Na temelju članka 56. stavka 2., članka 57. stavka 2., članka 58. stavka 2. i članka 59. stavka 8. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (Narodne novine br. 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 55/11 i 14/14), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O POSTUPKU UTVRĐIVANJA RAZLIČITOSTI, UJEDNAČENOSTI I POSTOJANOSTI SORTI VOĆNIH VRSTA U SVRHU PRIZNAVANJA SORTI
DIO I
OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za postupak i način ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti (u daljnjem tekstu: DUS) sorti voćnih vrsta u svrhu priznavanja sorti i utvrđivanja službenog opisa, te vrijeme i način dostave sadnica u svrhu DUS ispitivanja.
Članak 2.
Ovim se Pravilnikom u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi sljedeća direktiva Europske unije:
– Provedbena Direktiva Komisije 2014/97/EU od 15. listopada 2014. o provedbi Direktive Vijeća 2008/90/EZ o pogledu registracije dobavljača i sorti i zajedničkog popisa sorti (SL L 298, 16. 10. 2014.).
DIO II
POSEBNE ODREDBE
Članak 3.
(1)Sorta je „različita” ako se jasno može razlikovati, upućivanjem na izražavanje svojstava što proizlaze iz određenog genotipa ili kombinacije genotipa, od bilo koje druge sorte koja je opće poznata na dan podnošenja zahtjeva.
(2)Sorta je „ujednačena” kada je, podložno varijaciji koja se može očekivati s obzirom na posebne značajke njezine reprodukcije, dostatno ujednačena u izražavanju onih svojstava koja su sadržana u ispitivanju različitosti, kao i bilo kojih drugih svojstava koja se upotrebljavaju za opis sorte
(3)Sorta je „postojana” kada izražavanje svojstava koja su sadržana u ispitivanju različitosti i svih drugih svojstava koja se upotrebljavaju za opis sorte ostanu nepromijenjeni nakon više reprodukcija ili, u slučaju mikrorazmnožavanje, na kraju svakog ciklusa.
Članak 4.
(1) DUS ispitivanje obavlja:
a) Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za voćarstvo (u daljnjem tekstu: Zavod); ili
b) nadležno službeno tijelo druge države članice Europske unije ili Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (u daljnjem tekstu: UPOV), ili
c) bilo koja pravna osoba (u daljnjem tekstu: Izvoditelj) koju je Zavod ovlastio sukladno važećim tehničkim protokolima Ureda EU za zaštitu novih biljnih sorti (u daljnjem tekstu: CPVO) ili tehničkim vodičima UPOV –a za svaku voćnu vrstu.
(2) Kada se ispitivanje obavlja u prostoru Izvoditelja, Zavod će nadzirati rad Izvoditelja, kako ne bi osobni interesi utjecali na ishod ispitivanja.
(3) Međusobne obveze, prava i način suradnje između Zavoda i Izvoditelja određuju se ugovorom.
(4) Zavod dostavlja Izvoditelju kopiju tehničkog upitnika i zahtjev za provođenje DUS ispitivanja.
Članak 5.
Zahtjev za provođenje DUS ispitivanja dostavlja se Zavodu na Obrascu 1 koji se nalazi u Dodatku I ovog Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Postupak DUS ispitivanja
Članak 6.
Postupak DUS ispitivanja sorti voćnih vrsta obuhvaća ispitivanje sorti u pokusnom polju i laboratoriju, koje se izvodi po:
a) „Tehničkim protokolima za ispitivanje različitosti, ujednačenosti i postojanosti” Administrativnog vijeća Ureda EU za zaštitu biljnih sorti (CPVO) koji se primjenjuju na početku tehničkog ispitivanja ili, kada za vrstu nisu objavljeni protokoli;
b) „Tehničkim vodičima za provođenje ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti” Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV) koje se primjenjuju na početku tehničkog ispitivanja ili, kada za vrstu nisu objavljene vodiči,
c) nacionalnim odredbama.
Članak 7.
Zavod obavještava podnositelja zahtjeva o Izvoditelju DUS ispitivanja, o potrebnoj količini i kvaliteti sadnog materijala za DUS ispitivanje sukladno propisanim CPVO tehničkim protokolima ili UPOV tehničkim vodičima, o adresi na koju se dostavlja materijal te o roku dostave.
Članak 8.
(1) DUS ispitivanje sorti u pokusnom polju traje najmanje 2 godine, odnosno 2 nezavisna vegetacijska ciklusa u kojem sorta treba dati dovoljno tipičnih plodova da se obave potrebna mjerenja. Ispitivanje može biti produženo i na dodatne godine ispitivanja u slučaju potrebe utvrđivanja ujednačenosti i/ili postojanosti sorte.
(2) U pokus za DUS ispitivanje uključene su sorte (u daljnjem tekstu: sorte kandidati) i sorte referentne kolekcije. Sorta kandidat se upoređuje sa drugim sortama kandidatima i sortama u referentnoj kolekciji u svrhu utvrđivanja različitosti.
(3) Referentnu kolekciju sačinjavaju:
a) sorte u proizvodnji u Republici Hrvatskoj,
b) druge opće poznate sorte koje se nalaze u proizvodnji sličnih agroekoloških uvjeta,
c) slične sorte koje navede prijavljivač,
d) druge sorte u ispitivanju,
e) sorte primjeri iz CPVO tehničkog protokola ili UPOV tehničkog vodiča.
Članak 9.
(1) Sorta je definirana svojim svojstvima i ta svojstva su osnova za izvođenje DUS ispitivanja. DUS ispitivanjem utvrđuju se ona svojstva sorte (navedena u tehničkim protokolima ili vodičima), koja su bitna za utvrđivanje različitosti, ujednačenosti i postojanosti, ne uzimajući u obzir svojstva gospodarske vrijednosti.
(2) Nakon završnog ispitivanja Zavod daje konačno izvješće o ispitivanju različitosti, ujednačenosti i postojanosti, koje se temelji na UPOV ili CPVO modelu. Ukoliko je izvješće pozitivno, ono sadrži opis sorte u prilogu. Obrazac konačnog izvješća (I-DUS) nalazi se u Dodatku II ovog Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Način DUS ispitivanja
Članak 10.
(1) Način DUS ispitivanja sorti voćnih vrsta temelji se na vizualnom ocjenjivanju i na mjerenju određenih svojstava sorte.
(2) Zbog utjecaja čimbenika okoline koji, u većoj ili manjoj mjeri, mogu modificirati ekspresiju genetski uvjetovanih kvalitativnih i kvantitativnih svojstava, u pravilu utvrđuju se ona svojstva, na koje čimbenici okoline najmanje utječu.
(3) U CPVO tehničkim protokolima i UPOV tehničkim vodičima za pojedinu voćnu vrstu nalaze se tablice sa obveznim i dopunskim svojstvima, stupnjevi ekspresije svojstava, stadiji razvoja za ocjenjivanje svojstava, način ocjenjivanja svojstva te sorte primjeri za svaki stupanj ekspresije pojedinog svojstva.
(4) Podnositelj zahtjeva može putem pismenog prijedloga s obrazloženjem tražiti da se utvrdu i dodatna svojstva. Zavod donosi odluku da li će se i koja dodatna svojstva uvesti u DUS ispitivanje.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 1. siječnja 2017. godine.
KLASA: 011-01/16-01/45
URBROJ: 525-09/1165-16-3
Zagreb, 12. listopada 2016. godine
MINISTAR
prof. dr. sc. Davor Romić
DODATAK I.
DODATAK II
HRVATSKI CENTAR ZA POLJOPRIVREDU, HRANU I SELO
Zavod za voćarstvo
Gorice 68, 10000 Zagreb, Hrvatska
ZAVRŠNO IZVJEŠĆE O PROVEDENOM DUS ISPITIVANJU
Final report on DUS technical examination
Zagreb, ______________________
Odgovorna osoba ___________________
ZAVRŠNO IZVJEŠĆE O PROVEDENOM DUS ISPITIVANJU
1. Referentni broj Zavoda za voćarstvo
Reference number of Reporting Authority ...........................................................................
Testing station(s) and place(s) ..................................................................................
14. Vrijeme testiranja
Period of testing ..................................................................................
15. Datum i mjesto izdavanja dokumenta
Date and place of issue of document ...................................................................................
16. REZULTATI TEHNIČKOG ISPITIVANJA sukladno EC Direktivi No 2100/94
RESULTS OF THE TECHNICAL EXAMINATION accodring to EC No 2100/94
(a) Izvješće o različitosti
Report on Distinctness
Sorta je
The variety
- različita[ ]
is distinct
- nije različita[ ]
is not distinct
Sorta(e) od koje(ih) se ne razlikuje………………………………………………
Variety(ies) from which it is not distinct (if applicable)
(b) Izvješće o ujednačenosti
Report on Uniformity
Sorta je
The variety
- ujednačena[ ]
is uniform
- nije ujednačena[ ]
is not uniform
Svojstvo(a) za koje(a) je utvrđeno da sorta nije ujednačena i pojašnjenje o nedostatku ujednačenosti (ako je primjenjivo) dani su u prilogu ovog izvješća.
