Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova, od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
•Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
•Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
•Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni kuhar / Pomoćna kuharica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za obavljanje pomoćnih poslova u kuhinji ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharicamoguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama/ praktikumima/radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu kurikula
NACRT
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr
Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU
o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije
POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA
u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI KUHAR / POMOĆNA KUHARICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
SADRŽAJ:
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA
3. SASTAVNICE POSEBNOG KURIKULA
3.1. POSEBNI KURIKULI NASTAVNIH PREDMETA
3.2. POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
4. RAZRADA MODULA
1. RAZRED
MJERE ZAŠTITE U KUHINJI
HIGIJENA U UGOSTITELJSTVU
UGOSTITELJSKA KUHINJA
ŽIVEŽNE NAMIRNICE U KUHARSTVU
2. RAZRED
SKLADIŠTA KUHINJE
PRIPREMA ŽIVEŽNIH NAMIRNICA
TEHNOLOŠKI POSTUPCI OBRADE NAMIRNICA
SUSTAV KVALITETE U KUHINJI
3. RAZRED
GOTOVLJENJE JELA
KOMUNIKACIJA U RADNOM OKRUŽENJU POMOĆNOG KUHARA
IZDAVANJE GOTOVLJENIH JELA
EKOLOGIJA KUHINJE
5. ZAVRŠNI RAD
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
OPĆE INFORMACIJE O POSEBNOM KURIKULU
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Naziv kurikula strukovnog obrazovanja
Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica
Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja
Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica
Razina kvalifikacije prema HKO-u
3
Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)
126 CSVET
Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)
4. ciklus
5. ciklus
42 CSVET
84 CSVET
Pokazatelji na temelju kojih je izrađen posebni kurikul
Popis standarda zanimanja
Popis standarda kvalifikacije
Sektorski kurikul
Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/45
Vrijedi do: 30.12.2024.
Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/150
Vrijedi do: 30.12.2027.
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova, od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
• Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
• Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
• Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni kuhar / Pomoćna kuharica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za obavljanje pomoćnih poslova u kuhinji ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni kuhar/Pomoćna kuharica moguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama/ praktikumima/radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu kurikula
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/150
Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.
Zaštitna odjeća, obuća i oprema
Ciljevi posebnog kurikula:
Učenici će moći:
a. Primijeniti propise i načela zaštite na radu te HACCP sustav
b. Održavati osobnu higijenu te higijenu radnog prostora
c. Koristiti kuhinjsko posuđe, alate, strojeve i termičke uređaje
d. Objasniti vrste, podjelu i primjenu namirnica biljnog i životinjskog podrijetla
e. Koristiti glavne i sporedne kuhinjske prostorije te pripadajući inventar
f. Provjeravati ispravnost namirnica
g. Primijeniti postupke pripreme i obrade namirnica
h. Provesti mjerenje količina namirnica prema zadanoj recepturi i nalogu kuhara
i. Koristiti toplinske uređaje pri gotovljenju jela
j. Pripremati jednostavna slana jela prema zadanoj namirnici
k. Izraditi zadano jednostavno slatko jelo
l. Dekorirati i servirati jednostavno jelo prema gastronomskim pravilima i uputama kuhara
m. Izdvojiti i rasporediti otpad u kuhinji
n. Provesti postupak zbrinjavanja neiskorištenih namirnica prema njihovoj namjeni
o. Primijeniti osnovna komunikacijska pravila poslovnog bontona
p. Koristiti potrebne informacijsko-komunikacijske tehnologije
Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe posebnog kurikula
Vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika
Prolaznost učenika nakon završetka školovanja
Prolaznost učenika na završnom radu
Samovrednovanje nastave
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA