E-SAVJETOVANJA

Savjetovanja Upute Istraživanja
  • Prijavi se
  • Registriraj se

Preuzmi Word dokumentOstali dokumenti


MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Na temelju članka 21. stavka 7. Zakona o akvakulturi („Narodne novine“, br. 130/17) ministar poljoprivrede donosi

PRAVILNIK

O STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI AKVAKULTURE

  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:
1
Komentiraj

Opće odredbe

0
Komentiraj

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se:

1. program stručnog osposobljavanja za obavljanje djelatnosti akvakulture (u daljnjem tekstu: Program),

2. način izdavanja i sadržaj potvrde o osnovnoj stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti akvakulture (u daljnjem tekstu: Potvrda o osnovnoj stručnoj osposobljenosti),

3. način izdavanja i sadržaj potvrde o dodatnom usavršavanju za obavljanje djelatnosti akvakulture (u daljnjem tekstu: Potvrda o dodatnom usavršavanju).

0
Komentiraj

Program

0
Komentiraj

Članak 2.

(1) Program obuhvaća osnovno stručno osposobljavanje i dodatno usavršavanje.

(2) Program iz stavka 1. ovoga članka nalazi se u prilogu ovoga Pravilnika i čini njegov sastavni dio.

0
Komentiraj

Provedba  stručnog osposobljavanja

0
Komentiraj

Članak 3.

(1) Osnovno stručno osposobljavanje provodi se najmanje tri puta godišnje u vremenskim razmacima ne većim od četiri mjeseca ukoliko ima prijavljenih kandidata.

(2) Dodatno usavršavanje provodi se prema potrebi.

(3) Raspored (datum i mjesto) osnovnog stručnog osposobljavanja i dodatnog usavršavanja objavljuje se na mrežnim stranicama Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (u daljnjem tekstu: HPŠSS) najmanje 30 dana prije održavanja.  

(4) Administrativne poslove organizacije i održavanja osnovnog stručnog osposobljavanja i dodatnog usavršavanja obavlja HPŠSS.

0
Komentiraj

Prijava

0
Komentiraj

Članak 4.

(1) Kandidat koji želi pristupiti osnovnom stručnom osposobljavanju ili dodatnom usavršavanju podnosi pismenu prijavu HPŠSS.

(2) Prijava iz stavka 1. ovoga članka mora sadržavati:

– ime i prezime,

– adresu prebivališta,

– OIB,

- kontakt (telefonski broj i adresu elektroničke pošte),

- tehnološku cjelinu iz posebnog dijela Programa osnovnog stručnog osposobljavanja za koju se kandidat prijavljuje ili

-  ematsku cjelinu Programa dodatnog usavršavanja za koju se kandidat prijavljuje.

(3) Kandidat će nakon podnesene prijave biti obaviješten o literaturi za stručno osposobljavanje.

0
Komentiraj

Potvrde

0
Komentiraj

Članak 5.

(1) HPŠSS svakom kandidatu koji je završio osnovno stručno osposobljavanje izdaje Potvrdu o osnovnoj stručnoj osposobljenosti.

(2) HPŠSS svakom kandidatu koji je završio dodatno usavršavanje izdaje Potvrdu o dodatnom usavršavanju.

(3) Potvrde iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ispunjavaju se elektronički i ispisuju računalnim ispisom.

0
Komentiraj

Potvrda o osnovnoj stručnoj osposobljenosti

0
Komentiraj

Članak 6.

Potvrda o osnovnoj stručnoj osposobljenosti sadrži sljedeće podatke:

– ime i prezime nositelja potvrde,

– adresa prebivališta nositelja potvrde,

– OIB nositelja potvrde,

– datum kada je nositelj potvrde završio osnovno stručno osposobljavanje,

- tehnološka cjelina iz posebnog dijela osnovnog stručnog osposobljavanja za koju je provedeno stručno osposobljavanje

– datum izdavanja, te pečat i potpis ovlaštene osobe HPŠSS.

0
Komentiraj

Potvrda o dodatnom usavršavanju

0
Komentiraj

Članak 7.

Potvrda o dodatnom usavršavanju sadrži sljedeće podatke:

– ime i prezime nositelja potvrde,

– adresa prebivališta nositelja potvrde,

– OIB nositelja potvrde,

– datum kada je nositelj potvrde završio dodatno usavršavanje,

- tematska cjelina za koju je provedeno dodatno usavršavanje,

– datum izdavanja, te pečat i potpis ovlaštene osobe HPŠSS.

0
Komentiraj

Članak 8.

HPŠSS vodi evidenciju o izdanim Potvrdama u elektroničkom obliku.

0
Komentiraj

Prijelazne i završne odredbe

0
Komentiraj

Članak 9.

Stupanjem na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o ispitu za obavljanje uzgoja riba i drugih morskih organizama („Narodne novine“, br. 76/11) te odredbe članaka 8. do 22. Pravilnika o akvakulturi („Narodne novine“, br. 82/05, 59/09, 156/09, 53/10, 3/11 i 149/11).

0
Komentiraj

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.

Klasa:

Urbroj:

Zagreb,

 

 

 

 

0
Komentiraj

PRILOG

0
Komentiraj

PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA U AKVAKULTURI

 

 

0
Komentiraj

1. OPĆI PODACI O PROGRAMU

 

0
Komentiraj

1.1.  NAZIV PROGRAMA

 

Program stručnog osposobljavanja u akvakulturi obuhvaća

• osnovno stručno osposobljavanje za obavljanje djelatnosti akvakulture

• dodatno usavršavanje za obavljanje djelatnosti akvakulture

 

0
Komentiraj

1.2.  CILJNA SKUPINA KORISNIKA

 

Osnovno stručno osposobljavanje za obavljanje djelatnosti akvakulture namijenjeno je osobama koje imaju namjeru obavljati djelatnost akvakulture kao vlasnici i/ili zaposlenici na uzgajalištu, a nisu stručno osposobljeni sukladno članku 21. Zakona o akvakulturi („Narodne novine“, br. 130/17).

Osnovno stručno osposobljavanje provodit će se odvojeno za pojedine uzgojne tehnologije.  

Dodatno usavršavanje za obavljanje djelatnosti akvakulture provodit će se prema interesu uzgajivača. Sukladno aktualnim izazovima u akvakulturi i sukladno strateškim odrednicama razvoja akvakulture na nacionalnoj razini i na razini EU s ciljem unapređenja primjene standarda zaštite okoliša i prirode, trženja i sigurnosti hrane u akvakulturi, HPŠSS će sukladno potrebama korisnika pripremiti i provoditi dodatno usavršavanje.

 

0
Komentiraj

2. OSNOVNO STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI AKVAKULTURE

 

Osnovno stručno osposobljavanje obuhvaća:

• Dostavu literature i/ili dostavu referenci za literaturu

• Konzultacije kandidata sa savjetnikom HPŠSS u razdoblju od primitka literature/referenci do predavanja, odnosno radionice

• Predavanja i/ili radionicu

• Izdavanje Potvrde o osnovnoj stručnoj osposobljenosti

 

 

0
Komentiraj

2.1.  TRAJANJE PROGRAMA I NAČIN IZVOĐENJA

Kandidatu koji je podnio prijavu za osnovno stručno osposobljavanje dostavlja se potrebna literatura i/ili reference za literaturu najkasnije 15 dana prije datuma predavanja/radionice. Od primitka literature do predavanja/radionice kandidat može koristiti konzultacije HPŠSS do ukupno pet sati. Predviđeno trajanje jednodnevnih predavanja i/ili radionice je 8 sati.

 

0
Komentiraj

2.2.  PLAN I PROGRAM PREDAVANJA /RADIONICE OSNOVNOG STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

 

0
Komentiraj

2.2.1. PLAN OSNOVNOG STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI AKVAKULTURE

 

Redni broj

Nastavne cjeline

Broj sati

1.

Pregled svjetske, europske i hrvatske akvakulture

1

2.

Pregled propisa koji uređuju obavljanje djelatnosti akvakulture

1

3.

Dostava statističkih podataka o akvakulturi

1

4.

Korištenje EU fondova

1

5.

Posebni dio

4

 

UKUPNO

8

 

0
Komentiraj

2.2.2   PROGRAM OSNOVNOG STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI AKVAKULTURE

 

Osnovno stručno osposobljavanje se sastoji od općeg i posebnog dijela. Opći dio istovjetan je za sve polaznike dok iz posebnog dijela Programa, koji uključuje različite uzgojne tehnologije, polaznici kod prijave na osnovno stručno osposobljavanje odabiru određenu uzgojnu tehnologiju.

 

0
Komentiraj

Opći dio

1. Pregled svjetske, europske i hrvatske akvakulture

    2. Pregled propisa koji uređuju obavljanje djelatnosti akvakulture

    3. Dostava statističkih podataka  o akvakulturi

4.  Korištenje EU fondova

 

 

0
Komentiraj

Posebni dio – osposobljavanje za određenu uzgojnu tehnologiju

 

1. Uzgoj u slatkim vodama - uzgoj hladnovodnih riba

a) Uzgojne tehnologije

b) Mrijest i uzgoj mlađi

c) Nasad mlađi na uzgajalište

d) Hranidba riba

e) Sortiranje i manipulacija s ribom

f) Zoohigijena i održavanje uzgajališta

g) Izlov ribe za prodaju

h) Sigurnost hrane i sljedivost

i) Bolesti, preventiva i suzbijanje

j) Dobrobit životinja

k) Zaštita prirode i okoliša

 

2. Uzgoj u slatkim vodama - uzgoj toplovodnih riba

a) Uzgojne tehnologije

b) Mrijest i uzgoj mlađi

c) Nasad mlađi u ribnjake

d) Hranidba riba

e) Sortiranje i manipulacija s ribom  

f) Zoohigijena i održavanje ribnjaka

g) Izlov ribe za prodaju

h) Sigurnost hrane i sljedivost

i) Bolesti, preventiva i suzbijanje

j) Dobrobit životinja

k) Zaštita prirode i okoliša

 

3. Uzgoj morskih riba

a) Uzgojne tehnologije

b) Mrijest i uzgoj mlađi

c) Nasad mlađi na uzgajalište

d) Hranidba riba

e) Sortiranje i manipulacija s ribom

f) Zoohigijena i održavanje uzgajališta

g) Izlov ribe za prodaju

h) Sigurnost hrane i sljedivost

i) Bolesti, preventiva i suzbijanje

j) Dobrobit životinja

k) Zaštita prirode i okoliša

 

4. Uzgoj školjkaša

a) Uzgojne tehnologije

b) Mrijest i prikupljanje mlađi

c) Nasad školjkaša na uzgojne instalacije

d) Hranidba i prirast školjkaša, popunjenost međuljušturne šupljine s jestivim dijelom

e) Sortiranje i ponovni nasad na uzgojne instalacije

f) Zoohigijena i održavanje uzgajališta

g) Izlov školjkaša za prodaju

h) Sigurnost hrane i sljedivost

i) Bolesti, preventiva i suzbijanje

j) Zaštita prirode i okoliša

 

5. Uzgoj ostalih vodenih organizama

a) Prikaz uzgojnih tehnologija u vodenim sustavima

b) Osnove za dobru higijensku praksu

c) Sigurnost hrane i sljedivost

d) Načela prevencije od bolesti i suzbijanje bolesti

e) Zaštita prirode i okoliša

 

0
Komentiraj

3. DODATNO USAVRŠAVANJE ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI AKVAKULTURE

 

Dodatno usavršavanje temelji se na uvođenju aktualnih tema i pitanja koja su usmjerena prvenstveno prema aktualnim strateškim odrednicama u unaprjeđenju proizvodnje, usklađivanju sa standardima ekološke održivosti i unaprjeđenju sigurnosti hrane u akvakulturi.

 

0
Komentiraj

3.1.  METODE RADA

 Predavanja, radionice

 Usmene i pismene konzultacije

 Upućivanje na relevantnu literaturu

 Izdavanje Potvrde o dodatnom usavršavanju za obavljanje djelatnosti akvakulture

 

0
Komentiraj

3.2.  PROGRAM PREDAVANJA/RADIONICE DODATNOG USAVRŠAVANJA

Program dodatnog usavršavanja u akvakulturi sastoji se od sljedećih tema:

 Prikaz aktualnih problema i razvojnih mogućnosti u akvakulturi

 Usklađivanje sa strateškim odrednicama razvoja akvakulture u RH i EU

 Primjenu standarda zaštite okoliša i prirode u akvakulturi

 Sigurnost hrane u akvakulturi.

 

0
Komentiraj

Komentari

Odustani
qwe rtz
Odustani
Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor
Copyright © 2023 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ured za zakonodavstvo. Izjava o pristupačnosti.