Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Odluci o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C)

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Ilija Jurendić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i književnost za osnovne i srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskome jeziku u Republici Hrvatskoj (model C). Svi pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na njegovanje vlastitoga, materinskoga jezika i kulture jednako kao i važnost da uz mađarski učenici govore i hrvatski književni jezik. Primljeno na znanje Poštovani g. Jurendić, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
2 Lidija Zonjić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavu predmet Mađarski jezik i kultura. S obzirom na broj građana i prava manjina, smatram da je u redu da djeca koja pripadaju mađarskoj manjini imaju mogućnost učenja mađarskog jezika i kulture uz hrvatski jezik. Također, podržavam da kurikulum Mađarskog jezika i kulture prati i kurikulume ostalih predmeta, te time učenici mogu dobiti širi uvid u pojedine teme. Posebno tu mislim na praćenja kurikuluma Geografije i Povijesti. Lijepi pozdrav Lidija Zonjić Primljeno na znanje Poštovana gđa Zonjić zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
3 Suzana Mikulec ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) U potpunosti se slažem i podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kulturu za OS i SŠ u RH (Model C) jer svaka nacionalan manjina ima potrebu i pravo školovati se na materinskom jeziku te tako doprinositi razvoju multikulturalnosti u obrazovanju. Primljeno na znanje Poštovana gđa Mikulec, zahvaljujemo na podršci u donošenju Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH (model C)
4 Nataša Strugar ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, u potpunosti podržavam donošenje kurikula za predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C), kao i bilo kojeg kurikula kojim podržavamo očuvanje jezika kao najvažnijeg dijela kulturne baštine bilo kojeg naroda. Srdačan pozdrav, Nataša Strugar Primljeno na znanje Poštovana gđa Strugar, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
5 Adriana Turić Erceg ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (Model C). Mislim kako sve nacionalne manjine trebaju mogućnost školovanja na vlastitom materinskom jeziku pa tako i prikladan kurikulum. Primljeno na znanje Poštovana gđa Turić Erceg, zahvaljujemo na podršci u donošenju Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH (model
6 Jadranka Dorešić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, u potpunosti podržavam odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C). Primljeno na znanje Poštovana gđa Dorešić, zahvaljujemo na podršci.
7 Nikša Kondić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, mišljenja sam kako je kurikulum za nastavi predmet Mađarski jezik i književnost za osnovne i srednje škole, koje izvode nastavu na mađarskom jeziku u Republici Hrvatskoj (model C) veoma dobro razrađen i smatram kako je njegovo donošenje iskorak u dobrom smjeru, te isti u potpunosti podržavam... Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovani g. Kondić, zahvaljujemo na podršci u donošenju Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH (model C)
8 Lili Ovčarić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, u potpunosti podržavam odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C). Lili Ovčarić Primljeno na znanje Poštovana gđa Ovčarić, zahvaljujemo na podršci u donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH.
9 Mateja Mesarić - Peras ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, smatram da je kurikulum za nastavi predmet Mađarski jezik i književnost za OŠ i SŠ dobro razrađen i pohvala za njegovo donošenje. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana gđa Mesarić - Peras, zahvaljujemo na podršci.
10 ZVJEZDANA FARKAŠ ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, smatram da je kurikulum za nastavi predmet Mađarski jezik i književnost za osnovne i srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku u Republici Hrvatskoj (model C) dobro razrađen i pohvala za njegovo donošenje. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana gđa Farkaš, zahvaljujemo na podršci u donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH.
11 Sanja Lovrić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i književnost za osnovne i srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskome jeziku u Republici Hrvatskoj (model C). Svi pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na njegovanje vlastitoga, materinskoga jezika i kulture jednako kao i važnost da uz mađarski učenici govore i hrvatski književni jezik. Primljeno na znanje Poštovana gđa Lovrić, zahvaljujemo na podršci u donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH.
12 Ana Graša ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C). Pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana gđa Graša, zahvaljujemo na podršci.
13 Madlen Zubović ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura jer se njome garantira pravo mađarske manjine na učenje vlastitoga jezika te razvijanje i bogaćanje vlastite kulture. Podrazumijeva se i da će kao građani RH uspješno ovladati i služiti se hrvatskim jezikom te podupirati razvoj i održivost kulture države u kojoj žive. Srdačno Primljeno na znanje Poštovana gđa Zubović, zahvaljujemo na podršci u donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH.
14 Snežana Markan ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, podržavam Odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i književnost za osnovne i srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskome jeziku u Republici Hrvatskoj (model C). Svi pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na njegovanje vlastitoga, materinskoga jezika i kulture, ali moraju poštovati i ovladati jezikom države u kojoj žive. Lijep pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana gđa Markan, zahvaljujemo na podršci u donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH.
15 Suzana Maranić Bošnjak ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, u potpunosti podržavam odluku o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj (model C). Suzana Maranić Bošnjak Primljeno na znanje Poštovana gđa Maranić Bošnjak, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
16 Alta Pavin Banović ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Pohvalno je što se donijela odluka o uvođenju kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH jer doista djeca trebaju njegovati svoj materinji jezik. Jedino je problem, ako ti isti učenici govore samo mađarski jezik jer im je materinji, a ne znaju i ne govore hrvatski književni jezik zemlje u kojoj stanuju i žive. Smatram da u osnovnoj školi ima dovoljno prostora u rasporedu da se predmet Mađarski jezik i kultura mogu slušati tri sata tjedno kao i u srednjoj školi dva sata tjedno. Odgojno-obrazovni ishodi procesa učenja i poučavanja su detaljno opisani gdje je jasno istaknuto koja će znanja učenik imati na kraju obrazovnog procesa. Usvojenost sadržaja po razredima i predmetnim produčjima također su jasno nabrojani i opisani kroz ishode. Budući da su ovaj Kurikul sastavljali stručnjaci čiji je materinji jezik mađarski (pretpostavljam), smatram da su jasno opisali vrednovanje uspjeha procesa učenja uzimajući u obzir starosnu dob učenika koji uče Mađarski jezik i kulturu. Primljeno na znanje Poštovana gđa Pavin Banović, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
17 Domagoj Matković ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Čestitam na Kurikulu mađarskoga jezika! To je prvi strani jezik koji sam slušao krajem osamdesetih u školi. Srećom je baka bila Mađarica pa me ona dosta naučila. Nemamo svi bake koje znaju mađarski, stoga smatram da to treba imati na umu pri donošenju kurikula. Vjerujem da je danas lakše učiti jezik kad su nam dostupni i audio sadržaji na mrežnim stranicama i da se to također ima na umu. Žao mi je da nema više interesa i u zapadnijim dijelovima RH za mađarskim jezikom. Lijep pozdrav! (Učitelj mentor kat.vj.) Primljeno na znanje Poštovani g Matković, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
18 Melita Adany ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) U mojoj se obitelji istovremeno koriste tri jezika: hrvatski, talijanski i mađarski. Različitost me je obogatila. Pohvaljujem trud i zalaganje svih članova stručne radne skupine koji su doprinijeli izradi kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura te ministricu Blaženku Divjak. Primljeno na znanje Poštovana gđa Adany, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
19 Matea Jurković ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovani, na početku ovog kratkog komentara, odnosno osvrta na Kurikulum za predmet Mađarski jezi i kultura (model C), srdačno Vas pozdravljam. Svakako je lijepo napokon vidjeti i kurikulum za naš predmet! No, pored pohvale navodim i nekoliko opaski. Naime, treba imati na umu da često nastavu iz predmeta Mađarski jezi i kultura po modelu C pohađaju učenici koji nisu izvorni govornici, već su upisali predmet kako bi naučili jezik. Stoga.... Smatram da je teško podučavati takve učenike književnosti i povijesti Mađarske bez literature, posebice udžbenika. Primljeno na znanje Poštovana gđa Jurković zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
20 Bojan Lazić ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C) Poštovane kolegice i kolege, čestitam vam na tekstu kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura. Raduje me činjenica da će i ovaj kurikulum konačno ugledati svjetlost dana i ući u primjenu o osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Samo hrabro naprijed u njegovoj primjeni! Primljeno na znanje Poštovani g. Lazić, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)
21 Martina Mikulaš ODLUKU O DONOŠENJU KURIKULUMA ZA NASTAVNI PREDMET MAĐARSKI JEZIK I KULTURA ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U REPUBLICI HRVATSKOJ (MODEL C), A. OPIS PREDMETA - Temeljna načela i ciljevi Pohvale za donošenje kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura za osnovne i srednje škole u RH. Za svaku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj izrazito je važno očuvanje jezika i kulture, što je istovremeno i uvjet za očuvanje nacionalnoga identiteta. Slažem se da jezik i kultura moraju biti dostupni svima, tj. vladanje jezikom, njegovanje navika/običaja te poznavanje kulture, jezika i sadašnjosti moraju pridonijeti očuvanju identiteta. Srdačan pozdrav! Martina Mikulaš Primljeno na znanje Poštovana gđa Mikulaš, zahvaljujemo na Vašoj podršci i stručnom mišljenju vezano za donošenje Kurikuluma za nastavni predmet Mađarski jezik i kultura u osnovnim i srednjim školama u RH (model C)