Izvješće o provedenom savjetovanju - Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Željko Andabaka PRAVILNIK U cijelosti podrzavam obrazlozenje razloga donošenja pravilnika o izmjeni i dopunama pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz obavljanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo odrzavanje. molimo Vas da uvazite činjenice iz Vašeg obrazlozenja i kada je u pitanju usluga izvođenja Mirozova, jer i nama su značajno povećani materijalni troškovi u svezi pruzanja ove usluge. Sukladno navedenom predlazem, da se članak 4. točka c) izmijeni i da glasi: c)Izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu 100,00 eura). S štovanjem Željko Andabaka Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
2 Denis Pekar PRAVILNIK U cijelosti pidržavam obrazloženje razloga donošenja Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa za obavljanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje. Molim Vas da uvažite činjenice iz vašeg obrazloženja i kada je u pitanju usluga izvođenja Mirozova, jer i nama su značajno pivećani materijalni troškovi u svezi pružanja ove usluge. Predlažem da se članak 4. točka c) izmjeni i da glasi: c) izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pikojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz lkanka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu od 100,00 eura). S poštovanjem, Denis Pekar. Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
3 Ante Bagur PRAVILNIK U cijelosti podrzavam obrazlozenje razloga donošenja pravilnika o izmjeni i dopunama pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz obavljanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo odrzavanje. molimo Vas da uvazite činjenice iz Vašeg obrazlozenja i kada je u pitanju usluga izvođenja Mirozova, jer i nama su značajno povećani materijalni troškovi u svezi pruzanja ove usluge. Sukladno navedenom predlazem, da se članak 4. točka c) izmijeni i da glasi: c)Izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu 100,00 eura). S štovanjem, Ante Bagur. Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
4 Ante Bagur PRAVILNIK, Članak 4. U cijelosti podrzavam obrazlozenje razloga donošenja pravilnika o izmjeni i dopunama pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz obavljanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo odrzavanje. molimo Vas da uvazite činjenice iz Vašeg obrazlozenja i kada je u pitanju usluga izvođenja Mirozova, jer i nama su značajno povećani materijalni troškovi u svezi pruzanja ove usluge. Sukladno navedenom predlazem, da se članak 4. točka c) izmijeni i da glasi: c)Izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu 100,00 eura). S štovanjem, Ante Bagur. Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
5 Danijel Pavlić PRAVILNIK, Članak 4. Poštovani, Pozdravljamo napore Ministarstva hrvatskih branitelja (dalje u tekstu: MHB) da se kroz izmjene i dopunu Pravilnika osiguraju uvjeti za dostojanstveni pokop umrlog hrvatskog branitelja. Iz obrazloženja MHB proizlazi kako se izmjenama i dopunama Pravilnika pristupilo s „obzirom na konstantne poraste cijena usluga, koje su naročito izražene u posljednje vrijeme, dostojanstveni pokop umrlog hrvatskog branitelja postao je nemoguć po odredbama važećeg Pravilnika te je nužno žurno provesti izmjenu Pravilnika.“ Također se obrazlaže i to da „ navedenim pravilnikom iznosi po većini stavki troškova ukopa su propisani još uvijek u istim iznosima od 2005. ili 2009. godine. Odnosno, povećanje troškova i cijena usluga nije popraćeno povećanjem iznosa troškova ukopa određenim Pravilnikom“. Vezano uz troškove prijevoza pokojnika ističemo da je prosječna cijena benzina u 2018. godini bila 9,99 kuna, dok je prosječna cijena u 2022. godini 13,24 kune. To je povećanje od 32,53 %. Prosječna cijena dizela u 2018. godini bila je 9,45 kuna, dok je prosječna cijena u 2022. godini 13,47 kuna. To je povećanje od 42,54 %. Ovakvim prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika uz sva opravdana obrazloženja, jedino usluga izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, nije obuhvaćena s povećanjem cijene usluge. Napominjemo da pružatelji ove usluge imaju velike materijalne troškove vezane za prijevoz (kupnja i amortizacija vozila, gorivo, registraciju, osiguranje…), instrument(e), primjerenu odjeću i obuću, knjigovodstveni servis i dr. Cijena ove usluge ne samo da nije rasla od 2005 godine, već je i smanjena 60% Pravilnikom iz 2009 godine. Bez tražene korekcije cijene, veliki broj pružatelja ove usluge neće biti u mogućnosti nastaviti s pružanjem iste, a time i ispraćaj naših umrlih hrvatski branitelja bez Mirozova neće biti tako dostojanstven i u duhu ovog Pravilnika. Predlažem da se članak 4. točka c) izmjeni i da glasi: c) izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu od 100,00 eura) Danijel Pavlić Upravitelj Braniteljske zadruge Kajda Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
6 Željko Kraljičak PRAVILNIK, Članak 4. U cijelosti podržavam obrazloženje razloga donošenja Pravilnika o izmjeni i dopunama Pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz obavljanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje. Predlažem da se članak 4. točka c) izmjeni i da glasi: c) izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 15. ovog Pravilnika (u neto iznosu od 100,00 eura) Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.
7 Luka Markulin PRAVILNIK, Članak 4. Poštovani, u članku 5. važećeg Pravilniku stoji: c) izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, predviđeno propisom iz članka 3. ovog Pravilnika (u neto iznosu od 400,00 kuna) U novom prijedlogu vrijednost usluge izvođenja propisane skladbe kod odavanja počasti nije povećana. Smatram kako je i dosadašnja vrijednost od 400 kuna sramotno niska. Nekad (prije petnaest godina!)je ta usluga bila 1200 kuna bruto što je bilo 500-600 kuna neto. Taj iznos je višestruko smanjem 2009-te godine. Mišljenja sam kako u današnje vrijeme nije primjerena cijena manja od 110-120 eura neto za takvu uslugu. Naime, dosadašnja praksa je sviranje trube, odnosno izvođenje skladbe Mirozov prilikom ukopa hrvatskih branitelja. Da bi trubač mogao izvesti tu skladbu u danim okolnostima na primjereno kvalitetan način potrebno je imati minimalno završenu srednju glazbenu školu iz trube te naravno svakodnevno vježbati dok god se aktivno svira. Kvalitetni instrument(i) i njegovo kvalitetno redovno održavanje košta na desetke tisuća kuna. Osim toga, potrebno je imati pouzdan auto, novac za gorivo i održavanje te na poslijetku i primjerenu odjeću i obuću u kojoj se nastupa - izvodi Mirozov na sprovodu. Postoje i geografske razlike u smislu fizičke udaljenosti u pojedinim županijama čime su i vremenski i troškovno zahtjevi različiti. Slijedom svega navedenog, kao školovani trubač s 35 godišnjim sviračkim (puhačkim) stažem smatram neprihvatljivim navedeni iznos od 55eura (400kuna) za izvođenje glazbe kod odavanja vojne počasti. Sa štovanjem, Luka Markulin Djelomično prihvaćen Prijedlog se djelomično prihvaća na način da su predviđeni troškovi kod izvođenje propisane skladbe kod odavanja vojne počasti nakon spuštanja pokojnika u grobno mjesto, odnosno kod ispraćaja, koji se plaćaju prema ovom Pravilniku povećani na 67 eura.