Izvješće o provedenom savjetovanju - savjetovanje o Pravilniku o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Snježana Cingulin Objekti za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla, Članak 28. U ime udruge Puran zagorskih brega i svih njezinih članova također predlažem izmjenu zakona o plasiranju proizvoda na tržište unutar cijele Republike Hrvatske i Europske unije. Nije prihvaćen Zahvaljujemo na Vašem komentaru i načelnom prijedlogu izmjena. Odgovor na Vaš prijedlog sadržan je u odgovorima na komentare ostalih korisnika, upućene na istu temu, s nešto detaljnijim pozivanjem na odredbe za koje su predložene promjene.
2 Krapinsko-zagorska županija Objekti za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla, Članak 28. U članku 28., st.5. alineja 2. i 3., Pravilnika direktno se onemogućava plasman mesa Zagorskog purana koji je zaštićen Oznakom zemljopisnog podrijetla na državnom i EU nivou na tržište i u turističku ponudu dalje od Krapinsko-zagorske županije i susjednih županija. Predlažemo da se izmijeni članak 28. st 5.alineja 2. i 3., Pravilnika, na način da se omogući subjektima koji su prošli postupak certifikacije i registracije objekta za klanje Zagorskog purana na gospodarstvima podrijetla da iz svojih objekata mogu plasirati meso Zagorskog purana na području cijele Republike Hrvatske i Europske unije. Prijedlog je da člank.28., st. 5., alineja 2 glasi: " u prodajnim objektima koji izravno opskrbljuju krajnjeg potrošača na cijelom području Republike Hrvatske i Europske unije". Predlaže se da članak 28. st.5., alineja 3. glasi: "u vlastitoj ili turističkoj ponudi na području cijele Republike Hrvatske i Europske unije". Nije prihvaćen Zahvaljujemo na zaprimljenom komentaru i prijedlogu za izmjenu predloženog Pravilnika. Vaš prijedlog nismo u mogućnosti prihvatiti. Naime, važećim Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom (objavljenim u srpnju 2015. godine, Narodne novine 84/2015) po prvi puta predviđena je mogućnost registracije Objekata za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla (članak 24.), odnosno Objekata za klanje malih papkara na gospodarstvu podrijetla (članak 25.). Na taj način su u najvećoj mogućoj mjeri smanjeni uvjeti potrebni za registraciju takvih objekata na vlastitom gospodarstvu, s ciljem omogućavanja dodatne djelatnosti i lakšeg poslovanja te je subjektima u poslovanju s hranom u velikoj mjeri olakšan rad i pristup lokalnom tržištu. No takvi, registrirani objekti, ne ispunjavaju uvjete za stavljanje proizvoda u promet bez ikakvih ograničenja, kao što je to slučaj kod odobrenih objekata. Higijenski su zahtjevi po pitanju registriranih objekata za klanje na gospodarstvu podrijetla bitno smanjeni u odnosu na odobrene objekte – postavljeni su minimalni zahtjevi u pogledu prostorija i potrebne opreme, a u slučaju objekata registriranih za klanje peradi nema niti obveznog veterinarskog pregleda prije i poslije klanja. Takvi objekti i takav nivo zahtjeva o sigurnosti hrane uspješno ispunjavaju prvenstveni cilj – omogućavanje poslovanja na lokalnom tržištu, kroz kratak lanac opskrbe, uz značajno smanjenje troškova poslovanja - no nikako ne ispunjavaju zahtjeve propisane za odobrene objekte, pa čak niti zahtjeve propisane Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani (Narodne novine br. 51/15, 106/15, 21/19), kojim je dodatno omogućena određena fleksibilnost i u slučaju odobrenih objekata. U tom smislu, Vaša tvrdnja da je proizvod iz objekta registriranog za klanje na gospodarstvu podrijetla obrađen pod istim uvjetima kao i u nekom odobrenom objektu za klanje nije točna i ne odgovara stvarnoj situaciji. Ukoliko primarni proizvođač peradi ima potrebu trupove zaklane peradi stavljati na tržište cijele RH, tržište čitave EU ili pojedinih trećih zemalja, životinje može uputiti na klanje u odobreni objekt za klanje peradi i na taj način postići svoj cilj. Također, u slučaju značajnijeg povećanja proizvodnje i širenja tržišta, registrirani objekt može se nadograditi te prenamijeniti u odobreni objekt za klanje (koristeći mogućnosti predviđene Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani) te po ispunjenju propisanih uvjeta imati pristup tržištu na cijelom području EU.
