Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, s Konačnim prijedlogom zakona

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Ines Lovrić   Mišljenja sam da je potrebno ukinuti Popis stanovništva, uvesti Registar stanovništva i povezati ga izravno s Registrom birača. Registar je jeftiniji i učinkovitiji od Popisa. Primljeno na znanje Popis stanovništva i Popis birača ne obuhvaćaju iste kategorije stanovništva. Popis birača obuhvaća hrvatske državljane stare 18 i više godina s prebivalištem u RH i hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u RH te državljane država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u RH, dok se Popisom stanovništva obuhvaćaju osobe koje su državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Uspostava Registra stanovništva kao administrativnog izvora podataka nije u nadležnosti Državnog zavoda za statistiku, međutim Zavod snažno podupire svaku inicijativu planiranja njegove uspostave.
2 Zoran Sambol   Ukinuti Popis stanovništva, uvesti Registar stanovništva i povezati ga izravno s Registrom birača. Registar je jeftiniji i učinkovitiji od Popisa. U Hrvatskoj je previše fiktivnog stanovništva; neodjavljeniekonomski emigranti, uvozni stranačko-partijski glasači, digitalni polulegalni nomadi... Razlog za neuvođenje Registra stanovništva upravo je to što se iz njega mogu jasno vidjeti nepravilnosti u biračkim popisima u kojima još uvijek imamo "fiktivno stanovništvo" (dijelom i radi broja stanovnika/kvota u statističkim prikazima; povlačenju novaca iz fondova). Primljeno na znanje Popis stanovništva i Popis birača ne obuhvaćaju iste kategorije stanovništva. Popis birača obuhvaća hrvatske državljane stare 18 i više godina s prebivalištem u RH i hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u RH te državljane država članica Europske unije koji ostvaruju biračko pravo u RH, dok se Popisom stanovništva obuhvaćaju osobe koje su državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Uspostava Registra stanovništva kao administrativnog izvora podataka nije u nadležnosti Državnog zavoda za statistiku, međutim Zavod snažno podupire svaku inicijativu planiranja njegove uspostave.
3 TIHOMIR KLEMENT KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ 2021. GODINE, Članak 2. servis e - građanin je vrlo dobra opcija, između ostaloga i za ovakve stvari poput popisa stanovništva. A velika bi se sredstva uštedila da je razvoj servisa bio brži i na vrijeme napravljen, no kada će doći opcija e - birač ili e - glasač, to je pitanje. Uspostavom tog sustava tek tada ćemo napredovati Primljeno na znanje Popis stanovništva je statistička aktivnost iz djelokruga Državnog zavoda za statistiku, te se Popis 2021. po prvi put provodi uz mogućnost samopopisivanja stanovništva kroz elektronički sustav e - Građani. Daljnji razvoj funkcionalnosti sustava e- Građani (e-birač ili e - glasač), izvan je djelokruga Državnog zavoda za statistiku.