Izvješće o provedenom savjetovanju - Savjetovanje o Nacrtu Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu medicinskih proizvoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda

Redni broj
Korisnik
Područje
Komentar
Status odgovora
Odgovor
1 Odvjetničko društvo Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. PRAVILNIK O MJERILIMA ZA STAVLJANJE MEDICINSKIH PROIZVODA NA OSNOVNU I DODATNU LISTU MEDICINSKIH PROIZVODA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE TE MJERILIMA ZA ODREĐIVANJE CIJENA MEDICINSKIH PROIZVODA , Članak 12. Definiranje marži u pravilniku nije u skladu sa tržišnim mehanizmima. Razni segmenti proizvoda u skupini „medicinskih proizvoda“ su potpuno različiti u formiranju marže i zavisnih troškova. Jedni se prodaju preko ljekarni, drugi preko specijaliziranih trgovina, dok su neki individualno proizvedeni za pojedinog pacijenta. Slijedom navedenog predlažemo brisanje članka 1. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
2 Odvjetničko društvo Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. PRAVILNIK O MJERILIMA ZA STAVLJANJE MEDICINSKIH PROIZVODA NA OSNOVNU I DODATNU LISTU MEDICINSKIH PROIZVODA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE TE MJERILIMA ZA ODREĐIVANJE CIJENA MEDICINSKIH PROIZVODA , Članak 15. Stavci 4. i 5. definiraju automatsko smanjenje cijena svake tri godine za proizvode kojima u tom periodu nije rušena cijena. Drugim riječima za sve proizvode kojima cijena nije pala jer realno nema proizvoda na tržištu koji se mogu uvrstiti po nižoj cijeni, cijena se dodatno spušta. Takvim mehanizmom, logičan je zaključak da će sa vremenom polako izlaziti sa liste pomagala kvalitetniji proizvodi kojima je viša nabavna cijena (samim time i kvaliteta), a ostajati oni sa nižom. Trenutno jedini kriterij kvalitete za stavljanje proizvoda na listu je CE certifikat i standard pomagala koji je jako općenito definiran kod nekih proizvoda, dok kod drugih i nije definiran, tako da je filter kvalitete kod uvrštavanja nedostatan i omogućuje proizvode različite kvalitete na Popisu pomagala. Slijedom navedenog predlažemo brisanje stavaka 4. i 5. ovog članka. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.
3 Odvjetničko društvo Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. PRAVILNIK O MJERILIMA ZA STAVLJANJE MEDICINSKIH PROIZVODA NA OSNOVNU I DODATNU LISTU MEDICINSKIH PROIZVODA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE TE MJERILIMA ZA ODREĐIVANJE CIJENA MEDICINSKIH PROIZVODA , Članak 16. Nije logično očekivanje da će proizvođači ubacivati proizvode nove generacije sa boljim tehničkim karakteristikama, kad će zasigurno po isteku druge godine cijena tih novih generacija biti spuštena za 5% u odnosu na postojeći proizvod sa liste. Ovakvim pravilom, spriječiti ćemo ulazak mnogih proizvođača sa proizvodima nove generacije koji su spremni ponuditi proizvod po cijeni stare generacije, ali nisu spremni na cijenu nižu od stare generacije proizvoda. Slijedom navedenog predlažemo brisanje stavka 8. ovog članka. Primljeno na znanje Primljeno na znanje.