Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću za PRAVILNIK O DETALJNIM PRAVILIMA USPOSTAVE SUSTAVA I POSTUPAKA TEMELJENIH NA NAČELIMA HACCP SUSTAVA

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 SANJA JOZEPOVIĆ Postupci praćenja kritičnih kontrolnih točaka i operativnih preduvjetnih programa, (6) Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju se čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) evidencije se moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. Nije jasno navedeno koliko dugo se koja dokumentacija mora čuvati. Molimo da navedete primjere kako bi znali na što se odnose navedeni rokovi. Nije prihvaćen Iz stavka 6. članka 21. je razvidno da se 1. Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, 2. za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) i da se evidencije moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. Također napominjemo da subjekti na ovaj način posluju od siječnja 2009. godine od kada je HACCP postao obvezan za hrvatske subjekt u poslovanju s hranom. Prema nomotehničkim pravilima za izradu propisa, Pravilnik nije mjesto gdje se navode primjeri, no upućujemo Vas da iste možete naći u prilogu X Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 Tekst značajan za EGP
2 SANJA JOZEPOVIĆ Postupci praćenja kritičnih kontrolnih točaka i operativnih preduvjetnih programa, (6) Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju se čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) evidencije se moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. Ovo nije jasno navedeno - na koje proizvode se misli kad se kaže "a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda)"? Koji su to proizvodi za koje nije obavezno navođenje roka trajanja (osim voća i povrća)? Kako da se ovaj zahtjev u čuvanju dokumentacije (npr. zapisa o temperaturama u rashladnim uređajima) ispoštuje u trgovinama odnosno u maloprodaji, u kojoj se prodaju razne kategorije proizvoda različitih rokova trajanja? Može li se navesti primjer kod ove točke i točke ispod? Nije za očekivati da trgovina čuva 3 godine zapise i time administrativno opterećuje osoblje i sustav, a tendencija je olašavanja operacija, pogovoto u vrijeme kada nedostaje zaposlenika na tržištu. Nije prihvaćen Subjekti od siječnja 2009. godine imaju obvezu poslovanja na načelima HACCP sustava, te od tada nije bilo dojava o nerazumijevanju i problemima u vođenju evidencija i bilježenju temperature rashladnih uređaja. Nadalje, obzirom da su subjekti dužni osigurati sljedivost proizvoda uvijek se može usporedbom lota nekog proizvoda, koji je na određeni datum ušao u maloprodajni dućan i vremenom u kojem je taj proizvod bio u maloprodaji usporediti podatke s zapisima temperature rashladnih uređaja. Proizvodi po grupama/rokovima trajanja kao i oni za koje se ne zahtjeva navođenje trajanja su navedeni u prilogu X Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 Tekst značajan za EGP te se isti ne mogu ponavljati u Pravilniku. Obzirom da se u upitu navodi maloprodaja, upućujemo Vas na članke koji se odnose na subjekte i objekte i pod nadležnošću su sanitarne inspekcije u kojima subjekti u poslovanju s hranom uspostavljaju sustav i postupke temeljene na načelima HACCP sustava primjenom preduvjetnih programa budući ste se u komentaru referirali na uspostavu HACCP sustava primjenom načela HACCP sustava koju koja se odnosi na subjekte u poslovanju s hranom čije poslovanje nije obuhvaćeno člancima 11., 12. i 16. Pravilnika te su oni obvezni uspostaviti HACCP sustav.