Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu pravilnika o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendiji i nagradama za sportska ostvarenja

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Hana Burazin PRAVILNIK O POKRIĆU OBVEZNIH DOPRINOSA, TRAJNOJ NOVČANOJ NAKNADI, DODJELI NACIONALNE SPORTSKE STIPENDIJE I  NAGRADAMA ZA SPORTSKA OSTVARENJA Poštovani, slažem se sa svime rečenim. Hana Burazin Primljeno na znanje Zahvaljujemo na komentaru.
2 RUDOLF PETROVIĆ PRAVILNIK O POKRIĆU OBVEZNIH DOPRINOSA, TRAJNOJ NOVČANOJ NAKNADI, DODJELI NACIONALNE SPORTSKE STIPENDIJE I  NAGRADAMA ZA SPORTSKA OSTVARENJA Poštovani, Kao osvajač BRONČANE medalje sa Svjetskog prvenstva u streljaštvu osoba s invaliditetom 2010 g. u Zagrebu ponadao sam se da će nepravda koja je napravljena prema sportašima osoba s invaliditetom 2013 godine („Narodne novine“, broj: 113/13) koji su osvojili medalju na SP-ima osoba s invaliditetom, novim pravilnikom biti ispravljena, ali ponovno nekim odredbama se ograničava ostvarenje prava. U članku 5. stavak (9) stavlja se odredba kojom se uzima status sporta odnosno discipline u vrijeme osvajanja medalje. U mom slučaju Streljaštvo je bilo 2010 Paraolimpijski sport, ali disciplina (R9) MK puška-ležeći NIJE bila Paraolimpijska. Navedena disciplina postala je paraolimpijska 01.01.2017 godine. Završno obraćanje povjerenstvu, Na navedenom natjecanju 2010 g. osvajanjem Trećeg mjesta i Brončane medalje stajao sam s ponosom na postolju i promatrao Hrvatski stijeg koji se je vijorio po prvi puta od osamostaljenja na SVJETSKOM PRVENSTVU - STRELJAŠTVO OSOBA S INVALIDITETOM. Predstavljao sam sebe i svoju obitelj, ali i Državu Hrvatsku. Članak 79. Zakona o sportu („Narodne novine“, broj: 141/22), navodi se: "kao državno priznanje za poseban doprinos ugledu Republike Hrvatske", ako taj sportski rezultat tada nije bio doprinos ugledu RH, onda ne znam koji će biti. S poštovanjem, Nije prihvaćen Člankom 79. stavkom 1. Zakona o sportu (“Narodne novine”, broj: 141/22) propisano je da pravo na trajnu novčanu mjesečnu naknadu ostvaruje sportaš koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama / paraolimpijskim igrama / olimpijskim igrama gluhih i svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih. Slijedom navedenoga, ako u trenutku osvajanja medalje sport, odnosno sportska disciplina nije bila na programu Olimpijskih igara, Paraolimpijskih igara i Olimpijskih igara gluhih u skladu s odredbama članka 5. stavka 6. do 9. Prijedloga pravilnika ista ne može biti predmetom ostvarivanja prava na trajnu novčanu naknadu. Napominjemo kako su sukladno odredbama navedenoga Zakona parasportaši i gluhi sportaši u potpunosti izjednačeni s ostalim sportašima.
3 RUDOLF PETROVIĆ III. TRAJNA NOVČANA NAKNADA, Članak 5. Članak 5. (9) - Brisanje navedenog stavka u cijelosti Nije prihvaćen Člankom 79. stavkom 1. Zakona o sportu (“Narodne novine”, broj: 141/22) propisano je da pravo na trajnu novčanu mjesečnu naknadu ostvaruje sportaš koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama / paraolimpijskim igrama / olimpijskim igrama gluhih i svjetskom seniorskom prvenstvu u olimpijskom/paraolimpijskom sportu i disciplini te olimpijskom sportu i disciplini gluhih.