Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA.
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA iz točke I. ove Odluke.
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
NACRT
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr
Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU
o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije
POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU
u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU u sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA iz točke I. ove Odluke.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI RADNIK U MLJEKARSTVU / POMOĆNA RADNICA U MLJEKARSTVU
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
SADRŽAJ
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA
3. SASTAVNICE POSEBNOG KURIKULA
3.1. POSEBNI KURIKULI NASTAVNIH PREDMETA
3.2. POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
4. RAZRADA MODULA
1. RAZRED
HRANA I PREHRANA
OSNOVE MLJEKARSTVA
SIGURNOST I HIGIJENA U MLJEKARSTVU
OBRADA I ČUVANJE MLIJEKA
2. RAZRED
ODRŽIVOST U MLJEKARSTVU
KOMUNIKACIJA U RADNOM OKRUŽENJU POMOĆNOG MLJEKARA
TEHNOLOGIJA MLIJEKA
PROIZVODNJA TOPLINSKI OBRAĐENOG MLIJEKA I FERMENTATIVNIH MJEKARSKIH PROIZVODA
3. RAZRED
STANDARDI U MLJEKARSTVU
SIRARSTVO
PROIZVODNJA SIRA
PROIZVODNJA EKSTRA TVRDIH, TVRDIH I POLUTVRDIH SIREVA
PROIZVODNJA MEKIH I SVJEŽIH SIREVA
PROIZVODNJA TRADICIONALNOG SIRA
5. ZAVRŠNI RAD