Izvješće o provedenom savjetovanju - Nacrt prijedloga Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Marija Rečić PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE Lp. Opcina Oprisavci za koju se nitko ne zalaze od 12. 07 mi smo zrtveno janje . Izuzev izoliranog slucsja koji se dogodio u Kupini od tada nema novih slucajeva . 4 mj mi nemamo prihoda .Nemozemo prodavati svinje ,a drzavu i dobavljace morate podmiriti . Kakav otkup . Ostavite to za rizicnija podrucja i pustite BP zupaniju . Pustite ljude da pokolju na svoj8m gospodarstvima svinje Da mogu postici realnu cjenu i koliko toliko ublaziti ovu agoniju koja traje evo vec 4 mj . Gdje smo iscrpljeni i financiski i psihicki . Primljeno na znanje Komentar se ne odnosi na odredbe Prijedloga Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.
2 AGROFARM PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 2. CILJ I OPRAVDANOST PROGRAMA Smatramo da su svinje poslane na termičku obradu iz produženog tova mase toplog trupa veće od 110 kg, odnosno svinje žive vage veće od 130 kg također svinje većih klaoničkih težina. Iz tog razloga predlažemo da se granica pomjeri s predloženih 120 kg na 110 kg, odnosno 130 kg žive vage. Djelomično prihvaćen Kao prihvatljiva za potporu definiraju se grla koja u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja imaju najmanju utvrđenu masu toplog trupa od 115 kg.
3 MERKUR veterinarska ambulanta d.o.o. PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 5. PRIHVATLJIVI KORISNICI Predlažemo da se pod prihvatljivi korisnici, točka d) najmanja utvrđena klaonička masa toplog trupla spusti sa 120 kg na 110 kg. Smatramo da su na liniji klanja mase toplog trupa od 110 kg također svinje većih klaoničkih težina. Djelomično prihvaćen Kao prihvatljiva za potporu definiraju se grla koja u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja imaju najmanju utvrđenu masu toplog trupa od 115 kg.
4 Jao nama PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 6. PRIHVATLJIVA GRLA Malo je nepošteno prema manjim proizvođačima koji su držali svinje isključivo za vlastite potrebe. Bez obzira na veličinu proizvođača, smatram da svi imamo jednake troškove, te da nije korektno imati naglasak samo na velike proizvođače koji su slali svinje na linije klanja. Nije prihvaćen Sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj u zonama ograničenja zabranjuje se klanje svinja na objektu za vlastite potrebe.
5 MERKUR veterinarska ambulanta d.o.o. PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 6. PRIHVATLJIVA GRLA Predlažemo da su prihvatljiva grla ona koja u sustavu razvrstavanja i označavanja na liniji klanja imaju najmanju utvrđenu masu toplog trupla od 110 kg. Djelomično prihvaćen Kao prihvatljiva za potporu definiraju se grla koja u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja imaju najmanju utvrđenu masu toplog trupa od 115 kg.
6 Jao nama PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 6. PRIHVATLJIVA GRLA -odjavljena kod veterinara u svrhu klanja za osobne potrebe Nije prihvaćen Sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj u zonama ograničenja zabranjuje se klanje svinja na objektu za vlastite potrebe.
7 AGROFARM PROGRAM DRŽAVNE POTPORE PROIZVOĐAČIMA SVINJA VEĆIH KLAONIČKIH TEŽINA ZBOG OTEŽANIH UVJETA POSLOVANJA UZROKOVANIH MJERAMA ZA SUZBIJANJE AFRIČKE SVINJSKE KUGE, 10. PRAVILA O DODJELI POTPORE Ne znam dali ja krivo čitam ili se dogodila omaška u sastavljanju teksta. Naime ovdje stoji da se potpore NE MOGU dodijeliti za grla za koja nije ostvareno minimalno 60% prosječne tržišne cijene, odnosno za koja nije ostvarena minimalna cijena od 1,19 €/kg žive vage. Što znači da ukoliko je ostvarena cijena primjerice 1,00 €/kg žive vage korisnik nije ostvario minimalnu cijenu i nema pravo na potporu, a ukoliko je prodao po 2,00 €/kg žive vage tada je ostvario minimalnu cijenu i ima pravo na potporu. Ispravite me ako griješim. Primljeno na znanje Navedeno tumačenje odredbi je točno. Nije moguće ostvariti potporu za grla svinja za koja nije ostvareno minimalno 60% prosječne tržišne cijene iz tjedna koji je prethodio potvrdi afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.