Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU o uvođenju strukovnog kurikula za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
I.
Ovom Odlukom donosi se strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVOu sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
II.
Sastavni dio ove Odluke je strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVOu sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
III.
Početkom primjene ove Odluke stavlja se izvan snage Nastavni plan i okvirni program za područje Ugostiteljstva i turizma, za zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist (070204), donesen Odlukom o izmjeni naziva zanimanja hotelijer, smjer - ugostiteljstvo (KLASA: 602-03/98-01/696 URBROJ: 532-03-01/10-03/02) od 26. svibnja 2003. godine.
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a primjenjuje se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
STRUKOVNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
Tehničar za ugostiteljstvo/ Tehničarka za ugostiteljstvo
nije lektorirano
Zagreb, rujan 2023.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
1. OPĆI DIO STRUKOVNOG KURIKULA
OPĆE INFORMACIJE O STRUKOVNOM KURIKULU
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Naziv kurikula strukovnog obrazovanja
Strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo
Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja
Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo
Razina kvalifikacije prema HKO-u
4.2
Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)
244 CSVET
Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)
4. ciklus
5. ciklus
63 CSVET
181 CSVET
Pokazatelji na temelju kojih je izrađen strukovni kurikul
Popis standarda zanimanja
Popis standarda kvalifikacije
Sektorski kurikul
Standard zanimanja Tehničar / Tehničarka za ugostiteljstvo
Uvjeti za upis strukovnog kurikula / programa obrazovanja
Posjedovanje prethodne kvalifikacije na 1. razini
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifikacije je 244 CSVET boda, od toga 142 CSVET bodova iz strukovnog dijela kvalifikacije (od kojih najmanje 139 CSVET bodova na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja), 102 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 102 boda na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli.
- Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi i kod poslodavaca.
- Sudjelovanje na nastavi, učenje temeljeno na radu u ustanovi za strukovno obrazovanje, učenje temeljeno na radu kod poslodavca, ostvarivanje propisanih ishoda učenja kroz module, izrada i obrana završnog rada.
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje radnih zadataka u različitim odjelima ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon završene škole, pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete nakon položene državne mature.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru strukovnog kurikula
Učenje temeljeno na radu realizirat će se u standardiziranim ili specijaliziranim učionicama, praktikumima, ugostiteljskim objektima kod poslodavaca te regionalnom centru kompetentnosti.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu kurikula
Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.
Zaštitna odjeća, obuća i oprema.
Ciljevi strukovnog kurikula (15 – 20)
Učenici će moći:
1.Primijeniti temeljne odredbe propisa o zaštiti na radu u ugostiteljskom objektu
2.Rukovati otpadom i ambalažom poštivajući ekološke standarde
3.Planirati i organizirati potrebne resurse za obavljanje zadataka/poslova u ugostiteljskom objektu
4.Odabrati kvalitetnu prehrambenu namirnicu za gotovljenje različitih vrsta jela
5.Primijeniti osnovne postupke obrade živežnih namirnica
6.Poslužiti jelo, pića i napitke prema određenom načinu organizacije poslovnog procesa ugostiteljskog objekta
7.Organizirati radne procese čišćenja, pranja i održavanja osjetljivih površina i uređenje unutarnjih zajedničkih prostora smještajnog objekta
8.Primijeniti pravila za održavanja osobne higijene i poslovnog odijevanja
9.Primijeniti osnove ekonomije i poduzetništva u ugostiteljstvu
10.Izraditi sredstva ponude u ugostiteljstvu sukladno zahtjevima tržišta
11.Obavljati prodajne i rezervacijske poslove vezane uz cjelokupnu ponudu ugostiteljskog objekta
12.Ispostaviti račun za pružane usluge u ugostiteljskom objektu sukladno važećem zakonodavnom okviru RH
13.Koristiti informacijske sustave za prijenos, obradu, čuvanje i zaštitu podataka
14.Izvršiti poslove prihvata, boravka i smještaja gostiju uz poštivanje zakonskih propisa
15.Odjaviti gosta uz poštivanje zakonskih propisa, procedura i standarda u recepcijskom poslovanju
16.Voditi evidencije o higijensko sanitarnim propisima u ugostiteljstvu
17.Sastaviti popis potrebnih namirnica i pića, sitnog inventara i potrošnog materijala za potrebe radnog procesa u ugostiteljstvu
18.Istražiti gastronomsku kulturu u svrhu promicanja zdravog načina prehrane uvažavajući gastronomske trendove
19.Istražiti informacije o potrebama, željama, očekivanjima i ponašanjima ciljane skupine gostiju
20.Sudjelovati u osmišljavanju i provedbi marketinških aktivnosti ugostiteljskog objekta
21.Sudjelovati u istraživanju o zadovoljstvu pružene usluge u ugostiteljskom objektu
22.Komunicirati na hrvatskom i stranom jeziku, vodeći računa o načelima uspješne komunikacije
23.Profesionalno komunicirati sa svim odjelima i članovima tima unutar organizacije služeći se pravilima poslovnog bontona
24.Postupati u skladu s pravilima u kriznim situacijama u ugostiteljskom objektu
25.Sudjelovati u osmišljavanju inovativnih turističkih proizvoda
Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe kurikula
- vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika
- prolaznost učenika nakon završetka školovanja
- prolaznost učenika na završnom radu
- samovrednovanje nastave
2. SASTAVNICE STRUKOVNOG KURIKULA
2.1 POPIS OPĆEOBRAZOVNIH NASTAVNIH PREDMETA/MODULA
Kurikuli općeobrazovnih nastavnih predmeta za razinu 4.2 izvode se temeljem Odluke o donošenju kurikula općeobrazovnih predmeta/modula u srednjim strukovnim školama na razinama 4.1 i 4.2.
2.2 POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima
123 CSVET
50%
ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA
NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA
OBUJAM MODULA
CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL
NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST
ZAŠTITA NA RADU
Zaštita na radu
1
4
KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE
* skupovi ishoda učenja izvode se na jednom od ponuđenih stranih jezika: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu
* Aktivnosti u svakodnevnici
* Neposredno okruženje
6
4
HIGIJENA I EKOLOGIJA
Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu
Ekologija u turizmu i ugostiteljstvu
5
4
ORGANIZACIJA RADA U UGOSTITELJSTVU
Poslovanje poduzeća u ugostiteljstvu i turizmu
Radni procesi u ugostiteljstvu
5
4
PROCESI OBRADE NAMIRNICA
Živežne namirnice, proizvodi i prerađevine od živežnih namirnica
Promjene svojstava namirnica pri obradi
Skladištenje živežnih namirnica, proizvoda i prerađevina
9
4
TEMELJNE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU
Osnove obrade živežnih namirnica
Osnove ugostiteljskog posluživanja
12
4
RADNE OPERACIJE U POSLUŽNOM ODJELU
Radne operacije u poslužnom odjelu ugostiteljskog objekta
Vrste sredstava ponude i njihova izrada
7
5
VJEŠTINE POSLUŽIVANJA
Tehnike posluživanja jela i pića
Osmišljavanje i prezentiranje prodajne priče u razgovoru s gostom
6
5
KULINARSKE VJEŠTINE
Osnove pripreme jela
5
5
PRIMJENA RAČUNALSTVA U UGOSTITELJSTVU
Primjena uredskih aplikacija
Osnove računalnog sustava i internet
4
5
KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedanskup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom i/ili njemačkom jeziku
***skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku
****skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku
** Komunikacija u javnim ustanovama
***Uspješna komunikacija s klijentima i suradnicima
****Komunikacija u radnom okruženju I
4
5
PODUZETNIŠTVO I PRODAJA U UGOSTITELJSTVU
Osnove poduzetništva u gastronomiji
Upravljanje ljudskim potencijalima
Marketing u ugostiteljstvu
Promocija i prodaja ugostiteljskih proizvoda i usluga
8
5
POSLOVANJE PRIJAMNOG ODJELA
Poslovanje prijamnog odjela
Hotelska prodaja
Radne operacije u prijamnom odjelu ugostiteljskog objekta
9
5
POSLOVNA KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedanskup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom jeziku
***skup ishoda učenja izvodi se na njemačkom jeziku
****skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku
******skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku
**Oglašavanje
***Ponuda proizvoda i usluga
****Oblikovanje poruke u poslovnoj komunikaciji
*****Komunikacija u radnom okruženju II
4
5
POSLOVANJE DOMAĆINSTVA SMJEŠTAJNOG OBJEKTA
Osnove hotelijerstva
Organizacija rada odjela domaćinstva smještajnog objekta
Priprema i pružanje usluga smještaja
8
5
TURISTIČKO POSLOVANJE
Razvoj ponude novih ugostiteljskih usluga i proizvoda
Turističko posredovanje
Istraživanje zadovoljstva gosta pružanom uslugom
8
5
KOMUNIKACIJA U MEĐUNARODNOM OKRUŽENJU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se jedanskup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom, njemačkom, talijanskom i/ili francuskom jeziku
**Međunarodni susreti
4
5
SUVREMENI TURIZAM
Suvremeni turizam
Tržišta posebnih interesa u turizmu
4
5
ORGANIZACIJSKA PSIHOLOGIJA
Organizacijska psihologija
2
5
ZAKONODAVSTVO U TURIZMU
Turističko zakonodavstvo
3
5
FINANCIJSKO POSLOVANJE
Financijsko poslovanje ugostiteljskog objekta
3
5
KONTROLA I ANALIZA RADA U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU
Kontrola i analiza rada u ugostiteljskom objektu
2
5
PODUZETNIČKI POTHVAT
Poduzetnički pothvat
4
5
2.3 POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA
POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA
Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima
19 CSVET
8%
ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA
NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA
OBUJAM MODULA/ NASTAVNOG PREDMETA
CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL/
NASTAVNI PREDMET
NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST
**INTERKULTURANA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
Interkulturalna komunikacija u ugostiteljstvu
Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem
3
5
**VERBALNA I NEVERBALNA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
Verbalna i neverbalna komunikacija u ugostiteljstvu
Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem
3
5
**PRIČA O KAVI
Priča o kavi
3
5
**POSLUŽIVANJE OBROKA ZA POSEBNE PRIGODE
Posluživanje obroka za posebne prigode
3
5
**PRODAJNE I PREZENTACIJSKE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU
Prodajne i prezentacijske vještine u ugostiteljstvu
3
5
***IZRADA ŽIVOTOPISA
Izrada životopisa
2
5
***IZRADA I OBJAVA DIGITALNOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Izrada i objava digitalnog sadržaja na društvenim mrežama
2
5
***E-POSLOVANJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
E-poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu
2
5
***KULTURA I PONAŠANJE KUPACA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
Kultura i ponašanje kupaca u turizmu i ugostiteljstvu
2
5
***ŠPANJOLSKI JEZIK U STRUCI: OSNOVE KOMUNICIRANJA NA STRANOM JEZIKU
*skup ishoda učenja izvodi se na španjolskom jeziku
*Neposredno okruženje
2
5
***ANALIZA STATISTIČKIH PODATAKA U UGOSTITELJSTVU
Analiza statističkih podataka u ugostiteljstvu
2
5
****MIKSOLOGIJA
Miksologija
4
5
****GOTOVLJENJE JELA IZ JELOVNIKA I MENIJA
Gotovljenje jela iz jelovnika i menija
4
5
****TRENDOVI U GASTRONOMIJI
Primjena trendova u gastronomiji
4
5
****OSNOVE SLASTIČARSTVA
Osnove slastičarstva
4
5
****KRIZNE SITUACIJE I EMOCIONALNA INTELIGENCIJA U UGOSTITELJSTVU
Krizne situacije u ugostiteljstvu
Emocionalna inteligencija
4
5
** u 2. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 9 CSVET-a
*** u 3. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 6 CSVET-a
**** u 4. razredu učenici odabiru jedan od ponuđenih modula, ukupnog obujma 4 CSVET-a
NACRT
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr
Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU
o uvođenju strukovnog kurikula za stjecanje kvalifikacije
TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO /
TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO
u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
I.
Ovom Odlukom donosi se strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO .
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
II.
Sastavni dio ove Odluke je strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
III.
Početkom primjene ove Odluke stavlja se izvan snage Nastavni plan i okvirni program za područje Ugostiteljstva i turizma, za zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist (070204), donesen Odlukom o izmjeni naziva zanimanja hotelijer, smjer - ugostiteljstvo (KLASA: 602-03/98-01/696 URBROJ: 532-03-01/10-03/02) od 26. svibnja 2003. godine.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a primjenjuje se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
STRUKOVNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
Tehničar za ugostiteljstvo/ Tehničarka za ugostiteljstvo
nije lektorirano
Zagreb, rujan 2023.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
1. OPĆI DIO STRUKOVNOG KURIKULA
OPĆE INFORMACIJE O STRUKOVNOM KURIKULU
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Naziv kurikula strukovnog obrazovanja
Strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo
Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja
Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo
Razina kvalifikacije prema HKO-u
4.2
Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)
244 CSVET
Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)
4. ciklus
5. ciklus
63 CSVET
181 CSVET
Pokazatelji na temelju kojih je izrađen strukovni kurikul
Popis standarda zanimanja
Popis standarda kvalifikacije
Sektorski kurikul
Standard zanimanja Tehničar / Tehničarka za ugostiteljstvo
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/321
Vrijedi do: 31.12.2025.
Standard zanimanja Hotelijer - ugostitelj / Hotelijerka - ugostiteljica
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/307
Vrijedi do: 1.9.2025.
Standard kvalifikacije Tehničar / Tehničarka za ugostiteljstvo
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/197
Vrijedi do: 31.12.2027.
Standard kvalifikacije Hotelijer - ugostitelj / Hotelijerka - ugostiteljica
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/221
Vrijedi do: 31.12.2028.
Turizam i ugostiteljstvo
Uvjeti za upis strukovnog kurikula / programa obrazovanja
Posjedovanje prethodne kvalifikacije na 1. razini
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifikacije je 244 CSVET boda, od toga 142 CSVET bodova iz strukovnog dijela kvalifikacije (od kojih najmanje 139 CSVET bodova na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja), 102 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 102 boda na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli.
- Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi i kod poslodavaca.
- Sudjelovanje na nastavi, učenje temeljeno na radu u ustanovi za strukovno obrazovanje, učenje temeljeno na radu kod poslodavca, ostvarivanje propisanih ishoda učenja kroz module, izrada i obrana završnog rada.
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje radnih zadataka u različitim odjelima ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon završene škole, pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete nakon položene državne mature.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru strukovnog kurikula
Učenje temeljeno na radu realizirat će se u standardiziranim ili specijaliziranim učionicama, praktikumima, ugostiteljskim objektima kod poslodavaca te regionalnom centru kompetentnosti.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu kurikula
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/197
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/221
Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.
Zaštitna odjeća, obuća i oprema.
Ciljevi strukovnog kurikula (15 – 20)
Učenici će moći:
1. Primijeniti temeljne odredbe propisa o zaštiti na radu u ugostiteljskom objektu
2. Rukovati otpadom i ambalažom poštivajući ekološke standarde
3. Planirati i organizirati potrebne resurse za obavljanje zadataka/poslova u ugostiteljskom objektu
4. Odabrati kvalitetnu prehrambenu namirnicu za gotovljenje različitih vrsta jela
5. Primijeniti osnovne postupke obrade živežnih namirnica
6. Poslužiti jelo, pića i napitke prema određenom načinu organizacije poslovnog procesa ugostiteljskog objekta
7. Organizirati radne procese čišćenja, pranja i održavanja osjetljivih površina i uređenje unutarnjih zajedničkih prostora smještajnog objekta
8. Primijeniti pravila za održavanja osobne higijene i poslovnog odijevanja
9. Primijeniti osnove ekonomije i poduzetništva u ugostiteljstvu
10. Izraditi sredstva ponude u ugostiteljstvu sukladno zahtjevima tržišta
11. Obavljati prodajne i rezervacijske poslove vezane uz cjelokupnu ponudu ugostiteljskog objekta
12. Ispostaviti račun za pružane usluge u ugostiteljskom objektu sukladno važećem zakonodavnom okviru RH
13. Koristiti informacijske sustave za prijenos, obradu, čuvanje i zaštitu podataka
14. Izvršiti poslove prihvata, boravka i smještaja gostiju uz poštivanje zakonskih propisa
15. Odjaviti gosta uz poštivanje zakonskih propisa, procedura i standarda u recepcijskom poslovanju
16. Voditi evidencije o higijensko sanitarnim propisima u ugostiteljstvu
17. Sastaviti popis potrebnih namirnica i pića, sitnog inventara i potrošnog materijala za potrebe radnog procesa u ugostiteljstvu
18. Istražiti gastronomsku kulturu u svrhu promicanja zdravog načina prehrane uvažavajući gastronomske trendove
19. Istražiti informacije o potrebama, željama, očekivanjima i ponašanjima ciljane skupine gostiju
20. Sudjelovati u osmišljavanju i provedbi marketinških aktivnosti ugostiteljskog objekta
21. Sudjelovati u istraživanju o zadovoljstvu pružene usluge u ugostiteljskom objektu
22. Komunicirati na hrvatskom i stranom jeziku, vodeći računa o načelima uspješne komunikacije
23. Profesionalno komunicirati sa svim odjelima i članovima tima unutar organizacije služeći se pravilima poslovnog bontona
24. Postupati u skladu s pravilima u kriznim situacijama u ugostiteljskom objektu
25. Sudjelovati u osmišljavanju inovativnih turističkih proizvoda
Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe kurikula
- vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika
- prolaznost učenika nakon završetka školovanja
- prolaznost učenika na završnom radu
- samovrednovanje nastave
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2. SASTAVNICE STRUKOVNOG KURIKULA
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2.1 POPIS OPĆEOBRAZOVNIH NASTAVNIH PREDMETA/MODULA
Kurikuli općeobrazovnih nastavnih predmeta za razinu 4.2 izvode se temeljem Odluke o donošenju kurikula općeobrazovnih predmeta/modula u srednjim strukovnim školama na razinama 4.1 i 4.2.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2.2 POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima
123 CSVET
50%
ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA
NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA
OBUJAM MODULA
CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL
NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST
ZAŠTITA NA RADU
Zaštita na radu
1
4
KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE
* skupovi ishoda učenja izvode se na jednom od ponuđenih stranih jezika: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu
* Aktivnosti u svakodnevnici
* Neposredno okruženje
6
4
HIGIJENA I EKOLOGIJA
Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu
Ekologija u turizmu i ugostiteljstvu
5
4
ORGANIZACIJA RADA U UGOSTITELJSTVU
Poslovanje poduzeća u ugostiteljstvu i turizmu
Radni procesi u ugostiteljstvu
5
4
PROCESI OBRADE NAMIRNICA
Živežne namirnice, proizvodi i prerađevine od živežnih namirnica
Promjene svojstava namirnica pri obradi
Skladištenje živežnih namirnica, proizvoda i prerađevina
9
4
TEMELJNE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU
Osnove obrade živežnih namirnica
Osnove ugostiteljskog posluživanja
12
4
RADNE OPERACIJE U POSLUŽNOM ODJELU
Radne operacije u poslužnom odjelu ugostiteljskog objekta
Vrste sredstava ponude i njihova izrada
7
5
VJEŠTINE POSLUŽIVANJA
Tehnike posluživanja jela i pića
Osmišljavanje i prezentiranje prodajne priče u razgovoru s gostom
6
5
KULINARSKE VJEŠTINE
Osnove pripreme jela
5
5
PRIMJENA RAČUNALSTVA U UGOSTITELJSTVU
Primjena uredskih aplikacija
Osnove računalnog sustava i internet
4
5
KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom i/ili njemačkom jeziku
***skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku
****skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku
** Komunikacija u javnim ustanovama
***Uspješna komunikacija s klijentima i suradnicima
****Komunikacija u radnom okruženju I
4
5
PODUZETNIŠTVO I PRODAJA U UGOSTITELJSTVU
Osnove poduzetništva u gastronomiji
Upravljanje ljudskim potencijalima
Marketing u ugostiteljstvu
Promocija i prodaja ugostiteljskih proizvoda i usluga
8
5
POSLOVANJE PRIJAMNOG ODJELA
Poslovanje prijamnog odjela
Hotelska prodaja
Radne operacije u prijamnom odjelu ugostiteljskog objekta
9
5
POSLOVNA KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom jeziku
***skup ishoda učenja izvodi se na njemačkom jeziku
****skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku
******skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku
**Oglašavanje
***Ponuda proizvoda i usluga
****Oblikovanje poruke u poslovnoj komunikaciji
*****Komunikacija u radnom okruženju II
4
5
POSLOVANJE DOMAĆINSTVA SMJEŠTAJNOG OBJEKTA
Osnove hotelijerstva
Organizacija rada odjela domaćinstva smještajnog objekta
Priprema i pružanje usluga smještaja
8
5
TURISTIČKO POSLOVANJE
Razvoj ponude novih ugostiteljskih usluga i proizvoda
Turističko posredovanje
Istraživanje zadovoljstva gosta pružanom uslugom
8
5
KOMUNIKACIJA U MEĐUNARODNOM OKRUŽENJU
* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik
**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom, njemačkom, talijanskom i/ili francuskom jeziku
**Međunarodni susreti
4
5
SUVREMENI TURIZAM
Suvremeni turizam
Tržišta posebnih interesa u turizmu
4
5
ORGANIZACIJSKA PSIHOLOGIJA
Organizacijska psihologija
2
5
ZAKONODAVSTVO U TURIZMU
Turističko zakonodavstvo
3
5
FINANCIJSKO POSLOVANJE
Financijsko poslovanje ugostiteljskog objekta
3
5
KONTROLA I ANALIZA RADA U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU
Kontrola i analiza rada u ugostiteljskom objektu
2
5
PODUZETNIČKI POTHVAT
Poduzetnički pothvat
4
5
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2.3 POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA
POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA
Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima
19 CSVET
8%
ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA
ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA
NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA
OBUJAM MODULA/ NASTAVNOG PREDMETA
CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL/
NASTAVNI PREDMET
NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST
**INTERKULTURANA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
Interkulturalna komunikacija u ugostiteljstvu
Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem
3
5
**VERBALNA I NEVERBALNA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
Verbalna i neverbalna komunikacija u ugostiteljstvu
Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem
3
5
**PRIČA O KAVI
Priča o kavi
3
5
**POSLUŽIVANJE OBROKA ZA POSEBNE PRIGODE
Posluživanje obroka za posebne prigode
3
5
**PRODAJNE I PREZENTACIJSKE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU
Prodajne i prezentacijske vještine u ugostiteljstvu
3
5
***IZRADA ŽIVOTOPISA
Izrada životopisa
2
5
***IZRADA I OBJAVA DIGITALNOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Izrada i objava digitalnog sadržaja na društvenim mrežama
2
5
***E-POSLOVANJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
E-poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu
2
5
***KULTURA I PONAŠANJE KUPACA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
Kultura i ponašanje kupaca u turizmu i ugostiteljstvu
2
5
***ŠPANJOLSKI JEZIK U STRUCI: OSNOVE KOMUNICIRANJA NA STRANOM JEZIKU
*skup ishoda učenja izvodi se na španjolskom jeziku
*Neposredno okruženje
2
5
***ANALIZA STATISTIČKIH PODATAKA U UGOSTITELJSTVU
Analiza statističkih podataka u ugostiteljstvu
2
5
****MIKSOLOGIJA
Miksologija
4
5
****GOTOVLJENJE JELA IZ JELOVNIKA I MENIJA
Gotovljenje jela iz jelovnika i menija
4
5
****TRENDOVI U GASTRONOMIJI
Primjena trendova u gastronomiji
4
5
****OSNOVE SLASTIČARSTVA
Osnove slastičarstva
4
5
****KRIZNE SITUACIJE I EMOCIONALNA INTELIGENCIJA U UGOSTITELJSTVU
Krizne situacije u ugostiteljstvu
Emocionalna inteligencija
4
5
** u 2. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 9 CSVET-a
*** u 3. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 6 CSVET-a
**** u 4. razredu učenici odabiru jedan od ponuđenih modula, ukupnog obujma 4 CSVET-a
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
3. RAZRADA MODULA
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
3.1 OBVEZNI STRUKOVNI MODULI
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja