E-SAVJETOVANJA

Savjetovanja Upute Istraživanja
  • Prijavi se
  • Registriraj se

Preuzmi Word dokumentOstali dokumenti


Na temelju članka 11. stavka 5., članka 12. stavka 4., članka 14. stavka 3., članka 20. stavka 8., članka 22. stavka 3., članka 23. stavka 4., članka 24. stavka 8., članka 25. stavka 5., članka 26. stavka 5., članka 27. stavka 4., članka 28. stavka 6., članka 29. stavka 8., članka 49. stavka 6., članka 56. stavka 5., članka 58. stavka 4., članka 59. stavka 4., članka 60. stavka 2., članka 61. stavka 6., članka 62. stavka 7., članka 63. stavka 6., članka 79. stavka 10., članka 80. stavka 6., članka 81. stavka 2., članka 82. stavka 8., članka 92. stavka 3. i članka 93. stavka 7. Zakona o vinu (»Narodne novine«, broj 32/19.) i članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19.) ministrica poljoprivrede, uz prethodnu suglasnost ministra vanjskih i europskih poslova donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O VINARSTVU

 

  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:
0
Komentiraj

Članak 1.

U Pravilniku o vinarstvu (»Narodne novine«, broj 81/22.) u članku 4. stavak 3. briše se, a dosadašnji stavci 4. i 5. postaju stavci 3. i 4..

0
Komentiraj

Članak 2.

Članak 8. mijenja se i glasi:

»Članak 8.

(1) Fizičke ili pravne osobe potkategorija A1, A2, A3, A4, A5 i A6 putem AGRONET-a podnose Agenciji za plaćanja zahtjev za odobravanje pratećeg dokumenta iz članka 28. stavka 1. Zakona, najkasnije 72 sata prije planirane otpreme vinskog proizvoda.

(2) Nakon zaprimanja zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka Agencija za plaćanja provjerava i uspoređuje podatke u Vinogradarskom registru s podacima iz izjave o očekivanoj berbi za grožđe odnosno iz izjave o proizvodnji za vino i vinske proizvode te odobrava prateći dokument za prijevoz grožđa, vinskih proizvoda kao otvorene robe (rinfuze) ili prijevoz vinskih proizvoda kao pretpakovina.

(3) Agencija za plaćanja odobrava prateći dokument za prijevoz grožđa, vinskih proizvoda kao otvorene robe (rinfuze) te prijevoz vinskih proizvoda kao pretpakovina prema Obrascu 8. iz Priloga I. ovoga Pravilnika.«

0
Komentiraj

Č lanak 3.

Članak 10. mijenja se i glasi:

»Članak 10.

(1) Primatelj potvrđuje primitak ulazne količine vinskih proizvoda elektroničkim potpisom pratećeg dokumenta putem AGRONETA.

(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka u slučaju nedostupnosti elektroničkog pristupa AGRONETU na mjestu isporuke, primatelj može potvrditi primitak ulazne količine vinskih proizvoda ispisom i povratom potpisanog i skeniranog pratećeg dokumenta pošiljatelju, koji je dužan u AGRONET-u aplikacijski pridružiti pratećem dokumentu skenirani prateći dokument s potvrdom primatelja.

(3) U slučaju povrata dijela ili cjelokupne količine vinskog proizvoda od primatelja prema pošiljatelju, sastavlja se zapisnik o povratu koji se prilaže uz ispis pratećeg dokumenta iz stavka 1. ovoga članka te ga je pošiljatelj iz stavka 2. ovoga članka dužan aplikacijski pridružiti pratećem dokumentu.

(4) Ako je tijekom kretanja vinskog proizvoda nakon otpreme došlo do promjene mjesta isporuke, pretovara odnosno promjene prijevoznika ili promjene prijevoznog sredstva, pošiljatelj iz stavka 2. ovoga članka dužan je aplikacijski u računalnom sustavu AGRONET unijeti informaciju o nastaloj promjeni mjesta isporuke,  prijevoznika ili prijevoznog sredstva.

