Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
•Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
•Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
•Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni konobar / Pomoćna konobarica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje pomoćnih poslova unutar ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni konobar / Pomoćna konobarica moguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama / praktikumima / radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu posebnog kurikula
NACRT
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr
Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU
o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije
POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA
u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI KONOBAR / POMOĆNA KONOBARICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HROO – Hrvatski sustav bodova općeg obrazovanja
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini.
SADRŽAJ:
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA
3. SASTAVNICE POSEBNOG KURIKULA
3.1. POSEBNI KURIKULI NASTAVNIH PREDMETA
3.2. POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
4. RAZRADA MODULA
1. RAZRED
ZAŠTITA NA RADU U UGOSTITELJSTVU
OPREMA U UGOSTITELJSTVU
HIGIJENA U UGOSTITELJSTVU
PRIPREMNI POSLOVI NA ODJELU HRANE I PIĆA
2. RAZRED
SKLADIŠTENJE NAMIRNICA
ZBRINJAVANJE OTPADA
POMOĆNI POSLOVI U PRIPREMNIM RADOVIMA ODJELA HRANE I PIĆA
POMOĆNI POSLOVI POSLUŽIVANJA HRANE I PIĆA
INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA TEHNOLOGIJA U UGOSTITELJSTVU
3. RAZRED
POSLOVNA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
POMOĆNI POSLOVI U ZAVRŠNIM RADOVIMA ODJELA HRANE I PIĆA
POMOĆNI POSLOVI ČIŠĆENJA I ODRŽAVANJA
5. ZAVRŠNI RAD
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
OPĆE INFORMACIJE O POSEBNOM KURIKULU
Sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Naziv kurikula strukovnog obrazovanja
Pomoćni konobar/Pomoćna konobarica
Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja
Pomoćni konobar/Pomoćna konobarica
Razina kvalifikacije prema HKO-u
3
Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)
126 CSVET
Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)
4. ciklus
5. ciklus
42 CSVET
84 CSVET
Pokazatelji na temelju kojih je izrađen posebni kurikul
Popis standarda zanimanja
Popis standarda kvalifikacije
Sektorski kurikul
Pomoćni konobar/Pomoćna konobarica
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/497
Vrijedi do: 31.03.2025.
Pomoćni konobar/Pomoćna konobarica
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/340
Vrijedi do: 30.04.2028.
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
• Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
• Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
• Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni konobar / Pomoćna konobar ica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje pomoćnih poslova unutar ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni konobar / Pomoćna konobar ica moguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama / praktikumima / radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu posebnog kurikula
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/340
Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.
Zaštitna odjeća, obuća i oprema.
Ciljevi posebnog kurikula:
Učenici će moći:
a. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
b. Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
c. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
d. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
e. Razlikovati vrstu i namjenu opreme, uređaja, inventara i namirnica u ugostiteljskom objektu
f. Pripremiti i nadopuniti inventar za dnevno poslovanje
g. Pripremiti prostor za posluživanje hrane i pića uz nadzor
h. Koristiti inventar, opremu i uređaje kod posluživanja uz nadzor
i. Sudjelovati u pripremnim i završnim radovima u ugostiteljskom objektu
j. Sudjelovati u skladištenju namirnica
k. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
l. Komunicirati unutar ugostiteljskog objekta prema načelima poslovne hijerarhije, etike i poslovnog bontona
m. Koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju na osnovnoj razini u svrhu poslovnog komuniciranja
n. Komunicirati u govoru na hrvatskom i jednom stranom jeziku na osnovnoj razini
o. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe posebnog kurikula
- vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika
- prolaznost učenika nakon završetka školovanja
- prolaznost učenika na završnom radu
- samovrednovanje nastave
Komentirate u ime: Ministarstvo znanosti i obrazovanja
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA