Na temelju članka 92. podstavka 4. Zakona o veterinarstvu („Narodne novine“, broj 82/13. i 148/13.) a u vezi s člankom 4. stavkom 3. podstavkom 7. Zakona o hrani („Narodne novine“, broj 81/13., 14/14. i 30/15.), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O EVIDENCIJI SLJEDIVOSTI ZA PROIZVODE RIBARSTVA I ŽIVE ŠKOLJKAŠE
POGLAVLJE I.
OPĆE ODREDBE
Područje primjene
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom, u svrhu osiguranja sljedivosti, utvrđuju posebna pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetlaodnosno proizvoda ribarstva i živih školjkaša, bodljikaša, plaštenjaka i morskih puževa (u daljnjem tekstu: živih školjkaša) i to:
a)evidencija o sljedivosti proizvoda ribarstva i dokumentacija potrebna za dokaz sljedivosti proizvoda ribarstva iz uzgoja i slatkovodnog ulova do odredišta
b)oblik i sadržaj Obrasca o podrijetlu živih školjkaša kako je određeno Poglavljem I., stavkom 4. Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004., kako je posljednji put izmijenjena i dopunjena Uredbom Komisije (EU) br. 218/2014), (u daljnjem tekstu: Uredba EZ br. 853/2004)
c) rok čuvanja.
(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na promet živom ribom i živim školjkašima u svrhu daljnjeg uzgoja.
Pojmovnik
Članak 2.
Za potrebe ovoga Pravilnika, osim pojmova određenih Zakonom o veterinarstvu („Narodne novine“, broj 82/13. i 148/13.), Zakonom o hrani („Narodne novine“, broj 81/13., 14/14. i 30/15.) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 81/13.), primjenjuju se i sljedeći pojmovi:
a) primarni proizvođač je pravna ili fizička osoba čija je poslovna djelatnost izlov i uzgoj živih školjkaša i/ili uzgoj proizvoda ribarstva i slatkovodni ulov
b) odredišta su otpremni centri za žive školjkaše, centri za pročišćavanježivih školjkaša, objekti za preradu i zone za ponovno polaganje živih školjkaša
c) Obrazac o podrijetlu živih školjkaša je registracijska isprava propisana Uredbom EZ br. 853/2004 (u daljem tekstu Obrazac).
POGLAVLJE II.
PODACI O SLJEDIVOSTI I OBRASCI
Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva
Članak 3.
(1) Sve serije proizvoda ribarstva iz uzgoja ili izlova moraju biti sljedive u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, od izlova ili sakupljanja do maloprodaje
(2) Podaci o sljedivosti iz stavka 1. ovoga članka moraju osigurati najmanje podatke kako je propisano:
- člankom 3.Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 931/2011 od 19. rujna 2011. o zahtjevima sljedivosti utvrđenima Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća za hranu životinjskog podrijetla
- člankom 35. Uredbe (EU) br. 1379/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. o zajedničkom uređenju tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture, izmjeni uredbi Vijeća (EZ) br. 184/2006 i (EZ) br. 1224/2009 i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 104/2000
- člankom 58. stavkom 5. Uredbe Vijeća (EZ) br. 1224/2009 od 20. studenoga 2009. o uspostavi sustava kontrole Zajednice za osiguranje sukladnosti s pravilima zajedničke ribarstvene politike.
(3) Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva iz morskog ulova propisani su posebnim propisom iz područja ribarstva kojim se propisuje sadržaj, oblik i način dostave transportnog dokumenta.
(4) Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva iz uzgoja i slatkovodnog ulova moraju se nalaziti na dokumentaciji koja prati proizvode ribarstva do odredišta.
(5) Podaci o sljedivosti iz stavka 4. ovoga članka navode se u trgovačkoj dokumentaciji (otpremnici/internom otpremnom dokumentu).
Obrazac o podrijetlu živih školjkaša
Članak 4.
(1) Obrazac mora sadržavati vlastiti jedinstveni broj kojega dodjeljuje subjekt u poslovanju s hranom prilikom otpreme, a koji se sastoji od rednog broja/godina.
(2) Obrazac se nalazi u Prilogu ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio, a u elektronskom obliku dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Način ispunjavanja Obrasca o podrijetlu živih školjkaša
Članak 5.
(1) Obrazac se ispunjava u tri primjerka. Obrazac ispunjava i svojim potpisom ovjerava primarni proizvođač pri otpremi, pri čemu zadržava i čuva treći primjerak.
(2) Prijevoznik registriran za prijevoz hrane prilikom preuzimanja pošiljke ovjerava potpisom sva tri primjerka Obrasca. Prvi i drugi primjerak čuva tijekom trajanja prijevoza uz odnosnu pošiljku, a nakon izvršene dostave, zadržava i čuva drugi primjerak.
(3) Subjekt u poslovanju s hranom koji posluje na odredištu prilikom preuzimanja pošiljke potpisom ovjerava drugi i prvi primjerak Obrasca te prvi primjerak čuva u vlastitoj evidenciji.
(4) Izdane Obrasce i njihove preslike primarni proizvođač, prijevoznik registriran za prijevoz hrane i subjekt u poslovanju s hranom moraju čuvati najmanje 24 mjeseca.
POGLAVLJE III.
ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 6.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o popratnoj dokumentaciji za svježe proizvode ribarstva i žive školjkaše u unutarnjem prometu („Narodne novine“ br. 18/09.)
Članak 7.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 92. podstavka 4. Zakona o veterinarstvu („Narodne novine“, broj 82/13. i 148/13.) a u vezi s člankom 4. stavkom 3. podstavkom 7. Zakona o hrani („Narodne novine“, broj 81/13., 14/14. i 30/15.), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O EVIDENCIJI SLJEDIVOSTI ZA PROIZVODE RIBARSTVA I ŽIVE ŠKOLJKAŠE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE I.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
OPĆE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Područje primjene
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom, u svrhu osiguranja sljedivosti, utvrđuju posebna pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla odnosno proizvoda ribarstva i živih školjkaša, bodljikaša, plaštenjaka i morskih puževa (u daljnjem tekstu: živih školjkaša) i to:
a) evidencija o sljedivosti proizvoda ribarstva i dokumentacija potrebna za dokaz sljedivosti proizvoda ribarstva iz uzgoja i slatkovodnog ulova do odredišta
b) oblik i sadržaj Obrasca o podrijetlu živih školjkaša kako je određeno Poglavljem I., stavkom 4. Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004., kako je posljednji put izmijenjena i dopunjena Uredbom Komisije (EU) br. 218/2014), (u daljnjem tekstu: Uredba EZ br. 853/2004)
c) rok čuvanja.
(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na promet živom ribom i živim školjkašima u svrhu daljnjeg uzgoja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Pojmovnik
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Za potrebe ovoga Pravilnika, osim pojmova određenih Zakonom o veterinarstvu („Narodne novine“, broj 82/13. i 148/13.), Zakonom o hrani („Narodne novine“, broj 81/13., 14/14. i 30/15.) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, br. 81/13.), primjenjuju se i sljedeći pojmovi:
a) primarni proizvođač je pravna ili fizička osoba čija je poslovna djelatnost izlov i uzgoj živih školjkaša i/ili uzgoj proizvoda ribarstva i slatkovodni ulov
b) odredišta su otpremni centri za žive školjkaše, centri za pročišćavanje živih školjkaša, objekti za preradu i zone za ponovno polaganje živih školjkaša
c) Obrazac o podrijetlu živih školjkaša je registracijska isprava propisana Uredbom EZ br. 853/2004 (u daljem tekstu Obrazac).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE II.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PODACI O SLJEDIVOSTI I OBRASCI
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
(1) Sve serije proizvoda ribarstva iz uzgoja ili izlova moraju biti sljedive u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, od izlova ili sakupljanja do maloprodaje
(2) Podaci o sljedivosti iz stavka 1. ovoga članka moraju osigurati najmanje podatke kako je propisano:
- člankom 3. Provedbene Uredbe Komisije (EU) br. 931/2011 od 19. rujna 2011. o zahtjevima sljedivosti utvrđenima Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća za hranu životinjskog podrijetla
- člankom 35. Uredbe (EU) br. 1379/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. o zajedničkom uređenju tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture, izmjeni uredbi Vijeća (EZ) br. 184/2006 i (EZ) br. 1224/2009 i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 104/2000
- člankom 58. stavkom 5. Uredbe Vijeća (EZ) br. 1224/2009 od 20. studenoga 2009. o uspostavi sustava kontrole Zajednice za osiguranje sukladnosti s pravilima zajedničke ribarstvene politike.
(3) Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva iz morskog ulova propisani su posebnim propisom iz područja ribarstva kojim se propisuje sadržaj, oblik i način dostave transportnog dokumenta.
(4) Podaci o sljedivosti proizvoda ribarstva iz uzgoja i slatkovodnog ulova moraju se nalaziti na dokumentaciji koja prati proizvode ribarstva do odredišta.
(5) Podaci o sljedivosti iz stavka 4. ovoga članka navode se u trgovačkoj dokumentaciji (otpremnici/internom otpremnom dokumentu).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Obrazac o podrijetlu živih školjkaša
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) Obrazac mora sadržavati vlastiti jedinstveni broj kojega dodjeljuje subjekt u poslovanju s hranom prilikom otpreme, a koji se sastoji od rednog broja/godina.
(2) Obrazac se nalazi u Prilogu ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio , a u elektronskom obliku dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Način ispunjavanja Obrasca o podrijetlu živih školjkaša
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) Obrazac se ispunjava u tri primjerka. Obrazac ispunjava i svojim potpisom ovjerava primarni proizvođač pri otpremi, pri čemu zadržava i čuva treći primjerak.
(2) Prijevoznik registriran za prijevoz hrane prilikom preuzimanja pošiljke ovjerava potpisom sva tri primjerka Obrasca. Prvi i drugi primjerak čuva tijekom trajanja prijevoza uz odnosnu pošiljku, a nakon izvršene dostave, zadržava i čuva drugi primjerak.
(3) Subjekt u poslovanju s hranom koji posluje na odredištu prilikom preuzimanja pošiljke potpisom ovjerava drugi i prvi primjerak Obrasca te prvi primjerak čuva u vlastitoj evidenciji.
(4) Izdane Obrasce i njihove preslike primarni proizvođač, prijevoznik registriran za prijevoz hrane i subjekt u poslovanju s hranom moraju čuvati najmanje 24 mjeseca.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE III.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
ZAVRŠNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o popratnoj dokumentaciji za svježe proizvode ribarstva i žive školjkaše u unutarnjem prometu („Narodne novine“ br. 18/09.)
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa:
Urbroj:
Zagreb,
MINISTAR POLJOPRIVREDE
Tomislav Tolušić, dipl. iur.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG: Obrazac o podrijetlu živih školjkaša
OBRAZAC O PODRIJETLU ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede