Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću o Nacrtu Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025.

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Dražen Zovko ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Kad gledamo praznike kroz školsku godinu svi se vežu uz blagdane i državne praznike osim zimskih praznika koji su uvijek vezani uz zadnji tjedan u veljači iz nama nepoznatih razloga. Predlažem da se taj tjedan ipak poveže s dvotjednim božićnim praznicima koji bi onda trajali tri tjedna jer u veljači zadnjih godina niti više ima zimskog ugođaja, čak ni u planinama, niti je taj tjedan u veljači po nečemu poseban, a mojoj djeci uvijek treba nekoliko dana da se vrate u radnu atmosferu, unatoč tome što cijelo vrijeme nešto ponavljaju za školu budući se redovno najavljuju ispiti već u prvom tjednu nakon takvih kraćih praznika. Alternativno, ako iz nekog razloga moraju postojati zimski praznici, predlažem da se vežu uz tjedan kad je Pepelnica pa da djeca barem uživaju u maškarama. U svim krajevima Hrvatske je duga tradicija karnevala. U idućoj školskoj godini zimski praznici bi prema tome bili u periodu 3.-7. ožujka 2025. Ako ne prihvatite nijednu od ove dvije primjedbe, molim obrazloženje zašto je potreban tjedan zimskih praznika odnosno zašto moraju uvijek biti u zadnjem tjednu veljače. Naime, prošle godine ste na sve primjedbe odgovorili s "primljeno na znanje" čak i na jedinu koju ste prihvatili, onu za jesenske praznike. To nije smisao e-savjetovanja gdje bi svaka primjedba koja nije prihvaćena trebala biti i obrazložena. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
2 Violeta Odorčić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Načelno podržavam navedeni Nacrt, ali možda ostaviti fleksibilan datum početka i završetka nastavne godine na odluku školama. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
3 RANKO KLANEČEK ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, slažem se navedenom odlukom. Ne možemo uvjetovati početak školske godine vremenskim prilikama. Ako bi počeli sa nastavnom godinom kasnije, bi li istu kasnije i završili s obzirom da sredinom lipnja također može biti iznimno vruće? Inače, misim da bi polako trebalo početi razmišljati i u smjeru ukidanja određenog broja učeničkih odmora tijekom školske godine s ciljem povećanja nastavne godine s 35 radnih tjedana na više. To bi, po meni, doprinjelo većom mogućmošću savladavanja školskih programa a istovremeno i proširivanje postojećih. Srdačan pozdrav. Ranko Klaneček Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
4 KATARINA VUKELIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani/a, evo nekolika prijedloga za izmjenu Odluke: 1. odgoditi početak nastave za drugi ponedjeljak u rujnu zbog nesnosnih vrućina koje su sad već redovite početkom rujna, a sigurna sam da dosta škola nema rashladne uređaje koji bi uvjete učinili podnošljivima 2. vratiti trajanje zimskih praznika na 3 tjedna umjesto sadašnjeg modela 2+1 jer ovakvo cjepkanje nastave loše utječe na kontinuitet nastavnog procesa. Roditelji djece koja idu na skijanje uvijek mogu unaprijed zatražiti opravdanje izostanaka od ravnatelja/ice ili Nastavničkog vijeća, ovisno o trajanju izostanka. 3. Nastavna godina trebala bi završiti u petak, 13. lipnja. Vrućine su već tad nesnosne i čemu još više produljivati agoniju, em za učenike/ice, em za svo školsko osoblje koje ionako još dobrih mjesec dana mora dolaziti na posao (dežurstva na maturi u srednjim školama, dopunski rad (koji je potpuna besmislica i samo način da se na papiru poprave brojke o uspjehu učenika/ica jer se u tih par dodatnih dana zasigurno neće popraviti znanje onih koji 175 nastavnih dana nisu radili ništa...), razrednički poslovi i sl.). Plus, vrlo često ta tri dana bude mnogo izostanaka jer se čisto psihološki računa da je petak kao zadnji dan u radnom tjednu ujedno i zadnji dan nastave. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
5 Miroslav Dujmović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mislim da bi početak školske godine i inače trebao biti pomaknut u drugi tjedan rujna zbog vremenskih uvjeta, a uz prostore bez klima uređaja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
6 Mirjana Puljar ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, slažem se s Odlukom. Klimatske promjene ne događaju se samo u Hrvatskoj. Za rad u ljetnim mjesecima potrebno je škole opremiti klima uređajima. Mišljenja sam da su bolji češći i kraći odmori učenika. Turizam nije jedina gospodarska grana u Hrvatskoj. Srdačan pozdrav, Mirjana Puljar Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
7 Tatjana Kovačić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da bi nastavna godina trebala započeti 9.9.2024.godine. Svaka nastavna godina ima dovoljan broj nastavnih dana, a i ove klimatske promjene i visoke temperature svakako bi otežale učenicima sami početak nastavne godine. Zimski odmor učenika trebalo bi spojiti u jedan jer mi se čini vrlo kratak period od drugog dijela zimskog odmora i proljetnog odmora. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
8 Helena Pejić Popović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da bi školska godina trebala početi 9.9. ili 16.9. zbog visoke koncentracije ambrozije u kontinentalnoj regiji, u tom periodu, na koju je sve više djece alergično, a u priobalju još traje sezona. Jesenji praznici su nepotrebni. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
9 Marina Pavić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, uglavnom podržavam navedeni Nacrt, ali smatram da nastavna godina treba završiti tjedan dana ranije od predloženog datuma. Razlog su evidentne klimatske promjene i visoke temperature, što se nepovoljno odražava na psihofizičko stanje učenika, a posebno učenika s teškoćama u razvoju. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
10 Sandra Štiks ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, predlažem završetak nastavne godine u petak 13.6.2025. zbog dovoljnog broja nastavnih dana. Podržavam raspored kraćih praznika oko blagdana Svih svetih te tjedan u veljači. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
11 Tomislav Ćosić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da nastavna godina treba kretati početkom drugog tjedna u rujnu, a završiti najkasnije do sredine mjeseca lipnja. Zimski dvodijelni odmor treba spojiti u jedan koji bi počeo 23. prosinca, a završio 6. siječnja. Lijep pozdrav! Tomislav Ćosić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
12 Magdalena Ajduk ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Slažem se sa dijelom vezanim uz početak školske godine, no smatram da je produljenje nepotrebno kao i razdvajanje zimskih praznika u dva dijela. Razmak između dvaju zimskih odmora i proljetnog su prekratki i učenici se pri povratku svaki puta "uhodavaju" , a time se narušava kontinuirani rad. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
13 Udruga hrvatskih putničkih agencija ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Podsjećamo kako su kalendarom školskih praznika za školske godine 2002./2003. do zaključno 2020./2021. bila predviđena tri tjedna zimskih praznika što je utjecalo na popularizaciju ne samo skijaških aranžmana, već i zimskih putovanja općenito te je veliki broj hrvatskih obitelji, među kojima je najviše onih sa školskom djecom, koristilo upravo treći tjedan školskih praznika za zimski odmor jer je tada započinjao period nižih cijena svih aranžmana što je bilo dostupno i prihvatljivo većem broju hrvatskih građana. Podjelom zimskog školskog odmora u dva dijela od školske godine 2021./2022. onemogućen je „tradicionalni hrvatski skijaški tjedan“ u drugom tjednu siječnja. Iako se određeni broj hrvatskih građana s obitelji ipak nije želio odreći skijanja u navedenom terminu, ova je promjena imala negativan utjecaj na ukupan broj hrvatskih građana koji odlaze na skijanje, a posljedično ne samo na obuku skijanja hrvatskih građana diljem europskih skijališta već i na manji broj djece koja žele svoje skijaško znanje produbiti kroz trenažno natjecateljske procese u skijaškim klubovima u Republici Hrvatskoj. Također, to je za posljedicu imalo i veću potrošnju hrvatskih građana u inozemstvu jer je dio građana odlazio na skijanja u skupljem terminu novogodišnjih praznika, kao i izostanke s nastave jer je dio građana odlazio na skijanja s djecom ipak u drugom dijelu siječnja. U skladu s navedenim, predlažemo da se u kalendar za školsku godinu 2024./2025. za osnovne i srednje škole ponovno uvrsti zimski odmor od tri tjedna čime bi se zaljubljenicima u skijanje omogućilo da putuju u terminu nakon Nove godine (u pravilu prva ili druga subota nakon Nove godine, ovisno o kalendaru i školskim praznicima), kada je veći broj slobodnih smještajnih kapaciteta i niže cijene. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
14 Zoran Komesarović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, uglavnom se slažem s nacrtom odluke. Predlažem jedino da se početak nastavne godine počne tjedan ili dva nakon predloženog datuma (samim tim i završetak). Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
15 TAIDA VALENTIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, uglavnom se slažem s prijedlogom. Mislim da bi početak školske godine trebalo pomaknuti u drugi tjedan rujna zbog vremenskih uvjeta i neadekvatno opremljenih prostora bez klima uređaja, kao i trajanja turističke sezone u primorskim regijama. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
16 ANTUN KARAMATIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da školska godina 2024./2025. treba započeti 9. rujna, kao što smatram da nema potrebe razdvajati zimske praznike u dva djela već kao nekada ostaviti duže praznike u siječnju. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
17 Anita Mišković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mislim da bi iduća školska godina trebala početi 9. rujna zbog velikih vrućina koje su zadnjih nekoliko godina izražene početkom rujna. Još uvijek bismo imali više od 175 propisanih nastavnih dana. Uvijek se pozivate na dobrobit djece. Pustite ih da se igraju i uživaju u djetinjstvu tjedan dana dulje. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
18 KSENIJA GABRIČEVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, uglavnom se slažem s prijedlogom. Svakako bi trebalo razmotriti mogućnost početka nastave tjedan dana kasnije, 9. 9. 2024. zbog škola koje nisu opremljene klima uređajima. Smatram da je dobro i za učenike i za učitelje svakih 1.5 - 2 mjeseca imati kraći odmor. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
19 Ana Jovanovska ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, nastavna godina bi trebala započeti kasnije, a završiti 13.lipnja. . Ti dani na kraju nastavne godine svedu se na iščekivanje kraja škole jer je pretoplo za rad, učenici su već umorni a gradivo odrađeno jer je fond sati ispunjen. Također početak nastave u tako ranom datumu u rujnu također nema smisla, jer se svakako do kraja nastavne godine odradi i preko 35 radnih tjedana. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
20 Karolina Šuper ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Slažem se gotovo u cijelosti s predloženom Odlukom. Naime u razgovoru s učenicima i roditeljima zaključila sam da im puno bolje odgovara više manjih odmora tijekom nastavne godine kako j i predloženo. Budući da ima dovoljno nastavnih dana predlažem da nastava završi u petak 13.6.2025. godine. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
21 Nada Ćakić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Mislim da bi početak školske godine i inače trebao biti pomaknut u drugi tjedan rujna zbog vremenskih uvjeta, a uz neadekvatno opremljene prostore bez klima uređaja. Prvo je polugodište usmjereno radu i usvajanju odgojno-obrazovnih ishoda. Oko Svih Svetih je mali predah, toliko da se učenici odmore i malo posvete obiteljima. Zimski odmor učenika bio je bolje koncipiran samo u jednom dijelu. Nekoliko tjedana rada i onda opet prekid ne doprinosi kontinuitetu niti razvoju temeljitih radnih navika. Učenicima su potrebne faze prilagodbe na radne uvjete, a to potraje tjedan dana. Ako su odmori previše česti, fokus je samo na očekivanju odmora i praznika. Također smatram da je proljetni odmor previše dugačak. Ti su dani u ožujku ili travnju (ovisi kada dolazi Uskrs) klimatski najpovoljniji za rad. Mislim da bi proljetni odmor trebalo skratiti na Veliki četvrtak i petak, te Uskršnji ponedjeljak. Nekoliko dana predaha dovoljno je za odmor, a ne narušava kontinuitet. Proporcionalno tome bi i nastava u lipnju bila kraća za tjedan dana. Primorske županije orijentirane su turizmu, a naši učenici vrijedno rade i tako doprinose kućnom proračunu, da ne spominjem poslodavce koji ovise o teško dostupnoj radnoj snazi i jedva čekaju srednjoškolce da ih priključe svojim radnim timovima. Zaključno, držim da bi zimski odmor u jednom dijelu i skraćeni proljetni odmor, uz raniji kraj nastavne godine bio adekvatniji za učenike osobno i nastavu usmjerenu usvajanju ishoda i razvoju temeljnih vještina. S poštovanjem Nada Ćakić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
22 Ines Misetic Lasic ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Molim da se razmisli o trajanju nastavne godine i školskim praznicima ,članak 2 . i 4. Možda da se razmotri model koji provodi Italija koja je klimatološki slična Hrvatskoj. Zbog globalnog zatopljnja te temperaturama koje su jako visoke već od ožujka / Sada - Travanj 2024 u Slavoniji i Gorskoj Hrvatskoj su temperature veće od 25 stupnjeva C.. U proljeće,ljeto i jesen u cijeloj Hrvatskoj su temperature preko 30 stupnjeva C., Problem je dolazak i odlazak učenika i zaposlenika na nastavu po velikim vrućinama i ogromnim prometnim gužvama koji u cijeloj Dalmaciji zbog turista krenu od 01.lipnja,te se dionice od kuće do škole od npr. 6 km voze po sat i pol vremena. Znači nisu problem samo škole bez klimatizacije. Prijedlog,:nastavna godina početak 07.rujna - završetak 07.lipnja. Članak 4. - Ukinuti drugi dio zimskih praznika u veljači,.Obavezno ukinuti proljetne praznike iza Uskrsa,ostaviti samo produženi vikend, od petka ,Uskrs te Uskrsni ponedjeljak. Razlog ; Veliki postotak učenika izgubi koncentraciju i kontinuitet učenja te se nakon proljetnih praznika do kraja godine drastično snizi prosjek ocjena iz svih predmeta ,čak za 2 ocjene,što se može provjeriti uvidom u e dnevnike škola u RH. Hvala,lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
23 Branka Lasić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, bez obzira o kojoj se regiji u RH radi smatram da bi nastavna godina trebala započeti tjedan kasnije nego je u nacrtu i završiti 13. lipnja. Škole nam nisu opremljene klima uređajima, a rujan i lipanj budu jako vrući i u Slavoniji, vjerovali ili ne. Ti dani na kraju nastavne godine svedu se na preživljavanje u vrelim, užarenim učionicama, kako učenika tako i nas učitelja, posebice jer je nastavno gradivo obrađeno i provjereno, ocjene zaključene. Lijep pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
24 Bruno Medak ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, prijedlog da se krene s nastavom u novoj školskoj godini 2.9.2024. je loš zbog vrućina. Možda jednog dana kad sve škole budu imale klima uređaje. Hvala Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
25 Antonija Bukša ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, trebalo bi razmisliti o tome da školska godina počne tjedan dana kasnije, odnosno 09.09.2024. (zbog ljetnih vrućina). Za ostali raspored mislim da je u redu. S poštovanjem Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
26 SNJEŽANA VUK ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Nastavna godina 2024/25. preduga je i prerascjepkana. Početak nastavne godine trebao bi biti najranije u drugom tjednu rujna, u ovom slučaju 9.9.2024. Globalno zatopljenje i visoke temperature otežavaju rad jer škole uopće nisu opremljene rashladnim uređajima. Prozori u puno srednjih škola su stari i nefunkcionalni, često opasni za učenike (a o tome se uopće ne govori). Uvedeni su (nakaradno) jesenski praznici koji to nisu i ne trebaju biti. Umjesto njih škole dogovorno mogu (prema vlastitim potrebama i zaključcima) uvesti jedan nenastavni dan 31.10.2024. koji bi spojen s blagdanom Svih svetih omogućio onima koji to žele da posjete grobove najmilijih. Prvi dio zimskih praznika je u redu, no prekratko traje i djeca se nakon duljeg razdoblja u školi te svih blagdanskih obiteljskih druženja i obaveza ne odmore u potpunosti jer su ti praznici nakon samih blagdana gotovi, tj. prekratko traju. Predlažem stoga početak drugog polugodišta 13.1.2025. Drugi dio zimskih praznika ukinula bih jer dolazi brzo, ali je uveden kao skijaški tjedan koji je u današnje vrijeme sveopće besparice beskoristan. Uvijek postoji mogućnost za roditelje koji to žele da traže od ravnatelja i nastavničkog vijeća tjedan dana slobodno iz obiteljskih razloga, to nikada nije bio problem, pa ne bi trebao biti problem ni ubuduće, posebno kada roditelji samostalno bez ikakvih objašnjenja mogu djetetu opravdati izostanak do 3 dana. Djeci koja ne idu na skijanje više bi značio kvalitetan i potpuni odmor u prvom dijelu zimskih praznika. Moguće bi bilo i zadržati te praznike za OŠ te taj tjedan organizirati za 8. razrede nacionalne ispite dok bi ostali učenici OŠ bili slobodni a ukinuti iste za SŠ. Tako bi se uredio kaos koji sada vlada u OŠ zbog nacionalnih ispita. Drugi dio zimskih praznika kod srednjoškolaca definitivno razvodni nastavu, smanjuje mogućnost ponavljanja i utvrđivanja gradiva a ritam nastavnog procesa oslabljuje, osobito je nepovoljan za maturante. Proljetni praznici (bez drugog dijela zimskih praznika) dolaze u pravo vrijeme i pružaju mogućnost odmora pred završnicu nastavne godine. Nastavna godina trebala bi završiti 13. lipnja. To bi omogućilo maturantima pisanje mature u ljudskijim uvjetima i na normalnijim temperaturama. Dobilo bi se više slobodnih termina za maturu…Ponavljam problem prozora, klime itd…Osim toga, kraj nastavne godine u stvari je tek početak za nastavnike koji imaju (neplaćen) dopunski rad i učenike koji dopunski rad također odrađuju u pretoplim, pregrijanim prostorijama, umjesto da kod kuće uče i nadoknade propušteno. Ranijim početkom dopunskog rada moguće je izbjeći rad u nehumanim uvjetima. Nastavnici suprotno uvriježenom mišljenju nisu na GO čim završi nastavna godina i svi koji su u sustavu toga su svjesni. Percepcija javnosti nije takva, optužuju nastavnike za nerad i komociju, no nadležno resorno ministarstvo uvelike je doprinjelo takvoj percepciji premda su svjesni da nastavnici rade sve do zakonom predviđenog GO. Snježana Vuk Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
27 Milka Magic ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, slažem se s prijelogom. Mali dodatak-zašto je napisano najmanje 175 nastavnih dana? Potrebno je napisati onda i koliko je najviše nastavnih dana.Zašto bismo imali preveliki broj viška nastavnih sati i bezrazložno opterećivali učenike? Državne praznike/blagdane koji padaju na četvrtke ili utorak, moguće je produžiti dodatnim nenastavnim danom (ponedjeljak ili petak-npr.1.svibanj i Tijelovo).Učenicima dobro dođe mali predah i druženje s obitelji koji u te dane znaju uzeti godišnje odmore.Trebalo bi to biti ujednačeno u cijeloj Republici Hrvatskoj, a ne da to bude prepušteno odluci Školskog odbora ili slično. Također, Dan učitelja bi trebao biti nenastavni ili barem skraćeni nastavni dan. S poštovanjem, Milka Magić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
28 Stipe Radić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam raspored praznika proteklih nekoliko godina. Sviđa mi se podjela zimskih praznika na dva dijela. Dva dijela zimskih praznika omogućuju obiteljima veću fleksibilnost u planiranju putovanja ili drugih aktivnosti. Moguće je da se dio praznika iskoristi za posjet rodbini ili putovanje. Dijeljenje praznika na više dijelova općenito može pomoći u smanjenju zamora koji se može akumulirati tijekom dugog boravka u školi bez odmora. Lijep pozdrav, Stipe Radić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
29 Karol Jurišić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani Treba ukinuti jesenski odmor i ukinuti drugi dio zimskog odmora za školsku godinu 2024./2025. - ostaviti zimski, proljetni i ljetni odmor Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
30 Ivan Vukojić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, prema nacrtu koji je objavljen ne slažem se sa početkom školske godine. Smatram da bi se početak školske godine trebalo pomaknuti na 9.rujna 2024. ili na 16.rujna 2024. godine. Jesenski przanici su sasvim ok, ali postoji problem kod zamskih. Smatram da bi se praznici iz mjeseca veljače trebali razdjeliti na dva dana duže pod prvim djelom zimskih praznika, a ostatak, tj. ostala tri dana prebaciti na proljetne praznike u travnju obzirom na to da je 01.05.2025. u četvrtak pa bi učenici u školu krenuli petak nakon praznika ili prvi ponedjeljak u svibnju, tj. 02.05.2025. ili 05.05.2025. Također kraj školske godine svakako treba pomaknuti na petak 13.06.2025. kao što je i nekada završavala školska godina. Također predlažem da nastava za maturante, tj. učenike završnih razreda pomakne na ponedjeljak 19.05.2025. ili na 16.05.2025. jer bi se time dobila mogućnost da ispiti države mature krenu ranije, a i završe prije kraja mjeseca lipnja i većih vrućina tijekom provedbe zadnjih ispita. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
31 Ana Eškinja ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da bi prvi i drugi dio zimskog odmora trebalo spojiti na način da zimski odmor traje od 23.prosinca 2024. do 13. siječnja 2025. , te bi na taj način završetak nastavne godine trebao biti 13. lipnja 2025. U nekim županijama radi visokih temperatura, a loših uvjeta na radnom mjestu, bude gotovo nemoguće držati nastavu do 18.lipnja, ili ove školske godine do 21.lipnja.2024. Lijepi pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
32 Damir Rabar ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljena sam da zbog turističke sezone koja je u punom jeku u mjesecu rujnu, nastava treba početi 16.9.2024. isto tako da kraj nastavne godine bude 7 dana ranije. Hvala Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
33 Dijana Šutak ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da bi prvi i drugi dio zimskog odmora trebalo spojiti na način da zimski odmor traje od 23.prosinca 2024. do 13. siječnja 2025. Također, završetak nastavne godine trebao bi biti 13. lipnja 2025. Pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
34 Davorka Deur ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Prijedlog odluke je dobar uz nadopunu da se nacionalni ispiti za učenike 8. razreda održavaju u drugom dijelu zimskoga odmora. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
35 Petra Županić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da školska godina 2024./2025. treba započeti 9. rujna, a završetak iste trebao bi biti u petak 13. lipnja. Obaveze nastavnika i učenika na kraju školske godine su mnogobrojne i skraćivanje trajanja bi pridonijelo efikasnosti u odrađivanju različitih obaveza i zaduženja. Predlažem da se drugi dio zimskim praznika spoji sa prvim dijelom zimskih praznika jer se pokazalo da je takva praksa bila dobra za sve uključene strane. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
36 M. S. D. ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da nema potrebe razdvajati zimske praznike u dva djela već kao nekada ostaviti duže praznike u siječnju. Praznici nemaju smisla ako učenike dan nakon praznika dočekuje pisana ili usmena provjera znanja. Takve se situacije redovno događaju od kada su praznici rascjepkani. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
37 DUŠAN VULETIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Smatram da školska godina zbog klimatskih razloga treba započeti 9. rujna 2024. i završiti 13. lipnja 2025. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
38 Marija Plentaj ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani. slažem se s većinom kolega koji predlažu da školska godine počne 9. rujna, a završi 13. lipnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
39 Aelita Jurak ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da bi školska godina 2024./2025. trebala započeti 9. rujna bez obzira o kojoj se županiji radilo. Isto tako smatram da drugi dio zimskih praznika treba ili ukinuti ili skratiti (po uzoru na jesenski odmor učenika) što bi omogućilo lakšu provedbu i organizaciju nastave za vrijeme nacionalnih ispita u osnovnim školama. Isto tako smatram apsurdnim da školska godina završava u srijedu, a ne u petak te smatram da školska godina treba završiti 13. lipnja. Kada školska godina traje do srijede, većina roditelja koristi pravo ispričavanja tri dana izostanaka za učenike koji imaju mogućnost ranijeg odlaska na ljetni odmor te se time potiče nejednakost među učenicima. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
40 Marina Cvijić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Smatram kako školska godina u cijeloj Hrvatskoj (ne samo u primorskim županijama) treba početi tjedan kasnije (9. rujna) zbog neizdrživih vrućina. Iz istoga razloga smatram kako nastavna godina treba završiti 13. lipnja te bi to bio "prirodan" završetak u petak, a ne neprirodan u srijedu, kao što to često biva (bilo za učenike završnih razreda ili za sve učenike). Također mislim da je sasvim dovoljno imati 2 tjedna praznika preko zime (oko Božića i Nove godine) te da drugi dio zimskih praznika nije potreban. Na taj način bi se svakako ispunio potreban broj nastavnih dana od 175 te bi još ostao koji na raspolaganju svakoj školi za rasporediti kroz nastavnu godinu. Na taj način bi i održavanje ispita državne mature u srednjim školama bilo olakšano jer bi nastava završila ranije i bilo bi mnogo više prostorija i ljudstva na raspolaganju. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
41 Ante Čular ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Smatram da nova školska godina treba započeti 09.09. Po Zakonu nastavna godina mora trajati najmanje 175 radnih dana (a po ovom prijedlogu 180) pa mislim da tu ima mjesta za popravak. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
42 Vesna Šumanac ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u županijama uz more nastava bi trebala početi 9. rujna jer su tada još uvijek velike vrućina , a škole većinom nisu klimatizirane. Uglavnom je cijela južna strana s prozorima te ni zavjese ne pomažu. U učionicama je zbog vrućine teško raditi. Ne mogu se ni učenici ni učitelji skoncentrirati na rad. Nastava bi trebala početi 9. rujna i završiti 18. rujna. Praznici u veljači su nepotrebni. Tek što su se vratili s praznika, učenici opet idu na praznike. Mislim da je sasvim dovoljno dati im tada 2 dana prije korizme jer većina ide u mačkare i njeguje karnevalske običaje ta dva dana. Izostaju s nastave i roditelji im pravdaju bolešću. Zbog vrućina i turističke sezone mislim da bi trebala bar kasnije početi i opet bi imali točno 175 nastavnih dana. Srdačan pozdrav. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
43 Dušica Pašić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. S obzirom na sve učestalije ekstremne vrućine tijekom ljetnih mjeseci predlažem da se početak školske godine odgodi za tjedan dana. Smatram da bi odgoda imala pozitivan učinak na sve uključene strane. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
44 Jasminka Šilović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam kako bi nastava trebala započeti 9. rujna 2024. te završiti 13. lipnja 2025. Srdačan pozdrav, Jasminka Šilović Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
45 KREŠO DEMBIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Smatram da nastavna godina prerano počinje, prijedlog je da započne od drugog ponedjeljka tj. od 9.9.2024. godine. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
46 Stela Sučić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da bi nastava u cijeloj državi trebala svake godine završiti najkasnije do 15. lipnja. Slijedom toga, smatram da bi zadnji dan nastave u šk.2024./25. god. trebao biti 13 lipnja. Svi koji rade u školama, znaju da su tri dana u tjednu nakon toga potpuno besmislena što se tiče nastavnog dijela i redovito se pretvaraju u čuvanje djece i traženje komadića hlada na školskom igralištu. Ne razumijem zašto se jesenski odmor uopće tako zove jer on to svakako nije. Radi se o jednom, naglašavam, samo jednom danu neposredno prije blagdana Svih svetih koji bi trebao poslužiti da i oni, a vjerujem da ih je u RH puno, koji nemaju grobove najmilijih u gradovima u kojima žive i rade, mogu također dostojanstveno obilježiti taj dan. Tim jednim danom ne može se narušiti nikakav kontinuitet rada niti ga se treba zvati jesenski odmor. Što se tiče zimskog odmora, iako sam isprva bila protivnik podjele u dva dijela, u praksi mi se pokazalo kao jako dobro rješenje i smatram da tako treba i ostati. Predlažem da se početak nastavne godine pomakne na 9.rujna u županijama koje zbog npr. trajanja turističke sezone to zatraže te da se onda tim županijama taj tjedan dana kasnijeg početka kompenzira s drugim dijelom zimskog odmora. Lijep pozdrav. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
47 Ivana Buda-Stranić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u lipnju već počinju velike vrućine i kvaliteta rada i mogućnost koncentracije učenika i profesora značajno opada. Osim toga, započinje turistička sezona, a svi posredno ili neposredno živimo od turizma kao glavne gospodarske grane u RH zato je nužno da školska godina završi ranije, najkasnije 14. lipnja i započne najranije 9. rujna. Ove je godine bilo toliko bespotrebnih nenastavnih dana koje su djeca provela uglavnom nekvalitetno, umjesto da se skrati školska godina. Osim toga, čemu jesenski praznici. Niti ne počne školska godina, djeca tek uhvate neki ritam i odmah praznici. Za mene je to izuzetno glupo. U Istru i Dalmaciju dolazi velik sezonskih radnika koji se moraju vraćati kući kako bi pripremili djecu za početak školske godine, a sezona još uvijek traje i oni bi još mogli raditi. Nadalje, čemu zimski praznici u 2 djela. Naravno da mnogi više ne odlaze na zimovanje jer ste uvođenjem zimskih praznika u veljači onemogućili odlazak na zimovanje u siječnju kada je mnogo jeftinije i kada bi sigurno veći broj ljudi i odlazio na zimovanje. Nekima je to bio jedini obiteljski godišnji odmor tijekom godine kada roditelji i djeca mogu kvalitetno provesti vrijeme. Puna su vam usta obitelji, važnosti obitelji i slično, a činite sve upravo suprotno interesima obitelji...Pogledajte malo širu sliku...... Ovakvim rasporedom školskih praznika neprestano prekidate kontinuitet rada što ne utječe dobro na učenike.. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
48 Milan Omrčen ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam da bi nastava trebala započeti 9.9. i završiti 13.06. Drugi dio zimskih praznika je nepotreban. Zanemariv broj učenika baš u tom tjednu idu na skijanje. Također, učenici koji ne skijaju taj tjedan ne mogu kvalitetno iskoristiti, jer je vrijeme loše, a dani su kratki. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
49 Željka Dijanić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, pažljivo sam izbrojala radne dane prema prijedlogu trajanja nastavne godine vodeći računa o državnim praznicima koji su neradni i za maturante je to 163 radna dana, a za ostale učenike 180 radnih dana. Ne vidim potrebe za produljenjem nastavne godine od 16. do 18. lipnja kada i bez ta tri dana imamo dovoljno radnih dana. Predlažem da nastavna godina traje do 13. lipnja 2024. godine. Nakon toga datuma dio učenika i nastavnika sudjeluje u dopunskom radu na kojega otpadne još 5-10 radnih dana i onda se to razvuče čak i u mjesec srpanj u kojemu su nesnosne vrućine, a škole bez klime po učionicama. Pozdrav, Željka Dijanić, nastavnica matematike Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
50 RENATA RUIĆ FUNČIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, držim da bi nastava trebala početi 9. rujna te završiti 13. lipnja jer ima više od propisanih 175 nastavnih dana u tom razdoblju. Pogotovo ako se ukine drugi dio zimskih praznika koji razbija kontinuitet rada učenicima. Iskustvo pokazuje da ne odlazi veliki broj učenika na skijanje ni u siječnju ni krajem veljače a oni koji idu na put više dana koriste mogućnost opravdanja sati u dogovoru s ravnateljem škole. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
51 Sandra Hudek Kokolj ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, kao učitelj koji radi u osnovnoj školi mišljenja sam kako bi nastava trebala započeti 9. rujna 2024. godine umjesto 2. kako je navedeno. Razlog tome su visoke temperature početkom rujna, a većina naših škola nije opremljena odgovarajućim klimatizacijskim sustavima. Isto tako mislim da bi nastava trebala završiti 13. lipnja 2025., a ne ulaziti u novi tjedan. S prijedlogom školskih praznika se slažem jer smatram da je za učenike bolje više puta kraći odmor. S poštovanjem Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
52 MARIJA BILIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, predlažem da nastavna godina završi 13.lipnja 2025. Uzimajući u obzir broj radnih dana nema potrebe da traje do 18.lipnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
53 Ištvan Kerekeš ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Vezano uz nacrt Odluke , mišljenja sam da nastavna godina u osnovnim i srednjim školama u svim županijama treba započeti 09. rujna 2024. (ponedjeljak) te završiti 11. lipnja 2025. (petak) zbog visokih temperatura, odrađivanja stručne prakse učenika u strukovnim školama kao i zbog sezonskog rada učenika. Nevažna je temperatura po županijama jer svi učenici podjednako iz svih županija aktivno rade na sezonskim poslovima. Za učenike završnih razreda strukovnih škola i učenike gimnazija nastavna godina treba završiti 23.05.2025. (petak) kako bi se omogućilo učenicima dovoljno vremena za pripremu državne mature, obrane završnih radova, kao i za pripreme i polaganje prijemnih ispita na fakultetima. Vjerujem da će trebati voditi računa i o mogućem služenju Vojnog roka. Potrebno je u potpunosti ukinuti drugi dio zimskog odmora za učenike u veljači 2025. Možemo postaviti i pitanje: zašto se ove godine nisu pisali tzv. Nacionalni ispiti u OŠ preko drugog dijela zimskih praznika. Rezultati bi bili bolji, djeca odmornija i pripremljenija za svoje svakodnevne aktivnosti. Uzalud bačen novac. Skratiti proljetni odmor 2025. tako da odmor učenika traje od 16. travnja 2025. (Velika srijeda) do 21. travnja 2025. (Uskrsnog ponedjeljka). S poštovanjem. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
54 AM ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Vezano za nacrt Odluke , mišljenja sam da nastavna godina u osnovnim i srednjim školama primorskih županija od Istre do Dubrovnika treba započeti 09. rujna 2024. (ponedjeljak) te završiti 11. lipnja 2025. (petak) zbog visokih temperatura, odrađivanja stručne prakse učenika u strukovnim školama kao i zbog sezonskog rada učenika. Za učenike završnih razreda strukovnih škola i učenike gimnazija nastavna godina treba završiti 23.05.2025. (petak) kako bi se omogućilo učenicima dovoljno vremena za pripremu državne mature, obrane završnih radova, kao i za pripreme i polaganje prijemnih ispita na fakultetima. Potrebno je u potpunosti ukinuti drugi dio zimskog odmora za učenike u veljači 2025. Skratiti proljetni odmor 2025. tako da odmor učenika traje od 16. travnja 2025. (Velika srijeda) do 21. travnja 2025. (Uskrsnog ponedjeljka). S poštovanjem. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
55 FLORIS MILOHANOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Vezano za ponuđenu prijedlog, mišljenja sam da je prihvatljivija opcija dužih praznika u siječnju jer je zasigurno poznat podatak da više od 200.000 naših građana putuje na zimski odmor i skijanje u siječnju. Među njima su uglavnom roditelji s školskom djecom. Taj „hrvatski skijaški tjedan“, kada su cijene puno prihvatljivije kako smještajnih kapaciteta, tako i ski karata iduće godine pada od 4.1.-11. siječnja. Ukoliko se izuzmu skijaši moramo uzeti u obzir i činjenicu da jedan dio roditelja i učenika ne odlazi na snijeg, već koriste zimski odmor u našim hotelima koji u tom terminu pružaju usluge po prihvatljivim cijenama, a ukoliko ima interesa ostanu otvoreni u periodu nakon Nove godine. tu bi se mogao primijeniti i kvalitetan program Ministarstva turizma „Tjedan odmora vrijedan“. Stoga početkom nastave 13. siječnja zasigurno bi se povećao broj potencijalnih putnika i osigurale povoljne cijene obiteljskih aranžmana. Uvažavajući domaću ekonomsko gospodarsku situaciju to je itekako važno. Moramo imati u vidu da mogućnost odmora u veljači nije dobar iz razloga što će djeca provoditi vrijeme u zatvorenom prostoru, većina učenika po čitave dane biti na kompjuterima i mobitelima, u tom zimskom periodu neće boraviti u prirodi, a to je i period u godini kada se ne planiraju putovanja, dok odlazak na snijeg kako se radi o periodu visoke sezone moći će si priuštiti samo oni dubljeg džepa. Definitivno sam mišljenja da dijeljenje zimskih praznika u dva dijela zasigurno nije najbolje rješenje, otežava i nastavni proces i posljednjih godina odvojeni zimski praznici pokazali su se kao loše rješenje. Kao roditelj tri školarca mišljenja sam da se čestim praznicima prekida kontinuitet učenja i usvajanja znanja jer se učenici uhodaju u školsku svakodnevicu, a po tom modelu im se prekida taj ritam, kontinuitet učenja i koncentracija. Proljetni praznici su u redu, možda ih malo čak i skratiti kako bi školska godina završila malo ranije. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
56 Darko Čota ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, ovim prijedlogom nastavna godina imala bi 180 radnih dana. Ponedjeljaka 36, utoraka 38, srijeda 38, četvrtaka 34 i petaka 34. U cijelosti podržavam nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Ako je u nekoj od županija (zbog klimatskih okolnosti) potrebno kasnije početi ili ranije završiti, možda bi im to trebalo i omogućiti. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
57 Zorica Tomović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Izričito se protivim se prijedlogu o početku nastave 02.09.2024. kao i završetku 18.06.2025. Skratite praznike kroz školsku godinu, kakvi jesenski praznici i proljetni praznici koji traju tjedan i pol?! Ovim prijedlogom kalendara rada škola bi imala 184 radna dana, a to je 9 radnih dana više od propisanog minimuma pa postoji prostor da nova nastavna godina počne 9. rujna 2024., a da nastavna godina završi zaključno s 13. lipnja 2025. U Dubrovačko neretvanskoj županiji kao najjužnijoj županiji je prevruće i naša škola nema klimu, djeca nam padaju u nesvijest od vrućina. Pozivam Vas i kolege koje ste došli n ovu nebuloznu ideju o datumu početka i završetka škole da dođete u OŠ Župa dubrovačka i odradite lipanj i rujan u našim učionicama pa da vidite koliko Vam je pametan prijedlog, Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
58 Jadranka Plašć ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Ja sam učiteljica razredne nastave. Kalendar nove školske godine je u redu. Nismo od šećera i nećemo se rastopit, još nisu velike vrućine. Uostalom imamo klime, vrata, prozore...u školama je "vruće", a na plažama 35. Pozdrav, Jadranka Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
59 Josip Matković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Ne znam zašto zadnjih nekoliko godina forsirate sve kasniji završetak nastavne godine jer svaki put ostvarimo i više od 180 nastavnih dana, a zakonski minimum je 175. Stoga je nepotrebno da nastava završi u srijedu 18.6.2025., treba završiti u petak 13.6.2025. Doista mislite da će učenici ta tri dana u lipnju 16.-18.6. raditi išta smisleno? Većina će ih, kao i nastavnika, skapavati na vrućinama i samo čekati da prođu jer ih vi prisiljavate da sjede u školi. Činjenica je to za koju vi iz svojih klimatiziranih ureda i udobnih fotelja u Ministarstvu uopće nemate senzibiliteta niti vas je briga. S druge strane podržavam ostanak manjih praznika oko blagdana Svih svetih te tjedan u veljači. Oko Svih svetih puno ljudi putuje u mjesta svoga podrijetla da posjete grobove svojih najmilijih i stoga je dan-dva praznika dobrodošlo. Što je važnije, posjeti grobovima najmilijih ili skijanje? Isto tako, prije uvođenja nekoliko malih praznika, razdoblje od siječnja do travnja (kraja zimskih praznika pa do Uskrsa koji je uglavnom u travnju) bilo je ubitačno dugo razdoblje nastave bez ijedne jedine pauze, stoga je tjedan odmora krajem veljače i više nego dobrodošao. I nadam se da će ostati. I na kraju, i ove godine kao i nekoliko zadnjih godina, ponavljam prijedlog da 5. listopada bude nenastavni dan jer je to Svjetski dan učitelja. Pokažite barem deklarativno da poštujete zaposlene u školama. Kako ove godine 5.10. pada u subotu, nenastavni dan trebao bi biti 4.10. Svaki put ste mi odgovorili da svaka škola može u godišnjem planu i programu planirati nenastavne dane, ali činjenica je da se to ne događa, osim u manjem broju škola. Štoviše, u nekim se školama ravnatelji uopće ne sjete toga dana i ne čestitaju ga, a kamoli što drugo. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
60 Buga Novak ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da treba izmijeniti raspored praznika u Kalendaru na način da se 1) ukinu jesenski praznici jer su prebrzo nakon početka školske godine i nepotrebno prekidaju kontinuitet; 2) produže prvi zimski praznici za tjedan dana tj. da zimski odmor učenika traje od 23.prosinca do 10 siječnja; 3) ukinu drugi zimski praznici jer se nakon mjesec dana prekida kontinuitet nastave i ispita dok se učenici još nisu ni umorili u ime nekakvog skijanja koje nije opcija za većinu hrvatskih obitelji, a taj tjedan praznika se pridruži ili zimskim ili proljetnim praznicima 4) te da školska godina završi 13. lipnja, umjesto 18. lipnja s obzirom na dovoljan broj nastavnih dana u školskoj godini. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
61 Nikola Repajić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Kao učitelj mišljenja sam da bi škola trebala započeti 9.9., umjesto 2.9. ili završiti tjedan prije, 12.6 ili 13.6 umjesto 18.6. Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban jer se učenici uhodaju u školsku svakodnevicu i učenje te im praznici prekinu ritam i kontinuitet učenja. Ako netko od učenika ide na zimske praznike, roditelji imaju pravo opravdati nekoliko dana za te aktivnosti. Također primorske škole imaju veliki problem s temperaturom i neadekvatnim klimatizacijskim uređajima. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
62 Kristijan Kukas ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Smatram da školska godina treba završiti ranije, a ukoliko postoje potrebe za nadoknađivanje nastave, lako se onda produži. Podupirem rastavljanje zimskih praznika na 2 dijela (s vremenom će obitelji promijeniti navike odlaska na skijanje, te koristiti te praznike za putovanja. Smatram neosnovanim prijedloge da škola počinje kasnije zbog "sezone", jer ako naša sezona ovisi o dječjoj radnoj snazi onda smo u ozbiljnom problemu. Što se tiče vručina, kada je moja generacija išla u školu, nije bilo klima uređaja ni u kućama, ni u prijevoznim sredstvima, niti u školama. Pa kaj ćemo napraviti od djece kojoj sve mora biti ugođeno? Ja bih još uveo i ljetnu školu, da se školske prostorije iskoriste za dobrobit djece, da nauče neke vještine koje nemaju veze sa školskim programom. I profesorima je dosta 2 do 3 tjedna odmora preko ljeta kao i drugim radnicima (2 tjedna za Božić, 1 tjedan u Veljači, 1 tjedan za Uskrs i 8 tjedana preko ljeta????). Potrebno je posvetiti više vremena djeci, jer to je budućnost naše zemlje. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
63 MAJA JURČEVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, predlažem s obzirom na višak broja radnih dana od obaveznih 175 da bi nastavna godina trebala završiti 13.lipnja, a ne na srijedu 18.lipnja. Drugi dio zimskih praznika ili pomaknuti tjedan kasnije, jer su preblizu zimskim pranzicima u 12 mjesecu ili ih spojiti s zimskim praznicima, koji bi onda trajali do 10. siječnja, a ne da nastavu počinjemo na utorak 7.siječnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
64 Ana Komšić Peruško ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Čemu praznici u studenom ako su krenuli u školu u rujnu, od čega točno da odmaraju. Čemu praznici u veljači ako su imali praznike u siječnju? Zar Vi zaista mislite da mi možemo provoditi vrijeme s našom djecom na svim tim praznicima, ili da smo svi u mogućnosti upisati ih na aktivnosti kako ne bi to vrijeme provodili za ekranom? I onda idu do polovice lipnja na +30? Čudo da smo mi starije generacije uopće školu završili s obzirom na naše praznike. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
65 Ljerka Jareb ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, slažem se sa početkom nastave 2.rujna, na početku ima manje gradiva pa se vrućine lakše podnose. Ne slažem se sa razdvajanjem zimskog odmora u dva dijela. Početkom siječnja je veći broj učenika bolestan u odnosu na kraj veljače, a također dio učenika svejedno ide na odmor sa roditeljima pa se radi manjim opsegom nego inače kad bi svi učenici bili na broju jer se mora kasnije sve ponovno obraditi. A također bi se i učenici i nastavnici mogli stvarno odmoriti i pripremiti za novo polugodište. S druge strane, u drugom polugodištu se pišu NI, učenici idu na izlete te se uz "praznike" u veljači i u travnju (Uskrs) gubi kontinuitet u radu i učenju. Stoga predlažem da zimski odmor učenika traje od 23.prosinca do 10 siječnja. Nadalje, budući da je ukupan broj nastavnih dana predviđen ovim kalendarom veći od najmanje dozvoljenih 175 predlažem da nastava traje do petka 13.lipnja, što je tri dana manje, a opet više od 175. Tako bi se lakše mogla organizirati i planirati dopunska nastava, a nastavnici bi imali više vremena tijekom radnog tjedna za pripremu svjedodžbi, pisanje matičnih knjiga, statistike, i svih ostalih "nevidljivih" poslova što su do sad radili vikendima i u kasnim noćnim satima pritisnuti datumom upisa završnih razreda. S poštovanjem, Ljerka Jareb Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
66 Ksandra Sinožić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam predloženi nacrt odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
67 Hrvoje Vrca ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Podržavam u potpunosti raspored praznika te datume početka i završetka škole za školsku godinu 2024./2025. Češći praznici su izuzetno bitni kako se učenici ne bi iscrpili. Lijep pozdrav, Hrvoje Vrca Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
68 Snežana Markan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Podržavam u cijelosti nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Lijep pozdrav, Snežana Markan Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
69 Petar Rajković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, htio bih se osvrnuti na Članak 3 koji govori o broju nastavnih dana i minimalne kvote. Svake godine školski kalendar se produžuje kao i broj nastavnih sati i dana. Već nekoliko godina za redom učenici u 6. mjesecu sjede u učionicama ne radeći ništa od gradiva; gradivo koje se trebalo odraditi bude prebačeno. U slučaju da se gradivo odradi učenici i dalje moraju tratiti vrijeme u školi. Školski kalendar i program bi se trebali uskladiti, a ne produljivati kako bi se nadoknadilo izgubljeno. Srdačan pozdrav Petar Rajković Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
70 INA ĐAKOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Model školskih praznika koji je bio prve godine opcionalan, a odabrale ga samo dvije županije, kasnije je nametnut svim županijama. Ne slažem se s tolikim brojem praznika tijekom nastavne godine isto kao i velika većina roditelja. Učenici nemaju kontinuitet rada. Također, navedeni datum početka školske godine, pokazao se neadekvatnim zbog prevelikih vrućina, neopremljenosti (svih) škola klimatizacijskim sustavima, povećanim troškovima električne energije u školama koje jesu opremljene, neadekvatnim prijevozom učenika putnika te skraćenje sezonskog rada u turizmu srednjoškolaca i/ili njihovih roditelja ukoliko rade sezonski van mjesta prebivališta. O ovom modelu treba raspraviti ili jednostavnije anketirati škole i na temelju navedenog donijeti Odluku. Ina Đaković Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
71 Marina Ružić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban, odnosno da bi se ti dani trebali preusmjeriti tako da se ili produže praznici za Božić, s obzirom da ionako prvi tjedan drugog polugodišta velik broj učenika ne dođe na nastavu zbog obiteljskih putovanja, ili da škola započne 9.9., umjesto 2.9. Smatram da drugi dio zimskih praznika nije potreban jer se učenici uhodaju u školsku svakodnevnicu i učenje te im praznici prekinu ritam, kontinuitet učenja i koncentraciju, da bi odmah nakon mjesec i pola išli ponovno na praznike. Tjedan koji je zapravo zamišljen za skijanje rijetko tko iskoristi, prema našim saznanjima više učenika ide i dalje na put prvi tjedan drugog polugodišta. Također, s obzirom da je dovoljno 175 dana nastave, škola može završiti u petak 13.6. Šesti mjesec je mjesec s visokim temperaturama, učenicima je teže koncentrirat se i pratiti nastavu pod takvim uvjetima, osobito ako škola nema klime, što je naš slučaj, a vjerujem da nažalost nismo jedini. Srdačan pozdrav, Marina Ružić, školski pedagog Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
72 IVANA MILETIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da prijedlog stavlja u izuzetno nepovoljan položaj učenike i radnike u školama u županijama u kojima se mnoštvo stanovnika izravno i neizravno bavi turističkom djelatnošću. Ovako rani početak školske godine će mnoge ostaviti bez potrebne radne snage, a srednjoškolce bez prihoda koji su prijeko potrebni obiteljima u današnje vrijeme. Naime, stvara se domino efekt s negativnim reperkusijama da bi se otvorio put jesenskim praznicima koji su apsolutno nepotrebni. Mišljenja sam da bi se trebala sagledati šira slika koja bi više odgovarala situaciji u državi u kojoj je udio prihoda od turizma u BDP-u najveći u Europskoj uniji. Dodatni argumenti su nesnosne vrućine u prijevoznim sredstvima do škola, neopremljenost svih učionica klimatizacijskim uređajima ili pak ogromni računi za škole s klima uređajima u pokušaju da se prepuni prostori ohlade na optimalnu temperaturu za provedbu nastavnog procesa. Također, mislim da bi se trebala razmotriti opcija da svaka županija za sebe odredi, ovisno o potrebama određenog područja, kalendar nastavne godine. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
73 MARIJANA MODRIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, U potpunosti se slažem s vašim prijedlogom oko termina početka i završetka nastavne 2024./2025. šk. god. te raporedu i trajanju jesenskih, zimskih i proljetnih odmora. Lp. Marijana Modrić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
74 PAVAO TOMIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Predlažem da se kod početka i završetka nastavne godine te određivanja odmora/praznika uzme u obzir činjenica da u priobalju jedan dio učenika srednjih škola tijekom ljetne sezone radi preko učeničkih servisa, čime u nedostatku radne snage u turizmu pridonose poboljšanju obavljanja gospodarske djelatnosti te sebi osiguravaju "đeparac". Odlazak na skijanje nije svima imperativ. Smatram da je početak školske godine planiran za 2. rujna kao i završetak planiran za 18. lipnja nisu pogodni za učenice i učenike u osnovnim i srednjoim škola priobalnih županija. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
75 Ana Tomašić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Podržavam u cijelosti Nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Lijepi pozdrav, Ana Tomašić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
76 Ksenija Kezele ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani! Podržavam u cijelosti Nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Srdačan pozdrav, Ksenija Kezele Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
77 Damir Jelenski ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Predlažem početak školske godine s 2. rujna bolje prebaciti na 9.9. jer ima dovoljno radnih dana, a trebamo misliti na učenike u obalnom dijelu Hrvatske gdje je u to vrijeme još uvijek turistička sezona u punom jeku. Zbog sve toplije klime 5 ranih rujanskih dana u vrućim učionicama bez klime nije ugodno radno okruženje. Predlažem spajanje zimskih praznika u jednu cjelinu do 10.1. s početkom nastave 13.1. Također, predlažem da se Odluka o početku i završetku nastavne godine .....za sljedeću školsku godinu 2024./25. donese 1. rujna 2024. zbog praktičnih razloga u planiranju školske godine Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
78 Nikolina Stulić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram da bi za županije uz more nastavna godina trebala završiti ili tjedan dana ranije ili bi trebali početi tjedan dana kasnije što zbog vrućina, što zbog učenika koji, većinom, rade tijekom turističke sezone. Mislim da su jesenski praznici nepotrebni jer je prvo polugodište dosta kraće od drugoga pa bi se ti dani jesenskog odmora mogli uračunati za kasniji početak ili raniji završetak nastavne godine. Lp Nikolina Stulić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
79 MAJA MAZELE ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Škola treba početi 1.9. Apsolutno je nebitno da to mora biti ponedjeljak. Jesenski praznici su nepotrebni. Prebrzo nakon početka školske godine. Totalno preuranjeno i u neatraktivnom dobu godine. Prvo polugodište je ionako kraće. Onda dolaze zimski praznici. Nemam ništa protiv korištenja istih u dva dijela ali termin krajem veljače totalno fulan. Odvija se u terminu kada puno hrvata želi ići na skijanje ali onda je već jako upitno hoće li na skijalištima biti snijega plus još što termin ulazi u najskuplji tjedan i tjedan kad su i u susjednim zemljama praznici. Bilo bi puno bolje pomaknuti taj termin bliže početku veljače. Proljetni praznici su ok ali kraj školske godine apsolutno završava prekasno. U skladu s prijedlogom da školska godina ranije starta, treba ju i ranije završit. Idealno do 11.6. (Uz ukidanje jesenskih praznika). Dakle malo produljit prvi semestar i shodno tome skratit drugi. Kod djece krajem lipnja dolazi do velikog zamora. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
80 SANJA GREGORINIĆ TRUMIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mislim da bi za županije na moru nastava trebala trajati do 11. lipnja, a ne do 18. lipanja, a da u veljači nema odmora. Zadnjih nekoliko godina sve je toplije, već u svibnju se teško izdržava nastava zbog topline. Osim toga srednjoškolci žele ići raditi sezonske poslove, postoji potreba za radnom snagom, a zbog nastave i dopunskog rada većinom ne mogu raditi ni do 1. srpnja. U praksi se pokazalo da odmor u veljači negativno utječe na učenike i njihovo učenje. Lijepi pozdrav. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
81 MILICA MEŠTROVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Ako nije moguće promijeniti datum početka školske godine za tjedan dana (županije na moru!), onda sam suglasna s predloženim kalendarom. Sretno svima u novoj školskoj godini ! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
82 PERO MIHALJEVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u cijelosti podržavam predloženi nacrt Odluke. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
83 Ivica Živković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u cijelosti podržavam predloženi nacrt odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
84 KARMEN PERUŠKO ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam nacrt Odluke. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
85 Milojka Rataić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, U čl. 4, st. 2. piše: "Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. prosinca 2024. godine i traje do 3. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja 2025. godine." Nije li 7. siječanj utorak? Mislim da je tu došlo do greške. Slažem se s predloženim kalendarom. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
86 Olgica Nikolić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam nacrt Odluke. Lijepi pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
87 MARIO STANČIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani slažem se s prijedlogom odluke. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
88 Josip Šišmanović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, smatram nacrt Odluke dobrim. Svako dobro. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
89 Krešimir Kuran ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, mišljenja sam kako u kalendaru za iduću školsku godinu, kao i sve školske godine ubuduće, treba upisati članak ili stavak u već nekom postojećem članku, kako je 5. listopada, Svjetski dan učitelja, nenastavni dan u svim školama u RH. Kako iduće godine 5. listopada spada u subotu smatram kako nenastavni dan treba biti 4. listopada. Stoga predlažem izmjenu članka 1. stavka 2.koji bi glasio: "Osim zimskog, proljetnog i ljetnog odmora propisanog Zakonom, ovom Odlukom propisuje se jesenski odmor, kao i korištenje zimskog odmora u dva dijela te se propisuje 4. listopada nenastavnim danom povodom Dana učitelja." Podržavam prijedlog sa više manjih odmora za učenike tijekom školske godine.. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
90 Željka Grobenski Senjan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam nacrt Odluke. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
91 Nada Žunec ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam navedeni Nacrt, iako smatram da nastavna godina treba završiti ranije zbog velikih vrućina u lipnju. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
92 Jelena Klasan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u potpunosti se slažem s navedenim nacrtom Odluke. Lp, Jelena Klasan Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
93 MARTINA ŠPADIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam nacrt Odluke. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
94 ŽANA MILAT ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam dio Nacrta koji se odnosi na broj radnih dana. Mislim da bi nastava u splitsko dalmatinskoj županiji trebala završiti ranije zbog velikih vrućina te je zimski odmor podijeljen u dva dijela nepotreban. Učenici su tjedan dana prije praznika mislima već na praznicima, a kad se vrate opet im treba tjedan dana da se koncentriraju na rad. Nakon toga opet slijedi drugi dio zimskog odmora te se priča ponavlja. Poseban naglasak stavljam na učenike osmih razreda kojima su ocjene važne za upise u srednju školu. Topli pozdrav. Žana Milat, uč. mentor Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
95 Danijel Forjan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u potpunosti podržavam raspored praznika proteklih nekoliko godina, više pauza dođe dobro ne samo učenicima, nego i nama učiteljima koji smo zbog svih ostalih poslova preopterećeni i umorni. Smatram da nastavna godina treba završiti 13. lipnja jer se nepotrebno produžuje vrijeme u učionicama kada je već sve ionako završeno i ranije (ispitivanja, provjere sve). Ne znam tko je uopće smislio odrađivanje ta tri dana... Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
96 Goran Samardžić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, Podržavam navedeni Nacrt, iako smatram da nastavna godina treba završiti što ranije zbog velikih i nesnosnih vrućina u lipnju, jer znamo da veliki broj učionica nažalost nije klimatiziran. Srdačan pozdrav, Goran Samardžić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
97 Ivanka Biskup ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam u potpunosti navedeni Nacrt, nemam nikakvih primjedbi. Lijep pozdrav, Ivanka Biskup Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
98 TAMARA TRIFUNOVSKI ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. U potpunosti podržavam raspored praznika proteklih nekoliko godina, ali smatram da nastavna godina treba završiti 13. lipnja, umjesto 18. lipnja., 178 nastavnih dana je sasvim dovoljno, nema potrebe za dodatna tri dana. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
99 Sanja Milošević ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, moram priznati tko god se sjetio da imamo više praznika u više navrata , svaka mu čast, puno mi je lakše raditi na takav način uz više predaha i psihički i fizički,. Primijetila sam iz prakse također da i djeca budu manje zahtjevna po ponašanju nego kada je nastava u kontinuitetu. Lp, Sanja Milošević Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
100 Nensi Araminčić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, podržavam navedeni Nacrt, posebno zimski odmor u dva dijela. Drugo polugodište je dugačko, a proljetni odmor učenika u narednoj školskoj godini, zbog Uskrsa, prilično kasno pa predah od tjedan dana krajem veljače, osim odmora, doprinosi i padu pobola od sezonskih zaraznih bolesti (gripe, covida, RSV i sličnih viroza). Srdačan pozdrav, Nensi Araminčić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
101 STANKA PUPIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Nemam primjedbi na nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024.2025.! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
102 Igor Nikičić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Poštovani, u potpunosti se slažem s nacrtom Odluke. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
103 Aleksandra Balen ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, uglavnom se slažem s predloženim Nacrtom, kao i rasporedom kraćih praznika u studenom i veljači. Smatram da bi možda završetak nastavne godine mogao biti tjedan dana ranije zbog dovoljnog broja nastavnih dana. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
104 Hrvatski skijaški savez ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Od školske godine 2002./03. do zaključno 2020./21. kalendarom školskih praznika bila su predvidđena tri tjedna zimskih praznika što je imalo za posljedicu popularizaciju ne samo skijaških aranžmana, već i zimskih putovanja općenito te je veliki broj hrvatskih obitelji, među kojima je najviše onih sa školskom djecom, koristilo upravo treći tjedan školskih praznika za zimski odmor jer je tada započinjao period nižih cijena svih aranžmana što je bilo dostupno i prihvatljivo većem broju hrvatskih građana. Podjelom zimskog školskog odmora u dva dijela od školske godine 2021./22. onemogućen je „tradicionalni hrvatski skijaški tjedan“ u drugom tjednu siječnja, a iako se određeni broj hrvatskih građana s obitelji ipak nije želio odreći skijanja u navedenom terminu, mišljenja smo da je ova promjena imala negativan utjecaj na ukupan broj hrvatskih građana koji odlaze na skijanje, a posljedično ne samo na obuku skijanja hrvatskih građana diljem europskih skijališta već i na manji broj djece koja žele svoje skijaško znanje produbiti kroz trenažno natjecateljske procese u skijaškim klubovima u Republici Hrvatskoj. Također to je za posljedicu imalo i veću potrošnju hrvatskih građana u inozemstvu jer je dio građana odlazio na skijanja s djecom u skupljem terminu novogodišnjih praznika, kao i izostanke s nastave jer je dio građana odlazio na skijanja s djecom ipak u drugom dijelu siječnja. Predlažemo da se u kalendar za školsku godinu 2024./2025. za osnovne i srednje škole ponovno uvrsti zimski odmor od tri tjedna čime bi se zaljubljenicima u skijanje omogućilo da putuju u inozemstvo u terminu nakon Nove godine (u pravilu prva ili druga subota nakon Nove godine, ovisno o kalendaru i školskim praznicima), s obzirom na veći broj slobodnih smještajnih kapaciteta i niže cijene nakon 6. siječnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
105 TIHANA MODRIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Prijedlog: - početak nastave: 9.9. - kraj zimskog odmora 10.1. - ukidanje drugog dijela zimskog odmora - kraj nastave: petak, 13.6. U potpunosti je nepraktično da nastavna godina zavŕšava srijedom. Učenicima 8.r skratiti nastavu i provoditi nacionalne ispite po uzoru na državnu maturu jer dosadašnji vremenik provedbe nacionalnih ispita ne ide u prilog ni učenicima ni organizaciji nastave. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
106 TAMARA TOMIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, slažem se s prijedlogom da nastavna godine počne 2.rujna 2024.godine, ali s obzirom na broj nastavnih dana predlažem da završi 13.lipnja 2025.godine. Također, predlažem da se drugi dio zimskog odmora za učenike spoji s prvim jer, po mom mišljenju, toliki broj odmora donosi učenicima više štete, nego koristi. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
107 Danilo Popović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Prema najnovijim podacima od alergije na pelud (prije svega ambrozija) u Hrvatskoj pati oko 15 % stanovništva i taj će se broj, nažalost, povećavati. Ambrozija je najaktivnija u kolovozu i rujnu, a kao posljedica produženog ljeta, ta aktivnost produžava se i u listopad. Također, svjedoci smo da su u rujnu sve češće i temperature preko 30 stupnjeva celzijevih. Možda da skratimo neke školske praznike tijekom zime i proljeća kako bi pomaknuli početak školske godine? Uzimajući u obzir navedeno, razmišljate li o tome da se početak školske godine (u kontinentalnoj Hrvatskoj zbog ambrozije, a u primorskoj Hrvatskoj zbog visokih temperatura) pomakne na sredinu ili čak drugu polovinu rujna kako bi smo djeci alergičarima olakšali tegobe koje nastaju prije svega zbog ambrozije? Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
108 Ana Marinić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, Mišljenja sam kako je početak nastavne godine planiran prerano, a završetak prekasno. Prvenstveno stoga što izraženi toplinski valovi postaju sve duži i s sve višim temperaturama zraka dok su nam škole neopremljene klimatskim uređajima i održavanje nastave u pojedinim učionicama (primjerice orijentiranim na jug) tijekom nastavnih sati sredino dana nije održiv. Shodno tome, učestale dugotrajnije stanke tijekom nastavne godine ne potiču kontinuitet u radu učenika. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
109 ANDREJ HODONJ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, mišljenja sam kako treba uzeti u obzir pisanje nacionalnih ispita u 4. i 8. razredima osnovne škole te tim učenici omogućiti raniji završetak drugog polugodišta 23. svibnja 2025. kao što je to slučaj sa završnim razrednima srednje škole. Ovakvim načinim provođenja nacionalnih ispita tijekom mjeseca ožujka kao što je to slučaj u zadnje dvije školske godine učitelji moraju prilagođavati cjelokupan nastavni plan i program te nastavne sadržaje koje su planirati godišnjim izvedbenim kurikulumom, a i organizacijski je nespretno. Ranijim završetkom nastavne godine nacionalni ispiti bi se kvalitetno i učinkovito proveli, a i nastavni sadržaji bi se uspješno realizirali u skladu sa kurikulumom. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
110 Zrinka Tomašković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani! I iz perspektive nastavnika i iz perspektive roditelja smatram da početak nastavne godine treba biti 9. rujna. Ne samo da je 2. rujan još dio ljeta, pa u dijelu škola u kojima ne postoji klimatizacijski sustav taj 2. rujan jednako je neizdrživ kao i kraj lipnja, već se nadam da postoji sluh kod zakonodavca za dio populacije koja si ne može priuštiti ljetovanje u top sezoni (srpanj, kolovoz), ali početkom rujna bi možda i mogla. Hvala! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
111 SANDA DAUS VUKOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, s obzirom na itekakav višak radnih dana, smatram kako nema smisla nastavu produžavati do 18. lipnja 2025. Nastava može završiti 13. lipnja 2025.g. bez ikakvih problema. Također, s obzirom na višak radnih dana, škole bi trebale imati slobodu samostalnog odlučivanja o spajanju pojedinih radnih dana između blagdana i vikenda. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
112 Jelena Bekavac Krčadinac ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Nastavna godina rascjepkana s 4 pauze u nastavi. Smatram da bi trebalo prestati s nazivima prvo polugodište i drugo polugodište jer više nemamo polovine već petine nastavne godine. Trebalo bi dodati četvrtak 30.10. da je jesenski odmor. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
113 Ana Bučević Romić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani. U čl. 2 pod točkom 1 iznosite kako bi nastavana godina započela 2. rujna 2024., a završila 18. lipnja 2025. godine. To je ukupno 185 radnih dana, što je za 10 više od minimuma 175 radnih dana koje treba imati jedna nastavna godina. Ne znam zbog čega se uvijek prvi ponedjeljak u rujnu stavlja kao prvi dan škole. Mišljenja sam kako bi 9. rujna 2024. godine bio puno bolji odabir za početak nastavne godine, a 4. lipnja kao kraj nastavne godine. U ovom navedenom periodu ima dovoljno radnih nastavnih dana. Također, mislim kako bi Hrvatska kao i druge Mediteranske zemlje trebala svoju nastavnu godinu prilagoditi svojim vremenski uvjetima te školu započinjati 10og rujna, a završavati do 10og lipnja. Većina naših škola nema klime te je sjedenje u učionici u kojoj je preko 30 stupnjeva ravno mučenju učenika i nastavnika. Osim toga, učenici u priobalju već s početkom lipnja kreću na kupanja te uopće doživljavaju nastavu, a pogotovo u učionici gdje je temperatura previsoka. Svjesni smo kako je temperatura iz godine u godinu sve veća te ćemo u budućnosti još veće probleme imati ako, napokon, ne riješimo početak/kraj školske godine u normalnim datumima. Datum 4. lipnja je moguć ukoliko Proljetni odmor za učenike traje od Velikog Četvrtka do Uskršnjeg Ponedjeljka, 5 dana je sasvim dovoljno da se učenici ne opuste i ne popuste u učenju. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
114 Vesna Petrušić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, predlažem da nastavna godina 2024./2025. završi 13. lipnja 2025. godine jer će se do tada ostvariti propisani broj radnih dana (čl. 3.). Dio roditelja će sigurno zatražiti dozvolu za izostankom učenika ili sami opravdati izostanak za ta tri dana do 18. lipnja (poznato iz dosadašnje prakse). Osim toga, tako će se moći i ranije krenuti s dopunskom nastavom. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
115 Ivan Nađ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, Mislim da bi bilo dobro da školska godina započne tjedan dana kasnije, 9.9. jer su 2.9. još temperature vrlo visoke, a škole nisu opremljene klima uređajima. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
116 Milena Mrkonjić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Smatram da većina škola u Hrvatskoj nema uvjete za održavanje nastave u lipnju ili početkom rujna zbog velikih vrućina i neopremljenosti škola (ne postojanje klimatizacije, čak niti u novo izgrađenim školama) za rad u takvim uvjetima. Ovim prijedlogom kalendara rada škola bi imala 184 radna dana, a to je 9 radnih dana više od propisanog minimuma pa postoji prostor da nova nastavna godina počne 9. rujna 2024., a da nastavna godina završi zaključno s 13. lipnja 2025. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
117 JOSIP GLAVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, Podržavam u cijelosti nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025. Lijep pozdrav, Josip Glavić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
118 NIKŠA GRABOVAC ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, Predlažem da se odluka o početku nastavne godine prepusti Županijama uz postojanje opcije da početak nastavne godine bude tjedan kasnije, uz uvjet da u tom slučaju ne bude drugog dijela zimskih praznika. Navedeni prijedlog ne utječe na datume završetka nastavne godine i ne remeti organizaciju državne mature i ostalih obveza učenika i škola. Navedeni datum početka školske godine je neadekvatan zbog prevelikih vrućina u jadranskim, ali i u ostalim županijama. Početak rujna spada u najtoplije dijelove godine. Neopremljenost većine škola klimatizacijskim sustavima, povećani troškovi električne energije u školama koje jesu opremljene, smanjena radna aktivnost učenika zbog vrućina, neadekvatan prijevoz učenika putnika te skraćenje sezonskog rada u turizmu srednjoškolaca i/ili njihovih roditelja ukoliko rade sezonski izvan mjesta prebivališta su razlozi da se odluka o početku nastavne godine izmijeni. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
119 DAVOR KOLENO ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, kada je bila ista situacija u školskoj godini 2019./2020. krenulo se u školu 9.9., a ne 2.9. Smatram da bi i ove školske godine 2024./2025. trebalo isto početi škola 9.9.2024., a ne 2.9.2024. Prerano je da djeca već idu u školu 2.9. zbog vrućine (vruće je i u Slavoniji), odlazak na ljetovanje, a ima dosta radnih dana kao i u spomenutoj školskoj godini 2019./2020. i da djecu krenu u školu od 9.9.2024. Slijedom navedenoga predlažem da prvo polugodište traje od 9. rujna 2024. godine do 20. prosinca 2024. godine. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
120 VLATKA BENKO ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, smatram da mnoge škole i u kontinentalnom dijelu (a ne samo u Dalmaciji) nemaju uvjeta za održavanje nastave u lipnju ili početkom rujna zbog velikih vrućina i neopremljenosti škola za rad u takvim uvjetima. Izračunala sam (možda sam i pogriješila) da bi vašim prijedolgom kalendara rada imali 184 radna dana, dakle 9 radnih dana više od propisanog minimuma. Stoga zaključujem da se ima dovoljno prostora da nova nastavna godina počne 9. rujna, da se tzv. "jesenski odmor" produlji za još 1 dan, tj. da počne 30. 10. 2024. (jesenski odmor traje doslovno 1 dan jer blagdan te subotu i nedjelju ne možemo računati pod učeničkim odorom kad na te slobodne dane imaju pravo svi građani RH!), a da se nastavna godina završi zaključno s 13. lipnja 2025. Ukoliko neka škola bude imala realizaciju manju od 175 dana, znamo i sami da se taj manjak može nadoknaditi. Mnoge zemlje uvode u zadnje vrijeme četverodnevni radni tjedan jer su primijetili da su im radnici na taj način odmorniji i učinkovitiji. Zbog čega ne bismo i mi razmišljali u tom smjeru, pa umjesto da učenici 9 dana dulje imaju nastavu u lošim uvjetima rada, ne bismo tih 9 dana viška iskoristii za njihovu dobrobit i učinkovitost? S poštovanjem, Vlatka Benko, prof. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
121 Marinela Vištica Ćepulo ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, predlažem da školska godina kasnije započne (09.09.) , a ranije završi (11.06.) zbog turističke sezone i vrućina. Naime, od Istre do Dubrovnika u lipnju bilježimo već veliki broj turista kao i u rujnu te se već otežano kretati zbog kolona, a u nekim mjestima - kao kod nas u Viru, škola se nalazi u samom centru gdje su štandovi, restorani, kafići, itd. Djeci je jako teško pratiti nastavu uz toliku buku koja dolazi sa ulica, a turisti baš i ne razumiju kuda mogu prolaziti i koje površine mogu koristiti pa se često događa da turisti dovode djecu igrati košarku na školsko igralište za vrijeme nastave. Drugi problem su već velike vrućine u lipnju i rujnu, a djeca izlaze iz škole ili dolaze u školu po najvećoj vrućini za vrijeme koje svi stručnjaci savjetuju da se ne izlazi van. Također, mi u Viru nemamo dvoranu te se tjelesni isključivo odvija na otvorenom prostoru što je također u suprotnosti sa preporukama stručnjaka za boravak u zatvorenom od npr. 11 sati. Ukoliko je problem na ovaj način skratiti godinu bez utjecaja na kurikulum, onda predlažem ukidanje praznika krajem listopada i krajem veljače. Srdačan pozdrav Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
122 Nataša Bebić Bačan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, smatram da nema potrebe da nastavna godina ulazi u treći tjedan mjeseca lipnja. Predlažem završetak nastavne godine 13. lipnja 2025. Do tog datuma ostvarit će se propisani nastavni plan i program/kurikulum tijekom više od zakonski propisanih 175/160 nastavnih dana. U protivnom, sukladno Članku 3., nadležno upravno tijelo uvijek može donijeti odluku o produljenju nastavne godine. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
123 IVAN ZVONIMIR IVANČIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Smatram da bi nastavna godina 2024./2025. trebala trajati do 13. lipnja 2025. godine. Naime, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da nastavna godina u pravilu traje najmanje 175 dana, odnosno 160 dana za završen razrede. Do 13. lipnja 2025. ima točno 180 radnih dana, što zadovoljava zakonski minimum. Također, do 13. lipnja 2025. imali bismo 36 nastavnih ponedjeljaka, 37 utoraka, 37 srijeda, 35 četvrtaka i 35 petaka. Po trenutnom prijedlogu odluke imali bismo samo više ponedjeljaka, utoraka i srijeda, kojih ionako imamo i više nego dovoljno. Gotovo svi kurikulumi i nastavni planovi i programi razrađeni su na 35 nastavnih tjedana i nema nikakve potrebe za produljivanjem nastavne godine, posebice u ljetnim mjesecima. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
124 Ena Stevović Havaić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, potpuno se slažem s kolegama te smatram da ukoliko ne pronađete vrlo opravdan razlog za nastavu od 16. do 18.6., isto biste svakako trebali izbaciti iz Nacrta odluke. Svi argumenti govore protiv - vrućina, neklimatizirane prostorije, dani koji će biti opravdani a na koje učenici neće s razlogom doći, naročito u srednjim školama, te najvažnije, činjenice da broj radnih dana prelazi minimalni broj radnih dana u 2024./2025. Nema smisla niti svrhe držati nastavu do 18.6., naročito ako nastava kreće nikada ranije, 2. rujna. Na taj način ranije će započeti i dopunska nastava (koju biste također konačno trebali ukinuti), te će sve obveze učenike biti ranije gotove a ne odrađivane na 30+ stupnjeva. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
125 Ljerka Iharoš ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Slažem se sa svim što su kolege navele, nepotrebno je da nastavna godina traje do 18. lipnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
126 IVO BORŠĆAK ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, čemu nastava od 16.6.-18.6.2025.? Ta tri radna dana su totalno neproduktivna. Ako sam dobro brojao, od 2.9.2024.-18.6.2025. ima točno 182 radna dana. U članku 3. ove odluke piše da se nastava organizira i izvodi u najmanje 175 nastavnih dana. I bez ta tri dana imamo više nego dovoljno nastavnih dana. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
127 MARIJA BUHIN HUZANIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 2. Poštovani, nepotrebno je da nastava traje do 18.6. jer ima dovoljno nastavnih dana ako završava 13.6.. Roditelji opravdavaju ova tri dana (ponedjeljak, utorak i srijeda) te djeca ne pohađaju nastavu tako da se sve završava s petkom 13.6. te ostaju samo učenici koji nemaju financijskih ili drugih mogućnosti za negdje otići nego borave u ne klimatiziranim učionicama. U nastavi se ta tri dana ništa ne događa. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
128 Đurđa Zubić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 3. Poštovani, podržavam navedeni Nacrt, nemoguće je ugoditi svima u RH. Srdačan pozdrav Đurđa Zubić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
129 Marin Sabolović ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 3. Poštovani, izračun trajanja Nastavne godine ne odgovara broju od najmanje 175 nastavnih dana. U praksi se razlika između 175 nastavnih dana i broja radnih dana koriste kao nenastavne dane, no primjena takve prakse pravno je vrlo upitna. Broj radnih dana treba odgovarati broju nastavnih dana jer je provedbeno apsolutno nepotreban termin "najmanje". Nastavna godina ima 175 radnih dana, a početak i završetak Nastavne godine proizlazi iz navedenog broja nastavnih dana. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
130 DARIA PILEPIĆ STRUJA ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, razlamanje zimskih praznika u dva dijela ne smatram dobrim načinom. Učenici se ne odmore kvalitetno od prvog polugodišta, tek što se prilagode na nastavu i obaveze ponovno počinju praznici koji im ne nude posebnu mogućnost odmora, ali im prekidaju kontinuitet rada zbog čega se ponovno trebaju prilagođavati novoj rutini. Posebno teško te česte promjene padaju učenicima s teškoćama, s naglaskom na teškoće s dijagnozom ADHD-a. Kako je učenika s teškoćama sve više u postotku ukupne populacije, smatram da je potrebno i njihove potrebe uzeti u obzir prilikom donošenja odluka. Srdačno, Daria Pilepić Struja Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
131 Brigitta Janeš Reš ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, mišljenja sam da bi se trebao korigirati početak i završetak nastavne godine. Za one koji su u primorskim dijelovima naše domovine, klimatski uvjeti narušavaju kvalitetu obrazovnog rada. Podjela zimskog odmora u dva dijela, osobno mi se nije pokazala dobrom jer roditelji i tako traže slobodne dane od ravnatelja, kako bi za obitelj osigurali termine odlaska na skijanje tijekom siječnja. Ujedno se narušava kontinuitet u radu, što je osobito važno za učenike mlađe školske dobi. Možda bi korekcija jesenskog i proljetnog odmora pružila mogućnost kasnijeg početka nastave i ranijeg završetka. Srdačno, Brigitta Janeš Reš Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
132 Blaženka Crnov ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, smatram da zimske praznike ne treba rasjepkati na dva dijela. Zimski praznici trebaju trajati tri tjedna kako bi se djeca uspješno odmorila od prvog polugodišta i kako bi mogli uživati u zimskim radostima i otići s roditeljima na izlete (skijanje). U drugom polugodištu dok su se djeca uspješno uhodala u nastavu opet idu na praznika, a nisu se kako spada odmorili od prvog polugodišta. Pozdravljam da nastavna godina završava 18. lipnja, a ne 21. kao prethodnih godina. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
133 Ines Patafta ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, smatram da je kalendar dobro planiran, osim početka nastavne godine, koji bi mogao biti tjedan kasnije. Podržavam više kraćih odmora te smatram da ne narušavaju kontinuitet rada već učenicima donose potreban odmor i svježinu nakon povratka na nastavu. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
134 Zrinka Tomašković ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Predlažem produljenje jesenskih praznika na čitav tjedan: 28. 10. - 1. 11. s početkom nastave 4. 11. jer je to jedini predah u 1. polugodištu. Potom zimski praznici bi trebali trajati tri tjedna: od 23. 12. do 10. 1. s početkom nastave 13.1. Predah u kojem su tri praznika se pokazao prekratak, dio učenika koji i odlazi na skijanje to čini upravo u tom, sada nepostojećem, 3. tjednu praznika pa broj izostanaka nepotrebno raste. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
135 Ingrid Sau ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, predlažem: - jesenski odmor učenika od 28. do 31. listopada 2024., s tim da nastava počinje 4. studenoga 2024. budući su to jedini praznici u 1. polugodištu (od 2.9. do 20.12.2024.) - proljetni odmor učenika od 14. do 18.travnja 2025., s tim da nastava počinje 22.travnja 2025. S ostalim se slažem. Hvala! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
136 Maša Safundžić Kučuk ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, smatram da je kalendar postavljen na način koji neprestano narušava rutinu. Malo ima škole, pa malo usporavamo jer idu praznici, pa malo pauziramo, pa malo ponavljamo zbog pauze. Bolje bi bilo da se izbace jesenski i skrate proljetni praznici, te da nastava počne kasnije / završi ranije. Posebno su nepotrebni te iznimno nepraktični praznici u veljači. Roditelji koji s djecom odlaze na skijanje u tjednu oko 6.1. odlaze tada zbog nižih cijena - skijanje prije, kao i u veljači većini je preskupo, a u većini tvrtki vrlo je nepraktično da im radnici odlaze u veljači na odmor. Radi se nepotreban jaz između onih koji su ostali u školi i onih koji nisu. Ukoliko se nastavi s praksom ovako rascjepkane školske godine bilo bi lijepo objasniti nama roditeljima objasniti odluku ne frazama već dokazima o njihovoj učinovitosti. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
137 Ana Bučević Romić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. U Članku 4. pod zadnjom stavkom navodite datume početka proljetnog odmora od 17. travnja do 25. travnja. Pod čl. 2 komentirala sam kako sam mišljenja da škola treba započeti makar 9. rujna te završiti 4. Ovdje također iznosim nezadovoljstvo proljetnim odmorom. Ovo je totalno nepotreban odmor koji traje predugo. Učenici imaju zimski odmor u dva dijela i taman kada se napokon vrate u normalu i kreću učiti, temperature kreću rasti njima ovi 10ak dana dođe, tako dobro da se još više opuste i ne rade ništa. Mislim da je vrijeme da proljetni odmor traje od Velikog Četvrtka do Uskršnjeg Ponedjeljka. Učenicima je 5 danas sasvim dovoljno za Uskrs, a opet dovoljno da se ne opuste. Također, mišljenja sam kako je onda bolje skratiti nastavu u lipnju za ta četiri dana. S ovakvim kalendarom škola bi mogla završiti 4. lipnja, a započeti 9. rujna. Mislim da ti to bio najbolji školski kalendar koji biste do sada donijeli. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
138 MARINKO RATKOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Predlažemo da zimski praznici budu u jednom komadu radi boljeg odmora djece. slažemo se da cjepkanjem školskih praznika učenici gube na kontinuitetu učenja, te se ne uspjevaju odmoriti i pripremiti za nastavak školske godine. Također predlažemo da jesenski praznici budu cijeli tjedan prije 01.11. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
139 MARINKO RATKOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Jesenski odmor za učenike počinje 28. listopada 2024 . godine i traje do 31.listopada . Nastava počinje 4. studenoga 2024. godine. Zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca 2024. godine i traje do 10. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja 2025. godine. Proljetni odmor za učenike počinje 17. travnja 2025 . godine i završava 25. travnja 2025 . godine, s tim da nastava počinje 28. travnja 2025. godine. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
140 BARBARA SMILOVIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Slažem se s više kraćih odmora tijekom godine, učenicima je potreban psihofizički odmor, a ne 'uspavaju' se toliko kao tijekom dugih odmora. U tom duhu predlažem da nenastavni dan bude i 2. svibnja, petak, dan nakon državnog praznika 1. svibnja, a proljetni praznici skrate za jedan dan i počnu 18. travnja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
141 DRAGANA JURILJ PRGOMET ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, podržavam raspodjelu praznika za učenike kroz cijelu nastavnu godinu. Budući da postoji višak nastavnih dana u kalendaru, predlažem da jesenski praznici traju cijeli tjedan, od 28. do 31. listopada 2024. godine, kao što je i u nekim zemljama u europskim zemljama. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
142 Ivan Nađ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, Predlažem da jesenski odmor učenika bude 30.10. i 31.10. kako bi, kao i dosad, trajao 3 dana. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
143 Neven Grobenski ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, ne vidim razlog u cjepanju zimskih praznika u dva dijela, prijedlog zimskih praznika jest da traju od 23.12.2024. do 10.01.2025. tako da nastava u Novoj 2025. godini počne 13.01.2025. Umjesto drugog dijela zimskih praznika školska godina se može skratiti u lipnju 2025. za predloženi broj dana drugog dijela zimskih prtaznika koje je Ministarstvo predložilo. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
144 Milena Mrkonjić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Predlažem izmjenu stavka 2. Čl. 4 na način da novi članak glasi: " Zimski odmor učenika počinje 23. prosinca 2024. godine i traje do 10. siječnja 2025. godine, s tim da nastava počinje 13. siječnja 2025.". Cjepkanjem školskih praznika učenici gube na kontinuitetu učenja, te se ne uspjevaju odmoriti i pripremiti za nastavak školske godine. Predlažem brisanje stavka 3. Čl. 4. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
145 ANA RANJ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, predlaže se izmjena članka na način da se briše 3. stavak i da se drugi izmjeni tako da glasi: "Zimski odmor....13. siječnja 2025." Učenici se razdvajanjem zimskog odmora u dvije kratke etape ne stignu odmoriti, proslaviti blagdane, posjetiti obitelj koja živi u drugom gradu ili otputovati negdje te se pripremiti za početak nastave. drugi dio zimskih praznika prekida kontinuitet u učenju, opterećuje roditelje koji moraju rješavati čuvanje djece te opterećuje djecu s bespotrebnom pauzom nakon koje profesori stave pun tjedan ispita, jer se upravo završe cjeline i slijedi ciklus ispita. S drugim dijelom praznika ne slažu se ni roditelji ni struka te nikome nije jasno zašto se inzistira na istima. Provedite legitimno istraživanje sa neovisnim mišljenjima stručnjaka i anketom roditelja i učitelja kako bi opravdali cjepkanje zimskih praznika. Ovako samo ostaje sve na samovolji pojedinaca koji sastavljaju ovaj akt, bez sagledavanja tempa gradiva i životne dinamike obitelji iz svih područja Republike Hrvatske. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
146 DAVOR KOLENO ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, mislim da su ne potrebni praznici u 2. mjesecu i umjesto toga da se produže praznici u 1. mjesecu odnosno da zimski praznici traju do 10.1.2025. Taman kada djeca poslije zimskih praznika, pogotovo učenici manjih razreda se naviknu ponovno na odlazak u školu i svoje obveze opet praznici u 2. mjesecu. Za njih je bolje da su zimski praznici duži, a da u 2. mjesecu nemaju prekid. Slijedom navedenoga predlažem da zimski odmor za učenike počne 23. prosinca 2024. godine i traje do 10. siječnja 2025., s tim da nastava počne 13. siječnja 2025. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
147 Katarina Muranić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, Slažem se s prijedlogom jesenskog odmora učenika. Zimski odmor ne bi trebalo odvajati, prethodni način zimskog odmora je odlično funkcionirao. Raščlanjivanjem zimskog odmora učenici gube kontinuitet u radu. Predlažem povećanje zimskog odmora i to od 23.12. do 10.1., s tim da nastava počinje 13. siječnja. U to vrijeme učenici bi se stvarno mogli odmoriti i opustiti. Dva tjedna zimskog odmora prožeti su užurbanošću za vrijeme blagdana, obiteljskim okupljanjima i sl. Dodatnim tjednom učenici bi se stvarno mogli posvetiti vlastitom odmoru. Također predlažem da 2.5.2024 (petak) bude nenastavni dan. Mnogi roditelji planiraju neko putovanje i druženje s djecom taj dan - vikend ("produženi vikend") te smatram, jer je u ovoj školskoj godini jedini takav dan, kako bismo mogli i taj dan imati odmor. Lijep pozdrav, Katarina Muranić Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
148 Tea Glunčić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, Smatram da škola može početi 9. rujna 2024., te da se drugi dio zimskih praznika pridruži prvom dijelu zimskih praznika. Drugi dio zimskih praznika je ionako u najskupljem dijelu ski sezone, a nije ni da sva djeca i idu na skijanje. S obzirom na obveznih 175 dana nastave, škola može završiti u petak 13.6.2025. Lipanj je mjesec s visokim temperaturama, učenicima je teže koncentrirat se i pratiti nastavu pod takvim uvjetima. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
149 KRISTINA PREZELJ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, ne slažem se s kalendarom nastave. Svi praznici su pretjerani i česti prekidi jako utječu na lošije školske rezultate. Škola bi trebala početi 1. rujna (ili kasnije za županije na moru) bez obzira na dan u tjednu. Jesenske praznike treba ukinuti, zimske vratiti u jedan vremenski period, a ne dva jer tako i tako mnogi učenici s obitelji na skijanje idu za vrijeme nastave u 1. i 2. mjesecu. Proljetne praznike bi trebalo skratiti na tjedan dana i da škola završava s 31. svibnjom. Mnoge škole nemaju uvjete za radi pri visokim temperaturama, mnoga djeca žele ići raditi na sezonu, a tako bi se i produžna nastava održala najkasnije do 15.6. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
150 Nataša Bebić Bačan ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, slažem se s prijedlogom o više kraćih odmora za učenike. Međutim, nije jasno zašto se nastavna godina nepotrebno produljila njihovim uvođenjem prije par godina. Zimski i proljetni odmor traju jednako kao i prije uvođenja ove promjene, a tzv. ,,jesenski odmor '' u pravilu traje jedan ili dva dana. Stoga smatram da biste još jednom trebali razmotriti nacrt odluke koji se odnosi na trajanje nastavne godine. Srdačan pozdrav! Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
151 IVAN DUŠAN ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Smatram da bi bilo puno bolje da drugi dio zimskog odmora bude tjedan dana ranije, tj od 17. do 21. veljače. Za učenike koji mogu otići na zimovanje bolje da idu tjedna dana ranije, kada su niže temperature. Ujedno je i prvi dio zimskog odmora dosta kratak, pa je bolje da drugi dio odmora bude tjedan dana bliži prvom djelu odmora. Znači, predlažem da se riječi u stavku 3 članka 4 - "počinje 24. veljače 2025 . godine i završava 28. veljače 2025 . godine, s tim da nastava počinje 3. ožujka 2025. godine" zamijene riječima "počinje 17. veljače 2025 . godine i završava 21. veljače 2025 . godine, s tim da nastava počinje 24. veljače 2025. godine." Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
152 MARIJA BUHIN HUZANIĆ ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, podjela na više odmora tijekom nastavne godine odlična je za učenike jer se odmore i psihički i fizički odmore od nastave. Napokon nisu predugi zimski praznici i nije predugo do proljetnih praznika kada se, prije podjele na dva dijela zimskih praznika, osjećao veliki zamor i burning out. Dobra je i za učitelje koji ne održavaju nastavu i u tim danima mogu napraviti preostale ostale poslove kojima su zaduženi, a i psihički se odmore od učenika, i roditelja. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
153 Mirela Dorotić ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 4. Poštovani, podjela zimskih praznika rezultirala je time da djeca koja su inače išla na skijanje (koje je uglavnom bilo u drugom tjednu zimskih praznika, od oko 6. 1.) sad izostaju iz škole taj prvi tjedan početka nastave i to se tolerira. Ne znam što se onda time postiglo. Gube i djeca kojih nema jer nisu na nastavi, a i ona koja su na nastavi jer se nastava djelomično prilagodi tomu što dio učenika izostaje i ništa bitno se ne radi. I ponavljam, to se tolerira. Onda neka se zabrani razrednicima da puštaju djecu 5 dana na skijanje ili nek se taj tjedan "vrati" i spoji kako je bilo prije. Roditeljima je isto tako teže opet uzeti godišnji u veljači. Isto tako, dosta se roditelja žali da ima i previše praznika jer se dijete taman navikne na radnu rutinu, i onda opet praznici. Pa onda opet navikavanje, pa praznici. Jesu li neke studije ili ankete pokazale da je ta konkrenta podjela zimskih praznika dobra ideja? Ako jest i ostajte tako, molim da se svoj djeci koja skijaju taj prvi tjedan kad počne nastava opravdaju sati, ali otvoreno, bez dogovora ispod stola ili da se jednostavno takva praksa dopuštanja i lažnih ispričnica zabrani. Sad smo stvarno u nepoštenoj sivoj zoni. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
154 Kristina Horvat ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 6. Poštovani, slažem se s prijedlogom. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.
155 SNJEŽANA VUK ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 6. Usvojen je zakon o Hrvatskom jeziku, a prema dostupnim podacima ispravno je koristiti riječ kurikul (umjesto sada napisane kurikulum). Nije mi jasno zašto uz preporuke jezikoslovaca i doneseni zakon i dalje koristimo izraze koji nisu u duhu Hrvatskog jezika. Množina "kurikulumima" trebala bi u članku 6 zakona biti promijenjena u "kurikulima" Prihvaćen Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Vaš prijedlog bit će prihvaćen.
156 SNJEŽANA VUK ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 7. Usvojen je zakon o Hrvatskom jeziku, a prema dostupnim podacima ispravno je koristiti riječ kurikul (umjesto sada napisane kurikulum). Nije mi jasno zašto uz preporuke jezikoslovaca i doneseni zakon i dalje koristimo izraze koji nisu u duhu Hrvatskog jezika. Riječ "kurikuluma" trebala bi u članku 7 zakona biti promijenjena u "kurikula". Prihvaćen Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Vaš prijedlog bit će prihvaćen.
157 Darko Vulin ODLUKU o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025., Članak 9. Slažem se sa svim navedenim u Nacrtu. Primljeno na znanje Poštovana/i, zahvaljujemo na dostavljenom mišljenju i sudjelovanju u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.