3 IRENA ŠĆURIC Objekti za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla, Članak 28. Predlažemo i molimo da se ukinu bilo kakva geografska ogranićenja u vezi plasmana proizvoda koji su obrađeni u klaonicama na gospodarstvu.S obzirom da klaonica zadovoljava sve potrebne uvjete za plasman unutar Krapinsko zagorske i susjednih županija nelogično je i ogranićavajuće da proizvod obrađen pod istim uvjetima ne može plasirati u ostatku Hrvatske ili bilo kojoj državi članici EU. Nije prihvaćen Zahvaljujemo na zaprimljenom komentaru i prijedlogu za izmjenu predloženog Pravilnika. Vaš prijedlog nismo u mogućnosti prihvatiti. Naime, važećim Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom (objavljenim u srpnju 2015. godine, Narodne novine 84/2015) po prvi puta predviđena je mogućnost registracije Objekata za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla (članak 24.), odnosno Objekata za klanje malih papkara na gospodarstvu podrijetla (članak 25.). Na taj način su u najvećoj mogućoj mjeri smanjeni uvjeti potrebni za registraciju takvih objekata na vlastitom gospodarstvu, s ciljem omogućavanja dodatne djelatnosti i lakšeg poslovanja te je subjektima u poslovanju s hranom u velikoj mjeri olakšan rad i pristup lokalnom tržištu. No takvi, registrirani objekti, ne ispunjavaju uvjete za stavljanje proizvoda u promet bez ikakvih ograničenja, kao što je to slučaj kod odobrenih objekata. Higijenski su zahtjevi po pitanju registriranih objekata za klanje na gospodarstvu podrijetla bitno smanjeni u odnosu na odobrene objekte – postavljeni su minimalni zahtjevi u pogledu prostorija i potrebne opreme, a u slučaju objekata registriranih za klanje peradi nema niti obveznog veterinarskog pregleda prije i poslije klanja. Takvi objekti i takav nivo zahtjeva o sigurnosti hrane uspješno ispunjavaju prvenstveni cilj – omogućavanje poslovanja na lokalnom tržištu, kroz kratak lanac opskrbe, uz značajno smanjenje troškova poslovanja - no nikako ne ispunjavaju zahtjeve propisane za odobrene objekte, pa čak niti zahtjeve propisane Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani (Narodne novine br. 51/15, 106/15, 21/19), kojim je dodatno omogućena određena fleksibilnost i u slučaju odobrenih objekata. U tom smislu, Vaša tvrdnja da je proizvod iz objekta registriranog za klanje na gospodarstvu podrijetla obrađen pod istim uvjetima kao i u nekom odobrenom objektu za klanje nije točna i ne odgovara stvarnoj situaciji. Ukoliko primarni proizvođač peradi ima potrebu trupove zaklane peradi stavljati na tržište cijele RH, tržište čitave EU ili pojedinih trećih zemalja, životinje može uputiti na klanje u odobreni objekt za klanje peradi i na taj način postići svoj cilj. Također, u slučaju značajnijeg povećanja proizvodnje i širenja tržišta, registrirani objekt može se nadograditi te prenamijeniti u odobreni objekt za klanje (koristeći mogućnosti predviđene Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani) te po ispunjenju propisanih uvjeta imati pristup tržištu na cijelom području EU.
4 BORIS VRHOVSKI Objekti za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla, Članak 28. Predlažem i molim izmjenu stavak 5, podstavak 2.. Kako je cijela Hrvatska relativno malo područje, potrebno je omogućiti prodaju proizvoda na cijelom području Republike Hrvatske, pa i sire, odnosno na područje EU. Ovakvom odredbom omogućuje se proizvodacu mogućnost povećanja pronalaska trzista, a nema povećanja rizika za trziste ni u jednom segmentu jer je proizvodac ograničen maksimalnim brojem proizvodnje, a sa druge strane osigurava minimalne tehničke i zdravstvene uvjete (nalaz na salmonelu, veterinarski pregled, označavanje proizvoda,osiguravanje hladnog lanca..) Nije prihvaćen Zahvaljujemo na zaprimljenom komentaru i prijedlogu za izmjenu predloženog Pravilnika. Vaš prijedlog nismo u mogućnosti prihvatiti. Naime, važećim Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom (objavljenim u srpnju 2015. godine, Narodne novine 84/2015) po prvi puta predviđena je mogućnost registracije Objekata za klanje peradi i lagomorfa na gospodarstvu podrijetla (članak 24.), odnosno Objekata za klanje malih papkara na gospodarstvu podrijetla (članak 25.). Na taj način su u najvećoj mogućoj mjeri smanjeni uvjeti potrebni za registraciju takvih objekata na vlastitom gospodarstvu, s ciljem omogućavanja dodatne djelatnosti i lakšeg poslovanja te je subjektima u poslovanju s hranom u velikoj mjeri olakšan rad i pristup lokalnom tržištu. No takvi, registrirani objekti, ne ispunjavaju uvjete za stavljanje proizvoda u promet bez ikakvih ograničenja, kao što je to slučaj kod odobrenih objekata. Higijenski su zahtjevi po pitanju registriranih objekata za klanje na gospodarstvu podrijetla bitno smanjeni u odnosu na odobrene objekte – postavljeni su minimalni zahtjevi u pogledu prostorija i potrebne opreme, a u slučaju objekata registriranih za klanje peradi nema niti obveznog veterinarskog pregleda prije i poslije klanja. Takvi objekti i takav nivo zahtjeva o sigurnosti hrane uspješno ispunjavaju prvenstveni cilj – omogućavanje poslovanja na lokalnom tržištu, kroz kratak lanac opskrbe, uz značajno smanjenje troškova poslovanja - no nikako ne ispunjavaju zahtjeve propisane za odobrene objekte, pa čak niti zahtjeve propisane Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani (Narodne novine br. 51/15, 106/15, 21/19), kojim je dodatno omogućena određena fleksibilnost i u slučaju odobrenih objekata. U tom smislu, Vaša tvrdnja da je proizvod iz objekta registriranog za klanje na gospodarstvu podrijetla obrađen pod istim uvjetima kao i u nekom odobrenom objektu za klanje nije točna i ne odgovara stvarnoj situaciji. Ukoliko primarni proizvođač peradi ima potrebu trupove zaklane peradi stavljati na tržište cijele RH, tržište čitave EU ili pojedinih trećih zemalja, životinje može uputiti na klanje u odobreni objekt za klanje peradi i na taj način postići svoj cilj. Također, u slučaju značajnijeg povećanja proizvodnje i širenja tržišta, registrirani objekt može se nadograditi te prenamijeniti u odobreni objekt za klanje (koristeći mogućnosti predviđene Pravilnikom o mjerama prilagodbe propisima o hrani) te po ispunjenju propisanih uvjeta imati pristup tržištu na cijelom području EU.