Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2017./2018.

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Osnovna škola Vjekoslava Paraća NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE U situaciji kada se najavljuju izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima se najavljuje ponovno uvođenje zaključnih ocjena na kraju I. polugodišta mišljenja smo da bi onda trebalo mijenjati i trajanje I. i II. polugodišta. Iskustvo iz vremena kada je postojala zaključna ocjena na polugodištu nam govori slijedeće: bitno kraće trajanje od II. polugodišta, mali broj ocjena kod učenika, trka za brzinskim ocjenjivanjem učenika da bi isti imali nekakve ocjene (posebno u predmetima koji su 1 ili 2 sata tjedno), veliki broj pismenih provjera znanja i to najviše pred kraj I. polugodišta kako bi učenici imali odgovarajući broj ocjena, polugodište protekne u uvodnom uhodavanju (9. i dio 10. mjeseca), ubrzana obrada gradiva tijekom 10. i 11. mjeseca, ubrzana ispitivanja tijekom 12 mjeseca, predugo trajanje zimskog odmora za učenike koje dovodi do potpunog radnog opuštanja. Smatramo da treba u potpunosti promijeniti dosadašnji kalendar rada škola na način da se pokuša ujednačiti broj nastavnih dana u svakom polugodištu, da se ide na više učeničkih odmora s bitno manjim trajanjem tijekom školske godine. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na prijedlogu. Predložene će se razmatrati nakon Izmjena i dopuna Zakona čije je donošenje predviđeno 2017. godine.
2 INES VENIER NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, II. U Talijanskoj srednjoj školi - Scuola media superiore italiana Rovinj-Rovigno mišljenja smo: - da bi nastavna godina trebala početi 8. rujna 2017. godine zbog klimatskih uvjeta ali i zbog premalo vremenskog prostora između jesenskih rokova popravnih ispita, i obrane završnih radova i jesenskog upisnog roka (a pogotovo naknadnog upisnog roka) i početka nove školske godine - da su zimski praznici predugački; učenicima je dovoljno odmora od Božića do Sveta tri kralja, tj. od 22. prosinca 2017. do 5. siječnja 2018. - da bi trebalo skratiti uskršnje praznike jer njihovo dugo trajanje utječe negativno na rad za maturante (a i za druge učenike) koji se previše opuste. Mišljenja smo da bi praznici trebali trajati od 29. ožujka do 4. travnja 2018.; - da bi trebalo uvesti kao neradni dan (odmor) dan 2. studeni 2017. (a možda i još koji dan) i tako dati učenicima kratki predah u prvom polugodištu.; Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. U skladu s člankom 8. Odluke škola može drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
3 Osnovna škola Vjekoslava Paraća NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, II. Predlažemo početak i završetak školske godine, kako je i predloženo. Prvo polugodište trajalo bi do 26. siječnja 2018. godine. Drugo polugodište trajalo bi od 7. veljače do 15. lipnja 2018. godine. Ovime se ujednačuje trajanje polugodišta (prema broju nastavnih dana) i omogućava kraće trajanje zimskog odmora učenika. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. U skladu s člankom 8. Odluke škola može drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
4 Filip Relja NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, II. Moje mišljenje je slijedeće: 1.polugodište od 4.9.2016. do 20.12.2016. 2.polugodište od 8.1.2017.do 12.6.2017.( maturanti do 19.5.2017.) Proljetni odmor od 29.3.2017. do 6.4.2017. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na prijedlogu. Promišlja se i o drugačijem rasporedu odmora za učenike te će se i Vaš prijedlog razmotriti.
5 Milivoj Gospić NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, II. Prvo polugodište treba trajati od 4. rujna 2017. godine do 23. prosinca 2017. godine. Drugo polugodište treba trajati od 08. siječnja 2018. godine do 15. lipnja 2018. godine, a za učenike završnih razreda srednje škole do 22. svibnja 2018. godine. Razlog je što Srednje strukovne škole imaju veliko tjedno odnosno godišnje opterećenje. U Zakonu piše da se nastava realizira od ponedjeljka do petka i to 6 sati tjedno što vjerojatno vrijedi za Osnovne škole ali za Srednje škole ne može vrijediti iz razloga što je tjedno opterećenje učenika 32 do 35 sati što iznosi i do 1225 sati rad godišnje, ukoliko bi dnevno opterećenje bilo 6 sati trebalo bi imati cirka 204 radna dana, ako je dnevno opterećenje učenika 7 sati tad bi trebalo biti 175 radnih dana. Ako uzmemo učenike u Jedinstvenom modelu obrazovanja onda se njihovo opterećenje produžava daleko u dane tijekom ljetnog odmora. Gdje su blagdani i praznici? Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. Zakonom je propisano kako je minimalan broj radnih dana 175. Odlukom je predviđen veći broj radnih dana, a u skladu s člankom 8. odluke škola može drukčije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
6 Ivana Finka NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, II. Drugo polugodište trebalo bi početi 8.1.2018. Uskršnji praznici bi trajali od 29.3.-4.4.2018. Mini praznici bi bili od 1.11.-3.11.2017. nadalje 9.2. - 14.2.2018. nadalje od 27.4. - 2.5.2017. te 30.5.-4.6. Na ovakav način uz mini praznike olakšao bi se učenicima kontinuitet u radu te izbjegli izostanci učenika zbog putovanja koja su vezana za pojedine praznike / blagdane. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na prijedlogu. Promišlja se i o drugačijem rasporedu odmora za učenike te će se i Vaš prijedlog razmotriti.
7 Milivoj Gospić NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, III. Po kalendaru ste predvidjeli minimum od 175 radnih dana što je nedovoljno učenici bi svaki dan trebali imati 7 sati nastave i ako imaju fakultativnu nastavu i slobodne aktivnosti trebaju produžiti i na 8 sat, Ukoliko se organizira Sportski dan, Dan škole ili nešto slično ti dani su nenastavni ali radni kako doći do potpune realizacije. Za strukovne škole povećate broj radnih dana barem na 180 ili 181 s time da se u prvom polugodištu poveća za 1 da i 5 dana u drugom polugodištu. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. Zakonom je propisano kako je minimalan broj radnih dana 175. Pravilnika je predviđen veći broj radnih dana, a u skladu s člankom 8. Pravilnika škola može drukčije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
8 Osnovna škola Vjekoslava Paraća NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Predlažemo slijedeće učeničke odmore tijekom školske godine: 1. Odmor od 1. do 5. studenoga 2017. 2. Zimski odmor od 25. prosinca do 5. siječnja 2018. godine 3. Odmor između dva polugodišta - od 29 siječnja do 6. veljače 2018. godine 4. Proljetni odmor od 29. ožujka do 3. travnja 2018. godine 5. Odmor za 30. travnja koji se povezuje sa 1. svibnja 2018. godine 6. Ljetni odmor počinje 18. lipnja 2018. godine Ako se ide na ujednačavanje trajanja I. i II. polugodišta i prihvati naš prijedlog početka i završetka svakog polugodišta onda je moguće ići na više, ali kraće odmore za učenike. Osim toga predlažu se neki odmori u vrijeme kada su mnoge škole i sredine spajale određene dane s nekim državnim praznikom ili blagdanom, te se predlaže i ravnomjernije raspoređivanje učeničkih odmora tijekom školske godine. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. U skladu s člankom 8. Odluke škola može drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
9 Milivoj Gospić NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Promijenite da Zimski odmor učenika počine 27. prosinca 2017. godine, a završava 5 siječnja 2018. godine. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. U skladu s člankom 8. Odluke škola može drukčije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
10 Monika Zelić NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Moj prijedlog je da se u kalendar uvrsti tjedan dana kraći zimski praznici, puna dva tjedna proljetnih i da se stave dva nenastavna dana 2. i 3.11.2017. u zimsko polugodište te, ako je moguće još u ljetno npr. 5.-9.2.2018. kako bismo imali više manjih odmora. Učenici se ne bi toliko opustili, a stigli bismo se kvalitetnije pripremati za natjecanja i samu nastavu. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na prijedlogu. Promišlja se i o drugačijem rasporedu odmora za učenike te će se i Vaš prijedlog razmotriti.
11 Kristina Bišćan NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Zimski odmor bi trebao biti kraći (do 5.1.), a ljetni odmor bi tada mogao početi ranije. (11.6,). Djeca ionako ne znaju kud bi sa sobom nakon 2 tjedna odmora, a učenicima koji idu na skijanje roditelji mogu po Pravilniku opravdati najavljivanjem unaprijed razredniku/ravnatelju. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. Činjenica je da je u drugom polugodištu veći broj radnih dana i da zimski odmor može biti kraći jer navedenu mogućnost škola može planirati u skladu s člankom 8. Odluke, ali isto tako ne treba ni produljiti ljetne praznike.
12 DAVID JELENKOVIĆ NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Smatram da je zimski odmor od 27.12. do 12.1. predugačak. Većina djece koja sa ne ide na skijanje u tom razdoblju se previše opuste. S druge strane kasnijim početkom nastave dovode se djeca koja se pripremaju za natjecanja (školska) u nezavidan položaj jer se od povratka na nastavu ne stignu dovoljno pripremati sa svojim mentorima. Isti slučaj bio je i u školskoj godini 2016./2017. Također smatram da se puno korisnije za učenike da se proljetni odmor produži na 2 puna tjedna (26.3-6.4) na uštrb trajanja zimskog odmora koji bi ovim prijedlogom bio predugačak. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. Valja imati na umu da se Odluka odnosi na sve učenika, a to znači i na učenike završnih razreda srednje škole kojima bi na ovaj način ostalo manje radnih dana do završetka nastave.
13 IVAN DUŠAN NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, IV. Smatram da je trajanje zimskog odmora od 27.12. do 12 siječnja predugačko. Zadnji dan nastave u prvom polugodištu je 22.12, a prvi dan nastave u drugom polugodištu je 15. 01. Znači učenici će doma provesti zajedno sa subotama i nedjeljama ukupno 23 dana. To je previše, jer se učenici jako opuste. S obzirom na to da je u pitanju zima kad su dani kratki i ima puno lošeg vremena učenici ne mogu mnogo vremena provoditi vani, već su uglavnom u kući, počne im biti dosadno i ne znaju što će sa slobodnom vremenom. Smatram da bi puno bolje bilo da škola drugo polugodište počne u ponedjeljak, 8. siječnja. U tom slučaju može se ubaciti tjedan praznika u veljači ili škola može početi tjedan dana kasnije u županijama koje to zatraže. Tako je u mnogim europskim zemaljama gdje imamo Božićne praznike (između Božića i Nove godine) i onda zimske praznike u veljači. 23 dana za djecu je predugačko, osobitu za onu koja ne idu nigdje tijekom praznika. Primljeno na znanje Zahvaljujemo na prijedlogu. Promišlja se i o drugačijem rasporedu odmora za učenike te će se i Vaš prijedlog razmotriti.
14 Osnovna škola Vjekoslava Paraća NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, VI. Mišljenja smo da bi bilo poželjno da se školama, osim navedenog, omogući donošenje odluke o početku školske godine (npr. odgoda za najviše jedan tjedan), uz mogućnost kraćenja trajanja učeničkih odmora za navedeno vrijeme odgode. Ova mogućnost bi primorskim krajevima omogućila produljenje ljetne turističke sezone, onim sredinama koje nisu uz more raniji početak i eventualno dulje trajanje zimskog odmora. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. Navedene je u skladu s člankom 8. Odluke temeljem kojeg škola može drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora.
15 Monika Zelić NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, VIII. Podržavam da se preciznije definiraju uvjeti produljenja ili skraćenja odmora učenika i kraći vremenski rok za njegovu realizaciju. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen jer bi izostavljanje jednog razloga moglo školama stvoriti teškoće u nemogućnosti realizacije navedene odredbe. S obzirom da prijedlog škole mora prihvatiti osnivač i Ministarstvo mišljenja smo da nije potrebno njeno ograničavanje.
16 DAVID JELENKOVIĆ NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, VIII. Potrebno je jasnije definirati na temelju čega županija i ostali osnivači mogu zatražiti produljenje ili skraćivanje odmora učenika. Ako se ponovi slučaj s skijanjem "većine" djece kao ove godine onda dajemo do znanja da ja sve bitnije od samog nastavnog procesa. Te se javnost i mediji opravdano sprdaju s obrazovanjem. S druge strane rok od 1. lipnja za trajanje zimskih praznika je nerealan. Ako se planira skraćenje ili produljenje školskih praznika zbog vremenskih uvjeta, puno je realnije da rok bude krajem 10. mjeseca kad dugoročne prognoze su puno pouzdanije. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen jer se godišnji planom i programom rada škole donosi do 30. rujna tekuće školske godine, a istim se utvrđuje godišnji kalendar rada škola.
17 Ivana Mijatovic NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, VIII. Moj prijedlog je da detaljnije definirate na što se točno škole smiju pozvati za produljenje praznika, a na što ne. Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen jer bi izostavljanje jednog razloga moglo školama stvoriti teškoće u nemogućnosti realizacije navedene odredbe. S obzirom da prijedlog škole mora prihvatiti osnivač i Ministarstvo mišljenja smo da nije potrebno njeno ograničavanje.
18 Ivana Mijatovic NACRT PRIJEDLOGA ODLUKE, VIII. Poštovani, ako na produljenje trajanja zadnjeg tjedna zimskog odmora Ministarstvo bude uvažavalo kao obrazloženje odlazak većeg broja djece sa svojim obiteljima na skijanje, onda je i će to zaista biti smijurija i pljuska školstvu. Ruku na srce jako malo obitelji ide na skijanje, radi nečijeg elitizma zakidati ostale učenike je neočekivajuće razočaranje od strane sustava obrazovanja i odgoja u RH. To se jednim imenom zove diskriminacija. Skijanje je nešto što svatko radi u svoje privatno vrijeme te se kao razlog produljenja (jer vam se javilo par obitelji ili je netko tko je očito vršio pritisak na lokalna tijela pa i na samo MZO uspio izboriti takvu odluku bez logičnosti i dovoljno čvrstih argumenata te da ne spominjemo da nije nit malo prioritetno). Lijep pozdrav Nije prihvaćen Prijedlog nije prihvaćen. U skladu s člankom 8. Odluke škola može drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu i/ili trajanje zadnjega tjedna zimskoga odmora. Konkretno, ako nastava u rujnu, iz određenih razloga započne kasnije, škola će planirati kraće zimske praznike.