Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje o Nacrtu dopune Provedbenog programa imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od: tuberkuloze, hepatitisa A i B, bjesnoće, žute groznice, kolere, trbušnog tifusa, tetanusa, malarije, streptokokne bolesti, haemophilus influenzae – invazivne bolesti, meningokokne bolesti i HPV infekcije u 2020. godini

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Krešimir Grgić DOPUNU PROVEDBENOG PROGRAMA IMUNIZACIJE, SEROPROFILAKSE I KEMOPROFILAKSE ZA POSEBNE SKUPINE STANOVNIŠTVA I POJEDINCE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD: TUBERKULOZE, HEPATITISA A I B, BJESNOĆE, ŽUTE GROZNICE, KOLERE, TRBUŠNOG TIFUSA, TETANUSA, MALARIJE, STREPTOKOKNE BOLESTI, HAEMOPHILUS INFLUENZAE – INVAZIVNE BOLESTI, MENINGOKOKNE BOLESTI I HPV INFEKCIJE U 2020. GODINI Čemu skraćeni postupak kada gripe prema podacima WHO na globalnoj razini nema od proljeća: https://apps.who.int/flumart/Default?ReportNo=10 ? Kako znate koji podtip gripe će se pojaviti kada nema zabilježenih slučajeva? Da li pojam"cijelo stanovništvo" obuhvaća i djecu? To me zanima s obzirom da postoje studije prema kojima je cjepivo protiv gripe štetno za djecu jer ih sprječava da razviju svoj prirodni imunološki sustav, a mislim da se do sada nisu cjepila ovim cjepivima. Primljeno na znanje Globalno gledajući, aktivnost gripe je manja od očekivane za ovo doba godine te je pogrešna tvrdnja da gripe nema u svijetu od proljeća. Sastav cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za pojedinu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Cijepljenje protiv gripe se može provoditi i kod djece pridržavajući se uputa navedenih u sažetku opisa svojstava lijeka u kojima su međuostalim navedene kontraindikacije za primjenu cjepiva te dob za koju je cjepivo odobreno. Prije stavljanja na tržište, svako cjepivo mora proći opsežne provjere pri regulatornom tijelu te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. Prije nego što se cjepivo odobri za primjenu, njegova sigurnost i djelotvornost (koja se mjeri u kliničkim ispitivanjima) temelji se na rezultatima kontroliranih randomiziranih kliničkih ispitivanja čiji se sudionici izabiru na temelju određenih kriterija te se među njima nasumično provodi cijepljenje i prati ih se u kontroliranim uvjetima u skladu s unaprijed definiranim protokolima.
2 Dajana Milinkovic DOPUNU PROVEDBENOG PROGRAMA IMUNIZACIJE, SEROPROFILAKSE I KEMOPROFILAKSE ZA POSEBNE SKUPINE STANOVNIŠTVA I POJEDINCE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD: TUBERKULOZE, HEPATITISA A I B, BJESNOĆE, ŽUTE GROZNICE, KOLERE, TRBUŠNOG TIFUSA, TETANUSA, MALARIJE, STREPTOKOKNE BOLESTI, HAEMOPHILUS INFLUENZAE – INVAZIVNE BOLESTI, MENINGOKOKNE BOLESTI I HPV INFEKCIJE U 2020. GODINI Apsolutno mi nije kao građaninu jasna ova žurba. Javnu raspravu treba provesti temeljito i ne na kratke staze. Primljeno na znanje S obzirom na usmjerenost ove aktivnosti cijepljenj na zaštitu zdravlja populacije, a ne samo pojedinaca koji se cijepe, treba težiti koliko je moguće cijepljenju što većeg broja građana prije ili na samom početku sezone gripe te je sukladno navedenom u cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i trajanje e-savjetovanja skraćeno.
3 Mirjana Anđić DOPUNU PROVEDBENOG PROGRAMA IMUNIZACIJE, SEROPROFILAKSE I KEMOPROFILAKSE ZA POSEBNE SKUPINE STANOVNIŠTVA I POJEDINCE POD POVEĆANIM RIZIKOM OD: TUBERKULOZE, HEPATITISA A I B, BJESNOĆE, ŽUTE GROZNICE, KOLERE, TRBUŠNOG TIFUSA, TETANUSA, MALARIJE, STREPTOKOKNE BOLESTI, HAEMOPHILUS INFLUENZAE – INVAZIVNE BOLESTI, MENINGOKOKNE BOLESTI I HPV INFEKCIJE U 2020. GODINI Kao pojedinac i dio "cijelog stanovništva" RH, laički komentiram sljedeće: Točka 1. Planirana imunizacija cijelog stanovništva protiv gripe koja se predviđa u ovoj dopuni ozbiljan je prijedlog koji se ne smije usvajati u tako kratkom vremenu (savjetovanje do 16. prosinca, uzimajući u obzir vikend, efektivno 2 dana savjetovanja); Točka 2. Ne postoje znanstvena istraživanja kako su upravo zaposlenici odgojno-obrazovanih ustanova najviše i najdulje koristili bolovanje upravo zbog gripe ili nije javnost upoznata dovoljno s time; Točka 3. Dopuna Provedbenom programu je nedefinirana/općenita/podložna manipulacijama-ne razumije se kako se predviđa "ponuditi cjepivo cijelom stanovništvu"? Točka 4. "Cijelo stanovništvo" mora prije biti upoznato o kojem je cjepivu protiv gripe riječ, ima li to cjepivo nuspojave i kakve te na temelju kojih znanstvenih istraživanja se temelji tvrdnja da bi to cjepivo bilo dobro za sve stanovništvo ako je do sada uvijek bilo preporučeno određenim kategorijama stanovnišva, a nekima zabranjeno zbog ozbiljnih kontraindikacija? Točka 5. Nedopustiva je "ponuda cjepiva" protiv gripe cijelom stanovništvu bez ozbiljne, dulje, šire znanstveno utemeljene rasprave i informiranja javnosti. Primljeno na znanje Pogrešna je interpretacija da će se provesti cijepljenje cijelog stanovništva. Naime cijepljenje protiv gripe nije dio Programa obveznog cijepljenja već se ovim Programom definiraju skupine čije je cijepljenje besplatno odnosno troškove cijepljenja tih skupina snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ukoliko se provode cijepljenje svih zainteresiranih koji pripadaju osobama pod povećanim rizikom cijepljenje se može ponuditi i ostalim zainteresiranim koji ne spadaju u navedene kategorije, a ponajprije zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova, sukladno raspoloživosti cjepiva. Prije početka cijepljenja protiv gripe svake godine se provodi intenzivno informiranje javnosti o cjepivu protiv gripe koje je dostupno kroz Program cijepljenja. Također detaljne informacije o svim cjepivima koje se koriste u Hrvatskoj su javno dostupne i na stranicama HALMED-a. Prije postupka cijepljenja doktor medicine procijenjuje kontraindikacije za cijepljenje na temelju anamneze, pregledom osobe te uvidom u medicinsku dokumentaciju pridržavajući se uputa navedenih u sažetku opisa svojstava lijeka.