Na temelju članka 71. stavka 2. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/15) ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O JESTIVIM ULJIMA I MASTIMA
- Ukupno komentara:
- Ukupno općih komentara:
- Ukupno nadopuna teksta:
I. OPĆE ODREDBE
Predmet Pravilnika
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kvalitete kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati jestiva ulja biljnog podrijetla te masti biljnog i životinjskog podrijetla, uključujući i one koji se stavljaju na tržište u obliku dodataka prehrani, a odnose se na:
– nazive, definicije i opće zahtjeve
– fizikalna, kemijska, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te sastav
– tehnološke postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i
– dodatne zahtjeve označavanja.
Članak 2.
(1) Ovaj se Pravilnik donosi uzimajući u obzir postupak obavješćivanja na temelju Direktive (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241/1, 17.9.2015.).
(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije ili Turskoj ili koji su zakonito proizvedeni u državi koja pripada Europskom udruženju slobodne trgovine koja je potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.
Članak 3.
Na označavanje proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe Uredbe (EU) br. 1169/2011 Eur opskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22.11.2011.) , kako je posljednji put izmijenjena Delegiranom uredbom Komisije (EU) br. 78/2014 оd 22. studenoga 2013. o izmjeni priloga II. i III. Uredbi (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća o informiranju potrošača o hrani, u pogledu određenih žitarica koje uzrokuju alergije ili netolerancije i hrane s dodatkom fitosterola, estera fitosterola, fitostanola i/ili estera fitostanola (SL L 27, 30.1.2014.) te odredbe ovoga Pravilnika koje se odnose na označavanje.
II. POSEBNE ODREDBE
ULJA BILJNOG PODRIJETLA
Članak 4.
Ulja biljnog podrijetla su proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki ili plodova biljaka, sastoje se od triglicerida masnih kiselina, a mogu sadržavati i neznatne količine drugih lipida kao što su fosfolipidi, voskovi, neosapunjive tvari, mono- i digliceridi i slobodne masne kiseline.
Članak 5.
Ovisno o tehnološkom postupku koji se primjenjuje u proizvodnji, ulja biljnog podrijetla se razvrstavaju u sljedeće kategorije:
1. rafinirana ulja
2. hladno prešana ulja i
3. djevičanska ulja.
Rafinirana ulja
Članak 6.
Rafinirana ulja su proizvodi dobiveni postupkom rafinacije jedne ili više vrsta sirovih ulja biljnog podrijetla, a na tržište se stavljaju pod nazivima:
- propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika
- »ulje« nadopunjeno nazivom biljne vrste koja nije iz Priloga 1. ovoga Pravilnika, za ulja dobivena postupkom rafinacije jedne vrste sirovog ulja biljnog podrijetla ili
- »biljno ulje« za ulje dobiveno postupkom miješanja i rafinacije više vrsta sirovih ulja biljnog podrijetla uz obvezno navođenje popisa sastojaka s nazivima propisanim u podstavcima 1. i 2. ovoga članka, prema padajućem redoslijedu s obzirom na masu koja je utvrđena u vrijeme njihove upotrebe u proizvodnji.
Članak 7.
(1) Rafinirana ulja moraju udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. da su na 20 ºC tekuća, bistra, karakteristične boje
2. da su neutralnog do karakterističnog mirisa i okusa, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa
3. da ne sadrže više od 0,3 % slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina)
4. da im peroksidni broj nije veći od 5 mmola O 2 /kg ulja
5. da sadrže najviše 0,2 % vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 105 ºC i
6. da sadrže najviše 0,05% netopivih nečistoća.
(2) Pored zahtjevima iz stavka 1. ovoga članka, rafinirana ulja iz Priloga 1. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati zahtjevima iz Priloga 2. ovoga Pravilnika.
Hladno prešana i djevičanska ulja
Članak 8.
Hladno prešana ulja su proizvodi koji se dobivaju iz odgovarajućih sirovina, samo mehaničkim postupcima, primjerice prešanjem, bez primjene topline. Može se provesti i postupak čišćenja odnosno bistrenja pranjem vodom, dekantiranjem, filtriranjem i centrifugiranjem.
Članak 9.
Djevičanska ulja su proizvodi koji se dobivaju iz odgovarajućih sirovina, mehaničkim postupcima, primjerice prešanjem, uz primjenu topline. Može se provesti i postupak čišćenja odnosno bistrenja pranjem vodom, dekantiranjem, filtriranjem i centrifugiranjem.
Članak 10.
(1) Hladno prešana i djevičanska ulja stavljaju se na tržište pod nazivima:
- propisanim u Prilogu 1. ovoga Pravilnika ili
- »ulje« nadopunjeno nazivom biljne vrste koja nije navedena u Prilogu 1. ovoga Pravilnika.
(2) Uz nazive ulja iz stavka 1. ovoga članka obvezno je navođenje izraza »hladno prešano« ili »djevičansko«.
Članak 11.
(1) Hladno prešana i djevičanska ulja moraju udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. da su karakteristične boje
2. da su miris i okus karakteristični za vrstu sjemena ili ploda, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa
3. da ne sadrže više od 2 % slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina)
4. da peroksidni broj nije veći od 7 mmola O 2 /kg ulja
5. da sadrže najviše 0,4 % vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 105 ºC
6. da sadrže najviše 0,05 % netopivih nečistoća i
7. da hladno prešana ulja ne sadrže više od 0,15 mg/kg stigmastadiena.
(2) Pored zahtjevima iz stavka 1. ovoga članka, hladno prešana i djevičanska ulja iz Priloga 1. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati zahtjevima iz Priloga 2. ovoga Pravilnika.
Mješavine različitih vrsta i/ili kategorija ulja
Članak 12.
(1) Ne dovodeći u pitanje odredbu članka 6. podstavka 3. ovoga Pravilnika, mješavine različitih vrsta i/ili kategorija ulja stavljaju se na tržište pod nazivom koji uključuje nazive ulja prema biljnoj vrsti i kategoriji od kojih je mješavina sastavljena.
(2) Mješavine različitih vrsta i/ili kategorija ulja moraju udovoljavati slijedećim zahtjevima:
1. da su karakteristične boje
2. da su miris i okus karakteristični za vrstu sjemena ili ploda, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa
3. da ne sadrže više od 2 % slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina)
4. da peroksidni broj nije veći od 7 mmola O 2 /kg ulja
5. da sadrže najviše 0,4 % vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 105 ºC i
6. da sadrže najviše 0,05 % netopivih nečistoća.
BILJNE I ŽIVOTINJSKE MASTI
Članak 13.
Masti su proizvodi dobiveni odgovarajućim tehnološkim postupcima od ulja i masti biljnog podrijetla ili ulja i masti životinjskog podrijetla.
Biljne masti
Članak 14.
(1) Biljne masti su proizvodi dobiveni od ulja i/ili masti biljnog podrijetla postupcima rafinacije, hidrogeniranja i/ili frakcioniranja i/ili interesterifikacije i/ili drugim odgovarajućim tehnološkim postupcima.
(2) Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka stavljaju se na tržište pod nazivom »biljna mast«.
Miješane masti
Članak 15.
(1) Miješane masti su proizvodi dobiveni od biljnih i životinjskih ulja i/ili masti uključujući masti i ulja riba i drugih morskih životinja postupcima rafinacije, hidrogeniranja i/ili frakcioniranja i/ili interesterifikacije i/ili drugim odgovarajućim tehnološkim postupcima.
(2) Proizvodi iz stavka 1. ovoga članka stavljaju se na tržište pod nazivom »miješana mast«.
Članak 16.
(1) Proizvodi iz članka 14. i 15. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. da su karakteristične boje
2. da su neutralnog do karakterističnog mirisa i okusa, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa
3. da sadrže najviše 0,3 % slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina)
4. da im peroksidni broj nije veći od 2,5 mmola O 2 /kg ulja
5. da sadrže najviše 0,2 % vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 105 ºC i
6. da sadrže najviše 0,05% netopivih nečistoća.
(2) Pored zahtjevima iz stavka 1. ovoga članka, biljna mast proizvedena od jedne biljne vrste mora udovoljavati zahtjevima iz Priloga 2. ovoga Pravilnika.
Biljni mrs
Članak 17.
(1) Biljni mrs je proizvod dobiven iz ulja i masti biljnog podrijetla, sa ili bez dodataka, postupkom miješanja i kristalizacije.
(2) Biljni mrs sadrži najmanje 95% masnoće.
Životinjske masti
Članak 18.
Ovisno o vrsti životinje od koje potječe masno tkivo i postupka dobivanja, životinjske masti stavljaju se na tržište pod nazivom:
1. »svinjska mast« za proizvod dobiven mokrim postupkom topljenja masnog tkiva svinje
2. »domaća svinjska mast« za proizvod dobiven suhim postupkom topljenja masnog tkiva svinje, bez dodavanja dopuštenih aditiva
3. »goveđi loj« za proizvod dobiven topljenjem masnog tkiva goveda i
4. »...mast« nadopunjen određenim životinjskim podrijetlom za proizvod dobiven topljenjem masnog tkiva drugih životinja, primjerice peradi ( kokošja mast, guščja mast, pureća mast i druge).
Članak 19.
(1) Životinjske masti iz članka 18. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. da su bijele do žute boje, ovisno o postupku dobivanja i podrijetlu sirovine (masnog tkiva)
2. da su karakterističnog okusa i mirisa, bez stranog i/ili užeglog mirisa i okusa
3. da ne sadrže više od 0,75 % slobodnih masnih kiselina (izraženih kao oleinska kiselina)
4. da peroksidni broj nije veći od 2 mmola O 2 /kg
5. da ne sadrže više od 0,2 % vode i tvari hlapljivih na temperaturi od 105 ºC i
6. da ne sadrže više od 0,5 % netopivih nečistoća.
(2) Pored zahtjevima iz stavka 1. ovoga članka, životinjske masti iz članka 18. podstavaka od 1. do 3. ovoga Pravilnika moraju udovoljavati zahtjevima iz Priloga 3. ovoga Pravilnika.
Članak 20.
Nazivi za ulja i masti mogu se nadopuniti riječima koje označavaju njihovu primjenu.
Članak 21.
Prilozi 1., 2. i 3. tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.
III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI
Članak 22.
Za uzorkovanje i utvrđivanje sukladnosti proizvoda sa zahtjevima kvalitete propisanim ovim Pravilnikom, u svrhu službene kontrole, koriste se validirane i međunarodno priznate metode.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 23.
(1) Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o jestivim uljima i mastima (»Narodne novine« br. 41/12, 70/13 i 141/13).
(2) Proizvodi koji su proizvedeni i označeni prema propisu iz stavka 1. ovoga članka, a koji su stavljeni na tržište do 31. prosinca 2019. godine, mogu se nalaziti na tržištu do isteka zaliha.
Članak 24.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
Urbroj:
Zagreb,
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl. iur.
PRILOG 1.
NAZIVI BILJNIH ULJA I FRAKCIJA BILJNIH ULJA
1. Suncokretovo ulje – ulje dobiveno iz sjemena suncokreta ( Helianthus annuus L.)
2. Suncokretovo ulje s visokim udjelom oleinske kiseline – ulje dobiveno iz sorte sjemenki suncokreta s visokim udjelom oleinske kiseline ( Helianthus annuus L.)
3. Suncokretovo ulje sa srednjim udjelom oleinske kiseline – ulje dobiveno iz sorte sjemenki suncokreta sa srednjim udjelom oleinske kiseline ( Helianthus annuus L.)
4. Sojino ulje – ulje dobiveno iz sjemena soje ( Glycine max (L.) Merr.)
5. Repičino ulje s niskim udjelom eruka kiseline – ulje dobiveno iz sorti sjemenki s niskim udjelom eruka kiseline ( Brassica napus L., Brassica campestris L., brasicca i Brassica juncea L.)
6. Repičino ulje – ulje dobiveno iz sorti sjemenki Brassica napus L., Brassica campestris L. i Brassica juncea L.
7. Ulje kukuruznih klica – ulje dobiveno iz kukuruznih klica, (klice Zea mays L.)
8. Ulje kikirikija – ulje dobiveno iz kikirikija (sjemenke Arachis hypogaea L . )
9. Sezamovo ulje – ulje dobiveno iz sjemenki sezama ( Sesamum indicum L.)
10. Ulje šafranike – ulje dobiveno iz sjemenki šafranike ( Carthamus tinctorius L.)
11. Ulje šafranike s visokim udjelom oleinske kiseline – ulje dobiveno iz sorte sjemenki šafranike s visokim udjelom oleinske kiseline ( Carthamus tinctorius L.)
12. Laneno ulje – ulje dobiveno iz sjemenki lana ( Linum usitatissimum L.)
13. Ulje sjemenki pamuka – ulje dobiveno iz sjemenki različitih kultiviranih sorti ( Gossypium spp.)
14. Ulje koštica grožđa – ulje dobiveno iz grožđanih koštica ( Vitis vinifera L.)
15. Bučino ulje – ulje dobiveno iz bučinih koštica ( Cucurbita pepo L.)
16. Kokosovo ulje/mast – ulje/mast dobiveno iz ploda kokosovog oraha ( Cocos nucifera L.)
17. Palmino ulje/mast – ulje/mast dobiveno iz mesnatog dijela (mezokarp) ploda uljane palme ( Elaeis guineensis )
18. Ulje palminih koštica/mast – ulje/mast dobiveno iz koštice ploda uljane palme ( Elaeis guineensis )
19. Palmin olein – tekuća frakcija dobivena iz palminog ulja
20. Palmin stearin – čvrsta frakcija dobivena iz palminog ulja
21. Palmin superolein – tekuća frakcija dobivena iz palminog ulja
22. Babasu ulje – ulje dobiveno iz koštica posebnih vrsta palme ( Orbignya spp )
23. Ulje gorušice – ulje dobiveno iz sjemena bijele, crne i dr. gorušica ( Sinapis alba L., Brassica nigr a (L.) Koch i dr).
ZAHTJEVI KVALITETE ZA ULJA BILJNOG PODRIJETLA
Identifikacijski zahtjevi |
Ulja biljnog podrijetla |
|||||||||||
Suncokretovo ulje |
Suncokretovo ulje s visokim udjelom oleinske kiseline |
Suncokretovo ulje sa srednjim udjelom oleinske kiseline |
Sojino ulje |
Repičino ulje |
Repičino ulje s niskim udjelom eruka kiseline |
Ulje kukuruznih klica |
Ulje kikirikija |
Sezamovo ulje |
Kokosovo ulje |
Palmino ulje |
||
Gustoća (ºC ulja / voda na 20 ºC) |
0,918-0,923
20ºC/20 ºC |
0,909-0,915 25ºC/20 ºC |
0,914 – 0,916 20ºC/20 ºC |
0,919-0,925 20ºC/20 ºC |
0,910-0,920
20ºC/20 ºC |
0,914-0,920
20ºC/20 ºC |
0,917-0,925
20ºC/20 ºC |
0,912-0,920
20ºC/20 ºC |
0,915-0,924 20ºC/20 ºC |
0,908-0,921
40ºC/20 ºC |
0,891-0,899 |
|
50 ºC/20 ºC |
||||||||||||
Indeks |
1,461-1,468 |
1,467-1,471 |
1,461- 1,471 |
1,466-1,470 |
1,465-1,469 |
1,465-1,467 |
1,465-1,468 |
1,460-1,465 |
1,465-1,469 |
1,448-1,450 |
1,454-1,456 |
|
|
(nD40 ºC) |
(nD25 ºC) |
(nD25 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD50 ºC) |
|
Jodni broj |
118-141 |
78-90 |
94 – 122 |
124-139 |
94-120 |
105-126 |
103-135 |
86-107 |
104-120 |
6,3-10,6 |
50-55 |
|
Broj osapunjenja (mgKOH/g ulja) |
188-194 |
182-194 |
190 – 191 |
189-195 |
168-181 |
182-193 |
187-195 |
187-196 |
186-195 |
248-265 |
190-209 |
|
Neosapunjivo (%) |
≤ 1,5 |
≤ 1,5 |
≤ 1,5 |
≤ 1,5 |
≤ 2,0 |
≤ 2,0 |
≤ 2,8 |
≤ 1,0 |
≤ 2,0 |
≤ 1,5 |
≤ 1,2 |
|
Sastav masnih kiselina (%) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C6: 0 |
*ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-0,7 |
ND |
|
C8: 0 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
4,6-10,0 |
ND |
|
C10: 0 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
5,0-8,0 |
ND |
|
C12: 0 |
ND-0,1 |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND |
ND |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND |
45,1-53,2 |
ND-0,5 |
|
C14: 0 |
ND-0,2 |
ND-0,1 |
ND-1 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
16,8-21,0 |
0,5-2,0 |
|
C16: 0 |
5,0-7,6 |
2,6-5,0 |
4,0-5,5 |
8,0-13,5 |
1,5-6,0 |
2,5-7,0 |
8,6-16,5 |
8,0-14,0 |
7,9-12,0 |
7,5-10,2 |
39,3-47,5 |
|
C16: 1 |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND-0,05 |
ND-0,2 |
ND-3,0 |
ND-0,6 |
ND-0,5 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,6 |
|
C17: 0 |
ND-0,2 |
ND-0,1 |
ND-0,05 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,2 |
|
C17: 1 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND-0,06 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND |
ND |
|
C18: 0 |
2,7-6,5 |
2,9-6,2 |
2,1-5,0 |
2,0-5,4 |
0,5-3,1 |
0,8-3,0 |
ND-3,3 |
1,0-4,5 |
4,5-6,7 |
2,0-4,0 |
3,5-6,0 |
|
C18: 1 |
14,0-39,4 |
75,0-90,7 |
43,1-71,8 |
17,0-30,0 |
8,0-60,0 |
51,0-75,0 |
20,0-42,2 |
35,0-69,0 |
34,4-45,5 |
5,0-10,0 |
36,0-44,0 |
|
C18: 2 |
48,3-74,0 |
2,1-17 |
18,7-45,3 |
48,0-59,0 |
11,0-23,0 |
10,0-30,0 |
34-65,6 |
12,0-43,0 |
36,9-47,9 |
1,0-2,5 |
9,0-12,0 |
|
C18: 3 |
ND-0,3 |
ND-0,3 |
ND-0,5 |
4,5-11,0 |
5,0-13,0 |
4-14 |
ND-2,0 |
ND-0,3 |
0,2-1,0 |
ND-0,2 |
ND-0,5 |
|
C20: 0 |
0,1-0,5 |
0,2-0,5 |
0,2-0,4 |
0,1-0,6 |
ND-3,0 |
0,2-1,2 |
0,3-1,0 |
1,0-2,0 |
0,3-0,7 |
ND-0,2 |
ND-1,0 |
|
C20: 1 |
ND-0,3 |
0,1-0,5 |
0,2-0,3 |
ND-0,5 |
3,0-15,0 |
0,1-4,3 |
0,2-0,6 |
0,7-1,7 |
ND-0,3 |
ND-0,2 |
ND-0,4 |
|
C20: 2 |
ND |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND-1,0 |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
|
C22: 0 |
0,3-1,5 |
0,5–1,6 |
0,6-1,1 |
ND-0,7 |
ND-2,0 |
ND-0,6 |
ND-0,5 |
1,5-4,5 |
ND-1,1 |
ND |
ND-0,2 |
|
C22: 1 |
ND-0,3 |
ND-0,3 |
ND |
ND-0,3 |
>2,0-60,0 |
ND-2,0 |
ND-0,3 |
ND-0,3 |
ND |
ND |
ND |
|
C22: 2 |
ND-0,3 |
ND |
ND-0,09 |
ND |
ND-2,0 |
ND-0,1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
|
C24: 0 |
ND-0,5 |
ND-0,5 |
0,3-0,4 |
ND-0,5 |
ND-2,0 |
ND-0,3 |
ND-0,5 |
0,5-2,5 |
ND-0,3 |
ND |
ND |
|
C24: 1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-3,0 |
ND-0,4 |
ND |
ND-0,3 |
ND |
ND |
ND |
|
Sastav sterola (%) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolesterol |
ND-0,7 |
ND-0,5 |
0,1-0,2 |
0,2-1,4 |
|
ND-1,3 |
0,2-0,6 |
ND-3,8 |
0,1-0,5 |
ND-3,0 |
2,6-6,7 |
|
Brasikasterol |
ND-0,2 |
ND-0,3 |
ND-0,1 |
ND-0,3 |
|
5,0-13,0 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
0,1-0,2 |
ND-0,3 |
ND |
|
Kampesterol |
6,5-13,0 |
5,0-13,0 |
9,1-9,6 |
15,8-24,2 |
|
24,7-38,6 |
16,0-24,1 |
12,0-19,8 |
10,1-20,0 |
6,0-11,2 |
18,7-27,5 |
|
Stigmasterol |
6,0-13,0 |
4,5-13,0 |
9,0-9,3 |
14,9-19,1 |
|
0,2-1,0 |
4,3-8,0 |
5,4-13,2 |
3,4-12,0 |
11,4-15,6 |
8,5-13,9 |
|
Beta-sitosterol |
50,0-70,0 |
42,0-70,0 |
56,0-58,0 |
47,0-60,0, |
|
45,1-57,9 |
54,8-66,6 |
47,4-69,0 |
57,7-61,9 |
32,6-50,7 |
50,2-62,1 |
|
Delta-5-avenasterol |
ND-6,9 |
1,5-6,9 |
4,8-5,3 |
1,5-3,7 |
|
2,5-6,6 |
1,5-8,2 |
5,0-18,8 |
6,2-7,8 |
20,0-40,7 |
ND-2,8 |
|
Delta-7-stigmastenol |
6,5-24,0 |
6,5-24,0 |
7,7-7,9 |
1,4-5,2 |
|
ND-1,3 |
0,2-4,2 |
ND-5,1 |
0,5-7,6 |
ND-3,0 |
0,2-2,4 |
|
Delta-7-avenasterol |
3,0-7,5 |
ND-9,0 |
4,3-4,4 |
1,0-4,6 |
|
ND-0,8 |
0,3-2,7 |
ND-5,5 |
1,2-5,6 |
ND-3,0 |
ND-5,1 |
|
Drugi steroli |
ND-5,3 |
3,5-9,5 |
5,4-5,8 |
ND-1,8 |
|
ND-4,2 |
ND-2,4 |
ND-1,4 |
0,7-9,2 |
ND-3,6 |
ND |
|
Ukupni steroli (mg/kg) |
2400-5000 |
1700-5200 |
|
1800-4500 |
|
4500-11300 |
7000-22100 |
900-2900 |
4500-19000 |
400-1200 |
300-700 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Identifikacijski zahtjevi |
Ulja biljnog podrijetla |
||||||||||
Palmin stearin |
Palmin superolein |
Palmin olein |
Ulje palminih koštica |
Babasu ulje |
Ulje sjemenki pamuka |
Ulje koštica grožđa |
Ulje gorušice |
Ulje šafranike |
Ulje šafranike s viskom udjelom oleinske kiseline |
Bučino ulje |
|
Gustoća ºC ulja / voda na 20 ºC |
0,881-0,891 60ºC/20 ºC |
0,900-0,925 40ºC/20ºC |
0,899-0,920 40ºC/20ºC |
0,899-0,914 40ºC/20ºC |
0,914-0,917 25°C/20°C |
0,918-0,926 20°C/20°C |
0,920-0,926 20°C/20°C |
0,910-0,921 20°C/20°C |
0,922-0,927 20°C/20°C |
0,913-0,919 20°C/20°C |
0,916-0,923 20°C/20°C |
Indeks refrakcije |
1,447-1,452 |
1,463-1,465 |
1,458-1,460 |
1,448-1,452 |
1,448-1,451 |
1,458-1,466 |
1,467-1,477 |
1,461-1,469 |
1,467-1,470 |
1,466-1,470 |
1,470-1,475 |
|
(nD60 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD40 ºC) |
(nD25 ºC) |
(nD20 ºC) |
Jodni broj |
< 48 |
> 60 |
> 56 |
14,1-21,0 |
10-18 |
100-123 |
128-150 |
92-125 |
136-148 |
80-100 |
105-125 |
Broj osapunjenja (mg KOH/g ulja) |
193-205 |
180-205 |
194-202 |
230-254 |
245-256 |
189-198 |
188-194 |
168-184 |
186-198 |
186-194 |
187-197 |
Neosapunjivo (%) |
≤0,9 |
≤1,3 |
≤1,3 |
≤ 1,0 |
≤ 1,2 |
≤ 1,5 |
≤ 2,0 |
≤ 1,5 |
≤ 1,5 |
≤ 1,0 |
≤ 1,2 |
Sastav masnih kiselina (%) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C6: 0 |
ND |
ND |
ND |
ND-0,8 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
C8: 0 |
ND |
ND |
ND |
2,4-6,2 |
2,6-7,3 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
C10: 0 |
ND |
ND |
ND |
2,6-5,0 |
1,2-7,6 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
C12: 0 |
0,1-0,5 |
0,1-0,5 |
0,1-0,5 |
45,0-55,0 |
40,0-55,0 |
ND-0,2 |
ND |
ND |
ND |
ND-0,2 |
ND |
C14: 0 |
1,0-2,0 |
0,5-1,5 |
0,5-1,5 |
14,0-18,0 |
11,0-27,0 |
0,6-1,0 |
ND-0,3 |
ND-1,0 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
C16: 0 |
48,0-74,0 |
30,0-39,0 |
38,0-43,5 |
6,5-10,0 |
5,2-11,0 |
21,4-26,4 |
5,5-11,0 |
0,5-4,5 |
5,3-8,0 |
3,6-6,0 |
6-16 |
C16: 1 |
ND-0,2 |
ND-0,5 |
ND-0,6 |
ND-0,2 |
ND |
ND-1,2 |
ND-1,2 |
ND-0,5 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
0-0,2 |
C17: 0 |
ND-0,2 |
ND-0,1 |
ND-0,2 |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
|
C17: 1 |
ND-0,1 |
ND |
ND-0,1 |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,1 |
|
C18: 0 |
3,9-6,0 |
2,8-4,5 |
3,5-5,0 |
1,0-3,0 |
1,8-7,4 |
2,1-3,3 |
3,0-6,5 |
0,5-2,0 |
1,9-2,9 |
1,5-2,4 |
3-13 |
C18: 1 |
15,5-36,0 |
43,0-49,5 |
39,8-46,0 |
12,0-19,0 |
9,0-20,0 |
14,7-21,7 |
12,0-28,0 |
8,0-23,0 |
8,4-21,3 |
70,0-83,7 |
16-43 |
C18: 2 |
3,0-10,0 |
10,5-15,0 |
10,0-13,5 |
1,0-3,5 |
1,4-6,6 |
46,7-58,2 |
58,0-78,0 |
10,0-24,0 |
67,8-83,2 |
9,0-19,9 |
38-58 |
C18: 3 |
ND-0,5 |
0,2-1,0 |
ND-0,6 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,4 |
ND-1,0 |
6,0-18,0 |
ND-0,1 |
ND-1,2 |
ND-1,0 |
C20: 0 |
ND-1,0 |
ND-0,4 |
ND-0,6 |
ND-0,2 |
ND |
0,2-0,5 |
ND-1,0 |
ND-1,5 |
0,2-0,4 |
0,3-0,6 |
ND-1,0 |
C20: 1 |
ND-0,4 |
ND-0,2 |
ND-0,4 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,3 |
5,0-13,0 |
0,1-0,3 |
0,1-0,5 |
ND-0,5 |
C20: 2 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND |
ND-1,0 |
ND |
ND |
|
C22: 0 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND-0,2 |
ND |
ND-0,6 |
ND-0,5 |
0,2-2,5 |
ND-1,0 |
ND-0,4 |
ND-0,3 |
C22: 1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-0,3 |
ND-0,3 |
22,0-50,0 |
ND-1,8 |
ND-0,3 |
|
C22: 2 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND |
ND-1,0 |
ND |
ND |
|
C24: 0 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND-0,1 |
ND-0,4 |
ND-0,5 |
ND-0,2 |
ND-0,3 |
|
C24: 1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
0,5-2,5 |
ND-0,2 |
ND-0,3 |
|
Sastav sterola (%) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolesterol |
2,5-5,0 |
2,0-3,5 |
2,6-7,0 |
0,6-3,7 |
1,2-1,7 |
0,7-2,3 |
ND-0,5 |
|
ND-0,7 |
ND-0,5 |
ND-0,5 |
Brasikasterol |
ND |
ND |
ND |
ND-0,8 |
ND-0,3 |
0,1-0,3 |
ND-0,2 |
|
ND-0,4 |
ND-2,2 |
- |
Kampesterol |
15,0-26,0 |
22,0-26,0 |
12,5-39,0 |
8,4-12,7 |
17,7-18,7 |
6,4-14,5 |
7,5-14,0 |
|
9,2-13,3 |
8,9-19,9 |
0,1-5,0 |
Stigmasterol |
9,0-15,0 |
18,2-20,0 |
7,0-18,9 |
12,0-16,6 |
8,7-9,2 |
2,1-6,8 |
7,5-12,0 |
|
4,5-9,6 |
2,9-8,9 |
0,1-3,0 |
Beta-sitosterol |
50,0-60,0 |
55,0-70,0 |
45,0-71,0 |
62,6-73,1 |
48,2-53,9 |
76,0-87,1 |
64,0-70,0 |
|
40,2-50,6 |
40,1-66,9 |
1,0-5,0 |
Delta-5-avenasterol |
ND-3,0 |
0-1,0 |
ND-3,0 |
1,4-9,0 |
16,9-20,4 |
1,8-7,3 |
1,0-3,5 |
|
0,8-4,8 |
0,2-8,9 |
- |
Delta-7-stigmastenol |
ND-3,0 |
0-0,3 |
ND-3,0 |
ND-2,1 |
ND |
ND-1,4 |
0,5-3,5 |
|
13,7-24,6 |
3,4-16,4 |
- |
Delta-7-avenasterol |
ND-3,0 |
0-0,3 |
ND-6,0 |
ND-1,4 |
0,4-1,0 |
0,8-3,3 |
0,5-1,5 |
|
2,2-6,3 |
ND-8,3 |
- |
Spinasterol |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
28-40 |
Stigmastatrienol |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20-30 |
Stigmastadienol |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10-40 |
Drugi steroli |
ND-5,0 |
0-2,0 |
ND-10,4 |
ND-2,7 |
ND |
ND-1,5 |
ND-5,1 |
|
0,5-6,4 |
4,4-11,9 |
|
Ukupni steroli (mg/kg) |
250-500 |
100 |
270-800 |
700-1400 |
500-800 |
2700-6400 |
2000-7000 |
|
2100-4600 |
2000-4100 |
2100-5600 |
*ND – nije detektirano
Prazno polje - nije definirano
PRILOG 3.
ZAHTJEVI KVALITETE ZA ŽIVOTINJSKE MASTI
Identifikacijski zahtjevi |
Goveđi loj |
Domaća svinjska mast i svinjska mast |
Gustoća (40 ºC/20 ºC) |
0,893-0,904 |
0,894-0,906 |
Indeks refrakcije(ND 40 ºC) |
1,448-1,460 |
1,448-1,461 |
Jodni broj |
32-50 |
45-70 |
Broj osapunjenja (mg KOH/g masti) |
192-202 |
192-203 |
Neosapunjivo (g/kg) |
10-12 |
10-12 |
Sastav masnih kiselina (%) |
|
|
do 2,5 |
do 0,5 |
|
C14: 0 |
1,4-7,8 |
0,5-2,5 |
C14: ISO |
do 0,3 |
do 0,1 |
C14: 1 |
0,5-1,5 |
do 0,2 |
C15: 0 |
0,5-1,0 |
do 0,1 |
C15: ISO |
do 1,5
|
do 0,1 |
C15: ANTI ISO |
do 0,1 |
|
C16: 0 |
17-37 |
20-32 |
C16: 1 |
0,7-8,8 |
1,0-5,0 |
C16: ISO |
do 0,5 |
do 0,1 |
C 16: 2 |
do 1,0 |
do 1,0 |
C17: 0 |
0,5-2,0 |
do 0,5 |
C17: 1 |
do 1,0 |
do 0,5 |
C17: ISO |
do 1,5
|
do 0,1 |
C 17: ANTI ISO |
do 0,1 |
|
C18: 0 |
6,0-40 |
5-24 |
C18: 1 |
26-50 |
36-62 |
C18: 2 |
0,5-5,0 |
3,0-16 |
C18: 3 |
do 2,5 |
do 1,5 |
C20: 0 |
do 0,5 |
do 1,0 |
C20: 1 |
do 0,5 |
do 1,0 |
C20: 2 |
do 0,1 |
do 1,0 |
C20: 4 |
do 0,5 |
do 1,0 |
C22: 0 |
do 0,1 |
do 0,1 |
Titar (40 ºC) |
40-49 |
32-45 |
Udio ukupnih sterola |
|
|
Kolesterol (%) |
min 98 |
min 98 |
Komentari