Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje s javnošću za PRAVILNIK O DETALJNIM PRAVILIMA USPOSTAVE SUSTAVA I POSTUPAKA TEMELJENIH NA NAČELIMA HACCP SUSTAVA
Redni broj
|
Komentar | Odgovor | |||
---|---|---|---|---|---|
1 | SANJA JOZEPOVIĆ | Postupci praćenja kritičnih kontrolnih točaka i operativnih preduvjetnih programa, (6) Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju se čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) evidencije se moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. | Nije jasno navedeno koliko dugo se koja dokumentacija mora čuvati. Molimo da navedete primjere kako bi znali na što se odnose navedeni rokovi. | Nije prihvaćen | Iz stavka 6. članka 21. je razvidno da se 1. Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, 2. za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) i da se evidencije moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. Također napominjemo da subjekti na ovaj način posluju od siječnja 2009. godine od kada je HACCP postao obvezan za hrvatske subjekt u poslovanju s hranom. Prema nomotehničkim pravilima za izradu propisa, Pravilnik nije mjesto gdje se navode primjeri, no upućujemo Vas da iste možete naći u prilogu X Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 Tekst značajan za EGP |
2 | SANJA JOZEPOVIĆ | Postupci praćenja kritičnih kontrolnih točaka i operativnih preduvjetnih programa, (6) Evidencije praćenja KKT i OPP, uključujući sve podatke o sastojcima ugrađenim u proizvod, moraju se čuvati najmanje godinu dana od isteka roka trajanja proizvoda, a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda) evidencije se moraju čuvati najmanje tri godine od dana proizvodnje. | Ovo nije jasno navedeno - na koje proizvode se misli kad se kaže "a za proizvode za koje prema propisima kojima se uređuje područje informiranja potrošača o hrani nije obavezno navođenje roka trajanja (izuzev lako kvarljivih proizvoda)"? Koji su to proizvodi za koje nije obavezno navođenje roka trajanja (osim voća i povrća)? Kako da se ovaj zahtjev u čuvanju dokumentacije (npr. zapisa o temperaturama u rashladnim uređajima) ispoštuje u trgovinama odnosno u maloprodaji, u kojoj se prodaju razne kategorije proizvoda različitih rokova trajanja? Može li se navesti primjer kod ove točke i točke ispod? Nije za očekivati da trgovina čuva 3 godine zapise i time administrativno opterećuje osoblje i sustav, a tendencija je olašavanja operacija, pogovoto u vrijeme kada nedostaje zaposlenika na tržištu. | Nije prihvaćen | Subjekti od siječnja 2009. godine imaju obvezu poslovanja na načelima HACCP sustava, te od tada nije bilo dojava o nerazumijevanju i problemima u vođenju evidencija i bilježenju temperature rashladnih uređaja. Nadalje, obzirom da su subjekti dužni osigurati sljedivost proizvoda uvijek se može usporedbom lota nekog proizvoda, koji je na određeni datum ušao u maloprodajni dućan i vremenom u kojem je taj proizvod bio u maloprodaji usporediti podatke s zapisima temperature rashladnih uređaja. Proizvodi po grupama/rokovima trajanja kao i oni za koje se ne zahtjeva navođenje trajanja su navedeni u prilogu X Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 Tekst značajan za EGP te se isti ne mogu ponavljati u Pravilniku. Obzirom da se u upitu navodi maloprodaja, upućujemo Vas na članke koji se odnose na subjekte i objekte i pod nadležnošću su sanitarne inspekcije u kojima subjekti u poslovanju s hranom uspostavljaju sustav i postupke temeljene na načelima HACCP sustava primjenom preduvjetnih programa budući ste se u komentaru referirali na uspostavu HACCP sustava primjenom načela HACCP sustava koju koja se odnosi na subjekte u poslovanju s hranom čije poslovanje nije obuhvaćeno člancima 11., 12. i 16. Pravilnika te su oni obvezni uspostaviti HACCP sustav. |