Izvješće o provedenom savjetovanju - javno savjetovanje o prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o službenoj odori čuvara prirode

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica PRAVILNIK Ispred JU Baraćeve špilje pozdravljamo inicijativu i vizualna rješenja te izmjene pravilnika. Nastavno na sadržaj imamo sljedeća pitanja u vezi sa korištenjem logotipova ostalih ustanova i to: 1. ZNAK - POJEDINA USTANOVA / Obzirom da je na mjestu za znak predviđeno da se aplicira znak pojedine ustanove, pitanje bi bilo koji znak na odjeći mogu koristiti ustanove koje nisu obuhvaćene odnosno kojima kroz poseban projekt nisu izrađeni logotipovi? Možemo li na tom mjestu koristiti postojeći logo ustanove? 2. ŠEŠIR i ZIMSKA KAPA - ZNAK ZAŠTIĆENIH PODRUČJA / Iz ovog prijedloga za zimske kape i šešir se da zaključiti da će ostale ustanove aplicirati znak zaštićenog područja. Da li može u obzir doći opcija da ostale ustanove na mjestu za znak zaštićenih područja koriste svoj logotip? Primljeno na znanje 1. Pitanje se ne odnosi na predloženi tekst pravilnika. 2. Pitanje se ne odnosi na predloženi tekst pravilnika.
2 Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera PRAVILNIK JU NP Plitvička jezera u procesu je nabave odjeće za čuvare prirode i stručnu službu pa pozdravljamo većinu izmjena Pravilnika u odnosu na NN 117/17. Primjedbe su sljedeće: 1. Sirovinski sastav T-shirt majica i polo majica nije primjeren. 82% poliestera dovest će do pojačanog znojenja i oslobađanja neugodnih mirisa. Smatramo da bi majice trebale biti pamučne. 2. Izbačeni su zeleni (plavi) detalji s jakni (zatvarači i dio šavova) koji su vizualno bili dobro uklopljeni i razbijali sivilo odjeće. Djelomično prihvaćen 1. Ne prihvaća se. Poliester u sirovinskom sastavu polo majice i T-shirt majice je drirelease koji je na današnjem tržištu tehničkih tkanina poznati kao tkanina s najboljim performansama. Svojim sistemom upijanja i odbijanja tekućine, te sušenjem i hlađenjem omogućava da se udobnije krećete i osjećate suhim i svježim. Sama konstrukcija tkanine je kombinacija hidrofobnih i hidrofilnih vlakana omogućuje prirodan kontakt s vlagom kako bi poboljšala način na koji se vlaga izvlači iz kože i ispušta u zrak. Konstrukcija vlakna je za razliku od raznih kemijskih dorada trajna i neće se isprati s vremenom. Ovom kombinacijom s pamukom i elastanom postignuta je još veća udobnost i još brže otpuštanje tekućine (znoja) s tkanine u zrak. 2. Detalji će se ugraditi u tekst pravilnika, opis jakni, točka 2.2. Ugradbeni pribor.
3 Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan PRAVILNIK, Članak 1. 1. NAZIV POJEDINE USTANOVE. Kod Javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima u kategoriji park-šuma ispod imena (npr. MARJAN) smatramo kako je potrebno ispod još dodati park šuma. 2. Propisnik br. 9 (FLIS PODJAKNA) . Na odori djelatnika mediteranskih zaštićenih područja potrebno je dodati oznake (naziv ustanove, oznaku zaštićenog područja i natpis Čuvar prirode na leđima) Razlog je taj što zbog visokih temperatura tijekom zime flis podjakna služi kao osnovni odjevni premet preko kojeg se ne nosi vjetrovka. 3. Epolete na košulji nisu potrebne iz razloga što ne postoje činovi. Djelomično prihvaćen 1. Kako je mali broj javnih ustanova osnovan za upravljanje pojedinim zaštićenim područjem lokalnog značenja, nije posebno potrebno isticati kategoriju uz naziv toga područja 2. Na odoru FLIS PODJAKNA dodat će se nazivi ustanove i znakovi zaštićenog područja te natpis “čuvar prirode”. 3. Iako “činovi” ne postoje, ostavlja se mogućnost da se u budućnosti uvede razlika među razinama čuvari prirode.