Na temelju članka 92. podstavka 10. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, br. 82/13. i
148/13), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O IZMJENI I DOPUNAMA PRAVILNIKA O MJERAMA PRILAGODBE ZAHTJEVIMA PROPISA O HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Članak 1.
U Pravilniku o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, br. 51/15. i 106/15.) u članku 3. točki 10. iza riječi: „područjima“ briše se točka. Iza točke 10. dodaju se točke 11., 12., 13. i 14. koje glase:
„11. „objekt malog kapaciteta za preradu jaja“ – objekt u kojem se prerađuje do 3.000.000 jaja godišnje
12. „objekt za preradu puževa i žaba malog kapaciteta“ – objekt u kojemu se prerađuje do 10.000 kilograma puževa ili žaba godišnje
13. „objekt za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta“ – objekt u kojemu se proizvodi topljena životinjska mast i čvarci, čija ulazna sirovina ne prelazi količinu od 5.000 kilograma tjedno
14. „sabiralište mlijeka“ – objekt u kojemu se sabire mlijeko od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka.“.
Članak 2.
Članak 10. mijenja se i glasi:
„U objektima malog kapaciteta za preradu mlijeka, sabiralištima mlijeka, objektima malog kapaciteta za preradu mesa i/ili proizvoda ribarstva, objektima malog kapaciteta za preradu jaja i pakirnim centrima za jaja malog kapaciteta, objektima za preradu puževa i žaba malog kapaciteta, objektima za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta, ako se ne ugrožava javno zdravstveni interes i ne dovode u pitanje udovoljavanje zahtjevima higijene hrane, dopušta se primjena sljedećih uvjeta:
a) različite tehnološke faze proizvodnje i/ili proizvodnja različitih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji ako je osigurana vremenska odvojenost između proizvodnih faza i da se između pojedinih faza provodi odgovarajuće čišćenje te po potrebi pranje i dezinfekcija
b) skladištenje sirovine, gotovih proizvoda i zadržanih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji uz odgovarajuću prostornu odvojenost, na način da se spriječi moguća kontaminacija i pod uvjetom da su zadržani proizvodi zapakirani, zatvoreni te jasno označeni
c) garderobni prostor za radnike, prostor za skladištenje ambalaže te prostor za sredstva za čišćenje i dezinfekciju proizvodnog pogona može biti dislociran od radnog dijela ako se nalazi unutar kruga objekta
d) korištenje istog ulaza/izlaza za sirovinu, gotov proizvod i nesukladan proizvod ako je osigurana odgovarajuća vremenska odvojenost
e) u objektima koji su smješteni u istom krugu gdje je i privatni stambeni objekt, kao garderobni i sanitarni prostor može se koristiti privatni prostor koji je smješten u krugu objekta
f) sabirališta mlijeka koja imaju ukupno dnevno radno vrijeme do tri sata ne moraju imati sanitarni čvor, no na raspolaganju moraju imati odgovarajući zahod i umivaonik za pranje ruku.“.
Članak 3.
Iza članka 10. dodaje se članak 10.a koji glasi:
„Članak 10.a
Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka koji prerađuju sirovo mlijeko isključivo s vlastitog gospodarstva podrijetla, moraju sirovo mlijeko koje se koristi u proizvodnji mliječnih proizvoda minimalno četiri puta godišnje u pravilnim razmacima tijekom proizvodnje pregledati u ovlaštenom laboratoriju na broj somatskih stanica i broj mikroorganizama u mililitru mlijeka, u skladu s posebnim propisom o kontroli sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji.“.
Članak 4.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Na temelju članka 92. podstavka 10. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, br. 82/13. i
148/13), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O IZMJENI I DOPUNAMA PRAVILNIKA O MJERAMA PRILAGODBE ZAHTJEVIMA PROPISA O HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
U Pravilniku o mjerama prilagodbe zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla (»Narodne novine«, br. 51/15. i 106/15.) u članku 3. točki 10. iza riječi: „područjima“ briše se točka. Iza točke 10. dodaju se točke 11., 12., 13. i 14. koje glase:
„11. „ objekt malog kapaciteta za preradu jaja “ – objekt u kojem se prerađuje do 3.000.000 jaja godišnje
12. „ objekt za preradu puževa i žaba malog kapaciteta “ – objekt u kojemu se prerađuje do 10.000 kilograma puževa ili žaba godišnje
13. „ objekt za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta “ – objekt u kojemu se proizvodi topljena životinjska mast i čvarci, čija ulazna sirovina ne prelazi količinu od 5.000 kilograma tjedno
14. „ sabiralište mlijeka “ – objekt u kojemu se sabire mlijeko od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka.“.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Članak 10. mijenja se i glasi:
„U objektima malog kapaciteta za preradu mlijeka, sabiralištima mlijeka, objektima malog kapaciteta za preradu mesa i/ili proizvoda ribarstva, objektima malog kapaciteta za preradu jaja i pakirnim centrima za jaja malog kapaciteta, objektima za preradu puževa i žaba malog kapaciteta, objektima za proizvodnju topljene životinjske masti i čvaraka malog kapaciteta, ako se ne ugrožava javno zdravstveni interes i ne dovode u pitanje udovoljavanje zahtjevima higijene hrane, dopušta se primjena sljedećih uvjeta:
a) različite tehnološke faze proizvodnje i/ili proizvodnja različitih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji ako je osigurana vremenska odvojenost između proizvodnih faza i da se između pojedinih faza provodi odgovarajuće čišćenje te po potrebi pranje i dezinfekcija
b) skladištenje sirovine, gotovih proizvoda i zadržanih proizvoda može se obavljati u istoj prostoriji uz odgovarajuću prostornu odvojenost, na način da se spriječi moguća kontaminacija i pod uvjetom da su zadržani proizvodi zapakirani, zatvoreni te jasno označeni
c) garderobni prostor za radnike, prostor za skladištenje ambalaže te prostor za sredstva za čišćenje i dezinfekciju proizvodnog pogona može biti dislociran od radnog dijela ako se nalazi unutar kruga objekta
d) korištenje istog ulaza/izlaza za sirovinu, gotov proizvod i nesukladan proizvod ako je osigurana odgovarajuća vremenska odvojenost
e) u objektima koji su smješteni u istom krugu gdje je i privatni stambeni objekt, kao garderobni i sanitarni prostor može se koristiti privatni prostor koji je smješten u krugu objekta
f) sabirališta mlijeka koja imaju ukupno dnevno radno vrijeme do tri sata ne moraju imati sanitarni čvor, no na raspolaganju moraju imati odgovarajući zahod i umivaonik za pranje ruku.“.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
Iza članka 10. dodaje se članak 10.a koji glasi:
„Članak 10.a
Objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka koji prerađuju sirovo mlijeko isključivo s vlastitog gospodarstva podrijetla, moraju sirovo mlijeko koje se koristi u proizvodnji mliječnih proizvoda minimalno četiri puta godišnje u pravilnim razmacima tijekom proizvodnje pregledati u ovlaštenom laboratoriju na broj somatskih stanica i broj mikroorganizama u mililitru mlijeka, u skladu s posebnim propisom o kontroli sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji.“.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/17-01/47
Urbroj: 525-10/0527-18-
Zagreb,
Ministar poljoprivrede
Tomislav Tolušić, dipl. iur.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede