Ovim Zakonom uređuje se uzgoj vinove loze, proizvodnja grožđa mošta i vina, fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva vina, kategorije proizvoda od grožđa, mošta i vina, vinogradarski registar, obvezne izjave te prateći dokumenti u proizvodnji i prometu grožđa i vina, podrumski ulazni i izlazni registri, zemljopisno podrijetlo grožđa, mošta i vina i stjecanje, zaštita i kontrola zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla te tradicionalni izrazi u vinu, službeno označavanje vina, nacionalna organizacija vinogradara i vinara te promotivno i marketinško označavanje i prezentiranje vina, stavljanje u promet i uvjeti prodaje vina, uvjeti i obvezni postupci u proizvodnji i prometu voćnih vina, tijela nadležna za obavljanje poslova u području vinogradarstva i vinarstva, upravni i inspekcijski nadzor te prekršajne odredbe.
Veza s EU propisima
Članak 2.
Ovim Zakonom se osigurava provedba slijedećih uredbi Europske unije:
- Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007, u dijelu članaka 1., 2., 78., 80. do 82., 90., 92. do 108., 112., 113., 117. do 212., 145. do 147., koji se odnose na sektor vina, (SL L 347, 20. 12. 2013.) (u daljnjem tekstu: Uredba 1308/2013)
-Uredbe 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o financiranju, upravljanju i nadzoru zajedničke poljoprivredne politike i o stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 352/78, (EZ) br. 165/94, (EZ) br. 2799/98, (EZ) br. 814/2000, (EZ) br. 1290/2005 i (EZ) 485/2008 (SL L 347, 20. 12. 2013.) (u daljnjem tekstu: Uredba 1306/2013)
-Uredbe Komisije (EZ) br. 607/2009 od 14. srpnja 2009. o utvrđivanju određenih podrobnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 479/2008 u pogledu oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla, tradicionalnih izraza, označavanja i prezentiranja određenih proizvoda u sektoru vina, sa svim izmjenama i dopunama (SL L 193, 24. 7. 2009.) (u daljnjem tekstu: Uredba 607/2009)
-Uredbe Komisije (EZ) br. 606/2009 od 10. srpnja 2009. o utvrđivanju podrobnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 479/2008 u vezi s kategorijama proizvoda od grožđa, enološkim postupcima i ograničenjima, sa svim izmjenama i dopunama (SL L 193, 24. 7. 2009.) (u daljnjem tekstu: Uredba 606/2009)
-Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2018/273 od 11. prosinca 2017. o dopuni Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu programa odobravanja sadnje vinove loze, registra vinograda, pratećih dokumenata i certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava, obavijesti i objave informacija o kojima se obavještava te o dopuni Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odgovarajućih kontrola i kazni, o izmjeni uredaba Komisije (EZ) br. 555/2008, (EZ) br. 606/2009 i (EZ) br. 607/2009 i o stavljanju izvan snage Uredbe Komisije (EZ) br. 436/2009 i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/560 (SL L 58, 28. 2. 2018.) (u daljnjem tekstu: Uredba 2018/273)
-Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2018/274 od 11. prosinca 2017. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu programa odobravanja nasada vinove loze, certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava i obavijesti te Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odgovarajućih provjera i o stavljanju izvan snage Provedbene uredbe Komisije (EU) 2015/561 (SL L 58, 28. 2. 2018.) (u daljnjem tekstu: Uredba 2018/274.).
Pojmovi
Članak 3.
(1) Pojedini pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeće značenje:
a)mošt je pojam koji podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda: mošt, djelomično fermentirani mošt, djelomično fermentirani mošt ekstrahiran iz prosušenog grožđa, koncentrirani mošt, rektificirani koncentrirani mošt, a koji u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u točkama 10. do 14. Dio II. Prilog VII. Uredbe 1308/2013
b)vino je pojam koji se koristi za potrebe ovoga Zakona i podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda od vinove loze: vino, mlado vino u fermentaciji, likersko vino, pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, biser vino, gazirano biser vino, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa, a koji u primjeni u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u točkama 1. do 9., 15. i 16. Dio II. Prilog VII. Uredbe 1308/2013
c)voćno vino je piće proizvedeno fermentacijom voća i udovoljava posebnim zahtjevima određenim ovim Zakonom
d)vino iz Hrvatske ili hrvatsko vino je proizvod iz točke b) ovoga članka proizveden u Republici Hrvatskoj od grožđa podrijetlom iz Republike Hrvatske
e)stavljanje na tržište/promet znači držanje grožđa, mošta, vina i nusproizvoda radi ponude za prodaju, distribucju ili svaki drugi oblik prijenosa bez obzira na to je li besplatan ili nije – za potrebe ovog Zakona u daljnjem tekstu koristit će se pojam stavljanje u promet
f)nusproizvod je fermentirani masulj, komina ili talog koji nastaju kao nusproizvodi u proizvodnji vina ili nusproizvodi bilo koje druge prerade grožđa.
(2) Ostali pojmovi imaju jednako značenje kao u uredbama iz članka 2. ovoga Zakona.
(3) Pojmovi koji se koriste u ovome Zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod.
POGLAVLJE II.
OBAVLJANJE POSLOVA U PODRUČJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA
Nadležna tijela
Članak 4.
(1) Nadležna tijela za provedbu ovoga Zakona i uredbi iz članka 2. ovoga Zakona jesu:
-ministarstvo nadležno za poljoprivredu (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) u dijelu uzgoja vinove loze, proizvodnje vina i voćnih vina, zaštićenih oznaka, stručnih, službenih i inspekcijskih kontrola
-ministarstvo nadležno za carinske poslove u dijelu uvoza i izvoza te trošarinskih propisa
-ministarstvo nadležno za zdravstvo vezano za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane.
(2) Ministarstvo je nadležno tijelo za vezu u smislu članka 40. Uredbe 2018/273.
Tijelo nadležno za stručne poslove
Članak 5.
(1) Stručne poslove u području vinogradarstva i vinarstva, utvrđene propisima Europske unije, ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, vezane uz proizvodnju, kontrolu proizvodnje, kontrolu zaštićenih oznaka i tradicionalnih izraza te stavljanje u promet proizvoda iz Poglavlja I. i II., Glave II. ovoga Zakona, obavlja Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (u daljnjem tekstu: Centar).
(2) Centar se u okviru poslova iz stavaka 1. ovoga članka smatra i nadležnim tijelom u smislu članka 146. Uredbe 1308/2013, odnosno članka 90. stavka 2. Uredbe 1306/2013.
(3) Provjere sukladnosti u proizvodnji vina, uključujući sortna vina, te vina sa zaštićenim oznakama i tradicionalnim izrazima sa zahtjevima iz specifikacija proizvoda, u kontroli na terenu provode vinogradarsko-vinarski nadzornici (u daljnjem tekstu: nadzornici), kao terenski djelatnici Centra.
(4) S ciljem organizacije i provedbe stručnih poslova, sukladno ovom zakonu, Centar uspostavlja regionalne urede, prema vinogradarskim regijama iz članka 7. stavka 4. ovoga Zakona.
(5) Regionalni uredi usko surađuju s regionalnim organizacijama pružajući im nužnu stručnu pomoć, te razmjenjujući s njima podatke o proizvodnji vina i zaštićenim oznakama na razini regije.
(6) Proizvođači i punitelji vina iz članka 10. ovoga Zakona moraju djelatnicima Centra osigurati uvjete za nesmetan rad i staviti na raspolaganje poslovne knjige i svu dokumentaciju vezanu uz odredbe ovog Zakona te pružiti potrebne podatke i obavijesti, omogućiti fizički pregled proizvodnog objekta i uzimanje uzoraka, te ostalo što doprinosi učinkovitosti provjera.
(7) Poslovi državne uprave koje obavlja Centar su:
-donošenje rješenja o stavljanju u promet grožđa, mošta (u prometu izvan teritorija RH)
-donošenje rješenja o stavljanju u promet vina i voćnih vina i
-izdavanje analitičkih izvješća i organoleptičkih ocjena te mišljenja o kakvoći mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina kao i o postupcima kod utvrđenih nesukladnosti u inspekcijskom nadzoru.
(8) Protiv rješenja Centra iz stavka 7. ovoga članka može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.
(9) Radi praćenja učinkovitosti i stanja u vinogradarstvu i vinarstvu Centar je dužan o obavljenim poslovima iz svoje djelatnosti jednom godišnje podnijeti pisano izvješće Ministarstvu.
(10) Zadaće nadzornika u provjerama iz stavka 3. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Savjetodavno tijelo
Članak 6.
(1) Radi praćenja stanja i predlaganja mjera razvoja vinogradarstva i vinarstva pri Ministarstvu se osniva Savjet za vinogradarstvo i vinarstvo (u daljnjem tekstu: Savjet) kao stručno i savjetodavno tijelo ministra nadležnog za poljoprivredu (u daljem tekstu: ministar).
(3) Predsjednika i članove Savjeta ministar imenuje odlukom.
GLAVA II.
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO
POGLAVLJE I.
GROŽĐE, MOŠT I VINO
ODJELJAK 1.
UZGOJ VINOVE LOZE
Zemljopisna područja uzgoja vinove loze
Članak 7.
(1) Prema prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze, zemljopisna područja uzgoja vinove loze Republike Hrvatske dijele se na: vinogradarske zone, regije, podregije, vinogorja i vinogradarske položaje.
(2) Vinogradarska zona je vinorodno područje koje karakteriziraju slični klimatski uvjeti te za koju su u skladu s propisima Europske unije utvrđeni posebni enološki postupci u granicama zona A., B., C I., C II., C III (a) i C III (b).
(3) Vinogradarska regija je zemljopisno područje sa sličnim klimatskim i pedološkim uvjetima, koje zajedno s agrobiološkim čimbenicima utječu na glavna kvalitativna obilježja grožđa, mošta i vina, proizvedenih na tom području.
(4) Područje Republike Hrvatske dijeli se u se četiri vinogradarske regije:
-Slavonija i Hrvatsko Podunavlje
-Hrvatska Istra i Kvarner
-Dalmacija i
-Središnja bregovita Hrvatska.
(5) Vinogradarska podregija je zemljopisno ograničeno područje sa sličnim klimatskim i pedološkim uvjetima, sličnim sortimentom i ostalim agrobiološkim uvjetima, koji omogućuju proizvodnju grožđa, mošta i vina, specifičnih svojstava karakterističnih za podregiju.
(6) Manja zemljopisna područja od podregije su vinogorja i vinogradarski položaji.
(7) Vinogradarski položaji su zemljopisno ograničeni dijelovi vinogorja s pogodnim okolišnim uvjetima, obzirom na klimu, tlo, nadmorsku visinu, ekspoziciju, kao i sortiment, koji omogućuju proizvodnju grožđa, mošta i vina koji se po kakvoći i organoleptičkim svojstvima razlikuju od istih proizvoda iz drugih proizvodnih područja unutar iste podregije.
(8) Granice vinogradarskih regija, vinogradarske podregije i vinogorja i njihove granice, te način utvrđivanja granica za vinogorja i vinogradarske položaje i njihove izmjene, pravilnikom propisuje ministar.
Granice vinogradarskih zona i vinogradarskih položaja
Članak 8.
(1) Utvrđivanje granica vinogradarskih zona iz članka 7. stavka 2. ovoga Zakona u Republici Hrvatskoj provodi se na temelju međunarodno prihvaćenih standarda i stručnih podloga i studije koju će izraditi Centar.
(2) Vinogradarske položaje unutar određenog vinogorja mogu predložiti i odrediti podnositelji zahtjeva za zaštitu oznaka iz članka 27. ovoga Zakona.
(3) Povijesni vinogradarski položaji su vinogradi koji imaju posebnu povijesnu i ambijentalnu vrijednost i kao takvi se evidentiraju u Vinogradarski registar Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vinogradarski registar).
(4) Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja) na podlozi dokumentacije o zaštiti ucrtava granice povijesnih vinogradarskih položaja u Vinogradarski registar.
Kultivari vinove loze i nacionalna lista priznatih kultivara
Članak 9.
(1) Hrvatska vina proizvode se od priznatih kultivara vinove loze.
(2) Nacionalnom listom priznatih kultivara vinove loze, a u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, utvrđuju se preporučeni i dopušteni kultivari vinove loze za pojedina zemljopisna područja uzgoja vinove loze iz članka 7. ovoga Zakona.
(3) Ministarstvo će na zahtjev znanstvene i stručne ustanove rješenjem odobriti sadnju, cijepljenje i presađivanje kultivara vinove loze u skladu s člankom 81. stavkom 4. Uredbe 1308/2013 za znanstvene i eksperimentalne svrhe.
(4) Protiv rješenja iz stavka 3. ovoga članka ne može se izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
Proizvođači grožđa, mošta i vina te punitelji vina
Članak 10.
(1) Proizvođač grožđa je svaka pravna ili fizička osoba, koja posjeduje više od 0,1 ha vinograda, te svaka pravna ili fizička osoba bez obzira na površinu vinograda ako u promet stavlja grožđe.
(2) Proizvođač mošta i vina je svaka pravna ili fizička osoba, koja proizvodi mošt i/ili vino i raspolaže s objektom za preradu grožđa i proizvodnju mošta i vina te proizveden mošt i vino stavlja u promet.
(3) Proizvođač grožđa, mošta i vina je svaka pravna i fizička osoba, koja posjeduju više od 0,1 ha vinograda i/ili proizvedeno grožđe, mošt i vino stavlja u promet.
(4) Punitelji vina su pravne ili fizičke osobe, koje obavljaju samo poslove punjenja i promet vina i moraju raspolagati s objektom za punjenje vina koji ispunjava minimalne tehničke uvjete, te posjeduju opremu za punjenje i opremu za skladištenje vina kao otvorene robe (rinfuza).
(5) Nekomercijalni proizvođač jest fizička osoba, pojedinac, koji proizvodi vino za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svojeg kućanstva ili svojih gostiju, pod uvjetom da se ne radi o prodaji iz članka 62. Zakona o trošarinama (»Narodne novine«, br. 22/13, 32/13, 81/13, 100/15, 120/15 i 115/16) i ne smatra se proizvođačem grožđa iz stavka 1. ovoga članka.
Proizvodnja grožđa, mošta i vina
Članak 11.
(1) Proizvodnja grožđa obuhvaća sve agrotehničke i ampelotehničke zahvate u vinogradu, uključujući berbu.
(2) Proizvodnja mošta i vina obuhvaća prijevoz i preuzimanje grožđa, preradu grožđa i tehnološke postupke u proizvodnji mošta i vina te skladištenje.
Enološki postupci
Članak 12.
(1) U proizvodnji grožđa, mošta i vina smiju se koristiti isključivo enološki postupci i obrade propisani člankom 80. Uredbe 1308/2013 i Uredbom 606/2009.
(2) O provedbi pojedinih enoloških postupaka kao i o primjeni pojedinih enoloških sredstava iz stavka 1. ovoga članka mora se prije provođenja postupka obavijestiti Centar i/ili nadležnu inspekciju u za to propisanom roku.
(3) U godinama s iznimno nepovoljnim klimatskim prilikama ministar na preporuku Centra može Odlukom dopustiti dodatno pojačavanje, sukladno Prilogu VIII, dijelu I., odjeljku A, podtočki 3. Uredbe 1308/2013.
(4) U skladu s razvojem tehnologije i znanstvenim spoznajama te potrebama hrvatskog vinarstva u odnosu na zahtjeve utvrđene u stavku 1. ovoga članka, mogu se utvrditi i stroži zahtjevi i njihova ograničenja i iznimke.
(5) Proizvođači, uz prethodno obavještavanje Centra i pod njegovim nadzorom, moraju odlagati sve svoje nusproizvode kod registriranih destilatera iz članka 41. ovoga Zakona, i postupati s nusproizvodima u skladu s Prilogom VIII., dijelom II., odjeljkom D., Uredbe 1308/2013 i člancima 14.a i 14.b Uredbe 606/2009.
(6) Sadržaj alkohola u nusproizvodima mora iznositi najmanje 10% u odnosu na volumni postotak alkohola u proizvedenom vinu.
(7) Postupke i rokove izvještavanja iz stavka 2. ovoga članka, te detaljnije odredbe o enološkim postupcima iz stavka 1. ovoga članka, način kontrole te obavješćivanje i nužne podatke o odlaganju nusproizvoda i izvješćivanju Centra u smislu stavaka 5. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Vina s manom i bolesna vina
Članak 13.
(1) Vino koje zbog bolesti, mana ili drugih okolnosti (poput neugodnog mirisa ili okusa) pokazuje svojstva koja umanjuju ili u potpunosti isključuju njegovu upotrebljivost kao vina, a uz uvjet da ga nije moguće vratiti u prvobitno stanje nije dozvoljeno staviti u promet.
(2) Vino iz stavka 1. ovoga članka nije dopušteno miješati s drugim vinima i ne smije se koristiti kao hrana, a iznimno prerada takvog vina u ocat ili destilat dopuštena je u slučaju da prerađeni proizvod ne ugrožava zdravlje ljudi.
(3) Vino iz stavka 1. ovoga članka dopušteno je uništiti, a pri transportu ga je potrebno označiti kao vino s manom.
(4) Vino koje je nepovoljno promijenjeno u tolikoj mjeri da odstupa od uobičajene kakvoće vina uslijed:
1.utjecaja mikroorganizama (bolesno vino) i/ili
2.kemijskih ili fizikalnih postupaka ili preuzimanja vinu stranih tvari te nedostatka ili prekomjernosti elementa vina značajnog za ugodan okus (vino s manom),
dopušteno je miješati s drugim vinom s ciljem vraćanja u prvobitno stanje te se vino nastalo takvim miješanjem može staviti u promet isključivo ako više ne pokazuje štetna svojstva ili ih pokazuje u mjeri koja nema nepovoljan utjecaj na vino kao proizvod.
(5) Na zahtjev inspekcije Centar utvrđuje da li se radi o vinu iz stavka 1. ovoga članka ili stavka 4. ovoga članka te inspekciji daje stručnu procjenu o mogućoj upotrebi takvog vina.
ODJELJAK 3.
FIZIKALNO–KEMIJSKA I ORGANLEPTIČKA SVOJSTVA
Fizikalno-kemijska svojstva
Članak 14.
(1) U pogledu fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari vino mora ispunjavati propisane zahtjeve u smislu minimalnih do maksimalnih vrijednosti utvrđenih za kategorije proizvoda u Prilogu VII., dijelu II. Uredbe 1308/2013 i Uredbom 606/2007.
(2) Za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari u vinu provode se fizikalno-kemijske analize utvrđene člankom 26. točkom (a) Uredbe 607/2009.
(3) Za hrvatska vina sa zaštićenim oznakama iz članka 27. ovoga Zakona, utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari pored analiza iz stavka 2. ovoga članka, provode se i dodatne analize svojstava koja predstavljaju svojstvena obilježja toga vina, a propisana su specifikacijama o zaštiti oznake.
(4) S ciljem isticanja specifičnosti i kvalitete hrvatskih vina pored analiza utvrđenih stavkom 2. ovoga članka za hrvatska vina mogu se propisati i analize dodatnih parametara kojima se ističu posebna fizikalno-kemijska svojstva i sadržaj određenih tvari.
(5) Provjere fizikalno-kemijskih svojstava vina provodi ovlašteni laboratorij.
(6) Ovlaštenje za ispitivanje fizikalno-kemijskih svojstava vina može se dodijeliti laboratoriju koji zadovoljava sljedeće uvjete:
1.ima sjedište na području Republike Hrvatske
2.posjeduje dokument o registraciji djelatnosti za obavljanje tehničkog ispitivanja i analize
3.posjeduje potvrdu Hrvatske akreditacijske agencije o akreditaciji laboratorija sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025
4.ne obavlja poslove proizvodnje, zastupanja uvoza i/ili distribucije proizvoda koji je predmet službene kontrole ili sirovina za njegovu proizvodnju i
5.posjeduje valjane dokaze da može provesti sve analize propisane ovim člankom.
(7) Zahtjev za ovlaštenje laboratorija uz koji se prilažu dokazi o ispunjavanju uvjeta iz stavka 6. ovoga članka, podnosi se Ministarstvu.
(8) Ministarstvo donosi rješenje o ovlaštenju laboratorija iz stavka 7. ovoga članka.
(9) Ministarstvo vodi Popis ovlaštenih laboratorija na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva.
(10) Protiv rješenja iz stavka 8. ovoga članka ne može se izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
(11) Provjere dodatnih fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari u vinu u skladu sa stavkom 3. i 4. ovoga članka te dokaze o ispunjavanja uvjeta iz stavka 6. ovoga članka i obrazac zahtjeva iz stavka 7. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Organoleptička svojstva
Članak 15.
(1) Vina i voćna vina u odnosu na organoleptička svojstava moraju zadovoljavati uvjete u pogledu izgleda (boje i bistroće), mirisa i okusa.
(2) U cilju utvrđivanja organoleptičkih svojstava vina i voćnih vina, provodi se organoleptičko ocjenjivanje.
(3) Organoleptičke analize iz stavka 2. ovoga članka provodi Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina (u daljnjem tekstu: Komisija), sastavljena od ovlaštenih ocjenjivača vina i voćnih vina (u daljnjem tekstu ocjenjivača), koja se uspostavlja pri Centru.
(4) Zahtjev za ovlaštenje za ocjenjivača podnosi fizička osoba, uz koji prilaže dokaze o ispunjavanju slijedećih uvjeta:
1.radno iskustvo u vinogradsko-vinarskoj struci od najmanje 4 godine
2.završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja biotehničkih znanosti:
-poljoprivrede, smjera vinarstvo i vinogradarstvo ili
-prehrambene tehnologije, smjera prehrambeno inženjerstvo i
3.osposobljenost za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina.
(5) Centar o zahtjevu iz stavka 4. ovoga članka odlučuje rješenjem.
(6) Centar vodi popis ovlaštenih ocjenjivača.
(7) Centar koordinira, upravlja i osigurava financijske, logističke i materijalne potrebe za rad Komisija.
(8) Pored održavanja organoleptičkog ocjenjivanja vina i voćnih vina u sjedištu, Centar je zadužen za odražavanje organoleptčkog ocjenjivanje vina i voćnih vina na razini vinogradarskih regija i podregija, na način da ga s obzirom na podrijetlo uzoraka provodi Komisija s većinskim regionalnim ocjenjivačima.
(9) Regionalna organizacija iz članka 34. stavka 3. ovoga Zakona predlaže ocjenjivače kao članove Komisije na razini vinogradarskih regija i podregija. Na temelju takvog prijedloga Komisiju imenuje Centar.
(10) Metode ocjenjivanja organoleptičkih svojstava vina, program osposobljavanja ocjenjivača i tehničke uvjete rada Komisije, pravilnikom propisuje ministar.
Banka podataka autentičnih vina
Članak 16.
(1) Centar provodi uzimanje uzoraka grožđa, vinifikaciju i izotopske analize za potrebe prikupljanja podataka o autentičnim vinimasukladno člancima 27., 28. i 29. Uredbe 2018/274.
(2) Centar je nadležno tijelo za dostavu podataka iz stavka 1. ovoga članka tijelu Europske unije nadležnom za banku podatka autentičnih vina.
PRIJEDLOG ZAKONA O VINU
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
GLAVA I .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE I.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
TEMELJNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Sadržaj Zakona
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
Ovim Zakonom uređuje se uzgoj vinove loze, proizvodnja grožđa mošta i vina, fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva vina, kategorije proizvoda od grožđa, mošta i vina, vinogradarski registar, obvezne izjave te prateći dokumenti u proizvodnji i prometu grožđa i vina, podrumski ulazni i izlazni registri, zemljopisno podrijetlo grožđa, mošta i vina i stjecanje, zaštita i kontrola zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla te tradicionalni izrazi u vinu, službeno označavanje vina, nacionalna organizacija vinogradara i vinara te promotivno i marketinško označavanje i prezentiranje vina, stavljanje u promet i uvjeti prodaje vina, uvjeti i obvezni postupci u proizvodnji i prometu voćnih vina, tijela nadležna za obavljanje poslova u području vinogradarstva i vinarstva, upravni i inspekcijski nadzor te prekršajne odredbe.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Veza s EU propisima
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Ovim Zakonom se osigurava provedba slijedećih uredbi Europske unije:
- Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 922/72, (EEZ) br. 234/79, (EZ) br. 1037/2001 i (EZ) br. 1234/2007, u dijelu članaka 1., 2., 78., 80. do 82., 90., 92. do 108., 112., 113., 117. do 212., 145. do 147., koji se odnose na sektor vina, (SL L 347, 20. 12. 2013.) (u daljnjem tekstu: Uredba 1308/2013)
- Uredbe 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca 2013. o financiranju, upravljanju i nadzoru zajedničke poljoprivredne politike i o stavljanju izvan snage uredbi Vijeća (EEZ) br. 352/78, (EZ) br. 165/94, (EZ) br. 2799/98, (EZ) br. 814/2000, (EZ) br. 1290/2005 i (EZ) 485/2008 (SL L 347, 20. 12. 2013.) (u daljnjem tekstu: Uredba 1306/2013)
- Uredbe Komisije (EZ) br. 607/2009 od 14. srpnja 2009. o utvrđivanju određenih podrobnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 479/2008 u pogledu oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla, tradicionalnih izraza, označavanja i prezentiranja određenih proizvoda u sektoru vina, sa svim izmjenama i dopunama (SL L 193, 24. 7. 2009.) (u daljnjem tekstu: Uredba 607/2009)
- Uredbe Komisije (EZ) br. 606/2009 od 10. srpnja 2009. o utvrđivanju podrobnih pravila za provedbu Uredbe Vijeća (EZ) br. 479/2008 u vezi s kategorijama proizvoda od grožđa, enološkim postupcima i ograničenjima, sa svim izmjenama i dopunama (SL L 193, 24. 7. 2009.) (u daljnjem tekstu: Uredba 606/2009)
- Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2018/273 od 11. prosinca 2017. o dopuni Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vije ć a u pogledu programa odobravanja sadnje vinove loze, registra vinograda, prate ć ih dokumenata i certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava, obavijesti i objave informacija o kojima se obavje š tava te o dopuni Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vije ć a u pogledu odgovaraju ć ih kontrola i kazni, o izmjeni uredaba Komisije (EZ) br. 555/2008, (EZ) br. 606/2009 i (EZ) br. 607/2009 i o stavljanju izvan snage Uredbe Komisije (EZ) br. 436/2009 i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2015/560 (SL L 58, 28. 2. 2018.) (u daljnjem tekstu: Uredba 2018/273)
- Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2018/274 o d 11. prosinca 2017. o utvr đ ivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) br. 1308/2013 Europskog parlamenta i Vije ć a u pogledu programa odobravanja nasada vinove loze, certificiranja, ulaznog i izlaznog registra, obveznih izjava i obavijesti te Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vije ć a u pogledu odgovaraju ć ih provjera i o stavljanju izvan snage Provedbene uredbe Komisije (EU) 2015/561 (SL L 58, 28. 2. 2018.) (u daljnjem tekstu: Uredba 2018/274.).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Pojmovi
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
(1) Pojedini pojmovi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeće značenje:
a) mošt je pojam koji podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda: mošt, djelomično fermentirani mošt, djelomično fermentirani mošt ekstrahiran iz prosušenog grožđa, koncentrirani mošt, rektificirani koncentrirani mošt, a koji u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u točkama 10. do 14. Dio II. Prilog VII. Uredbe 1308/2013
b) vino je pojam koji se koristi za potrebe ovoga Zakona i podrazumijeva sljedeće kategorije proizvoda od vinove loze: vino, mlado vino u fermentaciji, likersko vino, pjenušavo vino, kvalitetno pjenušavo vino, kvalitetno aromatično pjenušavo vino, gazirano pjenušavo vino, biser vino, gazirano biser vino, vino od prosušenog grožđa, vino od prezrelog grožđa, a koji u primjeni u svom značenju odgovara posebnim zahtjevima za proizvod utvrđenim u točkama 1. do 9., 15. i 16. Dio II. Prilog VII. Uredbe 1308/2013
c) voćno vino je piće proizvedeno fermentacijom voća i udovoljava posebnim zahtjevima određenim ovim Zakonom
d) vino iz Hrvatske ili hrvatsko vino je proizvod iz točke b) ovoga članka proizveden u Republici Hrvatskoj od grožđa podrijetlom iz Republike Hrvatske
e) stavljanje na tržište/promet znači držanje grožđa, mošta, vina i nusproizvoda radi ponude za prodaju, distribucju ili svaki drugi oblik prijenosa bez obzira na to je li besplatan ili nije – za potrebe ovog Zakona u daljnjem tekstu koristit će se pojam stavljanje u promet
f) nusproizvod je fermentirani masulj, komina ili talog koji nastaju kao nusproizvodi u proizvodnji vina ili nusproizvodi bilo koje druge prerade grožđa.
(2) Ostali pojmovi imaju jednako značenje kao u uredbama iz članka 2. ovoga Zakona.
(3) Pojmovi koji se koriste u ovome Zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE II.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
OBAVLJANJE POSLOVA U PODRUČJU VINOGRADARSTVA I VINARSTVA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Nadležna tijel a
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) Nadležna tijela za provedbu ovoga Zakona i uredbi iz članka 2. ovoga Zakona jesu:
- ministarstvo nadležno za poljoprivredu (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) u dijelu uzgoja vinove loze, proizvodnje vina i voćnih vina, zaštićenih oznaka, stručnih, službenih i inspekcijskih kontrola
- ministarstvo nadležno za carinske poslove u dijelu uvoza i izvoza te trošarinskih propisa
- ministarstvo nadležno za zdravstvo vezano za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane.
(2) Ministarstvo je nadležno tijelo za vezu u smislu članka 40. Uredbe 2018/273.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Tijelo nadležno za stručne poslove
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) Stručne poslove u području vinogradarstva i vinarstva, utvrđene propisima Europske unije, ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, vezane uz proizvodnju, kontrolu proizvodnje, kontrolu zaštićenih oznaka i tradicionalnih izraza te stavljanje u promet proizvoda iz Poglavlja I. i II., Glave II. ovoga Zakona, obavlja Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo (u daljnjem tekstu: Centar).
(2) Centar se u okviru poslova iz stavaka 1. ovoga članka smatra i nadležnim tijelom u smislu članka 146. Uredbe 1308/2013, odnosno članka 90. stavka 2. Uredbe 1306/2013.
(3) Provjere sukladnosti u proizvodnji vina, uključujući sortna vina, te vina sa zaštićenim oznakama i tradicionalnim izrazima sa zahtjevima iz specifikacija proizvoda, u kontroli na terenu provode vinogradarsko-vinarski nadzornici (u daljnjem tekstu: nadzornici), kao terenski djelatnici Centra.
(4) S ciljem organizacije i provedbe stručnih poslova, sukladno ovom zakonu, Centar uspostavlja regionalne urede, prema vinogradarskim regijama iz članka 7. stavka 4. ovoga Zakona.
(5) Regionalni uredi usko surađuju s regionalnim organizacijama pružajući im nužnu stručnu pomoć, te razmjenjujući s njima podatke o proizvodnji vina i zaštićenim oznakama na razini regije.
(6) Proizvođači i punitelji vina iz članka 10. ovoga Zakona moraju djelatnicima Centra osigurati uvjete za nesmetan rad i staviti na raspolaganje poslovne knjige i svu dokumentaciju vezanu uz odredbe ovog Zakona te pružiti potrebne podatke i obavijesti, omogućiti fizički pregled proizvodnog objekta i uzimanje uzoraka, te ostalo što doprinosi učinkovitosti provjera.
(7) Poslovi državne uprave koje obavlja Centar su:
- donošenje rješenja o stavljanju u promet grožđa, mošta (u prometu izvan teritorija RH)
- donošenje rješenja o stavljanju u promet vina i voćnih vina i
- izdavanje analitičkih izvješća i organoleptičkih ocjena te mišljenja o kakvoći mošta, vina i drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina kao i o postupcima kod utvrđenih nesukladnosti u inspekcijskom nadzoru.
(8) Protiv rješenja Centra iz stavka 7. ovoga članka može se izjaviti žalba Ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.
(9) Radi praćenja učinkovitosti i stanja u vinogradarstvu i vinarstvu Centar je dužan o obavljenim poslovima iz svoje djelatnosti jednom godišnje podnijeti pisano izvješće Ministarstvu.
(10) Zadaće nadzornika u provjerama iz stavka 3. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Savjetodavno tijelo
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Č lanak 6.
(1) Radi praćenja stanja i predlaganja mjera razvoja vinogradarstva i vinarstva pri Ministarstvu se osniva Savjet za vinogradarstvo i vinarstvo (u daljnjem tekstu: Savjet) kao stručno i savjetodavno tijelo ministra nadležnog za poljoprivredu (u daljem tekstu: ministar).
(2) Članove Savjeta čine: predstavnici znanstvenika, proizvođača, predstavnici vinarskih udruženja, ugostitelja i trgovaca vinom.
(3) Predsjednika i članove Savjeta ministar imenuje odlukom.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
GLAVA II.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
POGLAVLJE I.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
GROŽĐE, MOŠT I VINO
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
ODJELJAK 1.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
UZGOJ VINOVE LOZE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Zemljopisna područja uzgoja vinove loze
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
(1) Prema prirodnim uvjetima za uzgoj vinove loze, zemljopisna područja uzgoja vinove loze Republike Hrvatske dijele se na: vinogradarske zone, regije, podregije, vinogorja i vinogradarske položaje.
(2) Vinogradarska zona je vinorodno područje koje karakteriziraju slični klimatski uvjeti te za koju su u skladu s propisima Europske unije utvrđeni posebni enološki postupci u granicama zona A., B., C I., C II., C III (a) i C III (b).
(3) Vinogradarska regija je zemljopisno područje sa sličnim klimatskim i pedološkim uvjetima, koje zajedno s agrobiološkim čimbenicima utječu na glavna kvalitativna obilježja grožđa, mošta i vina, proizvedenih na tom području.
(4) Područje Republike Hrvatske dijeli se u se četiri vinogradarske regije:
- Slavonija i Hrvatsko Podunavlje
- Hrvatska Istra i Kvarner
- Dalmacija i
- Središnja bregovita Hrvatska.
(5) Vinogradarska podregija je zemljopisno ograničeno područje sa sličnim klimatskim i pedološkim uvjetima, sličnim sortimentom i ostalim agrobiološkim uvjetima, koji omogućuju proizvodnju grožđa, mošta i vina, specifičnih svojstava karakterističnih za podregiju.
(6) Manja zemljopisna područja od podregije su vinogorja i vinogradarski položaji.
(7) Vinogradarski položaji su zemljopisno ograničeni dijelovi vinogorja s pogodnim okolišnim uvjetima, obzirom na klimu, tlo, nadmorsku visinu, ekspoziciju, kao i sortiment, koji omogućuju proizvodnju grožđa, mošta i vina koji se po kakvoći i organoleptičkim svojstvima razlikuju od istih proizvoda iz drugih proizvodnih područja unutar iste podregije.
(8) Granice vinogradarskih regija, vinogradarske podregije i vinogorja i njihove granice, te način utvrđivanja granica za vinogorja i vinogradarske položaje i njihove izmjene, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Granice vinogradarskih zona i vinogradarskih položaja
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 8.
(1) Utvrđivanje granica vinogradarskih zona iz članka 7. stavka 2. ovoga Zakona u Republici Hrvatskoj provodi se na temelju međunarodno prihvaćenih standarda i stručnih podloga i studije koju će izraditi Centar.
(2) Vinogradarske položaje unutar određenog vinogorja mogu predložiti i odrediti podnositelji zahtjeva za zaštitu oznaka iz članka 27. ovoga Zakona.
(3) Povijesni vinogradarski položaji su vinogradi koji imaju posebnu povijesnu i ambijentalnu vrijednost i kao takvi se evidentiraju u Vinogradarski registar Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vinogradarski registar).
(4) Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja) na podlozi dokumentacije o zaštiti ucrtava granice povijesnih vinogradarskih položaja u Vinogradarski registar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Kultivari vinove loze i nacionalna lista priznatih kultivara
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
(1) Hrvatska vina proizvode se od priznatih kultivara vinove loze.
(2) Nacionalnom listom priznatih kultivara vinove loze, a u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, utvrđuju se preporučeni i dopušteni kultivari vinove loze za pojedina zemljopisna područja uzgoja vinove loze iz članka 7. ovoga Zakona.
(3) Ministarstvo će na zahtjev znanstvene i stručne ustanove rješenjem odobriti sadnju, cijepljenje i presađivanje kultivara vinove loze u skladu s člankom 81. stavkom 4. Uredbe 1308/2013 za znanstvene i eksperimentalne svrhe.
(4) Protiv rješenja iz stavka 3. ovoga članka ne može se izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
(5) Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
ODJELJAK 2.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PROIZVODNJA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Proizvođači grožđa, mošta i vina te punitelji vina
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 10.
(1) Proizvođač grožđa je svaka pravna ili fizička osoba, koja posjeduje više od 0,1 ha vinograda, te svaka pravna ili fizička osoba bez obzira na površinu vinograda ako u promet stavlja grožđe.
(2) Proizvođač mošta i vina je svaka pravna ili fizička osoba, koja proizvodi mošt i/ili vino i raspolaže s objektom za preradu grožđa i proizvodnju mošta i vina te proizveden mošt i vino stavlja u promet.
(3) Proizvođač grožđa, mošta i vina je svaka pravna i fizička osoba, koja posjeduju više od 0,1 ha vinograda i/ili proizvedeno grožđe, mošt i vino stavlja u promet.
(4) Punitelji vina su pravne ili fizičke osobe, koje obavljaju samo poslove punjenja i promet vina i moraju raspolagati s objektom za punjenje vina koji ispunjava minimalne tehničke uvjete, te posjeduju opremu za punjenje i opremu za skladištenje vina kao otvorene robe (rinfuza).
(5) Nekomercijalni proizvođač jest fizička osoba, pojedinac, koji proizvodi vino za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svojeg kućanstva ili svojih gostiju, pod uvjetom da se ne radi o prodaji iz članka 62. Zakona o trošarinama (»Narodne novine«, br. 22/13, 32/13, 81/13, 100/15, 120/15 i 115/16) i ne smatra se proizvođačem grožđa iz stavka 1. ovoga članka.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Proizvodnja grožđa, mošta i vina
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 11.
(1) Proizvodnja grožđa obuhvaća sve agrotehničke i ampelotehničke zahvate u vinogradu, uključujući berbu.
(2) Proizvodnja mošta i vina obuhvaća prijevoz i preuzimanje grožđa, preradu grožđa i tehnološke postupke u proizvodnji mošta i vina te skladištenje.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Enološki postupci
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 12.
(1) U proizvodnji grožđa, mošta i vina smiju se koristiti isključivo enološki postupci i obrade propisani člankom 80. Uredbe 1308/2013 i Uredbom 606/2009.
(2) O provedbi pojedinih enoloških postupaka kao i o primjeni pojedinih enoloških sredstava iz stavka 1. ovoga članka mora se prije provođenja postupka obavijestiti Centar i/ili nadležnu inspekciju u za to propisanom roku.
(3) U godinama s iznimno nepovoljnim klimatskim prilikama ministar na preporuku Centra može Odlukom dopustiti dodatno pojačavanje, sukladno Prilogu VIII, dijelu I., odjeljku A, podtočki 3. Uredbe 1308/2013.
(4) U skladu s razvojem tehnologije i znanstvenim spoznajama te potrebama hrvatskog vinarstva u odnosu na zahtjeve utvrđene u stavku 1. ovoga članka, mogu se utvrditi i stroži zahtjevi i njihova ograničenja i iznimke.
(5) Proizvođači, uz prethodno obavještavanje Centra i pod njegovim nadzorom, moraju odlagati sve svoje nusproizvode kod registriranih destilatera iz članka 41. ovoga Zakona, i postupati s nusproizvodima u skladu s Prilogom VIII., dijelom II., odjeljkom D., Uredbe 1308/2013 i č lancima 14.a i 14.b Uredbe 606/2009.
(6) Sadržaj alkohola u nusproizvodima mora iznositi najmanje 10% u odnosu na volumni postotak alkohola u proizvedenom vinu.
(7) Postupke i rokove izvještavanja iz stavka 2. ovoga članka, te detaljnije odredbe o enološkim postupcima iz stavka 1. ovoga članka, način kontrole te obavješćivanje i nužne podatke o odlaganju nusproizvoda i izvješćivanju Centra u smislu stavaka 5. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Vina s manom i bolesna vina
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 13.
(1) Vino koje zbog bolesti, mana ili drugih okolnosti (poput neugodnog mirisa ili okusa) pokazuje svojstva koja umanjuju ili u potpunosti isključuju njegovu upotrebljivost kao vina, a uz uvjet da ga nije moguće vratiti u prvobitno stanje nije dozvoljeno staviti u promet.
(2) Vino iz stavka 1. ovoga članka nije dopušteno miješati s drugim vinima i ne smije se koristiti kao hrana, a iznimno prerada takvog vina u ocat ili destilat dopuštena je u slučaju da prerađeni proizvod ne ugrožava zdravlje ljudi.
(3) Vino iz stavka 1. ovoga članka dopušteno je uništiti, a pri transportu ga je potrebno označiti kao vino s manom.
(4) Vino koje je nepovoljno promijenjeno u tolikoj mjeri da odstupa od uobičajene kakvoće vina uslijed:
1. utjecaja mikroorganizama (bolesno vino) i/ili
2. kemijskih ili fizikalnih postupaka ili preuzimanja vinu stranih tvari te nedostatka ili prekomjernosti elementa vina značajnog za ugodan okus (vino s manom),
dopušteno je miješati s drugim vinom s ciljem vraćanja u prvobitno stanje te se vino nastalo takvim miješanjem može staviti u promet isključivo ako više ne pokazuje štetna svojstva ili ih pokazuje u mjeri koja nema nepovoljan utjecaj na vino kao proizvod.
(5) Na zahtjev inspekcije Centar utvrđuje da li se radi o vinu iz stavka 1. ovoga članka ili stavka 4. ovoga članka te inspekciji daje stručnu procjenu o mogućoj upotrebi takvog vina.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
ODJELJAK 3.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
FIZIKALNO–KEMIJSKA I ORGANLEPTIČKA SVOJSTVA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Fizikalno-kemijska svojstva
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 14.
(1) U pogledu fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari vino mora ispunjavati propisane zahtjeve u smislu minimalnih do maksimalnih vrijednosti utvrđenih za kategorije proizvoda u Prilogu VII., dijelu II. Uredbe 1308/2013 i Uredbom 606/2007.
(2) Za utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari u vinu provode se fizikalno-kemijske analize utvrđene člankom 26. točkom (a) Uredbe 607/2009.
(3) Za hrvatska vina sa zaštićenim oznakama iz članka 27. ovoga Zakona, utvrđivanje fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari pored analiza iz stavka 2. ovoga članka, provode se i dodatne analize svojstava koja predstavljaju svojstvena obilježja toga vina, a propisana su specifikacijama o zaštiti oznake.
(4) S ciljem isticanja specifičnosti i kvalitete hrvatskih vina pored analiza utvrđenih stavkom 2. ovoga članka za hrvatska vina mogu se propisati i analize dodatnih parametara kojima se ističu posebna fizikalno-kemijska svojstva i sadržaj određenih tvari.
(5) Provjere fizikalno-kemijskih svojstava vina provodi ovlašteni laboratorij.
(6) Ovlaštenje za ispitivanje fizikalno-kemijskih svojstava vina može se dodijeliti laboratoriju koji zadovoljava sljedeće uvjete:
1. ima sjedište na području Republike Hrvatske
2. posjeduje dokument o registraciji djelatnosti za obavljanje tehni č kog ispitivanja i analize
3. posjeduje potvrdu Hrvatske akreditacijske agencije o akreditaciji laboratorija sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025
4. ne obavlja poslove proizvodnje, zastupanja uvoza i/ili distribucije proizvoda koji je predmet službene kontrole ili sirovina za njegovu proizvodnju i
5. posjeduje valjane dokaze da može provesti sve analize propisane ovim člankom.
(7) Zahtjev za ovlaštenje laboratorija uz koji se prilažu dokazi o ispunjavanju uvjeta iz stavka 6. ovoga članka, podnosi se Ministarstvu.
(8) Ministarstvo donosi rješenje o ovlaštenju laboratorija iz stavka 7. ovoga članka.
(9) Ministarstvo vodi Popis ovlaštenih laboratorija na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva.
(10) Protiv rješenja iz stavka 8. ovoga članka ne može se izjaviti žalba, već se može pokrenuti upravni spor.
(11) Provjere dodatnih fizikalno-kemijskih svojstava i sadržaja određenih tvari u vinu u skladu sa stavkom 3. i 4. ovoga članka te dokaze o ispunjavanja uvjeta iz stavka 6. ovoga članka i obrazac zahtjeva iz stavka 7. ovoga članka, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Organoleptička svojstva
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 15.
(1) Vina i voćna vina u odnosu na organoleptička svojstava moraju zadovoljavati uvjete u pogledu izgleda (boje i bistroće), mirisa i okusa.
(2) U cilju utvrđivanja organoleptičkih svojstava vina i voćnih vina, provodi se organoleptičko ocjenjivanje.
(3) Organoleptičke analize iz stavka 2. ovoga članka provodi Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina (u daljnjem tekstu: Komisija), sastavljena od ovlaštenih ocjenjivača vina i voćnih vina (u daljnjem tekstu ocjenjivača), koja se uspostavlja pri Centru.
(4) Zahtjev za ovlaštenje za ocjenjivača podnosi fizička osoba, uz koji prilaže dokaze o ispunjavanju slijedećih uvjeta:
1. radno iskustvo u vinogradsko-vinarskoj struci od najmanje 4 godine
2. završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja biotehničkih znanosti:
- poljoprivrede, smjera vinarstvo i vinogradarstvo ili
- prehrambene tehnologije, smjera prehrambeno inženjerstvo i
3. osposobljenost za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina.
(5) Centar o zahtjevu iz stavka 4. ovoga članka odlučuje rješenjem.
(6) Centar vodi popis ovlaštenih ocjenjivača.
(7) Centar koordinira, upravlja i osigurava financijske, logističke i materijalne potrebe za rad Komisija.
(8) Pored održavanja organoleptičkog ocjenjivanja vina i voćnih vina u sjedištu, Centar je zadužen za odražavanje organoleptčkog ocjenjivanje vina i voćnih vina na razini vinogradarskih regija i podregija, na način da ga s obzirom na podrijetlo uzoraka provodi Komisija s većinskim regionalnim ocjenjivačima.
(9) Regionalna organizacija iz članka 34. stavka 3. ovoga Zakona predlaže ocjenjivače kao članove Komisije na razini vinogradarskih regija i podregija. Na temelju takvog prijedloga Komisiju imenuje Centar.
(10) Metode ocjenjivanja organoleptičkih svojstava vina, program osposobljavanja ocjenjivača i tehničke uvjete rada Komisije, pravilnikom propisuje ministar.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Banka podataka autentičnih vina
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 16.
(1) Centar provodi uzimanje uzoraka grožđa, vinifikaciju i izotopske analize za potrebe prikupljanja podataka o autentičnim vinima sukladno č lancima 27., 28. i 29. Uredbe 2018/274.
(2) Centar je nadležno tijelo za dostavu podataka iz stavka 1. ovoga članka tijelu Europske unije nadležnom za banku podatka autentičnih vina.