NACIONALNA STRATEGIJA ZA PROVEDBU ŠKOLSKE SHEME REPUBLIKE HRVATSKE OD ŠKOLSKE GODINE 2017./2018. DO 2022./2023.
Zagreb, 14. kolovoza 2017.
CILJEVI I POKAZATELJI
Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. obveza je koja proizlazi iz Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2017/39 i Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40, a ima za cilj:
1)povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika
2) podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i
3) edukaciju učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.
Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da:
-66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan
-76 % učenika i učenica ne jede povrće svaki dan
S porastom dobi učenika i učenica zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća pa tako 44 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 %. Istovremeno, svega 29 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a u dobi od 13 godina ovaj postotak je još niži te povrće svakodnevno jede svega 23 % učenika i učenica.
Utjecaj Programa mlijeka u školama na prehrambene navike i zdravlje djece procijenjen je provođenjem upitnika za učenike i roditelje koji je provela Savjetodavna služba, a imao je za cilj ispitati:
–naviku konzumiranja i znanje o mlijeku i mliječnim proizvodima
–znanje o Programu i utjecaju na prehrambene navike djece.
Ispitani učenici preferiraju piti čokoladno mlijeko (75,73%), a odmah nakon njega obično mlijeko (71,97%), na trećem mjestu je kakao (71,13%), nakon čega slijede voćni jogurt, jogurt i sir.
Oko 75% učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno, a u školi 57 % učenika.
S obzirom na činjenicu da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika, a kako je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli Školska shema provodit će se među djecom osnovne i srednje škole.
U razdoblju provedbe Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023.cilj nam je povećati udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 5 %.
POLAZNA OSNOVA
Prema podacima Izvješća o praćenju provedbe Sheme školskog voća i povrća u školskoj godini 2014./2015. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 45 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina svakodnevno jede voće samo 36 % učenika i 38 % učenica. Tek nešto više od 40 % učenika svakodnevno jede povrće tijekom radnog tjedna, a tijekom oba dana vikenda iznosi 65 %.
Većina učenika kao najdraže voće izdvaja jabuke, jagode, banane i lubenice. Vrste voća koju većina učenika najčešće jede su jabuke, slijede ih banane, dok su kivi, ananas, grejp i dinja vrste voća koje većina učenika ne voli jesti.
Rezultati upitnika su pokazali da učenici najčešće jedu ono povrće koje im je ujedno i najdraže. Kao najdraže povrće učenici izdvajaju mrkvu, rajčicu, zelenu salatu i krastavce. S druge strane, učenici najmanje vole jesti povrće iz skupine cvjetastog povrća i to brokulu i cvjetaču, te lisnatog povrća (izuzev zelene salate) i to prvenstveno kelj, špinat i blitvu.
Prema podacima Savjetodavne službe u školskoj godini 2015./2016. u Republici Hrvatskoj se počeo provoditi Program mlijeka i školama među učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. U Program su se uključile 324 od ukupno 896 škola što predstavlja 36,16 % svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Upitnikom o učestalosti mlijeka i mliječnih proizvoda među učenicima 4. razreda osnovne škole se procjenjivao utjecaj programa na prehrambene navike i zdravlje školske djece. Oko 75 % učenika konzumira mlijeko ili jogurt najmanje 1 tjedno u domaćinstvu, a u školi njih oko 57 %. To još uvijek ne zadovoljava stručne preporuke i rezultati pokazuju potrebu uključenja svih dionika da se poveća svakodnevna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda.
CILJANA SKUPINA
Ciljana skupinasu učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske u shemi voća i povrća te osnovnih škola na području Republike Hrvatske u shemi mlijeka.
Isporuka voća i povrća u okviru Školske sheme odvijat će se najmanje jednom tjedno u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine dok će se isporuka mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme odvijati jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.
Preporučena dnevna količina po učeniku iznosi:
-od 100 do 150 g voća ili povrća
-od 0,15 do 0,25 l mlijeka ili ekvivalenta mlijeka.
PROIZVODI KOJI ĆE SE DISTRIBUIRATI U OKVIRU ŠKOLSKE SHEME
0403 10 11 do 0403 10 39 0403 9011 11 do 0403 90 69
mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje**
* mlijeko u skladu s Prilogom III., Odjeljkom IX., Poglavljem II., odsjekom II. točkom 1.(a) Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004.) kako je zadnji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2016/355 оd 11. ožujka 2016. o izmjeni Priloga III. Uredbi (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu određenih zahtjeva za želatinu, kolagen i vrlo rafinirane proizvode životinjskog podrijetla namijenjene prehrani ljudi (SL L 67, 12. 3. 2016)
** svi fermentirani proizvodi osim proizvoda iz Priloga V Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća
*** mlijeko i mliječni proizvodi moraju biti pretpakirani u skladu s člankom 2. stavkom 2. točkom (e) Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.).
KRITERIJI ZA ODABIR PROIZVODA KOJI ĆE SE DISTRIBUIRATI U OKVIRU ŠKOLSKE SHEME
U kriterije za odabir proizvoda koji će se distribuirati uključeni su:
-zdravstveni aspekt
-raspoloživost proizvoda tijekom sezone
-dostupnost proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača (kratki lanci opskrbe)
-raznovrsnost
-okolišni aspekt (kompostiranje, sortiranje otpada, smanjenje količina otpada od hrane, manji broj tretiranja sredstvima za zaštitu bilja, manja količina ispušnih plinova i dr.).
PODRUČJE I RAZDOBLJE PROVEDBE
Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. provodit će se na području cijele Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2017. godine do 31. srpnja 2023. godine.
PRATEĆE EDUKATIVNE MJERE
školski vrtovi
djeca uče kako se uzgajaju biljke
djeca u osnovnim i srednjim školama koje imaju školski vrt će zajedno s nastavnicima obavljati pripremu tla, sjetvu, sadnju i berbu voća i povrća i brinuti o njegovom čuvanju
NACIONALNA STRATEGIJA ZA PROVEDBU ŠKOLSKE SHEME REPUBLIKE HRVATSKE OD ŠKOLSKE GODINE 2017./2018. DO 2022./2023.
Zagreb, 14. kolovoza 2017.
CILJEVI I POKAZATELJI
Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. obveza je koja proizlazi iz Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2017/39 i Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40, a ima za cilj:
1) povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika
2) podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i
3) edukaciju učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.
Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da:
- 66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan
- 76 % učenika i učenica ne jede povrće svaki dan
S porastom dobi učenika i učenica zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća pa tako 44 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 %. Istovremeno, svega 29 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a u dobi od 13 godina ovaj postotak je još niži te povrće svakodnevno jede svega 23 % učenika i učenica.
Utjecaj Programa mlijeka u školama na prehrambene navike i zdravlje djece procijenjen je provođenjem upitnika za učenike i roditelje koji je provela Savjetodavna služba, a imao je za cilj ispitati:
– naviku konzumiranja i znanje o mlijeku i mliječnim proizvodima
– znanje o Programu i utjecaju na prehrambene navike djece.
Ispitani učenici preferiraju piti čokoladno mlijeko (75,73%), a odmah nakon njega obično mlijeko (71,97%), na trećem mjestu je kakao (71,13%), nakon čega slijede voćni jogurt, jogurt i sir.
Oko 75% učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno, a u školi 57 % učenika.
S obzirom na činjenicu da potrošnja voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda pada s porastom dobi učenika, a kako je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli Školska shema provodit će se među djecom osnovne i srednje škole.
U razdoblju provedbe Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. cilj nam je povećati udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 5 %.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POLAZNA OSNOVA
Prema podacima Izvješća o praćenju provedbe Sheme školskog voća i povrća u školskoj godini 2014./2015. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 45 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina svakodnevno jede voće samo 36 % učenika i 38 % učenica. Tek nešto više od 40 % učenika svakodnevno jede povrće tijekom radnog tjedna, a tijekom oba dana vikenda iznosi 65 %.
Većina učenika kao najdraže voće izdvaja jabuke, jagode, banane i lubenice. Vrste voća koju većina učenika najčešće jede su jabuke, slijede ih banane, dok su kivi, ananas, grejp i dinja vrste voća koje većina učenika ne voli jesti.
Rezultati upitnika su pokazali da učenici najčešće jedu ono povrće koje im je ujedno i najdraže. Kao najdraže povrće učenici izdvajaju mrkvu, rajčicu, zelenu salatu i krastavce. S druge strane, učenici najmanje vole jesti povrće iz skupine cvjetastog povrća i to brokulu i cvjetaču, te lisnatog povrća (izuzev zelene salate) i to prvenstveno kelj, špinat i blitvu.
Prema podacima Savjetodavne službe u školskoj godini 2015./2016. u Republici Hrvatskoj se počeo provoditi Program mlijeka i školama među učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. U Program su se uključile 324 od ukupno 896 škola što predstavlja 36,16 % svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Upitnikom o učestalosti mlijeka i mliječnih proizvoda među učenicima 4. razreda osnovne škole se procjenjivao utjecaj programa na prehrambene navike i zdravlje školske djece. Oko 75 % učenika konzumira mlijeko ili jogurt najmanje 1 tjedno u domaćinstvu, a u školi njih oko 57 %. To još uvijek ne zadovoljava stručne preporuke i rezultati pokazuju potrebu uključenja svih dionika da se poveća svakodnevna konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
CILJANA SKUPINA
Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske u shemi voća i povrća te osnovnih škola na području Republike Hrvatske u shemi mlijeka.
Isporuka voća i povrća u okviru Školske sheme odvijat će se najmanje jednom tjedno u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine dok će se isporuka mlijeka i mliječnih proizvoda u okviru Školske sheme odvijati jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.
Preporučena dnevna količina po učeniku iznosi:
- od 100 do 150 g voća ili povrća
- od 0,15 do 0,25 l mlijeka ili ekvivalenta mlijeka.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PROIZVODI KOJI ĆE SE DISTRIBUIRATI U OKVIRU ŠKOLSKE SHEME
TARIFNA OZNAKA
PROIZVOD
0805 20
mandarina
0808
jabuka
0808
kruška
0809
šljiva
0809
breskva
0809
nektarina
0809
trešnja
0810 10 00
jagoda
0702 00 00
rajčica
0706
mrkva
TARIFNA OZNAKA
PROIZVOD
0401
mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije*
0403 10 11 do 0403 10 39 0403 9011 11 do 0403 90 69
mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje**
* mlijeko u skladu s Prilogom III., Odjeljkom IX., Poglavljem II., odsjekom II. točkom 1.(a) Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004.) kako je zadnji put izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2016/355 оd 11. ožujka 2016. o izmjeni Priloga III. Uredbi (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu određenih zahtjeva za želatinu, kolagen i vrlo rafinirane proizvode životinjskog podrijetla namijenjene prehrani ljudi (SL L 67, 12. 3. 2016)
** svi fermentirani proizvodi osim proizvoda iz Priloga V Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća
*** mlijeko i mliječni proizvodi moraju biti pretpakirani u skladu s člankom 2. stavkom 2. točkom (e) Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
KRITERIJI ZA ODABIR PROIZVODA KOJI ĆE SE DISTRIBUIRATI U OKVIRU ŠKOLSKE SHEME
U kriterije za odabir proizvoda koji će se distribuirati uključeni su:
- zdravstveni aspekt
- raspoloživost proizvoda tijekom sezone
- dostupnost proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača (kratki lanci opskrbe)
- raznovrsnost
- okolišni aspekt (kompostiranje, sortiranje otpada, smanjenje količina otpada od hrane, manji broj tretiranja sredstvima za zaštitu bilja, manja količina ispušnih plinova i dr.).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PODRUČJE I RAZDOBLJE PROVEDBE
Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. provodit će se na području cijele Republike Hrvatske u razdoblju od 1. kolovoza 2017. godine do 31. srpnja 2023. godine.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRATEĆE EDUKATIVNE MJERE
školski vrtovi
djeca uče kako se uzgajaju biljke
djeca u osnovnim i srednjim školama koje imaju školski vrt će zajedno s nastavnicima obavljati pripremu tla, sjetvu, sadnju i berbu voća i povrća i brinuti o njegovom čuvanju
posjeti farmama/ poljoprivrednim tržnicama/ mljekarama
djeca uče kako se proizvodi voće i povrće
djeca uče kako se proizvodi mlijeko
djeca u osnovnim i srednjim školama će zajedno s nastavnicima posjećivati poljoprivredna gospodarstva na kojima se proizvodi voće i povrće
djeca u osnovnim školama će zajedno s nastavnicima posjećivati farme na kojima se uzgajaju muzne krave
satovi kušanja/radionice kuhanja
podizanje svijesti o zdravim prehrambenim navikama
djeca će zajedno s nutricionistima kušati različite vrste voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i učiti o njihovim nutritivnim vrijednostima
tečajevi, predavanja, radionice
povezivanje djece s poljoprivredom i zaštitom okoliša
djeca će zajedno s agronomima održavati predavanja o mogućnostima iskorištenja hrane i smanjenju nastanka otpada od hrane
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
NADLEŽNA TIJELA
Ministarstvo poljoprivrede:
a)odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za promociju i
b)odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za prateće obrazovne mjere;
Ministarstvo zdravstva:
a)odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za praćenje i ocjenjivanje i
b)potvrđuje Listu prihvatljivih proizvoda;
Ministarstvo znanosti i obrazovanja:
a)potvrđuje i dostavlja spisak osnovnih i srednjih škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi i
b)potvrđuje i dostavlja broj učenika u osnovnim i srednjim školama koji mogu sudjelovati u Školskoj shemi;
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju:
a) odobrava podnositelja Zahtjeva za potporu za raspodjelu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda
b) objavljuje spisak odobrenih škola koje sudjeluju u Školskoj shemi
c) objavljuje spisak dobavljača koji isporučuju voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi
d) obavlja administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu podnositelja Zahtjeva za potporu u okviru Školske sheme i
e) isplaćuje potporu.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POTPORA EUROPSKE UNIJE ZA ŠKOLSKU SHEMU
POTPORA EUROPSKE UNIJE (EUR)
ŠKOLSKO VOĆE I POVRĆE
ŠKOLSKO MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Distribucija voća i povrća te
mlijeka i mliječnih proizvoda
1.285.732
763.854
Prateće obrazovne mjere
57.000
28.000
Praćenje, ocjenjivanje i promocija
17.500
8.500
Ukupno
1.360.232
800.354
SVEUKUPNO
12.963.513 = 6 x (1.360.232 + 800.354)
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
NACIONALNA POTPORA, KOJOM SE FINANCIRA ŠKOLSKA SHEMA
POTPORA REPUBLIKE HRVATSKE (HRK)
ŠKOLSKO VOĆE I POVRĆE
ŠKOLSKO MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Opskrba/distribucija
3.111.659,45 HRK
779.549,40 HRK
Prateće edukativne mjere
Praćenje, ocjenjivanje i promocija
SVEUKUPNO
3.891.208,85 HRK
*P/ 7087941 *
KLASA: 080-01/16-01/360
URBROJ: 525-07/0004-17-4
Zagreb, 14. kolovoza 2017. godine
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede