Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću za prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Hrvatska poljoprivredna komora   Slažemo se s navedenim. Također, tražimo da se uz račune o prodanom maslinovom ulju dostavi i račun o prerađenoj količini maslina. Nije prihvaćen Uvjet prihvatljivosti za ovu mjeru jest prodano maslinovo ulje, a što se utvrđuje računom na kojem je navedeno radi li se o ekstra djevičanskom ili djevičanskom maslinovom ulju. Prijedlog ćemo svakako razmotriti kod postavljanja uvjeta prihvatljivosti za sljedeću godinu.
2 Udruga dalamatinskih uljara   Prihvaća se, Damir Buntić Primljeno na znanje Zahvaljujemo na komentaru.
3 OPG Jakša Najev   Prihvaća se. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na komentaru.
4 PZ Maslina i vino   PZ Maslina i vino (Radoslav Bobanović) prihvaća. Pozdrav Primljeno na znanje Zahvaljujemo na komentaru.
5 Udruga dalamatinskih uljara  , Članak 1. U članku 1. obavezno dodati, kao što je već gospodin Najev napisao: - račun za preradu ploda masline koji izdaje objekt koji je preradio masline. Račun treba da glasi na ime OPG-a. Nije prihvaćen Isto bi predstavljalo administrativno opterećenje. Uvjet prihvatljivosti za ovu mjeru jest prodano maslinovo ulje, a što se utvrđuje računom na kojem je navedeno radi li se o ekstra djevičanskom ili djevičanskom maslinovom ulju. Račun za preradu maslina ne može zamijeniti račun za prodaju maslinovog ulja. Računom za preradu maslina prerađivač naplaćuje uslugu prerade, a računom o prodaji se fiskalizira postupak prodaje i obveza. OPG u skladu sa Zakonom o trgovini (članak 5.) može obavljati djelatnost trgovine poljoprivrednih proizvoda te je u obvezi plaćanja poreza na dohodak. Obveza za paušalne obveznike je voditi evidenciju o prodaji, skladištenju te voditi knjigu prometa, ali nema obveze vođenja knjigovodstva, odnosno, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom pridržavati se drugih odredbi ako korisnik nije paušalni obveznik plaćanja poreza na dohodak. Prijedlog ćemo svakako razmotriti kod postavljanja uvjeta prihvatljivosti za sljedeću godinu.
6 OPG Jakša Najev  , Članak 1. - račun ili otkupni blok iz kojeg je razvidna količina prodanog i isporučenog ekstra djevičanskog i djevičanskog maslinovog ulja (u litrama) u godini za koju podnosi Jedinstveni zahtjev, na način da je razvidno da je račun izdan za prodano ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, što ujedno služi kao potvrda o razvrstavanju u ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.“. - račun za preradu ili sličan dokument kojim se dokazuje prerađena količina ploda masline, u kilogramima, izdaje objekt u kojem se vrši prerada maslina. Dokument glasi na ime i prezime nositelja i/ili člana OPG-a. Nije prihvaćen Uvjet prihvatljivosti za ovu mjeru jest prodano maslinovo ulje, a što se utvrđuje računom na kojem je navedeno radi li se o ekstra djevičanskom ili djevičanskom maslinovom ulju. Račun za preradu maslina ne može zamijeniti račun za prodaju maslinovog ulja. Prijedlog ćemo svakako razmotriti kod postavljanja uvjeta prihvatljivosti za sljedeću godinu.
7 Teo Šantić  , Članak 1. Molim regulatora da službeno ( stavkom) dopusti korištenje akronima EDMU (ekstra djevičansko maslinovo ulje) na računima i/ili otkupnim blokovima radi nedostatka prostora na obrascima ovih dokumenata za iste proizvode. Nije prihvaćen Upotreba akronima na službenim dokumentima nije u nadležnosti ovog Pravilnika.
8 Teo Šantić  , Članak 1. Slažem se, iako je ovo vatrogasna mjera. Količina od 50 litra prodanog ulja uz svu važeću fiskalnu infrastrukturu nije neki podvig za poticanje. Pošto još uvijek nemamo kvalitetni oblik kontrole proizvodnje i trženja maslinova ulja predlažem da se poticajem obuhvati proizvodnja iz Sussava kvalitete u prijavljenoj količini. Imam informaciju da se za dobivanje oznake ZOI može prijaviti količinu od 30 l što je nedopustivo, jer tolike količine nisu reprenzentativne, ali ipak predstavljaju oznaku.. Da pomirimo obje strane i da za sve prijaviteje min. količina poticanog ulja bude barem 50 l. Potvrda o sukladnosti treba emulirati potvrdu razvrstavanja za kvalitetu prodanog ulja ZOI , proizvedeno od istog poslovnog subjekta. Ako izostavimo Sustave kvalitete iz izravnih poticaja tada nam je jedina satisfakcija i nagrada viša prodajna cijena. Nije prihvaćen Sustavi kvalitete i dodjela oznake ZIO nije u nadležnosti ovog Pravilnika.