Izvješće o provedenom savjetovanju - Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 DRAGICA JERKOVIĆ GLAVA II., Članak 5. Smatram da u čl.5. u dijelu teksta kako ste naveli "koji je tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu", potrebno naglasiti na način - KOJI JE TIJEKOM VELIKOSRPSKE AGRESIJE NA RH U DOMOVINSKOM OBRAMBENOM RATU-, jer način na koji ste to iskazali agresor je mogao biti bilo tko. Nije prihvaćen U premabuli Deklaracije o Domovinskom ratu, između ostalog navodi se: "potvrđujući da je na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srp­skog pučanstva u Republici Hrvatskoj". Prema tome, izraz korišten u ovome članku, kao i u cijelome Zakonu, usklađen je s Deklaracijom o Domovinskom ratu.
2 palamida GLAVA V., Članak 30. Poštovana gospodo! Kao branitelj mišljenja sam da od Vukovara želite napraviti nekropolu, a ne grad sa dječjim igralištima, vrtićima i školama. Jasno treba obilježiti mjesta stradanja i da budu jasan podsjetnik koliko ljudska ztloba i glupost može biti destruktivna. Ako već želite odat popčast ljudima koji su vrlo dobro znali šta daju Domovini, onda to napravite malo drukčije. Mjesto koje je komemorativno, koje traži dostojanstvo mir i tišinu. Koje ti ukazuje na sve dobre i loše strane rata kao najdestruktivnije ljudske osobine, jednostavno je u suprotnosti sa dječjom cikom, kredom išaranim zidovima, glasnom glazbom kakva rođendana ili proslave dobro položenog ispita ili mature. Nemam nekakvu viziju kako bi to trebalo biti,ali ako želite grad oživiti,kako su ga htjeli svi do sada, bar na riječima, onda to napravite malo drukčije. Za oživljavanje grada treba ljudima osmisliti i dati konkretan opipljiv posao. Ne državnu službu, već nešto što stvara novu vrijednost. Iskreno bih volio da me demantirate i moje sumnje napravite neutemeljenima. Ne riječjeu već djelom. Primljeno na znanje Proglašenjem Vukovara područjem posebnog domovinskog pijeteta stvorit će se pravni okvir za poseban status Vukovara. Jedan od ciljeva Zakona je očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegovog društvenog razvoja u svim aspektima.