Izvješće o provedenom savjetovanju - Nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2023. godinu

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Paula   Poštovani, Smatram kako je ovaj program odličan iz dva razloga. Prvi razlog je taj što se na taj način djeca educiraju o važnosti meda i samog pčelarstva. Drugi razlog je taj što se na taj način promoviraju hrvatskih pčelari i hrvatskih pčelinjaci te tako pomažemo hrvatskom gospodarstvu. Lijepi pozdrav, Paula Rubelj Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
2 Tara Ogorelica   Poštovani, smatram kako bi ovaj program bio iznimno koristan zbog educiranja djece o važnosti meda i pčelarstva. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
3 Sara Basarić   Poštovani, potičem da se ovaj program uvede u školski sustav kako bi učenike osvijestili o važnosti meda te bi time ujedno pomogli i hrvatskim pčelarima. Lijep pozdrav. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
4 Andro Osrečki   Smatram da je podizanje svijesti i educiranju djece o važnosti meda vrlo važno te podupirem ideju ovog programa. Također smatram kako je promiđba meda sa hrvatksih pčelinjaka vrlo važna za hrvatsko gospodarstvo. Lijep pozdrav! Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
5 Lorena Orešković   Potičem program: „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2023. godinu“. Smatram kako će educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima uistinu pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara. Lijep pozdrav! Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
6 Nika Merslavić   Smatram da bi se med koji se dijeli djeci trebao dobro testirati i provijeriti kako bi bio siguran za one koji ga konzumiraju. Mala djeca su boležljivija nego odrasli te iz tog razloga hrana koju ona konzumiraju treba biti provjerena. Primljeno na znanje Med prihvatljiv za raspodjelu učenicima u okviru ovog Programa je proizvod koji je proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 mL, označen u skladu s propisima koji se odnose na med te je označen znakom Med hrvatskih pčelinjaka. Analizu meda odabranih pčelara provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Dopisom Ministarstva poljoprivrede školskim ustanovama o provedbi Programa, ukazuje se da upotreba meda u prehrani kod manjeg broja djece može izazvati alergijsku preosjetljivost na med te da je nužno upoznati roditelje i djecu o navedenom riziku.
7 Vili Borko   Med koji će se raspodijeliti učenicima mora proći laboratorijsku analizu zbog mogućeg krivotvorenja meda. Primljeno na znanje Med prihvatljiv za raspodjelu učenicima u okviru ovog Programa je proizvod koji je proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 mL, označen u skladu s propisima koji se odnose na med te je označen znakom Med hrvatskih pčelinjaka. Analizu meda odabranih pčelara provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Dopisom Ministarstva poljoprivrede školskim ustanovama o provedbi Programa, ukazuje se da upotreba meda u prehrani kod manjeg broja djece može izazvati alergijsku preosjetljivost na med te da je nužno upoznati roditelje i djecu o navedenom riziku.
8 Antun Karlović  , 1. UVOD Nacionalna staklenka kao takva u Hrvatskoj ne postoji. Nacionalna staklenka kao takva samo je izmišljen pojam koji ima na staklenki logotip pčelarske udruge. Osim toga ta navodna "Nacionalna staklenka dostupna je u maloprodaji i u nju je moguće puiti i feferone, krastavce kao i marmeladu. Kao takva nije bila niti je bilo kakva garancija kvalitete. Nije prihvaćen Uvjete, način korištenja i distribuciju Nacionalne staklenke za med propisuje Pravilnik o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla, usvojen od strane Hrvatskog pčelarskog saveza kao interni akt saveza kojim se regulira korištenje staklenke. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Punjenjem meda u Nacionalnu staklenku želimo povećati prepoznatljivost meda s hrvatskih pčelinjaka od strane potrošača te ih informirati da kupovinom meda punjenog u Nacionalnu staklenku mogu biti sigurni da kupuju med proizveden na hrvatskim pčelinjacima i samim time sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva.
9 Lana Butković Mlačak  , 4. CILJEVI PROGRAMA Poštovani, smatram da je ovaj program odličan za škole te da je to vrlo originalna ideja. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
10 Antun Karlović  , 4. CILJEVI PROGRAMA Tekst "Uz navedeno, škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i druga edukativna događanja na kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji." treba zamijeniti na način da glasi ovako: "Uz navedeno, dječji vrtići, osnovne, srednje škole i fakulteti će u suradnji s pčelarskim udrugama registriranim i sa sjedištem u Republici Hrvatskoj organizirati i druga edukativna događanja na kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji." Obrazloženje: Važnost edukativnih događanja i provođenja mednog dana ista je u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pa i na fakultetima. Raditi selekciju na jednu određenu skupinu djece protivno je Ustavu Republike Hrvatske. Nije prihvaćen Program je namijenjen učenicima prvih razreda osnovnih škola. U pet godina održavanja Programa, sudjelovalo je ukupno 853 osnovne škole s ukupno 174 962 učenika prvih razreda, odnosno educirano je pet generacija djece.
11 Antun Karlović  , 6. KORISNICI Tekst ."Prihvatljivi korisnici ovoga Programa su osnivači svih obrazovnih školskih ustanova uključujući i dječje vrtiće koji su se prijavili na objavljeni Javni poziv i koje je odlukom odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja)." treba izmijeniti da glasi: "Prihvatljivi korisnici ovoga Programa su osnivači školskih ustanova koji su se prijavili na objavljeni Javni poziv i koje je odlukom odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja)." Nije prihvaćen Prihvatljivi korisnici ovoga Programa su osnivači školskih ustanova koji su se prijavili na objavljeni Javni poziv i koje je odlukom odobrila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Osnivači dječjih vrtića nisu prohvatljivi korisnici ovog Programa.
12 Saša Burić  , 7. PRORAČUN ZA PROVEDBU PROGRAMA Poštovani, ukoliko se ne bude pratila cijena meda na tržištu djeca će konzumirati med sumnjive kvalitete distibuiran od uvoznika a ne od lokalnih pčelara koji ujedno mogu održati djeci u školama prezentaciju kao što obično ja činim. Distribuciju meda treba osigurati na način da osnivač škole prikupi med na pragu pčelara a ne da pčelari uzimaju slobodan dan na poslu i onda dostavljaju med po širem području čime si rade dodatne troškove. Ove godine sam osobno dostavio med u sve osnovne škole u Gorskom kotaru jer osim mene nije bilo zainteresiranih pčelara. Ukoliko se uzme u obzir da sam pored dana godišnjeg odmora, potrošio i gorivo za prijeći udaljenost od 200 + kilometara i uz 60 % trenutačno realne cijene meda ispada da me samo lokal patriotizam i nedozvoljavanje preprodaje meda u mojoj okolini drže u sustavu programa medni dan u školama. LP Saša Burić Primljeno na znanje U programu mogu sudjelovati samo pčelari odabrani od strane osnivača školskih ustanova. Med koji će odabrani pčelari distribuirati u školske ustanove, mora biti proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml, obilježen deklaracijom proizvođača i nositi znak Med hrvatskih pčelinjaka. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provodi analizu meda odabranih dobavljača meda. Sudjelovanje pčelara u Programu je dobrovoljno. Program ne predstavlja tržišnu mjeru već je promotivnog karaktera u cilju educiranja i podizanja svijesti djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promidžbe meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima koji se pakira u Nacionalnu staklenku.