(5) Za svaki daljnji promet vinskih proizvoda od primatelja iz stavka 1. ovoga članka pošiljku prati komercijalni dokument koji mora sadržavati najmanje sljedeće podatke:

– OIB, naziv i adresu prodavatelja

– OIB, naziv i adresu kupca

– broj dokumenta

– datum

– opis proizvoda

– količinu vinskih proizvoda.«

0
Komentiraj

Članak 4.

Članak 16. mijenja se i glasi:

»Članak 16.

(1) Naknada za izdavanje mišljenja o eksperimentalnom enološkom postupku iznosi 2.500,00 Eura.

(2) Zahtjev za izdavanje mišljenja o eksperimentalnom enološkom postupku iz članka 20. stavka 4. Zakona s uputama za popunjavanje Agencija objavljuje na svojim službenim mrežnim stranicama.

(3) Naknada iz stavka 1. ovoga članka uplaćuje se u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske na poziciju Agencije.

(4) Podnositelj je uz zahtjev iz stavka 2. ovoga članka dužan dostaviti Agenciji dokaz o uplati naknade iz stavka 1. ovoga članka.

(5) Na dokazu o uplati naknade iz stavka 1. ovoga članka mora biti naveden datum uplate te svrha uplate koja obvezno mora sadržavati naziv eksperimentalnog enološkog postupka. «

0
Komentiraj

Članak 5.

U članku 18. riječi koje glase » i akreditiran je« brišu se.

0
Komentiraj

Članak 6.

U članku 47. stavku 1. podstavak 5. briše se, a podstavci 6. i 7. postaju podstavci 5. i 6.

0
Komentiraj

Članak 7.

Naslov iznad članka i članak 21. mijenjaju se i glase:

»Provjere u postupku izdavanja rješenja za stavljanje vina i voćnih vina na tržište

Članak 21.

(1) Fizičke i pravne osobe u skladu s člankom 56. stavkom 1. i člankom 63. stavkom 1. Zakona podnose zahtjev Agenciji koristeći informacijski sustav dostupan na mrežnim stranicama elektroničkim putem prema Obrascima 2. do 6. iz Priloga III. Pravilnika.

(2) Nakon administrativne obrade zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka Agencija će s podnositeljem zahtjeva dogovoriti pojedinosti vezano dostavu uzoraka za provođenje fizikalno kemijske analize laboratoriju ovlaštenom u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona odnosno uzoraka za provođenje organoleptičkog ispitivanja Agenciji.

(3) U postupcima izdavanja rješenja iz članka 56. stavka 2. Zakona i članka 63. stavka 2. Zakona fizičke i pravne osobe dostavljaju laboratoriju ovlaštenom u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona uzorak označen sljedećim podacima:

– ime i prezime podnositelja zahtjeva, odnosno naziv tvrtke

– vrsta i naziv proizvoda (ili druga oznaka koja povezuje uzorak s proizvodom koji predstavlja, a  pod kojom se proizvod vodi u ulaznim i izlaznim registrima iz članka 29. Zakona)  

– mjesto na kojem je uzet uzorak

– količina od koje je uzet uzorak ( odnosno količina koju uzorak predstavlja)

– datum uzimanja uzorka.

(4) Uzorak za provođenje fizikalno-kemijske analize iz stavka 3. ovoga članka sastoji se od tri istovjetna uzorka, odnosno službenog uzorka, uzorka za drugo mišljenje za potrebe stranke i trećeg referentnog uzorka, a svaki uzorak ima volumnu zapreminu od 0,50 l do 0,75 l pojedinačno, od kojih se uzorak za drugo mišljenje za potrebe stranke nakon označavanja i ovjere vraća stranci dok preostala dva zadržava laboratorij ovlašten u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona .

(5) Radi provođenja organoleptičkog ocjenjivanja u postupcima izdavanja rješenja iz članka 56. stavka 2. Zakona i članka 63. stavka 2. Zakona uzorci za organoleptičko ocjenjivanje se sastoje od tri istovjetna uzorka odnosno službenog uzorka, uzorka za drugo mišljenje za potrebe stranke i trećeg referentnog uzorka, a svaki ima volumnu zapreminu od 0,50 l do 0,75 l pojedinačno i označen je podacima iz stavka 3. ovoga članka pri čemu laboratorij ovlašten u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona preuzima uzorke te nakon označavanja i ovjere vraća fizičkoj ili pravnoj osobi uzorak za drugo mišljenje za potrebe stranke, zadržava službeni uzoraka i treći referentni uzorak koje nakon obavljene fizikalno-kemijske analize s pozitivnim rezultatom prosljeđuje Agenciji.

(6) Iznimno ako se uzorak uzima od originalnih pretpakovina pojedinačne volumne zapremine manje od 0,50 l do 0,75 l,  uzorak za fizikalno-kemijsku analizu i organoleptičku ocjenu može odstupati od pojedinačne volumne količine iz stavaka 4. i 5. ovoga članka, a u takvom slučaju pojedinačne jedinice uzorka se mogu sastojati od odgovarajućeg broja originalnih pretpakovina odnosno od ukupnog volumena uzorka u količini najmanje dvije litre .

(7) U žalbenom postupku izdavanja rješenja iz članka 56. stavka 2. Zakona i članka 63. stavka 2. Zakona laboratorij koji je provodio prvu fizikalno-kemijsku analizu dostavlja uzorak za drugo mišljenje laboratoriju ovlaštenom u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona koji nije provodio prvu (pobijanu) fizikalno-kemijsku analizu.

(8) U žalbenom postupku izdavanja rješenja iz članka 56. stavka 2. Zakona i članka 63. stavka 2. Zakona Agencija će odrediti da radi ponavljanja organoleptičkog ocjenjivanja sudjeluju članovi Komisije koji nisu sudjelovali u prvoj (pobijanoj) ocjeni.«

0
Komentiraj

Članak 8.

Naslov iznad članka i članak 22. mijenjaju se i glase:

»Provjere sukladnosti vina

Članak 22.

(1) U svrhu provjera iz članka 5. stavka 2. Zakona i/ili provjera iz članka 55. stavka 3. podstavka 2. Zakona, članka 55. stavaka 4. i 6. Zakona Agencija uzima uzorak za fizikalno-kemijsku analizu i za organoleptičko ocjenjivanje, a uzorak treba biti označen podacima u skladu s člankom 21. stavkom 3. ovoga Pravilnika.

(2) Za fizikalno-kemijsku analizu i/ili za organoleptičko ocjenjivanje u svrhu provjera iz stavka 1. ovoga članka Agencija će uzeti tri istovjetna uzorka odnosno službeni uzorak, uzorak za drugo mišljenje za potrebe stranke i treći referentni uzorak, a svaki se uzorak sastoji od dva poduzorka volumne zapremine od 0,50 l do 0,75 l pojedinačno, od kojih je prvi poduzorak namijenjen za fizikalno-kemijsku analizu, drugi za organoleptičko ocjenjivanje, a treći je uzorak za drugo mišljenje za potrebe stranke koji se nakon označavanja i ovjere vraća stranci dok preostala dva zadržava Agencija.

(3) Iznimno ako se uzorak uzima od originalnih pretpakovina pojedinačne volumne zapremine manje od 0,50 l do 0,75 l,  uzorak za fizikalno-kemijsku analizu i organoleptičku ocjenu može odstupati od pojedinačne volumne količine iz stavaka 4. i 5. ovoga članka, a u takvom slučaju pojedinačne jedinice uzorka se mogu sastojati od odgovarajućeg broja originalnih pretpakovina odnosno od ukupnog volumena uzorka u količini najmanje dvije litre.

(4) U žalbenom postupku u svrhu provjera iz stavka 1. ovoga članka Agencija će uputiti uzorak za drugo mišljenje laboratoriju ovlaštenom u skladu s člankom 80. stavkom 3. Zakona koji nije provodio prvu fizikalno-kemijsku analizu.

(5) U žalbenom postupku u svrhu provjera iz stavka 1. ovoga članka Agencija će odrediti da radi ponavljanja organoleptičkog ocjenjivanja sudjeluju članovi Komisije koji nisu sudjelovali u prvoj ocjeni.

