Na temelju članka 9. stavka 6. Zakona o vinu (»Narodne novine«, broj 32/19) ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O NACIONALNOJ LISTI PRIZNATIH KULTIVARA VINOVE LOZE
UVODNE ODREDBE
Predmet Pravilnika
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom propisuje se Nacionalna lista priznatih kultivara odnosno sorti (u daljnjem tekstu: kultivara) vinove loze namijenjenih proizvodnji vina i drugih proizvoda od grožđa i vina.
(2) Ovim Pravilnikom provodi se odredba članka 81. stavka 2. Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007 u dijelu: kategorija proizvoda od vinove loze iz Priloga VII. i posebnog korištenja vina koje ne udovoljava kategorijama enoloških postupaka i metoda analiza, sorti vinove loze, uvoza vina, oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla, tradicionalnih izraza, označavanja i prezentacija proizvoda, registra vinograda, evidencija proizvodnog potencijala, nadležnih tijela za sektor vina, pratećih dokumenata u prijevozu, obveznih izjava te ulaznih i izlaznih registara, koji se odnose na sektor vina (SL L 347, 20. 12. 2013.) kako je posljednji put izmijenjena Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2018/273 оd 11. prosinca 2017. o dopuni Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu programa odobravanja sadnje vinove loze, registra vinograda, pratećih dokumenata i certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava, obavijesti i objave informacija o kojima se obavještava te o dopuni Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odgovarajućih kontrola i kazni, o izmjeni Uredbi Komisije (EZ) br. 555/2008, (EZ) br. 606/2009 i (EZ) br. 607/2009 i o stavljanju izvan snage Uredbe Komisije (EZ) br. 436/2009 i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/560 (SL L 58, 28. 2. 2018.).
NACIONALNA LISTA PRIZNATIH KULTIVARA
Nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze
Članak 2.
(1) Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze čini popis dopuštenih kultivara vinove loze, prema deklariranom hrvatskom nazivu, te njihovi glavni sinonimi kao i popis preporučenih kultivara vinove loze za uzgoj po pojedinim vinogradarskim područjima.
(2) Nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze nalazi se u Prilogu ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio, a obuhvaća Listu A odnosno Listu kultivara koji su dopušteni za uzgoj vinove loze na području Republike Hrvatske (Lista dopuštenih kultivara) i Listu B odnosno Listu kultivara vinove loze koji su preporučeni za uzgoj u pojedinim podregijama (Lista preporučenih kultivara).
(3) Uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze, kao dopuštenog i/ili preporučenog, provodi se na temelju konačnog prijedloga i stručne podloge Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
(4) Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu prijedlog za uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze mogu dati:
- Regionalne organizacije vinara i vinogradara i/ili
- znanstveno - istraživačke organizacije (instituti i fakulteti) koji provode evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.
(5) Uz prijedlog iz stavka 4. ovoga članka Regionalna organizacija mora Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu priložiti stručnu podlogu znanstveno - istraživačke organizacije (instituta i fakulteta) koja provodi evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.
Opća pravila vezana uz uzgoj kultivara vinove loze
Članak 3.
(1) Na području Republike Hrvatske dopušteno je uzgajati sve kultivare vinove loze koji se nalaze na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze iz članka 2. ovoga Pravilnika.
(2) Preporučeni kultivari vinove loze su kultivari koji se nalaze na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze iz članka 2. ovoga Pravilnika, a koji su zbog svojih osobina preporučeni za uzgoj na pojedinim zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze.
(3) Preporučeni kultivari jesu oni od kojih se na području pojedine vinogradarske podregije mogu proizvoditi vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti (u daljnjem tekstu: ZOI) i/ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (u daljnjem tekstu: ZOZP).
(4) Kultivare koji su zatečeni u pojedinim vinogradima, a koji se ne nalaze na Listi A te ih nije moguće uvrstiti na Listu A, dozvoljeno je uzgajati do njihovog biološkog iskorištenja.
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Vina sa zaštićenim oznkama
Članak 4.
Vina koja nose oznaku ZOI ili ZOZP registriranu na razini Europske unije prije dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, mogu se proizvoditi od kultivara utvrđenih u specifikacijama za pojedinu oznaku ZOI ili ZOZP.
Propisi koji prestaju važiti
Članak 5.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze (»Narodne novine«, broj 53/14).
Stupanje na snagu
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
KLASA: URBROJ: Zagreb,
MINISTRICA POLJOPRIVREDE
mr. sc. Marija Vučković
Prilog
NACIONALNA LISTA PRIZNATIH KULTIVARA VINOVE LOZE
A) Lista kultivara koji su dopušteni za uzgoj vinove loze na području Republike Hrvatske (Lista dopuštenih kultivara)
Na temelju članka 9. stavka 6. Zakona o vinu (»Narodne novine«, broj 32/19) ministrica poljoprivrede donosi
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRAVILNIK O NACIONALNOJ LISTI PRIZNATIH KULTIVARA VINOVE LOZE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
UVODNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Predmet Pravilnika
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom propisuje se Nacionalna lista priznatih kultivara odnosno sorti (u daljnjem tekstu: kultivara) vinove loze namijenjenih proizvodnji vina i drugih proizvoda od grožđa i vina.
(2) Ovim Pravilnikom provodi se odredba članka 81. stavka 2. Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007 u dijelu: kategorija proizvoda od vinove loze iz Priloga VII. i posebnog korištenja vina koje ne udovoljava kategorijama enoloških postupaka i metoda analiza, sorti vinove loze, uvoza vina, oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla, tradicionalnih izraza, označavanja i prezentacija proizvoda, registra vinograda, evidencija proizvodnog potencijala, nadležnih tijela za sektor vina, pratećih dokumenata u prijevozu, obveznih izjava te ulaznih i izlaznih registara, koji se odnose na sektor vina (SL L 347, 20. 12. 2013.) kako je posljednji put izmijenjena Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2018/273 оd 11. prosinca 2017. o dopuni Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu programa odobravanja sadnje vinove loze, registra vinograda, pratećih dokumenata i certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava, obavijesti i objave informacija o kojima se obavještava te o dopuni Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odgovarajućih kontrola i kazni, o izmjeni Uredbi Komisije (EZ) br. 555/2008, (EZ) br. 606/2009 i (EZ) br. 607/2009 i o stavljanju izvan snage Uredbe Komisije (EZ) br. 436/2009 i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/560 (SL L 58, 28. 2. 2018.).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
NACIONALNA LISTA PRIZNATIH KULTIVARA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
(1) Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze čini popis dopuštenih kultivara vinove loze, prema deklariranom hrvatskom nazivu, te njihovi glavni sinonimi kao i popis preporučenih kultivara vinove loze za uzgoj po pojedinim vinogradarskim područjima.
(2) Nacionalna lista priznatih kultivara vinove loze nalazi se u Prilogu ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio, a obuhvaća Listu A odnosno Listu kultivara koji su dopušteni za uzgoj vinove loze na području Republike Hrvatske (Lista dopuštenih kultivara) i Listu B odnosno Listu kultivara vinove loze koji su preporučeni za uzgoj u pojedinim podregijama (Lista preporučenih kultivara).
(3) Uvrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze, kao dopuštenog i/ili preporučenog, provodi se na temelju konačnog prijedloga i stručne podloge Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
(4) Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu p rijedlog za u vrštavanje novog kultivara na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze mogu dati:
- Regionalne organizacije vinara i vinogradara i/ili
- znanstveno - istraživačke organizacije (instituti i fakulteti) koji provode evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.
(5) Uz prijedlog iz stavka 4. ovoga članka Regionalna organizacija mora Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu priložiti stručnu podlogu znanstveno - istraživačke organizacije (instituta i fakulteta) koja provodi evaluaciju kultivara vinove loze u Republici Hrvatskoj.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Opća pravila vezana uz uzgoj kultivara vinove loze
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
(1) Na području Republike Hrvatske dopušteno je uzgajati sve kultivare vinove loze koji se nalaze na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze iz članka 2. ovoga Pravilnika.
(2) Preporučeni kultivari vinove loze su kultivari koji se nalaze na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze iz članka 2. ovoga Pravilnika, a koji su zbog svojih osobina preporučeni za uzgoj na pojedinim zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze.
(3) Preporučeni kultivari jesu oni od kojih se na području pojedine vinogradarske podregije mogu proizvoditi vina koja nose zaštićenu oznaku izvornosti (u daljnjem tekstu: ZOI) i/ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (u daljnjem tekstu: ZOZP).
(4) Kultivare koji su zatečeni u pojedinim vinogradima, a koji se ne nalaze na Listi A te ih nije moguće uvrstiti na Listu A, dozvoljeno je uzgajati do njihovog biološkog iskorištenja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Vina sa zaštićenim oznkama
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
Vina koja nose oznaku ZOI ili ZOZP registriranu na razini Europske unije prije dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, mogu se proizvoditi od kultivara utvrđenih u specifikacijama za pojedinu oznaku ZOI ili ZOZP.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Propisi koji prestaju važiti
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze (»Narodne novine«, broj 53/14).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Stupanje na snagu
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTRICA POLJOPRIVREDE
mr. sc. Marija Vučković
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prilog
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
NACIONALNA LISTA PRIZNATIH KULTIVARA VINOVE LOZE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
A) Lista kultivara koji su dopušteni za uzgoj vinove loze na području Republike Hrvatske (Lista dopuštenih kultivara)
*boja kožice : B (blanc) – bijela; N (noir) – crna; Rs (rouge) – crvena; RS (rosé) – ružičasta, Gr (gris) - siva
** Zemljopisna područja uzgoja vinove loze dijele se u četiri vinogradarske regije i dvanaest podregija (1. Hrvatsko Podunavlje, 2. Slavonija, 3. Moslavina, 4. Prigorje – Bilogora, 5. Zagorje – Međimurje, 6. Plešivica, 7. Pokuplje, 8. Hrvatska Istra, 9 Kvarner i Hrvatsko primorje, 10. Sjeverna Dalmacija, 11. Dalmatinska zagora, 12. Srednja i Južna Dalmacija.)
Redni
broj
Boja ko ž ice*
Deklarirani hrvatski naziv
Izvorni naziv sorte
Sinonimi (istozna č nice)
Preporu č eno u podregijama**
a.
B
Agaday
Agaday
2.
N
Aglianico
Aglianico
3.
B
Albana
Albana
4.
N
Alicante Bouschet
Alicante Bouschet
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
5.
B
Aligote
Aligote
6.
N
Ancellotta
Ancellotta
8.
7.
N
Aramon crni
Aramon noir
Ugni noir, Ramonen
8.
B
Auxerrois
Auxerrois
Pinot Auxerrois
9.
N
Babica
Babica
12.
10.
N
Babica plosnata
Babica plosnata
11.
N
Babi ć
Babi ć
Š iben č anac, Babi č evi ć , Roguljanac, Rogozni č ka
9., 10., 11., 12.
12.
B
Bacchus
Bacchus
13.
B
Balbut
Balbut
Dupin, Dupinka
14.
Rs
Bagrina
Bagrina
Bagrina ro š ie
15.
N
Barbera
Barbera
8.
16.
B
Barjanka
Barjanka
17.
B
Belina desini ć ka
Belina desini ć ka
5
18.
B
Belina hi ž akove č ka
Belina hi ž akove č ka
5
19.
B
Belina mala
Belina mala
5
20.
B
Belina smudna
Belina smudna
5.
21.
B
Belina starohrvatska
Belina starohrvatska
Belina velika bijela, Heunisch weisser, Gouais blanc
5.
22.
B
Belina svetokri š ka
Belina svetokri š ka
Belina za č retska
5.
23.
B
Bena
Bena
24.
B
Bianca
Bianca
3., 4., 5., 6., 7.
25.
B
Bijeli krsta č
Bijeli krsta č
Krsta bijela
26.
B
Bilan
Bilan
Belan, Belina
9.
27.
B
Bilina privla č ka
Bilina privla č ka
Mara š tina privla č ka
28.
B
Biloliska
Biloliska
Bilolaska bijela, Bilju š , Bilju š ka, Biloliska, Karaga č a, Karagu š a, Š paranju š a, Tur č in
29.
N
Blatina
Blatina
Zlorod, Praznoba č va
11.
30.
N
Blauburger
Blauburger
2., 3., 4., 5., 6., 7.
31.
B
Bogdanu š a
Bogdanu š a
Bogdanu š a bijela, Bogdanu š a mala, Bogdanu š a vela, Vrbanjka, Hvarka
12.
32.
B
Botun
Botun
Botunja č a
33.
B
Brajda bijela
Brajda bijela
9.
34.
N
Brajda velika crna
Brajda velika crna
Su š ac, Su š i ć , Ba šć an, Stara brajda, Crna brajda, Pa š ka
9.
35.
B
Brajdica bijela
Brajdica bijela
9.
36.
B
Bratkovina bijela
Bratkovina bijela
Brapkovica, Brabkovica, Bravkovina, Brakovina, Brapkovina
Po š ipica bijela
12.
37.
Rg
Bratkovina crvena
Bratkovina crvena
Crljenica, Mesnac tvrdi, Runjevica tvrda, Surica
12.
38.
B
Brunac
Brunac
Rumanija, Pe č ka, Romanija, Rumenka
39.
N
Cabernet cortis
Cabernet cortis
3., 4., 5., 6., 7.
40.
N
Cabernet franc
Cabernet franc
1., 2., 3., 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
41.
N
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
1., 2., 3., 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
42.
N
Ruby Cabernet
Ruby Cabernet
43.
N
Carignan
Carignan
Mataro
10., 11.
44.
N
Carmenere
Carmenere
8.
45.
B
Cetinka
Cetinka
Cetinjka, Potomkinja, Posera č a, Blatka, Blatska, Blatinka, Blajska, Blajka, Potomka, Poseru š a, Listavac, Petovka
12.
46.
B
Chardonnay
Chardonnay
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
47.
B
Chenin bijeli
Chenin blanc
48.
B
Cibib bijeli
Cibib bijeli
Cibibob, Cibi ć , Cibid, Cibig, Cibik, Cibit, Cicib
12.
49.
N
Cinsaut
Cinsaut
Calabre, Prunella
10., 11.
50.
Rg
Cipar
Grec rouge
Grisa rousa
9.
51.
B
Clairette blanche
Clairette blanche
52.
Rs
Clairette rose
Clairette rose
53.
B
Colombard bijeli
Colombard bijeli
54.
B
Cortese
Cortese
55.
N
Crljenak vi š ki
Crljenak vi š ki
Crljenak crni, Carnjenak, Crnjenak, Crljenak
12.
56.
N
Crnka
Crnka
12.
57.
N
Croatina
Croatina
8., 9.
58.
N
Debejan crni
Debejan crni
Katarina Rikiki
9.
59.
B
Debit
Debit
Pulji ž anac, Bilina, Bjelina, Č arapar, Debi ć
9., 10., 11., 12.
60.
B
Di š e ć a ranina
Di š e ć a ranina
Petrinjska ranina, Petrinjska belina
3., 6., 5., 7.
61.
B
Divljaka bijela
Divljaka bijela
Dibljavka, Divljaka, Divljakinja
9.
62.
N
Dobri č i ć
Dobri č i ć
Dobri č i ć crni, Slatinjac, Okru č anac, Crljenak slatinski
12.
63.
N
Dolcetto
Dolcetto
Beina, Bignona, Cassolo
64.
B
Dol č in
Dolcin
Dolčin, Vitouska, Dolcin
8.
65.
N
Dornfelder
Dornfelder
3., 4., 5., 6.
66.
B
Draganela
Draganela
Martin šč ica
9.
67.
N
Drneku š a
Drneku š a
Darneku š a, Darneku š a mala, Darneku š a vela, Dernaku š a, Glavanju š a, Troia
12.
68.
B
Dugovrst
Dugovrst
Dugoviska, Dugolist, Dugovez, Dugovica, Dugovina, Dugovinska, Dugov š tina, Dugovjesta, Duguljac, Gnjatonja, Dugovist
10.
69.
B
Duranija
Duranija
Brajdenica
70.
B
Emerald rizling
Emerald riesling
71.
B
Ezerjo
Ezerjo
72.
B
Folle blanche
Folle blanche
73.
N
Frankovka
Blaufrankisch
Frankinja, Moravka, Borgonja, Borgonja istarska
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
74.
B
Frmentun
Frmentun
12.
75.
N
Gamay crni
Gamay noir
Gamay beaujoalis, Petit Gamai
1., 2., 3., 4., 5.
76.
N
Gamay bojadiser
Gamay teinturier
1., 2., 3., 4., 5., 7., 8., 9.
77.
B
Garganega
Garganega
78.
B
Garganja
Garganja
Opa ć evina
8.
79.
N
Galac
Galac
Gavran crni, Galac veliki, Galac mali
10.
80.
B
Gegi ć
Gegi ć
Gegi ć bijeli, Pa š kinja, Debejan bijeli, Pa š ka, Ž utina, Beli debejan, Brajda, Geji ć
9.
81.
N
Glavinu š a
Glavinu š a
Okatac, Glavinka, Advokatac, Abokatac, Brgljun, Crljenac, Crljenak, Crnjenak, Slatkarinac, Pavi š ak, Ru ž a, Ru ž ica, Okatac omi š ki, Okatac rodni, Okatac crni, Brgljun
11., 12.
82.
B
Gra š evina
Gra š evina
La š ki rizling, Riesling Italico, Talijanski rizling, La š ki rizling, Ryzlink vla š sk ý , Welschriesling, Rizling Vlassk ý , Olasz Rizling, Gra š ica
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 11., 12.
83.
B
Grenache bijeli
Grenache blanc
Grena š bijeli, Belan
9., 10., 11.
84.
N
Grenache crni
Grenache noir
Grena š crni
9., 10., 11.
85.
B
Grk
Grk
Grk kor č ulanski, Grk mali, Grk veli, Gark, Lumbarajski Grk
12.
86.
B
Grgi ć evica
Grgi ć evica
Gargi ć evica, Grki č evica
12.
87.
N
Gros Verdot
Gros Verdot
88.
N
Gustopupica
Gustopupica
Gostopupica crna, Gustopupa, Gustopupka, Č estopupica, Gustopup
10., 12.
89.
N
Hrvatica
Hrvatica
Karbonera, Markolina, Negrara, Negrona, Kamenina
8., 9.
90.
B
Jarbola
Jarbola
9.
91.
B
Johanniter
Johanniter
3,, 4,, 5., 6., 7,
92.
N
Kadarka
Kadarka
Skadarka, Brani č evka,
Bran č evka, Gomza
1., 2., 3., 4., 5.
93.
N
Kadarun
Kadarun
Kadarun crni, Be č irska loza, Kadarin, Kadarum, Kadarunac, Plavac kadarunac, Radova loza
12.
94.
N
Kav č ina crna
Kav č ina crna
Kap č ina, Ž ametasta č rnina
5., 6., 7.
95.
B
Kerner bijeli
Kerner bijeli
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
96.
B
Kle šč ec bijeli
Kle šč ec bijeli
Belina drobna, Bela kavka, Ortlieber, Knipperle
4.
97.
B
Komostrica
Komostrica
Grana š , Komo š trar, Komo š trica, O č ena š ica
12.
98.
B
Kreaca bijela
Kreaca bijela
Banatski rizling, Greata
99.
Rs
Kraljevina
Kraljevina
Kraljevina crvena, Imbrina, Moravina, Portugieser roter
3., 4., 5., 7.
100.
B
Krsti č evica
Krsti č evica
Karstičevica
12.
101.
B
Krko š ija
Krko š ija
102.
B
Kujund ž u š a
Kujund ž u š a
Tvrdac, Ž utka, Ž utac, Kojund ž u š a
11.
103.
B
Kurtela š ka
Kurtela š ka
Kurtela š ka, Kortola, Kortola š ka, Kurtola š ka
12.
104.
N
Lasina
Lasina
Vlasina, Krapljenica, Kutlarica, Lasin, Krapa š njica, Ku ć mali, Slast, Š ljiva, Ru ž a, Pa ž an, Po š ipanj, Zlarin š tina, Zlarina, Zlarinka, Zlaorina
10., 11.
105.
B
Lipovina
Lipovina
Harslevelu, Lipolist
5., 7.
106.
N
Lovrijenac
St. Laurent
Lovre č anka crna, Magdalena nera
3., 4., 5., 6., 7.
107.
N
Ljutun
Ljutac
Ljutac crni, Plavac veliki, Plavac bedalovac, Plavac klobu č ar veliki
12.
108.
N
Magrovina
Magrovina
Ro ž eta
9.
109.
B
Manzoni bijeli
Manzoni bianco
Incrocio Manzoni 6.0.13,
Manzoni 6.0.13
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
110.
B
Maccabeu blanc
Maccabeo blanco
111.
N
Malbec
Malbec
2.
112.
B
Malvasia di Candia
Malvasia di Candia
113.
B
Malvasija dubrova č ka bijela
Malvasia dubrova č ka bijela
Malvasia di Sardegna, Malvasia de Sitges, Greco di Gerace, Malvasia delle Lipari
12.
114.
B
Malvazija istarska
Malvazija istarska
Malvazija, Vrbi ć
8., 9.
115.
N
Malvasia nera
Malvasia nera di Brindisi
Malvazija crna
116.
B
Mara š tina
Mara š tina
Rukatac, Mara š kin, Mare š tina, Krizol, Vi š ana, Malvasia del Chianti, Malvasia lunga, Pavlos
9., 10., 11., 12.
117.
N
Marselan
Marselan
118.
B
Medna
Medna
Medna bijala, Buboj, Bumba, Rizavac, Zlo ž der, Medva
11.
119.
B
Mejsko belo
Mejsko belo
9.
120.
B
Melon
Melon
Muscadet, Gamay blanc, Malin
121.
B
Mekuja
Mekuja
Mekulja, Mekujica
12.
122.
N
Merlot
Merlot
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
123.
B
Merzling
Merzling
3., 4., 5., 6., 7.
124.
N
Mijaju š a
Mijaju š a crna
Mijaljuša, Boglićka, Boglićeva loza, Xeromachairouda
12.
125.
B
Mirkova č a
Mirkova č a
5.
126.
B
Mladenka
Mladenka
Mladinka
12.
127.
N
Modra kosovina
Modra kosovina
Blaue Zimmettreube, Prava č rnina
5.
128.
N
Montepulciano
Montepulciano
129.
B
Moslavac
Moslavac
Š ipon, Po š ipon, Pu š ipel, Furmint
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
130.
N
Mourvedre
Mourvedre
131.
B
Muscadelle
Muscadelle
132.
B
Muscat Crouquant
Muscat Fleur d'Oranger
133.
B
Mu š kat bijeli
Muscat a petits grains
Mu š kat, Mu š kat canelli, Mu š kat momjanski
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.
134.
B
Mu š kat morio
Morio muscat
5.
135.
B
Mu š kat ottonel
Muscat ottonel
1., 2., 3., 5., 6., 7., 8.
136.
Rg
Mu š kat ru ž a
Mu š kat ru ž a
Mu š kat ru ž a omi š ki, Mu š kat ru ž a pore č ki
2., 8., 9., 12.
137.
B
Mu š kat ž uti
Moscato giallo
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12.
138.
N
Nebiolo
Nebbiolo
Bruneta, Melasca, Prunena
2., 8., 9.
139.
B
Neoplanta
Neoplanta
140.
B
Neuburger
Neuburger
2., 3., 5.
141.
N
Nin č u š a
Nin č u š a
Vin č u š a, Lin č u š a, Lin č evac, Lin č uvac, Linku š a, Mili č evac, Nin č evac, Nin č evi ć , Ninku š a, Vin č evica
11., 12.
142.
B
Okatica bijela
Okatica bijela
Bila, Botun
11.
143.
N
Okatica crna
Okatica crna
11.
144.
B
O š ljevina
O š ljevina
O š jevina, Pergola
9.
145.
B
Ov č ji rep bijeli
Ov č ji rep bijeli
4.
146.
B
Pagadebit bijeli
Pagadebit bijeli
Puji š ka
12.
147.
B
Palagru ž anka
Palagru ž anka
Nastri ž enica, Ostri ž enica, Palagru ž onka
12.
148.
B
Palaruša
Palaruša
Palaruša vela, Palaruša mala, Podričuša
12.
149.
N
Petit verdot
Petit verdot
8.
150.
B
Phoenix
Phoenix
3., 4., 5., 6., 7.
151.
B
Pinella
Pinella
152.
B
Pinot bijeli
Pinot blanc
Burgundac bijeli, Burgundac
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11.
153.
N
Pinot crni
Pinot noir
Burgundac crni
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11.
154.
N
Pinot meunier
Pinot meunier
Meunier crni
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11.
155.
Gr
Pinot sivi
Pinot gris
Burgundac sivi
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 11.
156.
B
Plemenka bijela
Chasselas blanc
Š asla
157.
N
Plava Lovora
Plava Lovora
Lovorika
12.
158.
N
Plavac mali crni
Plavac mali crni
Plavac mali, Plavac veliki, Crljenak mali, Crljenac, Pagadebit crni, Zelenka, Gre š tavac
9., 10., 11., 12.
159.
Gr
Plavac mali sivi
Plavac mali sivi
12.
160.
Rg
Plav č ina
Plav č ina
9.
161.
B
Plavec žuti
Plavec žuti
Plavec rumeni
3., 4., 5., 6.
162.
Rg
Plavica
Plavica
Plàvac kr č ki, Pl à vac crveni, Pl à vac veli
9.
163.
N
Plavina
Plavina
Plajka, Plavka, Plavinac, Modrulj, Brajda, Brajdica crna, Marasovka
9., 10., 11., 12.
164.
B
Pleskunaca
Pleskunaca
165.
Rg
Plovdina crvena
Plovdina crvena
Slankamenka crvena, Crvenka, Bukovar, Ž uta pra č ka
166.
N
Pljuskavac crni
Pljuskavac crni
Bljuzgavac crni, Blanc blauer, Č rnina kesna, Bljuska, Bljuskavo sime, Bunjevac, Divljak, Ljuskavac, Puniba č va, Mesnac ljuskavi
167.
N
Portugizac
Blauer Portugieser
Portugalka, Portugizec
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
168.
B
Po š ip bijeli
Po š ip bijeli
Po š ip, Po š ipak, Po š ipica
10., 11., 12.
169.
N
Po š ip crni
Po š ip crni
Š ljiva, Razaklija
12.
170.
B
Po š ip vrgorski
Po š ip vrgorski
11.
171.
B
Pr č
Pr č
Pr č bijeli, Mu š kat, Par č , Mu š kati ć
12.
172.
N
Prokupac
Prokupac
Kameni č arka, Rskavac
173.
B
Pr š ljivka
Pr š ljivka
174.
B
Radgonska ranina
Bouvier
Ranina, Bouvijerova ranka, Bouvijerova ranina
2., 3., 4., 5., 6., 7.
175.
B
Silbijanac
Ranac silbanski bijeli
Silbijan
176.
B
Rajnski rizling
Riesling
Rheinriesling
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
177.
B
Ranfol
Ranfol
Š tajerka, Urbanka, Vrbanka, Š tajerska belina, Divljak, Divjak
2., 3., 4., 5., 6., 7.
178.
B
Rebula
Rebula
179.
N
Refo š k
Refosco dal peduncolo rosso
8., 9.
180.
N
Regent
Regent
3., 4., 5., 6., 7.
181.
B
Rizvanac
Muller Thurgau
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
182.
B
Rkaciteli
Rkaciteli
Korolek, Kurkura, Topolek, Badu š ari
10., 11., 12.
183.
N
Runjavac
Runjavac
Plavac runjavac, Kupusar, Crljenak runjavac, Crljenak runjevac crni, Crljenak kupusar, Crljenak nin č u š ar, Bak
184.
N
Ru š ljin crni
Ru š ljin crni
9.
185.
B
Ruževina
Ruževina
186.
Rs
Ru ž ica crvena
Ru ž ica crvena
Dinka crvena, Kevidinka
1., 2.
187.
N
Sangiovese
Sangiovese
Brunello, Nerino
188.
N
Sansigot
Sansigot
Su šč an
1.
189.
N
Saperavi
Saperavi
190.
B
Sauvignon
Sauvignon blanc
Sauvignon bijeli, Mu š katni silvanac
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11.,
191.
B
Sauvignonasse
Sauvignonasse
Sauvignon Vert
8.
192.
B
Scheurebe
Scheurebe
193.
B
Semillon
Semillon
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.
194.
N
Silo ž der crni
Silo ž der crni
12.
195.
B
Silvanac zeleni
Silvaner
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
196.
B
Sirmium
Sirmium
197.
B
Slankamenka
Slankamenka
Ma đ arka, Ma đ aru š a
198.
N
Sobotovac
Sobotovac
Plavac sobotovac
199.
N
Soi ć crni
Soi ć crni
Plavac veliki, Pavicić, Oskorušica, Bračanin
12.
200.
B
Sokol
Sokol
Seidentraube, Luglienga bianca
5.
201.
B
Solaris
Solaris
3., 4., 5., 6., 7.
202.
B
Smederevka
Smederevka
203.
N
Stanu š ina
Stanu š ina
204.
B
Staufer
Staufer
3., 4., 5., 6., 7.
205.
Rs
Surina
Surina
8.
206.
N
Svrdlovina crna
Svrdlovina crna
Galica crna, Gal č ina, Galac sitni, Modrina, Galac mali rani
10., 11.
207.
N
Syrah
Syrah
Sirah, Sirac, Shiraz
1., 2., 3., 4., 5., 7., 8.,9., 10., 11., 12.
208.
N
Š emperinka crna
Š emperinka crna
209.
B
Š ipelj
Š ipelj
5., 6.
210.
B
Š krlet
Š krlet
Š krlet tusti, Š krtec, Ovnek ž uti
3., 4., 6.
211.
N
Tannat
Tannat
212.
N
Tempranillo
Tempranillo
8., 12.
213.
N
Teran
Teran
Istrijanac
8., 9.
214.
Teret bouret
Teret bouret
215.
N
Tikve š ka
Tikve š ka
216.
B
Topol
Tikvar bijeli
Beretinjok
9., 12.
217.
N
Touriga franca
Touriga franca
218.
N
Touriga nacional
Touriga nacional
219.
B
Traminac bijeli
Savagnin blanc
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
220.
Rg
Traminac crveni
Gewurtz traminer
Traminac mirisavi, Traminac
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
221.
B
Trbljan
Trbljan
Ku č , Grban, Rukavina, Š ampanjol, Filipi ć , Dobrogostina, Ku ć , Martin č ica, Tarpinka
9., 10., 11., 12.
222.
B
Trebbiano Romagnolo
Trebbiano Romagnolo
10.
223.
B
Trebbiano Toscano
Trebbiano Toscano
Ugni blanc
8., 10., 11., 12.
224.
N
Tribidrag
Tribidrag
Zinfandel, Primitivo, Pribidrag, Crljenak, Crljenak ka š telanski, Krato š ija
2., 9., 10., 11., 12.
225.
N
Tri š njavac crni
Tri š njavac crni
Tri š njavica, Š arica tri š njavica, Tri š ljavac, Tri š njavica
10.
226.
N
Trnjak
Trnjak
Rudežuša, Trnak
11.
227.
Rg
Troji šć ina crvena
Troji šć ina crvena
9.
228.
N
Tirolan crni
Trollinger blau
7.
229.
B
Vela pergola
Vela pergola
230.
Rg
Veltlinac crveni
Veltliner roter
Veltliner
4., 5., 7.
231.
B
Veltlinac zeleni
Veltliner gruener
5., 7.
232.
B
Verdi ć
Glera
Teran bijeli
9.
233.
B
Verduzzo
Verduzzo Friulano
2., 8.
234.
B
Vermentino
Vermentino
235.
B
Viognier
Viognier
2., 8., 11., 12.
236.
N
Vi š ka
Vi š ka
Vi š ka mala, Vi š ka crna, Vi š ka vela, Vrbanjka
12.
237.
B
Vla š ka
Vla š ka
Ž utulja, Preljica, Vezulja, Tanetova loza
12.
238.
B
Volarovo
Volarovo
9.
239.
Rg
Volovina crvena
Volovina crvena
5.
240.
N
Vranac
Vranac
10., 11., 12.
241.
B
Vr š kajica
Vr š kajica
Vr šč ica, Vr š ka, Vr š kanjica, Vr š karica
12.
242.
B
Vugava
Vugava
Bugava, Vi š kulja, Ugava
12.
243.
B
Vugava bijela omi š ka
Vugava bijela omi š ka
12.
244.
Rg
Vugava crvena omi š ka
Vugava crvena omi š ka
12.
245.
N
Začinak
Začinak
246.
N
Zadarka
Zadarka
10.
247.
B
Zelenac slatki
Zelenac slatki
Zelenac
2., 5., 6., 7.
248.
B
Zelenika
Zelenika
Zelenika drobna, Hrvatska zelenika, Zelenika bukova č ka
249.
B
Zelenka š oltanska
Zelenka š oltanska
12.
250.
B
Zlatarica
Zlatarica vrgorska
Zlatarica bijela, Bila loza, Dra č kinja, Plavka
11., 12.
251.
B
Zlatarica blatska
Zlatarica blatska
12.
252.
N
Zweigelt
Zweigeltrebe
1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
253.
