Na temelju odredbi članka 8. stavka 4., članka 15. stavka 2. i članka 16. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj 85/2015), ministar nadležan za turizam, donosi
PRAVILNIK
O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINE OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ
1. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom propisuju se vrste ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj (u daljnjem tekstu: objekt), ugostiteljske usluge koje se moraju i mogu pružati u pojedinoj vrsti, vrste koje mogu biti klupskog tipa, minimalni uvjeti, vrste koje se kategoriziraju, kategorije, uvjeti za kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja vrsta i kategorija te sastav povjerenstva koje provodi očevid u objektu.
Članak 2.
(1) Ugostiteljski objekt iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj je poslovni objekt u kojem ugostitelj obavlja ugostiteljsku djelatnost odnosno pruža ugostiteljske usluge (smještaja, prehrane, pića i napitaka) u ugostiteljskim sadržajima.
(2) Ugostitelj u objektu mora pružati ugostiteljske usluge propisane ovim Pravilnikom u obveznim sadržajima i može pružati druge usluge u funkciji turističke potrošnje u neobveznim sadržajima, pod uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.
(3) U objektu mogu druge fizičke i pravne osobe pružati usluge u funkciji turističke potrošnje koje nisu propisane ovim Pravilnikom kao obvezne.
Članak 3.
(1) Objekt mora stalno ispunjavati sve uvjete, sukladno kapacitetu, za pojedinu vrstu i kategoriju propisane ovim Pravilnikom, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Svi obvezni i neobvezni sadržaji objekta u kojima posluje ugostitelj ili druga fizička i pravna osoba moraju imati ujednačenu kvalitetu uređenja.
(3) Iznimno od stavka 1. ovog članka, a na zahtjev ugostitelja,  emeljem isprava o zaštiti povijesno-kulturnih dobara, ministar nadležan za ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu: Ministar) može odobriti odstupanja od propisanih uvjeta za vrstu i kategoriju osim za površinu modula ili ako nisu osigurani uvjeti za nesmetanu i potpunu funkcionalnu namjenu objekta.
(4) Za svaku promjenu utvrđenih uvjeta (obveznih, neobveznih) iz stavka 1. ovog članka, ugostitelj mora od nadležnog tijela državne uprave pribaviti rješenje o novonastalom činjeničnom stanju u objektu, u protivnom, tijelo državne uprave odgovarajućim aktom utvrdit će prestanak uvjeta utvrđenih rješenjem o kategorizaciji objekta.
Članak 4.
(1) Objekti se razvrstavaju i kategoriziraju kao postojeći i novi objekti.
(2) Objekt je postojeći, ako građevina ili dio građevine ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:
1. da objekt ima ili je imao rješenje o vrsti i kategoriji kao postojeći ugostiteljski objekt,
2. da je građevina izgrađena do 18.7.2005. godine (bez obzira na namjenu, naknadnu rekonstrukciju ili dogradnju odnosno nadogradnju),
3. objekt kojeg čine pokretni objekti pretvoreni u hostel (željeznička kola za spavanje, brodovi s kabinama za spavanje i slično) smatrat će se postojećim objektom.
4. da objekt ima akt o legalizaciji nezakonito izgrađene građevine.
(3) Objekt je novi, ako ne ispunjava uvjete iz stavka 2. ovog članka.
2. MINIMALNI UVJETI
Članak 5.
Minimalni uvjeti od 7. do 9. članka ne odnose se na vrstu Objekt za robinzonski smještaj.
2.1. SIGURNOST GOSTA I ZAPOSLENOG OSOBLJA
Članak 6.
(1) Objekt mora omogućiti sigurnost i funkcionalnost.
(2) Okoliš i vanjski izgled objekta moraju biti uređeni.
(3) Uređenje, oprema i uređaji u objektu ne smiju biti dotrajali i oštećeni te moraju biti stalno u funkcionalnom stanju.
(4) Rublje, posuđe i ostalo u direktom kontaktu s gostom kada nije u uporabi mora biti zaštićeno od prašine i ostalih kontaminacija.
(5) U objektu moraju biti osigurana sredstva za pružanje prve pomoći.
(6) Komunalni i ostali otpad mora se redovito odstranjivati iz objekta.
2.2. HORINZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE, VISINE PROSTORIJA
Članak 7.
Objekt mora imati ulaz, horizontalne i vertikalne komunikacije.
Članak 8.
Visina prostorija u objektu (visina od poda do stropa) mora omogućiti nesmetano, sigurno i udobno kretanje gosta i osoblja.
2.3. INSTALACIJE
Članak 9.
Objekt mora imati:
1. tekuću hladnu i toplu vodu s odvodnjom (osobna higijena gostiju i osoblja, priprema i usluživanje jela, pića i napitaka, pranje rublja, čišćenje),
2. električnu energiju s osvjetljenjem koje osigurava dobru vidljivost u svim prostorijama,
3. grijanje od najmanje 20OC u svim prostorijama u kojima borave gosti i osoblje, osimu objektu u kojem se posluje ljeti,
4. prirodno ili umjetno prozračivanje svih prostorija,
5. javnu telefonsku mrežu, a kada zbog objektivnih uvjeta nije osigurana mogućnost korištenja iste, ugostitelj mora omogućiti upotrebu mobilnog telefona.
2.4. MINIMALNI UVJETI ZA SOBU, APARTMAN, STUDIO APARTMAN I KUĆU ZA ODMOR
(objekti koji se kategoriziraju)
2.4.1. Sastav i površina objekta – modul
Članak 10.
(1) Modul objekta je funkcionalna cjelina određene netto površine (na uporabi gostu) s ulazom i dnevnim svjetlom (soba, prostorija za boravak, kupaonica).
(2) Soba je vrsta objekta ili dio modula u kojoj se spava.
(3) Sve prostorije modula – objekta, moraju biti povezane unutarnjom komunikacijskom vezom osim za najnižu kategoriju Kuće za odmor.
(4) U postojećem objektu modul apartmana može biti modul studio apartmana pod uvjetima za studio apartman.
(5) Modul objekta propisan je zasebno za postojeći i novi objekt, ovisno o kategoriji.
2.4.2. Smještajni kapacitet
Članak 11.
(1) Smještajni kapacitet objekta određuje se prema broju fiksnih kreveta, a u studio apartmanu prema broju pomoćnih i fiksnih kreveta, ovisno o površini modula.
(2) Objekt ima sljedeći kapacitet:
1. jednokrevetna soba - jedan krevet (jedna osoba), širine do 120 cm,
2. dvokrevetna soba - dva kreveta (dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe),
3. trokrevetna soba - tri kreveta, ako je površina modula za dvokrevetnu sobu veća za 3 m²,
4. apartman i kuća za odmor – jedan, dva ili tri kreveta u svakoj sobi (za treći krevet površina modula veća za 3 m²),
5. studio apartman - najviše četiri osobe na pomoćnim (sklopivim) i/ili fiksnim krevetima u postojećem objektu.
(3) U jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi može se namjestiti pomoćni krevet, ako je površina modula veća za 3 m².
(4) U prostoriji za boravak apartmana i kuće za odmor mogu biti dva pomoćna kreveta, ako istih nema u sobama.
(5) Pomoćni krevet (sklopivi) namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja i sl.). Uz njega se ne moraju nalaziti propisani elementi: noćni ormarić ili polica, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta.
(6) Pomoćni krevet ne izražava se u kapacitetu objekta, osim u studio apartmanu.
2.4.3. Usluživanje jela, pića i napitaka
Članak 12.
(1) Ugostitelj može pripremati i usluživati jela, pića i napitke.
(2) Za pripremu i usluživanje jela, pića i napitaka objekt mora imati ugostiteljske sadržaje sukladno
prilozima Pravilnika.
2.4.4. Označavanje objekta, proizvodnja i nabava ploča
Članak 13.
(1) Oznaka vrste je naziv vrste, a za određene vrste i odgovarajuća grafika.
(2) Oznaka kategorije je zvjezdica.
(3) Oznaka vrste i kategorije ističu se na propisanoj ploči.
(4) Na glavnom ulazu u objekt mora biti vidno istaknuta propisana ploča s oznakama vrste i kategorije.
(5) Ugostitelj koji ima više objekata iste vrste i kategorije, može istaći na vidnom mjestu jednu zajedničku ploču.
(6) Na glavnom ulazu u objekt mora biti istaknut naziv tvrtke koja posluje objektom i naziv objekta.
(7) Ploče iz stavka 3. ovog članka propisane su u Prilogu V. ovog Pravilnika.
Članak 14.
(1) Propisanu ploču mogu proizvoditi fizičke i pravne osobe – proizvođači (obrtnici, tvrtke), koji za tu proizvodnju pribave suglasnost ministarstva nadležnog za turizam (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
(2) Ministarstvo će izdati suglasnost proizvođaču koji uz zahtjev za izdavanje suglasnosti dostavi registraciju za obavljanje djelatnosti i primjerak propisane ploče s izjavom o istovjetnosti s grafičkim rješenjima i tehničkim uvjetima propisanim u Prilogu V. ovog Pravilnika. Primjerak propisane ploče potrebno je dostaviti za svaku vrstu koju proizvođač želi proizvoditi.
(3) Iznimno, suglasnost iz stavka 1. ovog članka, nije dužan pribaviti proizvođač ploča koji iste proizvodi temeljem ranije sklopljenih ugovora s Ministarstvom.
(4) Propisanu ploču iz stavka 1. ovog članka, temeljem rješenja o kategorizaciji, ugostitelj naručuje od proizvođača te snosi troškove izrade i dostave naručene ploče.
2.5. MINIMALNI UVJETI ZA PRENOĆIŠTE, ODMARALIŠTE ZA DJECU, HOSTEL, PLANINARSKI DOM, LOVAČKI DOM I UČENIČKI ILI STUDENTSKI DOM
(objekti koji se ne kategoriziraju)
2.5.1. Smještajni kapacitet
Članak 15.
(1) Kapacitet objekta utvrđuje se prema broju i vrsti smještajnih jedinica i njihovom kapacitetu.
(2) Kapacitet smještajne jedinice određuje se prema broju kreveta:
1. Soba – najviše četiri kreveta,
2. Spavaonica – najmanje pet kreveta,
3. Kabina – prema zatečenom stanju broja kreveta u odnosu na pokretni objekt.
(3) Kreveti u smještajnoj jedinici mogu biti i jedan iznad drugoga – kreveti na kat. Uz krevet na katu, osim u kabini, obvezno se nalaze na odgovarajući način postavljeni propisani elementi. Krevet na katu kao i ostali kreveti, osim u kabini, moraju zadovoljiti propisanu površinu za krevet.
2.5.2. Sanitarni čvor za goste u restoranu, ostalim zajedničkim sadržajima i uz bazen
Članak 16.
(1) Objekt koji ima restoran i/ili bazen i/ili ostale zajedničke sadržaje, mora imati sanitarni čvor.
(2) Sanitarni čvor je:
1. zahod za žene koji ima; prostoriju sa zahodskom školjkom (zahodska kabina) i predprostoriju s umivaonikom,
2. zahod za muškarce koji ima; prostoriju sa zahodskom školjkom (zahodska kabina), predprostoriju s umivaonikom i pisoarom.
(3) Svi zahodi moraju imati visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje.
(4) Pisoar je na ispiranje ili bezvodni pisoar postavljen ili ograđen da se ne vidi izvan predprostorije.
Članak 17.
Broj sanitarnih elemenata mora biti razmjeran broju konzumnih mjesta u restoranu te drugim zajedničkim sadržajima, na način:
1. do 80 mjesta: zahodska školjka za žene, zahodska školjka za muškarce, pisoar, umivaonik za žene, umivaonik za muškarce,
2. do 160 mjesta: dvije zahodske školjke za žene, zahodska školjka za muškarce, dva pisoara, umivaonik za žene, umivaonik za muškarce,
3. do 320 mjesta: tri zahodske školjke za žene, dvije zahodske školjke za muškarce, tri pisoara, dva umivaonika za žene, dva umivaonika za muškarce,
4. do 550 mjesta: tri zahodske školjke za žene, dvije zahodske školjke za muškarce, tri pisoara, tri umivaonika za žene, tri umivaonika za muškarce,
5. više od 550 mjesta: četiri zahodske školjke za žene, tri zahodske školjke za muškarce, četiri pisoara, četiri umivaonika za žene, četiri umivaonika za muškarce.
Članak 18.
(1) Objekt koji ima otvoreni ili zatvoreni bazen mora imati sanitarni čvor za korisnike bazena.
(2) Na sanitarni čvor za bazen primjenjuju se odredbe o sanitarnom čvoru za goste u restoranu.
(3) Uz bazen mora biti tuš i kabina za presvlačenje.
2.5.3. Zajednički sanitarni čvor i kupaonice za goste u smještajnim jedinicama
Članak 19.
(1) Objekt mora imati zajednički sanitarni čvor za goste u smještajnim jedinicama.
(2) Objekt može imati kupaonicu u sobi i kabini (ulaz iz sobe i kabine).
(3) Objekt može imati zajedničku kupaonicu (ulaz iz hodnika ili spavaonice) .
(4) Objekt može imati djelomičnu kupaonicu (ima jedan ili dva sanitarna elementa).
(5) Objekt koji ima kabine, sanitarni elementi mogu se nalaziti prema zatečenom stanju rasporeda kao u pokretnom objektu (svi u jednoj prostoriji, u više prostorija i slično – isto kao kod pokretnog objekta).
(6) Objekt koji ima sve smještajne jedinice kabine propisani broj sanitarnih elemenata može odstupiti za najviše 25% po svakom elementu.
2.5.4. Priprema i usluživanje jela, pića i napitaka
Članak 20.
(1) Ugostitelj može pripremati i usluživati jela, pića i napitke.
(2) Za pripremu i usluživanje jela objekt mora imati restoran (kuhinju, blagovaonicu).
(3) Za pripremu i usluživanje pića i napitaka objekt mora imati točionik.
(4) Restoran i točionik mogu se označavati vrstom iz skupina: „Restorani“, „Barovi“ i drugo.
(5) Ugostitelj može usluživati jela, pića i napitke na terasi, plaži, vrtu i sličnim prostorima za usluživanje, opremljenim namještajem prikladnim za usluživanje.
2.5.5. Restoran
2.5.5.1. Kuhinja, centralna pripremnica
Članak 21.
(1) Restoran mora imati kuhinju za pripremu jela.
(2) Kuhinja mora kapacitetom odgovarati broju konzumenata u objektu.
(3) Kuhinja ne mora imati pripremnice hrane, ako samo termički obrađuje pripremljena jela drugih proizvođača ili iz centralne pripremnice hrane.
(4) Kuhinja je funkcionalana cjelina u kojoj su sve prostorije povezane da osoblje ne prolazi prostorijama namijenjenim gostima i ostalom osoblju. Tehnološki proces pripreme jela mora se odvijati u zatvorenom krugu unutar funkcionalne cjeline kuhinje.
(5) Kuhinja mora imati prostore, uređenje, opremu, uređaje i pravila postupanja sukladno Prilogu III., točki 4., ovog Pravilnika.
(6) Objekt u kojem ugostitelj priprema i uslužuje hladna i topla jela s jednostavnijom pripremom (roštilj, ražanj, peka, ploča i sl.) ili gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremaju ista jela, mora ispunjavati propisane uvjete za točionik.
Članak 22.
(1) Kuhinja mora imati prostorije za spremanje hrane opremljene policama i/ili ormarima s pretincima, dovoljnog kapaciteta sukladno načinu nabave (dnevni, višednevni).
(2) Kuhinja mora imati rashladne uređaje dovoljnog kapaciteta, za odvojeno čuvanje vrsta hrane.
(3) Sredstva za čišćenje, dezinfekciju i održavanje, moraju se čuvati i odlagati u zasebnim prostorijama ili prostorima (spremište ili ormar).
2.5.5.2. Blagovaonica i prostori za usluživanje
Članak 23.
(1) Ugostitelj mora usluživati jela u blagovaonici (prostoriji za blagovanje) opremljenoj namještajem prikladnim za usluživanje.
(2) Stol za usluživanje gosta mora imati površinu koja se lako održava, biti prekriven neoštećenim, čistim stolnjakom i nadstolnjakom ili podloškom za posluživanje za konzumno mjesto.
(3) Za usluživanje jela na stolu mora biti pribor za jelo, papirnati ili platneni ubrus, po gostu.
2.5.5.3. Jelovnik i karta pića i napitaka
Članak 24.
(1) Restoran mora imati dovoljan broj jelovnika i karti pića i napitaka na svakom stolu ili se isti daju na uvid gostu prije preuzimanja narudžbe.
(2) U jelovniku i karti pića i napitaka navode se jela, pića, napici i druge usluge te cijene s porezima.
(3) Sve navedeno u jelovniku i karti pića i napitaka mora se uslužiti na zahtjev gosta.
(4) Kada se gost poslužuje sa samoposlužne postave, umjesto jelovnika, jela moraju biti predstavljena putem odgovarajućih oznaka ili natpisa o vrsti jela, pića i napitaka. Uz dekorativne plate i/ili prepoznatljiva jela, pića i napitke nije potrebno isticati oznake ili natpis.
2.5.6. Točionik
Članak 25.
(1) Objekt mora imati točionik za pripremanje i usluživanje pića i napitaka, a mogu se pripremati i usluživati jednostavna topla i hladna jela.
(2) Točionik mora imati uređenje, opremu i uređaje sukladno Prilogu III. - točki 4. ovog Pravilnika.
(3) Pojedini elementi točionika mogu biti smješteni u neposrednoj blizini koja s točionikom čini funkcionalnu cjelinu.
2.5.7. Osoblje
Članak 26.
(1) U objektu radi osoblje na prijemu gosta, čišćenju, pripremi i usluživanju jela, i drugo.
(2) Osoblje mora sukladno pozitivnoj, odnosno dobroj praksi u ugostiteljskoj djelatnosti:
1. biti osposobljeno za stručno usluživanje gostiju,
2. poznavati najmanje jedan strani jezik (osoblje koje komunicira s gostima),
3. biti uredno, čisto i primjereno odjeveno sukladno standardima ugostiteljskog objekta,
4. komunicirati s gostima, ostalim djelatnicima i nadređenima profesionalno, uljudno i korektno,
5. obavljati svoje poslove i radne zadatke profesionalno i stručno,
6. odnositi se s pažnjom prema imovini ugostiteljskog objekta.
(3) Osoblje ne smije:
1. pušiti i jesti za vrijeme obavljanja poslova na radnom mjestu,
2. zadržavati se u ugostiteljskom objektu izvan svog radnog vremena, osim po potrebi.
Članak 27.
Osoblje na pripremi i usluživanju jela i pića ne smije prolaziti prostorijama za goste i ostalo osoblje, a u funkcionalnoj cjelini kuhinje mora imati:
1. sanitarni čvor, sukladno Prilogu III.,  očki 4. ovog Pravilnika. U objektima do 50 kreveta, propisani elementi (zahodska školjka, umivaonik, pisoar i tuš) mogu se nalaziti u jednoj prostoriji,
2. garderobu s dvodijelnim garderobnim ormarićima s ključem, a radna odjeća ne smije se odlagati u ormarić u koji se odlaže osobna odjeća.
2.5.8. Isticanje naziva vrste i naziva objekta
Članak 28.
Na glavnom ulazu u objekt ugostitelj mora na primjeren način istaknuti naziv vrste i naziv objekta, te tvrtku trgovačkog društva ili obrta.
2.6. MINIMALNI UVJETI ZA OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ
Članak 29.
(1)Minimalni uvjeti za vrstu Objekt za robinzonski smještaj, propisani su u Prilogu IV. ovog Pravilnika.
(2)Kapacitet objekta određuje se prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.
(3) Inspektor zaštite od požara može zahtijevati provedbu dodatnih mjera zaštite od požara.
3. VRSTE OBJEKATA I UVJETI ZA VRSTE
Članak 30.
Objekti iz skupine Ostali objekti za smještaj razvrstavaju se sukladno obveznim ugostiteljskim uslugama u vrste:
1. Soba,
2. Apartman,
3. Studio apartman,
4. Kuća za odmor,
5. Prenoćište,
6. Odmaralište za djecu,
7. Hostel,
8. Planinarski dom,
9. Lovački dom,
10. Učenički dom ili Studentski dom,
11. Objekt za robinzonski smještaj.
Članak 31.
(1) Za razvrstavanje u vrste Soba, Apartman, Studio apartman i Kuća za odmor moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti za najnižu kategoriju iz Priloga I. i II., ovog Pravilnika.
(2) Za razvrstavanje u vrste Prenoćište, Odmaralište za djecu, Hostel, Planinarski dom, Lovački dom i Učenički dom ili Studentski dom moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti propisani u Prilogu III. ovog Pravilnika.
(3) Za razvrstavanje u vrstu Objekt za robinzonski smještaj moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti za Objekt za robinzonski smještaj i uvjeti propisani u prilogu IV. ovog Pravilnika.
(4) Sve vrste objekata mogu biti klupskog tipa (samo za članove kluba).
3.1. VRSTA SOBA
Članak 32.
(1) Soba je objekt u kojem ugostitelj pruža uslugu smještaja.
(2) U Sobi se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka.
3.2. VRSTA APARTMAN
Članak 33.
(1) Apartman je objekt u kojem ugostitelj pruža uslugu smještaja, opremljen da gost sam može pripremati i konzumirati hranu.
(2) U Apartmanu ugostitelj može pružati usluge prehrane, pića i napitaka.
MINISTARSTVO TURIZMA
Na temelju odredbi članka 8. stavka 4., članka 15. stavka 2. i članka 16. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj 85/2015), ministar nadležan za turizam, donosi
PRAVILNIK
O RAZVRSTAVANJU I KATEGORIZACIJI UGOSTITELJSKIH OBJEKATA IZ SKUPINE OSTALI UGOSTITELJSKI OBJEKTI ZA SMJEŠTAJ
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
1. OPĆE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom propisuju se vrste ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj (u daljnjem tekstu: objekt), ugostiteljske usluge koje se moraju i mogu pružati u pojedinoj vrsti, vrste koje mogu biti klupskog tipa, minimalni uvjeti, vrste koje se kategoriziraju, kategorije, uvjeti za kategorije, oznake za vrste i kategorije, način označavanja vrsta i kategorija te sastav povjerenstva koje provodi očevid u objektu.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 2.
(1) Ugostiteljski objekt iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj je poslovni objekt u kojem ugostitelj obavlja ugostiteljsku djelatnost odnosno pruža ugostiteljske usluge (smještaja, prehrane, pića i napitaka) u ugostiteljskim sadržajima.
(2) Ugostitelj u objektu mora pružati ugostiteljske usluge propisane ovim Pravilnikom u obveznim sadržajima i može pružati druge usluge u funkciji turističke potrošnje u neobveznim sadržajima, pod uvjetima propisanim ovim Pravilnikom.
(3) U objektu mogu druge fizičke i pravne osobe pružati usluge u funkciji turističke potrošnje koje nisu propisane ovim Pravilnikom kao obvezne.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 3.
(1) Objekt mora stalno ispunjavati sve uvjete, sukladno kapacitetu, za pojedinu vrstu i kategoriju propisane ovim Pravilnikom, ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano.
(2) Svi obvezni i neobvezni sadržaji objekta u kojima posluje ugostitelj ili druga fizička i pravna osoba moraju imati ujednačenu kvalitetu uređenja .
(3) Iznimno od stavka 1. ovog članka, a na zahtjev ugostitelja,  emeljem isprava o zaštiti povijesno-kulturnih dobara, ministar nadležan za ugostiteljstvo i turizam (u daljnjem tekstu: Ministar) može odobriti odstupanja od propisanih uvjeta za vrstu i kategoriju osim za površinu modula ili ako nisu osigurani uvjeti za nesmetanu i potpunu funkcionalnu namjenu objekta.
(4) Za svaku promjenu utvrđenih uvjeta (obveznih, neobveznih) iz stavka 1. ovog članka, ugostitelj mora od nadležnog tijela državne uprave pribaviti rješenje o novonastalom činjeničnom stanju u objektu, u protivnom, tijelo državne uprave odgovarajućim aktom utvrdit će prestanak uvjeta utvrđenih rješenjem o kategorizaciji objekta.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 4.
(1) Objekti se razvrstavaju i kategoriziraju kao postojeći i novi objekti.
(2) Objekt je postojeći, ako građevina ili dio građevine ispunjava jedan od sljedećih uvjeta:
1. da objekt ima ili je imao rješenje o vrsti i kategoriji kao postojeći ugostiteljski objekt,
2. da je građevina izgrađena do 18.7.2005. godine (bez obzira na namjenu, naknadnu rekonstrukciju ili dogradnju odnosno nadogradnju),
3. o bjekt kojeg čine pokretni objekti pretvoreni u hostel (željeznička kola za spavanje, brodovi s kabinama za spavanje i slično) smatrat će se postojećim objektom.
4. da objekt ima akt o legalizaciji nezakonito izgrađene građevine.
(3) Objekt je novi, ako ne ispunjava uvjete iz stavka 2. ovog članka.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2. MINIMALNI UVJETI
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 5.
Minimalni uvjeti od 7. do 9. članka ne odnose se na vrstu Objekt za robinzonski smještaj.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.1. SIGURNOST GOSTA I ZAPOSLENOG OSOBLJA
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 6.
(1) Objekt mora omogućiti sigurnost i funkcionalnost.
(2) Okoliš i vanjski izgled objekta moraju biti uređeni.
(3) Uređenje, oprema i uređaji u objektu ne smiju biti dotrajali i oštećeni te moraju biti stalno u funkcionalnom stanju.
(4) Rublje, posuđe i ostalo u direktom kontaktu s gostom kada nije u uporabi mora biti zaštićeno od prašine i ostalih kontaminacija.
(5) U objektu moraju biti osigurana sredstva za pružanje prve pomoći.
(6) Komunalni i ostali otpad mora se redovito odstranjivati iz objekta.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.2. HORINZONTALNE I VERTIKALNE KOMUNIKACIJE, VISINE PROSTORIJA
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 7.
Objekt mora imati ulaz, horizontalne i vertikalne komunikacije.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 8.
Visina prostorija u objektu (visina od poda do stropa) mora omogućiti nesmetano, sigurno i udobno kretanje gosta i osoblja.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.3. INSTALACIJE
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 9.
Objekt mora imati:
1. tekuću hladnu i toplu vodu s odvodnjom (osobna higijena gostiju i osoblja, priprema i usluživanje jela, pića i napitaka, pranje rublja, čišćenje),
2. električnu energiju s osvjetljenjem koje osigurava dobru vidljivost u svim prostorijama,
3. grijanje od najmanje 20 O C u svim prostorijama u kojima borave gosti i osoblje , osim u objektu u kojem se posluje ljeti,
4. prirodno ili umjetno prozračivanje svih prostorija,
5. javnu telefonsku mrežu, a kada zbog objektivnih uvjeta nije osigurana mogućnost korištenja iste, ugostitelj mora omogućiti upotrebu mobilnog telefona.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.4. MINIMALNI UVJETI ZA SOBU, APARTMAN, STUDIO APARTMAN I KUĆU ZA ODMOR
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
(objekti koji se kategoriziraju)
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.4.1. Sastav i površina objekta – modul
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 10.
(1) Modul objekta je funkcionalna cjelina određene netto površine (na uporabi gostu) s ulazom i dnevnim svjetlom (soba, prostorija za boravak, kupaonica).
(2) Soba je vrsta objekta ili dio modula u kojoj se spava.
(3) Sve prostorije modula – objekta, moraju biti povezane unutarnjom komunikacijskom vezom osim za najnižu kategoriju Kuće za odmor.
(4) U postojećem objektu modul apartmana može biti modul studio apartmana pod uvjetima za studio apartman.
(5) Modul objekta propisan je zasebno za postojeći i novi objekt, ovisno o kategoriji.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.4.2. Smještajni kapacitet
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 11.
(1) Smještajni kapacitet objekta određuje se prema broju fiksnih kreveta, a u studio apartmanu prema broju pomoćnih i fiksnih kreveta, ovisno o površini modula.
(2) Objekt ima sljedeći kapacitet:
1. jednokrevetna soba - jedan krevet (jedna osoba), širine do 120 cm ,
2. dvokrevetna soba - dva kreveta (dva kreveta za po jednu osobu ili jedan krevet za dvije osobe),
3. trokrevetna soba - tri kreveta, ako je površina modula za dvokrevetnu sobu veća za 3 m² ,
4. apartman i kuća za odmor – jedan, dva ili tri kreveta u svakoj sobi (za treći krevet površina modula veća za 3 m ² ),
5. studio apartman - najviše četiri osobe na pomoćnim (sklopivim) i/ili fiksnim krevetima u postojećem objektu.
(3) U jednokrevetnoj i dvokrevetnoj sobi može se namjestiti pomoćni krevet, ako je površina modula veća za 3 m² .
(4) U prostoriji za boravak apartmana i kuće za odmor mogu biti dva pomoćna kreveta, ako istih nema u sobama.
(5) Pomoćni krevet (sklopivi) namješta se na zahtjev gosta (trosjed, dvosjed, fotelja i sl.). Uz njega se ne moraju nalaziti propisani elementi: noćni ormarić ili polica, noćna svjetiljka, tepih uz krevet i mogućnost gašenja i paljenja glavnog osvjetljenja iz kreveta.
(6) Pomoćni krevet ne izražava se u kapacitetu objekta, osim u studio apartmanu.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.4.3. Usluživanje jela, pića i napitaka
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 12.
(1) Ugostitelj može pripremati i usluživati jela, pića i napitke.
(2) Za pripremu i usluživanje jela, pića i napitaka objekt mora imati ugostiteljske sadržaje sukladno
prilozima Pravilnika.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.4.4. Označavanje objekta, proizvodnja i nabava ploča
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 13.
(1) Oznaka vrste je naziv vrste, a za određene vrste i odgovarajuća grafika.
(2) Oznaka kategorije je zvjezdica.
(3) Oznaka vrste i kategorije ističu se na propisanoj ploči.
(4) Na glavnom ulazu u objekt mora biti vidno istaknuta propisana ploča s oznakama vrste i kategorije.
(5) Ugostitelj koji ima više objekata iste vrste i kategorije, može istaći na vidnom mjestu jednu zajedničku ploču.
(6) Na glavnom ulazu u objekt mora biti istaknut naziv tvrtke koja posluje objektom i naziv objekta.
(7) Ploče iz stavka 3. ovog članka propisane su u Prilogu V. ovog Pravilnika.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 14.
(1) Propisanu ploču mogu proizvoditi fizičke i pravne osobe – proizvođači (obrtnici, tvrtke), koji za tu proizvodnju pribave suglasnost ministarstva nadležnog za turizam (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).
(2) Ministarstvo će izdati suglasnost proizvođaču koji uz zahtjev za izdavanje suglasnosti dostavi registraciju za obavljanje djelatnosti i primjerak propisane ploče s izjavom o istovjetnosti s grafičkim rješenjima i tehničkim uvjetima propisanim u Prilogu V. ovog Pravilnika. Primjerak propisane ploče potrebno je dostaviti za svaku vrstu koju proizvođač želi proizvoditi.
(3) Iznimno, suglasnost iz stavka 1. ovog članka, nije dužan pribaviti proizvođač ploča koji iste proizvodi temeljem ranije sklopljenih ugovora s Ministarstvom.
(4) Propisanu ploču iz stavka 1. ovog članka, temeljem rješenja o kategorizaciji, ugostitelj naručuje od proizvođača te snosi troškove izrade i dostave naručene ploče.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5. MINIMALNI UVJETI ZA PRENOĆIŠTE, ODMARALIŠTE ZA DJECU, HOSTEL, PLANINARSKI DOM, LOVAČKI DOM I UČENIČKI ILI STUDENTSKI DOM
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
(objekti koji se ne kategoriziraju)
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.1. Smještajni kapacitet
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 15.
(1) Kapacitet objekta utvrđuje se prema broju i vrsti smještajnih jedinica i njihovom kapacitetu.
(2) Kapacitet smještajne jedinice određuje se prema broju kreveta:
1. Soba – najviše četiri kreveta,
2. Spavaonica – najmanje pet kreveta,
3. Kabina – prema zatečenom stanju broja kreveta u odnosu na pokretni objekt.
(3) Kreveti u smještajnoj jedinici mogu biti i jedan iznad drugoga – kreveti na kat. Uz krevet na katu, osim u kabini, obvezno se nalaze na odgovarajući način postavljeni propisani elementi. Krevet na katu kao i ostali kreveti, osim u kabini, moraju zadovoljiti propisanu površinu za krevet.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.2. Sanitarni čvor za goste u restoranu, ostalim zajedničkim sadržajima i uz bazen
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 16.
