Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI UGOSTITELJ /
POMOĆNA UGOSTITELJICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova, od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
•Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
•Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
•Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni ugostitelj / Pomoćna ugostiteljica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje pomoćnih poslova unutar ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni ugostitelj/Pomoćna ugostiteljica moguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama / praktikumima / radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu posebnog kurikula
NACRT
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
mzo.gov.hr
Na temelju stavka 11. članka 8. Zakona o strukovnom obrazovanju (Narodne novine, broj 30/2009., 24/2010., 22/2013., 25/2018. i 69/2022.), ministar znanosti i obrazovanja donosi
ODLUKU
o uvođenju posebnog kurikula za stjecanje kvalifikacije
POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA
u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
I.
Ovom Odlukom donosi se posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO.
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
II.
Sastavni dio ove Odluke je posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije POMOĆNI UGOSTITELJ / POMOĆNA UGOSTITELJICA u sektoru TURIZAM I UGOSTITELJSTVO iz točke I. ove Odluke.
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
III.
Ova Odluka primjenjivat će se od školske godine 2025./2026. za učenike prvoga razreda srednje škole.
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
IV.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.
KLASA:
URBROJ:
Zagreb,
MINISTAR
prof. dr. sc. Radovan Fuchs
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
POSEBNI KURIKUL
ZA STJECANJE KVALIFIKACIJE
POMOĆNI UGOSTITELJ /
POMOĆNA UGOSTITELJICA
nije lektorirano
Zagreb, ožujak 2024.
Popis kratica
CSVET – Obujam ishoda učenja na razini ciklusa
HKO – Hrvatski kvalifikacijski okvir
SIU – skup ishoda učenja
Napomena:
Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu (uključujući nazive strukovnih kvalifikacija, zvanja i zanimanja) odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini
Sadržaj
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA
3. SASTAVNICE POSEBNOG KURIKULA
3.1. POSEBNI KURIKULI NASTAVNIH PREDMETA
3.2. POPIS OBVEZNIH STRUKOVNIH MODULA
4. RAZRADA MODULA
1. RAZRED
ZAŠTITA NA RADU U UGOSTITELJSTVU
HIGIJENA U UGOSTITELJSTVU
UGOSTITELJSKI OBJEKTI
POMOĆNI POSLOVI U PRIPREMNIM RADOVIMA ODJELA HRANE I PIĆA
ZBRINJAVANJE OTPADA
2. RAZRED
PROSTORIJE UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
OPREMA U UGOSTITELJSTVU
POMOĆNI POSLOVI U DOMAĆINSTVU
INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA TEHNOLOGIJA U UGOSTITELJSTVU
3. RAZRED
POMOĆNI POSLOVI U ZAVRŠNIM RADOVIMA ODJELA HRANE I PIĆA
POMOĆNI POSLOVI ČIŠĆENJA I ODRŽAVANJA
POSLOVNA KOMUNIKACIJA U UGOSTITELJSTVU
5. ZAVRŠNI RAD
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
1. OPĆI DIO POSEBNOG KURIKULA
OPĆE INFORMACIJE O POSEBNOM KURIKULU
Obrazovni sektor
Turizam i ugostiteljstvo
Naziv kurikula strukovnog obrazovanja
Posebni kurikul za stjecanje kvalifikacije Pomoćni ugostitelj / Pomoćna ugostiteljica
Kvalifikacija koja se stječe završetkom obrazovanja
Pomoćni ugostitelj / Pomoćna ugostiteljica
Razina kvalifikacije prema HKO-u
3 HKO
Minimalan obujam kvalifikacije (CSVET)
126 CSVET
Obujam ishoda učenja na razini ciklusa (CSVET)
4. ciklus
5. ciklus
42 CSVET
84 CSVET
Pokazatelji na temelju kojih je izrađen posebni kurikul
Popis standarda zanimanja
Popis standarda kvalifikacije
Sektorski kurikul
Standard zanimanja Pomoćni ugostitelj / Pomoćna ugostiteljica
https://hko.srce.hr/registar/standard-zanimanja/detalji/324
Vrijedi do: 30.12.2027.
Standard kvalifikacije Pomoćni ugostitelj / Pomoćna ugostiteljica (standard strukovnog dijela kvalifikacije )
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/148
Vrijedi do: 30.12.2027.
Turizam i ugostiteljstvo
Uvjeti za upis posebnog kurikula / programa obrazovanja
Razina 1. HKO-a (završena osnovna škola)
Uvjeti stjecanja kvalifikacije (završetka programa strukovnog obrazovanja)
Uvjet za stjecanje kvalifikacije je stečenih 126 CSVET bodova, od čega 83 CSVET boda iz strukovnog dijela (od kojih najmanje 83 CSVET boda na razini 3 ili višoj razini SIU) i 43 boda iz općeg obrazovanja (od kojih najmanje 43 boda na razini 3 ili višoj razini SIU-a) te izrađen i obranjen završni rad.
Uvjeti i načini obrazovanja u okviru obrazovnog programa
• Kriteriji prelaska u višu godinu obrazovanja su uspješno završeni moduli prethodne godine obrazovanja
• Učenje na radnome mjestu provodit će se u ustanovi za strukovno obrazovanje, koje uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu u školi, regionalnim centrima kompetentnosti i kod poslodavaca
• Obrazovanje završava izradbom i obranom završnog rada, kojim se stječe kvalifikacija Pomoćni u gostitelj / Pomoćna u gostiteljica
Horizontalna prohodnost (preporuke)
Nakon završene škole, učenici su osposobljeni za samostalno obavljanje pomoćnih poslova unutar ugostiteljskog objekta. U sustavu cjeloživotnog učenja, osim stjecanja inicijalne kvalifikacije, mogu se uključiti u programe osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije u skladu s potrebama svijeta rada te osobnim interesima i mogućnostima.
Vertikalna prohodnost (mogućnost obrazovanja na višoj razini)
Nakon stečene kvalifikacije Pomoćni ugostitelj/Pomoćna ugostiteljica moguć je nastavak obrazovanja na razinu 4.1. HKO-a.
Oblici učenja temeljenog na radu u okviru posebnog kurikula
Učenje temeljeno na radu integrirano je u posebni kurikul kroz rješavanje problemskih zadataka koji se mogu simulirati u školskim specijaliziranim učionicama / praktikumima / radionicama, regionalnim centrima kompetentnosti ili kod poslodavca. Zadaci za učenje i vježbe su osmišljeni tako da odgovaraju stvarnim radnim situacijama radnog mjesta.
Specifični materijalni uvjeti i okruženje za učenje koji su potrebni za izvedbu posebnog kurikula
https://hko.srce.hr/registar/standard-kvalifikacije/detalji/148
Ishode učenja koji se stječu učenjem temeljenom na radu potrebno je izvoditi u odgojno-obrazovnim skupinama.
Zaštitna odjeća, obuća i oprema.
Ciljevi posebnog kurikula (15 – 20)
Učenici će moći:
a. Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
b. Razlikovati vrstu i namjenu opreme, uređaja, inventara i namirnica u ugostiteljskom objektu
c. Izvršiti pripremne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskih odjela
d. Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
e. Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
f. Sudjelovati u pripremi i mehaničkoj obradi namirnica prema uputama
g. Sudjelovati u skladištenju namirnica
h. Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
i. Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
j. Komunicirati unutar ugostiteljskog objekta prema načelima poslovne hijerarhije, etike i poslovnog bontona
k. Koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju na osnovnoj razini u svrhu poslovnog komuniciranja
l. Komunicirati u govoru na hrvatskom i jednom stranom jeziku na osnovnoj razini
m. Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
n. Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
o. Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
Preporučeni načini praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe posebnog kurikula
- vanjsko vrednovanje i praćenje nastavnika
- prolaznost učenika nakon završetka školovanja
- prolaznost učenika na završnom radu
- samovrednovanje nastave
Komentirate u ime: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
2. NASTAVNI PLAN POSEBNOG KURIKULA