Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o Nacrtu ODLUKE O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2020./2021.

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Silvija Bašić Palković ODLUKU Poštovani, Smatram da bi na razini RH praznici trebali biti u isto vrijeme. Jedan veliki dio nastavnika radi na dvije ili više škola, djeca im idu u školu, te je nezgodno i za zaposlene i njihove obitelji ako su praznici u , recimo dvije susjedne županije u različito vrijeme. Osobno sam za model 1. ili 2. zbog duljine proljetnih praznika. Naši učenici (strukovna škola) tijekom proljetnih praznika realiziraju maturalne ekskurzije, jer tijekom ljetnih praznika rade praktičnu nastavu. Lijep pozdrav, Silvija Bašić Palković Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
2 Miljenka Vujeva ODLUKU Poštovani, Smatram da je jednostavnije za cijelu organizaciju rada škole i svih aktivnosti vezanih za poticanje izvannastavnih aktivnosti, natjecanja, sudjelovanja u određenim projektima i programima, imati jedinstven kalendar odvijanja nastave i učeničkih odmora. U gradovima u kojima je turizam glavna gospodarska djelatnost, prvenstveno mislim na primorske destinacije, možda da se ostavi prostor za kasniji početak godine i raniji završetak. Smatram da posebno u kontinentalnom dijelu naše zemlje treba biti jedinstven kalendar odvijanja nastave i organizacije učeničkih odmora. Ujedno smatram da nije dobra prevelika rascjepkanost odmora jer je učenicima potreban određeni period adaptacije na nastavni proces. Srdačan pozdrav, Miljenka Vujeva Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
3 Ankica Živić ODLUKU Poštovani, moje mišljenje je da početak nastavne godine i praznici tijekom godine trebaju biti jedinstveni u svim školama Republike Hrvatske. Takav način organizacije nastave pojednostavljuje organizaciju natjecanja, smotri i sličnih događanja. Osobno sam za drugu opciju, više kraćih prekida (odmora), posebno sam za razbijanje zimskih praznika. Lijep pozdrav, Ankica Živić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
4 Nevenka Bionda ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati odmor u isto vrijeme .Mislim da su dovoljni proljetni,ljetni i zimski praznici.U međuvremenu imamo još i državne praznike,koji su ne nastavni dani .Jedinstveni kalendar je dobar i zbog lakšeg organiziranja događanja ,poput natjecanja ,smotri,seminara i sl. Lijep pozdrav, Nevenka Bionda Primljeno na znanje Prijedlog je prihvaćen.
5 Gabrijela Baraban ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u RH trebaju imati odmor u isto vrijeme zbog organizacije nastave i raznih natjecanja. Smatram da se ove godine različiti odmori po regijama nisu pokazali dobrim rješenjem. Premala smo država za to. U svakom slučaju predlažem da kalendar propiše Ministarstvo znanosti i obrazovanja jednak za cijelu državu. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
6 Ksandra Sinožić ODLUKU Poštovani, podržavam početak školske godine 7. rujna 2020., kratki odmor u vrijeme Svih svetih , početak Božićnih blagdana 23. prosinca 2020. koji bi trebali trajati 3 tjedna, odnosno do 15. siječnja 2021! Uskrsni praznici od Velikog četvrtka s dodatkom tjedna iza Uskrsnoga ponedjeljka, te kraj školske godine 19. lipnja 2020. godine. Lijep pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
7 MIRJANA JAKŠIĆ ODLUKU Poštovani, svakako bi trebalo ustrojiti na nivou Republike Hrvatske jedan zajednički kalendar o početku i završetku nastavne godine. Time bi planiranje aktivnosti tijekom nastavne godine bilo znatno lakše jer bi imali jedinstveni početak i kraj. Međutim, osnivači osnovnih i srednjih škola su gradovi i županije, a svaka županija bira model koji im najviše odgovara (primorske županije su za kasniji početak školske godine zbog sezone, kontinentalne za prvi ponedjeljak u mjesecu rujnu). Nisam za više kraćih odmora jer su dani prije praznika i nakon praznika neučinkoviti, učenicima treba neko vrijeme kako bi se vratili u rutinu. Smatram kako su dovoljni zimski i proljetni odmor, a u kalendaru uvijek imamo i nenastavne dane vezane uz blagdane i praznike u trajanju jednog dana. Srdačan pozdrav, Mirjana Jakšić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
8 Lidia Lešić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da je potreban jedinstveni kalendar nastavne godine za učenike. Osobno podržavam drugu opciju više kraćih odmora za učenike. Srdačan pozdrav Lidia Lešić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
9 Gordana Katarina ODLUKU Poštovani, slažem se s mišljenjima da bi školska godina trebala imati zajednički početak i kraj u cijelog državi. Također, previše odmora zapravo je kontraproduktivno jer se zadnji dan prije odmora nikom ništa ne radi, a kada se učenici vrate s odmora moraju se ponovo navikavati na radne aktivnosti. Mišljenja sam da ne bi trebalo biti više od zimskog i proljetnog odmora. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
10 Sanja Šipušić Komar ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi kalendar rada za nastavnu godinu trebao biti jedinstven na području cijele Republike Hrvatske zbog aktivnost koje se provede i vrijede na području cijele države. Za odmor učenika biram drugi model (više kraćih odmora). Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
11 Vlatka Vukić ODLUKU Poštovani, slažem se s mišljenjem većine kolega kako je ipak najbolje utvrditi kalendar rada jednak za sve škole u Republici Hrvatskoj. Problem je najviše u tomu što osnivač nije jedan već u odlučivanju sudjeluju grad i županija koji ne moraju odabrati isti model, te to može donijeti niz problema, ponajviše roditeljima. Osobno mi se više sviđa 2.model, iako nisam baš za cjepkanje prvoga polugodišta koje je ionako kraće. No drugo polugodište treba svakako "razbiti" te pozdravljam zimski odmor u dva dijela i proljetni odmor. Školska bi godina trebala početi što ranije, naročito ako se ovu nastavnu godinu više ne budemo mogli vratiti u naše učionice. To je prijeko potrebno zbog dugotrajne nemogućnosti održavanja nastave u školi te mogućoj dužoj prilagodbi učenika. Također smatram kako bi čl.4, stavak 2 trebalo dopuniti i izrijekom naznačiti kako se prikuplja mišljenje, tko o tomu odlučuje i na koji način, te kako se prikupljena mišljenja trebaju prezentirati javnosti. Bez ovih jasnih odrednica vrlo je moguće da netko donese odluku bez transparentnih podataka. U ovim okolnostima bilo bi dobro ostaviti mogućnost dopune i promjene Odluke, obzirom da nitko ne zna kakvi će uvjeti biti u rujnu te u kojem će se obliku nastava održavati. Lijep pozdrav Vlatka Vukić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
12 BRANKA RIMAC ODLUKU Poštovani, mislim da bi početak nastavne godine i praznici trebali biti jednaki za sve škole u Republici Hrvatskoj jer bi mogao nastati problem prilikom organiziranja natjecanja i raznih projekata. Svakodnevno svjedočimo učeničkim godišnjim aktivnostima kojih je previše, pa prijedlog s više kratkih odmora tijekom školske godine je povoljniji za njih. Lijep pozdrav, Branka Rimac Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
13 Bernardica Šušak ODLUKU Poštovani, smatram da je potreban jedinstveni kalendar nastavne godine za sve učenike u Republici Hrvatskoj. Što se tiče odmora učenika mišljenja sam da je jesenski odmor nepotreban jer je prvo polugodište vrlo kratko. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
14 Mirjana Šutalo Vulić ODLUKU Poštovani, smatram da bi nastavna godina kao i trajanje učeničkih odmora trebali biti istovjetni za cijelu državu, s obzirom na poteškoće koje mogu nastati prilikom organiziranja i provedbe natjecanja, smotri i projekata. Lijep pozdrav, Mirjana Šutalo Vulić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
15 Ksenija Kezele ODLUKU Poštovani! Mišljenja sam da bi kalendarom rada u školskoj godini odmore učenika trebalo planirati na jedinstven način za cijelu Hrvatsku. Podržavam opciju više kraćih odmora za učenike. Srdačan pozdrav, Ksenija Kezele Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
16 Tomislav Pehar ODLUKU Poštovani, smatram da bi kalendar rada za školsku godinu 2020./2021. trebao biti isti za sve škole u Republici Hrvatskoj. Podržavam početak školske godine 7. rujna 2020., kratki odmor u vrijeme Svih svetih i Dušnoga dana, početak Božićnih blagdana 23. prosinca 2020. koji bi trebali trajati do prvoga dana iza Sveta tri kralja uz dodatak zimskim praznicima koji bi se održale u tjednu od 10. veljače do 16. veljače, nikako kasnije! Uskrsni praznici od Velikog četvrtka s dodatkom tjedna iza Uskrsnoga ponedjeljka, nastavnicima bitan tjedan u kojima se održavaju razni seminari, te kraj školske godine 19. lipnja 2020. godine. To je to! Srdačan pozdrav Tomislav Pehar Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
17 Marijana Curić ODLUKU Poštovani, podržavam početak školske godine 7. rujna za područje cijele Republike Hrvatske. Za trajanje odmora učenika predlažem drugu mogućnost jer smatram da je učenicima potreban kraći odmor više puta godišnje pošto je drugo obrazovno razdoblje dugo te je samo proljetni odmor prekratka pauza za njih. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
18 Jasmina Sukalić ODLUKU Poštovani, smatram da bi kalendar rada u školskoj godini trebao biti jedinstven za sve škole u Republici Hrvatskoj zbog nastavnika koji rade u više županija, organizacije međužupanijskih stručnih skupova, međužupanijskih natjecanja i smotri i sl. Postoje slučajevi gdje djeca idu u različite škole u drugim županijama pa je i roditeljima teško prilagoditi obiteljski odmor zahtjevima različitog kalendara vezanog za odmor učenika. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
19 Anita Donđivić ODLUKU Poštovani! Smatram da bi božićni odmor trebao trajati samo do 5. siječnja. Uskrsni praznici trebali bi početi na Veliki četvrtak i trajati samo do uskrsnog ponedjeljka. Zagovornik sam zimskog odmora u dva dijela, zbog učenika. Učenicima sigurno više odgovaraju češći i kraći praznici jer se nemaju vremena previše opustiti i prestati učiti. Također, definitivno čitava zemlja treba imati iste praznike. Ovo slobodno biranje županija je užas. Imate osobu koja radi u dvije škole, jedna škola je u jednoj županiji a druga škola u drugoj županiji i te dvije županije imaju različite praznike. Ta osoba nema ni jedan dan praznika u čitavoj školskoj godini. Ili radi u jednoj školi ili u drugoj. Čisti užas. S poštovanjem, Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
20 Melita Brodar ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi nastavna godina, pa time i trajanje odmora učenika trebali biti jedinstveni u cijeloj Republici Hrvatskoj. Lijep pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
21 ŽELJKA VENUS ODLUKU Poštovani, smatram da bi nastavna godina kao i trajanje učeničkih odmora trebali biti istovjetni za cijelu državu, s obzirom na poteškoće koje mogu nastati prilikom organiziranja i provedbe natjecanja, smotri, projekata i sl. Lijepi pozdrav, Željka Venus Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
22 JASMINKA PODLEJAN ODLUKU Poštovani! Učiteljica sam razredne nastave i podržavam iz Članka 4.-Odmor za učenike tijekom nastavne godine drugi prijedlog Smatram da učenici trebaju imati zimske odmore u dva dijela. Vrlo kratko i jasno. Lijep pozdrav Jasminka Podlejan Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
23 Pina Žilić ODLUKU Poštovani, mislim da bi nastavna godina trebala početi 7. rujna i da bi se nastavna godina trebala realizirati na jedinstveni način na području cijele Republike Hrvatske. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
24 Goran Perožić ODLUKU Poštovani! Smatram da bi božićni odmor trebao trajati samo do 5. siječnja, odnosno da bi nastava trebala početi 7. siječnja. Takva je europska praksa i uglavnom nigdje u Europi nakon blagdana Sveta tri kralja više ne traju školski praznici. Produljenje praznika za još punih tjedan dana, kao i tzv. "skijaški tjedan" potpuna su hrvatska izmišljotina i, bit ću slobodan, glupost te u potpunoj suprotnosti s europskom praksom. Uskrsni praznici svakako bi trebali početi na Veliki četvrtak, 1. travnja, a nepotrebno je da traju cijeli tjedan nakon uskrsnih blagdana. Nastava bi trebala početi odmah nakon blagdana ili dan kasnije, u srijedu, 7. travnja. Europska su praksa češći i kraći školski praznici. Definitivno sam pristaša zimskog odmora u dva dijela, što je praksa u većini Europe, no drugi dio zimskog odmora treba biti vezan za kraj karnevala, odnosno početak korizme, naročito u krajevima s izrazitom karnevalskom tradicijom. Tako je bilo ove školske godine. Na taj način razmak između tih praznika i onih uskrsnih uvijek bi bio isti. Obitelji kojima je nebitan karneval te dane mogu iskoristiti za odlazak na skijanje. Dakle, predlažem praznike od 15. do 17. veljače ili i dan, dva dulje ako kalendar školske nastave to dopušta. Nenastavni dan za sve učenike trebao bi biti i 4. lipnja, s obzirom da je dan ranije Tijelovo. S poštovanjem, Goran Perožić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
25 Ivana Gabričević ODLUKU Poštovani, podržavam opciju više kraćih odmora (2. polugodište dugo traje). Svi učenici u RH bi trebali imati odmor u isto vrijeme zbog organizacija aktivnosti učenika, učitelja i roditelja. Lp Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
26 Tatjana Šimundić ODLUKU Poštovani, smatram da je dobro da nastavna godina počinje 7. rujna , te isto tako smatram da bi se nastavna godina trebala realizirati na jedinstveni način na području cijele Republike Hrvatske. Smatram da je druga opcija bolja, s više kraćih praznika. Lp Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
27 Jasna Pastuović ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi nastavna godina trebala početi 1. rujna kako bi mogla završiti tjedan dana ranije u mjesecu lipnju. Smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati odmor u isto vrijeme. Budući da drugo polugodište traje dulje, podržavam prijedlog o uvođenju više kraćih odmora, tj. 2. način. S poštovanjem, Jasna Pastuović Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
28 Gordana Kragulj ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi se nastavna godine trebala realizirati na jedan od načina za cijelu Republiku Hrvatsku. Kalendar rada trebalo bi donositi Ministarstvo znanosti i obrazovanja za cijelu Hrvatsku. . Osobno sam zagovornik 1. načina. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
29 Ivana Sedak ODLUKU Poštovani, Smatram da bi bilo puno praktičnije i prirodnije da svi učenici imaju praznike u isto vrijeme zbog organizacije aktivnosti i učenika i roditelja za vrijeme praznika (kroz različite županije). Srdačno, Ivana Sedak Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
30 Željka Kalabek ODLUKU Poštovani, podržavam drugi prijedlog o početku, trajanju i praznicima iduće školske godine. Drugo polugodište duže traje, stoga mi se druga opcija čini boljom jer više rasterećuje učenike tijekom nastavne godine. Predlažem da kalendar rada bude jedinstven za sve škole u Republici Hrvatskoj. Mislim da je jednostavnije tako organizirati smotre i natjecanja, a vjerujem da i neki obiteljski razlozi mogu biti tome razlog. S poštovanjem, Željka Kalabek. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
31 Dijana Stanić ODLUKU Poštovani, ideja o jesenskom kratkom odmoru čini mi se odlična jer bi tada mogli u miru obići naše pokojne na grobljima koja su često daleko od našeg trenutnog prebivališta. Isto tako ideja o korištenju zimskog odmora u dva dijela čini mi se odlična jer bi se time skratilo dugačko razdoblje nastave za učenike bez predaha u drugom polugodištu od siječnja do travnja. Proljetni praznici od 9 dana također su poželjni zbog najvećeg kršćanskog blagdana i prilike da se sudjeluje u Svetom Trodnevlju i proljetnom odmoru nakon toga. Mislim da bi na navedeni način nastava bila ravnomjernije raspoređena kroz školsku godinu. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na podršci.
32 Draženka Bajan ODLUKU Poštovani, također sam mišljenja da bi svi učenici trebali imati praznike ujednačene na nivou države kako bi svima bilo jednostavnije organizirati bilo aktivnosti u školi bilo obiteljske aktivnosti koje su možda povezane s više županija. Osobno mislim da su jesenski odmor kao i zimski odmor u dva dijela zaista dobra ideja i da bi to trebalo ostati, no neka se odmori za učenike odrede na razini države glasovanjem. S poštovanjem, Draženka Bajan Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
33 Sanja Jug ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi kalendar rada u nastavnoj godini trebao biti jedinstven za cijelu Republiku Hrvatsku kako se ne bi stvarale teškoće pri realizaciji natjecanja i drugih međužupanijskih aktivnosti. To bi također pogodovalo kolegama koji rade na više škola u različitim županijama. Podržavam prvu varijantu odmora učenika. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
34 Dunja Klarić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi odmor za učenike trebao biti jednak za sve učenike u Hrvatskoj. Smatram da su kraći odmori, posebno u drugom obrazovnom razdoblju neophodni. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
35 Dubravka Despoja ODLUKU Poštovani, Smatram da je potreban jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku i o tom kalendaru bi trebalo odlučivati isključivo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Obje ponuđene opcije su kvalitetne. Kako u prvom polugodištu imamo 16 nastavnih tjedana, a u drugom 21 nastavni tjedan, osobno sam sklonija drugoj opciji. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Prijedlog je prihvaćen.
36 Nikolina Mišić ODLUKU Poštovani, Hrvatska nije tako velika da bi si mogli dozvoliti da različita područja imaju različite kalendare školske godine. već je prošla godina mnogim ljudima izazvala velike probleme (djeca u istom kućanstvu imaju praznike u različita vremena, ljudi rade u dvije županije i slično). Mišljenja sam kako je jedino moguće napraviti malo različit kalendar za jug i sjever Hrvatske zbog trajanja toplog vremena i turističke sezone. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
37 Marina Pavičić ODLUKU Poštovani, smatram da bi kalendar rada u školskoj godini trebao biti jedinstven za sve škole u Republici Hrvatskoj zbog nastavnika koji rade u više županija, organizacije stručnih skupova, natjecanja i smotri. Srdačan pozdrav. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
38 Ljiljana Vidović ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi kalendar rada u školskoj godini trebao biti jedinstven za sve osnovne ili srednje škole u Republici Hrvatskoj i taj kalendar rada trebalo bi donositi Ministarstvo znanosti i obrazovanja na razini cijele Hrvatske. Srdačan pozdrav, Ljiljana Vidović, prof. savjetnik Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
39 Antonela Matajić ODLUKU Poštovani, smatram da bi trebali izraditi kalendar koji će biti isti za sve škole u Republici Hrvatskoj zbog organizacijskih teškoća za učenike i roditelje koji rade ili se školuju u različitim županijama. S poštovanjem, Antonela Matajić, učitelj mentor Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
40 MARIJA GALOVIĆ ODLUKU Poštovani, mišljenja sam kako bismo na području Republike Hrvatske trebali imati jedinstven kalendar kako po broju radnih dana, tako i po razdiobi početka i završetka pojedinih praznika tijekom nastavne godine. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
41 Davor Ljubić ODLUKU Poštovani, također smatram da bismo na razini Republike Hrvatske trebali imati jedinstven kalendar. Ne bi trebalo nuditi osnivačima da biraju jedan od modela praznika. Osobno mi se više sviđa 2. prijedlog jer 1. polugodište traje 15 tjedana i mislim da bi djeci dobro došlo koji dan jesenskih praznika da malo "presjeku" to dugačko razdoblje. Sviđa mi se način kako su ponuđeni odmori kroz 2. polugodište. Mislim da su za učenike bolje češći, a kraći odmori. Budući da se odluka donosi puno prije nove školske godine svi čimbenici se mogu vrlo lako organizirati. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
42 Svjetlana Komić ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati i nastavu i učeničke odmore u isto vrijeme. Ova mogućnost odabira rezultirala je nizom organizacijskih i tehničkih problema, problema s pripremom i realizacijom natjecanja, realizacijom obiteljskih planova i sl. Čak sam i mišljenja da bi mogli početi od 1. rujna, a završiti ranije u lipnju i svakako izbaciti jesenski odmor jer se taman „zagrijemo“ i radimo prekid, a prvo polugodište je ionako vrlo kratko. Lijepi pozdrav, Svjetlana Komić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
43 Marina Perica ODLUKU Poštovani, smatram da bismo na razini R Hrvatske trebali imati jedinstven kalendar. Prije svega, zbog lakšeg planiranja kurikula škole, organizacije natjecanja i sl. S obzirom da je drugo polugodište duže od prvog, smatram i da ne treba skraćivati proljetni odmor. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
44 Anita Pavlek ODLUKU Poštovani, smatram da kalendar treba biti jedinstven za cijelu RH jer se u nepovoljan položaj stavljaju učenici koji pohađaju više škola jer su one nekad u različitim županijama i djeca nemaju potreban odmor.. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
45 Melita Brodar ODLUKU Poštovani, smatram da bi kalendar rada u školskoj godini trebao biti jedinstven za sve škole u Republici Hrvatskoj i taj kalendar rada trebalo bi donijeti Ministarstvo na razini cijele Hrvatske. Lijep pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
46 FLORIS MILOHANOVIĆ ODLUKU Svaka županija ima svoje specifičnosti, ali iste bi do izražaja posebno mogle doći kada bi se moglo utjecati na termine početka i završetka školske godine, ali to se definira odlukom Ministarstva na nivou čitave države. Pozitivno je što se ove godine išlo na 2 modela i tu odluku ujedno pozdravljam, a i nije loš prijedlog kojeg su mnogi i naveli a to je da se nastava u svim županijama odvija po jedinstvenom kalendaru. Vezano za 2 ponuđene opcije, mišljenja sam da je opcija 1 puno prihvatljivija jer je zasigurno poznat podatak da već više od 10 godina oko 200.000 naših građana putuje na zimski odmor i skijanje u siječnju. Među njima su uglavnom roditelji s školskom djecom. Taj „hrvatski skijaški tjedan“, kada su cijene puno prihvatljivije kako smještajnih kapaciteta, tako i ski karata iduće godine pada od 9.1.-16. siječnja. Ukoliko se izuzmu skijaši moramo uzeti u obzir i činjenicu da jedan dio roditelja i učenika ne odlazi na snijeg, već koriste zimski odmor u našim hotelima koji u tom terminu pružaju usluge po prihvatljivim cijenama, a ukoliko ima interesa ostanu otvoreni u periodu nakon Nove godine. tu bi se mogao primijeniti i program „Tjedan odmora vrijedan“. Stoga početkom nastave 18. siječnja povećao bi se broj potencijalnih putnika i osigurale povoljne cijene obiteljskih aranžmana. Uvažavajući domaću ekonomsko gospodarsku situaciju koja će se u narednom periodu posebno osjetiti, da će posljedice uzrokovane koronavirusom imati dalekosežne posljedice na gospodarstvo to je itekako važno. Moramo imati u vidu da model koji pruža mogućnost odmora u veljači nije dobar iz razloga što će djeca provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru, većina učenika po čitave dane biti na kompjuterima i mobitelima, u tom zimskom periodu neće boraviti u prirodi, a to je i period u godini kada se ne planiraju putovanja, dok odlazak na snijeg kako se radi o periodu visoke sezone moći će si priuštiti samo oni dubljeg džepa. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
47 Gordana Bujanić Tretinjak ODLUKU Poštovani, Kao i većina kolega smatram da odmori učenika trebaju biti usklađeni. Iz nekoliko razloga: 1. postoje mnogi kolege koji rade na dvije ili više škola koje su često u susjednim županijama pa različiti odmori učenika svakako stvaraju kaos u sustavu (a priznat ćete zbilja nismo velika zemlja gdje je razlika uopće i potrebna) 2. velik broj nastavnika i učitelja ne radi u županiji u kojoj živi, tako da im djeca pohađaju nastavu po jednom planu učeničkih odmora, a oni rade po drugom (organizacija čuvanja djece do 12 godina koja po zakonu RH NE SMIJU boraviti kod kuće sama je gotovo neizvediva bez djedova i baka ili plaćenih čuvalica što je opet na naša primanja neizvedivo) 3. organiziranje usavršavanja, natjecanja, stručnih skupova - sve je puno lakše kad smo u ovako maloj državi usklađeni. Ujednačavanje na razini države je nužno i neophodno. Veći broj broj, a kraćih odmora je optimalan za rad, učenici su spremniji i motiviraniji. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
48 Krunoslav Kovačević ODLUKU Poštovani, Kao i većina kolega slažem se da odmori učenika trebaju biti usklađeni i jedinstveni. Stoga člankom 4.treba propisati jedinstveno trajanje praznika učenika.Predlažem usvajanje drugog modela odmora jer je za učenike optimalnije- češći ,a kraći odmori.Dugoročno gledano ovo je bolje za učenike jer se stignu odmoriti kad dođe do zamora u učenju i pohađanju nastave.Dodatni razlozi za jedinstveno trajanje odmora su :pripreme i organizacija državnih/stručnih skupova,priprema maturanata za državnu maturu te organizacija obiteljskih putovanja. je Dakle da zaključim odmore učenika ujednačiti na državnom nivou. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
49 Brankica Tepeš ODLUKU Poštovani, mišljenja sam kako bi RH trebala imati jedinstveni termin školskih praznika iz razloga što mnogi učitelji rade u više županija, roditelji imaju stariju djecu često na školovanju u srednjoj školi u jednoj županiji, a mlađu u osnovnoj školi u drugoj županiji . Mogućnošću biranja kompliciramo roditeljima planiranje slobodnog vremena; učiteljima i školama kombiniranje više radnih mjesta učitelja, te kompliciramo pripreme za natjecanja i smotre. Obje verzije odmora su mi u redu, ali mislim da bi MZO trebao izabrati jednu od njih, a ne osnivači.Lp Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
50 Gorana Babić ODLUKU Poštovani, u potpunosti podržavam Odluku o početku i završetku nastavane godine i mogućnost izbora u ovom kalendaru. Svaka županija je specifična i u skladu s tim izabrat će onu varijantu kalendara koja je najbolja za učenike. Primjerice, primorskim županijama odgovaraju kraći zimski praznici, a kontinentalnim županijama duži zimski praznici. Osobno nisam pobornik toga da se školska godina rascjepkava na više manjih praznika jer djeca lako izgube koncentraciju i čak i nakon produženog vikenda ( 3 ili 4 dana odmora zbog praznika koji pada u ponedjeljak, petak, četvrtak ili utorak), a kamoli nakon nekoliko setova kratkih praznika. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
51 GORDANA DIVIĆ ODLUKU Poštovani, Kao i mnoge kolege, i ja sam mišljenja da trebamo imati jedinstven školski kalendar. S tim da se ne slažem da proljetni odmor mora biti vezan uz termin Uskrsa. Problem je kada je Uskrs krajem travnja - prema prvom modelu (preveliki raspon između zimskog i proljetnog odmora) ili kada je Uskrs u ožujku - prema drugom modelu (prekratak raspon između drugog dijela zimskog i proljetnog odmora). Predlažem 1. model odmora za učenike plus da proljetni odmor bude uvijek krajem ožujka, a za Uskrs dati od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka - neovisno kada pada (to su samo dva dana nastave). Razlozi za jedinstveni model odmora za učenike: 1. Organizacija državnih stručnih skupova 2. Nastavnici koji rade u više županija 3. Obiteljska putovanja 4. Htjeli mi to ili ne, ali za vrijeme jedinstvenih odmora za učenike organiziraju se pripreme za polaganje državne mature (što učenici pohađaju sa ili bez vašeg/našeg blagoslova) - stoga, ako su organizirane u vrijeme kada je u županiji X odmor, a u županiji Y nije, učenici iz županije Y svejedno idu na pripreme u županiju X i traže dozvole ravnatelja da ih se oslobodi nastave. ... Lijep pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je na odgovarajući način prihvaćen.
52 Mirta Lulić ODLUKU Poštovani, smatram da bi sve škole u Hrvatskoj trebale imati jedinstveni kalendar odmora za učenike. Učenici više vole zimske, proljetne i ljetne praznike, a ne veći broj praznika po par dana. Ministarstvo bi trebalo odrediti jednu opciju za sve, a ne županije jer na taj način dolazi do niza problema. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
53 Renata Marinić ODLUKU Poštovani, slažem se s kolegama koji podržavaju jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku. Nije dobro više prekida nastave jer učenici gube kontinuitet. Mišljenja sam da su zimski i proljetni praznici prihvatljivi za sve. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
54 Vesna Starešinić ODLUKU Poštovana, mišljenja sam kako bi RH trebala imati jedinstveni termin školskih praznika iz razloga što mnogi učitelji rade u više županija, roditelji imaju stariju djecu često na školovanju u srednjoj školi u jednoj županiji, a mlađu u osnovnoj školi u drugoj i sl. Zatim su tu natjecanja i smotre. Mogućnošću biranja kompliciramo roditeljima planiranje slobodnog vremena; učiteljima i školama kombiniranje više radnih mjesta učitelja, te kompliciramo pripreme za natjecanja i smotre. Obje verzije odmora su mi u redu, ali mislim da bi MZO trebao izabrati jednu od njih, a ne osnivači. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
55 Dijana Toljanić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi u RH trebao važiti jedinstveni model praznika za učenike i podržavam prvu opciju. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
56 Janja Škraba-Stanešić ODLUKU Poštovani! Slažem se s kolegama koji podržavaju jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku. Nije dobro više prekida nastave jer učenici gube kontinuitet te predlažem zimske i proljetne praznike. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
57 Renata Pintar ODLUKU Smatram da bi za cijelu državu trebao biti jedinstveni kalendar zbog natjecanja i smotri, te zbog nastavnika koji rade u dvije ili više županija. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
58 Dražena Potočki ODLUKU Poštovani, smatram da bi trebao biti jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku, u ovom slučaju prva opcija. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
59 Blazenka Bajic ODLUKU Poštovani, referiram se na članak 4. te podržavam prvi model realizacije odmora za učenike. To je vrijeme zimovanja kada se traže dozvole za izostanke te statistički gledano period s povećanim brojem izostanaka u odnosu na cijelu nastavnu godinu. Osim toga mišljenja sam da je vrlo važno uskladiti modele ne samo na nivou grad/županije već i države, Različitost dovodi do poteškoća u usklađivanju šire obitelji za obiteljska okupljanja. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
60 Martina Cindrić ODLUKU Pozdravljam dvije opcije izbora rada jer evo iz mog životnog područja ljudi su zadovoljniji "po starom". Djeca vole osjećaj praznika i tada se opuste. Cjepkanje praznika nije pravi odmor nikome. Naravno imamo i one suprotnog mišljenja stoga je odlična opcija 2 izbora. Nije prihvaćen Temeljem većine prijedloga odlučeno je da svi učenici imaju odmor u isto vrijeme.
61 IRENA IVANOVIĆ ODLUKU Poštovani, podržavam prijedlog samo dviju opcija organizacije nastavne godine. Ono što smatram problematičnim jest moguća neusklađenost gradova i županije što bi dovelo da npr. dijete u osnovnoj školi ima jedan model praznika, a stariji brat/sestra u srednjoj školi drugi. Time se znatno otežava organizacija izvannastavnih aktivnosti poput centara izvrsnosti i slično. Smatram da bi čitave županije trebale ići po istome modelu. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
62 Mirjana Puljar ODLUKU Poštovani, nisam pravnica pa mi je nejasan članak 4. stavak 3. Nekim školama osnivač je grad, a nekima županija. Pozdravljam ideju o dvije mogućnosti realizacije odmora za učenike. Četiri dosadašnje su stvarno bile previše za RH. Lijep pozdrav. Mirjana Puljar Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
63 Helena Dobranić ODLUKU Pozdrav ministrici i ostalim kolegama! Kako je netko dolje u komentarima spomenuo ovo je još jedno "igranje" škole. Totalno nepotrebno uvođenje "nekih novih" praznika i trošenje vremena na takve diskusije. No dobro, što je tu je, pa ću objasniti svoje stajalište. Ja sam definitivno za to da se kod nas primjenjuje jedna varijanta praznika. Za primjenu više varijanti praznika nema razloga u našem školskom sustavu. Prvo, naša zemlja nije toliko velika da bi imali neke znatne razlike u klimatskim uvjetima kao npr. u Njemačkoj (sjever - jug). Drugo, ako su praznici duži zimi, manji su troškovi grijanja, kao i troškovi električne energije (rasvjeta i sl.). Treće, problem je kada u obitelji jedno dijete ide u osnovnu školu, a drugo u srednju, ali u drugoj županiji i nemaju usklađene praznike itd. Kada uspoređujemo prvu i drugu varijantu besmisleno je nakon tek mjesec i pol dana nastave zaustaviti proces učenja i usredotočenost učenika na sadržaje i gradivo. Također se prekida tek uhodani proces i ritam rada i učenja. Sam odabir datuma jesenskih praznika nije jasan (2. i 3.11.2020, ponedjeljak i utorak)!? Prekid praznika u sred tjedna!! Što učenici dobivaju s tim prekidom nastave nije mi jasno. Isto to se odnosi na praznike u veljači (2. varijanta). Znači učenici kreću sa nastavom 11.01.2021 i nakon nekoliko tjedana OPET odmor!! Od čega? Odmor učenika u studenom i veljači (2. varijanta) nisu dobri niti zbog loših vremenskih uvjeta u to doba godine (kiša, magla, niske temperature, kratki dani itd.), pa djeca koja ionako puno provode vremena za računalima, tabletima, mobitelim, tv-u ostaju u kući ne provodeći vrijeme aktivno, vani na svježem zraku. Svjesni smo koliko su nam današnja djeca fizički neaktivna, sklona bolestima i alergijama. Još je jedan argument protiv druge varijante. Naime, poznato je da veliki broj Hrvata koristi zimske praznike za odlazak na skijanje u tzv. hrvatskom tjednu. Tada su cijene skijanja, smještaja i dr. vrlo povoljne za naš standard. Ne trebam napominjati što za zdrav organizam znači odlazak na rjeđi zrak i u planine. Učenici će ići ovako ili onako, no trebalo bi smanjiti broj izostanaka učenika koji se bilježi u e dnevniku. Broj djece koji je bio na skijanju i opravdano izostao sa nastave može se lako utvrditi analizom. Smatram da je 1. varijanta bolja, poznata i uvriježena u našem sustavu obrazovanja. Treba se posvetiti nekim bitnijim problemima koji su prisutni u obrazovanja i školskom sustavu. Lp, Helena Dobranić Nije prihvaćen Odluka je donesena temeljem većine zaprimljenih prijedloga.
64 Tatjana Tuđa ODLUKU Poštovani, Smatram da bi trebao biti jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku. Najbolja bi bila prva opcija. LP Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
65 Srećko Sviben ODLUKU Svakako je bolje više kraćih praznika. U prvom polugodištu učenici su odmorniji i jesenski praznici bi se mogli pripojiti zimskim, ali u drugom polugodištu prema starom modelu dugih 13-14 tjedana bez pauze do Uskrsa uzrokuje zasićenje i učenici više ne mogu (kvalitetno) pratiti nastavu. Međutim, ako svaka županija bira svoj model može doći do toga da učenici iz iste obitelji imaju u različito vrijeme praznike (OŠ i SŠ). Modele bi trebalo odabrati ili po regijama (npr. sjeverni dio i južni) ili najbolje jedan model za cijelu Hrvatsku. Podržavam da to bude model s više kraćih praznika Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
66 Branka Marcelić Panjak ODLUKU Slažem se s kolegama koji podržavaju jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku i mislim da bi najbolja bila prva opcija koju smo imali i do sada. Ona se pokazala dobra sve ove godine i smatram da se u maloj zemlji kao što je naša to ne bi trebalo mijenjati. Promjene su dobrodošle, ali provjerene stvari treba zadržati! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
67 Katica Vareševac ODLUKU Poštovani , lijepo je imati više opcija o realizaciji školske godine , ali pokazalo se da je dugi niz godina u ritmu izmjene nastave i praznika ostao u svijesti kako učenika , učitelja tako i roditelja i svaka promjena istog je donijela poteškoće .Stoga smatram da je najbolje da svi učenici u cijeloj Republici Hrvatskoj imaju isti početak ,praznike i kraj školske godine. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
68 KSENIJA ŠKORIĆ ODLUKU Poštovani, slažem se s mišljenjem kolega koji zagovaraju jedinstven kalendar iz nekoliko razloga: - određeni broj nastavnika radi u školama na području različitih županija, te im je različitim kalendarima otežan rad, - stručna usavršavanja je lakše organizirati ako svi nastavnici rade po istom kalendaru, - određeni broj obitelji ima djecu koja u školu idu u različitim županijama, pogotovo ako se radi o strukovnim školama. Početak nastavne godine 7. rujna smatram boljim od prethodne prakse početkom rujna . Osobno smatram kako je drugi kalendar s više kratkih praznika bolji, posebno za učenike kod kojih dolazi do zasićenja ako nastava u kontinuitetu dugo traje (npr. 18. siječnja do 31. ožujka ove godine prema prvom kalendaru, a u nekim godinama bi to bilo i dulje zbog termina Uskrsa). Više kraćih praznika ne razbija kontinuitet učenja kao jedno dugo, 25 dana zimskih praznika po prvom kalendaru je jako puno. Ušteda na grijanju bi bio dobar argument za ovako duge praznike kada bismo stvarno imali zime kao nekada. Nije mi jasno čemu podjela na polugodišta, kada više nema zaključivanja ocjena. Broj nastavnih dana 175 je u slučaju neostvarivanja propisanog nastavnog plana i programa/kurikuluma moguće produljiti, ali isto tako mislim da ih je moguće i smanjiti ukoliko se isti ostvare ranije. To bi trebalo također naznačiti u pravilniku Dio škola radi u dvije smjene, a termini državne mature se poklapaju sa redovnom nastavom, ovo bi bilo neophodno uskladiti u kalendarima. Također bi prilikom izrade kalendara natjecanja bilo potrebno isti uskladiti sa kalendarom koji će biti odabran u konačnici. Srdačan pozdrav. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
69 Tatjana Radić ODLUKU Poštovani, svakako pozdravljam smanjenje opcija odmora učenika sa 4 na 2. Mišljenja sam da bi bilo bolje da je organizacija rada u cijeloj državi jednaka, ali isto tako mislim da je 2. način bolji zato što učenici imaju više puta kraći odmor, pa ne dolazi do zamora za vrijeme dugog perioda nastave bez prekida. Taj model je napravljen po uzoru na njemački i još neke druge europske modele, koji u tim zemljama već godinama dokazano dobro funkcioniraju. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
70 Ivanka Tomić ODLUKU Poštovani, slažem se sa svim kolegama koji predlažu jedinstveni kalendar rada u Republici Hrvatskoj te predlažem da to bude prva opcija. Mišljenja sam da su zimski i proljetni praznici prihvatljivi za sve. Srdačan pozdrav. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
71 JASMINKA BEREND ODLUKU Smatram kako bi najbolji model bio jedinstveni model odmora za sve učenike, do sada se pokazao kao i najučinkovitiji i po pitanju organiziranja nastave, natjecanja i rada učenika koji na taj način imaju kontinuitet u radu i obvezama. Zaposlenim roditeljima ovaj način rada omogućava i provođenje više vremena s djecom. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
72 Suzana Mikulec ODLUKU Poštovani Svi , što reći na sve ovo opet.U odgojno-obrazovnoj struci radim 25 godina od 1995. godine.Imala sam priliku tijekom ovih godina vidjeti propadanje svoje struke i to od 2010.kada ta linija propadanja postaje sve veća.Sve promjene , sada ima brojčanih ocjena pa onda nema ,sada se vrednuju ocjene za upis u SŠ od petog razreda , a prije toga nije bilo...pa ima ocjena na polugodištu pa nema...tako i ovo ...što je nedostajalo jednom modelu praznika za cijelu RH. Ovako ste si samo zadali posla jer ćete morati obrađivati sve te podatke kada ste ih ljudima već dali na izbor.Ovo moje ionako nitko neće pročitati, a ne daj Bože staviti u neki od dijelova Pravilnika.OSTANITE DOMA I OVO ĆE PROĆI Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
73 Mirta Malčić ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati učeničke odmore u isto vrijeme. Smatram da je bolja prva opcija jer njome se zadržava kontinuitet u radu, usavršavanju učitelja i pripremi i organizaciji natjecanja. Nisam konzervativna, ali ovim modelom do sada su bili zadovoljni i učenici i roditelji, a i učitelji. Srdačan pozdrav, Mirta Malčić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
74 Sanja Maričević ODLUKU Poštovani! Smatram da bi vrijeme i trajanje odmora učenika osnovnih i srednjih škola trebalo biti jednako na državnoj razini. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
75 Palma Tolić ODLUKU Poštovani, smatram kako bi u RH svi učenici trebali imati praznike u isto vrijeme. Od ponuđenih opcija mislim kako je najbolji 1. izbor čl. 4. Srdačan pozdrav. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
76 JASNA VUJČIĆ ODLUKU Poštovani, Smatram kako na razini RH odmori učenika tijekom nastavne godine trebaju biti jedinstveni; različito trajanje odmora učenika i njihov raspored remeti obiteljsku dinamiku mnogih jer ljudi koji rade u susjednoj županiji imaju različit raspored odmora od svoje vlastite djece koja idu u školu u županiji u kojoj žive. Također, neki učitelji/nastavnici rade u dvjema školama koje su u različitim županijama što stvara nepotrebnu zbrku. Predlažem da se odlučimo za jedinstven model na temelju odluke većine. Mi smo premala država da bi svaka županija imala svoj način realizacije odmora učenika. Smatram da početak zimskih praznika treba pomaći da počinju oko 20. prosinca, a da nastava počinje prije 15. siječnja. Isto tako, odmor u veljači ne odgovara gotovo svim učiteljima predmetne nastave, jer se u to vrijeme učenici najčešće pripremaju za razna županijska natjecanja koja su obično planirana za početak ožujka. Tu se prekidom gubi kontinuiranost u radu. To su samo neki od razloga zbog kojih predlažem da se ukine članak 4. te da se svi vratimo na "stari", dobri način realizacije odmora učenika. Mislim da su s njim bili zadovoljni učenici, učitelji, a i roditelji. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
77 Elvis Miletić ODLUKU Poštovani, U potpunosti podržavam kolege koji predlažu jedinstveni kalendar rada u Republici Hrvatskoj. Sadašnji model pokazao je niz manjkavosti, stoga predlažem da kalendar propiše Ministarstvo znanosti i obrazovanja koji će biti jednak za sve. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
78 Josip Kršan ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u RH trebaju imati odmor u isto vrijeme. Mi smo premala država da bi svaka županija imala svoj način realizacije odmora učenika. Smatram da početak zimskih praznika treba pomaći da počinju oko 20. prosinca, a da nastava počinje prije 15. siječnja. jer ipak završetek pred badnjak i nije uredu. Isto tako, odmor u veljači ne odgovara gotovo svim učiteljima predmetne nastave, jer se u to vrijeme učenici najčešće pripremaju za razna županijska natjecanja koja su obično planirana za početak ožujka. Tu se prekidom gubi kontinuiranost u radu, što po meni nikako nije dobra .To su samo neki od razloga zbog kojih predlažem da se ukine članak 4. te da se svi vratimo na "stari", dobri način realizacije odmora učenika. Mislim da su s njim bili zadovoljni učenici, učitelji, a i roditelji. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
79 Željka Ćaleta Car ODLUKU Poštovani, U potpunosti podržavam smanjenje broja opcija trajanja odmora učenika. Mišljenja sam da je u cijeloj Republici Hrvatskoj potrebno imati jedinstven godišnji kalendar rada koji određuje zimske i proljetne praznike za učenike. Dosadašnji model se pokazao jako loš budući da ima nastavnika koji rade na više škola koje su imale različite modele odmora. Učestalo cjepkanje nastavne godine remeti kontinuitet realizacije nastave, natjecanja, usavršavanja nastavnika… Srdačan pozdrav, Željka Ćaleta Car Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
80 Dijana Premuš ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Hrvatskoj trebali imati jedinstveni kalendar rada. Od ponuđenih opcija, boljom smatram prvu. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
81 Vanja Borčić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi svi trebali imati jedinstven godišnji kalendar rada. Također smatram da bi drugi model bio bolji za učenike - jesenski odmor i korištenje zimskog u dva dijela. Srdačan pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
82 Ivana Ružman Faletar ODLUKU Poštovani, slažem se s većinom kolega i predlažem iste termine jesenskog, zimskog i proljetnog odmora učenika jednak za cijelu RH zbog niza već navedenih razloga. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
83 Josipa Lukić ODLUKU Poštovani, Podržavam model koji određuje jedinstvene zimske i proljetne praznike za učenike. Model praznika trebao bi biti jedinstven za RH. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
84 Marina Mužek ODLUKU Poštovani, kao i kolege predlažem da se odlučimo za jedinstven model na temelju odluke većine županija. Prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
85 Nikolina Nikolić ODLUKU Na razini RH odmori učenika tijekom nastavne godine trebaju biti jedinstveni; različito trajanje odmora učenika i njihov raspored remeti obiteljsku dinamiku mnogih jer ljudi koji rade u susjednoj županiji imaju različit raspored odmora od svoje vlastite djece koja idu u školu u županiji u kojoj žive. Također, neki učitelji/nastavnici rade u dvjema školama koje su u različitim županijama što stvara nepotrebnu zbrku. Predlažem da se odlučimo za jedinstven model na temelju odluke većine. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
86 Višnja Kovač Vezmarović ODLUKU Poštovani! Mišljenja sam da odmor učenika u cijeloj državi mora imati jedinstven model. Ovakvim cjepkanjem teško je organizirati natjecanja, usavršavanja i na kraju i obiteljske obaveze učenika i nas radnika. Mišljenja sam da je drugi model bolji jer omogućuje češće odmaranje učenika. Srednjoškolci bi mogli nastavnu godinu odraditi i po prvom modelu, ali za manje uzraste to nije preporučljivo. Većina mojih učenika puno veći zamor pokazuje u drugom polugodištu stoga mi se čini da je tada idealno imati nekoliko odmora. Srdačan pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
87 Karolina Brleković ODLUKU Poštovani, Odluku o početku i završetku donosi osnivač. U tom slučaju može se dogoditi da u jednom gradu osnovne i srednje škole imaju različite periode odmora. Stoga predlažem da se odluka donosi na nivou Županija, tako da i srednje i osnovne škole imaju barem na nivou iste Županije iste intervale odmora. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
88 Ivana Jukić Matijević ODLUKU Poštovani, smatram da je druga opcija za učenike bolja jer češće imaju vrijeme kratkog predaha. Svjesni smo da kod učenika brzo dođe do “zamora” I nekada je dovoljno 4,5 dana bez školskih obaveza “da napune baterije”. Ono što smatram da treba uvesti je jedinstven sustav praznika I odmora u cijeloj Hrvatskoj. Uvijek nekome neće odgovarati odabrana opcija. Poučeni vremenskim prilikama u nekoliko proteklih godina, teško je predvidjeti hoće li Dalmatincima biti prevruće raditi u lipnju ili rujnu kao I hoće li Slavoncima biti hladno raditi u ožujku kada padne snijeg, kao ove godine. Dakle, jednak početak I završetak nastave I jedinstveni odmori za sve školarce u Republici Hrvatskoj. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
89 Danijela Klajn ODLUKU Poštovani, pročitala sam sve komentare kolega do današnjeg dana te smatram da bi bilo poželjnije na nivou RH imati jedinstveni oblik praznika. Svakako sam mišljenja da više kraćih odmora za učenike i učitelje ima kvalitetniji učinak. Srdačan pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
90 Madlen Zubović ODLUKU Poštovani, smatram da je optimalan model onaj koji određuje jedinstvene zimske i proljetne praznike za učenike. Cjepkanje nastavne godine na više "odmora" remeti kontinuitet realizacije nastave, natjecanja, smotri, planiranih projektnih aktivnosti i sl. Model bi trebao biti jedinstven za područje RH i zbog vremenika i organizacije stalnih stručnih usavršavanja nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
91 Natalija Flamaceta Magdić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da se potrebno vratiti na jedinstveni kalendar školske godine za cijelu Republiku Hrvatsku iz niza razloga - usklađivanja odmora učenika, vremenika natjecanja, usklađivanja rasporeda kolega i kolegica koji rade u dvije ili više županija. Svaki od predložena dva modela ima svoje prednosti i nedostatke, ali važnije smatram da kalendar bude jedinstven. Srdačno! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
92 Sandra Vurnek ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi u cijeloj Republici Hrvatskoj trebali biti jedinstveni termini odmora učenika zbog organiziranja i provedbe natjecanja i aktivnosti tijekom nastavne godine. Lp,Sandra Vurnek Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
93 Alta Pavin Banović ODLUKU Početak nastavne godine 7. rujna je ponedjeljak, a završetak prvoga polugodišta je 23. prosinca srijeda. Zašto se nastava prekida u sredini tjedna i zašto ne može pratiti cijeli tjedan ili početak od ponedjeljka, a završetak u petak. Zar to nije logični slijed tjednih obveza?! Također, završetak nastave za završne razrede srednje škole je utorak, 25. svibnja 2021. Zašto nije petka 21. ili 28. svibanj?! Ne razumijem, zašto se rade 'krnji' tjedni i gdje je prednost u takvom radnom tjednu. Pohvalno je što svaka županija, škola, može birati svoj model praznika za učenike jer se na taj način prepoznaju potrebe koje svaka županija ima. Također bi i početak nastavne godine, mogao biti po izboru svake županiije, škole. Također je pohvalno što se svi školski dokumenti objavljuju na mrežnim stranicama škole, kako bi bili dostupni i pregledni javnosti i nadležnim institucijama odgovornima za Škole. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
94 Željana Pavlović ODLUKU Poštovanje, mišljenja sam da model praznika u cijeloj Republici Hrvatskoj treba biti jedinstven. Model 1 je kao takav idealan, model 2 remeti nastavni proces poglavito učenicima. Početak i kraj školske godine također treba biti jedinstven. Lijepi pozdrav, Željana Pavlović,prof. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
95 Dunja Janko ODLUKU Poštovani, dualni model praznika je krajnje besmislen. Odluka ostaje na gradovima i županijama a tiče se učenika, roditelja i nastavnika. Smatram da bi početak i kraj školske godine trebao biti jedinstven. Rascjepkani praznici (model 2) remete nastavni proces. Učenici su u stalnom „odmoru“, što smo mogli vidjeti već ove školske godine. Model od mnogo rascjepkanih praznika remeti kontinuitet rada. Lp! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
96 Jasenka Sabljak-Živić ODLUKU Poštovani, mislim da bi učenici trebali imati jedinstvene praznike u cijeloj RH. Naime, mišljenja sam da ne bismo trebali imati rascjepkanost po županijama jer to remeti godišnje odmore roditelja. Velike su rasprave bile oko zimskih praznika zbog odlaska na skijanje pa mislim da bi ti praznici svakako trebali biti do 13. siječnja. Kako svi moramo odraditi 175 radnih dana trebali bismo imati jedinstveni model. Još bih spomenula da ova rasprava možda i nema nekog velikog smisla obzirom da ne znamo ni kako ćemo ovu školsku godinu privesti kraju. Lp! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
97 Antonio Perić ODLUKU Poštovani, slažem se, u potpunosti, s prijedlogom. Smatram da nije dobro da su praznici u cijeloj zemlji isto organizirani zbog turističke sezone i zbog različitih navika učenika i nastavnika u različitim područjima RH. Prijedlog da se izabere jedna od dvije opcije za zimske praznike je dobra, premda mislim da se mogla ubaciti i opcije da zadnji tjedan praznika bude nešto ranije, prvi ili drugi tjedan veljače. Sustav različitih termina praznika prema regijama u državi dobro funkcionira u brojnim europskim državama (Njemačka, Slovenija...). Lijepi pozdrav. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
98 Katarina Krnčević ODLUKU Poštovani, osobno mi se sviđa drugi model praznika. Po tom modelu djeca imaju jesenske praznike, zimske prasnike u dva dijela i proljetne praznike. Na taj način imaju više vremena za odmor, ali i za usustavljivanje gradiva.Bilo bi dobro kad školska godina ne bi počela prerano u rujnu zbog velikih vrućina i neopremljenosti učionica za takav rad. Praznici bi trebali biti u isto vrijeme za cijelu RH. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
99 KRISTINA KRALJ ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike istovremeno radi organizacijske usklađenosti različitih natjecanja i ostalih aktivnosti. Verziju s vše manjih praznika trebalo bi izbjegavati jer se učenici tjedan prije i nakon praznika totalno opuste. Vrlo lako je vidjeti da je tada s više manjih praznika efikasnost edukacije slabija. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
100 Dragica Horvat-fuček ODLUKU Poštovani, podržavam smanjivanje broja opcija trajanja odmora učenika. Mišljenja sam da bi taj odmor trebao biti jedinstven za čitavo područje Republike Hrvatske. Pokazalo se da je ovogodišnji model bio jako loš za dio učitelja koji rade na više škola. Moj izbor bila bi opcija u kojoj učenici imaju više kraćih odmora jer mislim da je bolje imati više kraćih odmora i kraće zimske praznike u siječnju. Srdačan pozdrav, Dragica Horvat-Fuček Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
101 SILVANA VUČAK GRÜNBAUM ODLUKU Poštovani, smatram da je potrebno usklađivanja kalendara za područje cijele Hrvatske. Jesenski odmor je suvišan, jer je prvo obrazovno razdoblje ionako kraće od drugog. Korištenje zimskog odmora u dva dijela isto tako smatram nepotrebnim i nemotivirajućim za kontinuirani napredak učenika. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
102 Tamara Šarlija ODLUKU Poštovani, ustroj nastavne godine u dva polugodišta je besmislen s obzirom na činjenicu da nema zaključivanja ocjena na kraju 1. polugodišta. Polugodišta kao da su iz nekog davnog povijesno završenog vremena. Predlažem da se nastavna godina ustroji fleksibilnije sa više kraćih odmora. Također, cijela ova Odluka bi trebala biti fleksibilnije postavljena s obzirom na vrijeme u kojem živimo, novi milenij, životne tokove... 2020. godinu! Pozdravljam svaku promjenu u tom liberalnijem/fleksibilnijem pravcu i voljela bih da se takve promjene brže odvijaju i implementiraju. To se odnosi i na broj nastavnih dana koji ne mora biti "zacementiran" godinama na 175 dana jer nam se već odavno pokazuje kako se vrijeme sve više "skraćuje" i kako kvalitetna nastavna godina ne ovisi o broju nastavnih dana odnosno kvantiteti. Sretno nam bilo! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
103 Jasenka Tisucki ODLUKU Poštovani, slažem se sa sudionicima rasprave kako je potrebno uskladiti termine odmora učenika na razini RH. Navedeni razlozi, da ih ne ponavljam, opravdano idu tome u prilog. Smatram da su za učenike bolji češći i kraći praznici. Učenici se raduju odmorima pa i onima od nekoliko dana. Kontinuitet učenja bio bi bolji nego nakon predugih zimskih praznika. Nekoliko stanki više kroz dugu školsku godinu pozitivno bi djelovalo na dječju psihu, njihovu motivaciju za rad i postignuća u učenju. Lp Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
104 SNEŽANA KOSANOVIĆ ODLUKU Poštovani, iskustvo različitih kalendara rada tijekom školske godine se nije pokazalo pozitivnim. Jesenski odmor je bespotreban jer prvo polugodište traje kraći vremenski period od drugoga. Veseli me usklađivanje kalendara za cijelu Hrvatsku i zbog kolega koji rade u više županija pa nisu mogli uskladiti slobodne dane. Lijep pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
105 Ana Perak ODLUKU Poštovani, pozdravljam ideju usklađivanja kalendara za područje cijele Hrvatske. Mislim kako se mogućnost odabira više modela nije pokazala dobrom. Osobno smatram kako je jesenski odmor suvišan, jer je prvo obrazovno razdoblje ionako kraće od drugog. S poštovanjem Ana Perak Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
106 Ivana Arambašić ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bismo na razini države trebali imati jedinstven kalendar. Prije svega, zbog lakšeg planiranja kurikula škole, organizacije smotri, natjecanja i sl. Budući da je drugo polugodište duže od prvog, smatram i da ne treba kratiti proljetni odmor. Lijep pozdrav. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
107 MIHAELA MARCELJAK ILIĆ ODLUKU Poštovana, predlažem usklađivanje kalendara odmora učenika na nivou cijele RH kako bismo bili efikasniji u usklađivanju nastave uslijed novonastalih situacija sličnih trenutnoj. Isto tako usklađenim odmorom na nivou cijele RH omogućujemo efikasnije planiranje odmora učenika s njihovim obiteljima jer ukoliko starije dijete ( srednjoškolac)u obitelji pohađa školu u drugoj županiji i shodno tome može imati drugačiji kalendar odmora učenika obitelj će teže isplanirati zajedničke odmore tjekom zimskih i proljetnih praznika. Također je moj prijedlog da zimski praznici budu kraći te se na taj način omogući više perioda za odmor učenika tijekom školske godine. S poštovanjem Mihaela Marceljak Ilić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
108 Marina Pejić ODLUKU Poštovani, također smatram da bi trebalo ujednačiti praznike za cijelu državu jer smatram da se ovakvo raslojavanje pokazalo lošim, da ne napominjem koliko je to loše za roditelje koji npr.imaju troje djece i svi imaju različite praznike.Nikud nikada ne mogu skupa otići.Također smatram da su zimski praznici predugi i da bi učenici radije tjedan dana prije završili s nastavom.Lijep pozdrav i s poštovanjem ! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
109 Senka Jelić ODLUKU Poštovani, smatram da bi trebalo ujednačiti periode odmora učenika na nivou cijele države iz već navedenih razloga kolega, a svakako bi bio prijedlog skratiti zimske praznike za jedan tjedan te tako i nastavnu godinu završiti tjedan ranije. S poštovanjem! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
110 KATARINA KRANJČEC ODLUKU Mišljenja sam da je znatno bolje vratiti se na jedinstveni kalendar rada jer na takav način čitav sustav bolje funkcionira. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
111 Suzana Ribarić ODLUKU Poštovani, predlažem realizaciju odmora za učenike medicinskih škola po članku 4.točka 1. zbog lakše organizacije nastave i vježbi. Pozdrav Suzana Ribarić Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
112 Marijana Kauka ODLUKU Poštovani, podržavam odluku da se vratimo na stari model, tj. na božićne i uskrsne praznike jer su drugi modeli izazvali samo kaos u sustavu. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
113 Ivona Šakić ODLUKU Poštovani, moje mišljenje je da bi se nastava u svim županijama trebala odvijati po jedinstvenom kalendaru. Svakako treba uzeti u obzir obitelji s više djece kada roditelji imaju problem ako im sva djeca nemaju praznike u isto vrijeme. To je često slučaj s županijama koje su u blizini Zagreba, pa učenici srednju školu pohađaju u Zagrebu. S poštovanjem, Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
114 Vanja Perković ODLUKU Poštovani, Podržavam ono razmišljanje koje traži ujednačavanje praznika na nivou države Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
115 Majda Milevoj Klapčić ODLUKU Poštovani! Predlažem da se po uzoru na europske zemlje napravi dvogodišnji ili čak višegodišnji plan početka i završetka nastavne godine te pripadajućih odmora učenika, obzirom da je mnogo škola u europskim projektima, koje bi nam bilo lakše planirati (posebice mobilnosti učenika i profesora) da postoji dvogodišnji ili čak višegodišnji kalendar nastave. Srdačan pozdrav, Majda Milevoj Klapčić, prof. i dipl.knjiž.mentor Srednja škola Mate Blažine Labin Nije prihvaćen Odluka se donosi svake godine sukladno odredbi Zakona.
116 Mirjana Car Stojković ODLUKU Poštovani, predlažem ujednačavanje jesenskog, zimskog i proljetnog odmora na području cijele RH zbog sveukupne organizacije nastave, smotri i natjecanja. Smatram da treba zadržati dulji proljetni odmor zbog duljeg trajanja drugog polugodišta. Lijep pozdrav Mirjana Car Stojković Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
117 Sunčica Sabljak ODLUKU Poštovani, pozdravljam i podržavam ovu Odluku. Srdačno, Sunčica Sabljak Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
118 SILVANA KOPAJTIĆ-ZURAK ODLUKU Poštovani, u potpunosti podržavam Odluku o početku i završetku nastavane godine i mogućnost izbora u ovom kalendaru. Svaka županija je specifična i u skladu s tim izabrat će onu varijantu kalendara koja je najbolja za učenike. Lijepi pozdrav! Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
119 Zoran Crljenica ODLUKU Poštovani, Kako zbog svih događanja ove školske godine nismo mogli u potpunosti vidjeti prednosti i nedostatke modificiranog rasporeda odmora učenika, smatram da je dobro da i u novom kalendaru imamo mogućnost izbora. Dobra je stvar da nema previše različitih varijanti. Mislim da su 4 varijante prošle godine bile previše. Ono što bih predložio kao korekciju je da se u drugoj varijanti iz dana odmora učenika izbaci 3. studeni 2020., a doda 1. travanj 2021. Veliki četvrtak. Lijep pozdrav, Zoran Crljenica Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
120 Anita Grbić ODLUKU Poštovani, svakako bi trebalo razmisliti o produljenju trajanja prvog polugodišta jer je ono puno kraće od drugog polugodišta, tako bi se moglo posljednja dva tjedna u siječnju, nakon zimskih praznika pripojiti prvom polugodištu, pa bi onda prvo polugodište trajalo 17, a drugo polugodište 18 tjedana, odnosno 15 tjedana za maturante. Na taj način bismo lakše mogli i realizirati prvo polugodište. Također, proljetni praznici su se pokazali kao potrebni jer su oni prvi praznici nakon 2-2,5 mjeseca čiste nastave, iako, za maturante oni nisu najbolje tempirani jer im remete radnu atmosferu pred kraj školovanja. S poštovanjem, Anita Grbić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
121 Igor Miošić ODLUKU Zanimljivo kako ljudi prizivaju slobodu i pluralizam, a kada im se to omogući, između ostaloga i tako da odaberu između više varijanti školskog kalendara, oni u komentarima uglavnom traže povratak na centralno odlučivanje i jednoobraznost. Praksa europskih zemalja pokazuje da se ova pitanja reguliraju regionalno, ne s državne razine. U svakom slučaju, zalažem se da varijantu s više odmora u kraćem trajanju. Ne želim to argumentirati, kako je to ovdje uglavnom slučaj, pozivajući se na vlastite dojmove, nego ponovno na praksu europskih zemalja. Činjenica da u 25 od 38 zemalja članica Europske mreže Eurydice postoje jesenjski praznici (krajem listopada), a da u njih 30 postoje i praznici u drugoj polovini veljače potvrđuje da je nastavnu godinu potrebno prekinuti s više kratkih odmora. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na dostavljenom komentaru.
122 JASNA ŽIVIĆ BLAŽEVIĆ ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati nastavu i učeničke odmore u isto vrijeme. Treba pokušati izbjeći situaciju da obitelji s više djece imaju praznike u različito vrijeme. U tom smislu najveći problem je povezanost Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nadalje, smatram da je više kratkih odmora tijekom školske godine povoljnije za učenike jer svakodnevno svjedočimo njihovom pretrpanom rasporedu i iscrpljenosti učenika i njihovih roditelja u pokušaju ostvarivanja svih nastavnih, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Srdačan pozdrav, Jasna Živić Blažević Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
123 Magdalena Černjul ODLUKU Poštovani, smatram da je dobro što svaka županija može samostalno odabrati model kalendara rada. Radim u županiji koja je za tekuću školsku godinu odabrala 4.model. Velika većina djelatnika je smatrala da je baš taj model onaj pravi za našu županiju. Međutim, tijekom školske godine, posebno za vrijeme zimskih praznika, shvatili smo kako smo odabirom ovog modela zakomplicirali roditeljima planiranje godišnjih odmora. Vjerujem da će naša županija za iduću školsku godinu odabrati 1.model. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
124 Vesna Plenča ODLUKU Poštovani, smatram da bi praznici za učenike trebali biti jedinstveni u svim županijama. Od predloženih modela praznika značajno mi je bolji 1. model. Rascjepkanost 2. modela pogoduje učenicima koji bi eventualno išli na skijanje. Međutim, zbog manjeg broja učenika koji bi iskoristili praznike na ovaj način, kod svih učenika bi se proveo diskontinuitet u nastavi, koji se nikad nije pokazao dobrim u praksi. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
125 JADRANKA SABOLEK ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali započeti školsku godinu u isto vrijeme. Također smatram da svi učenici trebaju imati praznike u isto vrijeme,jer mogućnost izbora praznika uzrokuje poteškoće u organizaciji stručnih skupova nastavnika,natjecanja učenika, pripreme za maturante. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
126 Danijela Jurac ODLUKU Poštovani, smatram kako je Republika Hrvatska premala zemlja da kompliciramo s različitim modelima praznika. Školska godina 2019./2020. je za mnoge obitelji bila u tom kontekstu kao loš eksperiment. Za koji god model se odlučili, bilo bi dobro da je jedinstven u čitavoj RH. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
127 Ružica Suton ODLUKU Poštovani, bilo bi dobro da sve škole u Republici Hrvatskoj imaju jednak raspored jesenskoga, zimskog i proljetnog odmora za učenike zbog organizacijske usklađenosti različitih aktivnosti tijekom školske godine. Predlažem skraćivanje zimskog i proljetnog odmora kako bi se završetak nastavne godine realizirao prije 18. lipnja 2021. godine zbog klimatskih promjena i nedostatka klimatizacijske infrastrukture u školama, Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
128 Martina Sesar ODLUKU Poštovani, slažem se i pozdravljam novi model ove odluke koja je smanjena na dvije verzije trajanja odmora učenika. Predložila bih da se u članku 4. stavak (1) pod brojem 2. koji se odnosi na drugi dio zimskog odmora isti pomakne na početak 24.veljače i traje do 26.veljače 2021.,a taj jedan dan da se prebaci na proljetni odmor u istom stavku kojemu bi početak bio 1.travnja isključivo zbog blagdana koji se odnose na velike dane prije velikog blagdana Uskrsa. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
129 Danijela Takač ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike istovremeno radi organizacijske usklađenosti različitih natjecanja i ostalih aktivnosti. Također je dobar prijedlog gdje učenici imaju više kraćih praznika tijekom godine. Tako će malo uspjeti "napuniti baterije" dok dug zimski odmor nikako ne odgovara učenicima, jer se opuste i izgube rdne navike. Lijep pozdrav. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
130 Sanja Skrabic ODLUKU Poštovani,smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali započeti školsku godinu u isto vrijeme,također smatram da svi učenici trebaju imati praznike u isto vrijeme,jer mogućnost izbora praznika uzrokuje poteškoće u organizaciji stručnih skupova nastavnika,natjecanja učenika... Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
131 Nikola Lovrinić ODLUKU Poštovani, pozdravljam odluku da više ne postoje četiri opcije. Dvije su svakako bolje nego četiri, iako smatram da bi svi učenici u RH trebali imati odmor u isto vrijeme. Isto tako, hvala vam što ste u obje trenutne opcije vratili normalan proljetni odmor oko Uskrsa, kakva je bila dugogodišnja i provjerena praksa. Ovogodišnji eksperiment nije se pokazao dobrim i jako je zakomplicirao način rada u pojedinim školama: ima učitelja koji rade na više škola u različitim županijama, postoje i škole koje imaju svoje područne odjele ili područne škole u susjednim županijama, koje rade pod drugom kalendaru, što uvelike otežava organizaciju rada. Isto tako, proljetni odmor koji ste sada vratili omogućuje lakšu organizaciju državnih stručnih skupova, koji se godina održavaju upravo u to vrijeme. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
132 Branka Dubravac ODLUKU Poštovani! Mislim da bi svi učenici u RH trebali imati odmor u isto vrijeme zbog organizacije i provedbe natjecanja, smotri i drugih aktivnosti. Lijep pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
133 Đurđica Culjak ODLUKU Poštovani, Prije svega pozdravljam odluku da više nema mogućnosti izbora četiri verzije praznika. To prilično komplicira aktivnosti vezane za rad škole (natjecanja, usavršavanja i sl.), ali i obiteljski život. Osobno poznajem majku dvoje djece školske dobi, učiteljicu, koji su ove školske godine bili na praznicima u različito vrijeme. Jedno dijete ide, a ona radi u osnovnoj školi, dok drugo ide u srednju. Škole imaju različitog osnivača, Grad i Županiju, koji su donijeli odluku o različitom periodu praznika. Također smatram da nije primjereno eksperimentirati na ovako kompleksnom sustavu kao što je školski kako će izgledati tijek školske godine. K tome još treba dodati i mijenjanje datuma državnih praznika koji uključuju i neradne dane. Nadam se da je ovo zadnja godina ovakvih eksperimenata. Kao i većina kolega iz komentara smatram da bi početak, tijek školske godine i vrijeme praznika u cijeloj Republici hrvatskoj trebao biti isti zbog prethodno navedenih razloga. Ako trebam izabrati od dva ponuđena modela odlučit ću se za onaj s duljim praznicima u dva navrata. Radeći u školi uočavam da često prekidanje nastavne godine baš i ne pomaže učenicima već prekida kontinuitet učenja i poučavanja. Srdačan pozdrav, Đurđica Culjak Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
134 Anita Mustać ODLUKU Poštovani, smatram da bi sve škole u Republici Hrvatskoj trebale imati jednak raspored jesenskog, zimskog i proljetnog odmora za učenike zbog organizacijske usklađenosti različitih aktivnosti tijekom školske godine: od svih natjecanja i smotri do stručnih usavršavanja nastavnika. Podržavam uvođenje jesenskog odmora, kao i realizaciju zimskog odmora u dva termina. Također, zbog klimatskih promjena i nedostatka klimatizacijske infrastrukture u školama, predlažem skraćivanje zimskog i proljetnog odmora kako bi se završetak nastavne godine realizirao prije 18. lipnja 2021. godine. Srdačan pozdrav, Anita Mustać Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
135 Snežana Markan ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike istovremeno radi organizacijske usklađenosti različitih natjecanja i ostalih aktivnosti. Podržavam uvođenju jesenskog odmora, a dopada mi se i ideja da zimski odmor bude u dva dijela. Srdačan pozdrav, Snežana Markan Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
136 RUŽICA SOLDO ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike u isto vrijeme zbog lakše organizacije i provedbe natjecanja učenika , sudjelovanja profesora na stručnim skupovima i drugih aktivnosti. Lijepi pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
137 Anđela Gojević ODLUKU Poštovani, mislim da mogućnost izbora praznika uzrokuje poteškoće u organizaciji državnih skupova i simpozija. Ja sam fizičar i naši državni skupovi su uvijek bili u vrijeme proljetnog odmora. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
138 Snježana Koturić ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici trebali započeti školsku godinu u isto vrijeme te imati praznike istovremeno.Proljetne praznike svakako bi trebalo zadržati s obzirom na neusklađenost dužine trajanja prvog i drugog polugodišta. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
139 Lidija Čilić Burušić ODLUKU Poštovani, podržavam prijedlog da se uvede kraći jesenski odmor vezan uz 1. studenoga. Prihvaćen Zahvaljujemo na podršci.
140 Danijela Vodeničar ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u Republici Hrvatskoj trebaju imati praznike istovremeno. Ne sviđa mi se verzija stvaranja više praznika jer je poznato kako učenici reagiraju zadnje dane pred praznike i prve dane poslije praznika. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
141 Dubravka Scharmitzer ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u RH trebaju imati odmor u isto vrijeme, a uvođenje jesenskoga odmora oko 1. 11. bi bio dobar potez. Ljudi putuju i posjećuju grobove koji su često stotine kilometara daleko, a i taj datum je neradni dan. Smatram da bi u tom periodu trebalo 5 neradnih dana kako bi se spojili obilazak grobova ali i odmor učenika. Uz sve navedeno i napravila bi se pauza od početka školske godine do Božića. Srdačan pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
142 Anita Čupić ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike istovremeno radi organizacijske usklađenosti različitih natjecanja i ostalih aktivnosti. Lijepi pozdrav, Anita Čupić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
143 Romana Ana Reščić ODLUKU Poštovani, kalendar školske godine koji predlažete ima ukupno 37 nastavnih tjedana (zakonski minimum je 35 ukoliko se ne varam)..od toga 16 nastavnih tjedan pripada prvom polugodištu te 21 tjedan u drugom polugodištu (11 tjedana do proljetnih praznika i još 10 tjedana od proljetnih praznika do kraja šk.godine). Nikako ne podržavam raniji početak šk. godine od 7.9. jer nam škole nisu opremljene za rad u tropskim uvjetima, a složit ćete se su početkom rujna vrućine još uvijek neizdržive. Praznici - trebali bi svi učenici imati jednako...jer Vi kao nadležno tijelo dajete prijedlog, učitelji se nadaju promjeni koja će ići na ruku djeci, ali osnivač ne poštuje njihovo mišljenje već tako i onako donese rješenje koje njima odgovara. Proljetni odmor učenika u sljedećoj šk.godini "pada" baš dobro balansira dužinu drugog polugodišta (što prošle dvije godine nije bio slučaj). Ukoliko Uskrs pada kasno u travnju...treba bolje balansirati i drugačije posložiti kalendar školske godine. Lijep pozdrav i što prije vraćanje u učionice! Romana Ana Reščić, mag.prim.educ., učitelj savjetnik. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
144 Marija Istenić ODLUKU Poštovani, slažem se da učenici u cijeloj državi trebaju imati odmor u isto vrijeme. Pošto je prvo polugodište puno kraće od drugoga, osobno bi volila da polugodišta jednako traju. Također smatram da nam proljetni praznici (osim onih par dana za Uskrs) nisu potrebni jer se učenici opuste baš kad bi se trebali najviše potruditi. Tako bi i nastava mogla završiti ranije. Srdačan pozdrav. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
145 Milana Kovačević Miškić ODLUKU Poštovani, slažem se s mišljenjem većine kolega da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali u isto vrijeme imati odmor. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
146 Tanja Pezo Gotovac ODLUKU Poštovani, podržavam prijedloge svojih kolega da praznici trebaju biti ujednačeni na nivou države. Sve aktivnosti je puno lakše organizirati ako svi radimo po istom modelu. Zalažem se za 1. model. Također se slažem sa kolegicama da nastava počme od 1.rujna te da završi ranije u lipnju. Time smo produžili ionako prekratko prvo polugodište, a skratili predugo drugo polugodište. Naravno, izbjegli bismo i lipanjske vrućine. S poštovanjem Tanja Pezo Gotovac Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
147 LIDIJA PEJDO ODLUKU Poštovani, predlažem da školska godina počinje 1. rujna kako bi završila u lipnju jedan tjedan ranije. Slažem se s kolegama koji smatraju da bi trebalo uvesti više kraćih odmora učenika, ali da njihov raspored bude jedinstven na nivou cijele države. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
148 Ivana Prezzi ODLUKU Kao profesor smatram da su zimski i proljetni praznici dovoljni. Nisam pobornik jesenskih praznika i više zagovaram ideju da na razini cijele Hrvatske postoje jednako raspoređeni praznici za sve škole. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
149 Majda Bučanac ODLUKU Poštovani, smatram da bi početak nastavne godine i praznici trebali biti jednaki za sve škole u Republici Hrvatskoj. Veličina naše države je takva da jednaki termini praznika za sve ne uzrokuju prometni kolaps ili gospodarski zastoj, a omogućuju obiteljima koje su poslovno ili privatno vezane uz više županija jednostavniju organizaciju slobodnog vremena. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
150 Marina Rajh ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da bi odluku o odmoru učenika trebalo usuglasiti te bi trebala vrijediti na području cijele Republike Hrvatske zbog aktivnost koje se provede i vrijede na području cijele države (npr. državni skupovi, natjecanja). Rascjepkanost školske godine s praznicima dobro je zamišljena i trebala bi rasteretiti učenike ali mislim da time dobivamo kontra efekt: gubi se kontinuiranost u radu koji učitelji održavaju kod učenika. Svaki put kad se vratimo s praznika treba određeno vrijeme da se učenici vrate u radnu atmosferu. Podjela odmora na zimski (u jednom dijelu), proljetni i ljetni čini mi se najbolje rješenje. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
151 Sanja Loparić ODLUKU Predlažem da cijela RH ima jednako posložene praznike po 1. modelu. Dakle bez jesenskih praznika, s dužim zimskim i kratkim proljetnim. Ove godine nam se desilo da je velik broj učenike išao na skijanje za vrijeme nastave u 1. tjednu siječnja. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
152 Štefica Škrlec ODLUKU Poštovani, slažem se s većinom kolega i predlažem jesenski, zimski i proljetni odmor učenika jednak za cijelu RH radi lakše organizacije života i rada roditeljima, učenicima, učiteljima, nastavnicima i školama. Predlažem da se propiše jesenski odmor u trajanju od tri dana vezan uz 1. studeni -Dan svih svetih.I Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
153 Sandra Podrug ODLUKU Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati praznike istovremeno radi organizacijske usklađenosti različitih natjecanja i ostalih aktivnosti. Podržavam prijedlog o uvođenju više kraćih odmora. Također smatram da bi školska godina trebala započeti 1. rujna, a kraće trajati u lipnju radi vrućina, umora i velikog opterećenja učenika što rezultira lošijim postignućima u trenutku kad se od njih najviše očekuje. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
154 Iva Palčić Strčić ODLUKU Poštovani, smatram da bi trebali svi imati jedinstvenu odluku o trajanju praznika i to 1. način, koji uključuje jesenske praznike. Kolegice i kolege su u prethodnim komentarima dobro objasnili sve razloge te ih nije potrebno ponavljati. S poštovanjem, Iva Palčić Strčić, učitelj mentor Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
155 MINJA STEPIĆ ODLUKU Poštovani, Slažem se s većinom kolega da svi učenici u jednoj državi trebaju imati odmor u isto vrijeme. Smatram kako školska godina treba početi prvi radni dan u rujnu. Prvo polugodište koje je ionako kraće, početkom tjedan dana kasnije u rujnu se još skraćuje. Nadalje sam mišljenja da bi time dobili dovoljno dana za mali predah učenika oko 1. studenog (dva ili tri dana), te jedan predah u proljeće koji općenito ne bi bio nužno vezan za Uskrs, jer nam proljetni praznici nekad budu jako kasno i nakon njih je teško vratiti koncentraciju učenika, koji su već bili zasićeni prije tih praznika. Predlažem za proljetne praznike fiksni datum, negdje oko 15. ili 20. ožujka, tjedan dana, da se mogu nesmetano održati sva županijska natjecanja, i pripremiti za dolazeća državna. A oko Uskrsa, onih godina kada bude kasno, bi mogli biti samo Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak, kako imaju i većina roditelja. Onih godina kada Uskrs bude ranije, kao što će to biti 2021. godine slažem se da se proljetni praznici spoje s Uskrsom. Božićne i zimske praznike ja ne bih dirala, ostavila bih tri tjedna po modelu 1. Lp, Minja Stepić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
156 Tanja Skoliber ODLUKU Poštovani, slažem se s kolegama da nam je potreban jesenski, zimski i proljetni odmor. I učenicima i nastavnicima je teško održati isti ritam od rujna do prosinca. Isto tako se slažem da bi proljetni odmor trebao biti tjedan dana nakon Uskrsa, da predahnemo prije najstresnijeg dijela nastavne godine. Lijep pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
157 Tamara Sapanjoš ODLUKU Poštovani, smatram da bi cijela država trebala imati školske praznike u isto vrijeme, radi lakše organizacije života i rada roditeljima, učenicima i školama. Smatram da bi nastava trebala početi prvi ponedjeljak u rujnu (živim u Istarskoj županiji-ako neki učenici rade tijekom sezone, obično je to do 31.08. jer se posao ipak smanjuje pa ostaju sezonci i stalni sezonci kao pomoć gospodarstvenicima u turizmu). Iznimno, ako neka turistička županija zatraži odgodu, može joj se isto omogućiti ali pod uvjetom da joj se skrate najduži praznici. Uvođenje jesenskoga odmora je dobar potez jer ljudi putuju i posjećuju grobove svojih najdražih koji su često stotine kilometara daleko. Smatram da bi u ovom periodu trebalo 5 do 7 neradnih dana (ovisno o danima u tjednu koji su vezani za dan Svih sveth i Dan mrtvih ) kako bi se spojili obilazak grobova ali i odmor učenika. Mišljenja sam također da je za proljetni odmor najbolja kombinacija od velikog četvrtka do kraja slijedećeg tjedna tj. 7 radnih dana. To su posljednji praznici pred velikim brojem obveza koje se postavljaju za učenike i nastavnike do kraja školske godine pa trebaju svi dobro "napuniti baterije" do kraja. Ostatak neradnih dana predstavljali bi zimski odmor učenika uz božićne i novogodišnje blagdane - u jednom intervalu. Lakše je organizirati skijanje, hladno je pa škole mogu štedjeti na nafti odnosno grijanju. Koristim priliku i da napomenem kako me ova situacija potaknula na razmišljanje glede nastavnih planova i programa odnosno kurikuluma. Zbog prevelike slobode u njihovom izvođenju, došli smo do situacije u kojoj su neki učenici nastavne sadržaje već obradili ranije, neki ih tek trebaju obraditi - samo je mali dio bio u ritmu televizijskih emisija i online sadržaja koje su dali na korištenje MZO, AZOO i ASOO. Možda se mnogima neće svidjeti što ću napisati ali smatram da prevelika sloboda ipak ne dovodi do rezultata kojima težimo.. Lijepi pozdrav svima, Tamara Sapanjoš, mag.oec. - prof. savjetnik Gospodarska škola Istituto professionale Buje Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
158 Mira Čuvidić ODLUKU Poštovani, slažem se s većinom kolega i predlažem jesenski, zimski i proljetni odmor učenika jednak za cijelu RH zbog niza već navedenih razloga. Školsku godinu početi 1. rujna i tjedan dana ranije je završiti zbog vrućina u 6. mjesecu i slabe motivacije i nezainteresiranosti učenika za učenje u tom razdoblju. Srdačan pozdrav! Mira Čuvidić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
159 Siniša Damjančić ODLUKU Poštovani, smatram da nastavna godina godina treba početi tjedan dana ranije, dakle 31.8.2020, a pred kraj listopada uvesti jesenski praznici. Smatram da bi se time dobilo dodatnog prostora za realizaciju nastave u slučaju nepredviđenih okolnosti, primjer je ova školska godina (štrajk, epidemija). Također, 1. polugodište bez praznika je predug period nastave i zamoran za učenike i učitelje. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
160 TAMARA JAKŠIĆ ODLUKU Poštovani, već nekoliko godina govorim da bi nam svima koristilo da se uvedu jednotjedni jesenski praznici. Smatram da je period od početka rujna do skoro kraja prosinca predug za učenike, a i za nas nastavnike! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
161 Ivan Sunara ODLUKU Misljenja sam da jesenski period od pocetka rujna do Bozica je jako dug i zamoran za ucenike i nastavnike te bi trebalo razdjeliti sedmodnevnim odmorom. Tjedan u kojem je blagdan Svih svetih je jako dobar jer taman na pola tog ciklusa. Zimski praznici ne trebaju trajati tri tjedna jer se svi previse opustimo. Dva tjedna je sasvim dovoljno. Uskrsni praznici su OK, tjedan dana taman dodje da se razbije umor i pripremi za finish. Mogla bi svaka regija imati pomak u kraju i pocetku skol. god. kako je i u Njemackoj te bi se tako raspodjelio pritisak na gospodarstvo. Opravdanje da zimski praznici trebaju trajati dulje zbog skijanja ne stoji jer samo manji postotak djece moze si to priustiti ali to bi trebalo istraziti anketom roditelja. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
162 Antonija Bukša ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u RH trebaju imati odmor u isto vrijeme. Neću ponavljati već navedeno od strane drugih sudionika rasprave pa ću navesti: 1. problemi za za roditelje čija se djeca (radi se o srednjoškolcima) obrazuju u dvije županije a svaka ima drugačiji raspored praznika. 2. odmor u veljači - u to se vrijeme učenici najčešće pripremaju za razna županijska natjecanja koja su obično planirana za početak ožujka. Postavljam pitanje koja je svrha da cjepkamo školsku godinu? Ako je argument da smo uzeli u obzir da to rade neke druge europske države onda treba razumijeti da se radi o državama sa velikim brojem stanovnika i ogromnim teritorijem te da su nadležni promislili osobitosti gospodarstva, kulture i životnih navika ljudi koji tamo žive. Promjena promjene radi nema nikakve svrha a u ovom je slučaju potpuno nepotrebna, štoviše konfuzna i štetna. S poštovanjem Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
163 Romeo Lakoš ODLUKU Poštovani, slažem se s prethodnim komentarima i mislim da bi opcija 1 trebala biti jedinstvena na nivou cijele države. Pozdrav Romeo Lakoš Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
164 Jadranka Pešut Buntak ODLUKU Poštovani, da ne ponavljam već rečeno od strane sudionika koji su već do sada komentirali ovu odluku želim samo reći da podržavam prijedlog da se odmor za učenike ujednači na državnoj razini zbog svih već navedenih i opravdanih razloga prethodnih sudionika ovog savjetovanja. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
165 Marica Brzica ODLUKU Poštovani, istog sam mišljenja kao i većina kolega koji su se već izjasnili. Mislim da bi svi u državi trebali imati praznike u isto vrijeme te da bi trebali jednakog datuma započeti i završiti nastavnu godinu. Sva školska natjecanja se, primjerice, u državi održavaju istog datuma, državni skupovi također,... pa bi i navedeno trebalo biti izjednačeno. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
166 Mateo Blažević ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da ujednačeni praznici na nivou države doprinose jednostavnijem planiranju i realizaciji nastavne godine. Srdačan pozdrav. Mateo Blažević Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
167 Diana Vlahović ODLUKU Poštovani, predlažem ujednačavanje jesenskog, zimskog i proljetnog odmora po regijama zbog sveukupne organizacije nastave, smotri i natjecanja, te raniji početak, ali i raniji završetak školske godine, budući da vrućine nastupaju sve ranije, a nama školska godina sve kasnije završava. S poštovanjem, Diana Vlahović Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
168 Jelena Varga ODLUKU Poštovani, mišljenja sam kako je potrebno ujednačiti odmor za sve učenike na nivou države. Ako već to nije moguće, definitivno je potrebno voditi računa oko usklađivanja po regijama. Sve bi to doprinijelo izbjegavanju organizacijskih poteškoća. Smatram kako je potrebno izbjeći komplikacije gdje god je moguće i kako bismo trebali imati zajednički stav. Ili makar stav liberalne većine. Što se tiče kompliciranja, povući ću paralelu s situacijom koja nas je trenutno zadesila (korona virus). Da se, kao nekada, ne radi po hrpi izdavača i različitih udžbenika i da nema tolike autonomije, vjerovatno bismo lakše prebrodili nastalu situaciju, lakše pratili nastavu na HRT3 i odrađivali nastavu na daljinu. Srdačan pozdrav. Jelena Varga, OŠ Draž Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
169 Valentina Jugović ODLUKU Poštovani, mišljenja sam da svi učenici u RH trebaju imati odmor u isto vrijeme. Mi smo premala država da bi svaka županija imala svoj način realizacije odmora učenika. To nam se ove godine pokazao kao veliki problem i za djecu koja su se zbog nekog razloga doselila iz drugog mjesta stanovanja. Vjerujem, da je bilo slučajeva, gdje su takve obitelji imale unaprijed dogovorena privatna putovanja u vrijeme kada je u njihovoj županiji bio planiran odmor učenika, dok su u novoj školi ti dani bili planirani kao radni. To onda predstavlja problem. Isto tako, odmor u veljači ne odgovara gotovo svim učiteljima predmetne nastave, jer se u to vrijeme učenici najčešće pripremaju za razna županijska natjecanja koja su obično planirana za početak ožujka. Tu se prekidom gubi kontinuiranost u radu, što po meni nikako nije dobra .To su samo neki od razloga zbog kojih predlažem da se ukine članak 4. te da se svi vratimo na "stari", dobri način realizacije odmora učenika. Mislim da su s njim bili zadovoljni učenici, učitelji, a i roditelji. Lp, Valentina Jugović Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
170 Mirjana Krpan ODLUKU Poštovani, mislim da bi odmor svih učenika trebao biti u isto vrijeme. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
171 Marina Crvelin ODLUKU Mislim da svi trebamo imati u isto vrijeme odmor, a ne kao ove godine, neka svaka škola glasa i nek se na razini države odredi odmor za učenike ovisno o glasovanju! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
172 Fani Vidović ODLUKU Poštovani, predlažem ujednačavanje jesenskog, zimskog i proljetnog odmora po regijama zbog organizacije natjecanja, smotri i rada kolega na nekoliko škola u susjednim županijama. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
173 Martina Čiček ODLUKU Poštovani, puno opcija, više kompliciranja. Potrebno je maksimalno pojednostaviti periode nastavnih dana i odmora. Izraditi na nivou države zimski i proljetni odmor. Drugo polugodište završiti ranije (radi temperatura koje znaju biti visoke, a klime nemamo u učionicama) nego dodavati dodatni odmor. U slučaju produljenja turističke sezone omogućiti školama uz obalu odluku o kasnijem početku nastavne godine ( tjedan dana kasnije). Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen jer se većina sudionika savjetovanja izjasnila za isti početak i završetak nastavne godine.
174 Damir Šišić ODLUKU Moj je prijedlog da se članak 4. promijeni tj. da se briše podstavak 1. i da svi imamo isti odmor za učenike kako piše u podstavku 2. Time bi učenici imali više manjih odmora što smatram da bi bilo dobro, a ujednačenost odmora otklonila bi brojne probleme oko organizacije natjecanja i drugih događanja tokom nastavne godine. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
175 Mirjana Malarić ODLUKU Predlažem organizaciju proljetnog, ljetnog i jesenskog odmora po regijama. Tri do četiri regije, jer inače bude dosta organizacijskih proglema, pogotvo kod organizacije natejcanja i smotri. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
176 JASNA BULJAN ODLUKU Poštovani, izmijenite čl. 4 i vratite jednake praznike za cijelu Hrvatsku ili barem raspodijelite odmor za učenike po većim regijama jer je to ove godine izazvalo dosta organizacijskih i tehničkih problema za kolege koji rade na nekoliko škola u susjednim županijama, zato što županije u pitanju nisu odredile isti model odmora za učenike. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen jer se većina sudionika savjetovanja izjasnila za isti početak i završetak nastavne godine.
177 Mirjana Kuić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, predlažem raniji početak (tjedan dana raniji) , ali i raniji (tjedan dana raniji) završetak školske godine. Smatram da je druga opcija za učenika bolja jer imaju češće, a kraće, predahe koji ih neće previše odvući od nastave, a dat će im priliku da predahnu. Također smatram da treba uvesti jedinstven sustav praznika u cijeloj državi. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
178 Dragica Laća Šuljak ODLUKU, Članak 1. Poštovani, bez obzira koji od ova dva modela prihvatili, smatram da on mora biti jedinstven za cijelu Hrvatsku zbog organizacije stručnih skupova, natjecanja, obiteljskih putovanja i sl. Zbog naše orijentiranosti na turizam i produženja turističke sezone početak školske g. treba biti 10.9., završetak 10.6. Lijep pozdrav! Dragica Laća Šuljak Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
179 Marijana Gulić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, predlažem jedinstveni Kalendar rada i slažem se s prvom točkom članka 4. stavka 1. Početak i završetak nastavne godine kao i odmor učenika neka bude usklađeno u isto vrijeme u svim školama. Obzirom da smo se trenutno susreli sa nepodudarnošću TV škole, programa i realizacije, smatram da u sustav treba uvesti jedinstveni program rada u slučaju ponavljanja ovakvih nemilih događanja. Pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
180 Jasna Asic ODLUKU, Članak 1. Poštovani. oba prijedloga realizacije školske godine su dobra. No smatram da za tako malu državu, s tako malim klimatološkim razlikama nije potrebno uvoditi dva školska kalendara. Zalažem se za jedinstven sustav za cijelu državu. Pozdrav i zdravi bili! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
181 Marina Međurečan ODLUKU, Članak 1. Poštovani, predlažem jedinstveni Kalendar rada i slažem se s prvom točkom članka 4. stavka 1. Početak i završetak nastavne godine kao i odmor učenika neka bude usklađeno u isto vrijeme u svim školama. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
182 Emina Mutabžija-Orešković ODLUKU, Članak 1. Poštovani, Prema viđenom iz rada s učenicima i iz komunikacije s roditeljima, smatram da je organizacija rada ali i organizacija slobodnog vremena učenika tijekom vremena za odmor učenika i školskih praznika svim sudionicima obrazovnog kruga jednostavnija uz jedinstveni kalendar (naravno da specifičnosti među županijama postoje i da ih treba ih njegovati, ali većina učenika ima obitelji u drugim ili u više drugih županija te im je organizacija obiteljskih okupljanja, ljetovanja, zimovanja ili jednostavno skrbi za mlađu djecu jednostavnija uz jedinstveni kalendar). Uz srdačan pozdrav, Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
183 Koraljka Renier Valinčić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, jedinstven kalendar omogućio bi i organizacijski olakšao i nama i roditeljima bez obzira na županiju, školsku godinu. Pokazalo se da modeli nisu zadovoljili i polučili rezultat, te treba zadržati primjere koji su provjereni. Srdačno Renier Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
184 Katija Nikolić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, moje mišljenje je da bi u cijeloj Republici Hrvatskoj trebali imati jedinstven kalendar rada. Ne bismo trebali imati rascjepkanost po županijama jer to otežava organizacije i provedbe smotri, natjecanja, usavršavanje nastavnika, godišnje odmore roditelja. Srdačan pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
185 Mira Ognjan ODLUKU, Članak 1. Od školske godine 2019./2020. zalažem se za uvođenje jedinstvenog školskog kalendara za cijelu Republiku Hrvatsku. Predlažem "klasični" kalendar sa zimskim i proljetnim odmorom za učenike. Ostavljanje mogućnosti izbora kalendara obrazovnim institucijama i osnivačima izaziva nepotrebno (beskrajno) administriranje i zbunjivanje roditelja i učenika. Neovisno o tome što je neki osnivač odabrao varijantu kalendara različitu od "klasičnog" ne znači da će ta varijanta odgovarati svima u županiji ili Gradu. Zato apeliram, ne komplicirajmo tamo gdje nije potrebno. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
186 Klementina Đurić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, podržavam mogućnost biranja po kojoj inačici kalendara želimo, kao škola, raditi. Moja škola je jedna od 74 eksperimentalnih škola i kao takva, imali smo tu mogućnost. Birali smo 4. inačicu po kojoj smo imali jesenski odmor i zimski odmor podijeljen u dva dijela. godinama slušamo kako bi htjeli male praznike. Roditelji i učenici bili su ugodno iznenađeni. Jesenski odmor smo imali, a zimski odmor smo skratili zbog nadoknade štrajka. Na sve smo pazili, ništa nismo odbili ili zanemarili. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na informacijama.
187 Filka Babic ODLUKU, Članak 1. Uvijek sam iz više razloga za jedinstveni kalendar rada na razini cijele Republike Hrvatske. One četiri kombinacije se nisu pokazale dobrim, stoga podržavam vračanje na dvije. lp, Filka Babić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
188 SANJA ARAMBAŠIĆ ODLUKU, Članak 1. Poštovani, mišljenja sam kako je bolje imati usklađen i jedinstven kalendar početka i završetka nastave u svim školama. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
189 BLAŽENKA VUKELIĆ ODLUKU, Članak 1. Poštovani, Odmor učenika u cijeloj državi mora imati jedinstveni model. Mišljenja sam da je prvi model bolji. Lijep pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
190 Olivera Tadić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, smatram da je potrebno usklađivanja kalendara za područje cijele Hrvatske. Jesenski odmor je suvišan, jer je prvo obrazovno razdoblje ionako kraće od drugog. Korištenje zimskog odmora u dva dijela isto tako smatram nepotrebnim i nemotivirajućim za kontinuirani napredak učenika. Srdačan pozdrav Olivera Tadić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
191 Leopoldina Vitković ODLUKU, Članak 1. Predlažem povratak na jedinstveni kalendar rada na razini cijele Republike Hrvatske. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
192 IGOR ČIZMADIJA ODLUKU, Članak 1. Poštovani, bilo bi dobro ujednačiti učenički odmor u Republici Hrvatskoj. Svim učenicima je potrebno osigurati iste uvjete bez obzira u kojem dijelu RH živjeli. Lijep pozdrav, Igor Čizmadija Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
193 EDITA POSZER ODLUKU, Članak 1. Poštovani... 1. Podržavam odluku da u RH postoje jedinstveni praznici jer to olakšava realizaciju ostalih aktivnosti - smotri, natjecanja, edukacija nastavnika, projektnih i stručnih ekskurzija... Manje je važno koji će se model izabrati 2. Valja odrediti i formulirati koliko broj radnih dana, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole,može biti manji. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
194 Melita Krstić ODLUKU, Članak 1. Poštovani, ova školska godina je pokazala da različiti odmori učenika se nisu pokazali dobrima. Predlažem povratak na jedinstveni kalendar rada na razini cijele Republike Hrvatske. Trebalo bi ponuditi jedan način raspodjele odmora učenika i svakako uvrstiti jesenski odmor oko Svih svetih te skratiti zimski odmor. Hvala Melita Krstić Lijepi pozdrav, Marija Draganjac, prof. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
195 ADRIJANA KRULJIĆ ODLUKU, Članak 1. Poštovani, članak 1., stavak 2. kaže da se ovom odlukom propisuje mogućnost ostvarivanja prava na korištenje zimskog odmora u dva dijela što bi bilo jako dobro za škole koje se nalaze u Gorskoj Hrvatskoj jer prava zima, s najviše padalina, ako pratimo unazad dvadesetak godina, uvijek je krajem veljače. Stoga pozdravljam tu mogućnost. Međutim, članak 4., stavak 3. to poriče jer se donosi odluka jedinstvena za cijelu županiju. Što to konkretno znači za Primorsko-goransku županiju koja je "plavo-zelena"? Primorskim dijelovima uvijek odgovara dosadašnji model zimskih praznika, međutim za Gorski kotar on nikako nije dobar. Sjetimo se samo kraja veljače 2018. godine i 185 cm snijega! Naravno, nije svaka godina rekordna s padalinama, no i s c. metar snijega na ulicama postoji velika opasnost za učenike (pločnici zatrpani snijegom, kolnici suženi, ralice, padanje snijega s krovova). Kako pomiriti raznoliki geostrateški položaj i klimatske posebnosti svakog zavičajnog područja? Možda fleksibilnijim pristupom i osluškivanjem stanja na terenu, uvažavanjem zahtjeva potkrijepljenih opravdanim razlozima. Mišljenja sam da i energetska ušteda, što se tiče opisanog primjera, ne bi bila zanemariva. Veći broj i bolja raspoređenost, ali kraćih odmora tijekom nastavne godine, spriječila bi opuštanje učenika do kojeg dolazi za vrijeme dužih praznika. Učenicima bi dobro došao kraći odmor nakon mjesec i pol ili dva. Lijep pozdrav Adrijana Kruljić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
196 Bozana Tenji ODLUKU, Članak 1. Poštovani, predlažem da početak i završetak nastavne godine bude, kako je to bilo prije ove promjene, u isto vrijeme u svim školama, kao i odmor učenika tijekom godine. Kolege su navodili razloge zašto se nije pokazalo dobrim kada svatko bira nešto drugo. Mislim kako je dobar ovaj prijedlog da se zimski odmor podijeli u dva dijela. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
197 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 1. Budući da je u protekloj školskoj godini 2019./2020. došlo do apsurdnih situacija zbog toga što su različiti osnivač pojedinih školskih ustanova i nisu se potrudili na malom prostoru uskladiti dane jesenskoga odmora, predlažem da se propiše odmor vezan uz 1. studeni, Dan svih svetih i Dušni dan te jedan dan za povratak onih koji putuju, u trajanju od tri dana. Iz istih razloga predlažem da se propiše kraće trajanje zimskih praznika kako bi se eventualan viška nastavnih dana mogao koristiti za samostalno ranije završavanje nastavne godine, a posebno s obzirom na vrućine tijekom svibnja i lipnja mjeseca i vrlo teške uvjete rada u mnogim zgradama bez ventilacije. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
198 Koraljka Renier Valinčić ODLUKU, Članak 2. Poštovani, mišljenja sam da bi nastavna godina trebala početi 1.9.2020. jer je brojem radnih dana kraća. Srdačno Renier Nije prihvaćen Zbog trenutačne epidemiološke situacije prijedlog nije prihvaćen.
199 Lucija Brnić ODLUKU, Članak 2. Pozdrav, također mislim da bi bilo dobro da nastavna godina počinje 1.rujna kada i školska godina zato što je u prvom polugodištu znatno manje nastavnih dana a ima i drugih prednosti koje su već drugi naveli. Nije prihvaćen Zbog trenutačne epidemiološke situacije prijedlog nije prihvaćen.
200 Klementina Đurić ODLUKU, Članak 2. Poštovani, promijenila bih nadnevak početka nastavne godine: 1.rujna. Zašto? Predugački su ljetni praznici. Bolje je imati nekoliko kraćih odmora tijekom godine, malo "razbiti" ionako cjelovit kalendar. Nije prihvaćen Zbog trenutačne epidemiološke situacije prijedlog nije prihvaćen.
201 Snježana Romić ODLUKU, Članak 2. Nepotreban je ustroj rada na dva polugodišta jer prema postojećem Pravilniku ocjene se zaključuju samo na kraju školske godine. Nastava bi trebala početi prvi ponedjeljak u rujnu i trajati do 15. lipnja za sve u Republici Hrvatskoj jednako. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Odredba je usklađena s Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
202 Jasenka Mutak ODLUKU, Članak 2. Poštovani, Mislim da bi bilo bolje da postoji jedinstveni kalendar za cijelu RH. Može se ostaviti mogućnost kasnijeg početka nastave ( u primorskim krajevima zbog turizma) ili dodatnog tjedna zimskih praznika ( u gorskoj Hrvatskoj ) ukoliko se ukaže potreba. Ali zimski i proljetni praznici su sasvim dovoljni. Ima dovoljno državnih praznika i blagdana koje najčešće škole spajaju s vikendima te nema potrebe za još nekoliko "malih odmora" učenika. Puno praznika čini mi se prekida kontinuitet nastave. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
203 Grga K. ODLUKU, Članak 2. Odlučivanje o različitim kalendarima za populaciju od 3.5 miliona građana je apsurdno. Zašto nema jesenskih praznika; kraj 10. i početak 11. mjeseca? Zašto nastava završava već 13.6.?! Treba urediti pravilne periode praznika, da nakon svakih cca 6 tjedana bude barem tjedan dana praznika, a ne da ljeti djeca imaju 100 dana praznika, a od rujna do lipnja dva tjedna. Očito nije bitna dobrobit djece već nastavnika i ministrice, kao što smo vidjeli i za vrijeme nepotrebnog štrajka od tri mjeseca radi 0,12% plaće. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
204 Ines Budić ODLUKU, Članak 2. Poštovani, slažem se sa svima koji podržavaju jedinstveni kalendar rada za cijelu Hrvatsku i mislim da bi najbolja bila prva opcija koju smo imali i do sada. Srdačan pozdrav, Ines Budić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
205 Sunčica Križan-Kadi ODLUKU, Članak 2. Poštovani, iako je Republika Hrvatska površinom mala zemlja, ima veliku raznolikost klime i djelatnosti po županijama. Goranske i sjeverne županije zimi imaju vrlo česte otežane uvjete zbog vremenskih neprilika i županije bi same trebale birati kalendar rada za škole kojima su osnivači uzimajući u obzir vremenske prilike, ali i djelatnosti. Turističke županije zasigurno imaju drugačije potrebe za raspodjelom nastavnih dana nego one na kontinentu. Stoga podržavam prijedlog da se kalendar donosi na razini županije. Primljeno na znanje Odluka je donesena sukladno većini mišljenja i prijedloga pristiglih na javno savjetovanje.
206 Ingrid Sau ODLUKU, Članak 2. Poštovani, budući se ocjene ne zaključuju na kraju prvog polugodišta, smatram da je nepotrebno staviti da se nastava ustrojava u dva polugodišta (stavak 2.). Predlažem da se taj stavak obriše. S druge strane, ima škola koje provode blok nastavu za pojedine predmete pa se kod njih nastava dijeli u dva obrazovna razdoblja jer se ne može odraditi godišnji fond sati u "prvom polugodištu". Lijep pozdrav! Primljeno na znanje Odredba je usklađena s Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
207 HELENA JILEK KUBALEK ODLUKU, Članak 2. Poštovani, htjela bih upozoriti na probleme koje imaju roditelji djece koja tek kreću u 1. razred osnovne škole. Naime, ta djeca nemaju pravo više ići u vrtić od 31.8., a ukoliko škola počinje 7.9. - roditelji malih prvašića imaju problem kamo s djecom u tih tjedan dana. Smatram da bi škola trebala početi 1.9., s prvim danom nove školske godine. Srdačan pozdrav! Nije prihvaćen Zbog trenutačne epidemiološke situacije prijedlog nije prihvaćen.
208 OLIVER HIP ODLUKU, Članak 2. Zašto ne bilo svake godine jednako, nastava započinje 15. rujna i završava 15. lipnja (osim kada ti dani padaju u nedjelju)? Ili da počinje 1. rujna i završava 1. lipnja. I maknuti taj broj obveznih dana ili napisati da zbog nekih izvanrednih situacija broj dana može biti 10% ili 20% manji od definiranog. Primljeno na znanje Primljeno na znanje. Odluka je usklađena s odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
209 Lovorka Tkalčić Dulić ODLUKU, Članak 3. Poštovani, Mišljenja sam da bi trajanje nastavne godine u Republici Hrvatskoj trebalo biti jedinstveno za sve učenike, a odabrala bih drugi model jer smatram da kraći a češći odmori, osobito vezani uz blagdane, predstavljaju bolje rješenje. Učenici se odmore, a ne udalje vremenski previše od školskih obaveza, te je lakše nastaviti s radom. Lijep pozdrav, Lovorka Tkalčić Dulić Primljeno na znanje Početak i završetak nastavne godine propisan je člankom 1, a odmora za učenike člankom 4. Nacrta.
210 JASNA VUJČIĆ ODLUKU, Članak 3. Poštovani, smatram kako se treba uvrstiti stavka kako se može produljiti, ali i skratiti nastavna godina (pod kojim uvjetima i za koliko treba se odrediti pravilnikom). Ako se sjetimo elementarne nepogode, tj. poplave u Rajevom Selu i Gunji 2014. izgubljeni se sati nisu nadoknađivali, i bilo je dozvoljeno imati sat manjka. Nadalje, većina nas je ratna generacija, i moram priznati kao sam tada pohađala 7 razred osnovne škole, godina je bila neizvediva i trajala je par mjeseci, u dislociranom obliku i nastavni sadržaji su odrađeni, gradivo usvojeno. I sada imamo situaciju s korona virusom. Treba samo odrediti kako pod takvim okolnostima organizirati nastavu, i za koliko skratiti ili produljiti nastavnu godinu. Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
211 Biljana Kuhar ODLUKU, Članak 3. Poštovani, slažem se oko broja nastavnih dana, no isto tako smatram kako je potrebno uvrstiti stavku da se može skratiti nastavna godina (pod kojim uvjetima i za koliko). Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
212 IGOR ČIZMADIJA ODLUKU, Članak 3. Poštovani, smatram da se broj radnih dana nastave treba svesti na najmanje 170 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole na najmanje 155 nastavnih dana. Na taj način ćete omogućiti učenicama kraće odmore tijekom školske godine, neovisno o zimskom, proljetnom ili ljetnom odmoru učenika, a koji bi se učenicima mogli planirati ovisno o državnim blagdanima. Ionako veliki broj učenika u takvim situacijama izostaje s nastave, roditelji taj izostanak pravdaju jer unaprijed planiraju takve kreće odmore. Odmori učenicima su potrebni. Oni mogu biti i kraćeg trajanja kako sam opisao. Nema potrebe toliko pumpati broj obveznih nastavnih dana. Također, lijepo je da je u ovoj Odluci predviđeno produljenje nastavne godine, ali ne vidim niti jedan razlog zašto nije stavljena mogućnost skraćivanja nastavne godine. Meni je jako nelogično da ta opcija već nije uključena u ovu Odluku. Ako postoje razlozi za produljenje nastavne godine, vjerujem da svi znaju kako postoje razlozi i za skraćivanje nastavne godine. Smatram da je to potrebno dodati. Lijep pozdrav, Igor Čizmadija Primljeno na znanje Odredba je usklađena s Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
213 Danijela Stanić ODLUKU, Članak 3. Poštovani, slažem se da se u iznimnim slučajevima nastavna godina može i produžiti, ali isto tako trebalo bi se uvrstiti i da se nastavna godina može i skratiti. Naravno, treba uvesti u kojim to iznimnim situacijama bi to bilo moguće (elementarne nepogode...). Lijep pozdrav Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
214 Anemarija Jurišić ODLUKU, Članak 3. Poštovani, slažem se oko broja nastavnih dana, no isto tako smatram kako se treba uvrstiti stavka da se može produljiti, ali i skratiti nastavna godina (pod kojim uvjetima i za koliko). Sjetimo se velike elementarne nepogode, tj. poplave u Rajevom Selu i Gunji 2014. godine- koliko se sjećam, izgubljeni se sati nisu nadoknađivali, nego je bilo dozvoljeno imati sat manjka. I sada imamo izvanrednu situaciju s korona virusom. Treba samo odrediti kako pod takvim okolnostima organizirati nastavu, tj. kako i za koliko skratiti ili produljiti nastavnu godinu. Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
215 Nikola Vuković ODLUKU, Članak 3. Podržavam odredbu da se nastava organizira u najmanje 175 nastavnih dana, tako su sve škole u istom položaju. Isto tako kao što sam dao komentar uz članak 4. smatram da bi nastavnu godinu trebalo ranije završiti i to najkasnije do 14.lipnja. Tako bi bilo vremena za kvalitetnu organizaciju dopunskog rada, a i za eventualne izvanredne situacije. Primljeno na znanje Odredba je usklađena s Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.
216 Marina Grubelić ODLUKU, Članak 3. Poštovani, postoji li ikakva mogućnost uređenja tako da nastavna godina može eventualno trajati i manje od tih 175 dana, pogotovo u slučaju u kojem se, primjerice, nalazimo danas? Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
217 Danijela Šajtar ODLUKU, Članak 3. Podupirem ideju da bi bilo dobro uvrstiti stavku koliko se nastavna godina uopće može produljiti jer moramo misliti i na djecu koja ne bi smjela ostati bez zasluženih praznika no i na one učenike koji pišu maturu, upisuju srednju školu ili fakultet. S poštovanjem, Danijela Šajtar Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
218 Doroteja Vojedilov ODLUKU, Članak 3. Poštovani, mislim da bi bilo dobro uvrstiti stavku koliko se nastavna godina uopće može produljiti. Moramo misliti i na djecu koja ne bi smjela ostati bez zasluženih praznika. Primljeno na znanje Iznimke su propisane člankom 8. Nacrta.
219 Nikica Grabovac-Vujasić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da je učenicima potreban jesenski, zimski (u dva dijela) i proljetni odmor. Mislim da bi svi u državi trebali imati praznike u isto vrijeme te da bi trebali jednakog datuma započeti i završiti nastavnu godinu. Lijep pozdrav Nikica Grabovac-Vujasić, prof. mentor Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
220 Ivana Grabić-Marin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je dobro što postoji mogućnost odabira odmora za učenike tijekom nastavne godine. Mišljenja sam da treba više manjih odmora za učenike, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Stoga je dobro da su barem dva prijedloga. Smatram ispravnim nadopuniti da škole na nastavničkom vijeću glasaju po kojem modelu će raditi u sljedećoj školskoj godini. Osnivač po pribavljenim mišljenjima odlučuje na temelju većine odabranog modela. S ostalim točkama se slažem, jer ih smatram ispravnim i korektnim. Lp Prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
221 Kristijan Ovčarić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da svi učenici u Republici Hrvatskoj ne trebaju imati učeničke odmore u isto vrijeme, te da je bolja druga opcija zato što učenici imaju više puta po malo kraćih odmora. Time ne dolazi do zamora za vrijeme dugog perioda nastave bez prekida. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
222 Ina Randić Đorđević ODLUKU, Članak 4. Poštovani, iako ste lani u Nacrtu PRIMILI NA ZNANJE, vidim da u članku 4. niste pojasnili na koji će način ŠKOLSKE USTANOVE pribaviti mišljenje. Naime, nije propisano odlučuje li sam ravnatelj, Školski odbor ili UV neke škole o tomu i zbog toga dolazi do manipulacija. Osim toga, nije izrijekom napisano da osnivači trebaju poštovati mišljenje većine školskih ustanova, nego samo da trebaju pribaviti mišljenje te se očitovati svojom odlukom, koju očito ne moraju donijeti na temelju većine pristiglih mišljenja. Nije predviđena niti opcija da školske ustanove uopće ne predaju mišljenje osnivaču, a svakako bi i to trebalo predvidjeti i iskazom navesti na koji će se način u tom slučaju postupiti. S obzirom na to, lijepo vas molim da preoblikujete čl. 4. Nacrta kako bi on bio jednoznačan, nedvosmislen i jasan te kako ne bi omogućio različita tumačenja. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen. Stavci 2., 3. i 4. brisani su jer su prihvaćeni prijedlozi jednakog odmora za sve učenike.
223 Marijana Gulić ODLUKU, Članak 4. Zalažem se za prvi model. 1. Zimski odmor za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 15. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 18. siječnja 2021. godine. Proljetni odmor za učenike počinje 1. travnja 2021. godine i završava 9. travnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine. Nije prihvaćen Prihvaćeni su prijedlozi većine sudionika uključenih u savjetovanje.
224 Debora Radolović ODLUKU, Članak 4. Poštovani, predlažem jedinstveni kalendar rada u Republici Hrvatskoj te se zalažem za prvi model. Djelomično prihvaćen Prihvaćeni su prijedlozi većine sudionika uključenih u savjetovanje.
225 Vesna Petrušić ODLUKU, Članak 4. Predlažem jedinstveni kalendar rada za sve osnovne i srednje škole jer smo ove školske godine svjedočili da se u nekim sredinama (čak i u istom gradu) kalendar rada osnovnih škola nije podudarao s kalendarom rada srednjih škola zbog neujednačenih odluka njihovih osnivača. Takva situacija uzrokovala je brojne probleme obiteljima s više djece - učenika u različitim školama. Ukoliko bi se i dalje insistiralo na dva modela organizacije odmora učenika, predlažem da se donese odluka koja bi obavezivala sve škole na području iste županije, bez obzira tko je osnivač. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
226 Natalija Stjepanek ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi nastavna godina kao i trajanje učeničkih odmora trebali biti u istom terminu koji vrijedi za cijelu državu. Isto sam tako pobornik dva dijela zimskoga odmora. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
227 Marina Bujas ODLUKU, Članak 4. Poštovani, različiti načini realizacije odmora za učenike koje odabire osnivač na razini županije se u praksi pokazuju nepraktičnima zbog učitelja koji rade na dvije ili više škola. U tom kontekstu se događa da se u jednoj školi obveze i poslovi učitelja planiraju sukladno odmoru učenika, dok se u drugoj školi planiraju i realiziraju poslovi sukladno redovnoj nastavi što dodatno otežava rad učitelja koji rade na dvije ili više škola. Lijepi pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
228 Branka Pelin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, načini na koje se može realizirati odmor učenika, definirani člankom 4., ne razlikuju se previše niti bitno utječu na organiziranje nastave. Kako je osnivač osnovnih škola grad ili općina, a srednjih škola županija često se događa da u istom gradu osnivači odaberu različite načine pa djeca u jednoj obitelji imaju praznike u različito vrijeme što može ometati planiranje odmora obitelji. Osim toga mnogi kolege rade u više škola koje imaju različit način realizacije odmora učenika i radnih obaveza učitelja. Problem se pojavio i kod organiziranja stručnih skupova na razini države. Stručni skupovi su se održavali u vrijeme praznika za neke škole, ali u vrijeme nastave za druge škole. Stoga smatram da bi za cijelu Hrvatsku trebao biti jedinstven način na koji se može realizirati odmor učenika. Srdačan pozdrav Branka Pelin Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
229 Zrinka Klarin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi na području cijele Republike Hrvatske trebao biti jedinstveni model ostvarivanja zimskog i proljetnog odmora. Prvenstveno zbog kontinuiteta rada učenika, organizacije i pripremanja za natjecanja i smotre, učitelja koji rade u više županija. Iako, isto smatram da mogućnost biranja svake županije svog modela odmora nije loša zamisao ali ima veće nedostake od jedinstvenog modela. Kod mogućnosti biranja modela osnovne i srednje škole(grad/županija) jedne županije trebale bih se usuglasiti oko istog modela. Pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
230 Ivana Žagar ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi kalendar rada trebao biti jedinstven na razini države kao što je to bio slučaj do sada. Naime, različite inačice školskog kalendara stvaraju poteškoće učiteljima koji rade u različitim županijama kao i učenicima koji se tijekom godine sele iz škole u školu. Pozdravljam i pohvaljujem mogućnost izbora različitih modela odmora ali ipak smatram da trebamo izabrati jedan model na razini cijele Republike Hrvatske. S poštovanjem, Ivana Žagar Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
231 Emina Mutabžija-Orešković ODLUKU, Članak 4. Poštovani, nakon svakih praznika slijedi period privikavanja na rad, učenicima je u radu potreban kontinuitet, organizirano vrijeme, odgovornost i obaveze - većina naših učenika u privatnom, obiteljskom, svakodnevnom životu to nema. Rascjepkanom nastavom roditeljima otežavamo organiziranje skrbi za mlađu djecu dok stariju djecu stavljamo u situaciju "ključić oko vrata" ili dani pred ekranom - većina zaposlenih roditelja nije u mogućnosti prilagođavati radno vrijeme kalendaru škole. Uz srdačan pozdrav, Primljeno na znanje Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
232 Koraljka Renier Valinčić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, Jedinstveni kalendar i što manje rascjepkanih praznika polučili su bolje odgojno-obrazovne rezultate. Srdačno Renier Primljeno na znanje Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
233 Marija Kovačić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da učenički odmor treba biti jednak i usklađen u cijeloj Republici Hrvatskoj, također da unutar gradova i županija postoji jedinstven dogovor oko istog. Pozdravljam ideju različitih modela odmora. Smatram da bi različite modele odmora trebalo provesti na razini cijele Republike Hrvatske (svake školske godine drugi model) i tada odlučiti za konačni model. Kratki i češći praznici nisu loša opcija, učenici su odmorni za rad. Zimski praznici predugi za učenike i ponovo uhodavanje u školske obaveze. Srdačan pozdrav, Marija Kovačić Prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
234 Martina Lovrak Ivanov ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam ideju usklađivanja praznika na razini cijele Republike Hrvatske. Također podržavam model 1 rasporeda praznika, kao što je to bilo prije. Jesenski praznici kakva je mogućnost bila ove godine nemaju smisla s obzirom da je 1. polugodište puno kraće. Nastava tek počne i već za mjesec i pol praznici. Ove godine je moja škola odabrala jedan model jesenskih praznika- nije se pokazalo dobrim modelom. Srdačan pozdrav, Martina Lovrak Ivanov Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
235 Lucija Brnić ODLUKU, Članak 4. Mišljenja sam da kalendar rada treba biti jedinstven za RH. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
236 NATAŠA ČIČKO ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da kelendar rada treba biti jedinstven na razini države kao što je bio i prethodnih godina. Ova je školska godina najbolje pokazala da različite inačice školskog kalendara stvaraju poteškoće i učiteljima koji rade u različitim županijama i učenicima koji se tijekom godine sele iz škole u školu. Ne razumijem koja je zapravo svrha toga da svatko bira kad će biti praznici. Mogućnost izbora treba postojati, ali kalendar rada sigurno nije jedna od stvari o kojoj svakoj županiji treba prepustiti da bira po svome. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
237 Mišela Bačić Baronica ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi na razini Republike Hrvatske trebali imati jedinstven školski kalendar. Osobno ne vidim prednosti različite organizacije odmora za učenike. Poštujem namjeru kojom se pokušalo organizacijski olakšati rad svim sudionicima obrazovnog procesa kroz izbor različitog rasporeda odmora za učenike. Možda nisam dovoljno upućena, ali ne sjećam se je li provedeno pribavljanje mišljenja školskih ustanova o tome želimo li različit ili jedinstven školski kalendar. Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja. Odredbe stavaka 2., 3. i 4. brisane su.
238 Klementina Đurić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam mogućnost da možemo birati kalendar rada! Primljeno na znanje Nema konkretnog prijedloga te ne možemo odgovoriti.
239 Dona Prović ODLUKU, Članak 4. Mišljenja sam kako bi bilo bolje imati jedinstveni kalendar rada u svim školama u RH jer bi se na taj način osigurali isti uvjeti, olakšala realizacija planiranih aktivnosti i smanjila moguća razlika u slučaju izvanrednih situacija. Eventualno je (zbog klimatskih razlika u RH) moguće napraviti kalendar rada na razini županija prema pribavljenim mišljenjima školskih ustanova, ali bi bilo poželjno uvrstiti i mogućnost ranijeg ili kasnijeg početka i završetka oba polugodišta (u sjevernim županijama zbog zimskih uvjeta, a u južnim županijama zbog vrućina). Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
240 Snježana Romić ODLUKU, Članak 4. Prihvatljiv mi je prijedlog br. 2. prema kojem učenici imaju više kraćih odmora. Smatram da je bolje imati više kraćih odmora i kraće zimske praznike u siječnju tako da ne dolazi do zamora učenika za vrijeme dugog perioda nastave bez prekida (siječanj-travanj). Odluku o odmorima učenika treba donijeti županija za sve škole u županiji bez obzira je li osnivač škole županija, grad ili općina nakon prikupljenih mišljenja škola. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
241 Dragana Plosnić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da bismo na razini države trebali imati jedinstveni kalendar što se tiče trajanja školske godine i učeničkih odmora. Mislim da različiti modeli nisu potrebni jer se stvara kaos u obiteljima tamo gdje djeca pohađaju nastavu u dvije različite županije (npr. osnovnoškolac i srednjoškolac), kaos u zbornicama jer neki učitelji rade u više škola u različitim županijama. Što ako u jednoj županiji izaberu jedan model, a u susjednoj drugi? Kolege su automatski u nepovoljnijem položaju (profesionalno i privatno) u odnosu na kolege koji svoju satnicu ostvaruju u jednoj ustanovi u jednoj županiji. Također, predlažem da zimski odmor traje od 24. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021. jer bi na taj način nastavna godina mogla završiti tjedan ranije, dakle 11. lipnja 2021., što mi se čini puno bolja varijanta od ponuđene jer je ovo sasvim pristojan broj dana zimskog odmora za učenike, a u lipnju bismo ih kraće izlagali stresu kad nastupe vrućine, a učionice nam nisu klimatizirane. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
242 Tatjana Zemljić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, trebao bi biti jedinstven model kalendara školske godine za cijelu Hrvatsku (ili barem po regijama). Problem je učiteljima koji rade na dvije ili više škola i obiteljima koje imaju učenike u različitim školama, a škole rade po različitim modelima. Prvi model je prihvatljiviji. Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
243 Sonja Geci ODLUKU, Članak 4. Poštovani, referiram se na članak 4. Smatram da bi bilo dobro da u cijeloj Republici Hrvatskoj imamo jedinstveni model trajanja učeničkog odmora. Stoga podržavam prvi model s jedinstvenim zimskim odmorom i jednim proljetnim odmorom. Rascjepkanost učeničkih odmora narušava kontinuitet rada učenika i iziskuje višekratne prilagodbe na školski rad. Različiti modeli raspodjele učeničkih odmora dovode do organizacijskih poteškoća u radu učitelja (koji rade na više škola ili u različitim županijama) kao i u organizaciji obiteljskog života ako je u obitelji više učenika koji rade po različitim nastavnim kalendarima. Srdačan pozdrav! Djelomično prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
244 Ivana Klišanin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, ponajprije pohvaljujem smanjivanje broja modela školskih praznika. Mišljenja sam kako bismo trebali imati jedinstven sustav školskih praznika. Razlog tomu je višestruk. Ponajprije , mala smo zemlja i sve nas je manje u školi te nema potrebe da imamo više modela. Tu su i organizacije raznih stručnih usavršavanja pa se događa da pojedini djelatnici mogu ići jer imaju slobodno , a drugi ne jer rade. Također uz stručna usavršavanja tu su i organizacije suradnje među školama, smotre, natjecanja ... Nekolicina roditelja koje poznajem negodovala je (zbog organizacije i planiranja odmora) što djeca školarci imaju različit model praznika. Naime, bila je riječ o obiteljima s dvoje djece koji su pohađali škole ( osnovnu i srednju) u dvije susjedne županije, s različitim modelom praznika. Također, s istim problemom neujednačenosti rada susreću se i kolege koji rade u dvije županije. Događa se i da se obitelji zbog posla sele te prilikom toga učenici imaju problem s nadoknađivanjem nastavnih sadržaja. Podržavam model više kraćih praznika. Češći, a kraći odmor. Učenici će se tako odmoriti, a bit će im lakše se uhodati kada počne nastava. Također predloženi zimski odmor je predug, dovoljno im je dva tjedna. S dugim odmorom početak polugodišta postaje poput početka školske godine. Nakon što se učenici vrate u školske klupe (nakon zimskog odmora) već počinju natjecanja što dodatno opterećuje i učitelje i učenike. Zbog toga događa da se učenici u školi pripremaju za natjecanje pod praznicima. Petnaest godina radim u nastavi i uvijek je povratak nakon proljetnih praznika bio stresan. Dolaskom ljepšeg vremena i dugih praznika teško im je bilo vratiti se , uhodati u nastavu, i obično nisu imali volje na za čim. Dovoljno je za vrijeme Uskrsa imati tri dana slobodno . Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
245 Mirela Dobutović ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da bi u cijeloj državi trebao biti jedinstven kalendar školske godine. Prvi model mi je prihvatljiviji. Lp Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
246 Maja Puhač ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi trebao biti jedan model za cijelu Hrvatsku ili barem po regijama (Središnja Hrvatska, Sjeverozapadna Hrvatska,…) ili po županijama. Veliki je problem učiteljima koji rade na dvije ili više škola, a škole rade po različitim modelima. Također je problem obiteljima koje imaju učenike u različitim školama (osnovna i srednja škola) i imaju praznike u različito vrijeme, teško im je organizirati praznike. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
247 Samoborski udaraljkaši ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam i smatram da bi cijela država trebala imati jednak kalendar nadolazeće školske godine. Više kraćih odmora omogućuju učenicima i nastavnicima bolji učinak. Smatram da je najbolji model 7+1, dakle, 7 tjedana nastave, tjedan dana odmora po uzoru na Sloveniju. Drugo polugodište je učenicima poprilično naporno i pred samo kraj ponestane snage i volje. Razmislite o navedenom modelu: Tjedan dana krajem listopada, od Badnjaka do Sv tri kralja 14 dana, krajem veljače tjedan dana i krajem travnja tjedan dana. U tom smislu pa možda malo detaljnije razraditi. Lijep pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
248 Radiana Tomée-Cicvarić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi bilo bolje da cijela država ima isti kalendar školske godine. Ukoliko postoje dvije opcije kalendara, onda smatram da bi biranje trebalo biti po županijama, a nikako po osnivačima jer bi se lako moglo dogoditi da jedan nastavnik radi u dvije škole po različitim kalendarima ili da dvoje djece iz iste obitelji imaju različite kalendare . Osobno smatram drugu opciju boljom u kojoj imamo jesenski odmor i zimski odmor podijeljen u dva dijela. Lijepi pozdrav, Radiana Tomée - Cicvarić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
249 Ivana Tunjić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati učeničke odmore u isto vrijeme. Smatram da je bolja druga opcija zato što učenici imaju više puta kraći odmor, pa ne dolazi do zamora za vrijeme dugog perioda nastave bez prekida. Lijepi pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
250 SANJA ARAMBAŠIĆ ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da treba biti jedinstven model - po mom mišljenju prvi model. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
251 Elvis Miletić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, predlažem jedinstvene praznike u RH i zalažem se za prvi model. Mišljenja sam da isprekidani praznici više nanose štete nego koristi učenicima u njihovom školovanju. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
252 Maja Petyo Bošnjak ODLUKU, Članak 4. Poštovani, predlažem podjelu na kontinentalni i priobalni dio RH pri donošenju odluke o rasporedu odmora tijekom nastavne godine. Prilikom odlučivanja koji bi model bio bolji za koji od navedenih dijelova, rukovodila bih se specifičnostima života na spomenutim područjima ( turizam, klimatske prilike i sl.). Nije prihvaćen Prihvaćen je prijedlog većine sudionika savjetovanja.
253 Blaženka Maltar ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da su oba modela prijedloga odmora učenika dobra ali zbog lakše organizacije nastave, natjecanja i smotri učenika, lakše organizacije raznih projekata te stručnih usavršavanja učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja smatram da ipak treba jedinstven kalendar rada na razini Republike Hrvatske koji bi se donio odlukom većine. Lijep pozdrav Blaženka Maltar Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
254 Sanja Fehir ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je potrebno imati jedinstveni kalendar školske godine za cijelu Republiku Hrvatsku iz više razloga – mnogi nastavnici rade na više škola i različit raspored trajanja odmora nije dobro rješenje, potrebno je dodatno usklađivanje vremenika natjecanja, a ponekad je unutar jedne obitelji osnovnoškolca i srednjoškolca odmor učenika različit. Svaki od predloženih modela ima svoje prednosti i nedostatke, bitno je da se odlukom većine odlučimo za jedinstven model. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
255 Josip Jukić ODLUKU, Članak 4. Slažem se s mogućnošću izbora modela praznika,ali na razini županije, a ne osnivača. Naime osnivač gradskim osnovnim školama je grad, a srednjim školama županija. Događalo bi se da u istom gradu učenici imaju različite praznike. Školske ustanove bi trebale do 10.7.(tekuće školske godine)donijeti odluku o modelu praznika za narednu školsku godinu i dostaviti osnivaču, a osnivači do 25.8.donijeti konačnu odluku o modelu praznika za narednu školsku godinu za sve škole iz županije. Također bi dodao u ovom članku da ministar/ministrica(u izvanrednim situacijama-štrajk, epidemija itd.) odlukom može odlučiti o modelu praznika na razini RH-e te ga mijenjati za vrijeme trajanja nastavne godine. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
256 Ana Maršić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam ideju usklađivanja praznika na razini RH radi lakše organizacije raznih aktivnosti. Također podržavam model 1 rasporeda praznika. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
257 Sanja Fabac ODLUKU, Članak 4. Smatram da su jedinstveni zimski i proljetni praznici za učenike puno bolje rješenje i da je model rascjepkanih praznika po izboru osnivača potpuno pogrešan. Mnogo učinkovitiji bio bi model po kojem bi osnivač odabirao datum početka i kraja nastavne godine, ovisno o ljetnim vrućinama. Po prvom predloženom modelu odmora, zimski odmor je predug (24. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021.). Smatram da ga treba skratiti za 7 dana, a nastavu početi 7 dana kasnije (14.rujna 2020.). Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
258 Vesna Pereković Bučar ODLUKU, Članak 4. Poštovane kolegice i kolege, primjena novog kalendara rada u ovoj školskoj godini uvela je pomutnju u radu. Četiri mogućnosti, bezbroj želja i na kraju malo tko je zadovoljan. Osobno, a i poučena iskustvom ove školske godine mislim da je najbolje napraviti kalendar rada jedinstven za cijelu RH. Naravno, ne možemo biti svi zadovoljni, učenici, nastavnici i rodielji, ali početni kompromis bio bi jedinstveni kalendar rada koji naravno ne mora biti onaj stari. Ove školske godine ozakonjivanjem nekoliko mogućnosti odmora učenika bilo je više pomutnje osobito u školama u kojima rade kolege iz različitih županija. Najveći problem je raspodjela odmora u drugom polugodištu koje je duže, ima se više remena za suradnju sa kolegama iz drugih škola, izvanučioničku nastavu i naravno većinu smotri i natjecanja u koja su uključeni učenici iz cijele RH. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
259 Ingrid Sau ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi odmor za učenike trebao biti jedinstven za cijelu RH i to po 2.prijedlogu gdje učenici svakih 6-8 tjedana imaju nekoliko dana odmora odnosno više kraćih odmora. lp Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
260 Svjetlana Bebić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, slažem se s mnogima da bi trebalo imati jedinstveni plan na razini RH, to bi i roditeljima i nama nastavnicima bilo puno lakše, ne samo zbog planova u obitelji nego i zbog izvođenja suradničkih ili inih projekata. Smatram da bi isto trebalo vratiti praznike barem na veliki četvrtak i sve do uskrsnog ponedjeljka Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
261 ZVJEZDANA FARKAŠ ODLUKU, Članak 4. Poštovani! Smatram da treba biti jedinstven raspored odmora za sve učenike u RH. I zbog učenika, ali najviše i zbog organizacije nastave, natjecanja, smotri u koje su uključeni učenici iz svih regija. Odmori za učenike u čl. 4. pod točkom 1. je dobro rješenje za sve (eventualno skratiti zimski odmor za 3 dana i skratiti kraj nastavne godine za ta tri dana). Nepotrebno je rastavljanje nastavne godine na više odmora, jer se remeti usredotočenost učenika na nastavu, gubi se vrijeme na prilagodbu i kontinuitet rada. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
262 Nikolina Vugdelija ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram kako treba ujednačiti trajanje školske godine na razini države. Po meni su nepotrebni jesenski praznici, jer je prvo obrazovno razdoblje ionako kratko. Uskršnji praznici od 10 dana djeci su dovoljni za odmor tijekom drugog obrazovnog razdoblja. S druge strane smatram kako su zimski praznici u trajanju od 25 dana predugi, 3 tjedna je optimalno. Smatram kako bi bilo adekvatnije da ove školske godine (s obzirom na raspored nadnevaka po radnim danima) praznici budu od 21.12.2020 do 8.1.2021.(nastava počinje 11. siječnja 2021. godine)-3 nastavna dana manje od predloženog, te da kraj školske godine bude 11.06.2021. jer je gotovo nemoguće u ljetnim mjesecima boraviti u učionicama, pogotovo što su ti zadnji dani učenicima često najstresniji zbog želje za što boljom ocjenom. Lijepi pozdrav, Nikolina Vugdelija Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
263 TOMISLAV DEBELJAK ODLUKU, Članak 4. Poštovani, moje mišljenje je da učenički odmor treba biti jedinstven u cijeloj Republici Hrvatskoj, jer razna iskustva pokazuju dosta problema s tim modelom. Također ne podržavam model sa više kratkih odmora, kojima se gubi kontinutet rada i razvodnjuje školska godina, te remeti usredotočenost učenika na nastavu. Lp. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
264 Gordana Grabovac ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je jedinstveni raspored odmora za učenike tijekom nastavne godine za RH prihvatljivije rješenje jer nam učenici vrlo često žive u jednoj a idu u škola u drugoj županiji. Različit raspored odmora izaziva poteškoće i nastavnicima koji rade u različitim županijama. Raspored odmora za učenike pod točkom 1 čl. 4 je sasvim dobro rješenje. Lijep pozdrav, Gordana Grabovac Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
265 IGOR ČIZMADIJA ODLUKU, Članak 4. Poštovani, ponavljam, bilo bi dobro ujednačiti učenički odmor u Republici Hrvatskoj. Svim učenicima je potrebno osigurati iste uvjete bez obzira u kojem dijelu RH živjeli. Lijep pozdrav, Igor Čizmadija Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
266 Martina Mikšić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi svi učenici u Republici Hrvatskoj trebali imati jedinstveni kalendar rada jer se iskustvo iz ove školske godine nije pokazalo najboljim. Podržavam opciju bez jesenskih praznika. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
267 Željka Milošević Paro ODLUKU, Članak 4. Poštovani, predlažem povratak na “stari” kalendar bez jesenskog odmora. Također sam mišljenja da na području cijele RH trebamo imati ujednačeni zimski i proljetni odmor zbog sveukupne organizacije nastave, smotri i natjecanja. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
268 Mira Radović ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam smanjivanje broja opcija trajanja odmora učenika. Mišljenja sam da bi taj odmor trebao biti jedinstven za čitavo područje RH. Vidjeli smo da je ovogodišnji model bio jako loš za dio učitelja koji rade u više škola. Moj izbor bila bi opcija u kojoj učenici imaju više kraćih odmora jer mislim da je bolje imati više kraćih odmora i kraće zimske praznike u siječnju. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
269 Danijela Stanić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, Predlažem povratak na jedinstveni kalendar rada na razini cijele Republike Hrvatske. Tijekom ove školske godine pokazalo se da različiti modeli odmora učenika nisu bili dobri. Lijep pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
270 Ružica Kotarski ODLUKU, Članak 4. Poštovani ! Pozdravljam smanjivanje modela kalendara nastavne godine u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo četiri. Svaki od ta dva kalendara ima svoje prednosti i mane. Prilikom razmatranja i donošenja modela 1. ili 2. uputno je voditi brigu o najboljem interesu učenika, roditelja i učitelja; ali i sredini u kojoj škola živi i djeluje. Smatram da učenici trebaju imati više puta u godini manji broj nenastavnih dana radi njihovog odmora, obiteljskih događanja, obilježavanja praznika i blagdana... . Previše je i nepotrebno za učenike planirati skoro mjesec dana slobodnih dana između 1. i 2. polugodišta u prijedlogu 1. To ponekad može biti nemotivirajuće za kontinuirani napredak i razvoj u učenju. Isto tako, svjesni smo da zbog okolnosti koje nije moguće planirati (pandemije, prirodne katastrofe, ograničavajući uvjeti u kojima se učenici školuju) ponekad treba dati prostora školama i za drugačiju organizaciju nastavnih dana. Ne žive i djeluju sve škole u jednakim uvjetima i jednakim prostorima. Stoga predlažem da svaka škola zbog svojih specifičnosti ima i određenu autonomiju u donošenju Kalendara rada do 5 nastavnih dana. Prilikom donošenja Kalendara (ukoliko ostanu navedena dva prijedloga) svakako bi se Ured državne uprave trebao rukovoditi mišljenjem Učiteljskog vijeća, a ne mišljenjem Škole. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
271 Andreja Kakša ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je dobro što se školama dalo na izbor samo dvije opcije rada, te će na taj način ipak nastava donekle biti ujednačena. Iako smatram da bi bez obzira na raznolikost naše zemlje i ljudi bilo najbolja opcija, a za djecu najmanje zbunjujuća, da na razini države svi imamo jednaki tijek realizacije nastavne godine. Srdačan pozdrav, Andreja Kakša Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
272 Mirko Andrić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, Smatram da je jako važno što ste i dalje zadržali mogućnost odabira rasporeda odmora za učenike. To što sada nudite dvije opcije možda će dovesti do manje konfuzije koja se stvorila u sustavu nenaviklom na odabir i fleksibilnost. Nadam se da ste napravili prostornu alanlizu odabira modela u ovoj školskoj godini. Ona jasno pokazuje da su županije konzervativnijeg upravljanja i nazora ostali pri starom modelu. Predlažem da precizirate na temelju koliko mišljenja škola osnivač donosi konačnu odluku jer škole provode proceduru izbora modela, a onda na kraju ionako odlučuje županijsko tijelo bez ikakve odgovornosti ili povratne informacije prema školama. Primljeno na znanje Temeljem zaprimljenih prijedloga svi učenici će imati odmor u isto vrijeme te se stavci 2, 3. i 4. brišu.
