Izvješće o provedenom savjetovanju - PRAVILNIK O IZMJENAMA PRAVILNIKA O POLJOPRIVREDNIM I PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, POKVARLJIVIM TE PROIZVODNO I TRŽIŠNO OSJETLJIVIM POLJOPRIVREDNIM I PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 HGK PRAVILNIK O IZMJENAMA PRAVILNIKA O POLJOPRIVREDNIM I PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, POKVARLJIVIM TE PROIZVODNO I TRŽIŠNO OSJETLJIVIM POLJOPRIVREDNIM I PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, POPIS POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA, POPIS POKVARLJIVIH POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA TE POPIS PROIZVODNO I TRŽIŠNO OSJETLJIVIH POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA Predlažemo da se u Prilogu I. Pravilnika, tekst: „* POKVARLJIVI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI - Iz ove kategorije izuzimaju se oni proizvodi koji su prema tarifnoj oznaci (KN šifra) razvrstani u popis kao pokvarljiv proizvod (PPPP), a koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze postaju neprikladni za prodaju u roku koji određuje proizvođač, duljem od 30 dana nakon berbe, proizvodnje ili prerade“ izmijeni i dopuni tako da glasi: POKVARLJIVI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI - Iz ove kategorije izuzimaju se oni proizvodi koji su prema tarifnoj oznaci (KN šifra) razvrstani u popis kao pokvarljiv proizvod (PPPP), a koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze ne ulaze u kategoriju pokvarljivih proizvoda sukladno čl. 3 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom NN 52/2021, odnosno imaju rok trajanja duži od 30 dana. Također, predlažemo u popis pokvarljivih prehrambenih proizvoda uvrstiti i dolje navedene tarifne oznake, jer se radi o proizvodima s rokom trajanja do 30 dana: 2104 10 00 Juhe i mesne juhe (temeljci) te pripravci za njih (Svježe juhe - tekuće (od povrća, mesa, kozica), Svježi temeljci - tekući (od povrća, mesa, kozica). Pakirano u kontroliranoj atmosferi, brzo ohlađeno i čuvano na temperaturi od 2 do 8°C. Bez konzervansa. Nepasterizirano. Označeno kao: uporabiti do:) 2103 20 00 Ketchup i ostali umaci od rajčice (Šalša - Svježi umak od rajčice, bez konzervansa, nepasteriziran. Rok trajanja 30 dana. Pakiran u kontroliranoj atmosferi. Čuvan na temperaturi od 2-8°C. Označeno kao: uporabiti do:) 1904 20 99 Prehrambeni proizvodi dobiveni od neprženih pahuljica žitarica ili mješavine neprženih i prženih pahuljica žitarica ili nabubrenih žitarica (osim dobivenih od kukuruza ili riže i pripravaka tipa Muesli i baziranih na neprženim pahuljicama žitarica) (Poriddge. Kaša od zobenih pahuljica, bez konzervansa, nepasterizirana. Rok trajanja 30 dana. Pakirana u kontroliranoj atmosferi. Čuvana na temperaturi od 2-8°C. Označeno kao: uporabiti do: ) Uz gore navedeno, predlažemo uvrštavanje i tarifnih brojeva 2103 20 00 i 1904 20 99 u popis pokvarljivih poljoprivrednih proizvoda. Primljeno na znanje Dostavljene su dvije primjedbe jednog predstavnika (HGK) na Nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama Pravilnika o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Proizvodi tarifnih oznaka: KN 21041000 Juhe i mesne juhe (temeljci) te pripravci za njih, KN 21032000 Ketchup i ostali umaci od rajčice, KN 19042099 Prehrambeni proizvodi, dobiveni od neprženih pahuljica žitarica ili mješavine neprženih i prženih pahuljica žitarica ili nabubrenih žitarica (osim dobivenih od kukuruza ili riže i pripravaka tipa "Muesli " i baziranih na neprženim pahuljicama žitarica) mogu se uvrstit u popis pokvarljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. U odnosu na drugi prijedlog HGK da se postojeći tekst označen oznakom “*” preoblikuje u tekst koji glasi: “*POKVARLJIVI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI - Iz ove kategorije izuzimaju se oni proizvodi koji su prema tarifnoj oznaci (KN šifra) razvrstani u popis kao pokvarljiv proizvod (PPPP), a koji zbog svoje prirode ili u fazi prerade u kojoj se nalaze ne ulaze u kategoriju pokvarljivih proizvoda sukladno čl. 3. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom NN 52/2021, odnosno imaju rok trajanja duži od 30 dana.”,, prijedlog je primljen na znanje, te će se pravno odnosno nomotehnički urediti do objave Pravilnika u Narodnim novinama.