Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Pravilniku o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Kristijan Perković (Zajednica obiteljskog turizma pri HGK) PRAVILNIK U redu je da nam se turistička članarina smanji na pola, ali ako turistički promet ove godine bude ispod 50% prošlogodišnjeg očekujem da članarina bude dodatno smanjena. Umjesto takvih višekratnih smanjenja vjerojatno bi jednostavnije rješenje bilo odgoditi primjenu novog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, kako bi nam one tijekom ove krize ostale proporcionalne prihodu. Inače, naplata članarine u paušalnom obliku koja je uvedena početkom ove godine bi bila bolji model od ranijeg da nije dramatično poskupjela. Problem je u tome što se tom promjenom uvišestručila ukupna članarina koja se naplaćuje od našeg sektora. Zato je ovakva paušalna članarina gotovo svima jeftinija od ranije, koju smo plaćali kao postotak od godišnjeg prometa. Glavna prednost paušalnog modela je jednostavnost, kao i to što on ne potiče iznajmljivače da lažiraju svoj promet (prijavljuju manje od ostvarenog), ali iznos po ležaju NE SMIJE BITI VEĆI od dosadašnje prosječno naplaćene članarine po ležaju, tim više što nismo zadovoljni koliko se HTZ, a pogotovo lokalni TZ-i, bave našim segmentom (obiteljski smještaj) i koliko koristi od njih dobivamo zauzvrat za uplaćenu članarinu. Umjesto poskupljenja bilo bi bolje posvetiti se boljoj kontroli naplate članarine. Mnogi registrirani iznajmljivači uopće ne plaćaju članarinu (vjerojatno nisu niti prijavljivali svoj godišnji promet Poreznoj upravi), a nisam još čuo da je netko radi toga bio kažnjen (situacija slična neplaćanju PDV-a na provizije stranih OTA). Dakle, rješenje je unapređenje kvalitete procesa umjesto iznude većeg iznosa od nas koji sve svoje obveze pošteno plaćamo i naporno radimo kako bismo osim za sebe zaradili i za plaće zaposlenika TZ-a. Primljeno na znanje Plaćanje članarine propisano je Zakonom, a ne Pravilnikom. Ujedno se skreće pozornost da Zakon može izmijeniti samo Hrvatski sabor, tj. da se ovim Pravilnikom ne može odgoditi primjena Zakona.
2 Menčica Šušak PRAVILNIK Poštovani, Veliki broj iznajmljivača ove godine neće ostvariti zaradu odnosno neće imati sreće ikoga ugostiti Zato predlažem da ove godine članarina TZ bude u postotku na ostvarena noćenja, a ostali s manje sreće oslobođeni. Lijep pozdrav, Menčica Šušak Primljeno na znanje Plaćanje članarine propisano je Zakonom, a ne Pravilnikom.
3 SANDRA BOROVAC PRAVILNIK Poštovani, mišljenja sam da paušal članarine treba biti po ostvarenim noćenjima i prihodima. I ne samo u "doba korone" nego i inače. Ne zarađuju svi mali iznajmljivači isto, niti su u mogućnosti pratiti tolika poskupljenja turističkih zajednica, mislim da je previše i 50% od iznosa. Većina malih iznajmljivača neće niti imati ove godine turističku sezonu, s obzirom da gosti stalno otkazuju. Primljeno na znanje Plaćanje članarine propisano je Zakonom, a ne Pravilnikom.
4 Nevena Hrnjak Ajduković PRAVILNIK Poštovani, okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa utjecale su značajno na turizam te ostvarivanje noćenja u svim vrstama smještaja pa iz toga razloga smatram da nije u redu da privatni iznajmljivači za ovu godinu plaćaju turističku članarinu paušalno - niti u punom, niti u 50% umanjenom iznosu, već da za ovu godinu ostane naplata turističke članarine po prometu, što bi bilo najpravednije s obzirom na situaciju. Paušal turističke članarine u umanjenom iznosu od 50% i dalje je dosta veći s obzirom na dosadašnje plaćanje po prometu. Primljeno na znanje Plaćanje članarine propisano je Zakonom, a ne Pravilnikom.
5 Udruga Iznajmljivača i Turizma Malinska-Dubašnica PRAVILNIK Poštovani, nažalost se nalazimo u situaciji na koju sami ne možemo utjecati te smo ovisni o cjelokupnoj situaciji u čitavoj zemlji a pogotovo o epidemiloškoj situaciji i posljedicama uzrokovane COVIDOM-19 u susjednim državama. Upravo iz tog razloga imamo ogroman pad prometa, izostanak i otkazivanje rezervacija gostiju te je stoga najviše pogođen turizam i upravo privatni smještaj koji je ujedno i nositelj Hrvatskog turizma! Treuntna situacija u Hrvatskoj i okolnim državama nam također ne ide u prilog, stoga smatramo da je NE DOPUSTIVO da privatni iznajmljivači plačaju paušalnu turističku članaranu, koja je i smanjenjem na 50% još uvijek vrlo visoka. S obzirom na cijelu situaciju smatramo kao Udruga da je jedino pravedno da se turistička članarina plaća po ostvarenom prometu kao što je se plaćala za 2019. godinu te prethodnih godina, što znači po starom pravilniku. Općenito smatramo da bi takav pravilnik, način plaćanja, i trebao ostati za stalno na snazi, kao i što smo mišljenja da se turistička pristojba naplaćauje PO OSTVERNOM broju noćenja a ne paušalno! Stoga kao Udruga apeliramo i molimo vas da se turistička članarina za 2020. godinu ali i za sve naredne godine naplaćuje po starom pravilniku tj. na temelju ostvarnog prometa, jer ponavljamo to je najprevdniji način naplate kako turističke članarine pa tako i ostalih potraživanja. Srdačan pozdrav, predsjedništvo Udruge iznajmljivača i turizma Malinska-Dubašnica Primljeno na znanje Primjedba/prijedlog odnosi se na način plaćanja članarine koji je reguliran novim Zakonom, a ne Pravilnikom.
6 Mate Hodak PRAVILNIK Poštovani, Nadam se kao i svi ostali, da će prevladati zdrav razum i da će se paušal naplaćivati po ostvarenim noćenjima a ne po broju kreveta. Lijepi pozdrav !! Primljeno na znanje Ujedno se skreće pozornost da se članarina nikada nije naplaćivala po noćenju.
7 IVANA PETKOVIĆ PRAVILNIK Poštovani, drago mi je da se ste u postupku donošenja Pravilnika kojim će se umanjti iznos obveze plaćanja turističke članarine za 2020. u odnosu na inicijalno planiranu. Međutim, slažem se sa ostalim komentarima na ovaj Pravilnik i smatram da ovakav prijedlog umanjenja visine godišnjeg paušalnog iznosa članarine za 50% i dalje ne adresira činjenicu da će i ovako umanjeni iznos većini malih iznajmljivača i iznajmljivača iz malih mjesta (u kojima nema mnogo sadržaja i gdje sezona traje vrlo kratko) i dalje predstavljati znatno viši namet od onog kojeg su plaćali prethodne godine i to u godini gdje će im prihodi vrlo vjerovatno biti znatno niži. Osim toga, turistička zajednica mog grada (a vjerovatno i mnoge druge) informirala me da ove godine ne znaju hoće li otvoriti jedan od dva turistička ureda u gradu, čime se postavlja pitanje zašto plaćati više (ili uopće), kada su njihove aktivnosti ček i manje nego prije. Mišljenja sam da je najpravednije donijeti Pravilnik kojim se prethodni Pravilnik stavlja izvan snage i vraća se plaćanje po ostvarenim prihodima i razredu turističkog mjesta. Primljeno na znanje Ujedno se skreće pozornost da se u 2020. godini ne može, vezano za obračun članarine primijeniti Pravilnik koji je bio na snazi 2019. godine, s obzirom da se od 01.01.2020. godine promijenio način plaćanja članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu a što je propisano novim Zakonom.
8 Loredana Varljen PRAVILNIK Bez obzira na mjere pomoći oko novonastale situacije oko Covida i smanjenja paušala za 50 % (što nam ne znači skoro ništa kad nam je popunjenost minimalna ili nikakva) paušalno plaćanje članarine smatram poptuno nepravednom, naravno za nas male iznajmljivače. Od naplate paušala po krevetu, a ne po ostvarenom noćenju (zato postoji e Visitor) pa do istih paušala za sva područja bez obzira na popunjenost. Dakle, da li imate apartman u centralnoj Istri gdje se morate itekako potruditi raznim dodatnim sadržajima da ih popunite ili imate li apartman u centru Rovinja. Suludo! Stavljanje svih iznajmljivača u isti koš je najveća nepravda nanijeta malim iznajmljivačima jer većina njih se time ne bavi profesionalno već kao dodatak primanjima koja su i tako mala. Dakle, ZA naplatu smo po ostvarenom prihodu kao što se i PDV naplaćuje po prihodu, a ne paušalno. To je jedino pravedno ! Ukinite taj Zakon čim prije, jer je već zbog drugih povećanih troškova poslovanja jako puno malih iznajmljivača zatvorilo svoje djelatnosti. Kontaktirajte porezne uprave pa ćete se uvjeriti. Osim, ako vam to nije bila namjera, dragi Zakonodavci! Primljeno na znanje Pravilnik kojim se članarina za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu smanjuje za 50% u trenutku provođenja savjetovanja još nije bio donesen. Članarina se od 01.01.2020. godine plaća ovisno o broju kreveta, što je propisano novim Zakonom.
9 IVICA KVASIĆ PRAVILNIK Koliko sam shvatio Pravilnik je donešen i prihvaćen, dakle čemu sada rasprava kad je ona trebala biti održana prije prihvaćanja istog, zar ne? Pošteno bi bilo da se turistička članarina naplati po ostvarenom prihodu a ne da se ona smanji za 50% jer ostvareni prihod će ove godine kod većine iznajmljivača biti daleko manji od 50% u odnosu na lani npr. Primljeno na znanje Pravilnik kojim se članarina za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu smanjuje za 50% u trenutku provođenja savjetovanja nije bio donesen. Članarina se od 01.01.2020. godine plaća ovisno o broju kreveta, što je propisano novim Zakonom.
10 Udruga privatnih iznajmljivača Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle PRAVILNIK Udruga privatnih iznajmljivača Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, Bez obzira na razumijevanje novonastale situacije u 2020.godini od strane pristojnih tijela i prijedlog ministarstva da se paušalna članarina TZ smanji za 50%, pravi pristup bi po našem ipak bio, da se primjeni Pravilnik od prošle godine, koji predviđa plačanje TZ članarine po ostvarenom prometu. Po našem je treba uzeti u obzir, da će popunjenost biti veoma "šarolika" (neki i negdje će imati više, negdje manje, a biti će i praznih). Treba je također uzeti u obzir i ostale paušale kojima su iznajmljivači podređeni. Nemojmo zaboraviti da iznajmljivanje u načelu nije najlakša i niti čista zarada. Večina su to penzioneri, koji na taj način krpaju mizerne penzije, a ne zaboravimo niti na sve veće zahtijeve gostiju, a time i potreba sve većeg ulaganja u kapacitete koje se iznajmljuju. Za udrugu tajnik Boris Brajković Primljeno na znanje Ujedno se skreće pozornost da se u 2020. godini ne može, vezano za obračun članarine primijeniti Pravilnik koji je bio na snazi 2019. godine, s obzirom da se od 01.01.2020. godine promijenio način plaćanja članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu a što je propisano novim Zakonom.
11 Turistička zajednica Općine Rakovica PRAVILNIK Poštovani, okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa utjecale su uvelike na turizam te ostvarivanje noćenja u svim vrstama smještaja pa iz toga razloga smatramo da nije u redu da privatni iznajmljivači za ovu godinu plaćaju turističku članarinu paušalno - niti u punom, niti u 50% umanjenom iznosu, već da za ovu godinu ostane naplata turističke članarine po prometu, što bi bilo najpravednije s obzirom na situaciju. Paušal turističke članarine u umanjenom iznosu od 50% i dalje je dosta veći s obzirom na dosadašnje plaćanje po prometu. Kako je zbog izvanrednih okolnosti koje se nisu mogle izbjeći turizam jako pogođen te je još uvijek neizvjesno kakav će rezultat imati ova sezona, molimo da se još jednom razmotri mogućnost da se privatnim iznajmljivačima turistička članarina za 2020. godinu obračunava na temelju starog Pravilnika, odnosno na temelju ostvarenog prometa kao najpravedniji način naplate turističke članarine. Srdačan pozdrav, Turistička zajednica općine Rakovica Primljeno na znanje Skreće se pozornost da se od 01.01.2020. godine članarina plaća po krevetu, te da je za 2020. godinu umanjena za 50%, uvažavajući probleme vezane uz pandemiju izazvanu virusom COVID-19.
12 Lidia Legović PRAVILNIK Uz dužno poštovanje, pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu, kao i paušalni iznos turističke pristojbe, paušalni iznos članarine tz-u i slično baš i nisu realni prema svim građanima. Kako može netko tko ima apartman i netko tko iznajmljuje kuću za odmor imati istu cijenu turističke pristojbe i članarine. Kako može netko tko iznajmljuje kuću za odmor na moru ili u unutrašnjosti imati istu cijenu tur.pristojbe i članarine. Moje je mišljenje da je bilo puno bolje kada smo imali turističke razrede i da se naplaćuje članarina po lanjskom pravilniku, tako bi bilo nekako najpravilnije prema svima. Jer budimo realni, ne može biti ista cijena apartmana u Slavoniji ili u Dalmaciji... Znam da moramo popuniti malo državni proračun, ali ako mislite to napravit na ovakav način budite spremni na to da će sve više ljudi odustati od iznajmljivanja radi toga što će imati veće troškove nego dobit, pogotovo u ovom kriznom razdoblju koje je stvorilo virus COVID-19. Primljeno na znanje Skreće se pozornost da se turistička pristojba i članarina plaćaju ovisno o broju kreveta, bez obzira da li se radi o apartmanu ili kući za odmor.
13 Anton Raukar PRAVILNIK Izgleda da se samo kod nas postaje član neke institucije na "silu". Npr. član Gospodarske komore, Turističke zajednice... Što se pak iznosa tiče potpuno je neprimjeren, napamet izmišljen. Čemu nam služi e-Visitor? Paušalni iznosi u nikojem slučaju nemaju smisla.-Udruga "FURMAN", Crni Lug Primljeno na znanje Ujedno se skreće pozornost da je sustav eVisitor vezan uz prijavu/odjavu turista, a ne uz plaćanje članarine
14 Morena Mijolović PRAVILNIK Lijepi prijedlog, ali gostiju nemam tako da ne znam kako mislite naplatiti to od nas.Smatram nepravednim ovu naplatu po krevetu.Bolje je bilo po prihodu tako se ipak napravi nekakva razlika između iznajmljivača sa većim i manjim prihodom Primljeno na znanje Način plaćanja članarine regulira se Zakonom, a ne Pravilnikom.
15 Dubravko Ilijaš PRAVILNIK Hvala za ništa.Lani sam platio članarinu koja je kao takva prisilna i protivustavna 48 kuna,ove bih godine trebao platiti 225 kuna znači 500% više,imao gosta ili nemao,jer se do 2019 plačalo 0,02%prometa a sada se netko sjetio da nam treba oguliti kožu do kraja i natjerati nas da odjavimo turističke usluge.Malo vam je bio paušal na porez,paušal na boravišnu taksu,što ne bi još jedan dodali.Btw volio bih pitati ministra turizma gdje je (ako sam već član)zapela moja članska iskaznica jer od gradske knjižnice sam je dobio i od nje imam bar neke koristi. Primljeno na znanje Način plaćanja članarine regulira se Zakonom, a ne Pravilnikom. Ujedno se kreće pozornost da je članarina koja se plaća TZ-ima smanjivala 2010., 2015. i 2016. godine
16 Zvonimir Ružman PRAVILNIK Pohvaljujem inicijativu tj. ovaj prijedlog Odluke jer u ovoj djelatnosti pokušavam preživjeti (jedini izvor prihoda) te je svako uvažavanje postojeće situacije i njena refleksija na ovu sezonu - dobro došla. Sretno nam svima, lp! Primljeno na znanje Ujedno napominjemo da je Vlada Republika Hrvatske donijela ukupno 63 mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa. Velik dio mjera odnosi se na očuvanje likvidnosti i na očuvanje radnih mjesta gospodarstvenika.
17 ZORAN NEMEC PRAVILNIK, Članak 1. Prošle godine platio cca 54kn sad bi s 50% popusta trebao platiti 180kn. Da li ću ja dobiti kakav izvještaj koliko ću ja dobiti gostiju koji su došli u moj objekt zahvaljujući radu turističke zajednice. Ukoliko neću molim da me ispišete iz tog prisilnog članstva. Primljeno na znanje Navedeni prijedlog ne odnosi se na ovaj Pravilnik.
18 TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SENJA PRAVILNIK, Članak 2. Poštovani, obzirom na ogroman pad turističkog prometa uzrokovan pandemijom korona virusa COVID-19 mi kao Turistička zajednica grada Senja smatramo da je naplata članarine u vidu paušala neprihvatljiva pošto većina privatnih iznajmljivača neće ostvariti nikakav promet u 2020. godini. Slijedom navedenog, najkorektnije bi bilo da se turistička članarina plaća prema ostvarenom prometu kao i prethodnih godina. Srdačan pozdrav, Direktor TU TZG Viktor Samaržija,mag.oec. Primljeno na znanje Ujedno se skreće pozornost da je plaćanje paušala članarine regulirano novim Zakonom.
19 Zoran Zelić PRAVILNIK, Članak 2. Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“. Koji je smisao komentiranja nečega što je već na snazi, evo nažalost covid19 ponovno pokazuje zube, a ako se nastavi od koga će se uopće nešto naplatiti. Mišljenja sam da se porezi i nameti trebaju plaćati, ali tek nakon naplaćene usluge, a za ovu godinu ih treba smajiti i mnoge namete trajno ukinuti. Srdačan pozdrav. Primljeno na znanje Ovaj Pravilnik u trenutku objave na eSavjetovanju nije bio na snazi, a u Narodnim novinama je objavljen po završetku eSavjetovanja.
20 Hrvoje Akmadžić PRAVILNIK, Članak 2. Lijepo je što predlažete smanjenje plaćanja turističke članarine na pola, no puno poštenije bi bilo ukidanje tog Zakona i vraćanje na dosadašnje plaćanje sukladno ostvarenim noćenjima i prihodima na istima ostvarenima. Jer i 50% iznosa članarine predstavljati će opterećenje iznajmljivačima, pogotovo onima koji nude smještaj u svojim domovima nakon ove, #covid-19 osakaćene turističke sezone. Primljeno na znanje Način plaćanja članarine reguliran je Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama („Narodne novine“, broj 52/19., u daljnjem tekstu: Zakon), a ne ovim Pravilnikom.
21 Ilija Ognjanovac PRAVILNIK, O B R A Z L O Ž E N J E Plaćanje boravišne podrazumijeva boravak u objektu za odmor. U slučaju da osoba ne boravi (bilo uzrokovano COVID19 ili nekim drugim razlogom), ne može mu se naplatiti niti 50% iznosa jer je isto u sukobu s više zakona, Također, obaveza prijava za godišnji paušal do 1.7. je nonsens. Zašto? Pa zar čovjek treba iči kod proročice da mu kaže hoće li boraviti ili neće boraviti u objektu. Primljeno na znanje Primjedba se odnosi na plaćanje turističke pristojbe, a ne članarine. Napominjemo da je turistička pristojba za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu smanjena u ovoj godini za 50%.