Characteristic(s) for which the variety is not uniform and explanation of the lack of uniformity (if applicable) are provided in an annex to this report.
(c) Izvješće o postojanosti
Report on Stability
Sorta je
The variety
- postojana[ ]
is stable
- nije postojana[ ]
is not stable
Svojstvo(a) za koje(a) je utvrđeno da sorta nije postojana i pojašnjenje o nedostatku postojanosti (ako je primjenjivo) dani su u prilogu ovog izvješća.
Characteristic(s) for which the variety is not stable and explanation of the lack of stability (if applicable) are provided in an annex to this report.
(d) Opis sorte nalazi se u Prilogu 1 ovog izvješća ako je sorta različita, ujednačena i postojana.
A description of the variety is provided in an annex to this report if the variety is distinct, uniform and stable.
U slučaju da sorta nije različita, opis sorte će se dostaviti na zahtjev.
(If the variety is not distinct, a description can be provided on request.)
Na temelju članka 56. stavka 2., članka 57. stavka 2., članka 58. stavka 2. i članka 59. stavka 8. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (Narodne novine br. 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 55/11 i 14/14), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O POSTUPKU UTVRĐIVANJA RAZLIČITOSTI, UJEDNAČENOSTI I POSTOJANOSTI SORTI VOĆNIH VRSTA U SVRHU PRIZNAVANJA SORTI
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
DIO I
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
OPĆE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se uvjeti za postupak i način ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti (u daljnjem tekstu: DUS) sorti voćnih vrsta u svrhu priznavanja sorti i utvrđivanja službenog opisa, te vrijeme i način dostave sadnica u svrhu DUS ispitivanja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Ovim se Pravilnikom u pravni poredak Republike Hrvatske prenosi sljedeća direktiva Europske unije:
– Provedbena Direktiva Komisije 2014/97/EU od 15. listopada 2014. o provedbi Direktive Vijeća 2008/90/EZ o pogledu registracije dobavljača i sorti i zajedničkog popisa sorti (SL L 298, 16. 10. 2014.).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
DIO II
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POSEBNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
(1) Sorta je „različita” ako se jasno može razlikovati, upućivanjem na izražavanje svojstava što proizlaze iz određenog genotipa ili kombinacije genotipa, od bilo koje druge sorte koja je opće poznata na dan podnošenja zahtjeva.
(2) Sorta je „ujednačena” kada je, podložno varijaciji koja se može očekivati s obzirom na posebne značajke njezine reprodukcije, dostatno ujednačena u izražavanju onih svojstava koja su sadržana u ispitivanju različitosti, kao i bilo kojih drugih svojstava koja se upotrebljavaju za opis sorte
(3) Sorta je „postojana” kada izražavanje svojstava koja su sadržana u ispitivanju različitosti i svih drugih svojstava koja se upotrebljavaju za opis sorte ostanu nepromijenjeni nakon više reprodukcija ili, u slučaju mikrorazmnožavanje, na kraju svakog ciklusa.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) DUS ispitivanje obavlja:
a) Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za voćarstvo (u daljnjem tekstu: Zavod); ili
b) nadležno službeno tijelo druge države članice Europske unije ili Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (u daljnjem tekstu: UPOV), ili
c) bilo koja pravna osoba (u daljnjem tekstu: Izvoditelj) koju je Zavod ovlastio sukladno važećim tehničkim protokolima Ureda EU za zaštitu novih biljnih sorti (u daljnjem tekstu: CPVO) ili tehničkim vodičima UPOV –a za svaku voćnu vrstu.
(2) Kada se ispitivanje obavlja u prostoru Izvoditelja, Zavod će nadzirati rad Izvoditelja, kako ne bi osobni interesi utjecali na ishod ispitivanja.
(3) Međusobne obveze, prava i način suradnje između Zavoda i Izvoditelja određuju se ugovorom.
(4) Zavod dostavlja Izvoditelju kopiju tehničkog upitnika i zahtjev za provođenje DUS ispitivanja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
Zahtjev za provođenje DUS ispitivanja dostavlja se Zavodu na Obrascu 1 koji se nalazi u Dodatku I ovog Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupak DUS ispitivanja
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
Postupak DUS ispitivanja sorti voćnih vrsta obuhvaća ispitivanje sorti u pokusnom polju i laboratoriju, koje se izvodi po:
a) „Tehničkim protokolima za ispitivanje različitosti, ujednačenosti i postojanosti” Administrativnog vijeća Ureda EU za zaštitu biljnih sorti (CPVO) koji se primjenjuju na početku tehničkog ispitivanja ili, kada za vrstu nisu objavljeni protokoli;
b) „Tehničkim vodičima za provođenje ispitivanja različitosti, ujednačenosti i postojanosti” Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV) koje se primjenjuju na početku tehničkog ispitivanja ili, kada za vrstu nisu objavljene vodiči,
c) nacionalnim odredbama.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
Zavod obavještava podnositelja zahtjeva o Izvoditelju DUS ispitivanja, o potrebnoj količini i kvaliteti sadnog materijala za DUS ispitivanje sukladno propisanim CPVO tehničkim protokolima ili UPOV tehničkim vodičima, o adresi na koju se dostavlja materijal te o roku dostave.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 8.
(1) DUS ispitivanje sorti u pokusnom polju traje najmanje 2 godine, odnosno 2 nezavisna vegetacijska ciklusa u kojem sorta treba dati dovoljno tipičnih plodova da se obave potrebna mjerenja. Ispitivanje može biti produženo i na dodatne godine ispitivanja u slučaju potrebe utvrđivanja ujednačenosti i/ili postojanosti sorte.
(2) U pokus za DUS ispitivanje uključene su sorte (u daljnjem tekstu: sorte kandidati) i sorte referentne kolekcije. Sorta kandidat se upoređuje sa drugim sortama kandidatima i sortama u referentnoj kolekciji u svrhu utvrđivanja različitosti.
(3) Referentnu kolekciju sačinjavaju:
a) sorte u proizvodnji u Republici Hrvatskoj,
b) druge opće poznate sorte koje se nalaze u proizvodnji sličnih agroekoloških uvjeta,
c) slične sorte koje navede prijavljivač,
d) druge sorte u ispitivanju,
e) sorte primjeri iz CPVO tehničkog protokola ili UPOV tehničkog vodiča.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
(1) Sorta je definirana svojim svojstvima i ta svojstva su osnova za izvođenje DUS ispitivanja. DUS ispitivanjem utvrđuju se ona svojstva sorte (navedena u tehničkim protokolima ili vodičima), koja su bitna za utvrđivanje različitosti, ujednačenosti i postojanosti, ne uzimajući u obzir svojstva gospodarske vrijednosti.
(2) Nakon završnog ispitivanja Zavod daje konačno izvješće o ispitivanju različitosti, ujednačenosti i postojanosti, koje se temelji na UPOV ili CPVO modelu. Ukoliko je izvješće pozitivno, ono sadrži opis sorte u prilogu. Obrazac konačnog izvješća (I-DUS) nalazi se u Dodatku II ovog Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Način DUS ispitivanja
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 10.
(1) Način DUS ispitivanja sorti voćnih vrsta temelji se na vizualnom ocjenjivanju i na mjerenju određenih svojstava sorte.
(2) Zbog utjecaja čimbenika okoline koji, u većoj ili manjoj mjeri, mogu modificirati ekspresiju genetski uvjetovanih kvalitativnih i kvantitativnih svojstava, u pravilu utvrđuju se ona svojstva, na koje čimbenici okoline najmanje utječu.
(3) U CPVO tehničkim protokolima i UPOV tehničkim vodičima za pojedinu voćnu vrstu nalaze se tablice sa obveznim i dopunskim svojstvima, stupnjevi ekspresije svojstava, stadiji razvoja za ocjenjivanje svojstava, način ocjenjivanja svojstva te sorte primjeri za svaki stupanj ekspresije pojedinog svojstva.
(4) Podnositelj zahtjeva može putem pismenog prijedloga s obrazloženjem tražiti da se utvrdu i dodatna svojstva. Zavod donosi odluku da li će se i koja dodatna svojstva uvesti u DUS ispitivanje.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 1. siječnja 2017. godine.
KLASA: 011-01/16-01/45
URBROJ: 525-09/1165-16-3
Zagreb, 12. listopada 2016. godine
MINISTAR
prof. dr. sc. Davor Romić
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
DODATAK I.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
DODATAK II
HRVATSKI CENTAR ZA POLJOPRIVREDU, HRANU I SELO
Zavod za voćarstvo
Gorice 68, 10000 Zagreb, Hrvatska
ZAVRŠNO IZVJEŠĆE O PROVEDENOM DUS ISPITIVANJU
Final report on DUS technical examination
Zagreb, ______________________
Odgovorna osoba ___________________
ZAVRŠNO IZVJEŠĆE O PROVEDENOM DUS ISPITIVANJU
1. Referentni broj Zavoda za voćarstvo
Reference number of Reporting Authority ...........................................................................
2. Podnositelj zahtjeva
Requesting Authority ...........................................................................
3. Referentni broj podnositelja zahtjeva
Reference number of Requesting Authority ...........................................................................
4. Referenca oplemenjivača
Breeder’s reference ...........................................................................
5. Datum prijave
Date of application ...........................................................................
6. Prijavljivač (ime i adresa)
Applicant (name and address) ...........................................................................
7. Zastupnik (ime i adresa) (ako postoji)
Agent (name and address) (if applicable) ...........................................................................
8. (a) Botanički naziv ili takson
Botanical name of taxon ...........................................................................
(b) CPVO/UPOV kod
CPVO/UPOV code ...........................................................................
9. Hrvatski naziv ili takson
Common name of taxon ..................................................................................
10. Ime sorte/denominacija
Variety denomination ...................................................................................
11. Osoba koja je stvorila, ili otkrila i razvila sortu
(ime i adresa ako je različito od prijavljivača)
Person who bred, or discovered ...................................................................................
and developed, the variety (name and address)
(if different from applicant)
12. Nadležno tijelo
Reporting Authority ..................................................................................
13. Testna stanica i lokacija
Testing station(s) and place(s) ..................................................................................
14. Vrijeme testiranja
Period of testing ..................................................................................
15. Datum i mjesto izdavanja dokumenta
Date and place of issue of document ...................................................................................
16. REZULTATI TEHNIČKOG ISPITIVANJA sukladno EC Direktivi No 2100/94
RESULTS OF THE TECHNICAL EXAMINATION accodring to EC No 2100/94
(a) Izvješće o različitosti
Report on Distinctness
Sorta je
The variety
- različita [ ]
is distinct
- nije različita [ ]
is not distinct
Sorta(e) od koje(ih) se ne razlikuje………………………………………………
Variety(ies) from which it is not distinct (if applicable)
(b) Izvješće o ujednačenosti
Report on Uniformity
Sorta je
The variety
- ujednačena [ ]
is uniform
- nije ujednačena [ ]
is not uniform
Svojstvo(a) za koje(a) je utvrđeno da sorta nije ujednačena i pojašnjenje o nedostatku ujednačenosti (ako je primjenjivo) dani su u prilogu ovog izvješća.
Characteristic(s) for which the variety is not uniform and explanation of the lack of uniformity (if applicable) are provided in an annex to this report.
(c) Izvješće o postojanosti
Report on Stability
Sorta je
The variety
- postojana [ ]
is stable
- nije postojana [ ]
is not stable
Svojstvo(a) za koje(a) je utvrđeno da sorta nije postojana i pojašnjenje o nedostatku postojanosti (ako je primjenjivo) dani su u prilogu ovog izvješća.
Characteristic(s) for which the variety is not stable and explanation of the lack of stability (if applicable) are provided in an annex to this report.
(d) Opis sorte nalazi se u Prilogu 1 ovog izvješća ako je sorta različita, ujednačena i postojana.
A description of the variety is provided in an annex to this report if the variety is distinct, uniform and stable.
U slučaju da sorta nije različita, opis sorte će se dostaviti na zahtjev.
(If the variety is not distinct, a description can be provided on request.)
17. Primjedbe ......................................................................................................................................................
Remarks
18. Potpis...........................................................................
Signature
PRILOG 1
ANNEX 1
1. Svojstva uključena u CPVO/UPOV tehničke protokole (ili tehničke vodiče nadležnog tijela za testiranje)
Characteristics Included in the CPVO/UPOV Test Guidelines or Reporting Authority’s Test Guidelines
__________________________________________________________________________________________
CPVO Nadležno tijeloBr. SvojstvaIzražajnost svojstvaOcjenaPrimjedbe
No.
Reporting No. Characteristics States of Expression NoteRemarks
Authority
2. Slične sorte i razlike između tih sorti
Similar Varieties and Differences from These Varieties
Ime(na) sorte(i) slično(e) imau sorte kandidata
Denomination(s) of
variety(ies) similar to
the candidate variety
Svojstvo(a) u kojoj(ima) se sorta kandidat razlikuje od slične(ih) sorte(i).
Characteristic(s) in
which the candidate
variety differs from the
similar variety(ies)°)
Izražajnost svojstva(va) za sličnu(e) sortu(e)
State of expression of
the characteristic(s) for
the similar variety(ies)
Izražajnost svojstva(va) za sortu kadnidata
State of expression of
the characteristic(s) for
the candidate variety
3. Dodatne informacije
Additional Information
(a) Dodatni podaci
Additional Data
(b) Fotografija
Photograph (if appropriate)
(c) Ključ boja
(RHS) Colour Chart version used (if appropriate)
(d) Primjedbe
Remarks
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede