Izvješće o provedenom savjetovanju - Obrazac prethodne procjene učinaka za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 MAJA ODAK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Još jedna opaska, u većini aktivnosti koje provode nastavnici i stručni suradnici (a ulazi im u napredovanje ili dobiju dodatno plaćeno, primjerice dežurstva na maturi, školaka natjecanja i sl.) sudjeluju tajnici i voditelji računovodstva, jer niti jedno natjecanje, eu projekti, razne manifestacije u školi teško da se mogu odraditi bez barem jednog od njih. Svi ili velika većina dodatnih poslova su nastavnom osoblju dodatno i plaćeni, a administrativnom se trpaju pod redovan rad. Zamjene su im plaćene, a što kada voditelj računovodstva mijenja tajnika kada je tajnik na bolovanju i obrnuto? Očekuje se od nas da znamo poslove jedno od drugoga. Još jednom napominjem da je to sramotno i demotivirajuće da su u istoj ustanovi tako različiti uvjeti rada. Podržavam inicijativu jednakih plaća za jednaki rad! Moji prijedlozi: 1. Rangirati koeficijente tajnicima i računovođama, kao i ravnateljima - po broju učenika i radnika u školi 2. Tajnicima i računovođama koji obavljaju i poslove referenta (za čije zapošljavanje imaju uvjete no MZO je odbilo radi zabrane zapošljavanja u javnoj službi) dati veći koeficijent nego onima koji referenta imaju. 3. Omogućiti napredovanje kao i nastavnom osoblju jer se u svom poslu konstantno moramo usavršavati. 4. Primijeniti naziv od tajnika ustanove u stručnog suradnika za pravne poslove (ovako nas se doživljava kao osobne tajnike svakog radnika koje kuhaju kavu i javljaju se na telefon i lakiraju nokte za vrijeme radnog vremena.), te nas time izjednačiti sa stručnim suradnicima u školama, naravno dodatno s onim navedenim pod točkom 1. i 2. Zahvaljujem! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
2 ANA JELAČA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, u školama do 150 učenika je zaposlen voditelj računovodstva i tajnik škole na pola radnog vremena koji rade ogroman obujam poslova bez ikakvih zamjena za bolovanje i godišnjih odmora te bez prava na prekovremeni rad koji MZO ne dozvoljava računovođama i tajnicama u školama. Neki „sretnici“ od nas si uspiju popuniti radno vrijeme pa rade na dvije škole i obavljaju sve te poslove puta dva, stvarno mislim da radimo posao za dva čovjeka. Suludo mi je da radno vrijeme voditelja računovodstva ovisi o broju učenika, osobito granica od 150 učenika za puno radno vrijeme, jer zaista je obujam poslova u principu isti. Radim 14 godina kao voditelj računovodstva i mogu slobodno reći da opseg posla nije niti približno sličan periodu kad sam počela i sada. Posao se odrađuje prekovremeno iz razloga neprekidnog posla koji mora biti odrađen u određenom roku bez prava na bolovanje ili godišnji odmor (zapravo možemo mi na bolovanje, ali je nemoguće naći zamjenu i onda te dočeka sav taj posao za odraditi ili možeš biti i na bolovanju i hitnoće odrađivati). Treba uzeti u obzir da naši godišnji i nisu odmor jer nekome uvijek nešto treba i uvijek smo primorani nositi laptop kući, na more ili kud god idemo kako bi svima mogli biti uvijek na raspolaganju i dostupni od 0 do 24. Zbog tih i drugih nelogičnosti smatram da su hitno potrebne promjene kako bi rad bio pošteno i pravedno plaćen, također bi bilo pravedno i pošteno platiti i prekovremeni rad koji već godinama odrađujemo šutke i volonterski. Nismo odgovarajuće plaćeni za posao koji obavljamo i to treba promijeniti! Lijepi pozdrav! Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora ili bolovanja i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
3 Anita Štivić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, količina posla koju obavljaju tajnici i računovođe u osnovnim školama je svakim danom veća. Popis poslova koji se obavlja je predugačak. O rokovima da i ne govorimo. Po čemu stručni suradnici zaslužuju veći koeficijent od tajnika i računovođa s VSS? Naš posao ne može imati pauzu od 4 tjedna jer računi dolaze, plaća se treba napraviti, stiže pošta i sl. Jasno je kako je plaća tajnika i računovođa najmanja u odnosu na druge osobe s VSS. S obzirom na složenost i odgovornost u obavljanju poslova, neprihvatljivo je da tajnici i voditelji računovodstva u školama koji su najzaslužniji uz ravnatelje za funkcioniranje škole, imaju koeficijent koji je znatno manji od odgojno-obrazovnih djelatnika i stručnih suradnika s istim stupnjem obrazovanja. Povećanje obima posla i preopterećenost dovode do toga da se posao nerijetko nosi doma, prekovremeni sati nisu plaćeni, otvaranje bolovanja nezamislivo, kada i jesmo na bolovanju prisiljeni smo raditi od kuće. Čak i kad smo na godišnjem uvijek se nešto hitno treba napraviti. A ponekad se godišnji ne stigne ni iskorititi do 30. lipnja. Moramo biti genijalci jer sve odgovore moramo imati, sve zakone i novine pratiti i znati, snalaziti se s tehnologijom, žonglirati između 10 poslova u isto vrijeme, svima biti na raspolaganju...a osim pravnih i financijskih savjeta moramo i dobro znati slušati pa smo nekad i u službi psihologa. Nismo odgovarajuće plaćeni za posao koji obavljamo i to treba promijeniti! S nadom u promjenu i povećanje koeficijenta za tajnike i računovođe lijep pozdrav. S poštovanjem, Anita Štivić Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
4 MIHAELA TKALEC CERJAN Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, molim da uzmete u obzir diskriminirajuću situaciju u kojoj se nalaze tajnici i voditelji računovodstva u školama. Dovoljno je samo reći da npr. stručni suradnici u tim istim školama imaju veće koeficijente nego mi, a da istovremeno imaju manju odgovornost i manji obim posla. Zašto se ja s mojih 5 godina fakulteta, moram osjećati poniženo jer imam manji koeficijent, a radim duplo više? Naš opseg posla se kontinuirano povećava, još samo čekamo dan, kad će nas netko zamoliti da zamijenimo i kojeg učitelja, jer nema šta ne radimo. Nemamo kad iskoristiti svoj godišnji odmor, a ako si i priuštimo taj „luksuz“, u to vrijeme odrađujemo neki hitan posao, da ne kažem da nas ostali posao čeka do povratka, pa istovremeno požalimo što smo uopće uzeli i dan godišnjeg. Da li znate nekog učitelja čiji godišnji odmor nije iskorišten u potpunosti? Više puta radimo prekovremene sate koje volontiramo jer nemamo pravo na isplatu istih. Da li znate nekog učitelja koji radi prekovremeno, a da za to nije plaćen? Nadam se da ćemo jednog dana doživjeti da netko cijeni naš trud i rad te da će taj isti rad vrednovati na odgovarajući način. Lp Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
5 TIHANA COLARIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Podržavam inicijativu za donošenje novog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama. U sustavu obrazovanja neophodne su izmjene. Kolege iz školskih ustanova u svojim komentarima istaknuli su većinu problema s kojima se administrativno i tehničko osoblje susreće. Najveću nepravdu vidimo u različitim koeficijentima nastavnog i nenastavnog osoblja. Tu je i nemogućnost napredovanja, nepriznavanje položenog državnog stručnog ili pravosudnog ispita itd. Podržavam sve komentare vezane za povećanje koeficijenata i poboljšanje plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na podršci. Svjesni smo problema koji se iznose u kometarima i kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa nastojat će se iste otkloniti.
6 Katarina Budimir Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, koeficijent tajnika i voditelja računovodstva školskih ustanova nije usklađen s koeficijentima drugih odgojno - obrazovnih radnika. Koeficijent tajnika i voditelja računovodstva sramotno je nizak u odnosu na odgovornost i obim posla koji ta radna mjesta imaju. Da ne spominjem nemogućnost napredovanja, neplaćene prekovremene, godišnji odmor ne može proći bez radnih obaveza, nemogućnost zamjene za vrijeme bolovanja.... Jasno je vidljivo nezadovoljstvo trenutnom situacijom te su nužne promjene. Potrebno je povećati koeficijente tajnicima i voditeljima računovodstva te zapošljavanje administrativnih i računovodstvenih referenata koji će donekle rasteretiti radna mjesta tajnika i voditelja računovodstva. Također bih spomenula i tehničko osoblje koje je isto tako nedovoljno plaćeno za svoj rad, često i podcijenjeno. Iskreno se nadam da će promjenom Zakona doći do pozitivnih pomaka kroz plaću za administrativno tehničko osoblje. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora, nemogućnost zamjene za vrijeme bolovanja i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
7 MARKO ŠEPAROVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, obzirom da je u prethodnim komentarima kolega tajnika školskih ustanova i voditelja računovodstva sve rečeno o problematici s kojom se susrećemo, mogu samo dati podršku istima. Nužno je napraviti promjene u vidu povećanja koeficijenata tajnicima i voditeljima računovodstva. Minimalni koeficijent bi trebao biti kao i koeficijent nastavnog osoblja s istom stručnom spremom. Trebalo bi dopustiti mogućnost napredovanja te dodatke na plaću s obzirom na obim posla koji se obavlja. Svatko tko imalo zna i upućen je o poslovima i stvarnom stanju u školama, svjestan je da je sadašnja situacija nepravedna i ponižavajuća te da uskoro posao "pomoćnika ravnatelja" (a tajnik školske ustanove to i je) neće imati tko obavljati. Lijep pozdrav, Marko Šeparović, mag. iur. tajnik školske ustanove Primljeno na znanje Zahvaljujemo na podršci. O iznesenim prijedlozima vodit će se računa kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
8 Zvonimir Fortuna Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Zašto su u školama tajnici i voditelji računovodstva manje vrijedni djelatnici sustava obrazovanja? Zašto se diskriminiraju tajnici i voditelji računovodstva sa VSS, odnosno zbog čega je koeficijent VSS tajnika i voditelja računovodstva manji od VSS učitelja i stručnih suradnika? Tajnici su desne ruke ravnatelja i bez njih sustav ne bi funkcionirao, a voditelji računovodstva rade lavovski posao. Tajnici i voditelji računovodstva nemaju mogućnost napredovanja, dok svi ostali visokoobrazovani sudionici u sustavu imaju. Sustav mentora novim tajnicima je neophodan da bi škole sa neiskusnim tajnicima mogle raditi na zakonit način. Omogućite nam pravedne plaće i mogućnost napredovanja. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (napredovanje, mentorstvo i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
9 Lidija Brlić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, podržavam inicijativu za izmjenu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Voditelji računovodstva školskih ustanova i tajnici često su jedini zaposlenici u ustanovi koji obavljaju široki raspon poslova i nažalost nemaju mogućnosti za daljnje usavršavanje i napredovanje kao niti plaćene prekovremene sate, bez obzira na brojne dodatne poslove. Očekuje se rad za vrijeme bolovanja i godišnjeg odmora. Obim posla se kontinuirano povećava s brojnim zahtjevima od strane osnivača, zaposlenika, do raznih institucija (HZMO,HZZO,HZZ, MZO,MFIN, raznih agencija i dr.) te raznih projekata koje škole provode. Nažalost nema mentora za nove zaposlenike na radnom mjestu voditelja računovodstva školskih ustanova i tajnika. Novi zaposlenici su prepušteni sami sebi. Potrebna je višestruka i stalna obuka koja se provodi u slobodno vrijeme jer se tijekom radnog dana nema vremena za osobno usavršavanje. Prijeko je potrebno adekvatno vrednovati rad računovođa i tajnika te je nužno usklađenje s istim ili sličnim poslovima u drugim ustanovama i službama, jer je sve veći odljev stručnih kadrova te je izrazito teško pronaći kvalitetne zaposlenike.Potrebni su ispravci godinama akumuliranih nepravednosti sustava plaća zbog motivacije postojećih i budućih zaposlenika. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, mentorstvo, korištenje godišnjeg odmora, nemogućnost zamjene za vrijeme bolovanja i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
10 Krunoslav Daković Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Ruku na srce, tajnici vode školu a ne ravnatelji koji su samo puki promatrači onoga što tajnik napravi i svode se na "ruku koja potpisuje". Imajući to u vidu zaista se pravi iznimna degradacija radnog mjesta tajnika s takvim sramotnim koeficijentom, a s obimom posla koji nadilazi nekoliko radnih mjesta na puno radno vrijeme. Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama prepuna je zamjenika ravnatelja, pa bi s obzirom na obim posla koji tajnici obavljaju jedini hvale vrijedan potez zakonodavca bio da tajnici budu zamjenici ravnatelja s koeficijentom neznatno ispod ravnatelja škole. Primjerice, ako ravnatelj škole ima koeficijent 2.138, onda bi zamjenik ravnatelja (tajnik) trebao imati 1.925 itd. itd, da ne govorim da bi koeficijent tajnika (zamjenika ravnatelja) prema obimu posla trebao biti znatno iznad ravnatelja, ali eto da ne bi bilo da sve bude baš kako bi zaista trebalo i biti, mislim da bi sasvim dovoljno bilo da koeficijent tajnika prati ravnateljev ili da bude neznatno niži. Možda ovo pročita i netko tko ima bilo kakve veze sa stvarnim poslovima koji se obavljaju u školama a da još pri tome i radi u Ministarstvu, to bi bio pun pogodak, a ako takve osobe nema onda molim da zanemarite ovaj komentar i da nastavite sa svojom unaprijed utvrđenom agendom. Hvala Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
11 DUNJA JAKAŠA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Ela Kovačić, tajnica osnovne škole i predsjednica Udruge tajnika i računovođa u školstvu Poštovani! Pravilnik o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj i srednjoj školi te učeničkim domovima nikako nije u skladu sa poslovima koji se danas obavljaju u školama iz razloga što se opseg i količina posla višestruko povećao. U sustavu obrazovanja bi se trebalo propisati koji se točno poslovi obavljaju i u čijem su zaduženju isti, taksativno ih pobrojati kako bi isti postali mjerljivi. Opseg poslova u školama je davno prerastao da ga obavljaju jedan voditelj računovodstva i jedan tajnik. U drugim institucijama ti se poslovi obavljaju u nekoliko odjela sa cijelim timom ljudi, a često nam se nameću i poslovi od strane Osnivača koji nisu predviđeni Pravilnikom. U školama rade i voditelji računovodstva sa srednjom stručnom spremom koji rade jednaki posao kao i oni sa VŠS i VSS. Razlika u plaći je značajna. Da li je i odgovornost voditelja računovodstva sa SSS time manja i da li rade manje? Zašto se diskriminiraju tajnici i voditelji računovodstva sa VSS, odnosno zbog čega je koeficijent VSS tajnika i voditelja računovodstva manji od VSS učitelja i stručnih suradnika? Mogu li se točno taksativno pobrojati radni zadaci tajnika ili voditelja računovodstva u usporedbi s točno taksativno pobrojenim radnim zadacima npr. stručnog suradnika knjižničara i na taj način objasniti razliku u koeficijentu za istu razinu obrazovanja? Ukoliko ne, kako je moguće da diploma VSS Pravnog ili Ekonomskog fakulteta može vrijediti manje od diplome VSS Učiteljskog fakulteta? Zašto u sustavu postoji stručni suradnik knjižničar s mogućnosti napredovanja, a ne može biti stručni suradnik tajnik ili voditelj računovodstva. Treba omogućiti zapošljavanje administrativno-računovodstvenog referenta i adekvatno povećati plaću voditeljima računovodstva i tajnicima koji rade u školama koje nemaju zaposlene administrativno – računovodstvene referente. Predlažemo sistematizaciju i jasno preciziranje radnih zadataka pojedinog radnog mjesta kako bi se napokon stalo na kraj da sve poslove koji se ne mogu dodatno platiti učiteljima prestanu obavljati tajnici ili voditelji računovodstva škola. Tajnici su tajnici ustanove, a ne ravnatelja, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je najniži u odnosu na tajnike drugi ustanova u sustavu. Ne samo što je najniže rangiran nego i nema mogućnosti plaćanja dodatnog rada i nema mogućnost napredovanja. Tajnicima ne raste plaća polaganjem stručnih ispita, npr. za upravljanje arhivskim gradivom, niti za položen stručni ispit Stručnjaka zaštite na radu. Poslovi tajnika i računovođa ovisi i o broju učenika i broju zaposlenih u školama jer ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi jer osnovne imaju i prehranu, a također razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika ili u školama koje imaju Glazbeni odjel u svom sastavu. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok u srednjim ima, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. Tajnici su često ravnatelji iz sjene i predsjednici Školskog odbora iz sjene. Obavljaju veliki broj poslova za koje su drugi plaćeni. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog obima posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. Tajnici rade i za vrijeme bolovanja i godišnjeg odmora. Tajnika nitko u školi ne može zamijeniti i sve što ne odradi dok je na bolovanju, dočeka ga. To je pokazatelj opsega poslova. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Tajnik je "duša škole". Posrednik kod svih odnosa. i trebalo bi uskladiti njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Plaće tajnika i računovođa u školama treba u najmanju ruku izjednačiti s plaćama stručnih suradnika ( ako ne i povećati), jer oni i jesu najvažniji suradnici ravnatelju za sva pravna i financijska pitanja. Osim toga treba se omogućiti tajnicima i računovođama plaćanje prekovremenog rada. Potrebno je plaće administrativno tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Sama činjenica da su tajnici i računovođe u zajedničkom pravilniku sa tehničkim osobljem puno govori o rangu gdje nam je mjesto. Umjesto da budemo uz ravnatelje i spona između ravnatelja i stručnih suradnika, mi se nalazimo među administrativno i tehničko osoblje. Sami prijedlozi ravnatelja da imaju pomoćnika za pravne i financijske poslove govori o potrebi da uz ravnatelje budemo pomoćnici ravnateljima. Zaista je i nezamislivo da su tajnici stalno u situaciji da poduče nove ravnatelje o poslu kojeg treba obavljati, a da isti ne mogu biti ravnatelji. Puno je toga za diskusiju i raspravu. Udruga tajnika i računovođa u školstvu kroz 20 godina postojanja puno je napravila, ali još uvijek se moramo dokazivati da u sustavu postojimo, da smo bitni i da smo nezamjenljivi. Obujam poslova je opširan i vrlo raznolik što iziskuje veliku količinu znanja i svakodnevnog učenja te je nepojmljivo da tajnici i računovođe nemaju mogućnost stručno se usavršavati pod obavezno. Često puta ovisni su o volji ravnatelja tako da stručna edukacija isključivo koristi se u domeni koliko je kako kome dozvoljeno. Sva stručna usavršavanja i stručni skupovi vezani su uz stručne predavače koje na kvalitetan način objašnjavaju i tumače ispravnu primjenu raznoraznih zakona koji se svakodnevno primjenjuju. Za sve urede u školama (tajništvo ,računovodstvo i administracija),a koji su svakodnevna potpora u radu ravnatelju, učenicima i zaposlenicima potrebno je osim povećanja koeficijenata omogućiti i mogućnost napredovanja, jer zadovoljan tim je najbolji tim za svaku školu. Ljudi ionako uredno odrađuju svoje poslove, posjeduju za to znanja i vještine, rade na permanentnom usavršavanju kao i svi nastavnici te bi priznavanje našeg rada u cijeni rada i definiciji radnog mjesta bila konačna kruna svega. Tajnici i računovođe u osnovnim i srednjim školama su sve više opterećeni većim brojem poslova za koje nisu plaćeni. Rastom škole u svrhu projekta, kao i dolaskom novih presuda i slično obim posla im se povećava zbog čega većina njih mora posao nositi i doma, a pravo na prekovremene nemaju u svim situacijama. Pojavom prehrane u školama još je jedan novi posao potaknuo mjerodavne da odobravaju zapošljavanje kuhara u školam koje nemaju kuhinju, dok za posao digitalizacije poslovanja nije uvedeno novo radno mjesto. Kao predsjednica Udruge tajnika i računovođa u školstvu zajedno uz potporu Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Udrugama ravnatelja za osnovne i srednje škole dala sam sve argumentirano za potrebe donošenje novog Zakona o odgoju i obrazovanju za osnovne i srednje škole, kao i sindikatima za potrebe kolektivnih ugovora za potrebe plaćanja dodatka na plaću. Svaki tajnik ima drugačiji opseg poslovanja kao i voditelj računovodstva. Podržavam sve kolege koje su se aktivno dale u komentiranju prethodne procjene učinka za Zakon o plaćama u državnim službama i javnim službama. Nužno je povećati koeficijente tajnicima i voditeljima računovodstva i administraciji te omogućiti napredovanje u zvanje mentora / savjetnika / izvrsnog savjetnika za tajnike i voditelje računovodstva jer mi zaista radimo posao za koji smo se školovali. Možda je moguće napraviti pravilnik kojim bi se samo na temelju broja godina rada na poslovima tajnika i računovođa moglo dati veće zvanje. Npr. nakon 10 godina mentor, nakon 20 godina savjetnik i sa 30 godina staža izvrsni savjetnik. Možda ovo izgleda glupo, ali u državi u kojoj se konstantno krši jedan zakon da bi se odradio neki drugi zakon ne bi trebalo biti dileme u vezi našeg nekog novog Pravilnika o napredovanju u navedena zvanja. Država u kojoj se vrlo lako upute i napuci stavljaju u formi iznad zakona mislim da ne bi bio nikakav problem. I tako mogla bih pisati do sutra i prepisivati dijelove napisanog od strane kolega koje su komentirale suzdržat ću se od daljnjeg pisanja i zaključiti da se godinama borimo u sustavu koji se maćehinski odnosi prema nama. Zakon o plaćama, Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o radu i Granski ugovori kao i brdo Pravilnika koji nas okružuju mogu se donijeti u kratkom roku samo kada bi se dopustilo stručnim ljudima iz prakse da odrade posao za koji su školovani. Prema broju komentara vidi se tko je najugroženiji i smatram da je za tajnika i voditelja računovodstva kao i za administratore najbitnije to da se Zakon o plaćama donese što prije i ispravi velika nepravda svima nama. Tračak nade vidim u osobi zaduženoj za izradu Obrasca prethodne procjene, gospođi Fadili Bahović koja je godinama radila u sustavu i vidjela važnost radnog mjesta tajnika i voditelja računovodstva u sustavu školstva. Za sada je jedina svjetla točka. Nadam se kako će gospođa Fadila Bahović i ovog puta odraditi kvalitetan i zahtjevan posao koji je stavljen pred nju kao što je 2013. godine uspješno odradila projekt COP-a. S poštovanjem i dubokim naklonom za sve tajnike i računovođe koje su i ovim putem iskazali svoj stav, mišljenje, osjećaj poniženosti i nepravde. Primljeno na znanje Mnogobrojne primjedbe pristigle od tajnika i računovođa zaposlenih u školskim ustanovama ukazuju na njihovo nezadovoljstvo utvrđenim koeficijentom radnog mjesta. Sve pristigle primjedbe uzet će se u obzir pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama kao i pratećih podzakonskih akata kojima će biti uređeni nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti. Utvrđivanju koeficijenata radnih mjesta prethodit će postupak vrednovanja radnih mjesta prema određenim kriterijima. To će biti prilika da se isprave nepravde u sadašnjem sustavu plaća, a pri tome se prvenstveno misli na povećanje koeficijenata onih radnih mjesta koja su podcijenjena - i to ne samo u sustavu obrazovanja već i u drugim sustavima. S obzirom da se pristigle primjedbe tajnika i računovođa u najvećoj mjeri odnose na utvrđene koeficijente i nemogućnost napredovanja na radnom mjestu, bit će prilike da se tajnici i računovođe u školskim ustanovama o tome očituju kroz postupak savjetovanja s javnošću kada u istom bude nacrt prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te prateće uredbe. Stoga u ovom postupku u kojemu se provodi savjetovanje s javnošću o Obrascu prethodne procjene učinaka za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, pristigle primjedbe će se uzeti u obzir pri izradi nacrta prijedloga navedenog Zakona i pratećih uredbi.
12 MARTINA ŽIVKOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Inicirani donošenjem nove uredbe o Izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi (konkretno u pravosudnom sustavu-zapisničari) od 03.03.2023., kao i izmjenom Uredbe od 27.01.2022., te izmjenom Uredbe od 01.08.2019. u kojima su povećane plaće administrativnim referentima upisničarima, zapisničarima, voditeljima pisarnica, informatičarima, ovim putem kao zaposlenici pravosuđa u Odjelu materijalno-financijskog poslovanja, predlažemo izmjenu koeficijenata najniže rangiranih službenika u državnim tijelima sa koeficijentom 0,897 svrstani u opći dio Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Ovakva degradacija nas kao službenika duboko je razočarala sve, izuzetno je nelogično da osoba koja će danas dobiti posao, bez ikakvog radnog iskustva, dolazi na posao zapisničara (0,99 - SSS) i u startu ima veći koeficijent od iskusnih viših stručnih referenata (0,97 - VŠS) i računovodstvenih referenata (0,897 - SSS). Naime, smatramo kako bi državni službenici, voditelji materijalno financijskog poslovanja, viši stručni referenti i računovodstveni referent trebali biti u okviru Uredbe o radnim mjestima u državnoj službi u čl. 9. koji se odnosi na tijela sudbene vlasti jer radni zadaci ove vrste službenika u pravosuđu su specifični i kompleksniji te imamo veliku odgovornost za materijalno-financijsko poslovanje pravosudnog tijela. Uvijek smo bili strpljivi i odrađivali sve zadatke u zadanim rokovima, ali Vas sada molimo i tražimo da situaciju shvatite ozbiljno, budući dugi niz godina slušamo obećanja o pripremi Zakona o plaćama za državne službenike i namještenike gdje bi trebalo doći do povećanja koeficijenata (ali mi ćemo i tu biti zakinuti, jer ako povećanje ide linearno mi nećemo nikada dobiti 9%, povećanja iz 2019. god. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća. Ovo je savjetovanje s javnošću o Obrascu prethodne procjene za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.
13 DARKO PERANIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, smatram da su sudski savjetnici najviše podcijenjeni te ne treba čuditi što se nitko ne javlja na natječaje. Njihova primanja su zaprepašćujuće niska u usporedbi s drugim državnim/javnim službenicima i namještenicima uključujući i mene kao tajnika školske ustanove (čini mi se da učitelji s položenim stručnim ispitom imaju veću plaću nego sudski savjetnici kad se sve zbroji). Smatram da svi pravnici u državnim/javnim službama koji su položili pravosudni ispit trebaju imati veća primanja, da položen pravosudni ispit treba zakonski odrediti kao obavezno podizanje plaće na svakom radnom mjestu čiji je uvjet završen pravni fakultet. Treba uzeti u obzir da sada posao tajnika ne zahtijeva sam po sebi polaganje državnog stručnog ispita ili pravosudnog ispita, pa su tako tajnici u povoljnijem položaju u odnosu na pripravnike koji moraju položiti stručni ispit. Nije stoga pošteno niti da u početku tajnici imaju veću plaću od npr. učitelja pripravnika kojem je polaganje stručnog ispita uvjet za nastavak zaposlenja, što je trenutno slučaj. Ipak, tajniku školske ustanove bi nakon položenog državnog stručnog ispita trebalo izjednačiti plaću s učiteljem koji je položio stručni ispit, a polaganje pravosudnog ispita bi se trebalo dodatno vrednovati, pogotovo što nitko osim sudskih savjetnika nema pravo na mjesec dana plaćenog dopusta radi polaganja pravosudnog ispita. Ponavljam da su sudski savjetnici svojom plaćom poniženi apsolutno i u odnosu na sve. Pošten način za vrednovanje pravosudnog ispita tajniku školske ustanove bi bila plaća učitelja mentora. Sam posao tajnika školske ustanove koji trenutno radim je nedovoljno normiran, bez mogućnosti napredovanja te podcjenjujuće plaćen u odnosu na ostale kolege koji rade u školama. S poštovanjem, Darko Peranić Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća. Ovo je savjetovanje s javnošću o Obrascu prethodne procjene za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.
14 Cecilija Pavić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Zašto se diskriminiraju voditelji računovodstva i tajnici sa VSS, odnosno zbog čega je koeficijent VSS voditelja računovodstva i tajnika manji od VSS učitelja i stručnih suradnika? Predlažemo sistematizaciju i jasno preciziranje radnih zadataka pojedinog radnog mjesta kako bi se napokon stalo na kraj i da plaće tajnika i računovođa u školama treba izjednačiti s plaćama stručnih suradnika, jer su oni najvažniji suradnici ravnatelju za sva pravna i financijska pitanja. U školama je zaposlena jedna računovotkinja i jedna tajnica, koji rade ogroman obujam poslova bez ikakvih zamjena za bolovanje i godišnjih odmora, te bez prava na prekovremeni rad koji MZO ne dozvoljava računovođama i tajnicama u školama. Posao se odrađuje prekovremeno iz razloga neprekidnog posla koji mora biti odrađen u određenom roku bez prava na bolovanje ili godišnji odmor. Trebalo bi povećati koeficijent zbog složenosti poslova. Obzirom da sam u kontaktu s velikim brojem voditelja računovodstva želim napomenuti kako većina odlazi iz škola i za njih je vrlo teško naći zamjenu. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća. Ovo je savjetovanje s javnošću o Obrascu prethodne procjene za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama.
15 POTOČNICA FIOLIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja bi se trebalo propisati koji se točno poslovi obavljaju i u čijem su zaduženju isti, taksativno ih pobrojati kako bi isti postali mjerljivi. Opis poslova koji se danas obavljaju u školama prelaze okvire onih propisanim postojećim Pravilnikom o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi. Potrebno je omogućavanje napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati, rasterećenje radnog mjesta tajnika, zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata u svim školama. Tajnicima ne raste plaća npr. polaganjem stručnih ispita, npr. za upravljanje arhivskim gradivom. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Učestalo se to radi u slobodno vrijeme. Plaće tajnika i računovođa u školama treba izjednačiti s plaćama stručnih suradnika, jer oni i jesu najvažniji suradnici ravnatelju za sva pravna i financijska pitanja., omogućiti im napredovanje u struci. Potočnica Fiolić Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća.
16 Mia Bratinčević Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Kao tajnik (osnovno)školske ustanove, prvo bih voljela izraziti nezadovoljstvo samim nazivom radnog mjesta koje, itekako, zvuči podcjenjivački. Nadalje, apsolutno je nepravedno (i nelogično) da za istu stručnu spremu zaposlenici kod istog poslodavca imaju različit koeficijent. Štoviše, nepravedna je i činjenica da je osoba s VSS, zaposlena na puno radno vrijeme (40 sati tjedno) na radnom mjestu stručnog suradnika, koja je obvezna biti na svom radnom mjestu 30 sati tjedno i ima pravo na prijenosno računalo, dok osoba s istom stručnom spremom na radnom mjestu tajnika školske ustanove/voditelja računovodstva koja je također zaposlena na 40 sati tjedno mora biti u školi svih 40 sati te nema pravo na prijenosno računalo (bez obzira i na stupanje na snagu Uredbe o uredskom poslovanju). Također, može li mi netko reći na temelju kojeg zakonskog ili podzakonskog propisa se zabranjuje plaćanje opravdanog prekovremenog rada nenastavnom osoblju? Izrazila bih i nezadovoljstvo nemogućnošću napretka na već spomenutim radnim mjestima. Bez obzira na količinu truda, vremena i znanja koje ulažete u svoj profesionalni razvoj, plaća vam uvijek ostaje ista (što je definitivno demotivirajuće, a ponajviše zbog toga što se profesionalno unaprijeđujete isključivo u svoje slobodno vrijeme). Naposljetku, smatram da bi se prvo trebale povisiti plaće pomoćno-tehničkom osoblju jer većina spremačica ni u ovom trenutku nema niti minimalnu plaću u RH. Kada bi njihove plaće osigurale mogućnost dostojnog života, sigurna sam da bi i zaposlenicima s visokom stručnom spremom bilo zajamčeno njihovo ustavno pravo - pravo na zaradu kojom mogu osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život! Nakon svega navedenog, predlažem izmjenu naziva radnog mjesta tajnik školske ustanove u stručni suradnik za pravne poslove (samim time predlažem izjednačenje koeficijenta s već postojećim stručnim suradnicima); izjednačenje tjednog radnog vremena odrađenog u školi za stručne suradnike i administrativno osoblje (30 sati tjedno); ostvarenje prava na korištenje prijenosnog računala; mogućnost napredovanja jednakog kao i ostalim zaposlenicima s visokom (ili višom) stručnom spremom u školama te molim za što skoriju izmjenu i dopunu Pravilnika o djelokrugu rada tajnika i administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi jer isti nije mijenjan već 9 godina, a izmjene su prijeko potrebne s obzirom na vrstu i količinu novog posla koji se svake godine, ponajviše primjenom europskog prava, mahom udvostručuje. S poštovanjem, Mia Bratinčević, univ. mag. iur. Primljeno na znanje Vaše će se primjedbe vezane uz naziv radnog mjesta tajnika školske ustanove kao i pripadajući koeficijent razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća.
17 Ivana Cvitanovic Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama S obzirom na opseg poslova koje tajnistvo i racunovodstvo vode i rade smatram da nam se koeficijenti trebaju izjednaciti s uciteljima jer je evidentno da smo u diskriminatornom polozaju s obzirom na odgovornost i opseg poslova koje obavljamo. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
18 BISERKA KÖNIG Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Postojeći Pravilnik o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi nikako nije u skladu sa poslovima koji se danas obavljaju u školama iz razloga što se opseg i količina posla višestruko povećao. U sustavu obrazovanja bi se trebalo propisati koji se točno poslovi obavljaju i u čijem su zaduženju isti, taksativno ih pobrojati kako bi isti postali mjerljivi. Stalno se uvode neke nove aplikacije, nova zaduženja, novi propisi koje većinom moramo samostalno savladavati bez adekvatne podrške, od nas se očekuje da smo porezni stručnjaci, financijski stručnjaci, pravni i informatički stručnjaci, a imamo najmanje plaće za količinu poslova koje obavljamo često i izvan radnog vremena jer su rokovi za izvršavanje poslova u redovnom radnom vremenu prekratki. Prekovremeni rad nam nije plaćen! Mi nemamo zamjene za bolovanje ni za godišnji odmor. Godišnji odmor ne smijemo koristiti za vrijeme nastavnih dana, a u vrijeme nenastavnih dana ne stignemo ga iskoristiti zbog količine radnih obveza. U slučaju odlaska na bolovanje, isplaćuje se umanjena plaća, a sav zaostali posao čeka i mora ga se obaviti nakon povratka s bolovanja uz redovni posao bez ikakve naknade. Postoji i točno vrijeme kad ne smiješ biti bolestan, npr. kad se obračunava plaća, kad se rade financijski izvještaji ili rebalansi… Opseg poslova u školama je davno prerastao da ga obavljaju jedan voditelj računovodstva i jedan tajnik. U drugim institucijama ti se poslovi obavljaju u nekoliko odjela sa cijelim timom ljudi, a često nam se nameću i poslovi od strane Osnivača koji nisu predviđeni ni postojećim Pravilnikom. U školama rade i voditelji računovodstva sa srednjom stručnom spremom koji rade jednaki posao kao i oni sa VŠS i VSS. Razlika u plaći je značajna. Da li je i odgovornost voditelja računovodstva sa SSS time manja i da li radimo manje? Zašto se diskriminiraju tajnici i voditelji računovodstva sa VSS, odnosno zbog čega je koeficijent VSS tajnika i voditelja računovodstva manji od VSS učitelja i stručnih suradnika? Mogu li se točno taksativno pobrojati radni zadaci tajnika ili voditelja računovodstva u usporedbi s točno taksativno pobrojenim radnim zadacima npr. stručnog suradnika knjižničara i na taj način objasniti razliku u koeficijentu za istu razinu obrazovanja? Ukoliko ne, kako je moguće da diploma VSS Pravnog ili Ekonomskog fakulteta može vrijediti manje od diplome VSS Učiteljskog fakulteta? Isto tako, velika je razlika u količini poslova (od izrade plaća i naknada, obračuna bolovanja, obustava, putnih naloga, ulaznih/izlaznih računa, inventura…) koji se obavljaju u školama sa npr. 400 i više učenika, 80-ak i više zaposlenika, sa više područnih škola nego li u manjim školama sa 150-200 učenika i 30-ak zaposlenih. Trebalo bi omogućiti zapošljavanje administrativno-računovodstvenog referenta ili adekvatno povećati plaću voditeljima računovodstva i tajnicima koji rade u tako velikim školama. Predlažemo sistematizaciju i jasno preciziranje radnih zadataka pojedinog radnog mjesta kako bi se napokon stalo na kraj da sve poslove koji se ne mogu dodatno platiti učiteljima prestanu obavljati tajnici ili voditelji računovodstva škola. Primljeno na znanje Prijedlozi vezani za nazive radnih mjesta i plaće razmotrit će se pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (sistematizacija, opis poslova, količina posla, zapošljavanje i dr.) nisu predmet Zakona o plaćama.
19 IVONA KRUŽLJAK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Tajnici su tajnici ustanove, a ne ravnatelja, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je najniži u odnosu na tajnike drugi ustanova. Ako je propisana stručna sprema koju tajnik mora imati, onda bi prema tome trebao biti i plaćen, a ne da se stručna sprema tajnika vrednuje manje nego ostalih u sustavu obrazovanja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Postoje prešutni poslovi, pa je tako tajnik uvijek u školama "nadređen" pomoćnom i tehničkom osoblju, te bi i za to trebao biti plaćen. Tajnicima ne raste plaća polaganjem stručnih ispita, npr. za upravljanje arhivskim gradivom, niti za položen stručni ispit Stručnjaka zaštite na radu. Poslovi tajnika i računovođa ovisi i o broju učenika i broju zaposlenih u školama jer ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi jer osnovne imaju i prehranu, a također razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika ili u školama koje imaju Glazbeni odjel u svom sastavu. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok u srednjim ima, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. Tajnici su često ravnatelji iz sjene i predsjednici Školskog odbora iz sjene. Obavljaju veliki broj poslova za koje su drugi plaćeni. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog obima posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. Tajnici rade i za vrijeme bolovanja i godišnjeg odmora. Tajnika nitko u školi ne može zamijeniti i sve što ne odradi dok je na bolovanju, dočeka ga. To je pokazatelj opsega poslova. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Tajnik je "duša škole". Posrednik kod svih odnosa. i trebalo bi uskladiti njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne. Pomoćno i tehničko osoblje je strašno podcijenjeno i preopterećeno. Zbog zabrane zapošljavanja u javnim službama, nedovoljan broj pomoćnog i tehničkog osoblja radi. Plaće tajnika i računovođa u školama treba izjednačiti s plaćama stručnih suradnika, jer oni i jesu najvažniji suradnici ravnatelju za sva pravna i financijska pitanja. Osim toga treba se omogućiti tajnicima i računovođama plaćanje prekovremenog rada. Potrebno je plaće administrativno tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Primljeno na znanje Prijedlozi vezani za nazive radnih mjesta i plaće razmotrit će se pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (sistematizacija, opis poslova, količina posla, zapošljavanje i dr.) nisu predmet Zakona o plaćama.
20 BERNARDA Bernardić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja rade „Voditelji računovodstva školske ustanove“ koji uz pomoć tajnika vode školu. U školama je zaposlen jedan računovođa, koji radi ogroman obujam poslova bez poslova bez ikakvih zamjena za bolovanje i godišnjih odmora, te bez prava na prekovremeni rad koji MZO ne dozvoljava računovođama i tajnicama u školama. Posao se odrađuje prekovremeno iz razloga neprekidnog posla koji mora biti odrađen u određenom roku bez prava na bolovanje ili godišnji odmor. Računovođa je poslovno odgovoran Ravnatelju ustanove, osnivaču škole u mojem slučaju Grad Zagrebu, te MZO-u, HZZO-u, EOJN,HZZZ-u, Poreznoj upravi, Ministarstvu financija, Fini, Mirovinskom i ostalim ustanovama prema potrebi poslova koje navedene ustanove zahtijevaju od računovođa u školama. Obujam poslova je opširan i vrlo raznolik što iziskuje veliku količinu znanja i svakodnevnog učenja. Posao u računovodstvu obuhvaća: 1.Knjiženje poslovnih promjena kroz dnevnik i glavnu knjigu slijedom vremenskog nastanka na temelju vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava te kontrola istih (računi, izvodi iz banke…) 2.Vođenje pomoćnih knjiga, odnosno analitičkih knjigovodstvenih evidencija a) dugotrajne nefinancijske imovine po vrsti, količini i vrijednosti b) kratkotrajne nefinancijske imovine (zalihe materijala, sitan inventar) po vrsti, količini i vrijednosti c) vođenje knjige izlaznih računa i obračuna potraživanja d) unos i knjiženje ulaznih računa 3. Matematička provjera ulaznih računa 4. Praćenje likvidnosti 5. Plaćanje obveza 6. Izrada izlaznih faktura te praćenje naplate istih 7. Izrada svih statističkih izvještaja 8. Blagajničko poslovanje (uplatnice, isplatnice) 9. Blagajničko poslovanje – knjiženje blagajne 10. Izdavanje putnih naloga 11. Vođenje evidencije izdanih putnih naloga, obrada, te isplata naknada po istima 12. Obračun i isplata plaće i ostalih naknada a) osnovna plaća b) bolovanja na teret poslodavca c) smjenski rad, prekovremeni rad… d) posebni uvjeti rada e) bolovanje preko 42 dana f) izrada obrasca i zahtjeva za refundaciju od HZZO-a g) naknada za trošak prijevoza h) jubilarne nagrade, otpremnina, pomoći… i) obračun i isplata ostalih materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora (prijevoz zaposlenika) 13. Obračun i isplata ugovora o djelu i autorskog honorara 14. Sastavljanje i slanje JOPPD obrasca – Porezna uprava 15. Vođenje IP kartica zaposlenika 16. Vođenje poreznih kartica 17. Praćenje zakonskih propisa posredstvom literature i seminara 18. Računovodstveni poslovi – Pomoćnici u nastavi (isplata plaće, knjiženje, izvještaj) 19. Računovodstveni poslovi – Pripravnik mjera zapošljavanja HZZZ-o (isplata plaće, knjiženje, izvještaj) 20.Računovodstveni poslovi – Erasmus 21. Kontakti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Osnivačem, FIN-om, Bankom, Poreznom upravom... 22. Praćenje potrošnje energije, rashoda i prihoda. 23. Izrada rebalansa financijskog plana s projekcijom 24. Izrada rebalansa plana nabave s projekcijom 25. Izrada financijskog plana s projekcijom 26. Izrada plana nabave s projekcijom 27. Sastavljanje financijskih izvještaja + obrazloženje (4 puta godišnje) 28. Izvještaj o izvršenju financijskog plana + bilješke (2 puta godišnje) 29. Poslovi vezani za zaključivanje poslovnih događaja s danom 31. 12. 30. Obračun poreza na dohodak s plaćom za studeni za sve djelatnike 31. Pripremanje popisa imovine i obveza te evidentiranje promjena na imovini i obvezama na temelju izvještaja članova popisnog povjerenstva 32. Otvaranje nove poslovne godine: a)zaključivanje glavne knjige i pomoćne knjige b)izrada poreznih kartica te potvrda za porezne urede c) usklađivanje inventurnih lista s financijskim karticama d) usklađivanje inventure sa stvarnim stanjem e)obračun amortizacije OS i knjiženje iste f)knjiženje otpisa osnovnih sredstava i sitnog inventara g)zaključivanje poslovne godine h)izrada podataka za izradu završnog računa i)unos podataka u računalo 33.Ostali poslovi na zahtjev Ravnatelja, ministarstva, županije, grada… Razborito bi bilo povećati koeficijent zbog složenosti poslova. S obzirom da sam u kontaktu s velikim brojem voditelja računovodstva želim napomenuti kako većina odlazi iz škola i za njih je vrlo teško naći zamjenu (natječaji se ponavljaju). Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
21 Tanja Ivanović Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Podržavam promjene u Zakonu o plaćama u državnim i javnim službama jer su poslovi ureda u školama davnih dana prešli na viši nivo,a koji zahtijevaju svakodnevno primjenu novih znanja i vještina. Radim kao administrator škole, imam VSS i koeficjent 0,824. U mojem slučaju opseg poslova baziran je na stopostotnom radu i intervencijama u aplikacijama e-dnevnika,e-matice,huso baze, aplikaciji za odabir udžbenika, održavanju opreme škole, aplikacija e-upisa, školska natjecanja i Worldskills. Dodatne poslove oko osiguranja učenika, urudžbenog zapisnika i riznice neću posebno naglašavati jer očito je da se radi o jazu između naziva radnog mjesta i ispravnog opisa poslova obavljam. Nekadašnje izdavanje potvrda učenicima škole je stvarno passe, to se sada ionako samostalno izvlači iz e-matice. Za sve urede u školama (tajništvo,računovodstvo i administracija),a koji su svakodnevni support ravnatelju, učenicima i zaposlenicima potrebno je osim povećanja koeficijenata omogućiti i mogućnost napredovanja,jer zadovoljan tim je najbolji tim za svaku školu. Ljudi ionako uredno odrađuju svoje poslove, posjeduju za to znanja i vještine, rade na permanentnom usavršavanju kao i svi nastavnici te bi poticanje motivacije bila konačna kruna svega. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
22 Ivana Naglić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, molim da uzmete u obzir zahtjeve nas tajnika i kolega voditelja računovodstva, da nas izbavite iz ove diskriminirajuće situacije gdje smo, za istu stručnu spremu plaćeni manje, a suočeni s činjenicom da nam se opseg posla kontinuirano povećava, da nas se redovito imenuje za razne službenike, povjerenike, administratore, odgovorene osobe za unošenje podataka, da malo tko od nas koristi godišnji odmor ili bolovanje u pravom smislu te riječi. Prisiljeni smo raditi tijekom godišnjih odmora, bolovanja, odrađujemo prekovremene sate i pri tome volontiramo. Od nas se očekuje da znamo sve i da riješimo svaki novonastali problem u što kraćem roku, a uz svo znanje i sposobnosti koje posjedujemo, nemamo nikakvu mogućnost napredovanja kao kolege učitelji/nastavnici. Također, molim da ne zaboravite ni kolege administratore (SSS) koji su često prvi na "udaru" roditelja/učenika/nastavnika te zajedno s tajnicima i računovođama podnose teret povećanja opsega posla, a sve to za nepravedno nizak koeficijent i demotivirajuću plaću, dok istovremeno posjeduju vještine, znanja i sposobnosti koje su vrlo značajne za cjelokupno funkcioniranje škole. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
23 MTina Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Tajnici i računovođe u osnovnim i srednjim školama su sve više opterećeni većim brojem poslova za koje nisu plaćeni. Rastom škole u svrhu projekta, kao i dolaskom novih presuda i slično obim posla im se povećava zbog čega većina njih mora posao nositi i doma, a pravo na prekovremene nemaju bez prethodne suglasnosti ministarstva. Posao računovođe nije samo obračunati plaće kao ni tajnika napisat ugovore kao što većina misli. Imaju širok asortiman poslova koje nekad ni ne stižu a za većinu poslova su opterećeni dodatno i rokovima stoga smatram da im se treba povećati koeficijent i omogućiti pravo na prekovremeni. Moramo uzeti u obzir da naši godišnji i nisu odmor jer nekome uvik nešto treba i uvijek smo primorani nositi laptopa doma kako bi svima mogli biti uvijek na raspolaganju.Zbog tih i drugih nelogičnosti smatram da treba ozbiljno mijenjati Uredbu o nazivima ranih mjesta i koeficijentima službenika i namještenika u javnim službama Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
24 Ana Bartolović Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, iako su u obrazovnim ustanovama na radnim mjestima tajnika i voditelja računovodstva većinom zaposlene osobe s visokom stručnom spremom, koeficijent tajnika i voditelja računovodstva niži je od koeficijenata drugih odgojno - obrazovnih radnika. Tajnici obavljaju poslove vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Ono što nije propisano za niti jedno drugo radno mjesto prebacuje se tajniku, ali bez naknade. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju. No, unatoč obujmu, važnosti posla i odgovornosti koju imamo, ne plaćaju nam se prekovremeni, nemamo zamjene za vrijeme bolovanja (jer se naš posao ne može preuzeti u jednom danu, osobe s iskustvom uglavnom traže stalno radno mjesto, a kao zamjene se javljaju samo osobe koje nikad nisu radile u školi), nemamo godišnji bez radnih obaveza te su time naš trud i rad podcijenjeni, dok s druge strane prilikom zapošljavanja nemamo mentora niti razuman period preuzimanja posla već se očekuje da sve znamo već prvog radnog dana. Radimo poslove vezane uz zapošljavanje, nabavu (moramo biti stručnjaci za energente, prehranu, uredski materijal, higijenske potrepštine itd.), arhivsku građu, dostavljamo žurno podatke osnivaču i MZO kad zatraže, izrađujemo narudžbenice, provjeravamo ugovore dobavljača, izrađujemo putne naloge, izrađujemo dokumentaciju za Školski odbor, najčešće smo članovi svakog povjerenstva za zapošljavanje, izrađujemo nacrte svih akata i njihovih izmjena i dopuna, urudžbiramo i skeniramo, pregledavamo i šaljemo poštu, sastavljamo potvrde i razna očitovanja, odrađujemo i poslove vezane uz različite programe (produženi boravak, projekti i programi financirani od strane osnivača, erasmus itd.) itd. Ukratko, jedna osoba (s najnižim koeficijentom među radnim mjestima za koje se traži VSS) obavlja širok spektar poslova za koje bi trebalo biti zaduženo više različitih odjela. Isto se odnosi i na voditelje računovodstva. Potrebno je omogućavanje napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati, rasterećenje radnog mjesta tajnika, zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata u svim školama. Također, izrazito je bitno voditeljima računovodstva sa srednjom stručnom spremom (koji u školi vrlo vjerojatno rade već više desetljeća i koji realno u niti jednom periodu u godini ne mogu uzeti godišnji odmor bez da posao nose kući, a koji svojim znanjem i iskustvom često pomažu mlađim visokoobrazovanim kolegama) potrebno je povećati koeficijent jer su odgovorni u istom stupnju kao i njihovi kolege s visokom stručnom spremom, a koeficijent im je sramotno nizak. Tehničko osoblje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su često ispod minimalca pa je postalo sve teže pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne, a sve češće, i za upražnjena radna mjesta uopće nema zainteresiranih kandidata. Lijepi pozdrav Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, zapošljavanje, napreodovanje, korištenje godišnjeg odmora i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
25 DOROTEA PIKULA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, koeficijent tajnicima, voditeljima računovodstva, referentima mora biti povećan kako bi se izjednačili s ostalima i time spriječili odlazak kvalitetnog kadra iz sustava. Kako ne bi ponavljala sve što su kolege već napisali a s čim se u potpunosti slažem evo mog skromnog komentara koji mi je prvi prošao kroz glavu kako sustav nije jednak za sve ni unutar iste ustanove. Niti jedan zadatak koji je nastavnom osoblju plaćen ne prolazi bez nas u pozadini. Jedan od primjera je isplata naknada za rad na državnoj maturi… Predali smo financijska izvješća, napravili izvršenje proračuna i konačno možemo malo predahnut i odmorit na zasluženom godišnjem odmoru prije pripreme za novu školsku godinu ali ne,ne - evo uplate za probnu državnu maturu bez ikakvih uputa je li to bruto ili neto… Zovi, zivkaj i istražuj jer nastavnici znaju kako su ti novci na računu i žele ih što prije jer realno zaradili su ih nekoliko mjeseci prije… i evo izrađujem obračun koji je i meni DODATNO nametnut a nisam dobila ništa osim rečenice „hvala i žao mi je što su vam i to nametnuli, hvala ti“ od svoje ravnateljice. Rad nastavnika je trebalo dodatno platit u to uopće ne ulazim ali kako se putem zaboravilo i na nas koji to moramo isplatit, proknjižit, iskazat, prikazat, mijenjat planove i sve ostale poslove zašto se to isto kao i njima novčano ne vrednuje… Mi smo škola koja ima redovne radnike, radnike na projektu i vanjske suradnike, nekoliko projekata i aktivnosti a mi sami… U nekim drugim ustanovama u državi takav posao odrađivao bi cijeli jedan ured ljudi…. Kada pričam sa svojim prijateljima i spomenem kako sam u školi voditelj računovodstva i da škola ima tajnika njihovo je mišljenje tajnik se javlja na telefon, a ja kuckam plaće pa im nije jasno što imam tako puno posla…. I onda kažem ali tajnik je pravnik a ja sam jedini ekonomist u školi i onda svi ostanu u čudu i slijedi pitanje - kaj ti onda radiš sve ono što kod mene radi njih nekoliko? DA. Svako malo dolaze nam neki novi zadaci i nove tablice, izmjene i dopune postojećih zadataka … Smatram kako bi plaće nenastavnom osoblju (tajnicima, računovođama, referentima i pomoćno tehničkom osoblju) trebalo izjednačit na razini države sa sličnim poslovima i zadacima a kao motivirajuć faktor uvesti i neki oblik mogućnosti napredovanja… S poštovanjem Dorotea Pikula Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
26 Ivana Ivanković Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, tajnici i voditelji računovodstva školskih ustanova u nepovoljnijem su položaju u usporedbi s učiteljima i stručnim suradnicima, što je neprihvatljivo i diskriminirajuće. Nužno je povećati koeficijente tajnicima i voditeljima računovodstva te omogućiti napredovanje u zvanje mentora / savjetnika / izvrsnog savjetnika. U suprotnom prijeti mogućnost odljeva velikog dijela stručnog kadra. Već sada je jako teško naći zamjenu za ova radna mjesta. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
27 Valentina Vrhovac Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Ne znam više na koji način mijenjati naše stanje (koeficijent, obim posla i status). Pisanjem, dopisivanjem i pričanjem po kuloarima nikakve koristi. Možda treba izaći na ulicu i javno i glasno zatražiti promjene! Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća.
28 Mirjana Tomić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U obrazovnim ustanovama na radnim mjestima tajnika i voditelja računovodstva većinom su zaposlene osobe s visokom stručnom spremom. Koeficijent tajnika i voditelja računovodstva nije usklađen s koeficijentima drugih odgojno - obrazovnih radnika. Vidljivo je kako tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Tajnici obavljaju poslove vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju. No, unatoč obujmu, važnosti posla i odgovornosti koju imamo, ne plaćaju nam se prekovremeni, nemamo zamjene za vrijeme bolovanja, nemamo godišnji bez radnih obaveza te su time naš trud i rad podcijenjeni, a mi demotivirani. Potrebno je zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata u svim školama, omogućavanje napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati, kako bi se trenutna neodrživa situacija barem iole popravila. Voditeljima računovodstva sa srednjom stručnom spremom potrebno je povećati koeficijent jer su odgovorni u istom stupnju kao i njihovi kolege s visokom stručnom spremom. Tehničko osoblje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne, a sve češće, i za upražnjena radna mjesta nema zainteresiranih kandidata. Primljeno na znanje Prijedlozi vezani za nazive radnih mjesta i plaće razmotrit će se pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (korištenje godišnjeg odmora, zapošljavanje i dr.) nisu predmet Zakona o plaćama.
29 Toni Mataija Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nejasno je zašto u školstvu ravnatelji i stručni suradnici mogu napredovati po određenim kriterijima a isto nije omogućeno voditelju računovodstva i tajnicima koji bi po istim kriterijima ispunjavali uvjete: najmanje pet godina rada u ustanovi, kontinuirani profesionalni razvoj u posljednjih pet godina, aktivno sudjelovanje u unapređenju rada škole, objavljivanje članaka, sudjelovanje u određenim povjerenstvima. Također bi se mogao uzeti u obzir nalaz/mišljenje revizije, odjela za financije i/ili drugog odjela pri Osnivaču i na taj način odraditi uvid u rad radi utvrđivanja ispunjenosti uvjeta. Mentorstvo mlađim/novim kolegama (što je obzirom da smo dolaskom na radno mjesto prepušteni sami sebi postala standardna praksa), doprinos struci kroz rad, autorstvo i suautorstvo online edukacija, priprema i pisanje projekata, sudjelovanje i doprinos realizaciji rezultata projekta (svaki projekt ima i financijsko vođenje projekta, planiranje i sl.), Pripremanje i organizacija odnosno Vođenje ili koordiniranje javnog događanja u školi. Također mogu održati radionicu na temu financijske pismenosti ili određenih prava učenika ili neke druge u skladu sa svojim ostalim kompetencijama i interesima. U više od 50% aktivnosti koje provode nastavnici i stručni suradnici (a ulazi im u napredovanje) sudjeluju u nekoj mjeri i tajnici, voditelji računovodstva, administratori, jer niti jedno natjecanje, eu projekt, škola i zajednica, razne manifestacije u školi teško da se mogu odraditi bez barem jednog od njih. Svi ili velika većina dodatnih poslova su nastavnom osoblju dodatno i plaćeni, a administrativnom se trpaju pod redovan rad bez da je itko prije toga napravio „analizu opterećenosti“ osobe na tom radnom mjestu. Toni Mataija, dipl.oec. Voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Prijedlozi vezani za plaće razmotrit će se pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (napredovanje, mentorstvo, radionice i dr.) nisu predmet Zakona o plaćama.
30 Davor Jožić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Podržavam promjenu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Smatram da će doći do pozitivnih pomaka gdje će se otkloniti nepravedno postupanje prema radu i vrednovanje rada kroz plaću prema administrativno tehničkom osoblju. U većini osnovnih škola, ali i u srednjim školama je sve veća potreba za administrativnim i računovodstvenim referentima, jer se tajnici i voditelji računovodstva u školama opterećuju s obimom posla koji se teško može riješiti u redovno radno vrijeme. Znači da tajnici i voditelji računovodstva svoj posao rješavaju nakon radnog vremena, jer se ne stigne odraditi u redovno radno vrijeme. Kako je prošlo otprilike 11 godina kad su sniženi koeficijenti administrativno tehničkom osoblju kada su plaće bile iste kao i učiteljima/nastavnicima koji imaju položen stručni ispit. Administrativno tehničko osoblje je degradirano od smanjivanja koeficijenata koji su drastično sniženi. Svakako treba ispraviti nepravdu koja je počinjena i povećati koeficijente tajnicima i voditeljima računovodstva, nebitno koje su stručne spreme. Svi radimo isti posao, a razlikujemo se samo po plaći. Izjednačavanje koeficijenta na razini države mislim da će biti pozitivno i stoga predlažem da se to i napravi. Pravo za prekovremenim radom tajnika i voditelja računovodstva i dalje postoji pogotovo kada su u pitanju poslovi koji se ne stignu odraditi u redovno radno vrijeme, jer smo opterećni zahtjevima osnivača, države te stranaka, zaposlenika i učenika, a uz to svaki posao je vezan rokovima. Što je u većini slučajeva nemoguća misija odraditi u redovnom radnom vremenu. Također, mogućnost napredovanja tajnika i voditelja računovodstva u mentore. Mogući prijedlog je da se ne mora osnovati nova agencija koja bi pratila rad tajnika i voditelja računovodstva, već u sklopu postojeće agencije da se osnuje odjel koji će pratiti rad kao što prate rad učitelja/nastavnika prilikom napredovanja. Nadam se da će doći do promjena koeficijenata na bolje jer su mogući i odljevi s radnih mjesta tajnika i voditelja računovodstva. Danas je teško naći kvalitetan kadar koji će raditi u školi. Također, kada se objavi oglas nema ni puno kandidata za zapošljavanje na navedena radna mjesta kako je to nekad prije bilo. Moram napomenuti da se i ti koji prijave na natječaj, nemaju iskustva u radu u školama. Nadam se da nećemo gledati crne scenarije i da će sve dobro posložiti kako bi se kvalitetan kadar zadržao. Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća. Ostala pitanja koja se anvode (osnivanje nove agencije za praćenje rada tajnika i voditelja računovodstva, napredovanje, zapošljavanje i dr.) nije predmet navedenih propisa.
31 Ivana Vidoša Mučan Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U potpunosti podržavam promjenu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Smatram kako bi se novim Zakonom trebala otkloniti svakodnevna nepravda prema administrativnom osoblju u škola, a pogotovo prema zaposlenima u osnovnim školama, koje radi pod iznimnim opterećenjem zbog obima posla. U većini osnovnih škola zaposlen je samo jedan tajnik i voditelj računovodstva - bez referenata, niti administrativnog niti računovodstvenog, a posao nam se svakodnevno povećava i takva se tendencija i dalje očekuje s daljnjim promjenama. Za poslove koje se očekuje u školstvu da odradi jedna jedina osoba u drugim ustanovama postoje odjeli od skupine ljudi. Potrebno je propisati odgovarajući koeficijent za navedena radna mjesta, omogućiti napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati te zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata koji će djelomično rasteretiti radna mjesta tajnika i računovođa koji su preopterećeni svakodnevnim zahtjevima i poslovima. Smatram da sustav treba prepoznati kako škola kao javna ustanova ne može funkcionirati bez pravnog i financijskog stručnog suradnika. Iz količine komentara vidljivo je opće nezadovoljstvo radnika na radnim mjestima u administraciji školskih ustanova te je potrebno raditi promjene kako bi se kvalitetan kadar zadržao. Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća. Pitanje zapošljavanja i sistematizacije nije predmet navedenih propisa.
32 Darko Tukač Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Koliko je vidljivo iz predloženog Obrazaca prethodne procjene učinka za Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama (dalje u tekstu: „Obrazac“) u analizi postojećeg stanja, ali i cjelokupnom tekstu Obrasca naglasak je stavljen na osiguravanje načela jednake plaće za rad jednake vrijednosti. Ovdje bi želio istaknuti eklatantan primjer radnih mjesta kod kojih ovo načelo sukladno pozitivno pravnim propisima evidentno nije primijenjeno, a to su radna mjesta tajnika školskih ustanova i voditelja računovodstva školskih ustanova. Naime, opseg i složenost poslova navedenih radnih mjesta godinama se kontinuirano povećava i usložnjava što nije pratila adekvatna i objektivna procjena u vidu povećanja koeficijenta složenosti poslova tih radnih mjesta, komparirajući ista samo u sustavu obrazovanja (npr. stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja određeni su veći koeficijenti), ali i u cjelokupnom sustavu javnih službi. Nadalje, za gore navedena radna mjesta nije propisana mogućnost napredovanja (također, u sustavu obrazovanja ova mogućnost postoji za odgojno-obrazovne radnike) što djeluje vrlo destimulirajuće na rad zaposlenika na ovim radnim mjestima. Dakle, tajnici školskih ustanova nemaju nikakvu mogućnost napredovanja; istu plaću dobivaju cijeli radni vijek, a ona se uvećava samo za 0,5% po navršenoj godini staža. Ovo konstatacija je i u Obrascu navedena kao destimulirajuća, ali za službenike sa srednjom stručnom spremom, a ovdje je presudno naglasiti kako je za tajnike školskih ustanova lex specialis propisao visoku stručnu spremu (sveučilišni diplomski studij pravne struke ili specijalistički diplomski stručni studij javne uprave, podredno, preddiplomski stručni studij upravne struke). Dakle, mogu zaključiti kako se sve ono što je i u samom Obrascu detektirano kao negativan primjer kod sustava plaća u javnim službama odnosi upravo na navedena radna mjesta tajnika školskih ustanova i voditelja računovodstava školskih ustanova. Obzirom na ovu negativnu praksu dolazi do odljeva kvalitetnih zaposlenika s ovih radnih mjesta, a sužena je i mogućnost novog zapošljavanja kvalitetnih kadrova. Nadam se da će novi sustav plaća kvalitetnije i objektivnije vrednovati doprinos ovih radnih mjesta cjelokupnom funkcioniranju škole kao javne ustanove. Primljeno na znanje Upravo se i pristupa reformi sustava plaća kako bi se otklonile nelogičnosti sadašnjeg sustava plaća tj. kako bi se ispunilo načelo jednake plaće za jednak rad. Primjedbe o utvrđivanju adekvatnog koeficijenta za radno mjesto tajnika školske ustanove razmotrit će se pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te pratećih podzakonskih akata.
33 Valentina Vrhovac Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Ne treba puno priče drage kolege, dovoljno je to što Ministarstvo treba znati da ima kvalitetne i obrazovanje, pardon visoko obrazovane ljude na radnom mjestu tajnika i računovođe, te da ih treba kvalitetno platiti obzirom na vrstu i obim poslova koji rade. Nije to više nekadašnji tajnik koji je vodio kadrovsku službu i izdavao uvjerenja. Niti nije to više računovođa koji plaća račune i ima knjigu UR i IR. Naši poslovi su sad obilniji, zahtjevniji i proganjaju te i kad dodješ doma zbog rokova . Još sve ovisi kakav je kolektiv i ravnatelj. Naši koeficijenti MORAJU biti izjednačeni s koeficijentima VSS svih drugih djelatnika Ministarstva obrazovanja, ne samo učitelja i nastavnika. Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća.
34 NATAŠA KOVAČIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, definitivno treba napraviti kompletni preustroj plaća tajnika i voditelja računovodstva u školstvu. Naravno, početni koeficijent mora biti u skladu sa stručnom spremom jer je raspon stručnih sprema od SSS do VSS. Treba nekako rangirati plaće po broju učenika, zaposlenih i broju programa (recimo u sklopu škole gdje ja radim postoji Program predškole sa zaposlenih 5 odgojiteljica i 77 polaznika za čije vođenje nisu plaćeni a odrađuju ravnatelj, tajnik, voditeljica računovodstva, stručne službe, kuharice, spremačice...). To je samo jedan primjer. Sve primjere niti ne mogu tu nabrajati. Činjenica je da se opseg posla povećava, inflacija je ogromna, tako da smo mi sve potplaćeniji. Desi se da recimo voditelj računovodstva ili tajnik završi na dužem bolovanju i nema ga tko zamijeniti. Postoji kadar, ali potrebno je puno učenja da bi se neki poslovi obavljali, a datumi su tu i posao treba odraditi u roku odmah. Volim reči da smo mi u stvari neka vrsta zanatlija. Dugo učimo i brusimo zanat da bismo mogli odrađivati potrebno, a edukacije su nam svakodnevnica jer se propisi i zakoni mijenaju na dnevnoj bazi. Mišljenja sam da će se desiti odljev kadra ako se konačno nešto ne pokrene u pozitivnom smjeru oko naših plaća. Nadam se da netko to čita i da ima koristi od komentiranja. Srdačan pozdrav! Nataša Kovačić, voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa kojima će se utvrditi nazivi radnih mjesta i pripadajući koeficijenti za obračun plaća.
35 Ana Podnar Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je izjednačiti početni koeficijent za sva radna mjesta u sustavu kao što je nekada i bilo, adekvatno stručnoj spremi. Razlike se nelogične odmah u startu, a naručito dolaze do izražaja kroz razne dodatke i mogućnost napredovanja u struci što administrativnom osoblju u školstvu nije omogućeno. Razlike su ogromne pa se radi o nekoliko stotina eura razlike u plaći naspram nastavnog osoblja, a ne u nekim sitnim iznosima što je vrlo nepravedno i demotivirajuće. Toliko je novih poslova kroz zadnje desetljeće u sustavu koji su nastali od Europskih projekata, energetskih obnova i drugih "sitnih" projekata koje administrativno osoblje uspješno odrađuje, a što bi također trebalo uzeti u obzir. Primljeno na znanje Prijedlozi će se razmotriti kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
36 Tatjana Vugrinec Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Ovo je tema koju je apsolutno već davno trebalo riješiti… Svi nas podržavaju, a svi nas ponižavaju.. Što sam dulje u sustavu to je sve gore, sramotno je da tajnik i voditelj računovodstva jedva da imaju prosječnu hrvatsku plaću ( mislim da je trenutno imaju samo oni sa VSS ), ostali mogu to samo sanjati o SSS da i ne govorimo. Činjenica je da smo najpotplaćenije osobe u sustavu obrazovanja, a jedini smo na raspolaganju svima i stalno ( od zaposlenika, do osnivača, ministarstva i nadalje )… O korištenju GO u dužem periodu od 10 dana možemo samo ''sanjati''-jer uvijek je nešto što treba odraditi odmah, a o zamjeni za bolovanje uopće niti ne želimo razmišljati.. Nikada nije problem odraditi i povećani opseg posla, ali definitivno dodatne poslove treba i adekvatno financijski nagraditi-a ministarstvo ne želi platiti prekovremene sate za rad administrativno-tehničkog osoblja.. Zaključak je da definitivno treba povećati koeficijente tajnika i voditelja računovodstva svima i VSS i VŠS I SSS, jer svi bez obzira na stručnu spremu radimo isti opseg posla. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća.
37 MAJA ODAK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Prije svega, lijepi pozdrav svima. Smatram da bi se koeficijent tajnika i voditelja računovodstva u osnovnim i srednjim školama trebao u najmanju ruku izjednačiti s onim stručnih suradnika i nastavnika, a zbog opsega posla i odgovornosti koju taj posao nosi. Pravilnikom o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u srednjoškolskoj ustanovi taksativno je navedeno koji su to poslovi tajnika i voditelja računovodstva uz napomenu da konkretno u školi u kojoj radim nema ni administrativnog ni računovodstvenog referenta iako za zapošljavanje istih imamo sve uvjete no odbijeni smo od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja uz obrazloženje zabrane zapošljavanja u javnim službama, pa tako voditeljica računovodstva i ja radimo i njihove poslove, a za koje nismo dodatno ni primjereno plaćene. Tajnici i računovođe koji imaju referente u školama imaju manji opseg posla, manje su opterećeni, a za istu plaću. Također, poslovi tajnika i računovođa u iznad navedenom Pravilniku su se zadnjih godina učetverostručili te često svoj posao nosimo i doma. Druga stvar je mogućnost napredovanja. Opće poznato je da se i tajnici i voditelji računovodstva moraju stalno usavršavati jer moramo biti u toku s pozitivnim propisima i svim promjenama. Za to ne dobivamo nikakav poticaj ni nagradu pa nedostaje i motivacije. Dok s druge strane nastavnike i stručne suradnike se za njihov redovan posao nagrađuje i boduje za svaku apsurdnu sitnicu pa konkretno navodim primjer takvih potvrda koja se boduju u svrhu napredovanja nastavnika i stručnih suradnika od strane Agencije za odgoj i obrazovanje: "pružanje podrške kolegama u vidu kolegijalnog opažanja nastave, pomaganje nastavnicima drugih predmeta u vidu podrške, rješavanja nastavničke i razredničke problematike, pružanje podrške kolegama u provedbi ekskurzija i izleta te individualno savjetovanje u rješavanju zajedničkih razredničkih problema i predlaganje teme za sate razrednika, sudjelovanje u kolegijalnom vrednovanju praćenjem nastave i davanje povratnih informacija i sl." su samo od nekih apsurdnih primjera temeljem kojih se nastavnici boduju za naoredovanje i samim time povećanjem plaće. Zar im to nije redovan opis posla?! Zašto ih se dodatno nagrađujei boduje ako su kolegi u zbornici dali neki savjet!? Smatram da je ovo ponižavajuće, degradirajuće te demotivirajuće za nas koji smo na svojim radnim mjestima "zacementirani", a daleko više se usavršavamo. Konkretno, navodim za sebe, uz moj redovan djelokrug rada ja sam također morala položiti i stručni ispit za djelatnika u pismohrani (nije mi se koeficijent povećao, a taj stručni ispit je uvjet da ostanem na radnom mjestu tajnika), zatim sam polagala svojedobno i stručni ispit za gospodarenje otpadom pa sam i Povjerenik za otpad, Službenik sam za zaštitu osobnih podataka, Službenik informiranje, Specijalist zaštite na radu - i sve sam to polagala na radnom mjestu tajnika i sve te funkcije obnašam mimo redovnog opisa posla no bez ikakve mogućnosti napredovanja i bez ikakve dodatne zarade. Također sam i odgovorna osoba za elektronički unos i ažuriranje podataka u Središnji registar državne imovine, donedavno dok nisam delegirala nekom drugome bila sam i osoba za prijavljivanje nepravilnosti, no i dalje ja vodim svu dokumentaciju vezano uz potonje jer je to nastavnicima i stručnim suradnicima "prekomplicirano". Nastojim svoj posao obavljati savjesno i odgovorno no postaje sve teže i teže ići u korak sa svime te se nekada moj radni dan doslovno svodi na trijažu i "gašenje požara", a sve češće se potkradaju i greške. Resorno ministarstvo i sindikati nemaju sluha za nas "administrativce" te smo često tako drugorazredno i diskriminirajuće gledani u očima nastavnika pa nas traže da im kopiramo ispite, popravljamo kopirku, glavni smo kad nestane wc-papira u wc-u i sl. Nadalje, postalo je jako teško naći zamjenu za naša radna mjesta jer se radi u više različitih programa, posao nije nimalo jednoličan, često se skače s jednog na drugo pa tako novoj, mladoj osobi bez ikakvog iskustva teško je pohvatati konce, a kao posljedica toga zove nas se i sa bolovanja i godišnjih odmora jer zamjene jednostavno nema. Nastavno na sve iznad navedeno nadam se da će se naš odgovoran i predan rad napokon vrednovati na odgovarajući način. Unaprijed zahvaljujem. Lp. Primljeno na znanje Kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa provest će se novo vrednovanje radnih mjesta prema međunarodno priznatoj metodologiji i otkloniti nedostaci u sadašnjem sustavu plaća.
38 Ivana Vrhar Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Radno mjesto voditelja računovodstva III. vrste koeficijent 0,921 treba uskladiti, sramotno je niski s obzirom na poslove koje obavljamo. Izbačeni smo iz Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova NN 119/2019., pitam se zbog čega, tehničko osoblje je ostalo u Uredbi. Novom Uredbom od 02. ožujka 2023. povećani su koeficijenti tehničkom osoblju 5 %, sada je razlika u neto plaći između voditelja računovodstva SSS /37 godina staža/ i domara 40 eura. Voditelji računovodstva preopterećeni su količinom posla i rokovima a u drugim institucijama takav obujam posla rade po nekoliko odjela sa cijelim timom ljudi. Degradiraju se radna mjesta a zapravo su uz ravnatelja, tajnika i voditelja računovodstva na prvom mjestu funkcioniranja rada škole. Naša uloga je daleko bitnija a što se tiče količine posla, radnih prava diskriminirani smo naspram nastavnog osoblja. Smatram da treba raditi na tome da se uklone nejednakosti u koeficijentima složenosti poslova i općenito plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Koeficijent radnog mjesta treba vezati uz opseg posla, a ne stručnu spremu. Npr. računovođa sa SSS i VSS rade potpuno isti posao, a razlika u plaći je značajna. Opseg posla tajnika i računovođa u školskim ustanovama prelazi okvire koji su nabrojani u Pravilniku o djelokrugu rada te se konstantno povećava. Adekvatno tome raste i naša odgovornost koja nije proporcionalno popraćena odgovarajućim koeficijentom i plaćom. Također tajnici i računovođe nemaju zakonski predviđenu mogućnost napredovanja, plaćen prekovremen rad. Kako bi školska ustanova radila u skladu sa propisima koji se neprestano mijenjaju, tajnici i računovođe imaju obvezu usavršavanja, educiranja i praćenja šume propisa. Vrlo često smo u stjecanju novih znanja koja su nam potrebna kako bi odgovorno obavljali svoj posao prepušteni sami sebi. Odlazak na godišnji odmor za nas je nemoguća misija. Kolegice i kolege gube entuzijazam za obavljanje svog posla budući se dodijeljenim nam koeficijentom jasno poručuje kako smo u odnosu na nastavno osoblje degradirani. Situacija je pomalo apsurdna tim više što smo prvi suradnici ravnatelja te našim zajedničkim trudom i radom svaka ustanova normalno funkcionira. Nastavno na prethodno rečeno nadam se da će se naš odgovoran i predan rad napokon vrednovati na odgovarajući način. Opseg posla se konstantno povećava, pogotovo zadnjih godina, škole se uključuju u razne projekte pa uz sve redovne poslove tajnici i računovođe imaju puno drugih poslova koje moraju pravovremeno i savjesno odraditi bez ikakve dodatne naknade ili motivacije za dodatni rad. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Ne postoji mogućnost zamjena, pa ne mogu niti ići na godišnji, nerijetko se događa da si pišu GO, a zapravo rade te dane, ne postoji mogućnost plaćanja prekovremenog rada, a sve što obavljamo-obavljamo zato što je to naš posao kojega često nosimo sa sobom kući da bi sve na vrijeme bilo odrađeno. Nije problem obavljati svoj posao ni kada se obim poslova poveća, ali je potrebno to nagraditi prekovremenim radom ili dodacima na plaću, kao što imaju svi ostali zaposlenici školskih, ali i drugih ustanova... Nadalje pod hitno ukinuti rad na pola radnog vremena, jer uz današnje obaveze voditelja računovodstva i tajnika to bi trebalo zakonom zabraniti i velikim slovima napisati da tajnici i voditelji računovodstva moraju raditi u jednoj školi na puno radno vrijeme.... Apsolutno je sramotno da voditelji računovodstva i tajnici, koji su najzaslužniji za neometan rad škole, imaju manji koeficijent od odgojno - obrazovnih djelatnika budući da se radi o istom stupnju obrazovanja! Posao je izuzetno odgovoran, kraća bolovanja praktički nemoguća jer je posao nemoguće naučiti u kratkom razdoblju. Nosimo posao kući jer su prekovremeni zabranjeni a posao je kroz godine višestruko narastao. Radimo i u struci i van struke! Administriramo niz stvari koje nemaju veze sa našim radnim mjestom i uskačemo svima kad god je potrebno, obrazujemo nove ravnatelje, godišnji nemamo, uvijek smo na raspolaganju da bismo bili plaćeni ispod svake razine! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
39 Ines Sajko Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, podržavam donošenje propisa koji će, nadam se pošteno urediti i ujednačiti plaće u javnim i državnim službama. Ukoliko se to odradi potrebno je uzeti u obzir specifičnosti pojedinog javnopravnog tijela i propisati dodatke za radnike koji se njima bave. Osvrnut ću se kao primjer na svoje radno mjesto. Trenutni koeficijent tajnika uređen Uredbom je neprimjeren s obzirom na vrstu i opseg osnovnog poslova koji tajnici odrađuju, napredovanje i nagrađivanje nije moguće, zakida nas se za osnovna prava iz radnog odnosa i dr. Sve to djeluje demotivirajuće i ponižavajuće, pa očekujem od ovog zakona da, za početak osigura jednaku plaću za istu stručnu spremu i rad jednake vrijednosti. Sljedeći korak bi bio unutar svakog pojedinog sektora prepoznati broj korisnika u tijelu (kao što je to za ravnatelje uređeno u Uredbi) i nagraditi dodatni rad koji proizlazi iz specifičnosti pojedinog tijela (npr. glazbene škole, dvojezičnost, poslovi za osnivača- program Produženog boravka i sl.). Hvala! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
40 VALENTINA NIŽIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, koeficijenti voditelja računovodstva, tajnika, administrativnih i računovodstvenih radnika moraju se povećati i uskladiti sa drugim službama. U većini škola zaposlen je jedan tajnik i jedan računovođa, bez obzira na broj učenika ili zaposlenih. U školama bi trebalo omogućiti zapošljavanje dodatnih radnika, što Ministarstvo ne odobrava, ili povećati koeficijent tajnicima, računovođama i ostalim administrativnim radnicima s obzirom na broj učenika ili zaposlenika. Svakim danom se posao samo gomila i bude situacija da se ne stigne sve odraditi u radnom vremenu s obzirom na sve moguće rokove pa se mora raditi prekovremeno, a to naravno nije plaćeno. Potrebno je plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
41 IVA MAĐEREK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U Pravilniku o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima samo su djelomično navedeni poslovi voditelja računovodstva i administrativnog/računovodstvenog radnika i tajnika. Pravilnik je iz 2014. godine te se situacija do sada znatno promijenila, a opseg poslova iz godine u godinu sve veći. Osim što ti zaposlenici moraju obavljati široku paletu poslova, budući da su uz ravnatelja stup škole i njihova radna mjesta su neophodna za djelovanje škole kao ustanove, tim zaposlenicima dodjeljuju se funkcije povjerenika za ostvarivanje prava na pristup informacijama, osobe zadužene za nepravilnosti čime se opseg posla dodatno povećava. Tim zaposlenicima plaćanje prekovremenog rada je zabranjeno, iako se posao učestalo obavlja i kod kuće, jer uz poslove u uredu, primanje stranaka itd., u određenom periodu mjeseca nemoguće je obaviti neophodan posao. Pogotovo dok su u pitanju rokovi. Također, da bi zaposlenici na tim radnim mjestima obavljali dobar posao, nužna je dodatna edukacija, informiranost, ažurno praćenje izmjena i dopuna relevantnih zakonskih propisa. Sve to iziskuje puno vremena, stoga veliki dio zaposlenika sve to obavlja u slobodno vrijeme, jer u vrijeme radnog vremena to nije moguće. Također, tajnici i voditelji računovodstva nemaju ni mogućnost napredovanja čime su također stavljeni u nepovoljniji položaj. Smatram da bi koeficijent prethodno spomenutih radnih mjesta trebao bi biti barem izjednačen s koeficijentom stručnih suradnika. Jedino na taj način ti zaposlenici ne bi bili zakinuti. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
42 MARINA BENKOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Tajnici i voditelji računovodstva Škola, uz ravnatelja, neophodan su alat za funkcioniranje obrazovne ustanove. Riječ je visokoobrazovnim radnicima, pravne i ekonomske struke, koji u školstvu imaju neopravdano niski koeficijent! Učitelj sa položenim stručnim ispitom ima veći koeficijent od nas, što je sramotno s obzirom da većina Tajnika u školama ima položeni državni stručni ispit, ako ne i pravosudni. Tajnici i voditelji u računovodstva imaju kompleksan i široki opseg posla te u nekim školama, rekla bi većini, rade dva posla jer nemaju mogućnosti zapošljavanja administrativnog odnosno računovodstvenog referenta. Zbog navedenog, posao administrativnog referenta, kao dodatni posao obavlja tajnik, dok posao računovodstvenog referenta obavlja voditelj računovodstva i to bez ikakvih dodataka na plaću! Smatram da smo diskriminirani u odnosu na ostale odgojno-obrazovne djelatnike i općenito ostale djelatnike u drugim javnim službama s obzirom da je riječ o stručnim i savjetodavnim poslovima, poslovima koji utječu na rezultat i zahtijevaju posebna znanja. Moram istaknuti da u školama u kojima se provode posebni programi obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju te koje osim osnovnoškolskog programa provode i srednjoškolske programe, tajnik i voditelj računovodstva također moraju voditi računa o obvezama koje terete srednjoškolske ustanove te posebnostima takvih škola! U takvim školama za tajnike i voditelje računovodstva ne postoje razlike u koeficijentima kao kod drugih odgojno-obrazovnih djelatnika koji rade u redovnim školskim programima. Koeficijent odgojno-obrazovnih djelatnika koje radi u školama koje provode isključivo posebne programe obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju veći je u odnosu na koeficijent drugih odgojno-obrazovnih djelatnika škola koje provode redovne programe što, naravno, smatram i opravdanim s obzirom na profil učenika s kojima rade, no nema opravdanja za koeficijent 1,325 za tajnike i voditelje računovodstva. Zašto se ne uzima u obzir posebnosti rada tajnika i voditelja računovodstva u takvom sustavu? Molim da se uzme u obzir tajnike i voditelje računovodstva u školama koje provode isključivo posebne programe osnovne i srednje škole za učenike s višestrukim teškoćama u razvoju, izjednači koeficijent sa stručnim suradnicima u tim ustanovama te omogući napredovanje i odgovarajuće dodatke na rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
43 Ana Svat Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Inicijativa rješavanja pitanja o koeficijentima već je odavno trebala biti tema o kojoj se raspravlja. Naime u osnovnim školama na radnim mjestima voditelja računovodstva i tajnika većinom su zaposleni djelatnici s visokom stručnom spremom. Opseg posla u periodu od 5 godina udeseterostručio se, što nebi predstavljalo problem kada bi za taj posao bili adekvatno i plaćeni i nagrađeni. Od posla nitko ne bježi i da, rad u državnoj i javnoj službi predstavlja neku vrstu sigurnosti, pogotovo u ovo nesigurno vrijeme, ali to ne znači da trebamo samo šutjeti i trpiti stalno nametanje novih zadataka bez odgovornosti onih kojima je očito izvršavanje naših zadataka jako bitno. Neću popisivati sve naše zadatke jer će sigurno biti dosta kolega koji će si dati truda i pomno sve nabrojati ali činjenica je da toga ima napretek. Izjednačavanjem koeficijenta svih koji imaju VSS barem ne bismo bili manje vrijedni. Naime, nije li demotivirajuće obračunavati plaće kolegama (VSS) koji imaju pozamašno veću plaću od voditelja računovodstva (VSS). Znate, kada nam takve informacije ne bi prolazile kroz ruke možda bi nam bilo lakše, ovako nikako nije. Činjenica je da smo kontinuirano pod nekim pritiskom zbog kratkih rokova tako da posao konstantno nosimo doma, godišnji odmor u komadu ljeti postao je luksuz, o bolovanju niti ne razmišljamo (dobro da ne nosimo laptope i u bolnice s djecom) jer bez nas bi svijet propao. Izjednačite nas onda po stručnoj spremi, dozvolite nam isplatu prekovremenog rada i samo nas platite za ono što ZASLUŽUJEMO! Ana Svat, voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
44 Lana Martinović Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, Pravilnikom o djelokrugu rada tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima samo djelomično su navedeni poslovi tajnika, voditelja računovodstva i administrativnog/računovodstvenog radnika dok je u stvarnosti obujam poslova puno opširniji. Naime, od zaposlenika se očekuje stručnost u mnogim područjima i dodjeljuju im se funkcije kao što su stručnjak zaštite na radu, povjerenik za ostvarivanje prava na pristup informacijama, osoba zadužena za nepravilnosti itd. koje iziskuju dodatnu edukaciju i rad dok s druge strane ne postoji mogućnost dodatnog plaćanja takvog rada. Također, plaćanje prekovremenog rada je zabranjeno iako se posao često „nosi“ kući jer postoje periodi tijekom godine kada se zbog opsega posla ne stignu odraditi svi zadaci tijekom 40h tjednog radnog vremena. Budući da je riječ o zanimanjima kojima se obavljaju temeljni poslovi bez kojih niti jedna škola ne bi mogla funkcionirati koeficijent radnih mjesta trebao bi biti u najmanju ruku izjednačen s koeficijentom stručnih suradnika. Osim nižeg koeficijenta, za razliku od stručnih suradnika tajnici i voditelji računovodstva nemaju ni mogućnost napredovanja čime su također stavljeni u nepovoljniji položaj. S obzirom na navedeno, u potpunosti podržavam donošenje propisa kojim će zaposlenici biti adekvatno „nagrađeni“ za svoj rad, ali i potaknuti na još bolje i uspješnije rezultate rada. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
45 PELIKAN MIRELA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U potpunosti podržavam promjenu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Kao voditeljica računovodstva mogu reći da smo malo je reći potplaćeni za rad koji obavljamo. Tajnici, uz voditelja računovodstva su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su voditelji računovodstva i tajnici u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Posao i položaj računovođa i tajnika je podcijenjen te je sve manje osoba koje žele obavljati tako odgovoran posao. Ne plaćaju nam se prekovremeni, nemamo zamjene za vrijeme bolovanja, nemamo godišnji bez radnih obaveza. Potrebno je raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na činjenicu postignute razine obrazovanja i opsega poslova koje radnici obavljaju.( Velika je razlika u računovodstvu dali škola ima 200učenika i 20 učitelja ili 680učenika i 90 učitelja) Potrebno je omogućiti napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati te zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata koji će djelomično rasteretiti radna mjesta voditelja računovodstva i tajnika, a koji su preopterećeni svakodnevnim zahtjevima i poslovima. Potrebno je administrativno osoblje odvojiti od tehničkog u školama te pažljivo i detaljno razmotriti poslove koji se obavljaju, donijeti propise i povećati plaće kako bi se ljudi stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Mirela Pelikan Voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
46 Matea Lončar Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Podržavam promjenu u vidu napredovanja i "zauzdavanja" uhljebljivanja. Pravednijom raspodjelom sredstava, nagrađivanjem djelatnika koji zaista rade i nalaze svakodnevne načine olakšati posao svojim kolegama i samima sebi dolazimo do pravednijeg sustava državne i javne uprave. Tajnici u školama su na prvoj crti Ministarstvu,osnivačima,ravnateljima,roditeljima,učenicima...nemaju svoj godišnji, bolovanje nam je redovito oksrakterizirano kao rad od kuće iz kreveta koji se nikad ne plati jer nemamo pravo na prekovremene sate i nagrađivanja kao drugi odgojno obrazovni djelatnici. Napredovanjem u tajništvu i računovodstvu škole, smanjili bi se trenutni odljevi kvalitetnih i sposobnih radnika. Na dosadašnji način ljudi rade na tim mjestima dok ne steknu radni staž i sa stečenim iskustvom idu dalje, tražeći poslove na kojima će se nagraditi njihov trud i rad! Nastavnici uvijek imaju zamjenu, no tajnici i računovođe ju ne mogu tako lako naći jer se u proces nastave netko drugi brzo "ufura", a na radnim mjestima tajnika nerijetko nema zamjene jer ne postoji osoba koja u kratkom roku može svladati specifičnosti nekih ustanova. Ravnatelje ste nagradili s brojem učenika, povisili im plaće prema broju upisanih učenika, dok realno tajnici su ti koji od matica MZo do javnog registra sve rade. Bez odmora u nenastavne dane,bez napredovanja i bez poštivanja naših radnih mjesta izgubit će se kvalitetni djelatnici koji žele biti promjena tromom sustavu školstva! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
47 Damir Mikolji Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Istaknuto je da u sadašnjem sustavu plaća ne postoji mogućnost napredovanja. U odgojno-obrazovnom sustavu napredovanje je predviđeno isključivo za odgojno-obrazovne radnike. Svaka ustanova ima dva aspekta upravljanja, poslovodnu i stručnu. Nužno je omogućiti napredovanje u zvanju tajnicima škola, kako bi se prepoznala važnost poslovodne funkcije upravljanja školom. Navedeno doprinosi poboljšanju učinkovitosti odgojno-obrazovnih ustanova, omogućava uspostavu sustavnog modela mentoriranja kako tajnika škola, tako i ravnatelja, osigurava glatku tranziciju između novoizabranog ravnatelja i starog ravnatelja i daje značaju podršku (posebno novim) ravnateljima škola u svakodnevnom radu. Nadalje ističe se problem u plaćama, a rješenje tog problema je u objektivnom vrednovanju složenosti poslova odnosno određivanju koeficijenta koji odražava stvarnu složenost poslova. Koeficijent radnog mjesta tajnika škole je 1,325 i s obzirom na raznovrsnost i kvantitetu poslova, odnosno na samostalnost i odgovornost za obavljeni posao postavlja se pitanje na temelju kojih kriterija je određen (tako niski) koeficijent? Zašto je koeficijent tajnika škola niži od koeficijenta stručnih suradnika? Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
48 ZRINKA ŠARIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Opseg posla tajnika i računovođa u školskim ustanovama prelazi okvire koji su nabrojani u Pravilniku o djelokrugu rada te se konstantno povećava. Adekvatno tome raste i naša odgovornost koja nije proporcionalno popraćena odgovarajućim koeficijentom i plaćom. Također tajnici i računovođe nemaju zakonski predviđenu mogućnost napredovanja, plaćen prekovremen rad. Kako bi školska ustanova radila u skladu sa propisima koji se neprestano mijenjaju, tajnici i računovođe imaju obvezu usavršavanja, educiranja i praćenja šume propisa. Vrlo često smo u stjecanju novih znanja koja su nam potrebna kako bi odgovorno obavljali svoj posao prepušteni sami sebi. Odlazak na godišnji odmor za nas je nemoguća misija. Kolegice i kolege gube entuzijazam za obavljanje svog posla budući se dodijeljenim nam koeficijentom jasno poručuje kako smo u odnosu na nastavno osoblje degradirani. Situacija je pomalo apsurdna tim više što smo prvi suradnici ravnatelja te našim zajedničkim trudom i radom svaka ustanova normalno funkcionira. Nastavno na prethodno rečeno nadam se da će se naš odgovoran i predan rad napokon vrednovati na odgovarajući način. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
49 KAROLINA FILKO Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Pohvala za svaku inicijativu u smjeru rješavanja problema sramotno niskih koeficjenata tajnika i računovođa u školama. Opseg poslova tajnika i računovođa se znatno povećao zadnjih godina, te je uz potplaćenost drugi problem je neodobravanje zapošljavanja administrativno-računovodstvenih referenata. Jedna osoba više ne može obavljati opseg posla koji je potrebno, često se odrađuje prekovremeno ( naravno besplatno jer nam prekovremeni nisu odobreni). Veliki broj tanika i računovođa odlazi iz škola i za njih je jako teško naći zamjenu, fluktuacije po školama su sve češće jer na ovom koeficjentu uz ovaj opseg posla, razumno, ne žele se zadržati mnogi. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
50 Helena Devčić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Neophodno je utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U obrazovnim ustanovama na radno mjesto tajnika se mogu zaposliti samo osobe s VSS te podredno VŠS pravnog/upravnog usmjerenja. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju gdje se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Trenutni koeficijent tajnika i računovođa uređen Uredbom je neodgovarajući i sramotan s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram ostalih radnih mjesta u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je uvredljivo niski, i time demotivirajući. Napredovanje i nagrađivanje nije moguće. Prekovremeni rad je strogo zabranjen. Potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika sa VSS sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Ima i tajnika koji su položili državni stručni ispit, čak i pravosudni pa bi i to trebalo uzeti u obzir ili kroz povećanje koeficijenta ili određeni dodatak. Obim posla u zadnjih nekoliko godina se povećao do te mjere da se fizički ne stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele poštovati zadani rokovi, a dodatna zapošljavanja administrativnog osoblja u cilju rasterećenja tajnika se ne dozvoljavaju. Očekuje se da će posao namijenjen za dvije ili više osoba obaviti samo jedna osoba i to bez pogreške. Tajnici imaju obvezu usavršavanja, educiranja, praćenja izmjena propisa kako bi školska ustanova radila u skladu s propisima. Prečesto smo u stjecanju novih znanja potrebnih za obavljanje poslova prepušteni sami sebi bez nečijeg mentoriranja i uvođenja u posao i obavljeni posao ovisi o snalažljivosti i predanosti u radu samog tajnika (odnosi se na programe za koje ne postoje edukacije - ematica, registar zaposlenih, e-zdravstveno, e-mirovinsko, digitalni urudžbeni itd.) Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog okolnosti u kojima rade. Svakodnevne upadice "trebam samo ovo ili ono", nepridržavanje vremena za primanje stranaka i sl., rezultiraju time da se jedva stignu izvršiti važni poslovi, tj. oni koji stvarno spadaju pod djelokrug rada tajnika. Dakle, poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama te bi za isto trebali biti i adekvatno plaćeni. Čak se i administrativnom i tehničkom osoblju od 2019. godine isplaćuje dodatak na plaću, a sada u ožujku istima su povećani i koeficijenti. Jedino tajnici i računovođe niti imaju dodatak niti adekvatan koeficijent. Kolegice i kolege gube motivaciju sustavnim i kontinuiranim degradiranjem koeficijenta radnog mjesta koje je uz ravnatelja na prvom mjestu u funkcioniranju rada škole; tajnici su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su i tajnici i računovođe u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Prije desetak godina tajnici su imali isti koeficijent složenosti poslova kao i učitelji/nastavnici, ovisno o razini naobrazbe. Sve više dolazi do odlaska kvalitetnih osoba iz sustava upravo iz navedenih razloga pa je nužno raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na postignutu razinu obrazovanja i opsega poslova koje isti obavljaju. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
51 MARIJA GUNJAČA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U potpunosti podržavam promjenu Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama. Kao voditelj računovodstva mogu reći da smo malo je reći potplaćeni za rad koji obavljamo. Iz dana u dan novi propisi, projekti, programi ... a mi nemamo mogućnosti daljeg usavršavanja i napredovanja. Najmanje što očekujemo je izjednačavanje koeficijenata sa stručnim suradnicima u obrazovanju, mogućnost stručnog napredovanja i plaćene prekovremene. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
52 Suzana Mlakar Pičuljan Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U obrazovnim ustanovama na radnim mjestima tajnika i računovođe većinom su zaposlene osobe s visokom stručnom spremom. Koeficijent tajnika i računovođa nije usklađen s koeficijentima drugih odgojno - obrazovnih radnika. Koeficijente tajnika i računovođa hitno treba uskladiti sa plaćama ostalih stručnih suradnika jer smatramo da trebamo imati naziv i status stručnog suradnika. Tajnici, uz voditelja računovodstva su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su tajnici i voditelji računovodstva u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Vidljivo je kako tajnici i računovođe u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju gdje se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Trenutni koeficijent tajnika uređen Uredbom je neodgovarajući i sramotan s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram ostalih radnih mjesta u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je uvredljivo niski, i time demotivirajući. Posao i položaj tajnika i računovođa je podcijenjen te je sve manje osoba koje žele obavljati tako odgovoran posao. Ne plaćaju nam se prekovremeni, nemamo zamjene za vrijeme bolovanja, nemamo godišnji bez radnih obaveza. Na taj način ćete ostati bez kadra koji je sposoban obavljati navedene poslove, ali ga više neće htjeti obavljati jer nema nagrade niti dodatka za sve dodatne poslove koji nam se nameću uz svakodnevne redovne poslove. Osobe pravne i ekonomske struke odlaze iz obrazovanja jer su potplaćeni i podcijenjeni. Prije desetak godina tajnici i računovođe su imali isti koeficijent složenosti poslova kao i učitelji, ovisno o razini naobrazbe. Potrebno je raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na činjenicu postignute razine obrazovanja i opsega poslova koje radnici obavljaju. Potrebno je omogućiti napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati te zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata koji će djelomično rasteretiti radna mjesta tajnika i računovođa koji su preopterećeni svakodnevnim zahtjevima i poslovima. Smatram da sustav treba prepoznati da škola kao javna ustanova ne može funkcionirati bez pravnog i financijskog stručnog suradnika. Potrebno je preimenovati naziv radnih mjesta te administrativno osoblje odvojiti od tehničkog u školama te pažljivo i detaljno razmotriti poslove koji se obavljaju, donijeti propise i povećati plaće kako bi se ljudi stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
53 BRANKA TUŠEK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Radno mjesto voditelja računovodstva III. vrste koeficijent 0,921 treba uskladiti, sramotno je niski s obzirom na poslove koje obavljamo. Izbačeni smo iz Uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova NN 119/2019., pitam se zbog čega, tehničko osoblje je ostalo u Uredbi. Novom Uredbom od 02. ožujka 2023. povećani su koeficijenti tehničkom osoblju 5 %, sada je razlika u neto plaći između voditelja računovodstva SSS /37 godina staža/ i domara 40 eura. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
54 OSNOVNA ŠKOLA ZMAJEVAC Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U analizi postojećeg stanja ovog Obrasca točka 2. navodite "ne postoji mogućnost napredovanja službenika na radnom mjestu iste vrste.. već se napredovanje praktički provodi rasporedom službenika na neko rukovodeće radno mjesto", što niti to školstvu nije slučaj! Naime, računovođa, odnosno voditelj računovodstva (obzirom na veličinu škola u RH, većina ima samo voditelja računovodstva) nema mogućnost preraspodjele na neko rukovodeće mjesto. Jedino iznad je ravnatelj, a za to radno mjesto ne postoje kompetencije obzirom na obvezu 5 godina rada u nastavi. Nadalje, iako nemamo apsolutno nikakvu mogućnost napretka (Agencija nenastavnom osoblju ne organizira stručne aktive, nego u vlastitom aranžmanu ih lokalno organiziramo, te voditelj stručnog aktiva voditelja računovodstva i računovođa radi sve pro bono, dok su voditelji stručnih aktiva nastavnog osoblja itekako plaćeni), dužni smo imati edukacije tijekom godine (minimalno tri na državnom nivou) a za što često niti škola nema sredstava, niti voditeljima računovodstva navedene edukacije nikako ne mogu utjecati na plaću. Summa summarum snađi se, uči, čitaj, kontaktiraj sve i svakoga i to sve u svoje slobodno vrijeme - bez plaćenih prekovremenih sati i bez prava na pripremu (kao npr. nastavnici kojima se mimo norme koja je max 24h/tjedno prihvaća i priprema u punu satnicu). U točki 3.1. za cilj se navodi: "Izraditi pravedan, transparentan, motivirajući, financijski održiv i USPOREDIV sustav plaća u državnoj službi i javnim službama" a na što bih se ja nadovezala sa sa zamolbom izjednačavanja koeficijenata voditelja računovodstva u školstvu koji je 1,325 sa, na primjer, koeficijentom višeg stručnog suradnika za financijsko-računovodstvene poslove Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara (čiji je osnivač Vlada RH) koji je trenutno 1,800. Vidljivo je i svima jasno da voditelj i viši stručni suradnik ipak imaju razlike u rangiranju, a u navedenom slučaju je koeficijent znatno niži višem rangu! Osim neravnopravnosti u odnosu na ostale sektore, navela bih izrazito povećanje obima posla zadnjih godina, što ne ovisi samo o resornom ministarstvu (od kurikuluma, eksperimentalne nastave, e-škole... sve se to mora i knjigovodstveno pokriti) nego i o osnivaču i mnogim drugim faktorima. Sve učestalija pojava je "uvaljivanje" projekata pod redovan rad! Osnivači zbog financijskih razloga često sudjeluju u raznoraznim projektima (od malih do enormno velikih, višegodišnjih), na koje prijavljuju škole kao partnere, a što papirnato u konačnici sve odrađuje voditelj računovodstva škole. Od ZNS-ova, do obračuna plaća, evidentiranja troškova, izrade projekcija i financijskih planova, otvaranja i usklade mjesta troška, do izvještaja o izvršenju, izvještaja o utrošku a za što osnivači redovno imaju uposlene preko projekta za što ti ljudi iz navedenog projekta dobivaju i plaću i stimulaciju, dok računovodstvo škole niti cent (jedino ako je škola NOSITELJI projekta postoji mogućnost dodatka od 30%, ali ako smo partneri-a za što se nismo prijavili nego nam je dodijeljeno od strane osnivača, niti cent nije planiran za računovodstvo škole). Osim osnivača, svaki djelatnik škole ima pravo se prijaviti na natječaj za projekt za što također treba sve ranije navedeno odraditi. Ravnatelji škola su uvijek naklonjeniji djelatnicima koji se prijavljuju na projekt, jer oni donose dobrobit školi i ne vide problem zašto računovodstvo ne bi takvih desetke projekata godišnje obrađivali. U bilo kojem drugom sektoru (pogledajmo npr privatni sektor) na svakom projektu je barem jedna osoba! Osim navedenih dodatnih poslova, za izradu pravednog, transparentnog i motivirajućeg sustava plaće bih navela i razlike od škole do škole - nije isto da li škola ima samo jednu tj matičnu školu i ako netko još ima 2,3,4 ili 5 područnih škola. Što se tiče računovodstva to je sve puta dva, puta tri, puta četiri.. u svakoj područnoj školi su zaposleni posebni učitelje razredne nastave (što je puno veći broj djelatnika pri obračunu plaća, putnih naloga i sl.), svaka područna škola ima posebne tj odvojene račune za režijske troškove - struja, voda, grijanje, komunalije, telekomunikacije, samim time se povećava i broj knjiženja ulaznih računa, knjiženja izvoda plaćanja, usklada, IOS-a... Također, škole na manjinskom jeziku i pismu također imaju dodatnih poslova u računovodstvu (također se povećava broj djelatnika - na primjer, učitelj matematike na manjinskom jeziku i učitelj matematike za hrvatske odjele - također udvostručen posao). Sve ranije navedeno ukazuje i na neispravnost da je broj djece (učenika) faktor određivanja prava škole na postojanje radnog mjesta voditelja računovodstva, računovođe, ekonoma i tajnika i to kroz sustav punog/nepunog radnog vremena. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da je u školstvu i više nego neophodno napraviti izmjene pri određivanju visine plaće voditelja računovodstva i računovođa, te postupiti s pažnjom dobrog gospodarstvenika pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Primljeno na znanje Tvrdnja izrečena u točki 2. Obrasca prethodne procjene o tome da u sadašnjem sustavu plaća ne postoji mogućnost napredovanja službenika na radnom mjestu iste vrste već se napredovanje praktički provodi rasporedom službenika na neko rukovodeće radno mjesto odnosi se na službenike i namještenike u državnoj službi, a školske ustanove su javne službe. Što se tiče ostalih primjedbi izrečenih u komentaru, isti će se razmotriti pri donošenju Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
55 Zrinka Kelčec Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama S obzirom da se stalno ističe kako je potrebno sistematizirati poslove da bi se adekvatno ocijenilo koliki koeficijent i eventualne dodatke na plaću možemo dobiti, evo primjera poslova koje obavlja tajnik (ovo je jedan okvir, nisu popisani svi poslovi jer je to gotovo nemoguće, a nisam se dotakla ni tajnika i voditelja računovodstva koji recimo imaju EU projekte): Pravni poslovi izrada unutarnjih normativnih akata (pravilnici, procedure, poslovnici, Statut), usklađivanje sa vanjskim propisima (Zakoni i Pravilnici), praćenje izmjena propisa te provođenje i tumačenje istih izrada ugovora (od ugovora o radu do ugovora o zakupu) provođenja ovršnih postupaka (korisnici učeničkog doma koji ne plaćaju redovito) zastupanje ustanove pred sudovima (tužbe na Općinskom radnom sudu…) Kadrovski poslovi provođenje natječajne procedure (raspisivanje natječaja, provjera pristiglih molbi, sudjelovanje u povjerenstvu) -prije toga ishoditi suglasnosti Grada i MZO provođenje natječajne procedure za ravnatelja škole koja se razlikuje od standardne izrada ugovora o radu, prijava i odjave na HZMO, COP, Maticu (ugovori do 60 dana, česte zamjene za bolovanja) potpisivanje izjave o prijevozu, izrada obračuna, dostava računovodstvu i vođenje evidencije o prijevozu provjere vjerodostojnosti diplome traženje podataka iz kaznene evidencije (Ministarstvo pravosuđa) vođenje evidencije za jubilarne nagrade, isplate božićnice, dara djeci, regresa pisanje rješenja o godišnjem odmoru i plaćenom dopustu i vođenje računa o broju dana za iste dostava tih podataka računovodstvu kako bi se točno obračunavala plaća. Ukoliko djelatnici rade na više škola, komunicirati s ostalim školama oko dopusta zaposlenika komunikacija s MZO da se isplati regres djelatnicima koji koriste godišnji odmor nakon ljeta Nabava provođenje postupaka jednostavne nabave (mi imamo učenički dom te na godišnjoj bazi mamo jednostavnu nabavu za namirnice te potrošni uredski i toaletni materijal), nabave namještaja, madraca, sprava za vježbanje, klima uređaja… za sve je potrebno provoditi poseban postupak te paziti da je proveden u skladu s važećim propisima izrada troškovnika, procjene cijena izrada i potpisivanje ugovora s izabranim ponuditeljima provođenje postupka JAVNE nabave upis svih ugovora u EOJN Zaštita na radu brinuti da su svi djelatnici osposobljeni za zaštitu na radu te zaštitu od požara te organizirati osposobljavanje izrada Pravilnika o zaštiti na radu provođenje vježbi evakuacije, Procjene rizika svake 2 godine brinuti o vatrodojavnom sustavu i usklađivati sve sa propisima izbor Povjerenika zaštite na radu – provođenje iznimno kompleksnog postupka brinuti o zaštitnoj odjeći za tehničko osoblje Ostale funkcije tajnika: službenik za informiranje u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, zakonska obveza dostavljanja Godišnjeg izvješće Povjereniku za informiranje Službenik za zaštitu dostojanstva radnika – primanje i rješavanje pritužbi vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika Službenik za zaštitu osobnih podataka – brinuti o GDPR-u Povjerljiva osoba za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti Osoba odgovorna za upis u Središnji registar državne imovine Ostali poslovi tajnika: zaprimanje pošte vođenje urudžbenog zapisnika brinuti se o arhivi vođenje tehničkog osoblja evidencija radnog vremena vođenje evidencije ugovora i praćenje kad ugovori izlaze te iste obnavljati ili sklapati nove fiskalna odgovornost komuniciranje s Gradskim uredom te Ministarstvom oko poslova te dostavljanje traženih podataka/tablica slati pozive na Školski odbor, sudjelovati na sjednicama i pisati zapisnike te brinuti o zakonitosti odluka ozljede na radu – pripremati svu dokumentaciju i komunicirati s HZZO organizirati sistematske preglede, slati djelatnike na higijenski minimum (kuhinja) brinuti o izboru osiguravatelja za učenike, vršiti poslove oko osiguranja djelatnika Pedagoški poslovi: Pedagoške mjere (provjera napisanih, urudžbiranje i slanje) pisanje upravnih rješenja o upisu učenika, ispisnice učenika te obavijesti drugim školama upisu i ispisu učenika sportski dopusti, poštede od nastavnih predmeta, mentorstva, oslobođenja od predmeta (pr. TZK) razlikovni i predmetni ispiti – brinuti o dokumentaciji sklapanje ugovora o korištenju usluga učeničkog doma (mi smo škola i dom) izdavanje duplikata svjedodžbi Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
56 Dijana Mihelčić Muhvić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Posao je podcijenjen. Uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika, ali i tajnika, voditelja računovodstva u svim drugim ustanovama i službama. Kako bi se kvalitetne, obrazovane kadrove zadržalo u sustavu, treba ih adekvatno motivirati za rad. Jedini efikasni način motivacije kadrova je cijeniti rad koji ti ljudi ulažu u sustav. Tajnici i voditelji računovodstva traže od svog poslodavca da ukine diskriminaciju između radnika koji su visokoobrazovani i imaju visok stupanj odgovornosti unutar svog radnog mjesta - želimo ono što imaju naši kolege u osnovnom školstvu i u svim drugim ustanovama u RH - isti startni koeficijent, mogućnost napredovanja, plaćen prekovremeni rad i plaćena izvrsnost u svom poslu odnosno usustavljivanje iste i za tajnike. Dodatan posao ne stvara samo nadležno ministarstvo, već i osnivači škola. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Voditeljima računovodstva sa srednjom stručnom spremom je pod hitno potrebno povećati koeficijent jer su odgovorni u istom stupnju kao i njihovi kolege sa visokom stručnom spremom. Njihova je plaća nerazmjerno niska u odnosu na razinu odgovornosti. Iskreno malo tko želi doći raditi u škole na ova radna mjesta i nemoguće je naći zamijene ili nove radnike ako prihvate brzo odustanu jer vide koliki obim posla imaju za nedovoljnu plaću. Pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
57 Ana Balas Šeremet Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Vidljivo je kako tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Posao je podcijenjen. Uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika, ali i tajnika, voditelja računovodstva u svim drugim ustanovama i službama. Kako bi se kvalitetne, obrazovane kadrove zadržalo u sustavu, treba ih adekvatno motivirati za rad. Jedini efikasni način motivacije kadrova je cijeniti rad koji ti ljudi ulažu u sustav. Tajnici i voditelji računovodstva traže od svog poslodavca da ukine diskriminaciju između radnika koji su visokoobrazovani i imaju visok stupanj odgovornosti unutar svog radnog mjesta - želimo ono što imaju naši kolege u osnovnom školstvu i u svim drugim ustanovama u RH - isti startni koeficijent, mogućnost napredovanja, plaćen prekovremeni rad i plaćena izvrsnost u svom poslu odnosno usustavljivanje iste i za tajnike. Dodatan posao ne stvara samo nadležno ministarstvo, već i osnivači škola. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Kolegama voditeljima računovodstva sa srednjom stručnom spremom je pod hitno potrebno povećati koeficijent jer su odgovorni u istom stupnju kao i njihovi kolege sa visokom stručnom spremom. Njihova je plaća nerazmjerno niska u odnosu na razinu odgovornosti. Koeficijent izvrsnog savjetnika je u rangu ravnateljskog koeficijenta što je nedopustivo. Nije odgovornost izvrsnog savjetnika ista kao odgovornost i posao ravnatelja. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
58 OSNOVNA ŠKOLA RUNOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Smatram da je potrebno podignuti koeficijente za računovođe i tajnike u školama. Plaće računovođa i tajnika u školskim ustanovama su sramotne, ako ih usporedimo sa plaćama npr.stručnih suradnika koji imaju isti stupanj obrazovanja kao i tajnici i računovođe. Na tajnike i računovođe školskih ustanova se prebacuje iz godine u godinu sve više poslova i obaveza, odgovornost je velika kao i konstantni stres. Posao je podcjenjen kako od kolega, nadređenih i svih ostalih... Opseg posla se konstantno povećava, pogotovo zadnjih godina, škole se uključuju u razne projekte pa uz sve redovne poslove tajnici i računovođe imaju puno drugih poslova koje moraju pravovremeno i savjesno odraditi bez ikakve dodatne naknade ili motivacije za dodatni rad. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Ne postoji mogućnost zamjena, pa ne mogu niti ići na godišnji, nerjetko se događa da si pišu g.o, a zapravo rade te dane, ne postoji mogućnost plaćanja prekovremenog rada, a sve što obavljamo-obavljamo zato što je to naš posao kojega često nosimo sa sobom kući da bi sve na vrijeme bilo odrađeno. Nije problem obavljati svoj posao ni kada se obim poslova poveća, ali je potrebno to nagraditi prekovremenim radom ili dodacima na plaću, kao što imaju svi ostali zaposlenici školskih, ali i drugih ustanova... Nadalje podhitno ukinuti rad na pola radnog vremena, jer uz današnje obaveze voditelja računovodstva i tajnika to bi trebalo zakonom zabraniti i velikim slovima napisati da tajnici i voditelji računovodstva moraju raditi u jednoj školi na puno radno vrijeme.... Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
59 Martina Stošić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Tajnici i voditelji računovodstva traže od svog poslodavca da ukine diskriminaciju između radnika koji su visokoobrazovani i imaju visok stupanj odgovornosti unutar svog radnog mjesta - želimo ono što imaju naši kolege u osnovnom školstvu i u svim drugim ustanovama u RH - isti startni koeficijent, mogućnost napredovanja, plaćen prekovremeni rad i plaćena izvrsnost u svom poslu odnosno usustavljivanje iste i za tajnike. Kolegama voditeljima računovodstva sa srednjom stručnom spremom je pod hitno potrebno povećati koeficijent jer su odgovorni u istom stupnju kao i njihovi kolege sa visokom stručnom spremom. Njihova je plaća nerazmjerno niska u odnosu na razinu odgovornosti. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
60 NATAŠA MATULIĆ-BENČIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Voditeljica računovodstva sam u osnovnoj školi više od 20 godina. Trenutni koeficijent je degradirajući s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu samo povećavaju. Odgovornost je velika, naši potpisi su na svakom financijskom izvještaju, na svakoj platnoj listi. Ako nešto slučajno nije u redu prvi smo na udaru. Ovaj posao je specifičan, nije manufaktura da se radi samo jedna vrsta posla. Moramo biti i porezni stručnjaci, i financijski, i pravni, i naravno informatički. Podrška je nikakva, ovisimo o svojoj snalažljivosti. Ne sjećam se godišnjeg odmora a da me netko nije nazvao, da nisam dobila mail sa molbom HTNO ODGOVORITI! Do prije dvije godine isplatu regresa uredno sam obavljala na godišnjem odmoru. Niti mi je netko rekao hvala niti sam za taj dodatni rad ikada dobila sat prekovremenog. Posao je u kojem nemamo pravo na grešku niti možemo „ zabušavati“. Rokovi su toliko intenzivni i kratki, posao raznolik, glava doslovno puca od podataka i izvještaja koje moramo dostavljati. Ukoliko se nešto ne promijeni, ukoliko ne osjetimo na koeficijentima da smo ipak važna karika u obrazovnom lancu, mislim da se na takvo radno mjesto više nitko neće javiti. Cijelo vrijeme nam je kao mač nad glavom visio outsourcing, ali nisam sigurna da li bi i ta opcija uspjela pokriti sva naša zaduženja. Eto sa 31 godinom staža, od toga više od 20 u školi, a pošto u Hrvatskoj radnika više i nema, ozbiljno razmišljam kao i većina mojih kolegica u okruženju, da zamijenim ovaj posao sa nekim manje stresnim i odgovornim a praktički za istu ili najvjerojatnije i veću plaću. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
61 OŠ Dr.Branimira Markovića Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika, ali i tajnika, voditelja računovodstva u svim drugim ustanovama i službama. Vidljivo je kako tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Posao je podcijenjen. Potrebno je omogućiti napredovanje u struci. Opseg posla se iz dana u dan sve više gomila, a plaće ostaju nepromijenjene. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Ne postoji mogućnost zamjena, ne postoji mogućnost plaćanja prekovremenog rada, a sve što obavljamo zato što je to naš posao. Nije problem obavljati svoj posao ni kada se obim poslova poveća, ali je potrebno to nagraditi prekovremenim radom ili dodacima na plaću, kao što imaju svi ostali zaposlenici školskih, ali i drugih ustanova. Smatram da je potrebno izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Koeficijenti mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika su precijenjeni u odnosu na običnog učitelja, a kud i kamo na tajnika i voditelja računovodstva. Koeficijent izvrsnog savjetnika je u rangu ravnateljskog koeficijenta što je nedopustivo. Nije odgovornost izvrsnog savjetnika ista kao odgovornost i posao ravnatelja. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
62 Sanja Đurasević Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Prvo i osnovno potrebno je ujednačiti koeficijent za ista radna mjesta i stručnu spremu. Sramotno je nizak koeficijent tajnika i voditelja računovodstva u školama s visokom stručnom spremom u odnosu na obim posla koji obavljaju. Za primjer navodim radna mjesta 1. vrste, stručni radnik (određene struke ili za određene poslove) u ustanovama socijalne skrbi kao i stručni suradnik u školama imaju veći koeficijent (1,400) od tajnika i voditelja računovodstva školske ustanove (1,325). Da ne spominjem kako nemamo mogućnost napredovanja, kao ni pravo na prekovremeni rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
63 Dragana Kovačić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Željela bih pohvaliti svaki pomak u smjeru pokušaja rješavanja raznih problema radnih mjesta tajnika i računovođa u osnovnim i srednjim školama. Da ne ponavljam tekstove prethodnih komentara, svaka riječ je na mjestu, sve je točno. Lajk svakom od njih. Iako nema puno komentara, problem i ogorčenost su veliki. Toliki da nezaposleni i mladi ljudi znaju koliko su ova radna mjesta malo cijenjena, pa se i ne pokušavaju zaposliti na istima. Trenutno je situacija na tržištu rada takva da racionalne osobe (zbog svega navedenog u komentarima) odlaze na druga radna mjesta, dok osobe koje ostaju na istima(po mom skromnom mišljenju) ostaju isključivo iz emotivnih razloga. Hvala ljudima iz kolektiva u kojem radim i mojem ravnatelju što me razumiju i ne otežavaju mi rad. Znam da ovaj komentar nije konkretan prijedlog ili prigovor na neku od ovdje danih procjena, ali o tome su pisali drugi. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
64 Lidija Šoštarić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Apsolutno je sramotno da tajnici i voditelji računovodstva, koji su najzaslužniji za neometan rad škole, imaju manji koeficijent od odgojno - obrazovnih djelatnika budući da se radi o istom stupnju obrazovanja! Posao je izuzetno odgovoran, kraća bolovanja praktički nemoguća jer je posao nemoguće naučiti u kratkom razdoblju. Nosimo posao kući jer su prekovremeni zabranjeni a posao je kroz godine višestruko narastao. Radimo i u struci i van struke! Administriramo niz stvari koje nemaju veze sa našim radnim mjestom i uskačemo svima kad god je potrebno, obrazujemo nove ravnatelje, godišnji nemamo, uvijek smo na raspolaganju..da bismo bili plaćeni ispod svake razine! Koeficijente tajnika i voditelja računovodstva hitno treba uskladiti sa plaćama u branši! Zaslužujemo veći koeficijent od odgojno - obrazovnih djelatnika jer radimo i na godišnjem odmoru i blagdanima, nemamo pravo na pošteno bolovanje i odgovornost koju nosimo je prevelika! Došlo je do promjena na tržištu rada i ne postoje više ljudi koji bi "radili više za manje", te se bojim da će višegodišnje ignoriranje naših prava dovesti do problema u pronalasku radnika koji će pristajati na ovakve uvjete rada! Ovim putem, osim sramotnog koeficijenta, ukazujem i na potrebu izbacivanja radnog mjesta tajnika i voditelja računovodstva na pola radnog vremena, budući je to zaostatak prošlih vremena u kojima obim posla nije zahtjevao punu stanicu. Danas, koliko želimo kvalitetan rad, odgovorne pojedince i napredak ustanova, moramo zaposlenicima dati pravednu plaću koja odgovara njihovom stupnju obrazovanja i odrađenim satima! Četiri sata dnevno nisu dovoljna za život! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
65 Mario Tadić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Trenutni sustav vrednovanja i plaćanja rada u školstvu, napose osnovnom, izrazito je nepravedan spram zaposlenih na radnim mjestima tajnika i voditelja računovodstva školskih ustanova. Radno opterećenje navedenih radnih mjesta godinama kontinuirano raste, a isto nije popraćeno adekvatnim ekvivalentom u vidu odgovarajućeg osobnog dohotka te mogućnosti stručnog napredovanja. Najveći dio poslovanja školskih ustanova svojim radom, nota bene, obavljaju zaposleni na radnim mjestima tajnika i voditelja računovodstva. Zaposleni na radnim mjestima tajnika i voditelja računovodstva nerijetko su i mentori voditeljima ustanova u prvim godinama mandata, jer školski sustav još uvijek nije integrirao osposobljenje, licencirane voditelje školskih ustanova ali je „prepoznao“ potrebu da se voditelje ustanova vrednuje i plati znatno više od profesionalaca na mjestu tajnika ili voditelja računovodstva, i to razmjerno broju učenika upisanih u školsku ustanovu. Taj isti kriterij broja učenika, kao osnova za određivanje visine osobnog dohotka, nije primijenjen za radna mjesta tajnika i voditelja računovodstva, što je samo po sebi besmislica. Sve navedeno dovodi do odljeva kvalitetnih kadrova, kao i iznimno otežane popunjivosti radnih mjesta na pozicijama tajnika i voditelja računovodstva. Rad tajnika i voditelja računovodstva školskih ustanova mora se pravedno i poticajno platiti, jer trenutni nepravedni platni sustav djeluje demotivirajuće na postojeće zaposlenike i odbijajuće na potencijalne zaposlenike. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
66 Sandra Tomić Ilić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nakon niza godina degradiranja tajnika školskih ustanova, u sustavu radim 18 godina, tako da znam i koeficijent 1.25, a zatim 1.212 smatram kako je vrijeme da se ispravi nepravda. Ako smo i mi tajnici s VSS i to velika većina diplomirani pravnici i magistri prava, odnosno imamo jednaku razinu obrazovanja kao i odgojno-obrazovni radnici, nikako mi nije jasno zašto razina obrazovanja nije jednako važna. Zašto je diploma pravnog fakulteta i razna obrazovanja manje vrijedna nego ona učitelja i stručnih suradnika. Već se toliko pisalo i objašnjavalo o obimu posla tajnika školskih ustanova koji je u posljednjih godina narastao više nego dvostruko te kako osim jednog područja prava moramo biti vrsni u nekoliko grana prava pa čak i onom što nam nije struka, razni administrativni poslovi, pisarnica, arhiv, eu projekti, GDPR, ISGE, javne nabave.... za koje nismo educirani i koje poslove obavljaju razni odvjetnički uredi ili osobe specijalizirane baš za to područje, ali bez ikakvog učinka. Očekuje se da sve znamo i možemo, što i je tako, ali za svoj trud, rad i neprekidno učenje i usavršavanje (koje nam nije plaćeno niti organizirano) nismo adekvatno plaćeni. O količini posla i odgovornosti zaista se ne treba više ni pričati. Kada se izabere novi ravnatelj, mi smo ti koji, osim naših poslova koji su prešli granice razumne prihvatljivosti, ih uče poslu, mi smo i desna i lijeva ruka i "Katica za sve". Ono što želimo je isti startni koeficijent kao i drugi radnici školskih ustanova s istom razinom obrazovanja, plaćene zamjene, plaćene prekovremene, mogućnost napredovanja, odnosno mogućnost da se prepozna i adekvatno nagradi rad koji obavljamo jer i mi smo ljudi, a ne strojevi. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
67 Marija Karan Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika, ali i tajnika, voditelja računovodstva u svim drugim ustanovama i službama. Vidljivo je kako tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Posao je podcijenjen, položaj je podcijenjen te je sve manje osoba koje žele obavljati tako odgovoran posao, upravo zbog toga. Potrebno je omogućiti napredovanje u struci. Opseg posla se iz dana u dan sve više gomila, a plaće ostaju nepromijenjene. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Ne postoji mogućnost zamjena, ne postoji mogućnost plaćanja prekovremenog rada, a sve što obavljamo zato što je to naš posao. Nije problem obavljati svoj posao ni kada se obim poslova poveća, ali je potrebno to nagraditi prekovremenim radom ili dodacima na plaću, kao što imaju svi ostali zaposlenici školskih, ali i drugih ustanova. Smatram da je potrebno izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. U sustavu postoje brojni problemi, teško je naći osobe koje će se prijaviti na natječaj za npr. tajnika škole jer s jedne strane nema dovoljno stručnog kadra koji poznaje poslove koje treba obavljati, a da ih učinkovito obavlja, a s druge strane plaća je demotivirajući faktor. Zamjene za kraće određeno vrijeme praktički su nemoguće jer budući da su poslovi zahtjevni i specifični za početnike ih je vrlo teško ili skoro nemoguće samostalno savladati u kraćem vremenu. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
68 Melina Sertić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Kako bi se kvalitetne, obrazovane kadrove zadržalo u sustavu, treba ih adekvatno motivirati za rad. Jedini efikasni način motivacije kadrova je cijeniti rad koji ti ljudi ulažu u sustav. Sustav ne čine samo propisi, čine ga ljudi koji u svom svakodnevnom radu primjenjuju te propise i time omogućuju provedbu tih propisa. Da bi ti ljudi znali primjenjivati propise, za to su se morali školovati i dodatno se educirati tokom svog radnog vijeka. Tajnici, ali i voditelji računovodstva osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u svom svakodnevnom radu primjenjuju cijeli niz raznih propisa koji nisu uvijek vezani isključivo za sektor obrazovanja, već se radi i o općim propisima koji se primjenjuju u cijelom sektoru državne i javne uprave. Tajnici u tim ustanovama nisu, da se tako izrazim, sekretarice koje se samo javljaju na telefon i ispisuju već gotove šprance potvrda. Njihov opseg posla je itekako opsežan i itekako nije dovoljno vrednovan kroz koeficijent radnog mjesta. Opseg poslova tajnika je svake školske godine sve veći. Škole se uključuju u razno razne projekte i aktivnosti, ali svi ti projekti i aktivnosti ne bi bili provedivi da netko ne odradi i onaj formalan dio svega toga koji uvijek ostaje u sjeni. Odnosno, u sjeni ostaju ljudi koji taj dio odrađuju i koji nisu dodatno nagrađeni za posao koji rade. Dodatan posao ne stvara samo nadležno ministarstvo, već i osnivači škola. Tajnici i voditelji računovodstva bespogovorno obavljaju sve zadatke koji im se daju u rad, ali za to nisu adekvatno plaćeni, odnosno njihov rad nije dovoljno cijenjen. Ako se govori o koeficijentu složenosti poslova tajnika i voditelja računovodstva u školama, tada ne možemo govoriti o jedinstvenom koeficijentu za baš sve škole u državi jer se škola do škole itekako razlikuje, i to ne samo po broju učenika, već i po programima koje provodi, projektima u kojima sudjeluje, radi li se o školi u kojoj se školuju samo učenici s teškoćama i ostalim čimbenicima koji čine (ne baš malu) razliku među školama. Svakako nije isto ima li škola zaposlenog administratora/referenta ili nema jer sama logika govori da opseg posla voditelja računovodstva i tajnika u tom slučaju ne može biti isti za sve škole. Napredovanje tajnika i voditelja računovodstva treba biti omogućeno kao što je omogućeno i za druge djelatnike sustava obrazovanja sa visokom stručnom spremom (učitelji, stručni suradnici). Sustav obrazovanja ne čine samo učitelji, to je nešto što se često zaboravlja. Tu su itekako bitni svi djelatnici u sustavu. Primjerice, bez spremačice, niti jedna škola ne može funkcionirati. A kako je spremačica nagrađena za svoj rad? Mizernim koeficijentom. Plaće u sustavu obrazovanja trebaju biti motivirajuće, i to ne samo za učitelje. Plaće trebaju biti pravedne kroz pravedne koeficijente složenosti poslova gdje će se napraviti distinkcija između više i manje opterećenih radnih mjesta. Potrebno je omogućiti napredovanje svim djelatnicima za jednakom stručnom spremom unutar sustava jer se gotovo svi djelatnici sustava s visokom stručnom spremom dodatno educiraju jer naprosto to moraju zbog vrste posla koji rade. U sustavu imate puno, puno jako kvalitetnih i radišnih ljudi. Na vama je da pronađete način na koji ćete te ljude zadržati u sustavu. Vjerujem da će vam na putu prema tome, od pomoći biti i komentari u ovom javnom savjetovanju. Lijepi pozdrav! Melina Sertić, tajnica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
69 Tanja Vodušek Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Koeficijenti radnih mjesta sramotno su niski za računovodstvene referente/računovodstvene radnike. Plaće su izjednačene s administrativnim osobljem a neznatno veće od ostalog tehničkog osoblja a opseg poslova daleko odgovorniji. Također koeficijenti su isti bez obzira dali je zaposlena osoba sa SSS, VŠS ili VSS. Nepravedno je da računovodstveni referenti nemaju pravo na veću plaću obzirom na stručnu spremu jer radno mjesto to ne zahtjeva. Napredovanje i nagrađivanje nam je onemogućeno. Također i mi imamo potrebu usavršavanja, educiranja i stjecanja novih znanja jer posao to zahtijeva. Voditelji računovodstva preopterećeni su količinom posla i rokovima a u drugim institucijama takav obujam posla rade po nekoliko odjela sa cijelim timom ljudi. Degradiraju se radna mjesta a zapravo su uz ravnatelja, tajnika i voditelja računovodstva na prvom mjestu funkcioniranja rada škole. Naša uloga je daleko bitnija a što se tiče količine posla, radnih prava diskriminirani smo naspram nastavnog osoblja. Smatram da treba raditi na tome da se uklone nejednakosti u koeficijentima složenosti poslova i općenito plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
70 Karmen Marić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, Čime smo mi (voditelji računovodstva i tajnici) odnosno naš posao i odgovornost manje vrijedni od odgojno obrazovnih radnika da nam se plaća razlike od 100 eura pa na više? 12 godina radim kao voditeljica računovodstva i mogu reći da se posao toliko povećao i to kroz zadnjih 5 godina da jednostavno teško stižemo sve to. O prekovremenom radu ne želim ni govoriti jer tu stavku mi niti nemamo u svojim elementima plaće. Uz sve to što radimo i za što smo odgovorni najmanje što se može učiniti za nas je da nam se koeficijenti izravnaju sa ostalim zaposlenicima tj. učiteljima. Nitko ne traži da mi nešto „dobijemo“ nego smo mi to zaslužili i svaki dan zaslužujemo svojim radom, odgovornošću i zalaganjem. U svemu tome se postavlja pitanje što bi se dogodilo kada bi svi tajnici i računovođe od 30. do 5.u mjesecu otišli na iznenadno bolovanje, ako smo već toliko MALI I NEBITNI kao zaposlenici, pa nek onda naš posao plaće netko drugi obavi. I ne, nemojte nam reći da smo mi „popratno osoblje“ u školi i da ako želimo imati veću plaću da nek odemo u neku bankarsku ili pravnu instituciju jer ne želimo, ja baš volim raditi u školi, ali pokažite nam da nas cijenite i da i naš posao, znanje i zalaganje itekako vrijedi. Godišnji i bolovanje je isto tema koja bolje da se ne otvara jer mi „pravo“ na to nemamo, ukoliko se razbolimo u određenom trenutku kada je neki bitan rok. Nemamo zamjenu, nema nitko iz ustanove da sjedne na moje mjesto i napravi zahtjev u riznici, iskomunicira sa županijom ili finom i rješi bilo koji posao dok mene fizički nema. Pa upravo zbog toga smatram da najmanje što se za nas može učiniti je da imamo koeficijent kao i učitelji, jer dok nekoga od njih nema, dođe drugi iz bilo kojeg predmeta „pričuvati“ djecu i to mu se itekako plati, a mi administrativno osoblje nemamo ni osnovnu plaću koju bi trebali imati, a kamoli plaću za prekovremeni rad. Pa onda ako nas ne treba u tom sustavu, molim da ukinete ta radna mjesta pa da onda stvarno odemo raditi nekamo drugamo. Hvala. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
71 KATARINA BEZEREDI Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Koeficijenti voditelja računovodstva, tajnika i administrativnih radnika mora se povećati i uskladiti sa drugim službama. Dolazi do odljeva radnika, ima jako malo zainteresiranih za navedena radna mjesta te su osnovne i srednje škole u problemima sa pronalaskom adekvatnih ljudi. Ukoliko i dođu, vrlo brzo traže posao u privatnom sektoru. Administratori su skoro izjednačeni sa radnim mjestom spremačica, a rade puno odgovorniji posao. Voditelji računovodstva u nekim srednjim školama doslovno vode malo poduzeće, ukoliko su u sustavu PDV-a, to iziskuje dodatni angažman oko ulaznih i izlaznih računa, izradu i dostavu pdv obrazaca, raznih statističkih izvještaja, te sve ostale tekuće poslove koji su u opisu tog radnog mjesta. Zna se kako za sve postoji rok, koji kod nas u većini slučajeva bude vrlo kratak, plivamo kako znamo, a plaće su nam manje i od učitelja sa višom stručnom spremom te učitelja početnika bez položenog stručnog ispita i stručnih suradnika/knjižničara koji nemaju tako odgovoran posao. Smatram da nas se napokon mora dovesti u poziciju koja nam priliči, koeficijent koji je u skladu sa radnim mjestom i odgovornosti tog radnog mjesta, da nam se omogući napredovanje. Degradirani smo u svim segmentima, imamo istog poslodavca ali ne i iste uvjete rada. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
72 Jelena Jončić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Svakako treba revidirati i koeficijente i plaće administrativnih i računovodstvenih referenta. Bez obzira na stručnu spremu, početna plaća na takvim radnim mjestima ne bi smjela biti s koeficijentom 0,9. Spremačicama se redovito dodaje na plaću dodatak kako bi došle na bruto 700 € jer im je plaća ispod minimalne. Nitko ne bi smio imati neto plaću ispod 663,61 €(5000,00 kuna). Također, u školama je jedan tajnik i jedan računovođa, bez obzira je li školu pohađa 300 ili 900 djece. U takvim školama bi trebalo omogućiti zapošljavanje dodatnih radnika, što Ministarstvo ne odobrava, ili povećati koeficijent tajnicima, računovođama i ostalim administrativnim radnicima s obzirom na broj djece. Svakako je bolja opcije da se zaposle dodatni radnici. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
73 Ivana Slatina Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, posao tajnika školske ustanove dinamičan je, zahtjevan i preširokog raspona a koeficijent složenosti poslova trebalo bi izjednačiti s onim stručnog suradnika prema "Uredbi". Radnik koji je efikasan, educira se, žonglira između raznih upita, tablica, rokova, akata, propisa u odnosu na onog koji daje minimalno a dobiva za to istu plaću je demotivirajući. Mi tajnici ne moramo uvijek biti "Most preko koga sve mora da prođe". Rad treba vrednovati i cijeniti te razraditi dodatke na plaću da budemo ravnopravni, nije isto biti tajnik u osnovnoj školi ni tajnik u srednjoj školi, tajnik sa ili bez administrativnog referenta a tu treba uzeti i specifičnosti pojedinih škola (školska kuhinja, rad na EU projektima, vlastiti prihodi (najam školske dvorane i ostalog prostora škole), pomoćnici u nastavi, posebni razredni odjeli, nastava prema modelu C, stručni ispit iz pismohrane, ISGE, briga oko zaštite na radu i pravovremenih servisa od kotlovnice do strojeva s povećanim opasnošću na radu....). Koeficijent treba vezati uz opseg posla a ne samo stručnu spremu. Ako odemo na edukaciju (a novina je sve više) posao nas dočeka, nema te tko zamijeniti a svima je sve hitno i treba ti cijeli dan da nadoknadiš sve a kad su učitelji na edukaciji, natjecanjima i sl. oni dobiju zamjenu koja bude plaćena (njihovi sati odrađeni) a naš prekovremeni rad ne smije biti naplaćen i gdje je tu pravda? Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
74 Joško Stričević Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja uz učitelje i stručne suradnike rade i tajnici koji su tajnici ustanove, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je nizak. Zapravo najniži je u odnosu na tajnike drugi ustanova. Na radno mjesto tajnika se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogu zaposliti samo osobe s VSS i VŠS pravnog odnosno upravnog usmjerenja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju jer se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Plaća tajnika, a i računovođa u školama je najniža u odnosu na ostala radna mjesta VSS-a u školi. Poslovi tajnika i računovođa ovise i o broju učenika i broju zaposlenih u školama, te ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi obzirom da se u osnovnim školama organiziraju i posebne potrebne mjere koje uređuju i problematiku, te ostvarivanje uvjeta besplatnih obroka za svakoga učenika.Također, razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika. Razlika postoji i za škole na manjinskim jezicima u odnos na one koje su samo na hrvatskom. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok većina srednjih škola zapošljava administrativne referente, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. U sustavu dolazi do osipanja odnosno odlazaka tajnika i računovođa upravo jer nisu plaćeni dovoljno za svoj rad. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog opsega posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno kontinuirano i neprestano osposobljavanje. Radno mjesto tajnika vitalno je radno mjesto u radu školske ustanove, te bi u skladu s tim trebalo provesti usklađivanje njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca, posebno u školama koje na takvim radnim mjestima zapošljavaju osobe s pola satnice od ukupnog radnog vremena. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne, a još teže kada se za takvo radno mjesto raspiše i provede natječaj. Potrebno je plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
75 DANIJELA JURČIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nužno je da se utvrde razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U obrazovnim ustanovama na radno mjesto tajnika najčešće se zapošljavaju samo osobe s VSS. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju gdje se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Trenutni koeficijent tajnika uređen Uredbom je neodgovarajući i sramotan s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram ostalih radnih mjesta u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je uvredljivo niski, i time demotivirajući. Napredovanje i nagrađivanje nije moguće. Prekovremeni rad je strogo zabranjen. Potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika i voditelja računovodstva sa VSS sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Ima i tajnika koji su položili državni stručni ispit, čak i pravosudni pa bi i to trebalo uzeti u obzir ili kroz povećanje koeficijenta ili određeni dodatak. Obim posla u zadnjih nekoliko godina se povećao do te mjere da se fizički ne stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele poštovati zadani rokovi. Tajnici, kao i voditelji računovodstva imaju obvezu usavršavanja, educiranja, praćenja izmjena propisa kako bi školska ustanova radila u skladu s propisima. Prečesto smo u stjecanju novih znanja potrebnih za obavljanje poslova prepušteni sami sebi bez nečijeg mentoriranja i uvođenja u posao i obavljeni posao ovisi o snalažljivosti i predanosti u radu samog tajnika. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog okolnosti u kojima rade. Kolegice i kolege gube motivaciju sustavnim i kontinuiranim degradiranjem koeficijenta radnog mjesta koje je uz ravnatelja na prvom mjestu u funkcioniranju rada škole. Tajnici, uz voditelja računovodstva su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su tajnici i voditelji računovodstva u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja, a zamjene za naša radna mjesta je skoro nemoguće naći, i to za zamjene koje bi trajale po više od godinu dana. Kad se čuje koliki je opseg posla, i kolika je plaća, jako brzo se odustane. U nadi za promjenom... Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
76 OSNOVNA ŠKOLA - SCUOLA ELEMENTARE "DOLAC" Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Naša škola je osnovnoškolska odgojno-obrazovna institucija na jeziku i pismu nacionalne manjine, te će se ovaj naš komentar bazirati na našem iskustvu i specifičnostima. Za početak podržavamo navode koji se odnose na potrebu povećanja plaća tajnika i voditelja računovodstava u školama općenito. Riječ je o jako odgovornim poslovima, kojima iz dana u dan rastu obveze i koji se već sada ne mogu izvršiti u 40-erosatnom radnom tjednu. To su radna mjesta koja se najčešće rade samostalno, jer su kvote za referente postavljene nerealno visoko, i to su radna mjesta koja obavljaju sve one poslove koje zakoni i drugi propisi dodijele pravnim osobama, a nisu predviđene nekim propisom da ih obavljaju učitelji i stručni suradnici (a čelnik ih ne smije obavljati). Mišljenja smo (drugi su to već jako dobro argumentirali, pa nema potrebe da se ponavljamo) da bi tim radnim mjestima trebalo povisiti koeficijent složenosti poslova tj. platni razred tako da bude minimalno ekvivalentan onome učitelja/stručnog suradnika, a realno čak i veći, jer riječ je o temeljnim radnim mjestima bez kojih je funkcioniranje ustanove nemoguće. Nakon predmetnog osvrta na ta dva radna mjesta, nužno je osvrnuti se na općenito problematiku rada u manjinskim školama. Sva radna mjesta u manjinskim odgojno-obrazovnim ustanova (osim možda spremačica) rade dvojezično, komunikacija s učenicima, roditeljima, drugim javnim subjektima, sve se provodi i usmeno i pismeno i na hrvatskom jeziku i na jeziku i pismu nacionalne manjine. Sve to stvara dodatan posao i stres, jer svaka bilješka u e-Dnevniku mora biti napisana dvaput, svaka potvrda koju se izda u tajništvu mora biti dvojezična, svaki jelovnik kojeg izradi kuharica također..., da ne nabrajamo. Samim time i tu činjenicu bi trebalo vrednovati, dakle svima je povećan obim posla, a samim time taj obim treba i nagraditi. Ovo što navodimo nije nikakva novina i naša proizvoljna izmišljotina, već je dovoljno pogledati preko granice u Sloveniju i može se vidjeti da svi djelatnici manjinskih škola imaju dodatak na plaću zbog dvojezičnog rada. Povrh navedenog, norme i pragove kojima se određuje pravo na zapošljavanje i učitelja/stručnih suradnika i administrativnog osoblja u školama treba revidirati za manjinske škole zbog već spomenutog dodatnog opterećenja, a onda taj dodatni posao nagraditi adekvatno prilagođenom plaćom. Dakle, da zaključimo, apsolutno treba tajnicima i voditeljima računovodstva u svim školama povisiti koeficijent, ali treba u sustavu manjinskog školstva svima, od ravnatelja naniže dodijeliti dodatak za dvojezični rad, a predmetno se može primijeniti i na jedinice lokalne samouprave i druge ustanove koje rade u dvojezičnim uvjetima. Podsjećamo, nacionalne manjine su bogatstvo ove države, a ustanove koje skrbe o njihovoj kulturi i odgoju su neophodne za funkcioniranje našeg društva, stoga osobe koje rade u tim ustanovama, sa otežanim uvjetima koje taj rad stvara, trebaju primiti adekvatno priznanje i nagradu kako bi se zadržali u sustavu. Nemojmo gubiti kvalitetne ljude. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
77 Renata Lusavec Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, radno mjesto voditelja računovodstva III. vrste koeficijent 0,921 zadnji puta se navodi u Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama NN 25/2013. U Uredbi o izmjenama i dopunama uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama NN 119/2019 ne navodi se radno mjesto voditelja računovodstva III. vrste, dok se ostala radna mjesta npr. domar, ložač, kuhar, vozač, školski majstor kao i radna mjesta IV. vrste navode iako i njihov koeficijent nije rastao kao ni voditelja računovodstva. Zadnjim izmjenama i dopunama svima raste koeficijent koji su gore navedeni, osim voditeljima računovodstva III. vrste koji se nigdje ne spominju. Zašto su izostavljeni jedino voditelji računovodstva III. vrste iz Uredbe, iako smo na to upozoravali i 2019.godine? Da li se i odgovornost voditelja računovodstva III.vrste time smanjila? Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
78 Zrinka Kelčec Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, prvenstveno u ime tajnika i voditelja računovodstva smatramo kako smo degradirani u odnosu na ostale osobe VSS i VŠS spreme zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja s obzirom da nam koeficijent već desetljeće za njima zaostaje. Svjesni smo da možda niste do kraja upućeni u širok obujam poslova koje odrađujemo, da ne spominjemo sve promjene koje tek dolaze. Ovaj obujam poslova u drugim institucijama odrađuju čitavi odjeli od po nekoliko ljudi, a u školama i učeničkim domovima smo osuđeni sami na sebe. Govorim iz pozicije tajnika ustanove, no često nas se smatra tajnicima ravnatelja te smo uvjereni da nitko doista ne zna koliku količinu posla obavljamo i kolika je odgovornost na nama da institucija kao takva zakonito djeluje. Velika većina nas doista želi ostati raditi u školi i želi odraditi svoj posao organizirano, točna i brzo, međutim, to postaje gotovo pa nemoguće uz ovu količinu posla koja se samo gomila. Pozdravljam donošenje propisa kojim će se reorganizirati plaće u javnim i državnim službama. Samo se nadamo da će se pri izradi novih pozicija i koeficijenata doista utvrditi poslovi koji se obavljaju te da će se kroz novi sustav dodataka na plaću valorizirati posao djelatnika koji imaju više učenika u školi, više djelatnika te specifičnosti kao što je u mom slučaju gdje sam tajnik škole i učeničkog doma. Ni ja ni voditeljica računovodstva na temelju toga nemamo povećani koeficijent, ima ga samo ravnatelj. A, ako ćemo biti realni, nama je posao itekako poduplan, kao i njegova odgovornost. Dajte nam mogućnost za napredovanjem, ne tražimo ništa da nam se poklanja, želimo samo ravnopravnost s ostalim visokoobrazovanim djelatnicima i želimo mogućnost da napredujemo u struci (tko to želi, naravno) S poštovanjem, Zrinka Kelčec Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
79 LAURA KOČILA KAŠMO Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Trebalo bi izjednačiti koeficijente voditelja računovodstva i tajnika u školama (VSS) sa ostalim kolegama u sustavu obrazovanja (VSS nastavnici, stručni suradnici). Voditelji računovodstva i tajnici škola nemaju mogućnost napredovanja, stoga su u nepravednom položaju u odnosu na nastavnike i stručne suradnike. Obujam poslova se povećava iz dana u dan, poslovi postaju sve zahtjevniji, a nadležno ministarstvo ne odobrava ni plaćanje prekovremenog rada čime se opet potvrđuje nepravedni položaj u odnosu na nastavnike kojima se prekovremeni rad uredno plaća. Nadalje, ukoliko se koeficijenti radnih mjestima nazivaju „koeficijenti SLOŽENOSTI“ smatram da računovodstveni referent svakako zaslužuje veći koeficijent od administrativnog referenta jer nije ista razina složenosti posla npr. obračunati plaću za 100 djelatnika (posao računovodstvenog referenta) ili izdati potvrdu o redovnom školovanju učenika (posao administrativnog referenta). U sustavu postoje brojni problemi, teško je naći osobe koje će se prijaviti na natječaj za npr. zamjenu za voditelja računovodstva jer s jedne strane nema dovoljno stručnog kadra koji poznaje poslove proračunskog računovodstva, a s druge strane plaća je demotivirajući faktor. Zamjene za kraće određeno vrijeme praktički su nemoguće jer budući da su poslovi zahtjevni i specifični za početnike ih je vrlo teško ili skoro nemoguće samostalno savladati u kraćem vremenu, a radi se o poslovima koji ne trpe odgodu što za posljedicu ima da djelatnici iz računovodstva rade i u dane bolovanja pa po potrebi i godišnjeg odmora (zbog nerazumnih rokova). Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
80 ANTE BORAS Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, vjerujem da će Vam zapeti za oko velik broj komentara tajnika i voditelja računovodstva školskih ustanova. To Vas ne treba čuditi jer tajnici i voditelji računovodstva su pravnici i ekonomisti koji uz ravnatelja rukovode školama, javnim ustanovama koje odgajaju i obrazuju buduće genereacije a koeficijenti složenosti poslova su ispod svake razine pristojnosti. Svakako je pohvalno što najavljujete ocjenjivanje i unutarnje vrednovanje i mogućnost napredovanja svih javnih i državnih službenika, a ne samo nekih, što je slučaj u školstvu gdje napreduje samo nastavno osoblje. Pohvalno je i to što najavljujete da će novi zakon omogućiti transparentniji prikaz plaća jer na ovaj način brojni dodaci (kao što je primjerice prosvjetni dodatak) stvara krivi dojam, pa su zapravo radna mjesta u državnim službama s većim koeficijentima slabije plaćena. Potrebno je poticati izvrsne djelatnike u školama (nastavnike, tajnike...) da se zapošljavaju u državnim i javnim službama kao što je Ministarstvo, agencija, prosvjetna inspekcija, jer je njihovo iskustvo vrijedno, ali ako su plaće u tim Ministarstvim mizerne onda navedeni nemaju motiva. U iščekivanju prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. S poštovanjem, Ante Boras, mag. iur. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
81 Krešo Mišura Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika. Potrebno je omogućiti napredovanje u struci. Opseg posla se iz dana u dan sve više gomila, a plaće ostaju nepromijenjene. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Smatram da je potrebno izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. S poštovanjem, Krešo Mišura Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
82 MAGDALENA HAMER Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U obrazovnim ustanovama na radno mjesto tajnika se mogu zaposliti samo osobe s VSS te podredno VŠS pravnog/upravnog usmjerenja. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju gdje se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Trenutni koeficijent tajnika uređen Uredbom je neodgovarajući i sramotan s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram ostalih radnih mjesta u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je uvredljivo niski, i time demotivirajući. Napredovanje i nagrađivanje nije moguće. Prekovremeni rad je strogo zabranjen. Potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika sa VSS sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Ima i tajnika koji su položili državni stručni ispit, čak i pravosudni pa bi i to trebalo uzeti u obzir ili kroz povećanje koeficijenta ili određeni dodatak. Obim posla u zadnjih nekoliko godina se povećao do te mjere da se fizički ne stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele poštovati zadani rokovi, a dodatna zapošljavanja administrativnog osoblja u cilju rasterećenja tajnika se ne dozvoljavaju. Očekuje se da će posao namijenjen za dvije ili više osoba obaviti samo jedna osoba i to bez pogreške. Tajnici imaju obvezu usavršavanja, educiranja, praćenja izmjena propisa kako bi školska ustanova radila u skladu s propisima. Prečesto smo u stjecanju novih znanja potrebnih za obavljanje poslova prepušteni sami sebi bez nečijeg mentoriranja i uvođenja u posao i obavljeni posao ovisi o snalažljivosti i predanosti u radu samog tajnika (odnosi se na programe za koje ne postoje edukacije – e-matica, registar zaposlenih, e-zdravstveno, e-mirovinsko, digitalni urudžbeni itd.) Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog okolnosti u kojima rade. Svakodnevno se uslijed upadica "trebam samo ovo ili ono", nepridržavanja vremena za primanje stranaka i sl., jedva stignu izvršiti važni poslovi, tj. oni koji stvarno spadaju pod djelokrug rada tajnika. Dakle, poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama te bi za isto trebali biti i adekvatno plaćeni. Administrativnom i tehničkom osoblju se od 2019. godine isplaćuje dodatak na plaću, a sada u ožujku istima su povećani i koeficijenti. Jedino tajnici i računovođe niti imaju dodatak niti adekvatan koeficijent. Kolegice i kolege gube motivaciju sustavnim i kontinuiranim degradiranjem koeficijenta radnog mjesta koje je uz ravnatelja na prvom mjestu u funkcioniranju rada škole; tajnici su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su tajnici u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Prije desetak godina tajnici su imali isti koeficijent složenosti poslova kao i učitelji, ovisno o razini naobrazbe. Sve više dolazi do odlaska kvalitetnih osoba iz sustava upravo iz navedenih razloga pa je nužno raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na postignutu razinu obrazovanja i opsega poslova koje isti obavljaju. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
83 ANA KRUŽIĆ ČULJAK Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Prisutna je nejednakost u koeficijentima u sustavu obrazovanja i potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika i voditelja računovodstva s koeficijentom stručnih suradnika. Opseg poslova tajnika i voditelja računovodstva se znatno povećao zadnjih godina, a i dalje se svake godine povećava. Dolazi do "smjene generacija" osobe koje rade na radnim mjestima administrativno-tehničkog osoblja u sustavu obrazovanja, ali se uz nekoliko raspisanih natječaja za radna mjesta tajnika i voditelja računovodstva ne nalaze stručni zaposlenici jer im je iznos plaće neprihvatljiv za količinu odrađenog posla . Često se odrađuje posao nakon radnog vremena ( koji ne može biti plaćen ); zbog hitnosti određenih poslova ne postoji mogućnost korištenja godišnjeg odmora ( koristi se po 10 dana na prekide ), on se često ni ne iskoristi u cijelosti; ne postoji mogućnost odlaska na bolovanje jer u organizaciji nema osobe koja isti posao može obaviti pa se posao odradi ili vikendom ili kod kuće uz bolesnu djecu oko sebe. Navedeno ukazuje na važnost tajnika i voditelja računovodstva u obrazovnim ustanovama bez kojih on očito ne bi mogao funkcionirati, pa je isto potrebno i adekvatno platiti, normirati rad je istu plaću imaju tajnici i voditelji računovodstva u školi koja nema niti jedan projekt EU, nema radionice niti vlastite prihode, nema školske kuhinje, nema preko ljeta posredovanje u učeničkom servisu i masu drugih poslova koje neke tajnice/voditelji računovodstva odrađuju. Također, potrebna je mogućnost napredovanja i nagrađivanja za radne rezultate. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
84 TEA ĐERKE Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U osnovnoškolskim ustanovama rade računovođe i tajnici ( VSS,VŠS,SSS) čiji je trenutni koeficijent uređen uredbom neodgovarajući i sramotan s obzirom na odgovornost i obim posla koji navedeni djelatnici obavljaju. Naspram svih drugih ustanova u kojima postoje ista radna mjesta koeficijenti u obrazovanju za voditelje računovodstva i tajnika su sramotno niski. Ako se uspoređuje sa ostalim djelatnicima u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je puno niži. Potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Opseg poslova tajnika i računovođa se znatno povećao zadnjih godina, te je uz potplaćenost drugi problem neodobravanje zapošljavanja administrativno-računovodstvenih referenata. Jedna osoba više ne može obavljati opseg posla koji je potrebno, često se odrađuje prekovremeno ( naravnoneplaćeno jer nam nisu odobreni ), zbog hitnosti određenih poslova ne postoji mogućnost korištenja godišnjeg odmora, te se on često ni ne iskoristi u cijelosti, ne postoji mogućnost odlaska na bolovanje jer u organizaciji nema osobe koja isti posao može obaviti pa se posao odrađuje i pod bolesti. Sve ovo prethodno navedeno ukazuje na važnost tajnika i voditelja računovodstva u obrazovnim ustanovama bez kojih on očito ne bi mogao funkcionirati, pa je isto potrebno i adekvatno platiti. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
85 Ivan Štefančić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja rade „Voditelji računovodstva školske ustanove“ koji uz pomoć tajnika vode školu. Voditelji računovodstva najčešće rade sami bez računovodstvenog referenta te je kompletno financijsko poslovanje škole na njima. Jednom prilikom radio sam popis poslova koje obavljam i ostao sam zatečen. Budući da u računovodstvu radim sam (Srednja škola od cca 500 učenika) obavljam sljedeće poslove: 1.Knjiženje poslovnih promjena kroz dnevnik i glavnu knjigu slijedom vremenskog nastanka na temelju vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava te kontrola istih (računi, izvodi iz banke…) 2.Vođenje pomoćnih knjiga, odnosno analitičkih knjigovodstvenih evidencija a) dugotrajne nefinancijske imovine po vrsti, količini i vrijednosti b) kratkotrajne nefinancijske imovine (zalihe materijala, sitan inventar) po vrsti, količini i vrijednosti c) vođenje knjige izlaznih računa i obračuna potraživanja d) unos i knjiženje ulaznih računa 3. Matematička provjera ulaznih računa 4. Praćenje likvidnosti 5. Plaćanje obveza 6. Izrada izlaznih faktura te praćenje naplate istih 7. Izrada mjesečnih zahtjeva za dodjelu sredstava za rashode (Osnivač) 8. Izrada svih statističkih izvještaja 9. Blagajničko poslovanje (uplatnice, isplatnice) 10. Blagajničko poslovanje – knjiženje blagajne 11. Izdavanje putnih naloga 12. Vođenje evidencije izdanih putnih naloga, obrada, te isplata naknada po istima 13. Obračun i isplata plaće i ostalih naknada a) osnovna plaća b) bolovanja na teret poslodavca c) smjenski rad, prekovremeni rad… d) posebni uvjeti rada e) bolovanje preko 42 dana f) izrada obrasca i zahtjeva za refundaciju od HZZO-a g) naknada za trošak prijevoza h) jubilarne nagrade, otpremnina, pomoći… i) obračun i isplata ostalih materijalnih prava iz Kolektivnog ugovora (prijevoz zaposlenika) 14. Obračun i isplata ugovora o djelu i autorskog honorara 15. Sastavljanje i slanje JOPPD obrasca – Porezna uprava 16. Vođenje IP kartica zaposlenika 17. Vođenje poreznih kartica 18. Praćenje zakonskih propisa posredstvom literature i seminara 19. Računovodstveni poslovi – Pomoćnici u nastavi (isplata plaće, knjiženje, izvještaj) 20. Računovodstveni poslovi – Erasmus 21. Rad u aplikaciji E-TUR, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, isplata prijevoza djece s posebnim potrebama… 22. Kontakti s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Osnivačem, FIN-om, Bankom, Poreznom upravom... 23. Praćenje potrošnje energije, rashoda i prihoda. 24. Izrada rebalansa financijskog plana s projekcijom 25. Izrada rebalansa plana nabave s projekcijom 26. Izrada financijskog plana s projekcijom 27. Izrada plana nabave s projekcijom 28. Sastavljanje financijskih izvještaja + obrazloženje (4 puta godišnje) 29. Izvještaj o izvršenju financijskog plana + bilješke (2 puta godišnje) 30. Poslovi vezani za zaključivanje poslovnih događaja s danom 31. 12. 31. Obračun poreza na dohodak s plaćom za studeni za sve djelatnike 32. Pripremanje popisa imovine i obveza te evidentiranje promjena na imovini i obvezama na temelju izvještaja članova popisnog povjerenstva 33. Otvaranje nove poslovne godine: a)zaključivanje glavne knjige i pomoćne knjige b)izrada poreznih kartica te potvrda za porezne urede c) usklađivanje inventurnih lista s financijskim karticama d) usklađivanje inventure sa stvarnim stanjem e)obračun amortizacije OS i knjiženje iste f)knjiženje otpisa osnovnih sredstava i sitnog inventara g)zaključivanje poslovne godine h)izrada podataka za izradu završnog računa i)unos podataka u računalo 34.Ostali poslovi na zahtjev ravnateljice, ministarstva, županije, grada… Želim napomenuti kako je opseg posla jako velik i više se ne može izdržati takav tempo. Razborito bi bilo povećati koeficijent zbog složenosti poslova. S obzirom da sam u kontaktu s velikim brojem voditelja računovodstva želim napomenuti kako većina odlazi iz škola i za njih je vrlo teško naći zamjenu (natječaji se ponavljaju). Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
86 Dajana Jaklin Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja uz učitelje i stručne suradnike rade i tajnici koji su tajnici ustanove, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je nizak. Zapravo najniži je u odnosu na tajnike drugi ustanova. Na radno mjesto tajnika se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogu zaposliti samo osobe s VSS i VŠS pravnog odnosno upravnog usmjerenja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju jer se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Plaća tajnika, a i računovođa u školama je najniža u odnosu na ostala radna mjesta VSS-a u školi. U osnovnim školama nema administratora, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta. Pravilnik o djelokrugu rada tajnika samo djelomično propisuje stvarna zaduženja tajnika, u praksi je taj opseg poslova puno veći i od jedne osoba očekuje se stručnost u različitim područjima koji su u drugim javnim tijelima raspoređeni različitim zaposlenicima ovisno o sektorima (kadrovska služba, nabava, normativni poslovi, pisarnica, zaštita na radu itd.). Nadalje, nove funkcije uglavnom se dodjeljuju tajnicima pod izlikom ostalih poslova, tako su tajnici ujedno zaduženi kao službenici za informiranje, službenici za zaštitu osobnih podataka, osobe odgovorne za unos podataka o državnoj imovini, osobe za unos podataka o natjecanjima, osobe za nepravilnosti itd. za sve ono što se propisuje kao dodatna obveza bez mogućnosti dodatnog plaćanja uglavnom se dodjeljuje tajnicima škola. Učiteljima se dodjeljuju funkcije koje im ulaze u normu (sindikalni povjerenik, zaštita na radu i sl.). Tajnici moraju imati položen stručni ispit za djelatnike u pismohranama bez ikakvog vrednovanja istoga. Smatram da bi trebalo biti obvezno polaganje državnog stručnog ispita i u skladu s time razlikovati koeficijent bez položenog DSI, i s položenim. Koeficijent ravnatelja vezan je uz broj učenika, mislim da na sličan način treba vezati i koeficijente tajnika uz broj zaposlenih.. Potrebno je predvidjeti i osigurati obvezna stručna usavršavanja i stručnu pomoć u radu kao što imaju ostali zaposlenici u sustavu. Koeficijent radnog mjesta treba vezati uz opseg posla, a ne stručnu spremu. Npr. računovođa sa SSS i VSS rade potpuno isti posao, a razlika u plaći je značajna. U školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca, posebno u školama koje na takvim radnim mjestima zapošljavaju osobe s pola satnice od ukupnog radnog vremena. Problem nastaje prilikom raspisivanja natječaja ili pronalazaka zamjena, osobe odustaju zbog preniske plaće. Potrebno je plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti te pravedno platiti. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
87 Ivona Horvat Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U osnovnoškolskim ustanovama rade računovođe i tajnici ( VSS,VŠS,SSS) čiji je trenutni koeficijent uređen uredbom neodgovarajući i sramotan s obrzirom na odgovornost i obim posla koji navedeni djelatnici obavljaju. Naspram svih drugih ustanova u kojima postoje ista radna mjesta,koeficijenti u obrazovanju za voditelje računovodstva i tajnika su sramotno niski. Ako se uspiređuje sa ostalim djelatnicima u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom također je puno niži. Potrebno je izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Opseg poslova tajnika i računovođa se znatno povećao zadnjih godina, te je uz potplaćenost drugi problem neodobravanje zapošljavanja adrministrativno-računovodstvenih referenata. Jedna osoba više ne može obavljati opseg posla koji je potrebno, često se odrađuje prekovremeno ( naravno,neplaćeno jer nam nisu odobreni ), zbog hitnosti određenih poslova ne postoji mogućnost korištenja godišnjeg odmora, te se on često ni ne iskoristi u cijelosti, ne postoji mogućnost odlaska na bolovanje jer u organizaciji nema osobe koja isti posao može obaviti,pa se posao odrađuje i pod bolesti. Sve ovo prethodno navedeno ukazuje na važnost tajnika i voditelja računovodstva u obrazovnim ustanovama,bez kojih on očito ne bi mogao funkcionirati,pa je isto potrebno i adekvatno platiti. Sve više dolazi do odlazaka kvalitetnih osoba iz sustava upravo iz navedenih razloga, te je potrebno nešto promijeniti u istome. Za početak izjednačavanje koeficijenata navedenih djelatnika sa stručnim suradnicima u obrazovanju,te dodatno zapošljavanje administrativno-računovodstvenih referenata kako bi se navedene osobe rasteretilo i kako bi uspješnije mogle obavljati svoje poslove. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
88 Tanja Dimnik Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U obrazovnim ustanovama rade tajnici i računovođe (VSS , VŠS, SSS), a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom je neodgovarajući s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram svih drugih radnih mjesta tajnika i računovođa u drugim ustanovama, ti koeficijenti u obrazovanju su uvredljivo niski. Napredovanje i nagrađivanje nije moguće. Svakodnevni prekovremeni rad je strogo zabranjen. Tajnici i računovođe moraju posao nositi kući i tamo nadoknađivati sve što se tijekom radnog vremena u gužvi ne može stići niti izvršiti zbog nepostojanja uvjeta rada u kojima je moguće obaviti važne poslove iz razloga stalnih upadica "trebam samo ovo ili ono", nepridržavanja vremena za primanje stranaka i e-mailova nakon radnog vremena koje moramo pratiti i ukoliko je nešto HITNO - odmah odgovoriti. Dužni smo biti dostupni za slučaj potrebe vikedima, tijekom godišnjih odmora kada su česte objave natječaja, tijekom bolovanja, slično kao i ravnatelji škola koji su za svoj posao u većini slučajeva adekvatno novčano honorirani naspram tajnika i računovođa.. Obim posla u zadnjih nekoliko godina se ne samo povećao već udvostručio do te mjere da se fizički ne stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele ispoštovati zadani rokovi, a dodatna zapošljavanja administrativnih/računovodstvenih referenata u cilju rasterećenja tajnika/računovođa nam se ne dozvoljava i redovito dobijamo odbijenice. Odbijenice ne stižu samo za dodatne administrativne radnike već i za ostalo neneastavno osoblje, spremače/ice i kuhare iako je Ministarstvo u medijima navodilo da će odobravati takva zapošljavanja povodom uvođenja "besplatnih marendi". Dodatno zapošljavanje nastavničkog kadra, u većini slučaja, koliko možemo primijetiti MZO, redovito dozvoljava dok je s nenastavnim osobljem situacija suprotna. Očekuje se da će posao namijenjen za dvije ili više osoba obaviti samo jedna osoba bez mogućnosti pogreške.Da ne naglašavam da i tajnici i računovođe imaju obvezu usavršavanja, educiranja, praćenja izmjena propisa kako bi školska ustanova radila u skladu s propisima. Prečesto smo u stjecanju novih znanja potrebnih za obavljanje poslova tajnika i računovođa prepušteni sami sebi bez nečijeg mentoriranja i uvođenja u posao i obavljeni posao ovisi o snalažljivosti i predanosti radu samog tajnika i računovođe (odnosi se na programe za koje ne postoje edukacije - ematica, eporezna, registar zaposlenih, cop, ezdravstveno, emirovinsko, e-uredsko, e-račun,e-planiranje, e-financijska izvješća, e-hzz itd, itd.) Učitelji u svom radu imaju podršku i edukaciju, susrete sa savjetnicima, podršku izdavača, usmjeravanja, online edukacije i slično. Potrebno je preimenovati naziv radnih mjesta administrativnog osoblja i odvojiti ih od tehničkog u školama i pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati i nagraditi zasluženi trud. Važećom Uredbom plaće su vezane isključivo uz stupanj stručne spreme i tako se isplaćuju neovisno da li se netko trudi obaviti posao u roku, točno i ažurno ili NE. Kolegice gube motivaciju sustavnim i kontinuiranim degradiranjem radnih mjesta koja su uz ravnatelja na prvom mjestu u funkcioniranju rada škole, tajnici i računovođe su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu ,a prečesto je dojam da su tajnici i računovođe u pogledu koeficijenta, količnini posla i sa istom razinom obrazovanja , u pogledu radnih prava ( korištenje pripadajućeg godišnjeg odmora u cijelosti, pravo na nedostupnost po okončanju radnog vremena...) diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Prije desetak godina tajnici i računovođe su imali isti koeficijent složenosti poslova kao i učitelji, ovismo o razini naobrazbe. Potrebmo je raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na činjenicu postignute razine obrazovanja i opsega poslova koje radnici obavljaju. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
89 Dom za starije osobe Centar Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Prema Uredbi o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama ( NN 26/2023) izvršene su promjene u koeficijentima za računovodstvene referente III vrste zvanja, čime su voditelji računovodstva i tajnici ustanove u sustavu socijalne skrbi stavljeni ponovno u nepravedan položaj, obzirom da su i 2018.god. izuzeti iz formiranja odgovarajućih koeficijenata. Za obavljanje poslova II vrste zvanja (voditelj računovodstva i tajnik ustanove) traži se kao uvjet zaposlenja predidiplomski sveučilišni studij u trajanju od najmanje tri godine ( u području socijalnog rada, prava, savjetodavnog rada, upravljanja…) dok im kroz navedenu uredbu paralelno nije promijenjen odgovarajući koeficijent. Opisana situacija nepovoljno utječe na radnu klimu, nezadovoljstvo radnika, osjećaj diskriminacije, kvalitete usluge, odlazak radnika iz sustava socijalne skrbi, te neprivlačnost u zapošljavanju novih radnika. Usporedbe radi, tajnik ustanove i voditelj računovodstva u sustavu obrazovanja imaju drugačiji i veći koeficijent od radnika koji rade istu vrstu poslova u sustavu socijalne skrbi. Smatramo potrebnim naglasiti da bi novi sustav plaća smanjio odljev kvalitetnih kadrova iz državnih i javnih službi, a izjednačavanje plaća za ista radna mjesta osiguralo bi veću pravednost u sustavu plaća. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
90 SANDRA ŠTOKIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama "U sustavu obrazovanja uz učitelje i stručne suradnike rade i tajnici koji su tajnici ustanove, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je nizak. Zapravo najniži je u odnosu na tajnike drugi ustanova. Na radno mjesto tajnika se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogu zaposliti samo osobe s VSS i VŠS pravnog odnosno upravnog usmjerenja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju jer se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Plaća tajnika, a i računovođa u školama je najniža u odnosu na ostala radna mjesta VSS-a u školi. Poslovi tajnika i računovođa ovise i o broju učenika i broju zaposlenih u školama, te ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi obzirom da se u osnovnim školama organiziraju i posebne potrebne mjere koje uređuju i problematiku, te ostvarivanje uvijeta besplatnih obroka za svakoga učenika.Također, razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika. Razlika postoji i za škole na manjinskim jezicima u odnos na one koje su samo na hrvatskom. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok većina srednjih škola zapošljava administrativne referente, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. U sustavu dolazi do osipanja odnosno odlazaka tajnika i računovođa upravo jer nisu plaćeni dovoljno za svoj rad. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog opsega posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno kontinuirano i neprestano osposobljavanje. Radno mjesto tajnika vitalno je radno mjesto u radu školske ustanove, te bi u skladu s tim trebalo provesti usklađivanje njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca, posebno u školama koje na takvim radnim mjestima zapošljavaju osobe s pola satnice od ukupnog radnog vremena. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne, a još teže kada se za takvo radno mjesto raspiše i provede natječaj. Potrebno je plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad." Također postoji razlika radili se o srednjoj školi koja u svom sastavu ima učenički dom ili nema (koeficijent ravnatelja ovisi o tome, dok ta okolnost nema nikakav utjecaj na koeficijent tajnika i voditelja računovodstva). Nadalje, u školama postoji čitav niz poslova koji se trebaju odraditi sukladno posebnim propisima kao što je npr. zaštita na radu, pristup informacijama, osobe za zaštitu osobnih podataka, arhiva, prijave nepravilnosti o dr. Nastavnici, stručni suradnici, strukovni učitelji i odgajatelji većinom odbijaju obavljati navedene poslove jer im oni nisu predviđeni Pravilnikom o normi rada (a ako su i predviđeni i ulaze im u normu, kao povjerenik radnika za zaštitu na radu, to ne obuhvaća sve poslove koji se trebaju obaviti u pogledu zaštite na radu) i u praksi se zapravo događa da sve poslove koje nitko ne želi obavljati na kraju mora obaviti tajnik jer, eto, on/ona je osoba koja se bavi administracijom. Imam dojam da se često zaboravlja da su tajnici, voditelji računovodstva, administratori i računovodstveni radnici također ljudi koji imaju svoja prava kao i svi ostali radnici, pa tako imaju pravo na godišnji odmor, bolovanje, usklađivanje poslovnog i privatnog života. Kako drugačije shvatiti rokove koji nam se nameću vezano npr. za prijave i odjave radnika te izradu plaće iz mjeseca u mjesec kada je poznato da to radi samo jedna osoba koja nema zamjenika. Često se prilikom uvođenja novih poslova ili ažuriranja evidencija ostvljaju nerealno kratki rokovi, a s druge strane neformalno nije nam dozvoljen prekovremeni rad. Lijepi pozdrav! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
91 NIKOLINA MALNAR Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Potrebno je utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U obrazovnim ustanovama rade tajnici i računovođe (VSS , VŠS, SSS), a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom je neodgovarajući s obzirom na vrstu i opseg poslova koji se iz godine u godinu povećava. Naspram svih drugih radnih mjesta tajnika i računovođa u drugim ustanovama, ti koeficijenti u obrazovanju su uvredljivo niski. Napredovanje i nagrađivanje nije moguće. Svakodnevni prekovremeni rad je strogo zabranjen. Tajnici i računovođe moraju posao nositi kući i tamo nadoknađivati sve što se tijekom radnog vremena u gužvi ne može stići niti izvršiti zbog stalnih upadica "trebam samo ovo ili ono" i e-mailova nakon radnog vremena koje moramo pratiti i ukoliko je nešto HITNO - odmah odgovoriti. Dužni smo biti dostupni 0-24 radnim danom, vikednom i pogotovo tijekom godišnjih odmora kada su česte objave natječaja, izrada raznih izvješća, obračuna, slanje joppd obrazaca i da ne nabrajamo dalje.. Obim posla u zadnjih nekoliko godina se povećao do te mjere da se jedva stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele ispoštovati zadani rokovi, a dodatna zapošljavanja administrativnih/računovodstvenih referenata u cilju rasterećenja tajnika/računovođa nam se ne dozvoljava. Da ne naglašavam da se moramo sami usavršavati i educirati i sve novo prihvatiti sa smješkom i naučiti sami raditi (odnosi se na programe za koje ne postoje edukacije - ematica, eporezna, registar zaposlenih, cop, ezdravstveno, emirovinsko, e-uredsko, e-račun,e-planiranje, e-financijska izvješća, e-hzz itd, itd.) Učitelji u svom radu imaju podršku i edukaciju. Potrebno je preimenovati naziv radnih mjesta administrativnog osoblja i odvojiti ih od tehničkog u školama i pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati i nagraditi zasluženi trud. Važećom Uredbom plaće su vezane isključivo uz stupanj stručne spreme i tako se isplaćuju neovisno da li se netko trudi obaviti posao u roku, točno i ažurno ili NE. Kolegice gube motivaciju sustavnim i kontinuiranim degradiranjem radnih mjesta koja su uz ravnatelja na prvom mjestu u funkcioniranju rada škole, a često je slučaj da smo na zadnjem mjestu. U dogledno vrijeme ukoliko se stanje ne popravi, vjerujem da će veliki broj stručnih i sposobnih ljudi izaći iz sustava. Činjenica da netko ima VSS ne znači da je vrjedniji od osoba koje su stekle VŠS ili SSS stupanj obrazovanja, već bi mjerilo trebalo biti uz stupanj obrazovanja, trud i zalaganje kao i opseg poslova koji je u svakoj školi specifičan (razni projekti i sl.). Kolegica računovotkinja sa 36 godina radnog staža (SSS) ima plaću 835 eura neto što je za 40 eura više od tehničkog osoblja - domara, kuharice... a usporedimo im opseg poslova i težinu radnih zadataka i odgovornosti (tehničkom osoblju su plaće na zadnjoj sjednici Vlade podignute za 5%, a ostali su zaboravljeni). U Uredbi pod nazivima radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, pod radnim mjestima III. vrste voditelja računovodstva NEMA. Dajte nam mogućnosti napredovanja, nagrađivanja, pravedan status, poštovanje za naš rad i trud. Primjer nelogičnosti: Voditelj računovodstva SSS ima koef.0,921 (NN 25/13) u odnosu na tajnika koji ima 0,970 (zatečeni na radu bez odgovarajuće razine i vrste obrazovanja). Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
92 SLOBODAN ALBERKOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja uz učitelje i stručne suradnike rade i tajnici koji su tajnici ustanove, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je nizak. Zapravo najniži je u odnosu na tajnike drugi ustanova. Na radno mjesto tajnika se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogu zaposliti samo osobe s VSS i VŠS pravnog odnosno upravnog usmjerenja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju jer se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Plaća tajnika, a i računovođa u školama je najniža u odnosu na ostala radna mjesta VSS-a u školi. Poslovi tajnika i računovođa ovise i o broju učenika i broju zaposlenih u školama, te ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi obzirom da se u osnovnim školama organiziraju i posebne potrebne mjere koje uređuju i problematiku, te ostvarivanje uvijeta besplatnih obroka za svakoga učenika.Također, razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika. Razlika postoji i za škole na manjinskim jezicima u odnos na one koje su samo na hrvatskom. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok većina srednjih škola zapošljava administrativne referente, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. U sustavu dolazi do osipanja odnosno odlazaka tajnika i računovođa upravo jer nisu plaćeni dovoljno za svoj rad. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog opsega posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno kontinuirano i neprestano osposobljavanje. Radno mjesto tajnika vitalno je radno mjesto u radu školske ustanove, te bi u skladu s tim trebalo provesti usklađivanje njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca, posebno u školama koje na takvim radnim mjestima zapošljavaju osobe s pola satnice od ukupnog radnog vremena. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne, a još teže kada se za takvo radno mjesto raspiše i provede natječaj. Potrebno je plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Lijepi pozdrav! Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
93 Jelena Smičić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Poštovani, Prijedlogom Ministarstva pravosuđa, Uredbe o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi od 1. ožujka 2023., između ostalog, u članku 4. Uredbe stoji: "U općim i administrativnim poslovima, točki 2., koeficijent složenosti poslova "0,920" zamjenjuje se koeficijentom "0,990"". Konkretno, odluka se odnosi isključivo na zapisničare suda. Posao zapisničara usko je vezan za rad suca, on piše i postupa u svojem poslu prema njegovoj izričitoj naredbi. Niti o jednoj odluci ne mora odlučivati samostalno, nego isključivo po njegovoj naredbi. Naprotiv, zapisničar je ograničen samo referadom u kojoj se nalazi. Njegov rad će prekontrolirati upisničar. Naprotiv, posao UPISNIČARA je puno složeniji, gdje upisničar osim što dnevno zaprimi i otvori veliki broj predmeta svih mogućih vrsta upisnika mora posjedovati znanje kako bi od samog otvaranja predmeta, daljnjeg rukovođenja predmetom, prepoznavanja žurnosti i hitnosti predmeta, posao što brže i eskpeditivnije odradio. Također, upisničar se nalazi u položaju da je DUŽAN poznavati SVE upisnike, od istrage, preko raspravnih predmeta, izvanraspravnih predmeta pa sve do izvršenja kazne, dakle posao nije podijeljen, gdje upisničar MORA znati i radi SVE (radi se o minimalno 30 raznovrsnih vrsta upisnika koji svaki pojedinačno ima i svoja različita pravila rada)! Iz vlastitog iskustva tvrdim da upisničar u velikoj mjeri pomaže i sucu jer vrlo često ukazuje na česte propuste, omaške, greške i sve oblike nepravilnosti, što nije iznimka nego ustaljeno pravilo u sudu. Pri tome mislim na praćenje promjena što Kaznenog zakona, što ZKP-a, svih mogućih pravilnika o radu u sustavu eSpisa, eKomunikaciji itd. gdje čestim savjetima upisničar pomaže sucima u radu. U našem sudu smatram da su to suci i prepoznali i da nas cijene zbog našeg širokog znanja i velike volje za radom kako bi sud što bolje i ekspeditivnije fukcionirao. Gore navedeni prijedlog duboko je razočarao sve upisničare suda (pa tako i odvjetništva) jer smo svjesni koliko dajemo sebe iskreno i predano, a to na žalost nije prepoznato. Ovom Uredbom zaobišlo se upisničare, voditelje upisnika kao i samog Upravitelja sudske pisarnice. Prema njemu zapisničar ima veći koeficijent od Voditelja upisnika a približio se i samom Upravitelju sudske pisarnice. Ovakva degradacija nas kao službenika duboko je razočarala sve. izuzetno je nelogično da osoba koja će danas dobiti posao, bez ikakvog radnog iskustva, dolazi na posao zapisničara i u startu ima veći koeficijent od iskusnih upisničara, poput mene koja ovdje radim 20 godina. Shodno naprijed navedenom smatram da bi pod hitno trebalo izmijeniti Uredbu i uvrstiti sve upisničare, voditelje upisnika, kao i Upravitelja sudske pisarnice kako bi se ova velika nepravda počinjena na štetu službenika bila što prije ispravljena. Na žalost nemamo mehanizam kako bismo nepravdu ispravili ali duboko vjerujem u pravednost Ministarstva pravosuđa i uprave. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
94 Toni Mataija Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nužno je najprije utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta, istu stručnu spremu i iste poslove koje osobe obavljaju u opisu svog radnog mjesta. U sustavu obrazovanja treba jasno propisati i precizirati koji poslovi se u školi obavljaju i u čijem su zaduženju (pa tako i one ravnatelja). Pravilnik o djelokrugu rada Tajnika te administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u srednjoškolskoj ustanovi je iz 2011. godine a do danas je opseg poslova porastao 400%. Novi načini poslovanja i digitalizacija zahtijevaju specifične vještine i znanja koje treba i adekvatno platiti. Potrebno je i ostale djelatnike u školama i učeničkim domovima a koji imaju visoku stručnu spremu (ekonome, administratore, računovodstvene referente) zadužiti za poslove vss-a i tako rasteretiti voditelje računovodstva i tajnike, uz naravno adekvatno povećanje koeficijenta. Također trenutno zaposlenim ekonomskim tehničarima (sss) na radnom mjestu voditelja računovodstva treba uskladiti koeficijente s opisom poslova koje obavljaju. Obzirom da se radi o koeficijentu složenosti poslova a voditelji računovodstva vss i onaj sss odrađuju potpuno iste poslove, nejasno je zašto onda nemaju i isti koeficijent? Trenutni način poslovanja gdje je sve pušteno na nečiju slobodnu procjenu je neodrživ, jer poslove dobiva sposobniji a ne onaj tko bi ih stvarno trebao i odraditi. Također kako bi se rasteretilo tajnike i voditelje računovodstva određeni poslovi se prebacuju na administratore i ekonome što nije rješenje, jer oni onda odrađuju poslove visoke stručne spreme za plaću srednje stručne spreme. Predlažem promjenu naziva postojećih radnih mjesta tajnika i voditelja računovodstva u stručni suradnik za financije i stručni suradnik za pravne poslove, a ekonoma i administracije u voditelj nabave i administrativni voditelj (uz usklađenje koeficijenta). Naziv radnog mjesta voditelja računovodstva nije ispravan jer osoba na tom radnom mjestu samostalno vodi (cjelokupne) financije Škole, ne vodi ih ravnatelj jer on za to nema potrebne kompetencije. Cijela administrativna služba koja ustvari uz ravnatelja i vodi Ustanovu bi trebala biti VSS i za to biti adekvatno plaćena. Također u školama i učeničkim domovima je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje čije su plaće ispod minimalca što je sramotno. Htjela bi istaknuti još jednu stvar, vezano uz dodatak na plaću. Nepravedno je da s jedne strane vss osobe imaju pravo na uvećanje plaće za magisterij i doktorat, dok s druge strane administrator ili ekonom koji imaju završen fakultet nemaju pravo na vss plaću jer to njihovo radno mjesto ne zahtjeva. Ne zahtijevaju doktorat ni ostala radna mjesta pa djelatnici na to ostvaruju pravo. Toni Mataija, dipl.oec. Voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
95 Tatjana B Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nužno je najprije utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. U sustavu obrazovanja rade tajnici i računovođe (VSS I VŠS), a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom je sramotno nizak. Naspram svih drugih radnih mjesta tajnika i računovođa u drugim ustanovama, naš je daleko najmanji. Također u odnosu na ostale djelatnike u sustavu obrazovanja sa istom stručnom spremom je puno niži. Napredovanje i nagrađivanje nam je onemogućeno, prekovremeni rad "zabranjen". Obim posla u zadnjih nekoliko godina se povećao do te mjere da se jedva stiže odraditi sve što se treba ukoliko se žele ispoštovati zadani rokovi, a dodatna zapošljavanja administrativnih/računovodstvenih referenata u cilju rasterećenja tajnika/računovođa nam se ne dozvoljava. Potrebno je plaće administrativnog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
96 Jagoda Kovačić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Prema Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama propisan je koeficijent za radno mjesto administrativni referent 0,824, što je već samo po sebi ponižavajuće jer to nije nikako dovoljno za dostojan život pojedinca. Konkretno, radim u školi na radnom mjestu administratora već 26 godina te koristim olakšicu za dijete i imam plaću 780 Eura (sa 26 godina staža!!!!). Početnik ima nešto više od propisanog minimalca što je sramotno i degradirajuće. Izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama od 5. 12. 2019. posebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima u radnim mjestima I. vrste su između ostalih i TAJNIK ŠKOLSKE USTANOVE i VODITELJ RAČUNOVODSTVA ŠKOLSKE USTANOVE (prije nisu bili među radnim mjestima u srednjim školama). U radnim mjestima III. vrste u osnovnim i srednjim školama od donošenja navedenih izmjena se nalaze i domar, ložač, kuhar, vozač, školski majstor te u radnim mjestima IV. vrste se nalaze i Pomoćno-tehnički radnik, spremačica, portir, vratar-telefonist-pazikuća, pomoćni poslovi u kuhinji, čuvarski poslovi, poslovi pranja, glačanja i šivanja te su na taj način stavljeni u radna mjesta koja se pojavljuju u osnovnim i srednjim školama. U osnovnim, a posebno u srednjim školama pored navedenih ostalih poslova (ovdje ne spominjem ravnatelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike) postoji i radno mjesto ADMINISTRATOR koje je ostalo jedino izdvojeno iz radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama te bi bilo na taj način izdvojeno iz eventualnih povećanja koeficijenta koje bi se nekad možda provodilo samo za radna mjesta u osnovnim i srednjim školama. U obrazoloženju donošenja promjene Uredbe za radno mjesto tajnika školske ustanove naveden je razlog povećanje opsega posla. Kako se povećavao opseg posla tajnicima povećao se opseg posla i administratorima zbog uvođenja raznih novih aplikacija za natjecanja za koje se imenuju administratori odgovornim osobama (AZO, ASOO..) pored svih postojećih poslova od urudžbiranja do arhiviranja, izdavanja potvrda, izdavanje javnih isprava, vođenja raznih evidencija, administrator imenika (E-matica, Carnet Huso – izdavanje korisničkih identiteta učenicima i zaposlenicima) što je sve specifično i odnosi se samo na rad u školama. Ovo sve govorim s pozicije administratora u školi te vas također molim u ime svih tzv. administratora u školama da se takva nepravda i diskriminacija ispravi ti da se radno mjesto administratora donošenjem nove Uredbe stavi u radna mjesta u osnovnim i srednjim školama te da mu naziv bude ADMINISTRATOR ŠKOLSKE USTANOVE, ali i da se svakako poveća koeficijent za sve administrativne referente, a koji je sramotno mali te sa svakim povećanjem osnovice plaća, jaz imeđu onih sa niskim i visokim primanjima samo raste! Nadam se da će se izmjenama Zakona o plaćama u javnim službama učiniti potrebno i povećati koeficijenti te da će novi Zakon biti dobar temelj za donošenje poštene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
97 Tatjana Bandera-Mrakovčić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama Nužno je najprije utvrditi razlike u plaćama u državnim i javnim službama za ista radna mjesta i za istu stručnu spremu. Činjenica je da nema zainteresiranih za rad u ovim službama baš zbog primanja koja nisu adekvatna pojedinim radnim mjestima. U sustavu osnovnog školstva npr. nije izjednačen koeficijent tajnicima i računovođama s visokom stručnom spremom s koeficijentima učitelja s jednakom stručnom spremom i smatram da je to nedopustivo jer škole ne bi mogle funkcionirati bez tajnika i računovođa. Za njih je potrebno je utvrditi i mogućnost napredovanja. Kvalitetne i sposobne ljude treba zadržati u sustavu i pravedno nagraditi za rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
98 Andrea Kancijanić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama U sustavu obrazovanja uz učitelje i stručne suradnike rade i tajnici koji su tajnici ustanove, a njihov trenutni koeficijent uređen Uredbom o složenosti poslova je nizak. Zapravo najniži je u odnosu na tajnike drugi ustanova. Na radno mjesto tajnika se prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi mogu zaposliti samo osobe s VSS i VŠS pravnog odnosno upravnog usmjerenja. Poslovi koje tajnici obavljaju su vrlo širokog raspona i nisu svi normirani Pravilnikom o djelokrugu tajnika i ostalog administrativno tehničkog osoblja u školama. Važnost radnog mjesta tajnika u školama propisana je i samim Zakonom o odgoju i obrazovanju jer se izrijekom navodi da "Škola ima tajnika". Plaća tajnika, a i računovođa u školama je najniža u odnosu na ostala radna mjesta VSS-a u školi. Poslovi tajnika i računovođa ovise i o broju učenika i broju zaposlenih u školama jer ne može opseg posla biti jednak u osnovnoj i srednjoj školi jer osnovne imaju i prehranu, a također razlikuje se i opseg poslova u školama s manjim i većim brojem učenika. Razlika postoji i za škole na manjinskim jezicima u odnos na one koje su samo na hrvatskom. Opseg poslova tajnika u osnovnim školama je nadalje puno veći jer u osnovnim školama nema administratora, dok u srednjim ima, pa samim time tajnici u osnovnim školama obavljaju i poslove tog radnog mjesta dok je u srednjim školama taj posao podijeljen. U sustavu dolazi do osipanja odnosno odlazaka tajnika i računovođa upravo jer nisu plaćeni dovoljno za svoj rad. Tajnici s više godina iskustva često mentoriraju mlađe kolege, a i obučavaju. Tajnici vrlo često rade i od kuće, u neradne dane i prekovremeno jer zbog obima posla ne stignu odraditi sav posao u radno vrijeme. To je pokazatelj opsega poslova. Dosadašnjim zakonskim uređenjem nema mogućnosti napredovanja za tajnike, a mnogi bi itekako mogli napredovati zbog svi okolnosti u kojima rade, kao i zbog činjenice da organiziraju radionice za ostale kolege i predavanja na različitim razinama. Trenutni poslovi tajnika škola zahtijevaju od njih puno vremena na usavršavanju i učenju jer se propisi stalno mijenjaju i uvode se nove obaveze za koje je potrebno osposobljavanje. Tajnik je važna osoba u radu škole i trebalo bi uskladiti njihove plaće s plaćama tajnika drugih ustanova, kao i računovođama. Nadalje, u školama je zaposleno pomoćno i tehničko osoblje koje je također nedovoljno plaćeno. Njihove plaće često su ispod minimalca. Zbog toga je školama teško pronaći adekvatne zamjene kada su osobe odsutne. Potrebno je plaće administrativno tehničkog osoblja u školama pažljivo i detaljno razmotriti i u svakom slučaju donijeti takve propise koji će im plaće povećati kako bi te ljude stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
99 ČEDOMIR TATALOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama STANJE STVARI- ANALIZA Prema Uredbi o minimalcu (NN 122/22) za ovu godinu je predviđen minimalac 700 eura bruto, što je vrlo blizu srednjoj stručnoj spremi bez staža. Prema koeficijentu srednja stručna sprema ima stalan 0,86 koeficijent, a viša 0,97 što je razlika nekih pedesetak eura (400 kuna). Koeficijent 1 trenutno iznosi plus minus 5000 kuna (663 eura) neto. Početak problema je već u činjenici da službenik sa srednjom stručnom spremom ima nešto više od propisanog hrvatskog minimalca. Početnik SSS upravni referent ima neto 600 eura, bez dodatka na staž, otprilike kao i prisutne autsorsane čistačice Adris grupe. Namještenici imaju još manji koeficijent od referenata, s tim da pravosudni čuvari zbog smjenskog rada imaju nešto veći neto zbog dežurstava i smjena. Nizozemska državna uprava ima 27 koeficijenata, naša preko 120. Što više ljudi napreduje, to je veće izdvajanje za plaće, pa se nekom mora skidati. Kvaka je u tome da napredovati može samo visoka stručna sprema. VŠS i SSS imaju samo jedan koeficijent i radni elan ovisi o prijetnji i prisili, dok kod VSS-a postoji nagrađivanje u pravcu napredovanja što podrazumijeva veću plaću. Za napredovanje nije bitan ni staž niti broj ljudi ispod sebe. Svi bi sudačke plaće, mnogi ih i imaju, ali -nije usporedivo s radom odvjetnika ili sudaca, jer npr. većina diplomiranih pravnika ministarstva može dočekati penziju dobro poznajući tek jedan pravilnik i površno par zakona. Stručnjaci koji slažu sistematizaciju, nemaju pojma o programu veleučilišta, pa tako upravni pravnici imaju tek za 0,11 veći koeficijent od upravnih referenata. Većinu poslova koje obavljaju diplomirani pravnici, pa tako i pojedina rukovodeća, mogu komotno obavljati i upravni pravnici. Državni odvjetnici rade posao za ministarstvo što se tiče radnih sporova (pored državne plaće još naplaćuju odvjetničku tarifu - čl. 41 Zakona o državnom odvjetništvu) unatoč činjenici da su pola zaposlenih sve pravnici s pravosudnim ispitom. Većina zaposlenih pravnika nije nikad učestvovala u sudskom postupku. Postoji posve neefikasno tijelo zvano Odbor za državnu službu, nepotrebna viša instanca koja odlučuje o žalbama zaposlenih, a čija se rješenja čekaju godinama. Povezano s tromosti sudova i odvjetničkim tarifama čine savršen primjer načina sprječavanja individualnih tužbi i zahtjeva. Platni razredi u onakvom obliku kako se predlagalo prije petnaestak godina, ne mogu funkcionirati, zato što se ne predviđa da bi zaposleni s nižom stručnom spremom nadmašio u plaći onog s višom, jer jednostavno „nema prostora“. Postojat će i stalna sumnja u subjektivnost nadređenog kod određivanja platnog razreda, tj. plaće. Prema tumačenju od 24.12.2018.g. (nositelj Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ) vezanom uz Savjetovanje o obrascu prethodne procjene nacrta prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, rečeno je da se „Nemogućnost napredovanja za službenike i namještenike sa SSS I VŠS predlaže riješiti promicanjem u plaći za svaki viši stupanj obrazovanja“ tj. tek kad diplomiraju i na visokom studiju. To je Sizifov posao jer unatoč činjenici da je veleučilište pod kapom Pravnog fakulteta, za nastavak studija za upis od 22 položena ispita priznaju tek 5 položenih. Polaganje pravosudnog ispita se ne daje upravnim pravnicima, niti se predlaže donošenje akta koji bi slično regulirao (uz npr. ograničenje od zapošljavanja na mjesto sudaca i odvjetnika). Neke države SAD (California i New York) priznaju polaganje pravosudnog ispita (pod uvjetom dodatnog jednogodišnjeg master studija i diplomantima zemalja koje nemaju dodira s američkim pravosudnim sustavom , a Ministarstvo pravosuđa i uprave ne priznaje upravne pravnike. Ne mogu biti čak ni članovi izbornih povjerenstava. Državni ispiti koje polažu službenici, a koji su obavezni, nemaju neku vrijednost, niti se uvećavaju koeficijenti. Nadalje, prema Uredbi o izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama – prosvjeta (NN 119/19) vidljivo je da su zaposlenici s višom stručnom spremom u većini slučajeva izjednačeni s visokom. Tu je čak vidljivo da famozni učitelj plesa ima koeficijent od 1, 044, a ako položi stručni ispit -1,235. . U ministarstvu se plaća stručna sprema, složenost poslova je nebitna. Parkinsonov zakon je na djelu. Kako je proračunom određeno koliko se u godini može potrošiti, jasno je da napredovanja valja i na neki način namiriti, platiti, nekom uzeti. Zaposleni bježe zbog takvih uvjeta, istina, ali – visoku stručnu spremu se nastoji zadržati povećanjem plaća, što bi trebao biti dovoljan razlog ostanka. Spominjanje promicanja u plaći kroz rezultate rada za VSS već postoji, a pitanje je koliko je dobro riješeno. Zbog štednje se ne zapošljavaju novi referenti sa srednjom stručnom spremom nakon što netko ode u mirovinu što nije slučaj s rukovodećim radnim mjestima. Štoviše, koeficijent se smanjio negdje 2015.g. (jer je nekima valjalo povećati) namještenicima (domari, kuhari, vozači na 0,80) upravnim referentima ( sa 1,0 na 0,86) i VŠS (sa 1,1 na 0,97) i to je jedina promjena za njih u zadnjih 20 g, s tim da je ove godine barem referentima povišeno na jadnih 0,89. Ocjenjivanje zaposlenih na kraju godine nema nikakvu svrhu. Osim za VSS, ali pitanje je koliko je realno. Također dodatna naobrazba u vidu tečajeva i stručnih predavanja kao poticaj napredovanja vrijedi samo za VSS, nižoj se spremi ne nudi, a dok se nudilo i nije bilo interesa, jer ne rezultira napredovanjem. Nedavna povišica od 6% zaposlenicima u državnoj upravi je prividno jednaka svima. Visoka stručna sprema dobiva dvaput povišicu. Prvi puta kroz napredovanja, lobiranjem (na što nema utjecaja ni vlada ni sindikat) koju može očekivati nakon određenog perioda koji nije definiran upravo preko imenovanja na radno mjesto s jačim koeficijentom, te drugi puta skupa s ostalom nižom rajom bez fakulteta, preko postotnih sitnih povišica koje ugovara sindikat za sve. Visoko obrazovanom službeniku je na raspolaganju čak desetak koeficijenata na koje može računati. Vidljivo je po internom telefonskom imeniku ministarstva da možete biti postavljeni na rukovodeće mjesto čak i ako nemate odjela. Nema nikakvog pravila po kome bi rukovodeće radno mjesto zahtijevalo da nekom naređujete ili imate određen broj ljudi ispod sebe. Postoji bespotrebna hijerarhija napredovanja, kao i puno nepotrebnih raznih naziva radnih mjesta. Stručni suradnik, upravni savjetnik, viši upravni savjetnik, viši stručni savjetnik, samostalni upravni referent , voditelj odjela, itd. rade isti posao kao i prije napredovanja, vrlo sličan poslu niže stručne spreme. Naravno da je u sistematizaciji formalno opisan različit opis poslova, ali u praksi nije tako i posao koji obavljaju nakon unapređenja ostaje isti u stvarnosti. Inače, prema izvješću spomenutog javnog savjetovanja iz 2018.g. rečeno je : "U odnosu na prijedlog o smanjivanju broja i naziva radnih mjesta tamo gdje zaposleni obavljaju praktično iste poslove intencija i je budućih propisa da se broj i nazivi radnih mjesta sintetiziraju na što je mogući manji broj standardiziranih radnih mjesta, što će biti provedeno novom uredbom o klasifikaciji, koja se priprema u Ministarstvu uprave." Prošlo je 5 g, ali se promijenilo nije ništa. Odjeli su definirani prema sadržaju jednog akta i poslovi nisu ni izbliza složeni kao u državnom odvjetništvu ili sudstvu. Kriterij napredovanja nije složenost posla. Ukidanje nepotrebnih radnih mjesta bi značilo rasporediti ljude na posao s nižim koeficijentom, što podrazumijeva da valja očekivati potencijalne tužbe nezadovoljnih osoba. Spominjanje prevelikog broja dodataka na plaću, točnije kako se naglašava - dodatak na staž, a valjda i plaćanje zaposlenih po smjenama, te prijevoz– ukidanjem istih bi značilo da srednja stručna sprema i namještenici vegetiraju na minimalnoj početničkoj plaći i težit će napustiti posao, što nije lako zbog specifičnosti zanimanja. Dodaci na plaću donekle ispravljaju razlike i popravljaju standard, te stimuliraju rad i ne valja to dirati, bez obzira na uspješnost vrednovanja očekivanih ovim aktom koja je vrlo upitna. Sve navodim zato što imam nešto radnog iskustva u udruženom radu, društvenom, kasnije privatnom poduzeću, sindikatu, stotinjak rasprava na sudovima udruženog rada, privrednim i općinskim sudovima, radio sam na pretvorbi, stvaranju mješovitog poduzeća, sistematizaciji radnih mjesta, vodio pravno kadrovski sektor, a zadnjih 19 godina radim u samom ministarstvu, nekog vraga znam i pratim, te se nadam da će biti razmatrana i moja saznanja i razmišljanja. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa. Radna mjesta vrednovat će se prema međunarodno priznatoj metodologi primjenom standardnih mjerila za vrednovanje.
100 Anita Štivić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Poštovani, količina posla koju obavljaju tajnici i računovođe u osnovnim školama je svakim danom veća. Popis poslova koji se obavlja je predugačak. O rokovima da i ne govorimo. Po čemu stručni suradnici zaslužuju veći koeficijent od tajnika i računovođa s VSS? Naš posao ne može imati pauzu od 4 tjedna jer računi dolaze, plaća se treba napraviti, stiže pošta i sl. Jasno je kako je plaća tajnika i računovođa najmanja u odnosu na druge osobe s VSS. S obzirom na složenost i odgovornost u obavljanju poslova, neprihvatljivo je da tajnici i voditelji računovodstva u školama koji su najzaslužniji uz ravnatelje za funkcioniranje škole, imaju koeficijent koji je znatno manji od odgojno-obrazovnih djelatnika i stručnih suradnika s istim stupnjem obrazovanja. Povećanje obima posla i preopterećenost dovode do toga da se posao nerijetko nosi doma, prekovremeni sati nisu plaćeni, otvaranje bolovanja nezamislivo, kada i jesmo na bolovanju prisiljeni smo raditi od kuće. Čak i kad smo na godišnjem uvijek se nešto hitno treba napraviti. A ponekad se godišnji ne stigne ni iskorititi do 30. lipnja. Moramo biti genijalci jer sve odgovore moramo imati, sve zakone i novine pratiti i znati, snalaziti se s tehnologijom, žonglirati između 10 poslova u isto vrijeme, svima biti na raspolaganju...a osim pravnih i financijskih savjeta moramo i dobro znati slušati pa smo nekad i u službi psihologa. Nismo odgovarajuće plaćeni za posao koji obavljamo i to treba promijeniti! S nadom u promjenu i povećanje koeficijenta za tajnike i računovođe lijep pozdrav. S poštovanjem, Anita Štivić Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja koja se navode (preopterećenost, korištenje godišnjeg odmora i bolovanja i dr.) nisu predmet navedenih propisa.
101 KATARINA GRBEŠA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Podržavam sve komentare vezane za povećanje koeficijenta i poboljšanje plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama. Tajnici i voditelji računovodstva u školama, uz ravnatelja, vode cjelokupno poslovanje škole i njihove su plaće neprimjerene opsegu posla kojeg obavljaju. Plaće čistačica, kuharica i domara, su isto tako neadekvatne i često nisu više od zakonskog minimuma. Smatram kako bi plaće administrativno-tehničkog osoblja u školama trebale biti primjerene obimu posla te samim tim ovisiti i o veličini škole jer nije isti obim posla za npr. školu koja zapošljava 30 djelatnika učitelja i onu koja zapošljava 100, ili onu koja ima 130 učenika ili onu koja ima 500 učenika. Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa.
102 Maja Cafuk Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Poštovani, smatram da su voditelji računovodstva i tajnici škola nepravedno zakinuti u koeficijentu. Vjerujem da je krajnje vrijeme da se ova nepravda ispravi i da nam se da koeficijent kako i svim ostalim djelatnicima u sustavu odgoja i obrazovanja sa istom stručnom spremom. Opseg poslova svakodnevno se povećava, a od nas se očekuje da budemo na raspolaganju u svako doba dana. Godišnji odmor ne stignemo iskoristiti jer posao koji ne odradimo, ne odrađuje nitko umjesto nas i posao se samo gomila. Nemamo pravo na prekovremene sate bez obzira što nebrojeno puta ostajemo duže kako bi zadovoljili sve rokove koji se pred nas postavljaju. Također, iako radimo u istom sustavu, učitelji imaju mogućnost napredovanja, dok za nas ta mogućnost ne postoji. Smatram da je potrebno uvažiti važnost voditelja računovodstva i tajnika škole i ispraviti nepravdu koja postoji godinama, omogućiti nam plaćanje odrađenih prekovremenih sati, dati nam mogućnost napredovanja i izjednačiti naš koeficijent. S poštovanjem, Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok ostala pitanja (pitanje preopterećenosti, napredovnja i korištenja godišnjeg odmora) nisu predmet navedenih propisa.
103 Vanja Knez Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Apsolutno podržavam sve napisano, tajnici i voditelji računovodstva su nedovoljno plaćeni. Jedino što mi je neshvatljivo je činjenica kako se nigdje ne spominju administrativni i računovodstveni referenti. Iako nas doživljavaju kao pomoć i rasterećenje za tajnike i voditelje računovodstva, osobno tvrdim kako smo zatrpani poslom. Radim na poslovima administrativne radnice gotovo 8 godina. Opseg posla se neprestano povećava, neprestano nas zadužuju za dodatne poslove (kao što su aplikacije za provedbu natjecanja, odabir udžbenika, vođenje pismohrane..itd., da ne nabrajam unedogled.. te nas se iz nekog razloga doživljava kao "osobu za sve"..pa tako vodim registre upisanih učenika u Matične knjige, slažem Godišnji plan i program rada škole, unosim zaduženja nastavnika..dug je popis..), a plaća nam je svega 40-50 eura veća od npr. domara. Diskriminirajuće, zar ne? Primljeno na znanje Prijedlozi koji se odnose na vrednovanje radnih mjesta i plaće razmotit će se kod izrade Zakona o plaćama i provedbenih propisa, dok pitanje preopterećenosti nije predmet navedenih propisa.
104 MARINA PILIPOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Poštovani, podržavam inicijativu za promjenu Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama. Posljednih godina se povećao opseg poslova administrativno tehničkog osoblja, a posebno tajnika i voditelja računovodstva. Spremačice u školama najčešće rade za minimalnu plaću, a teško je dobiti suglasnosti čak i za te poslove. Tajnici i voditelji računovodstva nemaju mogućnosti daljeg usavršavanja niti napredovanja, niti plaćene prekovremene sate, bez obzira na brojne dodatne poslove, a očekuje se da uvijek i svima budu na raspolaganju, od bolovanja do godišnjih odmora. Budući da se obim poslova povećava s brojem učenika, djelatnika i projekata koje škola provodi, potrebno je voditi računa i tom segmentu. Iako se smatra da su nastavnici "core business", ne bi trebalo zaboraviti niti sve ostale djelatnike koji su važni za uspješan rad svakog kolektiva. S poštovanjem Marina Pilipović Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
105 Ivana Matasić Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE S obzirom na složenost i odgovornost u obavljanju poslova, neprihvatljivo je da tajnici i voditelji računovodstva u školama koji su najzaslužniji za funkcioniranje škole, imaju koeficijent koji je znatno manji od odgojno-obrazovnih djelatnika sa istim stupnjem obrazovanja. Povećanje obima posla i preopterećenost dovode do toga da se posao nerijetko nosi doma, prekovremeni sati nisu plaćeni, otvaranje bolovanja nezamislivo, kada i jesmo na bolovanju prisiljeni smo raditi od kuće naročito u periodu plaće kad je nemoguće da nas druga osoba zamijeni, rad pod temperaturom nije iznimka već pravilo u poslovima koji su limitirani rokovima, dio godišnjeg odmora nam nerijetko propada budući da ga ne uspijevamo iskoristiti, obavljamo niz administrativnih poslova koji nam nisu u opisu radnoga mjesta, a uz to mentoriramo nove ravnatelje. Istovremeno „novog“ tajnika i voditelja računovodstva nitko ne obučava već su ti kadrovi prepušteni sami sebi. Obzirom na navedeno, nužno je adekvatno vrednovati rad tajnika i voditelja računovodstva, uskladiti ga sa istim odnosno sličnim poslovima u drugim branšama jer sve više dolazi do odljeva stručnog kadra, a nove kvalitetne zaposlenike postaje sve teže naći. Da bi se zadržao stručan i kvalitetan kadar potrebno je ispraviti godinama nataloženu nepravdu platnog sustava kako više ne bi bio demotivirajući za postojeće zaposlenike i one buduće. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
106 Dom za starije osobe Centar Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Poštovani, kako je većina komentara od tajnika i voditelja računovodstva iz sustava obrazovanja, smatram da je potrebno naglasiti da voditelji računovodstva i tajnici ustanova socijalne skrbi imaju manje koeficjente od sustava obrazovanja. U Domu za navedena radna mjesta su koeficjenti: VSS 1,232, a VŠS 1,086). Radimo iste poslove kao i sustavu školstva, a sigurno i u drugim sustavima. Koeficijent u sustavu socijalne skrbi koji je naveden za stručnog radnika VSS od 1,400, to je u Domovima samo socijalni radnik. Voditelji računovodstva i tajnici ustanova nisu isto plaćeni kao i drugi radnici u Domu sa istom stručnom spremom, što smatramo da je najveći problem. Primjer: Viša medicinska sestra, viši fizioterapeut, radni terapeut (II vrsta zvanja) - 1,160 Voditelj računovodstva i tajnik ustanove (II vrsta zvanja) - 1,086 Sa nadom da će se u skoro vrijeme riješiti taj veliki problem, lijep pozdrav Vesna Mendek, tajnica Doma za starije osobe Centar Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
107 sanja mulc Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE Uskladiti koeficijente radnih mjesta (tajnici, voditelji računovodstva) s koeficijentima drugih odgojno-obrazovnih radnika, ali i tajnika, voditelja računovodstva u svim drugim ustanovama i službama. Vidljivo je kako tajnici i voditelji računovodstva u školskim ustanovama imaju najmanje plaće od svih ostalih kolega sa istom strukom i zvanjem u drugim službama. Posao je podcijenjen. Potrebno je omogućiti napredovanje u struci. Opseg posla se iz dana u dan sve više gomila, a plaće ostaju nepromijenjene. Ministarstvo ne dopušta plaćanje prekovremenog rada administrativno-tehničkom osoblju. Ne postoji mogućnost zamjena, ne postoji mogućnost plaćanja prekovremenog rada, a sve što obavljamo zato što je to naš posao. Nije problem obavljati svoj posao ni kada se obim poslova poveća, ali je potrebno to nagraditi prekovremenim radom ili dodacima na plaću, kao što imaju svi ostali zaposlenici školskih, ali i drugih ustanova. Smatram da je potrebno izjednačiti koeficijent tajnika i računovođa sa stručnim suradnicima u sustavu obrazovanja. Koeficijenti mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika su precijenjeni u odnosu na običnog učitelja, a kud i kamo na tajnika i voditelja računovodstva. Koeficijent izvrsnog savjetnika je u rangu ravnateljskog koeficijenta što je nedopustivo. Nije odgovornost izvrsnog savjetnika ista kao odgovornost i posao ravnatelja. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
108 SLOBODAN ALBERKOVIĆ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 1. OPĆE INFORMACIJE U sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja zapošljava se tajnik školske ustanove, koji ovisno o veličini škole obavlja široki raspon dodijeljenih i preuzetih obveza. Trenutni koeficijent tajnika propisan Uredbom o složenosti poslova iznimno je nizak, i najniži je u odnosu na radno mjesto tajnika drugih ustanova koje i po sistematizaciji radnoga mjesta tajnika svrstavaju u viši rang u poslovodstvenom smislu, obzirom da je i u takvim institucijama propisana obveza posjedovanja VSS ili iznimno VŠS. Obzirom da poslovi tajnika ovise o veličini škole, broju upisanih učenika, te zaposlenika, takva se analogija na primjenjuje na koeficijent i konačnici plaću tajnika školske ustanove je najniža u odnosu na ostala radna mjesta s visokom stručnom spremom u školama. Posebice tome u prilog treba spomenuti i pojačanu opterećenost radnog mjesta tajnika, kao i računovođe u odnosu na organizaciju i provođenje poslova vezanih uz ostvarivanje besplatnih obroka, te neprestane izmjene i razvoj digitalizacije u sferama poslovne komunikacije, koje zahtijevaju opetovana i stalna osposobljavanja koja se nerijetko provode u slobodnom vremenu, jer tijekom radnoga dana ne stiže se posvetiti osobnom usavršavanju. Velike su razlike i među školama s manjinskim jezicima u odnosu na škole koje nastavu provode na hrvatskom jeziku. Značajne su razlike u podjelama poslova koje se najprizornije očituju u usporedbama osnovnih škola sa srednjima. Dok srednje škole zapošljavaju administrativne referente koje su velika pomoć i podrška tajniku i računovođi tijekom svakodnevnog rada u pogledu podijele poslova i uspješnijeg, te pravovremenog obavljanja istih, u osnovnim školama sve poslove obavlja samo jedna osoba: tajnik ili računovođa; ovisno o nadležnosti. Ovakav položaj kroz godine doveo je do potplaćenosti tajnika i računovođa, što za posljedicu sada ima stigmatizaciju radnoga mjesta koje ga je učinilo neželjenim od strane struke. Mišljenja sam da bi se propisi kojima se regulira plaća administrativno-tehničkog osoblja u školama trebali mijenjati u cilju izjednačavanja koeficijenata složenosti poslova s koeficijentima koji sada pripadaju stručnim osobama u odgojno – obrazovnom sustavu, kao i dopustiti mogućnost osobnog rasta i razvoja tajnicima i računovođama da kroz stručna usavršavanja i povećanja vlastitih kompetencija ostvare za to predviđeno povećanje u primanjima, odnosno da im se status izjednači s mogućnošću napredovanja učitelja i stručnih suradnika. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
109 KATARINA GRBEŠA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 2. ANALIZA POSTOJEĆEG STANJA Podržavam inicijativu za poboljšanje postojećeg sustava plaća u državnoj i javnim službama. U okviru analize postojećeg stanja istaknuto je kako sadašnji sustav ne osiguravan jednaku plaću za rad jednake vrijednosti, što je točno, i vrijedi i za tajnike i voditelje računovodstva u školama čiji obim posla ne korespondira sa naknadom koju primaju za rad. Također, navedeno je kako u sadašnjem sustavu plaća ne postoji mogućnost napredovanja službenika na radnom mjestu iste vrste već se napredovanje praktički provodi rasporedom službenika na neko rukovodeće radno mjesto. Napominjem kako za poslove tajnika i voditelja računovodstva u osnovnim i srednjim školama, uopće ne postoji mogućnost napredovanja, čak niti na način da ih se rasporedi na neko rukovodeće mjesto. Nadalje navedeno je kako "Službenici sa srednjom stručnom spremom nemaju nikakvu mogućnost napredovanja; istu plaću dobivaju cijeli svoj radni vijek." što je točno i za tajnike i voditelje računovodstva u školama iako imaju višu i visoku stručnu spremu. U potpunosti se slažem da je sadašnji sustav plaća demotivirajući i ne osigurava jednaku ili pravičnu plaću za jednak rad i obim posla. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
110 PELIKAN MIRELA Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 2. ANALIZA POSTOJEĆEG STANJA U potpunosti podržavam promjenu Zakona o plaćama u državnim i javnim službama. Kao voditeljica računovodstva mogu reći da smo malo je reći potplaćeni za rad koji obavljamo. Tajnici, uz voditelja računovodstva su prvi suradnici ravnatelja i njihova uloga je bitna u odgojno-obrazovnom sustavu, a činjenica je da su voditelji računovodstva i tajnici u pogledu koeficijenta, količini posla i sa istom razinom obrazovanja, diskriminirani naspram nastavnog osoblja. Posao i položaj računovođa i tajnika je podcijenjen te je sve manje osoba koje žele obavljati tako odgovoran posao. Ne plaćaju nam se prekovremeni, nemamo zamjene za vrijeme bolovanja, nemamo godišnji bez radnih obaveza. Potrebno je raditi na uklanjanju nejednakosti u koeficijentima i plaćama među zaposlenicima u sustavu obrazovanja s obzirom na činjenicu postignute razine obrazovanja i opsega poslova koje radnici obavljaju.( Velika je razlika u računovodstvu dali škola ima 200učenika i 20 učitelja ili 680učenika i 90 učitelja) Potrebno je omogućiti napredovanje u struci, plaćanje prekovremenih sati te zapošljavanje računovodstvenih i administrativnih referenata koji će djelomično rasteretiti radna mjesta voditelja računovodstvva i tajnika, a koji su preopterećeni svakodnevnim zahtjevima i poslovima. Potrebno je administrativno osoblje odvojiti od tehničkog u školama te pažljivo i detaljno razmotriti poslove koji se obavljaju, donijeti propise i povećati plaće kako bi se ljudi stimulirali i potaknuli na još bolji i uspješniji rad. Mirela Pelikan Voditeljica računovodstva Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
111 Toni-Krešimir Đugum Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 2. ANALIZA POSTOJEĆEG STANJA Jedan je od temeljnih problema informatičara unutar pravosuđa nerazumijevanje zahtjeva struke od strane zakonodavca. U ICT-u je sustavna edukacija itekako važna, pogotovo IT certifikacija. Ona je danas u svijetu temeljni kriterij zapošljavanja, pa se - bez obzira na formalno obrazovanje - preferiraju oni koji posjeduju CCNA, Microsoft ili neki treću certifikaciju. Ovdje to nije slučaj, pa se na ionako malen broj potencijalnih kandidata primjenjuje negativna selekcija zastarjelim pristupom provjere potrebnih znanja pri zapošljavanju. Zakonska je dužnost poslodavca i zaposlenika sustavno educiranje, a po tome su pitanju informatičari gotovo potpuno zapostavljeni, na štetu cijelog sustava. Ministarstvo kroz Pravosudnu akademiju osigurava izuzetno kvalitetnu sustavnu edukaciju pravosudnih dužnosnika i službenika. Ako postoji volja, relativno je lako proširiti ovaj model i na informatičare. Adekvatna plaća za informatičara sa završenim visokim obrazovanjem i nositelja više stručnih certifikata morala bi biti usklađena barem s prosječnom plaćom u IT sektoru, te bi sustav plaća trebao biti organiziran tako da potiče službenika da se usavršava u radu i stječe nova znanja i certifikacije, koje će moći slobodno primjenivati u svakodnevnom radu. Argument kako se "ne isplati" ulagati u izobrazbu i plaće informatičara "jer će oni ionako otići prvom prilikom" je neutemeljen, jer je upravo to razlog njihova odlaska, a sredstva koja bi se uložila u njih ionako odlaze vanjskim pružateljima usluga koji obavljaju informatičke poslove. Na taj se način gubi dragocjeno znanje i iskustvo, jer informatičari odlaze na druga radna mjesta, a vanjski pružatelji usluga ne dijele stečena znanja održavanja sustava s pravosudnim tijelima. Isto tako informatičarima su, kao službenicima koji imaju vrlo tražena specifična znanja, vezane ruke u svakodnevnom radu zato što su organizacijski, planski i financijski potpuno podređeni ministarstvu, a ne lokalnim pravosudnim tijelima koja su ih zaposlila. Takvi uvjeti rada često su jednak izvor nezadovoljstva kao i neprimjereno mala plaća, jer se službenici zbog zabrana i ograničenja u radu osjećaju degradiranima u svakodnevnom poslu. Takav je modus štetan za sva lokalna i područna pravosudna tijela jer se ne razvijaju i ne funkcioniraju u skladu sa stvarnim potrebama. Stoga bi novi model rada obavezno trebao osigurati puno veću neovisnost u radu informatičkih službi i službenika, tako da mogu utjecati na planiranje nabave potrebne opreme i organiziranje sustava unutar svoga djelokruga, čime će se povećati učinkovitost njihovih pravosudnih tijela uz velike uštede u odnosu na dosadašnji, zastarjeli model. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.
112 Melani Matovina Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 4. UTVRĐIVANJE RJEŠENJA Poštovanje. Dolje navedeno su argumenti na temelju analize postojećeg stanja. 1. Smanjenje odljeva kvalificiranog kadra: Navedeno je da mladim ljudima sve manje privlači rad u državnoj službi zbog niskih plaća te da službenici sa specifičnim znanjima sve više odlaze u privatni sektor. Povećanje plaća državnih službenika moglo bi smanjiti odljev kvalificiranog kadra i privući više zainteresiranih kandidata za posao u državnoj službi. 2. Povećanje motivacije i produktivnosti: Postojeći sustav ocjenjivanja nije dovoljno utjecajan na visinu plaće i nagrađivanje službenika i namještenika, što može dovesti do demotiviranosti i manje produktivnosti. Povećanje plaća kao jedan od kriterija ocjenjivanja moglo bi motivirati službenike da se više angažiraju i rade na podizanju kvalitete rada u državnim tijelima. 3. Uspostavljanje pravednijeg sustava plaća: Kao što je navedeno, postojeći sustav plaća ne osigurava jednake plaće za jednaki rad, a plaće službenika u Republici Hrvatskoj su među najnižima u Europskoj uniji. Povećanje plaća državnih službenika bilo bi korak prema uspostavljanju pravednijeg sustava plaća i ispunjavanju načela jednake plaće za jednak rad i rad jednake vrijednosti. Dakle, kako bi se povećale plaće državnih službenika, moguće je razmotriti različite pristupe, kao što su pregovori s sindikatima, izmjene postojećih propisa o plaćama, smanjenje administrativnog aparata i redistribucija sredstava. Također, potrebno je izmijeniti sustav ocjenjivanja kako bi se plaća temeljila na učinkovitosti rada, a ne samo na rasporedu na rukovodeće radno mjesto. Primljeno na znanje Primjedba će se razmotriti pri izradi Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama i provedbenih propisa.
113 OPĆINA ŽMINJ Obrazac prethodne procjene zaZakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, 4. UTVRĐIVANJE RJEŠENJA Poštovani, Čl. 11 Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ograničava mogućnost plaćanja službenika i namještenika visinom bruto plaće dužnosnika tj. načelnika, gradonačelnika, župana (umnoška zakonske osnovice dužnosnika i koeficijenata definiranog čl. 4 istog Zakona prema broju stanovnika, a ne na temelju visine proračuna koja je realni temelj održivosti i financijske stabilnosti same JLP(R)S što nas prisiljava na nepoštenu valorizaciju rada službenika i namještenika te nemogućnost valorizacije dodatnog rada mimo propisane sistematizacije te smo primorani kvantitativno povećavati broj djelatnika umijesto da kvalitetne službenike adekvatno platimo što nam gore navedeno onemogućava. U više navrata na raznim stručnim skupovima predlagalo se ukidanje Zakona o službenicima i namještenicima u JLP(R)S te primjenu isključivo Zakona o radu čime bi se dobila fleksibilnost i pri plaćanju, ostvarivanju prava, ali i sankcijama neradnika te izbjegle pravne zavrzlane raznih povjerenstava te kasnije Službeničkog suda. Kako je Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi temelj zajedno sa Odlukom o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika prijedlog je primarno revidiranje temelja pa kasnije detalja, odnosno Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama na način da se uvede fiksni i varijabilni dio plaće dužnosnicima. Fiksni dio bio bi sadržan u ograničenju 18% udjela u Proračunu što predstavlja masa plaća, dok bi varijabilni dio bio dio Izvršenog proračuna u postotku te se planirao u Aktivnosti Izvršnog tijela u Proračunu na način da se varijabilni dio raspoređuje sukladno donesenom proračunu i realizaciji istoga, a ne na temelju broja stanovnika. Istime bi se dozvolila puno fleksibilnija politika plaća u javnom sektoru kao i pokazala realna opravdanost postojanja određenih JLP(R)S na temelju realiziranog proračuna kao i motiviralo izvšno tijelo, čelnike, da realiziraju veće proračune kao i povuku veća sredstva iz EU, a ne broja stanovnika koji nije kvalitativni već kvantitativni pokazatelj. Hvala Nije prihvaćen Prijedlozi izneseni u komentaru nisu predmet uređenja Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama već se odnose na plaće službenika i namještenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.
114 INES PONGRAC 5. UTVRĐIVANJE IZRAVNIH UČINAKA I ADRESATA , 5.4. UTVRĐIVANJE UČINAKA NA RAD I TRŽIŠTE RADA Učinci na rad i tržište rada su označeni sa NE? Primjerice, Granskim kolektivnim ugovorima, vaš naziv "kućnim", regulirana su materijalna prava, planirate ih ukinuti (jer kako drugačije izjednačiti državni i javni sektor), a učinak na prava iz kolektivnog ugovora označavate sa NE!? Glavni razlog donošenja ovog Zakona je trošenje novca koji vam je namijenila EK, a ne donošenje kvalitetnog zakona koji će postići cilj i svrhu. Obzirom da je rok za TROŠENJE kratak ne čudi me manipulacija prethodnom procjenom jer vremena za provođenje analize izravnih učinaka na koje vas obvezuje Uredba nema. Mene bi bilo sram! Nije prihvaćen Zakon o plaćama neće imati učinke na rad i tržište rada. U Obrascu prethodne procjene nije navedeno da će se ukinuti prava iz kolektivnih ugovora i da će se izjednačiti javni i privatni sektor.