Izvješće o provedenom savjetovanju - PRIJEDLOG PLANA PROPISA MINISTARSTVA ZA DEMOGRAFIJU, OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU ZA 2018. GODINU I PRETHODNE PROCJENE

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Davor Koleno JAVNO SAVJETOVANJE O Da Vam je stalo do demografije ima niz mjera koja bi stvarno olakšalo roditeljima i pomoglo njihovoj djeci. Uz olakšice sa djecu i poticaj stambenog zbrinjavanja koje ste mjere donijeli, mislim da je najbitnija mjera koja bi pomogla svim roditeljima da se roditeljski dopust plaća 100 % plaće kao i rodiljni dopust što ste obećavali prije izbora da ćete to napraviti ali ste samo podigli iznos roditeljskog dopusta na 3.993, kn., te smanjivanje pdv na 5 % na sve dječje potrepštine (hranu, odjeću, stvari, itd.) jer takav pdv imaju dosta europskih zemalja. Najavljivali ste da će svako djete dobiti dječji doplatak bez obzira na imovinsko stanje jer nebi trebalo biti razlike između djece. Tako je npr. EU, odnosno u Njemačkoj gdje svako djete dobiva dječji doplatak u jednakom iznosu. U Njemačkoj otprilike 15 % od minimalca odvajaju za dječji doplatak, što bi kod nas ako je minimalac 3000,00 kn, dječji doplatak trebao iznositi 450 za svako djete a ne 200, 250 ili 300 kako najavljujete i to samo za određeni krug djece. Kako sam naveo, da za stvarno mislite na demografiju, djecu, uveli bi ove mjere koje sam napisao, nisu strašne već one su davnih dana trebale biti uvedene i nadam se da će biti što prije kako bi spriječili malade obitelji da odlaze van, da našoj djeci bude bolje. Nije prihvaćen Primjedba se ne odnosi na Plan zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu.
2 Marina Krajnović JAVNO SAVJETOVANJE O Povlačim ranije navedeni prijedlog jer je pitanje oporezivanja naknada za opremanje novorođenog djeteta već uređeno Zakonom o porezu na dohodak (NN 115/16), koji u čl. 8. st. 2. t. 1. alineja c) propisuje: "Dohotkom se ne smatraju niti doplatak za djecu i novčani primici za opremu novorođenog djeteta. Dohotkom se ne smatraju primici po osnovi potpora za novorođenče, odnosno potpora za opremu novorođenog djeteta koje isplaćuju ili daju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, na temelju svojih općih akata i za koje su sredstva planirana u proračunima tih jedinica". Novim je Zakonom o porezu na dohodak to pitanje riješeno na prikladan način, što je za svaku pohvalu. Nije prihvaćen Primjedba se ne odnosi na Plan zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu.