Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 KRISTIAN BANIČEK Obveze korisnika sustava sljedivosti - ovlaštenika povlastice za gospodarski ribolov, Članak 5. (3) Može se dodati i datum ulova, to je isto bitna informacija, možda i najbitnija. To nije velika preinaka, a očevidnik već sadrži tu informaciju. Nije prihvaćen Poštovani, informacija o datumu ulova ili izlova nije obavezan podatak za potrošače sukladno Uredbi EU br. 1379/2013 te ni u sustavu sljedivosti nije kao takva predviđena. Međutim, subjekti u poslovanju s hranom koji stavljaju proizvode ribarstva ili akvakulture na tržište, mogu takvu informaciju dobrovoljno stavljati, pod uvjetom da su podaci jasno i jednoznačno navedeni.
2 KRISTIAN BANIČEK Podaci za krajnjeg potrošača, Članak 12. Dodati datum ulova. Krajnjeg potrošača to najviše zanima, i to je ključna informacija. Bez nje ni ostatak sistema nema previše smisla, a ni datum zamrzavanja ne može zamijeniti datum ulova. Kome je uopće bitan datum zamrzavanja? Nije prihvaćen Poštovani, informacija o datumu ulova ili izlova nije obavezan podatak za potrošače sukladno Uredbi EU br. 1379/2013 te ni u sustavu sljedivosti nije kao takva predviđena. Međutim, subjekti u poslovanju s hranom koji stavljaju proizvode ribarstva ili akvakulture na tržište, mogu takvu informaciju dobrovoljno stavljati, pod uvjetom da su podaci jasno i jednoznačno navedeni. Što se tiče podatka o zamrzavanju, to je obavezna informacija za potrošače sukladno navedenoj uredbi.