Izvješće o provedenom savjetovanju - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca službene iskaznice i obliku i sadržaju značke inspektora za radiološku i nuklearnu sigurnost

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Ognjen Solomun P R A V I L N I K, Članak 4. »SLUŽBENA ISKAZNICA INSPEKTORA« potrebno je izmijeniti i staviti tekst »SLUŽBENA ISKAZNICA INSPEKTORA ZA RADIOLOŠKU I NUKLEARNU SIGURNOST« pošto je to puni naziv njegovog radnog mjesta a iskaznica vizualno izgledom previše podsjeća na značku policijskog službenika i stvara se krivi dojam i predođba. Predlažem da se u dijelu Ovlasti "skladu s posebnim propisima" u nastavku popišu koji su to propisi a prethodno tekst taksativno pobroji ovlasti iz Članak 79. Zakona o RADIOLOŠKOJ I NUKLEARNOJ SIGURNOSTI odnosno da se prije točke stavi tekst " i ZAKONOM O RADIOLOŠKOJ I NUKLEARNOJ SIGURNOSTI." Ljepše zvuči a doprinosi imiđu istih stručnjaka. Nije prihvaćen Izgled i sadržaj službenih iskaznica za inspektore različitih inspekcija unutar Ravnateljstva civilne zaštite je jednoobrazan. Ovlasti inspektora propisane su posebnim propisima iz područja djelokruga svake pojedine inspekcije.
2 Ognjen Solomun P R A V I L N I K, Članak 5. U MUP-u rade ljudi čiji je maksimalni intelektualni domet copy/passte a nekad i kopi/paste. Je li vam palo na pamet koji stupanj izobrazbe ima inspektor za radiološku ili nuklearnu sigurnost? To je vrhunski stručnjak kojeg zovete jednom u 10 godina i molite Boga da ga ne zovete i sada ovakvim prijedlogom značke ga izjednačavate s ovlaštenom osobnom civilne zaštite. Sramotno. Stoga pročitajte tekst ispod. Mišljenja sam da će tisak teksta "MUP-Ravnateljstvo civilne zaštite" predstavljati problem pošto će slova ispasti premala a sami izgled značke previše podsjeća na značku policijskog službenika kao i na značku ovlaštene osobe civilne zaštite a s natpisom u službenoj iskaznici između inspektora radiološke i nuklearne opasnosti i ovl. osobe civilne zaštite neče biti vizualne razlike sve dok osoba ne uzme službenu iskaznicu i ne pročita ovlasti. Predlažem da se umjesto navedenog teksta stavi pojednostavljeni natpisom "RADIOLOŠKA - NUKLEARNA SIGURNOST" a da se slova „RH“ visine 9 mm stave stilizirane slike atoma s višestrukom jezgrom oko kojeg se nalaze tri stilizirane elipse na kojima se nalaze stilizirani elektroni ili pak znak nuklearne opasnost koji bi prigodno bio obojan crno žutom bojom a natpis "RH" stavite negdje u natpis ili ga potpuno izbacite. Na taj način će se značka uskladiti s imiđom i istodobno stvoriti odmak od izgleda značke policijskog službenika i značke ovl. osobe civilne zaštite. Na donjem dijelu značke nalazi se metalna traka na koju se može upisati tekst "INSPEKTOR" ili "IME I PREZIME NOSITELJA npr. MARKO MARKOVIĆ" a broj značke se može upisati na poleđinu značke kako se piše na značku kriminalističke policije MUP-a. Također moram napomenuti da su inspektori za radiološku i nuklearnu sigurnost uveliko degradirani izjednačavanjem njih s ovlaštenim osobama Ravnateljstva civilne zaštite jer za Inspektora je potrebna visoka stručna sprema a i njihov posao je dvije ili više razima odgovorniji i složeniji u odnosu na poslove prije navedenih te sam mišljenja da u odnosu na prije navedene jedino oni zaslužuju naziv Inspektora. Nevidim razloga zašto patite od toga da sve značke moraju biti istog oblika i sadržaja jer da se iste i ručno rade trošak izrade je zanemariv pošto takvih Inspektora ima šačica u cijeloj državi. Nije prihvaćen Izgled, dimenzije i sadržaj službene značke za inspektore različitih inspekcija unutar Ravnateljstva civilne zaštite je jednoobrazan. Također postoji razlika između izgleda, dimenzije i sadržaja službene značke policijskog službenika i inspektora Ravnateljstva civilne zaštite.
3 Ognjen Solomun P R A V I L N I K, Članak 8. U dijelu teksta "vodi se evidencija u Ministarstvu unutarnjih poslova" predlažem da se stavi tekst "vodi se evidencija u Informacijskom sustavu Ministarstvu unutarnjih poslova" i da se omoguči do određene razine policijskim službenicima provjeravati Evidenciju npr do razine šefa smjene PP ili voditelja smjene PU pošto se u sumnji na predočene podatke od osobe ista evidencija mora brzo i efikasno provjeriti. Nije prihvaćen Vodi se upisnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, navedena odredba ne isključuje da se upisnik vodi u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.
4 TIHOMIR KLEMENT P R A V I L N I K, Članak 9. Čl 9 / st 3. Molio bi pojašnjenje, kako jedna ozbiljna institucija poput MUP RH Rav civilna zaštita može u pravilnik unostiti ovakve smješne članke, te na djelatnika prebacivati troškove izrade. Jasno je da ju službenik ima obavu čuvati. ali obzirom da je vrlo površno definirana u st . 1 ... ili na drugi način ostane bez.... (drugi način može biti bilo što. npr. krađa, otimanje ili sl... da ne nabrajam. Nije prihvaćen Troškove nabave nove iskaznice ili značke snosi inspektor samo u slučaju kada izgubi iskaznicu ili značku, dok u ostalim slučajevima ne snosi troškove nabave nove iskaznice ili značke (kako je i navedeno u članku 9. stavak 3.Pravilnika).