(6) U svrhu ispunjavanja odredbi iz članka 92. stavka 3. Zakona u provedbi inspekcijskog nadzora iz članka 87. stavka 1. Zakona uzorak mora biti uzet i označen u pogledu broja i količine elementarnih jedinica uzorka u skladu s člankom 92. stavkom 2. Zakona.«

0
Komentiraj

Članak 9.

(1) Dosadašnji obrazac 9. iz Priloga I. se briše, a dosadašnji obrasci 6., 7. i 8. iz Priloga I., zamjenjuju se novim obrascima 6., 7. i 8. iz Priloga I. koji su tiskani uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio .

(2) Dosadašnji obrazac 2. iz Priloga II. zamjenjuje se novim obrascem 2. iz Priloga II. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

(3) Dosadašnji Prilog IV. zamjenjuje se novim Prilogom IV. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

0
Komentiraj

Članak 10.

Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Popis ovlaštenih laboratorija ( » Narodne novine « , broj 49/17.).

0
Komentiraj

Članak 11.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u » Narodnim novinama «.

 

 

KLASA:

URBROJ:

svibanj 2023.

 

MINISTRICA POLJOPRIVREDE

Marija Vučković


 

 

0
Komentiraj

Prilog I.

Obrazac 6. Izjava o proizvodnji

GODINA 20__________(podnosi ju proizvođač vina podkategorija A3)

PODACI  

 

 

NAZIV:

 

 

 

IBK:

 

 

 

MIBPG:

 

 

 

OIB:

 

 

 

ADRESA:

 

 

 

kategorija /podkategorija:

 

 

 

PROIZVODNJA VINA SA ZOI U SLJEDEĆOJ GODINI (zaokružiti potrebno):

DA

NE

 

Kategorija proizvoda iz kojeg je

dobiveno vino

ARKOD

ID

ZOI

Površina ha

MIBPG i MVV broj pratećeg dokumenta

Šifra sorte/

Naziv sorte

Šifra kategorije

 

Grožđe

(t) *

Mošt (hl) *

Vino (hl) *

Napomena**

ZOZP

 

c/r

b

c/r

b

 

   

 

                   
   

 

   
   

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MJESTO NA KOJEM SE DRŽE PROIZVODI

c/r - crveno/rose, b - bijelo

a. vino ZOI (VRKZP  –  vrhunsko vino  KZP i – KVKZP kvalitetno vino KZP)

b. vino sa ZOZP        

c. SV – sortno vino bez ZOI, ZOZP (sa oznakom sorte i berbe)  

d. V- vino bez ZOI

e. OST – ostalo, svi drugi proizvodi vinske godine  

* - zbirno – mogu se prikazati  podaci o ukupnim količinama (grožđa, mošta, vina) sa više ARKOD ID parcela koji se odnose na istu sortu.

**opisati upućivanje na lokaciju vinograda (u skladu s članka 22. stavka 2. točaka (e) Provedbene uredbe EU 2018/274

 

DATUM POPUNJAVANJA IZJAVE

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                 ______________________________________

                                                                                                                                                                                      Vlastoručni potpis                                                                                                                                                                        

 

 

 

Obrazac 7. Izjava o zalihama

(izjavu o zalihama proizvođača podnose podkategorije A3, A4, A5, a izjavu o  zalihama veletrgovca vinom podkategorijaA6)

OSOBNI PODACI  

 

 

NAZIV:

 

 

 

IBK:

 

 

 

MIBPG:

 

 

 

OIB:

 

 

 

ADRESA:

 

 

 

 

Kategorija proizvoda

Ukupne

zalihe (hl)

od čega

crveno i rose (hl)

od čega

bijelo (hl)

 

Napomene

   Vino (1)

1. Zalihe proizvođača   ( podkategorije A3, A4, A5)

VRKZP

       

KVKZP

       

SV

       

V

       

OST (2)

       

Ukupno (1)  

       

2. Zalihe veletrgovca vinom ( 3 ) ( podkategorijaA6)

 

2.  Zalihe veletrgovca vinom (3)

Vino podrijetlom iz EU

 

 

ZOI

       

ZOZP

       

SV

       

V

       

OST

       

Vino podrijetlom iz trećih  zemalja

       

Ukupno (2)

       

Ukupno (1+2)

       

MJESTO NA KOJEM SE DRŽE VINO MJESTO NA KOJEM SE DRŽI VINO

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

 

 

    Mošt (1)

 

 

 

 

1. Zalihe proizvođača (podkategorije A3, A4, A5)

 

KM

       

RKM

       

Ostali mošt ( 4 )

       

Ukupno (1)

       

2. Zalihe veletrgovca vinom (podkategorijaA6)

 

KM

 

 

 

 

RKM

 

 

 

 

Ostali mošt ( 4 )

 

 

 

 

Ukupno (2)

 

 

 

 

Ukupno (1+2)

 

 

 

 

MJESTO NA KOJEM SE DRŽE VINO I MOŠT

( 1 ) Šifre kategorija proizvoda:

a. vino ZOI (VRKZP  –  vrhunsko vino  KZP)  

b. vino ZOI  (KVKZP – kvalitetno vino KZP)  

c. SV– sortno vino bez ZOI (sa oznakom sorte i berbe)  

d. V - vino bez ZOI  

e. OST - ostala vina

f. MO - mošt

g. OST – ostalo, svi proizvodi  

h. KM – koncentrirani mošt  

i. RKM  – rektificirani koncentrirani mošt

j. ZOZP – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

 

( 2 ) Sva ostala vina koja nisu navedena u gornjoj listi  

( 3 ) Veletrgovac vinom - pravna ili fizička osoba koja kupuje vino i puni ga u svoje ime radi daljnje prodaje, ali može imati i vino iz vlastite proizvodnje. Ukoliko veletrgovac vinom proizvodi vlastito vino, popunjava  izjavu o zalihama u  dijelu zalihe proizvođača za vlastito vino. (podkategorijaA6)

( 4 ) Uključujući mošt, djelomično fermentirani mošt i djelomično fermentirani mošt iz sušenoga grožđa.

 

 

DATUM POPUNJAVANJA IZJAVE

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        _______________________

                    Vlastoručni potpis

 

 


 

Obrazac 8. Prateći dokument (predložak za e-PD )

(1) Referentni broj (MVV oznaka)

CoatOfArms-Croatia.png

REPUBLIKA HRVATSKA

Prateći dokument

za prijevoz vinskih proizvoda, grožđa, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina

(1) Vrsta robe  

􀀀 grožđe

 

􀀀 vinski proizvod otvorena roba (rinfuza) u količini

 

        􀀀 do 50 litara       􀀀 50 - 500 litara       􀀀 500 - 1000 litara         􀀀 više od 1000 litara

 

􀀀 pretpakovine

        􀀀 do 0,75 litara     􀀀 1 - 2 litara             􀀀 3 - 5 litara                   􀀀 veća od 5 litara

(2) Kategorija vinskog proizvoda

(3) Dodatni podaci (boja grožđa ili boja vina sorta grožđa ili sorta grožđa)

        􀀀  bijelo               􀀀   roze             􀀀  crno             􀀀 sorta ___________

(4) Količina (upisati količinu   prema jedinici mjere (kg,  ona, hl, litra))

􀀀 ___________ kg

􀀀 ___________ tona

􀀀 ___________ hl

􀀀 ___________ litara

(5) Vinogradarska zona (s koje se proizvod otprema)

(6) Podregija   ili   područje oznake izvornosti (ZOI)(iz koje se proizvod otprema)

(7) Namjena prijevoza:

􀀀 do vinarija radi daljnje prerade  

􀀀 prodaja na prodajnim mjestima

􀀀 izravna prodaja kupcu

􀀀 konačna ili krajnja potrošnja

(8) POŠILJATELJ (OIB, naziv, adresa)

(9) Mjesto otpreme (adresa ili lokacija, ili gps kordinate lokacije s koje se proizvod otprema)

(10) PRIMATELJ (OIB, naziv, adresa)

(11) Mjesto prijema (adresa ili lokacija, ili gps kordinate lokacije na koju se proizvod isporučuje)

(12) PRIJEVOZNIK (OIB, naziv, adresa)

(13) Vrsta prijevoza i registracijski broj prijevoznog sredstva

(14) Potvrđujem otpremu

Mjesto i datum

ili elektronički  potpis

(15) Potvrđujem primitak

Mjesto i datum

ili elektronički  potpis

(zahtjev za izdavanje pratećeg dokumenta podnose potkategorije A1, A2, A3, A4, A5 i A6)

 

0
Komentiraj

Prilog II.

Obrazac 2. Odlaganje nusproizvoda

 

Šalje:

(upisati naziv proizvođača grožđa, mošta, vina)

e-mail, sms, telefon

_____________________

Prima:___________________

 

Odlaganje nusproizvoda u skladu s člankom 12. stavkom 2. Pravilnika

◊ prodaja

◊ predaja bez naknade na mjesta za kompostiranje otpada,

◊ na drugi održiv način i primjereno očuvanju okoliša u skladu s posebnim propisima kojima se uređuje postupanje s otpadom i zaštita okoliša

◊ predaja bez naknade na način održiv i primjeren za očuvanje okoliša

◊ odlaganje kod registriranih destilatera iz članka 49. Zakona radi postupanja u skladu s člankom 12. stavkom 1. podstavkom 2. Zakona.

Količina nusproizvoda (t, kg, hl)

 

Adresa registriranog destilatera kod kojeg se odlaže nusproizvod:

 

Datum __________________

Vrijeme __________________

Odgovorna osoba __________________________

Potpis__________________________________

 


 

0
Komentiraj

PRILOG IV.

Program osposobljavanja ocjenjivača

Programom se definira najmanji sadržaj tematskih cjelina na kojima se temelji osposobljavanje te provjera znanja i senzornih sposobnosti ocjenjivača.

Opći uvjeti za ocjenjivače propisani u okviru zakonskih odredbi obuhvaćaju obvezno radno iskustvo u vinogradsko-vinarskoj struci ili poslovima prodaje/trgovine vinom, najmanje završen preddiplomski stručni studij iz područja biotehničkih znanosti odnosno poljoprivreda smjer vinarstvo i vinogradarstvo ili prehrambena tehnologija smjer prehrambeno inženjerstvo te osposobljenost za organoleptičko ocjenjivanje.

Osposobljavanje za ocjenjivače

Visokoobrazovna ustanova iz područja biotehničkih znanosti (u daljnjem tekstu: visokoobrazovna ustanova) koja u sklopu studijskih programa odobrenih od strane ministarstva nadležnog za obrazovanje izvodi nastavu s ishodima učenja koji uključuju utvrđivanje kakvoće temeljem organoleptičkog (senzornog) ocjenjivanja vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina (u daljnjem tekstu; vina), u okviru ovoga programa organizira osposobljavanje ocjenjivača i provjere stručne osposobljenosti za ocjenjivače vina.

Visokoobrazovna ustanova može za ocjenjivače organizirati opće osposobljavanje, a može organizirati tematsko osposobljavanje za pojedine kategorije, tipove vina, pojedina svojstva  nekih zaštićenih oznaka, tradicionalnih izraza, sorti i drugo.

Najmanji sadržaj programa za osposobljavanje ocjenjivača

1. Teoretski dio obuhvaća sljedeće tematske cjeline:

a) uvod u senzorno ocjenjivanje vina, značaj i ciljevi senzornog ocjenjivanja vina,

uloga osjetila, njihova anatomija i korištenje u ocjenjivanju vina, tehnički uvjeti i ISO norme u senzornom ocjenjivanju vina (HRN EN ISO/IEC 8586, HRN EN ISO 8589 i normi HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC ISO 3591, ISO 4120:2021, ISO 8587:2006, ISO 5495:2005)

b) propisi koji uređuju područje proizvodnje vina, kategorija vina i vinskih proizvoda, voćnih vina, aromatiziranih proizvoda od vina i ostalo

c) sorte vinove loze i njihova uloga u senzornom ocjenjivanju vina

- osnovna  svojstva internacionalnih i autohtonih sorti

- uloga sorte u definiranju senzornih svojstava vina

d) čimbenici kvalitete grožđa i vina

- važnost vinogradarskog položaja i proizvodnih uvjeta na senzorna svojstva vina,

- zaštićene oznake izvornosti kao čimbenici kvalitete vina

- kvaliteta grožđa i vina s obzirom na tehnološke postupke u proizvodnji

e) kemijski sastav vina i utjecaj na senzorna svojstva

- boja vina s obzirom na kemijski sastav

- osnovne kemijske grupe spojeva odgovorne za mirisna i okusna svojstva

- uloga olfaktivnih pragova (osjetljivosti) u ocjenjivanju vina

f) prepoznavanje bolesti i mana  ijekom ocjenjivanja vina

2. Praktični dio obuhvaća sljedeće tematske cjeline:

a) metode ocjenjivanja vina

- osnovne tehnike i uvjete ocjenjivanja vina

- brojčane i apsolutne metode ocjenjivanja vina

- opisne metode ocjenjivanja vina

- vrednovanje dobivenih rezultata

b) vježbe s vodenim otopinama

- pragovi detekcije pojedinih mirisa i okusa

- prepoznavanje pojedinih mirisa i okusa

- definiranje intenziteta boje/bistroće

c) vježbe s vinima

- prepoznavanje pojedinih mirisa i okusa vina

- definiranje različitosti u intenzitetu pojedinog mirisa i/ili okusa vina

- prepoznavanje uzoraka u nizu

- primjena apsolutnih metoda ocjenjivanja vina

d) vježbe s vinima s tržišta; naglasak na sorti i tehnologiji.

 

Tehnički uvjeti potrebni za provedbu programa provjere znanja i sposobnosti

Tehnički uvjeti trebaju biti osigurani prema normi HRN EN ISO 8589

Laboratorij ovlašten i akreditiran za organoleptičko ocjenjivanje može sudjelovati u organizaciji osposobljavanja te provjeri stručne osposobljenosti ocjenjivača.

Provjera znanja i sposobnosti ocjenjivača

Provjera stručne osposobljenosti provodi se nakon završenog programa.

Da bi pristupio testu kandidat za ocjenjivača mora sudjelovati u najmanje 90% programa.

Za prolaznu ocjenu pristupnik mora riješiti 70 % zadataka.

Provjera stručne osposobljenosti se obavlja pred ispitnom komisijom sastavljenom od tri člana zaposlenika visokoobrazovne ustanove koji mogu provoditi program.

Provjera obuhvaća teoretski i praktični dio:

1) prepoznavanje boje vina; intenzitet, tonalitet

2) prepoznavanja mirisa vina; kakvoća i intenzitet

3) prepoznavanje okusa vina; kakvoća i intenzitet

4) prepoznavanje bolesti i mana vina

5) poznavanje EU i RH propisa iz područja vinogradarstva i vinarstva u dijelu organoleptičkog ocjenjivanja i senzornih svojstava vina

6) ocjenjivanje uzoraka vina s tržišta.

 

Potvrda o osposobljenosti ocjenjivača

Visokoobrazovna ustanova nakon uspješno završenog programa osposobljavanja i provjere stručne osposobljenosti potvrđuje osposobljenost ocjenjivača za organoleptičko ocjenjivanje.

U provođenju provjere znanja trebaju se koristiti norme ISO 4120, ISO 8587, ISO 5495.

Postupak provjere o osposobljenosti ocjenjivača radi produljenja ovlaštenja

Ocjenjivači koji su završili program osposobljavanja radi produljenja ovlaštenja svake četiri godine na jednak način obavljaju provjeru stručne osposobljenosti, odnosno svake dvije godine oni stariji od 65 godina, a u tu svrhu im visokoobrazovna ustanova izdaje novu potvrdu o osposobljenosti za organoleptičko ocjenjivanje.

0
Komentiraj

Komentari

Odustani
qwe rtz
Odustani
Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor
Copyright © 2023 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ured za zakonodavstvo. Izjava o pristupačnosti.