatram da bi za višu kategoriju apartmana trebalo smanjiti uvjete kvadrature i zahtjeva za brojem kupaonica . Točka 3 Namještaj, oprema i usluge Stavka 12. Tepih koji se ne kliže, uz krevet, ako pod nije prekriven tepisonom Tepisi i tapisoni su podložni sakupljanju prašine i teže se čiste. U današnje vrijeme kada ima sve više osoba koji imaju problema sa dišnim putevima (astma i sl) ne bi trebalo forsirati tapisone i tepihe, već stimulirati iznajmljivače da se pohvale antialergijskim (i slično) namještajem i opremom. Smatram da ne bi trebalo imenovati tepih i tapison, već samo prostirku i podnu oblogu koja se ne kliže i pustiti iznajmljivaču da riješi vrstu poda. Stavke 25 i 26. U Francuskoj se ručnici i posteljina u apartmanima i kućama za odmor ugovaraju posebno po komadu, te je prepušteno gostu i iznajmljivaču na dogovor oko toga. Bolji iznajmljivači daju posteljinu u cijenu. Smatram da tu stavku ne bi trebalo propisivati već je treba prepustiti tržištu. Barem uvjete mijenjanja posteljine. Bolja reklama iznajmljivaču je navođenje posteljine i ručnika u cijeni. Bolji iznajmljivači se mogu pohvaliti češćom izmjenom istih. Stavka 45 Telefon povezan s javnom telefonskom mrežom Ta je opcija podložna zlouporabi. Teško je u malom smještaju riješiti tarifiranje razgovora i zlonamjeran gost može uzrokovati velike račune. Smatram da bi se ta stavka trebala izbrisati. U današnje doba relativno jeftinih roaming cijena mobilne telefonije (sa skorim ukidanjem roaminga u EU) i razgovora preko interneta (Skype/Viber) dovoljno je pustiti na volju iznajmljivaču da se pohvali besplatnim WiFi jem, bez uvjetovanja istog. 3.1 Stavke 21-24, pojam tuš kada. Postoje rješenja mjesta za tuširanje bez kade, na podu. Taj pojam bi trebalo pojasniti da se, prilikom kategorizacijskog pregleda, ne bi tražilo postojanje fizičke tuš kade. Točka 6. Vanjski izgled objekta i okoliš Predlažem brisanje te stavke. Aktiviranjem sve više stanova za iznajmljivanje u višestambenim zgradama, navedene stavke iz te točke ne ovise o iznajmljivaču. C). Inspekcijske službe Trebalo bi raditi na tome da inspekcijske službe nemaju samo status represije već prvenstveno savjetodavne. Profesionalni inspektor zna tko griješi namjerno a tko slučajno. Iznajmljivačima treba pomagati a ne samo kažnjavati. D). Zaštita iznajmljivača Trebalo bi raditi na politici osiguranja iznajmljivača od vandalizma. Svjedoci smo da grupe mladih gostiju dolaze na tulumarenja i pijanke u naše smještaje. To često završi uništenjem inventara i zidova Kaucija često puta ne pokriva troškove. A tu je i gubitak reputacije i zarade. U Francuskoj postoji obaveza potpisivanja ugovora, koji štiti obje stranke. Iako postoji mogućnost osiguranja prostora od štete, predlažem ministarstvu da prouči pravni postupak i izda brošuru sa uputama kako naši iznajmljivači mogu tražiti odštetu preko sudova zemalja čiji su građani uzrokovali štete u smještaju, a koja gosti nisu namirili pri odlasku. Nije prihvaćen Poštovani, pravilnici zaštite na radi i protupožarne zaštite nisu u nadležnosti Ministarstva turizma. Uvođenje nove kategorije ili vrste ugostiteljskog objekta ne može osloboditi obveze primjene tih pravilnika jer će se i dalje u tim objektima obavljati ugostiteljska djelatnost koja mora zadovoljiti uvjete propisane za zaštitu na radu i protupožarnu zaštitu. Ova rasprava se odnosi na Pravilnik, a ne na Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti te nije moguće komentirati osiguranje gostiju iz Zakona. Propisani uvjeti za kategorizaciju su najmanji uvjeti koji omogućavaju prepoznatljivost na tržištu. Iz našeg iskustva nastalog temeljem tisuća očevida na objektima gosta interesira kategorizacija i zna što za određenu kategoriju može dobiti. Više kategorije objekata (4 i 5 zvjezdica) moraju ispuniti i više standarde u odnosu na površinu i broj kupaonica. Tepisi uz krevet imaju svoji funkciju kod korištenja kreveta, nisu velikih površina i ne predstavljaju mogućnost značajnog skupljanja prašine. Broj ručnika propustiti tržištu odnosno ugostitelju u praksi se pokazalo neprihvatljivim (nekad gosti ne dobi ni jedan ručnik). Fiksni telefon u višim kategorijama treba zadržati. Wi-Fi i slični sustavi nisu uvijek na svakom mjestu i u svako vrijeme dostupni. Pojam tuš kada nije određen po obliku već po funkciji što podrazumijeva različite oblike istih. Vanjski izgled objekta i okoliš mora ostati kao obveza zbog sigurnosti, a ugostitelj je odgovoran za stanje na koje može utjecati. Rad inspekcijskih službi nije predmet ovog Pravilnika. Ovaj Pravilnik se ne odnosi na iznajmljivače već na ugostitelje te nije moguće propisati zaštitu iznajmljivača od gosta.
28 Dora Misurac PRAVILNIK U prilogu III., stavak 2.2. trazi se 4 m2 po krevetu u spavaonicama, te jos veca kvradratura po krevetu u sobama. Zakon i situacija na terenu su u velikom nesrazmjeru. Spavaonica od npr. 18 m2 ima mjesta za 6-8 kreveta, a da udaljenost od kreveta bude 50 cm, da je dovoljno prostora za kretanje gostiju, odlaganje prtljage, ormarice i ostale elemente propisane pravilnikom, dok pravilnik tu dopusta samo 4 kreveta. Iz osobnog iskustva visegodisnjeg ekstenzivnog putovanja Europom i odsjedanja u vise od 50 hostela u zapadnoj, centralnoj i istocnoj Europi, mogu svjedociti da to nije u skladu sa situacijom u europskim hostelima. Nisam upoznata s njihovim pravilinicima, ali u prosjeku procjenjujem da ih vecina ima oko 2 m2 po krevetu, a cesto i manje. Mladi ljudi koji odsjedaju u hostelima, hostele biraju zbog atmosfere, druzenja i mogucnosti upoznavanja novih ljudi, a ne samo zbog povoljne cijene. Na Jadranu posljednjih godina sobe i apartmani nizih kategorija su mnogo nizih cijena od hostela, no mladi i dalje biraju hostele upravo zbog socijalnog elementa. Cesto preferiraju vece spavaonice, dok im nije toliko bitna prostranost i opremljenost spavaonica. Smanjenje propisane kvadrature po krevetu islo bi u prilog hostelijerima, gostima i drzavi, a ne bi ugrozilo faktore sigurnosti i udobnosti gostiju. Mozda bi bilo dobro uvesti stavku koja trazi odredjenu visinu stropa, udaljenost izmedju kreveta i opci dojam udobnosti i nesmetanog kretanja gostiju u prostoru, kako bi se zadrzao visoki standard sigurnosti gostiju. Nije prihvaćen Poštovana, površina od 2 m² po krevetu u spavaonici nije fizički dovoljna. Za krevet treba površina od 1,6 m², za razmak između kreveta od 50 cm treba površina 1,0 m². To već iznosi 2,6 m². Toj površini treba dodati površine za komunikacije do kreveta (oko 1,5 m²) i površine na kojoj se nalazi oprema (ormar i drugo). Zbroj ovih površina prelazi 4 m². Osim toga s manjom površinom nije zadovoljena potrebna kubatura zraka po osobi.
29 ROTBAN D.O.O. , Hostel Splitbackpackers 1 i Hostel Splitbackpackers 2 PRAVILNIK U čl. 9. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti stoji da Hoteli, kampovi i Ostali ugostiteljski objekti za smještaj obavezno rade od 0-24sata svaki dan. U ostale ugost.objekte spada: soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor, prenoćište, odmaralište za djecu, hostel, planinarski dom, lovački dom, učenički dom, studentski dom. Nadležna inspekcija će kontrolirati je li na ulazu izvješeno radno vrijeme i pridržava li se ugostitelj tog radnog vremena. Zar netko tko ima apartman, hostel, studio apartman, odmaralište za djecu (svi objekti iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj) može imati radno vrijeme isto kao i hotel i kamp tj. 0-24 sata. Ako ugostitelji, vlasnici ovakvih objekata posluju pod firmom a ne "usluge u domaćinstvu" ili obrt oni imaju zaposlene radnike koji imaju ugovore o radu sukladno Zakonu o radu i moraju raditi 8 sati dnevno, pet dana u tjednu i tjedno trebaju imati 40 sati rada. Znači hostel mora dnevno imati najmanje 3 radnika suviše radnike koji bi preko vikenda morali raditi dok ova tri radnika moraju imati obavezno slobodan dan. Noćni rad se dodatno plaća i to se mora vidjeti na plaći. Zakon o radu kaže da je tjedni fond sati 40. Inspekcija rada kontrolira jesu li ugovori o radu u skladu sa Zakonom o radu tj. je li radnik ima 40 sati tjedno i je li noćni rad plaćen sukladno zakonu. Ako će se ugostitelj pridržavati zakona o radu, a mora, onda koliko njemu treba radnika.? Ako ugostitelj vodi hostel kao firma onda članovi obitelji ne mogu raditi u hostelu već svi koji rade moraju imati ugovor o radu i pridržavati se radnog vremena. Smatram da je odredba o radnom vremenu od 0-24 sata za "Ostale ugostiteljske objekte za smještaj" apsolutno suvišna.Ugostitelj sam zna kako najbolje organizirati radno vrijeme u skladu sa potrebom njegovog ugostiteljskog objekta. Čemu nepotrebno, stvarno nepotrebno normiranje. Predlažem da se u Pravilnik o ugostiteljskoj djelatnosti unese da " Ostali ugostiteljski objekti za smještaj" mogu raditi od 0-24 sata (ali ne moraju već da istaknu svoje radno vrijeme prilagođeno njihovim potrebama tj. rade kao i do sada). Također bi trebalo i u zakonu promijeniti ovu odredbu i staviti da Ostali ugostiteljski objekti mogu raditi od 0-24 sata. Ugostitelj će prema zahtjevu posla vidjeti do kada mu je u noći potrebno raditi. Nije prihvaćen Poštovani, ovo je javna rasprava o Pravilniku, a ne o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Ono što je propisano Zakonom ne može se mijenjati Pravilnikom.
30 Prominens d.o.o PRAVILNIK Predlažemo da se iz priloga I. - UVJETI ZA KATEGORIZACIJU SOBE I STUDIO APARTMANA izbaci telefon, a obvezan bude internet za veče kategorije! Gosti telefoniraju isključivo internetskom vezom! Izbaciti iz apartmana stalak za prtljagu, nepotrebna stavka u apartmanima kao i vrečice za higijenske uloške!. Ukinuti maksimalan broj spavačih soba u apartmanu, sada je maksimalan broj tri spavače sobe, postoje stanovi s više soba i kupaonica! Mijenjanje posteljine na zahtjev gosta ili svakih 7 dana! U potpunosti se slažemo sa svim što je naveo gospodin Švorinić i isto potpisujemo! S poštovanjem Dubravka Paunović-Prominens d.o.o Turistička agencija Makarska Nije prihvaćen Poštovani, gosti ne telefoniraju isključivo internetskom vezom i nije moguće određivati gostu na koji će način telefonirati. Izbacivanje navedenih elemenata (stalak, vrećice) nije moguće jer oni predstavljaju uobičajenu opremu u apartmanu potrebnu za funkcioniranje (gdje postaviti prtljagu-na pod?, na krevet? .. kamo s higijenskim potrepštinama koje se stavljaju u vrećicu- u WC školjku da začepi kanalizaciju?). Potrebu za većim brojem soba do sada u praksi nije izražena. Kod većeg broja soba javlja se problem prihvatnog kapaciteta dnevne sobe i kuhinje. Za tržišne interesne skupine koje traže boravak deset i više ljudi u jednom prostoru postoje druge vrste propisane ovim Pravilnikom. Mijenjanje posteljine svakih 7 dana primjereno je za objekte koji se ne kategoriziraju.
31 Marin Švorinić PRAVILNIK Smatram da bi MINT trebalo donijeti samo minimalne uvjete, tj. tehničke elemente koje svaki apartman/kuća mora zadovoljavati, a da se kategorija određuje bodovanjem od strane struke. Kao što se to radi u razvijenijim turističkim zemljama od naše – Austriji, Njemačkoj, Francuskoj itd. Definitivno imamo najstrože uvjete za kategorizaciju u Europi. Ali i ovo je mali korak ka pojednostavnjenju iznajmljivanja. Međutim, htio bih naglasiti par nelogičnosti: 1. Totalno mi je neprihvatljivo da se različito tretiraju postojeći i novi objekti. Na tržištu smo svi jednaki, barem bi trebali biti, a gost neće znati koji je stari a koji novi objekt. On će vidjeti zvjezdice i smatrati će da su apartmani isti. Novi objekti su time u nepovoljnijem položaju, apartmani će morati imati višu cijenu na tržištu, a gost neće znati razliku između tog novog i starijeg apartmana s 3*/4*. Kad bi postojala neka međukategorija, npr. 4+, onda bi se već moglo i prihvatiti. 2. Čudno da se u današnje vrijeme nigdje ne spominje Internet. Mislim da je to danas važnije od telefona ili vrećica za higijenske uloške. 3. „Mapa s napisanom vrstom, KATEGORIJOM i cjenikom objekta“ – kako to može biti uvjet pri dodjeljivanju kategorizacije? Kako može biti ispisana kategorija kad je u tijeku tek tehnički pregled za dodjelu kategorije? Ovo mi je nonsens. 4. „Stalak za prtljagu“ – vjerojatno prepisano iz hotelskih uvjeta. Smatram potpuno nepotrebnim u apartmanima i kućama za odmor. 5. Mijenjanje posteljine – vjerojatno i sami znate da 99% iznajmljivača to NE čini, niti je to potrebno za apartmane. U nekim razvijenim turističkim zemljama ponekad gost mora donijeti vlastitu posteljinu i ručnike. Moglo bi se napisati makar – mijenjanje na zahtjev gosta. U današnje vrijeme se čak i u hotelima ne mijenja tako često, zbog ekologije i potrošnje vode. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Poštovani, komentar o: „naše-Austriji, Njemačkoj, Francuskoj“ je vaš privatni komentar. Paušalan je komentar o kategorizaciji u navedenim državama kao i o najstrožim uvjetima u Hrvatskoj. Različito tretiranje postojećih i novih objekata je prihvatljivo jer je odraz stvarnosti. Imamo izgrađene objekte, koje nije razumno porušiti, sa konstruktivnim i drugim preprekama za dizanje na razinu koju je moguće postići kada se gradi ispočetka-novi objekt. Gost ne mora znati koji je novi, a koji postojeći objekt, ali će sigurno znati koji je veći i udobniji i za to može više platiti odnosno tržište vrednuje sve što je kvalitetnije. Propisani standardi su potrebni za pozicioniranje na tržištu i oni nisu maksimalni. Svatko kome tržište zahtjeva Internet može istog staviti na raspolaganje gostu. Mapa nije „nonsens“, ona daje osnovne informacije gostu. Kategorija u tome slučaju može biti ispisana kao što trebaju biti zadovoljeni i svi ostali uvjeti za kategoriju prije nego je ona dobivena. Stalak za prtljagu je uobičajena opremu u objektu potrebna za funkcioniranje (gdje postaviti prtljagu-na pod?,na krevet?, u ormar-da nema mjesta za odjeću?, terasu?). Mijenjanje posteljine svakih 7 dana primjereno je za objekte koji se ne kategoriziraju. Zbog ekologije je moguće mijenjati posteljinu na zahtjev gosta, ako se takva obavijest napiše u objektu. Takvu se odredbu može dodati u Pravilnik.
32 Antun Milišić PRAVILNIK Predlažem da se iz priloga I. - UVJETI ZA KATEGORIZACIJU SOBE I STUDIO APARTMANA ukloni obaveza prihvata gosta. Ugostiteljski objekti bez osoba koje vrše prhvat gosta su budućnost iznajmljivanja (pogotovo na udaljenim lokacijama) iz više razloga: gost ne čeka osobu koja vrši prihvat (više puta sam na Jadranu čekao ispred sobe ili apartamana da dođe osoba koja vrši prihvat), viši stupanj diskrecije, automatizacija naplate (POS uređaji, uređaji za prihvat gotovine) smanjenje troškova(nema zaposlenih), veća zarada iznajmljivaču. Ili obaveza prihvata može ostati osim ako je osigurano automatska naplata i izdavanje ključeva tj kartica za elektronske brave ili PIN-ova s kojim možete ući u objekt i sobu ili apartman. Primljeno na znanje Poštovani, kako onda gost može uči u objekt?. Usluge prihvata gosta, kako je navedeno u Pravilniku, ne znače i način prihvata gosta. Prihvat gosta može biti na bilo koji način koji ste naveli.