(1) Objekt koji ima restoran i/ili bazen i/ili ostale zajedničke sadržaje, mora imati sanitarni čvor.
(2) Sanitarni čvor je:
1. zahod za žene koji ima; prostoriju sa zahodskom školjkom (zahodska kabina) i predprostoriju s umivaonikom,
2. zahod za muškarce koji ima; prostoriju sa zahodskom školjkom (zahodska kabina), predprostoriju s umivaonikom i pisoarom.
(3) Svi zahodi moraju imati visoku zahodsku školjku (školjku sa sjedalom) na ispiranje.
(4) Pisoar je na ispiranje ili bezvodni pisoar postavljen ili ograđen da se ne vidi izvan predprostorije.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 17.
Broj sanitarnih elemenata mora biti razmjeran broju konzumnih mjesta u restoranu te drugim zajedničkim sadržajima, na način:
1. do 80 mjesta: zahodska školjka za žene, zahodska školjka za muškarce, pisoar, umivaonik za žene, umivaonik za muškarce,
2. do 160 mjesta: dvije zahodske školjke za žene, zahodska školjka za muškarce, dva pisoara, umivaonik za žene, umivaonik za muškarce,
3. do 320 mjesta: tri zahodske školjke za žene, dvije zahodske školjke za muškarce, tri pisoara, dva umivaonika za žene, dva umivaonika za muškarce,
4. do 550 mjesta: tri zahodske školjke za žene, dvije zahodske školjke za muškarce, tri pisoara, tri umivaonika za žene, tri umivaonika za muškarce,
5. više od 550 mjesta: četiri zahodske školjke za žene, tri zahodske školjke za muškarce, četiri pisoara, četiri umivaonika za žene, četiri umivaonika za muškarce.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 18.
(1) Objekt koji ima otvoreni ili zatvoreni bazen mora imati sanitarni čvor za korisnike bazena.
(2) Na sanitarni čvor za bazen primjenjuju se odredbe o sanitarnom čvoru za goste u restoranu.
(3) Uz bazen mora biti tuš i kabina za presvlačenje.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.3. Zajednički sanitarni čvor i kupaonice za goste u smještajnim jedinicama
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 19.
(1) Objekt mora imati zajednički sanitarni čvor za goste u smještajnim jedinicama.
(2) Objekt može imati kupaonicu u sobi i kabini (ulaz iz sobe i kabine).
(3) Objekt može imati zajedničku kupaonicu (ulaz iz hodnika ili spavaonice) .
(4) Objekt može imati djelomičnu kupaonicu (ima jedan ili dva sanitarna elementa).
(5) Objekt koji ima kabine, sanitarni elementi mogu se nalaziti prema zatečenom stanju rasporeda kao u pokretnom objektu (svi u jednoj prostoriji, u više prostorija i slično – isto kao kod pokretnog objekta).
(6) Objekt koji ima sve smještajne jedinice kabine propisani broj sanitarnih elemenata može odstupiti za najviše 25% po svakom elementu.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.4. Priprema i usluživanje jela, pića i napitaka
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 20.
(1) Ugostitelj može pripremati i usluživati jela, pića i napitke.
(2) Za pripremu i usluživanje jela objekt mora imati restoran (kuhinju, blagovaonicu).
(3) Za pripremu i usluživanje pića i napitaka objekt mora imati točionik.
(4) Restoran i točionik mogu se označavati vrstom iz skupina: „Restorani“, „Barovi“ i drugo.
(5) Ugostitelj može usluživati jela, pića i napitke na terasi, plaži, vrtu i sličnim prostorima za usluživanje, opremljenim namještajem prikladnim za usluživanje.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.5. Restoran
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.5.1. Kuhinja, centralna pripremnica
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 21.
(1) Restoran mora imati kuhinju za pripremu jela.
(2) Kuhinja mora kapacitetom odgovarati broju konzumenata u objektu.
(3) Kuhinja ne mora imati pripremnice hrane, ako samo termički obrađuje pripremljena jela drugih proizvođača ili iz centralne pripremnice hrane.
(4) Kuhinja je funkcionalana cjelina u kojoj su sve prostorije povezane da osoblje ne prolazi prostorijama namijenjenim gostima i ostalom osoblju. Tehnološki proces pripreme jela mora se odvijati u zatvorenom krugu unutar funkcionalne cjeline kuhinje.
(5) Kuhinja mora imati prostore, uređenje, opremu, uređaje i pravila postupanja sukladno Prilogu III., točki 4., ovog Pravilnika.
(6) Objekt u kojem ugostitelj priprema i uslužuje hladna i topla jela s jednostavnijom pripremom (roštilj, ražanj, peka, ploča i sl.) ili gosti sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremaju ista jela, mora ispunjavati propisane uvjete za točionik.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 22.
(1) Kuhinja mora imati prostorije za spremanje hrane opremljene policama i/ili ormarima s pretincima, dovoljnog kapaciteta sukladno načinu nabave (dnevni, višednevni).
(2) Kuhinja mora imati rashladne uređaje dovoljnog kapaciteta, za odvojeno čuvanje vrsta hrane.
(3) Sredstva za čišćenje, dezinfekciju i održavanje, moraju se čuvati i odlagati u zasebnim prostorijama ili prostorima (spremište ili ormar).
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.5.2. Blagovaonica i prostori za usluživanje
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 23.
(1) Ugostitelj mora usluživati jela u blagovaonici (prostoriji za blagovanje) opremljenoj namještajem prikladnim za usluživanje.
(2) Stol za usluživanje gosta mora imati površinu koja se lako održava, biti prekriven neoštećenim, čistim stolnjakom i nadstolnjakom ili podloškom za posluživanje za konzumno mjesto.
(3) Za usluživanje jela na stolu mora biti pribor za jelo, papirnati ili platneni ubrus, po gostu.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.5.3. Jelovnik i karta pića i napitaka
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 24.
(1) Restoran mora imati dovoljan broj jelovnika i karti pića i napitaka na svakom stolu ili se isti daju na uvid gostu prije preuzimanja narudžbe.
(2) U jelovniku i karti pića i napitaka navode se jela, pića, napici i druge usluge te cijene s porezima.
(3) Sve navedeno u jelovniku i karti pića i napitaka mora se uslužiti na zahtjev gosta.
(4) Kada se gost poslužuje sa samoposlužne postave, umjesto jelovnika, jela moraju biti predstavljena putem odgovarajućih oznaka ili natpisa o vrsti jela, pića i napitaka. Uz dekorativne plate i/ili prepoznatljiva jela, pića i napitke nije potrebno isticati oznake ili natpis.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.6. Točionik
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 25.
(1) Objekt mora imati točionik za pripremanje i usluživanje pića i napitaka, a mogu se pripremati i usluživati jednostavna topla i hladna jela.
(2) Točionik mora imati uređenje, opremu i uređaje sukladno Prilogu III. - točki 4. ovog Pravilnika.
(3) Pojedini elementi točionika mogu biti smješteni u neposrednoj blizini koja s točionikom čini funkcionalnu cjelinu.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.7. Osoblje
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 26.
(1) U objektu radi osoblje na prijemu gosta, čišćenju, pripremi i usluživanju jela, i drugo.
(2) Osoblje mora sukladno pozitivnoj, odnosno dobroj praksi u ugostiteljskoj djelatnosti :
1. biti osposobljeno za stručno usluživanje gostiju,
2. poznavati najmanje jedan strani jezik (osoblje koje komunicira s gostima),
3. biti uredno, čisto i primjereno odjeveno sukladno standardima ugostiteljskog objekta,
4. komunicirati s gostima, ostalim djelatnicima i nadređenima profesionalno, uljudno i korektno,
5. obavljati svoje poslove i radne zadatke profesionalno i stručno,
6. odnositi se s pažnjom prema imovini ugostiteljskog objekta.
(3) Osoblje ne smije:
1. pušiti i jesti za vrijeme obavljanja poslova na radnom mjestu,
2. zadržavati se u ugostiteljskom objektu izvan svog radnog vremena, osim po potrebi.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 27.
Osoblje na pripremi i usluživanju jela i pića ne smije prolaziti prostorijama za goste i ostalo osoblje, a u funkcionalnoj cjelini kuhinje mora imati:
1. sanitarni čvor, sukladno Prilogu III.,  očki 4. ovog Pravilnika. U objektima do 50 kreveta, propisani elementi (zahodska školjka, umivaonik, pisoar i tuš) mogu se nalaziti u jednoj prostoriji,
2. garderobu s dvodijelnim garderobnim ormarićima s ključem, a radna odjeća ne smije se odlagati u ormarić u koji se odlaže osobna odjeća.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.5.8. Isticanje naziva vrste i naziva objekta
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 28.
Na glavnom ulazu u objekt ugostitelj mora na primjeren način istaknuti naziv vrste i naziv objekta, te tvrtku trgovačkog društva ili obrta.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
2.6. MINIMALNI UVJETI ZA OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 29.
(1) Minimalni uvjeti za vrstu Objekt za robinzonski smještaj, propisani su u Prilogu IV. ovog Pravilnika.
(2) Kapacitet objekta određuje se prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.
(3) Inspektor zaštite od požara može zahtijevati provedbu dodatnih mjera zaštite od požara.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
3. VRSTE OBJEKATA I UVJETI ZA VRSTE
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 30.
Objekti iz skupine Ostali objekti za smještaj razvrstavaju se sukladno obveznim ugostiteljskim uslugama u vrste:
1. Soba,
2. Apartman,
3. Studio apartman,
4. Kuća za odmor,
5. Prenoćište,
6. Odmaralište za djecu,
7. Hostel,
8. Planinarski dom,
9. Lovački dom,
10. Učenički dom ili Studentski dom,
11. Objekt za robinzonski smještaj.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 31.
(1) Za razvrstavanje u vrste Soba, Apartman, Studio apartman i Kuća za odmor moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti za najnižu kategoriju iz Priloga I. i II., ovog Pravilnika.
(2) Za razvrstavanje u vrste Prenoćište, Odmaralište za djecu, Hostel, Planinarski dom, Lovački dom i Učenički dom ili Studentski dom moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti propisani u Prilogu III. ovog Pravilnika.
(3) Za razvrstavanje u vrstu Objekt za robinzonski smještaj moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti za Objekt za robinzonski smještaj i uvjeti propisani u prilogu IV. ovog Pravilnika.
(4) Sve vrste objekata mogu biti klupskog tipa (samo za članove kluba).
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
3.1. VRSTA SOBA
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 32.
(1) Soba je objekt u kojem ugostitelj pruža uslugu smještaja.
(2) U Sobi se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka.
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
3.2. VRSTA APARTMAN
Komentirate u ime: Ministarstvo turizma
Članak 33.
(1) Apartman je objekt u kojem ugostitelj pruža uslugu smještaja, opremljen da gost sam može pripremati i konzumirati hranu.
(2) U Apartmanu ugostitelj može pružati usluge prehrane, pića i napitaka.