273 Željka Milić Pešec ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam prijedlog oba načina odmora za učenike ako uzimaju u obzir provođenje natjecanja, projekata i smotri, organizaciju rada učitelja koji rade u više škola i mogućnost odlaska na stručna usavršavanja. Kraći odmori će rasteretiti učenike. Možda ipak da odmor za učenike svih škola u RH bude ujednačen. Prijedlog početka nastave 11. siječnja je u redu jer smo ove godine bez problema počeli s nastavom 7. siječnja. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
274 Anita Belančić ODLUKU, Članak 4. Podržavam ovu odluku odnosno ideju da se odmor učenika ujednači na razini države, a također i kroz duže vremensko razdoblje, radi planiranja višegodišnjih projekata. Možda se druga (nikako treća i četvrta) opcija rasporeda odmora učenika može zadržati kao alternativa u slučaju specifičnih potreba nekih ustanova ili županija. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
275 Branka Padavić ODLUKU, Članak 4. Dostavljam prijedlog za Članak 4. - (3) Predlaežem da goranskim školama koje imaju najteže uvijete rada najčešće tijekom veljače, omogućite način realizacije zimskog odmora prema procjeni te škole jer Osnivač odabire način koji je izabrala većina škola u PGŽ, a koji pojedinim goranskim školama ne odgovara pa moraju u veljači svejedno prekinuti nastavu zbog teških vremenskih uvjeta. Stoga predlažem da stavak (3) glasi: (3) Nakon pribavljenih mišljenja školskih ustanova kojima je osnivač županija, nadležno upravno tijelo odabire jedan od načina realizacije odmora iz stavka 1. ovog članka, jednoobrazno za učenike svih školskih ustanova nad kojima županija ima osnivačka prava, osim goranskih škola koje zbog otežanih uvjeta rada tijekom zimskih mjeseci mogu samostalno izabrati realizaciju zimskog odmora. Djelomično prihvaćen Temeljem zaprimljenih prijedloga svi učenici će imati odmor u isto vrijeme te se stavci 2, 3. i 4. brišu.
276 Bibijana Šlogar ODLUKU, Članak 4. Pozdrav! Činjenica je da mi uopće nismo bili u mogućnosti ove godine niti testirati model različitih praznika na državnoj razini, jer se dogodio štrajk, a nastavna godina je i više nego neuobičajena. Stoga nitko ne može imati referentne povratne informacije o tome kako je to moglo/trebalo funkcionirati. Neophodno je da se mogućnost dijeljenja zimskih praznika i uvođenje jesenskih svakako ostavi i dalje, jer smatramo da je učenicima potrebno više kraćih odmora i da na taj način mogu imati mnogo kvalitetniji omjer intenzivnog rada i predaha. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
277 Nikolina Barbalić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, pozdravljam promjene koje vraćaju školske praznike manje-više na staro. Doduše, nije mi jasno zašto je, pogotovo kraj nastavne godine, godinama isključivo do najkasnije 20. lipnja. Smatram da bi se produljenjem nastavne godine za tih pet dana otvorila mogućnost produljenja proljetnog odmora učenika ili mini-praznika u veljači, koje bi mnoge obitelji koristile za odlazak na skijanje. Na taj se način ne bi morali skraćivati zimski praznici. Nadalje, smatram da su jesenski praznici nepotrebni, jer još nije prisutan umor kod učenika, a daleko je potrebniji u drugom polugodištu, napose ako Uskrs pada na kraj travnja, zato bi bilo dobro da se vodi o tome računa u budućim školskim godinama. Djelomično prihvaćen Temeljem zaprimljenih prijedloga svi učenici će imati odmor u isto vrijeme te se stavci 2, 3. i 4. brišu.
278 Melita Šimić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je dobro da se smanjio broj načina realizacija odmora za učenike sa 4 na 2 varijante i da je 1. varijanta bolja od 2., jer u 2. je zimski odmor podijeljen na 2 dijela u malom razmaku, a svjedoci smo da učenicima prije i poslije odmora treba malo više vremena da se "uhodaju" u rad. lp Melita Šimić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
279 Vladimir Novak ODLUKU, Članak 4. Poštovani, Mišljenja sam da se praznici moraju urediti jednako za sve u RH. Razlog tome su natjecanja, planirani obiteljski odmori za vrijeme praznika itd. Ima puno slučajeva gdje roditelji sa dvoje ili više djece imaju problem sa organizacijom obiteljskih druženja ili putovanja. Nije rijetko da dijete jedno dijete ide u OŠ npr tamo gdje žive, drugo u SŠ u drugu županiju a možda treće dijete na fakultet u treću županiju. Isto tako pokazalo se da više kratkih praznika nema dobar efekt jer dijeca (učenici) gupe kontinuitet rada. Problemi se javljaju isto sa odlaskom obitelji na zimovanja (skijanja) u tzv. hrvatskom tjednu kada skijanja mogu biti jefitinija i do 30 posto. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
280 Anemarija Jurišić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da bi se zimski odmor učenika trebao skratiti, dovoljna su dva tjedna zimskog odmora za učenike (nastava bi počela 11.siječnja) pa bi onda i završetak nastavne godine bio raniji (do 11. lipnja). Poučena iskustvom znatno je zahtjevnije i teže raditi u lipnju (posebno nama u Slavoniji), nego u siječnju. Smatram kako bismo se trebali vratiti na jedinstveni model za cijelu državu (između ostalog i zbog onih učitelja/ nastavnika koji rade u nekoliko županija). Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
281 IVAN DUŠAN ODLUKU, Članak 4. Mislim da je mogućnost da zimski odmor za učenike traje od 24.12 do 15.01. jako loša i da je treba izbaciti. razlog jest taj što je stanka od 4 tjedna (mjesec dana) jednostavno previše dugački odmor. Ujedno smatram da je jesenski odmor - 2 i 3. studenog nepotreban i da bi puno bolje bilo da ga nema. Te dane roditelji ionako će teško dobiti godišnji odmor za svojim radnim mjestima, pa će djeca biti sama kod kuće. Prijedlog - ukinuti jesenski odmor i skratiti proljeti i neka škola završi tjedan dana ranije Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
282 Nevenka Dimač ODLUKU, Članak 4. Poštovani, iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo trebalo bi izvući neke pouke. Mala smo zemlja i sigurno bi nam u svemu bilo lakše da smo jedinstveni u mnogim situacijama pa tako i po pitanju praznika. Možemo razmatrati o duljini, o terminima, ali podržavam da za cijelu našu domovinu to bude ujednačeno. Srdačan pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
283 Nikola Vuković ODLUKU, Članak 4. Smatram da bi zimski odmor učenika svakako trebalo skratiti, dovoljna su dva tjedna zimskog odmora za učenike. Isto tako predlažem da završetak nastavne godine bude ranije ( za onoliko dana koliko je smanjen zimski odmor). U lipnju je znatno teže raditi i održavati nastavu nego za vrijeme siječnja. Što se tiće odmora učenika predlažem da budu samo zimski i proljetni odmor učenika. Jesenjski odmor nema neku svrhu jer i ovako u prvom polugodištu ima znatno manje nastavnih dana. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
284 Igor Miošić ODLUKU, Članak 4. Potpuna netransparentnost prilikom postupka odabira pobuđuje sumnju da osnivač donosi odluke neovisno o mišljenjima školskih ustanova. Ova odluka ne eksplicira što se misli pod odlukom školske ustanove. Tko se izjašnjava, zaposlenici ili nastavničko vijeće. Nadalje, dostavljalja li se osnivaču odluka na razini škole ili se dostavljaju pojedinačni glasovi. Prva varijanta bi bila posve nepravedna jer bi mogla rezultirati da manjina (4 škole s po 20 zaposlenih) prevagne nad većinom (2 škole s po 50 zaposlenih). Potrebno je u Odluci eksplicirati protokol izjašnjavanja. Primljeno na znanje Prihvaćeni su prijedlozi većine sudionika savjetovanja. Odredbe stavaka 2., 3. i 4. brisane su.
285 Davor Lakoš ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da bi odmor za sve učenike u RH trebao biti u isto vrijeme te da je mnogo bolja opcija da zimski odmor za učenike bude u jednom komadu. Lp Davor Lakoš Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
286 Anamarija Bakrač ODLUKU, Članak 4. Poštovani, postoji više objektivnih razloga koji idu u prilog uvođenju (ili vraćanju) jedinstvenog modela na razini cijele Republike Hrvatske: provođenje natjecanja i smotri, suradnja među školama, organizacija rada učitelja koji rade u više škola u različitim županijama, stručna usavršavanja nastavnog osoblja te izbjegavanje situacije da u jednoj obitelji dvoje djece ima praznike u različito vrijeme. Također, korištenje više kraćih odmora za posljedicu ima rasterećenje učenika i učitelja/nastavnika te veću produktivnost rada. Stoga, predlažem da se odmor za učenike svih škola u Republici Hrvatskoj realizira na način propisan stavkom 1. podstavkom 2. ovoga članka. Lijep pozdrav, Anamarija Bakrač, prof. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
287 Marija Blažević ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram kako bi svi učenici u našoj državi trebali započeti i završiti školsku godinu u isto vrijeme, kako je i predloženo u Nacrtu ove Odluke, a potrebna je usklađenost odmora učenika radi raznih situacija: provođenje natjecanja, organiziranje stručnih skupova, provođenje raznih projekata i slično. Mala smo država te ne vidim potrebu za različitim modelima. Smatram kako je zimski odmor predugačak za učenike te ga treba svakako podijeliti na više kraćih razdoblja gdje je to moguće. Lijepi pozdrav Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
288 Alemka Lovnički ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da Republika Hrvatska treba imati jedinstven model za sve škole kako bi se jednostavno i istoveremeno provodile aktivnosti vezane za smotre, susrete i takmičenja. Osim toga važno je i približno jednako provoditi kurikulume kako učenici ne bi imali poteškoća pri preseljenju u druge škole. Različita razdoblja odmora to onemogućuju. Također, nije dobro organizirati odmor učenika pri čemu braća i sestre jedne obitelji nemaju istovremeno razdoblje odmora učenika jer nije moguće planirati zajedničke obiteljske aktivnosti. Učenici u pograničnim međužupanijskim područjim čiji brat ili sestra ide u školu u susjednoj županiji koja ima drugačiji model praznika nisu istovremeno kod kuće za vrijeme trajanja prznika. Isti je slučaj s braćom i sestrama (obično srednjoškolci) koji se školuju u nekoj drugoj županiji koja ne mora biti pogranična. Osim toga često prekidanje nastave ometa kontinuitet u radu pri čemu je teže ponovo učenike motivirati za rad. Smatram da je prvi model sasvim u redu i da mu se svi mogu prilagoditi. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
289 MILJENKO ILIĆ ODLUKU, Članak 4. Poštovani, slažem se s kolegama da bi trebao jedinstveni model za cijelu državu, jer ima učitelja koji rade u nekoliko županija. Model 2 je prihvatljiviji, s malom nadopunom. Jesenske praznike od dva dana koje učenici dobivaju (2 i 3.11) maknuti, i to prebaciti na proljetne, tako da im oni počnu 1. travnja. Ta dva dana koje učenici dobivaju nemaju veliku ulogu u odmoru, a kasnije su doma na veliki četvrtak. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
290 Emilija Rodinger ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je 2. model koji uključuje jesenski odmor, prvi i drugi dio zimskog odmora te proljetni odmor pogodan za sve učenike i nastavnke jer će na taj način svi biti rasterećeni. Svakako je bolje imati češće i kraće praznike. Smatram da bi taj model trebalo preuzeti kao jedinstveni model za sve županije zbog organizacijskih razloga i zbog nastavnika koji rade u više škola. Lijepi pozdrav! Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
291 Ivana Mašić ODLUKU, Članak 4. Slažem se s mišljenjima kolega da bi, iz svih navedenih razloga, trebao biti jedinstveni model za cijelu državu. Mišljenja sam da je djeci potreban češći i kraći odmor i iz tog razloga smatram da su zimski praznici predugi. Snijega, već godinama, u tom periodu nema; djeci je dosadno kod kuće i bespotrebno se gubi vrijeme. Izuzetci (kojima to ne odgovara radi skijanja , putovanja i sl.) uvijek mogu opravdati izostanak uz odobrenje razrednika/ ravnatelja...S druge strane, 6.mjesec zna djeci biti jako naporan jer su već umorna, ionako više ne uče i ne rade, a uz to, dosta škola ima problema s vrućinama gdje djeca jednostavno ne mogu funkcionirati jer su to nemogući uvjeti za rad! Iz tog razloga predlažem izbacivanje jesenskih praznika (ionako je riječ o par dana), zimski odmor na dva dijela te RANIJI završetak u 6.mj. Iz vi Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
292 Branko Pleadin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram kako je druga opcija, koja uključuje jesenski odmor te drugi dio zimskog odmora, pogodnija za učenike jer im se na taj način omogućuje rasterećenje usred trajanja svakog od polugodišta, a s druge strane skraćuje se glavni zimski odmor što neće dovesti do značajnog ispada iz kontinuiteta učenja kod učenika. Pozdravljam i mogućnost da osnivači temeljem mišljenja školskih ustanova odabiru jedan od način realizacije odmora. Međutim, smatram kako je nužno da se mišljenja svih školskih ustanova objedine na nacionalnoj razini te se donese odluka za cijelu državu na temelju odabira većine. Treba uzeti u obzir kako se različitim odabirima rasporeda odmora učenika stvaraju organizacijske poteškoće i roditeljima i učenicima. Primjena dva model rasporeda odmora neće stvoriti samo organizacijske poteškoće na nacionalnoj i međužupanijskoj razini, već i u lokalnim sredinama. U mnogim gradovima imamo situaciju da je grad osnivač osnovnim a županija srednjim školama. Također, vjerujem i da bi smisao odmora učenika djelomično trebao biti da učenici više vremena provode sa svojom obitelji. U slučaju odabira različitih modela učeničkih odmora u istoj sredini u velikom broju obitelji će to biti teško ostvarivo. U smislu gore navedenog, smatram kako je potrebno izmijeniti stavke 2., 3. i 4. ovog članka te dodati još jedan članak koji regulira donošenje odluke o odabiru na nacionalnoj razini. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
293 Ivana Bašić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, vratite jedinstvenu raspodjelu praznika za sve županije jer neki učitelji rade u više županija i nije im lako. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
294 Marina Grubelić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da bi trebali imati jedinstven kalendar odmora na razini cijele države zbog već navedenih razloga u prijašnjim komentarima. I zbog kolega koji rade u više škole, a i zbog organizacije natjecanja. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
295 Ksenija Lekic ODLUKU, Članak 4. Poštovani, podržavam prijedlog da su praznici ujednačeni u čitavoj državi jer je jednostavnije organizirati sve razine natjecanja. Početak školske godine u prvom tjedni rujna je u redu ako popuste ljetne vrućine, ali prognozu vremena nitko ne može tako dugoročno predvidjeti. Problem je što učionice u većini škola nisu klimatizirane i teško je raditi u takvim uvjetima. Također, zbog istih problema nije dobro niti da se školska godina otegne predugo u lipnju. Jesenski odmor je nepotreban, kao i onaj drugi dio zimskog odmora u veljači. Učenici koji žele i moraju nekuda otputovati baš u to vrijeme, riješit će svoj izostanak s nastave s razrednikom i ravnateljem. Teško je vjerovati da će roditelji planirati odlazak na skijanje u vrijeme kada su djeca na zimskom odmoru jer su i do sada morali usklađivati sa svojim poslovnim obvezama. Ukoliko se nastava organizira u blokovima, nije nužno razdvajanje posebnim praznicima. Jednostavno i dogovorno se odluči kada počinje i kada završava koji blok. Priče kako učenici popuste s učenjem i koncentracijom zbog dugih proljetnih praznika nemaju osobite veze s praznicima. Svi učenici, pa i mi sami, u proljeće osjetimo proljetni umor i gubitak koncentracije. Lijepo vrijeme nakon duge zime sve mami na druge aktivnosti i teško je izvršavati svoje obveze. Svi odgovorni ljudi s razvijenim radnim navikama, pa tako i učitelji i učenici, svoje obveze će izvršiti kako treba i na vrijeme. Ostali će tražiti izliku. Upravo su proljetni praznici potrebni za predah i prikupljanje snage za posljednji zamah pred kraj školske godine. S poštovanjem, Ksenija Lekić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
296 Nada Kegalj ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da odmori za učenike trebaju biti jedinstveni za cijelu državu. Imamo primjere da nastavnici rade po različitim modelima, jer rade u više škola. Problem je i roditeljima djece koja se školuju po različitim modelima. Isto tako, mišljenja sam da svaka županija odredi početak i kraj nastavne godine. Srdačan pozdrav Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
297 Ivanka Matešić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, prošle godine birali smo između 4 modela. Ideja je bila da ih isprobamo, ali zbog objektivnih okolnosti (štrajk, pandemija) niti jedna škola nije bila u mogućnosti to učiniti. Sada nam se nude 2 modela. Nadam se da će ova proba biti uspješna i da ćemo se u školskoj 2021./22. vratiti na jedinstven model praznika, jer smo relativno malena država s malim brojem stanovnika. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
298 Natalija Mihelin ODLUKU, Članak 4. Poštovani, obzirom da sam neko vrijeme živjela u Švicarskoj, smatram da je njihov raspored odmora, osobito s jesenskim odmorom daleko prihvatljiviji. Smatram da bi djeca krajem desetog i početkom jedanaestog mjeseca trebala imati tjedan dana odmora, obzirom da je kasnije, mjesec prosinac vrlo naporan svima. Nije potrebno imati tako duge zimske praznike. I deset dana dovoljno je za odmor. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
299 Danijel Mustafa ODLUKU, Članak 4. Poštovani. U ovoj školskoj godini 2019/2020 mogućnost odabira unutar više modela je stvorila dosta problema roditeljima čija djeca pohađaju dvije škole različitih osnivača pri čemu je svaki osnivač odabrao različit model odmora. Mislim da treba biti jedan jedinstven model jesenskog, zimskog i proljetnog odmora za sve učenike tijekom školske godine na razni cijele Hrvatske. Ukoliko neki dio Hrvatske (poput gorskog dijela) ima potrebu za korekcijom, kako i sve pa tako i za taj dio preko osnivača uz kvalitetno obrazloženje tražiti od Ministarstva dopuštenje za korekcijom datuma odmora. Srdačan pozdrav, Danijel Mustafa. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
300 Zdenka Marton ODLUKU, Članak 4. Poštovani, predlažem jedan način realizacije odmora za učenike tijekom nastavne godine na nivou cijele Republike Hrvatske. Različiti modeli su se već nekoliko puta pokazali nepraktični. Na primjer, kod organizacije natjecanja jedni su učenici na nastavi, a drugi na odmoru - ili je taj odmor bio prije, pa nismo imali učenike u školi. Drugi je primjer - izvanredni uvjeti odvijanja nastave - kao što imamo sada. Učenicima se nude sadržaji na daljinu koje su neki već obradili. Naravno da se ne očekuje podudarnost u realiziciji nastavnog sadržaja, ali bi bila možda manja. Nastava bi trebala početi 1. rujna i trajati kraće u lipnju. Županije koje imaju razloge početi kasnije nastavu /turizam/ mogu tražiti od osnivača drugačiji početak školske godine. Drugi prijedlog je korektan, s time da bi proljetni odmor učenika trebao biti vezan uz Uskrs. U uvjetima globalnog zatopljenja, svjedoci smo, više dulji zimski odmor nema opravdanosti, a učenici koji idu na skijanje su u manjini i mogu to bez problema opravdati. Srdačan pozdrav, Zdenka Marton, prof. savjetnik Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
301 SNEŽANA KRANJEC ODLUKU, Članak 4. Definitivno za jedinstveni model odmora na razini cijele države, iako su dva izbora bolja opcija od prošlogodišnjih četiri. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
302 Borut Vidošević ODLUKU, Članak 4. Držim da bi bilo bolje odrediti jednistveni model odmora tijekom nastavne godine za cijelu državu. Razlozi su višekratno navođeni u prethodnim komentarima. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
303 Ana Graša ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da bi trebao biti jedinstveni model ostvarivanja zimskog i proljetnog odmora na razni cijele Hrvatske. Mogućnost biranja svake županije svog modela odmora učenika nije dobra ideja jer postoje učitelji koji rade u više županija. Prvi model ostvarivanja praznika učenicima je, koliko sam primijetila, najviše odgovarao jer su učenici imali osjećaj kontinuiranog rada, što je njima i više nego potrebno. Pozdrav! Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
304 Doroteja Vojedilov ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da bi bilo najbolje vratiti se na jednu mogućnost kod svih (duži zimski praznici te proljetni praznici od Velikog četvrtka do kraja sljedećeg tjedna). Svako dodavanje (kraćih) praznika kod učenika uzrokuje teže privikavanje na ponovnih početak/nastavak. Vjerujem da je kontinuitet u radu vrlo važan. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
305 Silvana Vulas ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram korisnim ponuđene mogućnosti realizacije nastavne godine na dva načina. Veći broj mogućnosti smatram nepotrebnim. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
306 Irena Bilić ODLUKU, Članak 4. Mišljenja sam kako je prijašnji sustav raspodjele-jedinstven za sve županije- bio bolji jer prevelika rascjepkanost ne čini dobro prvenstveno za učenike. Oni moraju imati osjećaj kontinuiteta a više kraćih odmora čini suprotno. Također, mi je nejasna uporaba termina 'polugodište' budući ga nema. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
307 Zvjezdana Atlaga ODLUKU, Članak 4. Želim komentirati čl.4. st.4. Predlažem izmjenu tako da umjesto stoji: "Ako osnivač za učenike svih školskih ustanova nad kojima ima osnivačka prava ne odabere jedan od načina realizacije odmora iz stavka 1. ovoga članka, u školskim ustanovama realizirat će se odmor za učenike na način propisan stavkom 2. ovoga članka." Obrazloženje: obzirom da je novina biranja različitih oblika trajanja učeničkih odmora uvedena prošle godine, ne vidim zašto bi se ministarsvo odredilo u slučaju neodlučnih osnivača tako da daje "prednost" prema čl.4. stavku 1. Nije mi poznato postoji li adekvatna studija prema kriterijima (npr. mentalno zdravlje i dobrobit djece, raspored državnih bladana, materijalni uvjeta (troškovi) osnivača i MZO-a i dr.), štoviše rekla bih da je javna argumentacija više na strani čl.4. stavka 2. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen. Odredbe stavaka 2., 3., i 4. su brisane.
