Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću za prijedlog Pravilnika o izmjeni Pravilnika o sljedivosti plavoperajne tune i igluna

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Dušan Prelević PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O SLJEDIVOSTI ZA PLAVOPERAJNU TUNU I IGLUNA, Članak 1. Poštovani, moje je mišljenje kao ribara i predsjednika ceha ribara šibensko-kninske županije da prvokupci tune i igluna moraju biti odobreni objekti. Dušan Prelević, Šibenik Primljeno na znanje Odredba se odgađa za godinu dana, do 1. listopada 2022. godine. iz razloga što i dalje u RH nemamo dostatan broj odobrenih objekata kroz koje bi se tuna i iglun isključivo plasirali te bi u takvoj situaciji imali poteškoće na tržištu, moguće i porast crnog tržišta. Valja također imati na umu da restorani i ribarnice od 1.1.2020. godine provode odredbe o sljedivosti, registrirani su u sustavu i omogućili su da se cijela ideja o sljedivosti zapravo i provede. Uz to, ugostiteljski objekti su se tek ove godine vratili u normalno poslovanje nakon ponovnog otvaranja te bi bilo kontraproduktivno sada im onemogućiti nabavu naše ribe iz razloga na koje oni ne mogu utjecati. U narednom razdoblju će se svakako raditi na preusmjeravanju kanala prve prodaje u odobrene objekte čime će se omogućiti učinkovitiji nadzor i kontrola, no svjesni smo da je to dugotrajan proces koji zahtjeva infrastrukturna ulaganja i promjenu navika kupovine od strane subjekata u lancu distribucije (restorana, trgovaca..), a moguće je da će utjecati i na formiranje cijena. Stoga držimo da je potrebno odgoditi primjenu navedene odredbe što neće imati negativnih posljedica za ni jednog uključenog subjekta.
2 Ante Skelin Šibenik PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA O SLJEDIVOSTI ZA PLAVOPERAJNU TUNU I IGLUNA, Članak 1. Poštovani, smatram da prvi kupci tune i igluna mogu biti SAMO odobreni objekti kako je i navedeno u ovom Pravilniku u članku 6. stavku 1. Naime, nakon prve objave ovog Pravilnika (koja je bila u rujnu 2019. godine) dosta fizičkih i pravnih osoba je uložilo značajna financijska sredstva te su krenuli u izgradnju novih odobrenih objekata da bi mogli biti prvi kupci tune i igluna. U ovim teškim COVID vremenima uspjelo se izgraditi nekoliko novih odobrenih objekata, koji ispunjavaju sve zdravstveno-tehničke uvjete na kojima je inzistiralo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava veterinarstva. Sljedivost proizvoda ribarstva je najlakše pratiti u odobrenim objektima. Stoga nam se čini neozbiljno da Ministarstvo ovom promjenom Pravilnika ponovo produžava vremenski rok na temelju kojeg prvi kupci tune i igluna mogu biti i ugostiteljski objekti i registrirane ribarnice jer nam se čini da na ovaj način Ministarstvo uopće ne valorizira izgradnju ovih novih odobrenih objekata. Da smo znali da će do ovoga doći nismo niti trebali krenuti u zahtjevnu izgradnju i odobravanje naših odobrenih objekata jer se na ovaj način ništa nije promijenilo. Primljeno na znanje Odredba se odgađa za godinu dana, do 1. listopada 2022. godine. iz razloga što i dalje u RH nemamo dostatan broj odobrenih objekata kroz koje bi se tuna i iglun isključivo plasirali te bi u takvoj situaciji imali poteškoće na tržištu, moguće i porast crnog tržišta. Valja također imati na umu da restorani i ribarnice od 1.1.2020. godine provode odredbe o sljedivosti, registrirani su u sustavu i omogućili su da se cijela ideja o sljedivosti zapravo i provede. Uz to, ugostiteljski objekti su se tek ove godine vratili u normalno poslovanje nakon ponovnog otvaranja te bi bilo kontraproduktivno sada im onemogućiti nabavu naše ribe iz razloga na koje oni ne mogu utjecati. U narednom razdoblju će se svakako raditi na preusmjeravanju kanala prve prodaje u odobrene objekte čime će se omogućiti učinkovitiji nadzor i kontrola, no svjesni smo da je to dugotrajan proces koji zahtjeva infrastrukturna ulaganja i promjenu navika kupovine od strane subjekata u lancu distribucije (restorana, trgovaca..), a moguće je da će utjecati i na formiranje cijena. Stoga držimo da je potrebno odgoditi primjenu navedene odredbe što neće imati negativnih posljedica za ni jednog uključenog subjekta.