E-SAVJETOVANJA

Savjetovanja Istraživanja Pomoć
  • Često postavljana pitanja
  • Preuzmi upute
  • PREUZMI UPUTE - eOVLAŠTENJA
  • Kontakt
Savjetovanja Istraživanja Pomoć
  • Često postavljana pitanja
  • Preuzmi upute
  • PREUZMI UPUTE - eOVLAŠTENJA
  • Kontakt

Preuzmi Word dokumentOstali dokumenti


  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:

  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:

NACRT

 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

mzo.gov.hr

 

Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi

 

 

ODLUKU 
o uvođenju strukovnog kurikula za stjecanje kvalifikacije 
TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / 
TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO 
u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO

Komentara na članku: 7 Općih komentara: 7 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

I.

Ovom Odlukom donosi se strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO .

Komentara na članku: 2 Općih komentara: 2 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

II.

Sastavni dio ove Odluke je strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije TEHNIČAR ZA UGOSTITELJSTVO / TEHNIČARKA ZA UGOSTITELJSTVO u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.

Komentara na članku: 1 Općih komentara: 1 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

III.

Početkom primjene ove Odluke stavlja se izvan snage Nastavni plan i okvirni program za područje Ugostiteljstva i turizma, za zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist (070204), donesen Odlukom o izmjeni naziva zanimanja hotelijer, smjer - ugostiteljstvo (KLASA: 602-03/98-01/696 URBROJ: 532-03-01/10-03/02) od 26. svibnja 2003. godine.

Komentara na članku: 1 Općih komentara: 1 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

IV.

Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama, a primjenjuje se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.

 

 

 

KLASA:

URBROJ:

Zagreb,

 

 

 

MINISTAR

 

 

prof. dr. sc. Radovan Fuchs

 

 

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

 

 

 

 

 

 

STRUKOVNI KURIKUL

ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE

Tehničar za ugostiteljstvo/ Tehničarka za ugostiteljstvo

nije lektorirano

 

 

 

 

 

 

 

 

Zagreb, rujan 2023.


Popis kratica

 

 

CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa

HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja

HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir

SIU – skup ishoda učenja

 

Napomena:

Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.

 

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

1. OPĆI DIO STRUKOVNOG KURIKULA

OPĆE INFORMACIJE O STRUKOVNOM KURIKULU

Sektor

Turizam i ugostiteljstvo

Naziv kurikula strukovnog obrazovanja

Strukovni kurikul za stjecanje kvalifikacije Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo

Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja

Tehničar za ugostiteljstvo / Tehničarka za ugostiteljstvo

Razina kvalifikacije prema HKO-u

4.2

Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)

244 CSVET

Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)

4. ciklus

5. ciklus

63 CSVET

181 CSVET

Pokazatelji na temelju kojih je izrađen strukovni kurikul

Popis standarda zanimanja

Popis standarda kvalifikacije

Sektorski kurikul

Standard zanimanja Tehničar / Tehničarka za ugostiteljstvo

https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/321

Vrijedi do: 31.12.2025.

Standard zanimanja Hotelijer - ugostitelj / Hotelijerka - ugostiteljica

https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/307

Vrijedi do: 1.9.2025.

Standard kvalifikacije Tehničar / Tehničarka za ugostiteljstvo

https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/197

 

Vrijedi do: 31.12.2027.

 

Standard kvalifikacije Hotelijer - ugostitelj / Hotelijerka - ugostiteljica

https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/221

 

Vrijedi do: 31.12.2028.

Turizam i ugostiteljstvo

Uvjeti za upis strukovnog kurikula / programa obrazovanja

Posjedovanje prethodne kvalifikacije na 1. razini

Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)

Ukupno radno opterećenje za stjecanje kvalifikacije je 244 CSVET boda, od toga 142 CSVET bodova iz strukovnog dijela kvalifikacije (od kojih najmanje 139 CSVET bodova na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja), 102 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 102 boda na razini 4 ili višoj razini ishoda učenja) te izrađen i obranjen završni rad.

Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa

Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli.

- Učenje na radnome mjestu provodit će se u  ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi i kod poslodavaca.

- Sudjelovanje na nastavi, učenje temeljeno na radu u ustanovi za strukovno obrazovanje, učenje temeljeno na radu kod poslodavca, ostvarivanje propisanih ishoda učenja kroz module, izrada i obrana završnog rada.

Horizontalna prohodnost (preporuke)

Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje radnih zadataka u različitim odjelima ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.

Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)

Nakon završene škole, pruža se mogućnost upisa na više stručne škole i fakultete nakon položene državne mature.

Oblici učenja temeljenog na radu u okviru strukovnog kurikula

Učenje temeljeno na radu realizirat će se u standardiziranim  ili  specijaliziranim učionicama,  praktikumima,  ugostiteljskim objektima kod poslodavaca te regionalnom centru kompetentnosti.

Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu kurikula

https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/197

https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/221

 

Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.

Zaštitna odjeća, obuća i oprema.

Ciljevi strukovnog kurikula (15 – 20)

Učenici će moći:

1.       Primijeniti temeljne odredbe propisa o zaštiti na radu u ugostiteljskom objektu

2.       Rukovati otpadom i ambalažom poštivajući ekološke standarde

3.       Planirati i organizirati potrebne resurse za obavljanje zadataka/poslova u ugostiteljskom objektu

4.       Odabrati kvalitetnu prehrambenu namirnicu za gotovljenje različitih vrsta jela

5.       Primijeniti osnovne postupke obrade živežnih namirnica

6.       Poslužiti jelo, pića i napitke prema određenom načinu organizacije poslovnog procesa ugostiteljskog objekta

7.       Organizirati radne procese čišćenja, pranja i održavanja osjetljivih površina i uređenje unutarnjih zajedničkih prostora smještajnog objekta

8.       Primijeniti pravila za održavanja osobne higijene i poslovnog odijevanja

9.       Primijeniti osnove ekonomije i poduzetništva u ugostiteljstvu

10.   Izraditi sredstva ponude u ugostiteljstvu sukladno zahtjevima tržišta

11.   Obavljati prodajne i rezervacijske poslove vezane uz cjelokupnu ponudu ugostiteljskog objekta

12.   Ispostaviti račun za pružane usluge u ugostiteljskom objektu sukladno važećem zakonodavnom okviru RH

13.   Koristiti informacijske sustave za prijenos, obradu, čuvanje i zaštitu podataka

14.   Izvršiti poslove prihvata, boravka i smještaja gostiju uz poštivanje zakonskih propisa

15.   Odjaviti gosta uz poštivanje zakonskih propisa, procedura i standarda u recepcijskom poslovanju

16.   Voditi evidencije o higijensko sanitarnim propisima u ugostiteljstvu

17.   Sastaviti popis potrebnih namirnica i pića, sitnog inventara i potrošnog materijala za potrebe radnog procesa u ugostiteljstvu

18.   Istražiti gastronomsku kulturu u svrhu promicanja zdravog načina prehrane uvažavajući gastronomske trendove

19.   Istražiti informacije o potrebama, željama, očekivanjima i ponašanjima ciljane skupine gostiju

20.   Sudjelovati u osmišljavanju i provedbi marketinških aktivnosti ugostiteljskog objekta

21.   Sudjelovati u istraživanju o zadovoljstvu pružene usluge u ugostiteljskom objektu

22.   Komunicirati na hrvatskom i stranom jeziku, vodeći računa o načelima uspješne komunikacije

23.   Profesionalno komunicirati sa svim odjelima i članovima tima unutar organizacije služeći se pravilima poslovnog bontona

24.   Postupati u skladu s pravilima u kriznim situacijama u ugostiteljskom objektu

25.   Sudjelovati u osmišljavanju inovativnih turističkih proizvoda

Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe kurikula

- vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika 

- prolaznost učenika nakon završetka školovanja 

- prolaznost učenika na završnom radu 

- samovrednovanje nastave  

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

2. SASTAVNICE STRUKOVNOG KURIKULA

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

2.1 POPIS OPĆEOBRAZOVNIH NASTAVNIH PREDMETA/MODULA

Kurikuli općeobrazovnih nastavnih predmeta za razinu 4.2 izvode se temeljem Odluke o donošenju kurikula općeobrazovnih predmeta/modula u srednjim strukovnim školama na razinama 4.1 i 4.2.

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

2.2 POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA

POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA

Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima

123 CSVET

50%

ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA

 

NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA

ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA

 

NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA

 

OBUJAM MODULA

CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL

NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST

 

ZAŠTITA NA RADU

 

Zaštita na radu

1

4

 

 

KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE

* skupovi ishoda učenja izvode se na jednom od ponuđenih stranih jezika: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik

 

 

 

Poslovni bonton u turizmu i ugostiteljstvu

 

* Aktivnosti u svakodnevnici

 

* Neposredno okruženje

6

4

 

 

HIGIJENA I EKOLOGIJA

 

Sanitarno higijenski uvjeti u ugostiteljstvu

 

Ekologija u turizmu i ugostiteljstvu

5

4

 

 

ORGANIZACIJA RADA U UGOSTITELJSTVU

 

Poslovanje poduzeća u  ugostiteljstvu i turizmu

 

Radni procesi u ugostiteljstvu

5

4

 

 

PROCESI OBRADE NAMIRNICA

 

Živežne namirnice, proizvodi i prerađevine od živežnih namirnica

Promjene svojstava namirnica pri obradi

 

Skladištenje živežnih namirnica, proizvoda i prerađevina

9

4

 

 

TEMELJNE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU

 

Osnove obrade živežnih namirnica

Osnove ugostiteljskog posluživanja

12

4

 

 

RADNE OPERACIJE U POSLUŽNOM ODJELU

 

 

Radne operacije u poslužnom odjelu ugostiteljskog objekta

 

Vrste sredstava ponude i njihova izrada

7

5

 

 

VJEŠTINE POSLUŽIVANJA

 

Tehnike posluživanja jela i pića

 

Osmišljavanje i prezentiranje prodajne priče u razgovoru s gostom

6

5

 

 

KULINARSKE VJEŠTINE

 

Osnove pripreme jela

5

5

 

 

PRIMJENA RAČUNALSTVA U UGOSTITELJSTVU

 

Primjena uredskih aplikacija

Osnove računalnog sustava i internet

4

5

 

 

KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU

* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik

**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom i/ili njemačkom jeziku

***skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku

****skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku

 

** Komunikacija u javnim ustanovama

 

***Uspješna komunikacija s klijentima i suradnicima

 

****Komunikacija u radnom okruženju I

4

5

 

 

PODUZETNIŠTVO I PRODAJA U UGOSTITELJSTVU

 

Osnove poduzetništva u gastronomiji

 

Upravljanje ljudskim potencijalima

 

Marketing u ugostiteljstvu

 

Promocija i prodaja ugostiteljskih proizvoda i usluga

8

5

 

 

POSLOVANJE PRIJAMNOG ODJELA

 

 

 

Poslovanje prijamnog odjela

 

Hotelska prodaja

 

Radne operacije u prijamnom odjelu ugostiteljskog objekta

9

5

 

 

POSLOVNA KOMUNIKACIJA NA STRANOM JEZIKU

* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se po jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik

**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom jeziku

***skup ishoda učenja izvodi se na njemačkom jeziku

****skup ishoda učenja izvodi se na talijanskom jeziku

******skup ishoda učenja izvodi se na francuskom jeziku

 

**Oglašavanje

 

***Ponuda proizvoda i usluga

 

****Oblikovanje poruke u poslovnoj komunikaciji

 

*****Komunikacija u radnom okruženju II

4

5

 

 

POSLOVANJE DOMAĆINSTVA SMJEŠTAJNOG OBJEKTA

 

 

 

Osnove hotelijerstva

 

Organizacija rada odjela domaćinstva smještajnog objekta

 

Priprema i pružanje usluga smještaja

8

5

 

 

TURISTIČKO POSLOVANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

Razvoj ponude novih ugostiteljskih usluga i proizvoda

 

Turističko posredovanje

 

Istraživanje zadovoljstva gosta pružanom uslugom

8

5

 

 

KOMUNIKACIJA U MEĐUNARODNOM OKRUŽENJU

* učenici odabiru dva strana jezika, a izvodi se jedan skup ishoda učenja ovisno o odabranim stranim jezicima: Engleski, Njemački, Talijanski ili Francuski jezik

**skup ishoda učenja izvodi se na engleskom, njemačkom, talijanskom i/ili francuskom jeziku

 

**Međunarodni susreti

 

4

5

 

 

SUVREMENI TURIZAM

 

 

Suvremeni turizam

Tržišta posebnih interesa u turizmu

4

5

 

 

ORGANIZACIJSKA PSIHOLOGIJA

 

Organizacijska psihologija

2

5

 

 

ZAKONODAVSTVO U TURIZMU

 

Turističko zakonodavstvo

3

5

 

 

FINANCIJSKO POSLOVANJE

 

Financijsko poslovanje ugostiteljskog objekta

3

5

 

 

KONTROLA I ANALIZA RADA U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU

 

Kontrola i analiza rada u ugostiteljskom objektu

2

5

 

 

PODUZETNIČKI POTHVAT

 

Poduzetnički pothvat

4

5

 

 

 

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

2.3 POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA

 

POPIS IZBORNIH STRUKOVNIH MODULA

Obujam na razini kvalifikacije iskazan bodovima i u postotcima

19 CSVET

8%

ŠIFRA MODULA / NASTAVNOG PREDMETA

 

NAZIV MODULA / NASTAVNOG PREDMETA

ŠIFRA SKUPA ISHODA UČENJA

 

NAZIV SKUPA ISHODA UČENJA

 

OBUJAM MODULA/ NASTAVNOG PREDMETA

CIKLUS U KOJEM SE MOŽE POHAĐATI MODUL/

NASTAVNI PREDMET

NAPOMENE VAŽNE ZA HORIZONTALNU I/ILI VERTIKALNU PROHODNOST

 

**INTERKULTURANA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU

 

Interkulturalna komunikacija u ugostiteljstvu

 

Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem

3

5

 

 

**VERBALNA I NEVERBALNA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU

 

Verbalna i neverbalna komunikacija u ugostiteljstvu

 

Komunikacija u vezi sa zapošljavanjem

3

5

 

 

**PRIČA O KAVI

 

Priča o kavi

3

5

 

 

**POSLUŽIVANJE OBROKA ZA POSEBNE PRIGODE

 

Posluživanje obroka za posebne prigode

3

5

 

 

**PRODAJNE I PREZENTACIJSKE VJEŠTINE U UGOSTITELJSTVU

 

Prodajne i prezentacijske vještine u ugostiteljstvu

3

5

 

 

***IZRADA ŽIVOTOPISA

 

Izrada životopisa

2

5

 

 

***IZRADA I OBJAVA DIGITALNOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

Izrada i objava digitalnog sadržaja na društvenim mrežama

2

5

 

 

***E-POSLOVANJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

 

E-poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu

2

5

 

 

***KULTURA I PONAŠANJE KUPACA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

 

Kultura i ponašanje kupaca u turizmu i ugostiteljstvu

2

5

 

 

***ŠPANJOLSKI JEZIK U STRUCI: OSNOVE KOMUNICIRANJA NA STRANOM JEZIKU

*skup ishoda učenja izvodi se na španjolskom jeziku

 

*Neposredno okruženje

2

5

 

 

***ANALIZA STATISTIČKIH PODATAKA U UGOSTITELJSTVU

 

Analiza statističkih podataka u ugostiteljstvu

2

5

 

 

****MIKSOLOGIJA

 

Miksologija

4

5

 

 

****GOTOVLJENJE JELA IZ JELOVNIKA I MENIJA

 

Gotovljenje jela iz jelovnika i menija

4

5

 

 

****TRENDOVI U GASTRONOMIJI

 

Primjena trendova u gastronomiji

4

5

 

 

****OSNOVE SLASTIČARSTVA

 

Osnove slastičarstva

4

5

 

 

****KRIZNE SITUACIJE I EMOCIONALNA INTELIGENCIJA U UGOSTITELJSTVU

 

Krizne situacije u ugostiteljstvu

 

Emocionalna inteligencija

4

5

 

** u 2. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 9 CSVET-a

*** u 3. razredu učenici odabiru tri od ponuđenih modula, ukupnog obujma 6 CSVET-a

**** u 4. razredu učenici odabiru jedan od ponuđenih modula, ukupnog obujma 4 CSVET-a

 

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

3. RAZRADA MODULA

 

Komentara na članku: 0 Općih komentara: 0 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor

3.1 OBVEZNI STRUKOVNI MODULI

 

Komentara na članku: 2 Općih komentara: 2 Nadopuna teksta: 0
Odustani
Odustani

Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor