E-SAVJETOVANJA

Savjetovanja Upute Istraživanja
  • Prijavi se
  • Registriraj se

Preuzmi Word dokumentOstali dokumenti


MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA

Na temelju članka 92. podstavka 1. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 82/2013 i 148/13), ministar poljoprivrede donosi

PRAVILNIK

O POSEBNIM UVJETIMA ZA OBJEKTE U POSLOVANJU S HRANOM ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA KOJI SE ODOBRAVAJU POD POSEBNIM UVJETIMA

  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:
0
Komentiraj

I. OPĆE ODREDBE

0
Komentiraj

Područje primjene

0
Komentiraj

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom propisuju posebni uvjeti koji se odnose na uređenje, opremu, način rada i higijenu za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji podliježu odobravanju pod posebnim uvjetima, te način stavljanja na tržište hrane koja potječe iz navedenih objekata.

0
Komentiraj

Pojmovnik

0
Komentiraj

Članak 2.

Za potrebe ovoga Pravilnika koriste se pojmovi iz Uredbe (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane (SL L 139, 30.4.2004., kako je posljednji put izmijenjena i dopunjena Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća (EZ) br. 19/2009 – u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 852/2004) i Uredba (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30.4.2004., kako je posljednji put izmijenjena i dopunjena Uredbom Komisije (EU) br. 218/2014 – u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 853/2004) te sljedeći pojmovi:

 

1. Objekti koji podliježu odobravanju pod posebnim uvjetima – objekti iz članka 32. Pravilnika o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom (»Narodne novine«, broj XY);

0
Komentiraj

II. POSEBNE ODREDBE ZA OBJEKTE U POSLOVANJU S HRANOM ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA KOJI PODLIJEŽU ODOBRAVANJU POD POSEBNIM UVJETIMA

 

0
Komentiraj

Objekti u kojima se rasijeca meso, proizvode mesni proizvodi, mljeveno meso i mesni pripravci isključivo za potrebe maloprodajnog objekta ili objekata istog subjekta u poslovanju s hranom

0
Komentiraj

Članak 3.

1) Objekti u kojima se rasijeca meso te proizvode mesni proizvodi, mljeveno meso i mesni pripravci, isključivo za potrebe maloprodajnog objekta ili objekata istog subjekta u poslovanju s hranom, a koji opskrbljuje krajnjeg potrošača moraju udovoljavati odredbama Uredbe (EZ) br. 852/2004) i Prilogu III. Odjeljku I. Poglavlju III. i V., te Odjeljku VI. Uredbe (EZ) br. 853/2004). Objekti iz ovoga članka moraju osigurati i sljedeće:

– prostoriju ili odgovarajući prostor za uskladištenje sirovine,

– prostorija za preradu,

– prostor za pakiranje,

– prostor za skladištenje gotovih proizvoda,

– garderobni prostor za radnike, prostor za skladištenje ambalaže te prostor za sredstva za čišćenje i dezinfekciju proizvodnog pogona može biti dislociran od radnog dijela ako se nalazi unutar kruga objekta ,

– opremu za prikupljanje i čuvanje nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi,

2) Proizvodnja mesnih proizvoda iz prvog stavka ovoga članka ne obuhvaća proizvodnju trajnih konzervi, gotovih i polugotovih jela.

 

0
Komentiraj

Objekti za preradu mlijeka na gospodarstvu podrijetla

0
Komentiraj

Članak 4.

Objekti koji proizvode mliječne proizvode na gospodarstvu podrijetla moraju udovoljavati odredbama Uredbe (EZ) br. 852/2004) i Prilogu III. Odjeljku IX. Poglavlju I. Uredbe (EZ) br. 853/2004) . Objekti iz ovoga članka moraju osigurati i sljedeće:

– prostoriju ili odgovarajući prostor s opremom za prikupljanje/čuvanje mlijeka,

– prostoriju za preradu mlijeka,

– prostoriju za zrenje, fermentaciju, sušenje ili druge postupke koji zahtijevaju posebne mikroklimatske uvjete u proizvodnji,

– garderobni prostor za radnike, prostor za skladištenje ambalaže te prostor za sredstva za čišćenje i dezinfekciju proizvodnog pogona može biti dislociran od radnog dijela ako se nalazi unutar kruga objekta – prostor za skladištenje gotovih proizvoda,

– opremu za prikupljanje i čuvanje nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi,

0
Komentiraj

Uvjeti za sirovinu

0
Komentiraj

Članak 5.

1) Sirovo mlijeko koje se koristi u proizvodnji u objektima iz članka 4. ovoga Pravilnika mora potjecati od životinja s vlastitog gospodarstva.

2) Sirovo mlijeko koje se koristi u proizvodnji mliječnih proizvoda mora biti minimalno četiri puta godišnje u pravilnim razmacima tijekom proizvodnje pregledano u ovlaštenom laboratoriju na broj somatskih stanica i broj mikroorganizama u mililitru mlijeka, u skladu s posebnim propisom o kontroli sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji.

0
Komentiraj

Stavljanje na tržište proizvoda iz članka 4.

0
Komentiraj

Članak 6.

Proizvodi iz članaka 4. ovoga Pravilnika mogu se stavljati na tržište neposredno na mjestu proizvodnje, na tržnicama, prodajnim izložbama, ugostiteljskim objektima i trgovinama koje navedene proizvode prodaju izravno krajnjem potrošaču.

0
Komentiraj

Označivanje

0
Komentiraj

Članak 7.

1) Označivanje oznakom propisanom ovim člankom ne dovodi u pitanje odredbe posebnih propisa o označivanju.

2) Hrana proizvedena u objektima odobrenim pod posebnim uvjetima mora biti, kako je primjenjivo, označena odobrenim brojem objekta odobrenog pod posebnim uvjetima.

0
Komentiraj

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

0
Komentiraj

Članak 8.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o posebnim uvjetima za objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se odobravaju pod posebnim uvjetima (»Narodne novine«, broj 15/10 i 133/10).

0
Komentiraj

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa:

Urbroj:

Zagreb,

Ministar
Tihomir Jakovina

0
Komentiraj

Komentari

Odustani
qwe rtz
Odustani
Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor
Copyright © 2023 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ured za zakonodavstvo. Izjava o pristupačnosti.