Izvješće o provedenom savjetovanju - Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krško

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 TIHOMIR KLEMENT PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FONDU ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE I ZBRINJAVANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA I ISTROŠENOGA NUKLEARNOG GORIVA NUKLEARNE ELEKTRANE KRŠKO, Članak 5. Da li će jedinice lokalne uprave pravovremeno provesti javnu raspravu sa stanovništvom o mogučnosti da se nuklearni otpad skladišti u njihovom kraju ili je to slobodna odluka novosnovanog fonda? Primljeno na znanje Sve navedene aktivnosti odvijaju se sukladno pozitivnim propisima RH.
2 TIHOMIR KLEMENT PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FONDU ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE I ZBRINJAVANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA I ISTROŠENOGA NUKLEARNOG GORIVA NUKLEARNE ELEKTRANE KRŠKO, Članak 6. st. 2 U slučaju da prouzročitelji i/ili vlasnici radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora nisu poznati ili ako su poznati, ali ne plaćaju naknadu zbrinjavanja u iznosu, rokovima i na način određenim u skladu sa stavkom 6. ovoga članka, takve naknade zbrinjavanja bit će podmirene Centru na teret sredstava državnog proračuna. Idealno umjesto da netko bude kažnjen i sankcioniran zbog ovoga stavka ispada da će narod kroz instument državnog proračuna pokriti ovaj trošak, pa to je sjajno. Primljeno na znanje Mehanizam mora postojati, sukladno članku 4. Direktive 2011/70/Euroatom, a počinitelj se može utvrditi i naknadno. Bitno je zbog sigurnosti izvore ijonizirajućeg zračenja adekvatno zbrinuti.
3 TIHOMIR KLEMENT PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FONDU ZA FINANCIRANJE RAZGRADNJE I ZBRINJAVANJA RADIOAKTIVNOG OTPADA I ISTROŠENOGA NUKLEARNOG GORIVA NUKLEARNE ELEKTRANE KRŠKO, TEKST ODREDBI VAŽEĆEG ZAKONA KOJE SE MIJENJAJU, ODNOSNO DOPUNJUJU ČL. Temeljem koje odredbe je unaprijed definiran isključivo jedan krivac u s t 1 i 2.?? Primljeno na znanje Obuhvaćeno prethodnim odgovorom.