B
Ž erjavina
254.
B
Ž ilavka
Ž ilavka
Ž ilavka mostarska bijela
11., 12.
255.
B
Ž i ž ak
Ž i ž ak
256.
B
Ž lahtina
Ž lahtina
Ž lajtina
8., 9.
257.
B
Ž umi ć
Ž umi ć
9.
258.
B
Ž upljanka
Ž upljanka
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
B) Lista kultivara vinove loze koji su preporučeni za uzgoj u pojedinim podregijama (Lista preporučenih kultivara)
Podregija
Preporučeni kultivari za uzgoj
1. Hrvatsko Podunavlje
Alicante Bouschet, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Frankovka, Gamay bojadiser, Gamay crni, Graševina, Kadarka, Kerner bijeli, Manzoni bijeli, Merlot, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat ottonel, Muškat žuti, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Portugizac, Rajnski rizling, Rizvanac, Ružica crvena, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Syrah, Traminac bijeli, Traminac crveni, Zweigelt.
2. Slavonija
Alicante Bouschet, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Frankovka, Gamay bojadiser, Gamay crni, Graševina, Kadarka, Kerner bijeli, Malbec crni, Manzoni bijeli, Merlot, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat ottonel, Muškat ruža crni, Muškat žuti, Nebiolo, Neuburger, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Rizvanac, Ružica crvena, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Syrah, Traminac bijeli, Traminac crveni, Tribidrag, Veltlinac crveni, Verduzzo, Viognier bijeli, Zelenac slatki, Zweigelt, Žerjavina.
3. Moslavina
Alicante Bouschet, Blauburger, Cabernet cortis, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Dišeća ranina bijela, Dornfelder, Frankovka, Gamay bojadiser, Gamay crni, Graševina, Johanniter, Kadarka, Kerner bijeli, Kraljevina, Lovrijenac, Manzoni bijeli, Merlot, Merzling, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat ottonel, Muškat žuti, Neuburger, Phoenix, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Plavec žuti, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Regent, Rizvanac, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Solaris, Staufer, Syrah, Škrlet, Traminac bijeli, Traminac crveni, Zweigelt.
4. Prigorje - Bilogora
Alicante Bouschet, Blauburger, Cabernet cortis, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Dornfelder, Frankovka, Gamay bojadiser, Gamay crni, Graševina, Johanniter, Kadarka, Kerner bijeli, Kleščec bijeli, Kraljevina, Lovrijenac, Manzoni bijeli, Merlot, Merzling, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat žuti, Phoenix, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Plavec žuti, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Regent, Rizvanac, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Solaris, Staufer, Syrah, Škrlet, Traminac bijeli, Traminac crveni, Veltlinac crveni, Zweigelt.
5. Plešivica
Alicante Bouschet, Blauburger, Cabernet cortis, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Dornfelder, Frankovka, Gamay bojadiser, Gamay crni, Graševina,Johanniter, Kadarka, Kavčina crna, Kerner bijeli, Kraljevina, Lipovina, Lovrijenac, Manzoni bijeli, Merlot, Merzling, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat morio, Muškat ottonel, Muškat žuti, Neuburger, Phoenix, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Plavec žuti, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Regent, Rizvanac, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni,Solaris, Staufer, Syrah, Šipelj, Traminac bijeli, Traminac crveni, Veltlinac crveni, Veltlinac zeleni, Zelenac slatki, Zweigelt.
6. Pokuplje
Alicante Bouschet, Blauburger, Cabernet cortis, Chardonnay, Dišeća ranina bijela, Dornfelder, Frankovka, Graševina, Johanniter, Kavčina crna, Kerner bijeli, Lovrijenac, Manzoni bijeli, Merlot, Merzling, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat ottonel, Muškat žuti, Phoenix, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Plavec žuti, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Regent, Rizvanac, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Solaris, Staufer, Šipelj, Škrlet, Traminac bijeli, Traminac crveni, Zelenac slatki, Zweigelt.
7. Zagorje - Međimurje
Alicante Bouschet, Belina Hižakovo, Blauburger, Cabernet cortis, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Dišeća ranina bijela, Frankovka, Gamay bojadiser, Graševina, Johanniter, Kavčina crna, Kerner bijeli, Kraljevina, Lipovina, Lovrijenac, Manzoni bijeli, Merlot, Merzling, Mirkovača, Modra kosovina, Moslavac, Muškat bijeli, Muškat crveni, Muškat ottonel, Muškat žuti, Phoenix, Pinot bijeli, Pinot crni, Pinot sivi, Portugizac, Radgonska ranina, Rajnski rizling, Ranfol, Regent, Rizvanac, Sauvignon, Semillon, Silvanac zeleni, Smudna belina, Sokol, Solaris, Stara hrvatska belina, Staufer, Svetokriška belina, Syrah, Traminac bijeli, Traminac crveni, Trollinger blau, Veltl