Izvješće o provedenom savjetovanju - Pravilnik o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Tajana Matasović PRAVILNIK, Članak 1. Nije jasno navedeno što se točno misli pod pojmom 'fizikalno kemijska' svojstva. Odnosi li se taj pojam na sve fazne transformacije mliječne sirovine? Prihvaćen Prihvaća se prijedlog i predlaže formulacija - (1) Ovim Pravilnikom utvrđuju se kemijski sastav, fizikalna svojstva te razredi sirovog mlijeka koje se koristi u proizvodnji konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda.
2 Darko Krstić PRAVILNIK, Članak 6. Čl. 6. - kod sadržaja suhe tvari treba dodati da se radi o bezmasnoj suhoj tvari. Nije prihvaćen Kakvoća mlijeka za preradu procjenjuje se na osnovu kemijskih svojstava, fizikalnih svojstava i higijenske kvalitete. Kemijski sastav određen je količinom suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina. Suha tvar je parametar koji se određuje, a suha tvar bez masti je parametar koji se izračunava (suha tvar – mast = suha tvar bez masti)
3 Darko Krstić PRAVILNIK, PRILOG I. Prilog I - točka ledišta mlijeka je -0,53 °C. Iznad toga se smatra krivotvorenim. Nije prihvaćen Veliki broj čimbenika utječe na točku ledišta. U prvom redu je to vrsta mlijeka, pasmina krava, stadij i redoslijed laktacije, sezona-klimatski uvjeti, mužnja-jutarnja odnosno večernja, hranidba, toplinska obrada mlijeka, koncentracija ugljičnog dioksida u mlijeku i zdravstveno stanje životinje-subklinički mastitis. Točka ledišta mlijeka u pojedinim zemljama varira u rasponu od -0,512ºC i -0,550ºC. Analizom uzoraka sirovog kravljeg mlijeka u RH utvrđena je minimalna vrijednost točke ledišta -0.5595 ºC te maksimalna vrijednost -0,5165 ºC. Granična vrijednost koja ne smije biti viša od -0,517ºC prihvaćena je u većini zemalja Europske unije. Ako se mlijeko razvodnjava s vodom, točka ledišta mlijeka će se povisiti tj. približavati će se 0. Dodatak od 2 % vode povisuje točku ledišta mlijeka za 0,01°C odnosno 1% dodane vode uzrokuje porast točke ledišta za 0,006ºC.