Izvješće o provedenom savjetovanju - Obrazac prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Tomislav Dvorski PRILOG 1. Ughh, hvalevrijedan pokušaj olakšavanja provjere računa, samo mislim da s rokom stupanja na snagu 2022. godine predlaže zastarjelu tehnologiju prekasno. QR kod bio bi duplikat postojećih informacija sadržanih u JIR i ZIR-u, te bi doprinio nepreglednosti računa. Predloženo rješenje smisleno je ako se ukida JIR i ZIR sa računa, ovako je samo duplikat. Predložio bih Predlagatelju da povuče ovakav prijedlog i umjesto toga razvije aplikaciju u suradnji s Poreznom upravom koja bi učitavala slike računa i OCR-om unosila JIR i ZIR u sustav. Takvo rješenje bilo bi modernije, s bržim rokom primjene, bez posljedica na same izdavatelje računa, bez troška uvođenja za obveznike fiskalizacije, a koristilo bi istoj skupini ljudi- građanima s pametnim mobitelima (koji bi mogli čitati QR kodove). Aplikacija ne mora biti za mobitele, već može biti napravljena kao online servis za uploadanje slika s računala/mobitela. Hvala na razmatranju. Nije prihvaćen Važeći zakonski model provjere računa podrazumijeva upis podataka iz računa, među ostalim, svih znamenki ZKI-a ili JIR-a što građanima znatno otežava postupak provjere zbog velikog broja znamenki te mogućnosti pogrešaka kod prijepisa znamenki. Upravo bi se očitovanjem QR koda iskaznog na računu u aplikaciju za provjeru podataka iz slike automatski upisali svi podaci što bi građanima olakšalo postupak provjere računa te se kao preduvjet korištenja QR koda predlaže zakonskim izmjenama obvezati obveznika da na računima ispisuju i QR kod. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2021. Nasuprot QR kodu primjena OCR nije dovoljno pouzdana u slučaju kada je ispis računa na bilo koji način manjkav, skuplji je za korisnike koji bi morali trošiti više internet prometa ovisno o veličini slike koja bi se očitavala te je OCR tržište usko specijalizirano.
2 Denis Peloza PRILOG 1. Ukolio su JIR i ZIK kompleksni i komplicirani umjesto zakonskog propisivanja QR ili drugog koda pod formom olakšanog učitavanja za građane mišljenja sam da je nužno je iznaći druga rješenja ili odgoditi primjenu donošenja propisa obzriom na predviđeno rok primjene. Nije prihvaćen Važeći zakonski model provjere računa podrazumijeva upis podataka iz računa, među ostalim, svih znamenki ZKI-a ili JIR-a što građanima znatno otežava postupak provjere zbog velikog broja znamenki te mogućnosti pogrešaka kod prijepisa znamenki. Upravo bi se očitovanjem QR koda iskaznog na računu u aplikaciju za provjeru podataka iz slike automatski upisali svi podaci što bi građanima olakšalo postupak provjere računa te se kao preduvjet korištenja QR koda predlaže zakonskim izmjenama obvezati obveznika da na računima ispisuju i QR kod. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2021.
3 UDRUŽENJE OBRTNIKA PULA PRILOG 1. Najoštrije se protivimo nastavku prebacivanja poslova državnih službi na druge, a pogotovo kad to prebacivanje poslova podrazumijeva i financijske izdatke za poduzetnike, ma koliko mali bili i ma koliki rok prilagodbe ostavili! Sve ove mjere neće bitnije utjecati na smanjenje sive ekonomije, ali će utjecati na to da će poduzetnici i obrtnici zatvoriti svoje djelatnosti i pobjeći u inozemstvo. Kakvo je to rasterećenje gospodarstva kada svaki dan poduzetnike dočeka neka nova besmislena obveza zbog koje se ne mogu baviti svojim poslom nego gubiti silne dane (i novce) na ispunjavanje obveza koje nikome ništa ne donose. Nije prihvaćen Uvođenjem QR koda odnosno provjerom računa putem QR koda omogućila bi se još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2021. Upravo se uvođenjem QR kod-a omogućava lakša provjera računa od strane kupaca što posljedično utječe na zaštitu urednih poreznih obveznika od onih obveznika koji svoje porezne obveze ne podmiruju.
4 Auto SL 91 d.o.o. Pula PRILOG 1. Prigovor: Zbog čega treba implementciju upravo QR koda propisivati kao obveznu za porezne obveznike , stječe se dojam da bi se pod opravdanjem kompliciranosti JIK i ZIR građanima. Dakle , najjednostavnije je obvezu prenijeti na pravne osobe. Zar nismo u RH specifični već po sustavu Fiskalizacije, pa se navedeno trebalo prilagođavati zbog E računa. Postalljam pitanje koliko je zemalja članica već uvelo QR kod odnonso isti propisalo kao obvezan. Obvezom uvođenja QR koda neće se riješiti pitanje sive ekonomije i obavljanje neregistriranih djelatnosti. Zar je tako teško shvatiti da se siva zona odrađuje bez ikakve dokumentaicije i bez ikakvog traga, bez računa, bez fikalizacije Jira i Zika, tako će se odrađivati i bez QR koda. Zar nam nije jasna činjenica da isti ti građani na koje se pozivate upravo vrlo rado uz određeni značajan popust vole platiti uslugu sa strane ako je to ikako moguće. Dakle, registrirane , redovne i odgovorne porezne obveznike treba dodatno obvezivati propisima, uredbama, fiskalizacijama, radnom i ekološkom zaštitom, gdpr, razim registrima pa ovime i QR, QR kod trebao bi ostati preporuka i pitanje vlastite odluke odnosno razumijevanja tehnoloških prednosti koje pruža. Nije prihvaćen Uvođenjem QR koda odnosno provjerom računa putem QR koda omogućila bi se još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike. Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2021. Države koje su preuzele hrvatski model fiskalizacije primjerice Republika Slovenija koriste QR kod upravo u dijelu olakšavanja provjere računa od strane kupaca odnosno korisnika i zaštite poreznih obveznika.