Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje o Nacrtu Izmjene Provedbenog programa imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od tuberkuloze, hepatitisa A i B, bjesnoće, žute groznice, kolere, trbušnog tifusa, tetanusa, malarije, streptokokne bolesti, haemophilus influenzae – invazivne bolesti, meningokokne bolesti i HPV infekcije u 2019. godini

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Dinko Dešković IZMJENU PROVEDBENOG PROGRAMA IMUNIZACIJE, SEROPROFILAKSE I KEMOPROFILAKSE ZA POSEBNE SKUPINE STANOVNIŠTVA I POJEDINCE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD: TUBERKULOZE, HEPATITISA A I B, BJESNOĆE, ŽUTE GROZNICE, KOLERE, TRBUŠNOG TIFUSA, TETANUSA, MALARIJE, STREPTOKOKNE BOLESTI, HAEMOPHILUS INFLUENZAE – INVAZIVNE BOLESTI, MENINGOKOKNE BOLESTI I HPV INFEKCIJE U 2019. GODINI Sve ide na to da se farmaceutima napune džepovi. Cjepiva koja "umanjuju" rizike baš HPV, nije li edukacija i korištenje moždanih stanica učinkovitije. Cijepljenje svih pa i muške djece da bi si farmaceuti zaradili, a struka pokupila gratis seminare i što šta. Trovanje zdrave djece i to se smatra naprednom. Tzv ona česta otpornost krda koja nas eto štiti od dječjih bolesti pa tko nije prebolio prirodno cijeli život treba kupovati cjepiva od farmaceuta. Primljeno na znanje Osigurava se zaštita djevojaka i mladića od bolesti koje uzrokuje HPV.
2 Irena Dubravec IZMJENU PROVEDBENOG PROGRAMA IMUNIZACIJE, SEROPROFILAKSE I KEMOPROFILAKSE ZA POSEBNE SKUPINE STANOVNIŠTVA I POJEDINCE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD: TUBERKULOZE, HEPATITISA A I B, BJESNOĆE, ŽUTE GROZNICE, KOLERE, TRBUŠNOG TIFUSA, TETANUSA, MALARIJE, STREPTOKOKNE BOLESTI, HAEMOPHILUS INFLUENZAE – INVAZIVNE BOLESTI, MENINGOKOKNE BOLESTI I HPV INFEKCIJE U 2019. GODINI, I. U drugom odlomku treba brisati početak rečenice "Ovisno o raspoloživosti cjepiva," iz razloga jer cjepivo treba biti dostupno svima koji na njega imaju pravo. Rečenica kako je predložena tekstom daje zaključak da ako nema dovoljno cjepiva nekim osobama može isto biti uskraćeno što je neprihvatljivo. Možebitna nedovoljna količina cjepiva zbog pogrešne procjene količine cjepiva u nabavi ne može biti temelj za uskraćivanje prava na cijepljenje svima koji imaju pravo na cijepljenje. HZZO je dužan obaviti dodatnu nabavu u slučaju nedovoljnih količina cjepiva. Fizička manifestacija zaraze HPV-om nije samo ginekološki problem nego i dermatološki na koži na drugim dijelovima tijela te se stoga nikako ne može smatrati kozmetičkim problemom koji se za obradu dodatno naplaćuje kako se u praksi može čuti u bolnicama već je to opasna zaraza, a mogu se čuti komentari da je takva uputa za postupanje kao da je dermatološki kozmetički problem proistekla iz Ministarstva ili HZZO-a. Nije prihvaćen S obzirom da se ne radi o obveznom cijepljenju, planirane količine cijepiva dostatne su za dobne kategorije osoba koje se žele cijepiti ovim cjepivom.