308 DIJANA DRŽAIĆ ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da je prvi način sa zimskim i proljetnim odmorom bolji od drugoga gdje je prekratko razdoblje između prvog i drugog dijela zimskog odmora te proljetnog odmora. Preporučam da se u prvu opciju ubaci kratki jesenski odmor oko Svih svetih. Smatram da bi kratki jesenski, zimski i proljetni odmor bilo najbolje rješenje s obzirom na vremensko razdoblje trajanja nastave između odmora. S poštovanjem, Dijana Držaić Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
309 ADRIJANA KRULJIĆ ODLUKU, Članak 4. Poštovani, većim brojem bolje raspoređenih, ali kraćih odmora tijekom nastavne godine, rasteretilo bi se učenike, a ujedno spriječilo njihovo opuštanje i gubljenje ritma učenja. Predlažem kraći odmor svakih mjesec i pol ili dva. Ne vidim razlog podjele nastavne godine na dva polugodišta. Kad bi i postojalo zaključno ocjenjivanje na kraju prvog polugodišta, po mom bi mišljenju ona morala biti ujednačena po broju dana (prvo traje samo 77 dana). Svakako sam pobornik zimskog odmora u dva dijela. Više sam o tome već iznijela pod 1. člankom. Lijep pozdrav Adrijana Kruljić Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
310 Marina Njerš ODLUKU, Članak 4. Poštovani, zbog neujednačenosti osnivača događalo se ove školske godine da unutar jedne obitelji djeca imaju različite praznike. Npr. u gradu Koprivnici osnovne škole išle su po jednom modelu, a srednje po drugom. Mišljenja sam da bi se jednim modelom praznika izbjegle takve situacije. Isto tako period nakon zimskih praznika bez odmora je naporan za učenike i nastavnike. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
311 VLASTA ŽIVKOVIĆ ODLUKU, Članak 4. Mislim da treba pojednostaviti situaciju i zbrku koja je nastala s čak 4 modela praznika i vratiti na stari način u kojem su bili ujedačeni praznici na razini cijele RH - između ostalog zbog natjecanja, stručnih usavršavanja i kolega koji rade u više škola u raznim županijama. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
312 Ika Pejanović ODLUKU, Članak 4. Poštovani, moje mišljenje je da sustav bolje funkcionira kada su praznici jednoobrazni na nacionalnoj razini. Bilo je situacija kada su npr. praznici u županijama u Dalmaciji završavali kasnije iz opravdanih razloga, što je bilo općeprihvaćeno i objektivno razumljivo. Činjenica je da prijedlozi kalendara praznika, koji su dani početkom ove školske godine nisu bili dobro primljeni niti kod učenika niti kod roditelja, prilikom rasprave na prvom roditeljskom sastanku. Zapravo, rasprave o tome nisu nas nikuda dovele, niti u razrednom odjelu, niti među roditeljima. S druge strane, nije nikada bilo zapriječeno roditelju da izvadi svoje dijete iz škole zbog planiranih obiteljskih putovanja, bilo prije završetka nastavne godine, bilo da je dijete kasnije se uključilo u nastavni proces. Naravno, uz poštivanje prethodno propisane procedure. Stoga, molim definiranje praznika na nacionalnoj razini, i nadam se da će većina komentara u ovoj raspravi ići tome u prilog. S poštovanjem! Ika Pejanović Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
313 Andrea Kager ODLUKU, Članak 4. Mišljenja sam da bi trebalo vratiti jedinstvene praznike za učenike na nivou cijele Republike Hrvatske. Također, žalim što ove školske godine naši učenici nisu imali prilike isprobati 4.model školskih praznika (za koji smo glasali) s kraćim, ali češćim praznicima. Dugi praznici, po mom skromnom mišljenju, ne donose dobre rezultate, jer učenici izgube teško stečeni ritam učenja. No, ova školska godina je specifična u mnogočemu. Mislim da je isplivalo na površinu sve ono što nas muči godinama, a to je nejedinstvo razrade plana i programa na nivou cijele države, tako da svaki učitelj ima svoj individualni tjedni plan i program. Kad dođe do krize i krene online ili TV nastava, nemoguće je zadovoljiti potrebe svakog djeteta. Svaki učenik je sa svojim učenjem stao na nekoj drugoj nastavnoj jedinici ili čak nastavnoj temi. Svaki učenik ima drugačiji udžbenik i radni materijal. Naravno da svaki učitelj u skladu s potrebama svog razreda treba i mora kreirati nastavni proces onako kako najbolje odgovara njegovim učenicima, no plan i program bi trebao biti usklađeniji u državi. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
314 IVANA KOZIĆ ODLUKU, Članak 4. Poštovani, potrebno je ujednačiti dane odmora u različitim županijama, bolje sve funkcionira kada svi imaju jednake dane odmor. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
315 Marija Draganjac ODLUKU, Članak 4. Poštovani, Različiti odmori učenika se nisu pokazali dobri u ovoj školskoj godini. Većina edukacija koje nisu online odvijaju se tijekom praznika. Tijekom nastave je teško organizirati izostanak učitelja/nastavnika od 2-3 dana, koliko uglavnom traju edukacije. Trebalo bi ponuditi jedan način raspodijele odmora učenika i svakako uvrstiti jesenjski odmor oko Svih svetih te skratiti zimski odmor. Lijepi pozdrav, Marija Draganjac, prof. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
316 Vesna Tijan ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da je bolje da su školski praznici ujednačeni u svim županijama tj. na nivou države. Nismo mi tako velika država da bi svaka županija imala svoje praznike. Kolege su navele već probleme za djelatnike koji rade u više županija, a i otežava organizaciju natjecanja. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
317 Nives Vadlja Šimunić ODLUKU, Članak 4. Poštovani, vratite jedinstvenu raspodjelu praznika za sve županije, ovakav način rada uzrokuje pomutnju i zbrku za nastavnike koji rade u više škola, različitim županijama, a djeca kod kuće im imaju praznike u različito vrijeme od njih samih. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
318 Nataša Jurišić ODLUKU, Članak 4. Poštovana, s obzirom da sam osobno glasala za opciju 4 novog plana i preraspodjele praznika i dalje sam mišljenja da je učenicima potreban odmor barem i u trajanju od 2-3 radna dana jer su definitivno preopterečeni. Ova također online nastava, kako sam nastavnica u srednjoj umjetničkoj školi više mentalno iscrpljuje,ali jednako tako je dobra vježba jer smo mi kao strukovna, umjetnička škola tek došli n red za Školu u život mada već dugi niz godina potičemo kreativnost i samostalnost učenika. Kreativni proces koji je od iznimne važnosti, a odvija se u dvorani kroz kinestetički osjet dugotrajan je mada je primjetno da su učenikovi procesi sve kraći, zadovoljavaju se prvom idejom, a ne trećom. Zaključno mislim da češća rasterećenja i odmori mogu pozitivno utjecati na mentalno zdravlje učenika. Srdačan pozdrav, Nataša Jurišić, prof. mentor Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
319 Jasmina Štefan ODLUKU, Članak 4. Poštovani, na temelju iskustava i uvida u kalendar rada koji je uveden prošle godine i ovaj koji je sada u prijedlogu smatram da ga treba mijenjati iz više razloga. Prvi razlog su učitelji koji radom u više županija i na različite načine ostvaruju rad te ne mogu uskladiti svoje obaveze, npr. za vrijeme učeničkog odmora neke škole imaju stručna usavršavanja na kojima kolege koji rade prema drugom rasporedu (varijanti) ne mogu prisustvovati.Time su zakinuti. Stručna usavršavanja koja nisu online prije su planirana većinom za vrijeme učeničkih odmora što opet nije izvedivo jer svi nemaju iste mogućnosti prijave zbog različitih kalendara rada. Vrlo je teško uskladiti na razini samo jedne županije varijante rada, a da to bude demokratska odluka. Predlažem da se kalendar rada vrati na jedinstveni model. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
320 Danijela Primorac ODLUKU, Članak 4. Poštovani, smatram da su neujednačeni praznici na razini Republike Hrvatske bili neuspješni, pogotovo jer smo ove šk.god.imali nadoknade zbog štrajka, pa sad korona virus..Zbog svega toga se nije moglo zaključiti po kojem modelu bi bilo najbolje imati praznike. Najbolje rješenje bi bilo vratiti se da svi imamo raspust u isto vrijeme. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
321 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 4. Zbog zbrke za učenike i roditelje koja je nastala različitim izborima varijanti odmora predlažem da se propišu jesenski za sve, 01. studeni , zimski kako je predloženo, ali skraćeno do 07. siječnja, te proljetni odmor kako je predviđeno, a ispred kojega bi svaka škola mogla odrediti u koncem veljače ili do sredine ožujka duži jedan vikend (petak vikend i ponedjeljak). Ljetne praznike u klimatskoj konstelaciji kakvu imamo, ne može se drugačije urediti. Djelomično prihvaćen Prijedlog je djelomično prihvaćen.
322 Mirela Bedeniković Lež ODLUKU, Članak 4. Poštovani, mislim da je ove školske godine bilo više nego očito da je bolje kada su školski praznici ujednačeni u svim županijama tj. na nivou države. Naime, ima kolega koji rade u školama koje su na područjima različitih županija. Osim toga, mislim da zapostavljate činjenicu da su i prosvetni djelatnici roditelji pa nekima onemogućavate normalno funkcioniranje obiteljskog života. Čemu stalni eksperimenti od strane MZOSa? Prošle godine smo prvo odlučivali na nivou škole pa smo jedni druge uvjeravali u svoje argumente koja je varijanta bolja, zatim je rečeno da će biti odlučeno većinom na nivou svake županije, zatim ste shvatili da se su neke županije povezane i ne možete ih razdavajati. Komplicirate nešto što je godinama bilo jednostavno. Molim Vas, izmijenite čl. 4., ujednačite praznike i pojednostavite nam život. Prihvaćen Prijedlog je prihvaćen.
323 Leona Kožuh ODLUKU, Članak 4. Zbog nepredviđenih okolnosti krajem prošle i početkom ove godine, škole/ županije koje su odabrale nove varijante školskog kalendara, nisu mogle usporediti klasični kalendar sa novim varijantama (njihove prednosti i nedostatke), jer se nastava cijelo vrijeme nadoknađivala. Pogotovo u mojoj Školi, gdje nije bila moguća nadoknada vikendom. Ne znam, hoćemo li i sljedeće školske godine na razini županije izabrati varijantu sa češćim, ali kraćim praznicima, ali mene osobno zanima, kako bi to funkcioniralo. Naravno, postoje kolege koji rade na više škola i kojima je to problem. Primljeno na znanje Nema konkretnog prijedloga.
324 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 5. Predlažem da se tekst dopuni ovako: Ljetni odmor počinje završetkom nastavne godine za sve učenike osim za one koji polažu ... Za njih ljetni odmor počinje najkasnije 09. srpnja 2021.g. ovisno o organizacijskim mogućnostima pojedinih škola da organiziraju poslove polaganja ispita, dopunsku nastavu ...itd. Primljeno na znanje Vidjeti odredbu članka 6. Nacrta.
325 Đurđica Culjak ODLUKU, Članak 7. Poštovani, Prije svega pozdravljam odluku da više nema mogućnosti izbora četiri verzije praznika. To prilično komplicira aktivnosti vezane za rad škole (natjecanja, usavršavanja i sl.), ali i obiteljski život. Osobno poznajem majku dvoje djece školske dobi, učiteljicu, koji su ove školske godine bili na praznicima u različito vrijeme. Jedno dijete pohađa, a ona radi u osnovnoj školi, dok drugo ide u srednju. Škole imaju različitog osnivača, Grad i Županiju, koji su donijeli odluku o različitom periodu praznika. Također smatram da nije primjereno eksperimentirati na ovako kompleksnom sustavu kao što je školski kako će izgledati tijek školske godine. K tome još treba dodati i mijenjanje datuma državnih praznika koji uključuju i neradne dane. Nadam se da je ovo zadnja godina ovakvih eksperimenata. Kao i većina kolega iz komentara smatram da bi početak, tijek školske godine i vrijeme praznika u cijeloj Republici hrvatskoj trebao biti isti zbog prethodno navedenih razloga. Ako trebam izabrati od dva ponuđena modela odlučit ću se za onaj s duljim praznicima u dva navrata. Radeći u školi uočavam da često prekidanje nastavne godine baš i ne pomaže učenicima već prekida kontinuitet učenja i poučavanja. Srdačan pozdrav, Đurđica Culjak Primljeno na znanje Komentar nije vezan uz članak 7. Nacrta.
326 Krešimir Kuran ODLUKU, Članak 7. Poštovani, smatram kako se Članak 7. treba izmjenit tako da mu se doda jedan stavak te bi glasio: Članak 7. 1) Godišnjim planom i programom rada škole utvrđuje se plan i raspored broja nastavnih dana potrebnih za provedbu nastavnoga plana i programa/kurikuluma te broj, plan i raspored ostalih nenastavnih ili nastavnih dana tijekom školske godine potrebnih za druge odgojno-obrazovne programe škole (ispite državne mature, školske priredbe, natjecanja, dan škole, dan župe, dan općine i grada te za izlete, ekskurzije i slično). 2) Godišnjim planom i programom škole te rasporedom nastavnih i nenastavnih dana planira se kao nenastavni dan Svjetski dan učitelja 5. listopada 2020. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
327 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 7. Dodao bih stavak 2. Glede planiranja navedenih aktivnosti iz Stavak 1 ovog članka, a na koje školske ustanove nemaju upliva, plan održavanja istih se mora dostaviti školama i osnivačima najkasnije do 15. rujna tekuće školske godine. Svako kurikularno planiranje bi bilo jednostavnije kad bi se od svih organizatora unaprijed znalo u kojem terminu slijedi veći izostanak učenika, nastaje manjak prostora za nastavu zbog održavanja natjecanja a i pripreme učenika i mentora bi bile uspješnije! Primljeno na znanje Komentar nije vezan uz članak 8. Nacrta.
328 Vera Ćuže-Abramović ODLUKU, Članak 8. Prijedlozi se čine razumnim. Posebno bih pohvalila prijedlog tzv. jesenskog odmora jer uvijek smo u nedoumici što učiniti s danom nakon Svih svetih, pogotovo ako se radi o jednom danu. Ovako bi se problem riješio generalno. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju.
329 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 8. Ovaj je Članak u koliziji s člankom 3., stavkom 2. gdje se za takvu eventualnost propisuje da osnivač tj. Županijsko upravno tijelo odlučuje o istomu. Primljeno na znanje Odredbe nisu u koliziji jer se u članku 8. radi o iznimkama.
330 JASNA VUJČIĆ ODLUKU, Članak 9. Poštovani, smatram kako se članak 9. treba doraditi jer neke od ''Škola za život'' su i strukovne škole koje u svojim kurikulumima imaju starije verzije ''eksperimentalnih programa'' npr. Geodezije i geoinformatike, ''Škola za život'' u svim prvim razredima, zatim ''Škola za život'' u općim predmetima drugih razreda, i ostali koji idu po ''starom''kurikulumu. Dakle, kako onda osmisliti organizaciju nastave, početak i kraj rokova i u ovakvom ustroju škole. Treba uzeti u obzir i proširiti članak. Djelomično prihvaćen Odredba članka 9. Nacrta brisana je.
331 Mirela Dobutović ODLUKU, Članak 9. Poštovani, ne vidim potrebu za razdvajanjem škola koje provode eksperimentalni program "Škola za život" i "ostalih" škola. Po meni članak 9. treba brisati. Prihvaćen Odredba članka 9. Nacrta brisana je.
332 Anđela Gojević ODLUKU, Članak 9. Poštovani, mi smo škola u eksperimentalnim programom "Škola za život" u ovoj školskoj godini i prošloj. Koliko sam upućena, dogodine idu sve SŠ s frontalnim uvođenjem "Škole za život" u sve treće razred. Koje su to škole eksperimentalnom programu? Prihvaćen Odredba članka 9. Nacrta brisana je.
333 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 9. Budući da se prvobitno planiralo od iduće školske godine obuhvatiti još jednu generaciju reformom pod nazivom Škola za život, nije jasno na koje se ustanove odnose riječi "eksperimentalni programi"? Također je moguća zbrka zbog nadležnosti Ministarstva u jednom slučaju, a u drugome županijskih upravnih tijela. Predlažem da se ingerencije spuste na razinu županije/osnivač. Prihvaćen Odredba članka 9. Nacrta brisana je.
334 Mirela Dobutović ODLUKU, Članak 10. Poštovani, mišljenja sam da bi obavijest o ovoj odluci i načinu realizacije odmora u školskoj godini 2020./2021. osnivači školskih ustanova trebali dostaviti do 17. srpnja upravo zbog situacije u kojoj se nalazimo. Niti škole niti osnivači rade u normalnim uvjetima, pa zbog toga predlažem produljenje roka za dostavu obavijesti. Lp Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
335 Marija Bulut Lukačević ODLUKU, Članak 10. Poštovani, mišljenja sam kao i većina kolega da je potrebno vratiti jedinstveni kalendar školske godine za cijelu Republiku Hrvatsku. Odmor učenika treba biti usklađen kao i dinamika školskih natjecanja. Puno kolega rade u više škola koje se nalaze i u različitim županijama pa je potrebno uskladiti raspored kolega i kolegica. Slažem se da svaki od predložena dva modela ima svoje prednosti i nedostatke. Lijep pozdrav! Primljeno na znanje Komentar nije vezan uz odredbu članka 10. Nactra.
336 Julija Dujić ODLUKU, Članak 10. Ne znam zašto bi se ova odluka morala donositi na završetku prethodne godine kada se tempo i prilike života stalno mijenjaju. Odluka za sljedeću školsku godinu trebala bi se odnositi do 1.rujna u ovom slučaju 2020./2021. Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
337 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 10. Predlažem da se ove rokovi produlje i to do 20. kolovoza 2021.g. jer ima i od toga trenutka dovoljno vremena da se sve pripremi i uobliči prije dolaska učenika u škole. Ova je godina i velika iznimka te bi takav liberalniji rok svima pogodovao. Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
338 Marko Šolić ODLUKU, Članak 10. Navedeni rokovi su s obzirom na trenutno stanje u državi iznimno neadekvatni. U članku 4. ove odluke nije preciziran način na koji školske ustanove dolaze do mišljenja koje dostavljaju osnivaču. Za tekuću nastavnu godinu većina škola je do tog mišljenja dolazila glasanjem na Učiteljskom vijeću, što je trenutno neizvedivo budući da bi izvođenje sjednice Učiteljskog vijeća u virtualnom obliku bilo u suprotnosti s odredbama Statuta većine škola. Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
339 Marijana Matković ODLUKU, Članak 11. Poštovani! U potpunosti se slažem i podržavam ovaj prijedlog. Svaka županija u RH ima svoje specifičnosti te će donijeti odluku prema svojim zahtjevima. Odluke trebaju biti obznanjene školama u vrlo razumnom roku kako bi se planiranja mogla započeti pravodobno. S poštovanjem, Marijana Matković Prihvaćen Odredba članka 11. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
340 Nikola Vuković ODLUKU, Članak 11. Podržavam prijedlog da se rokovi donesu što ranije, a najkasnije do 10. srpnja, kada bi uostalom nadležna upravna tijela i MZO trebali donijeti suglasnosti o broju razrednih odjela. (no to je neki drugi Pravilnik). Samo s pravodobnim informacijama i konkretnim odlukama može se pripremiti nova školska godina (počinje 1.rujna). Nikako nije dobro da se takve odluke donose u kolovozu. Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
341 Miodrag Maričić ODLUKU, Članak 11. Kao u prethodnom komentaru i sa istim argumentima predlažem liberalniji rok do 20. kolovoza 2021.g. Primljeno na znanje Odredba članka 10. bisana je jer se donosi jednstveni način odmora za sve učenike.
342 Božidar Altus ODLUKU, Članak 12. Poštovani, mišljenja sam da bi početak i kraj nastavne godine te praznici trebali biti jednaki za sve škole u Republici Hrvatskoj. Smatram da je verzija s više kraćih odmora povoljnija za učenike. Primljeno na znanje Mišljenje nije vezano uz odredbu članka 12. Nacrta.
343 Vlado Kašnar ODLUKU, Članak 12. Poštovani, slažem se s mišljenjem mnogih kolega i smatram da bi početak nastavne godine i praznici trebali biti jednaki za sve škole u Republici Hrvatskoj, jer mogućnost odabira različitih verzija praznika prilično remeti aktivnosti vezane za rad škole, ali i organizaciju obiteljskog života. Prihvatljivijim smatram prijedlog/model s više kratkih odmora tijekom školske godine koji je povoljniji za učenike, jer svakodnevno svjedočimo njihovom pretrpanom rasporedu, opterećenosti i učenika i njihovih roditelja u ostvarivanju svih nastavnih, izvannastavnih i izvanškolskih obveza. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Mišljenje nije vezano uz odredbu članka 12. Nacrta.
344 Dijana Valentin ODLUKU, Članak 12. Poštovani, podržavam početak nast. godine 7. rujna. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da raniji početak nije praćen udžbenicima. Na razini škole i županije do sada smo odabirali model prema čl. 1. st. 1. i bili smo zadovoljni. Lijep pozdrav, Dijana Valentin Primljeno na znanje Mišljenje nije vezano uz odredbu članka 12. Nacrta.