PRAVILNIK O KRITERIJIMA ZA UTVRĐIVANJE PODRUČJA ZA AKVAKULTURU NA POMORSKOM DOBRU
Opće odredbe
Članak 1.
Ovim se pravilnikom propisuju kriteriji za utvrđivanje područja za akvakulturu na pomorskom dobru.
Cilj
Članak 2.
Ovaj pravilnik ima za cilj:
- osigurati usklađen razvitak akvakulture,
- uskladiti djelatnost akvakulture s drugim djelatnostima u prostoru,
- odrediti kriterije za određivanje najpovoljnijih područja za akvakulturu u odnosu na njihov prihvatni kapacitet, a koji će se uzimati u obzir prilikom izrade prostornih planova.
Izuzeta i posebna područja
Članak 3.
Na temelju analize prirodnih uvjeta i antropogenih aktivnosti isključuju se područja za akvakulturu na kojima prevladava:
- izraženo onečišćenje - urbani centri, lučka i industrijska središta i slično,
- nezadovoljavajući higijensko-sanitarni uvjeti,
- nepovoljna hidrodinamika,
- rizik cvatnje toksičnih fitoplanktonskih vrsta,
- intenzivni pomorski promet,
- intenzivne rekreacijske djelatnosti,
- područja od veće gospodarske važnosti,
- ostala područja u kojima su ograničenja obavljanja akvakulture propisana posebnim propisima koji uređuju prostorno uređenje, propisima koji uređuju upravljanje vodama, kao i propisima koji uređuju zaštitu okoliša i prirode.
Kriteriji
Članak 4.
Područje za akvakulturu određuje se prostornim planovima na temelju sljedećih grupa kriterija:
- raspoloživost prostora za smještaj građevina na kopnu unutar građevinskog područja: prostor za smještaj skladišta, sortirnica, distribucijskih centara i slično.
Ocjena pogodnosti
Članak 5.
(1) Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj morske ribe osim tuna temelji se na biofizičkim kriterijima propisanim u Tablici 1., a za uzgoj tuna sukladno Tablici 2., s ciljem utvrđivanja prevladavajućih obilježja područja.
(2) Tablice 1. i 2. su tiskane uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio. (Prilog 1. i Prilog 2.)
Članak 6.
(1) U postupku ocjene pogodnosti područja za uzgoj školjkaša obavezno je:
(a) izraditi popis izvora onečišćenja ljudskog ili životinjskog podrijetla koji će vjerojatno biti izvor kontaminacije za proizvodno područje,
(b) ispitati količine organskih onečišćujućih tvari koje se oslobađaju u različitim razdobljima godine, ovisno o sezonskim varijacijama ljudi i životinja na slivnom području, očitanja kiše, obrade otpadnih voda itd. i
(c) odrediti karakteristike cirkulacije onečišćujućih tvari na temelju trenutnih uzoraka, batimetrije i plime i oseke u proizvodnom području.
(2) Uz kriterije pogodnosti u odnosu na standard kakvoće voda i područja pogodna za život i rast školjkaša, kod određivanja novih područja za akvakulturu, potrebno je uzeti u obzir već dodijeljena prava za korištenje voda/ ispuštanje otpadnih voda o kojima je podatke potrebno ishoditi od Hrvatskih voda.
Prostorno planiranje
Članak 7.
(1) Primjenom kriterija iz članaka 3. do 6. ovoga Pravilnika određuju se sljedeća područja za akvakulturu koja proizlaze iz međuodnosa akvakulture i ostalih djelatnosti u prostoru:
A1 - područja određena primarno za akvakulturu u kojima svaka druga djelatnost ne smije biti štetna za obavljanje djelatnosti akvakulture
A2 - područja u kojima akvakultura ima prioritet, ali se dozvoljavaju i druge djelatnosti
A3 - područja u kojima se pod određenim uvjetima dozvoljavaju ograničeni oblici akvakulture i u kojima akvakultura služi kao dopunski sadržaj drugim dominantnim djelatnostima.
(2) Područja iz stavka 1. ovoga članka određuju se u obliku stručne podloge koja predstavlja polazište za izradu prostornog plana.
Prijelazne i završne odredbe
Članak 9.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kriterijima o pogodnosti dijelova pomorskog dobra za uzgoj riba i drugih morskih organizama („Narodne novine“, br. 59/12).
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Narodnim novinama“.
PRILOG 1.
TABLICA 1. Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj morske ribe osim tuna s obzirom na prevladavajuća obilježja područja
KRITERIJ
DOBRO
SREDNJE
LOŠE
Valovi
1-3 m
<1 m
>3 m
Dubina
> 3 visine mrežnog tega
2-3 visine mrežnog tega
Strujanja
>10 cms-1
5-10 cms-1
<5 cms-1
Otopljeni kisik (%)
90
70-90
<70
Temperatura (◦C) Max Min
22-25 12
25-27 10
>27 <8
Slanost (‰)
>25
15-25
<15
Struktura i sastav sedimenta
Pjeskovito / šljunkovito
Hridinasto
Muljevito
Trofički status
Oligotrofno
Mezotrofno
Eutrofno
Bentos
Nizak
Umjeren
Razvijen
Predatori
Nema
Rijetki
Učestali
PRILOG 2.
TABLICA 2. Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj tuna s obzirom na prevladavajuća obilježja područja
PRAVILNIK O KRITERIJIMA ZA UTVRĐIVANJE PODRUČJA ZA AKVAKULTURU NA POMORSKOM DOBRU
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Opće odredbe
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
Ovim se pravilnikom propisuju kriteriji za utvrđivanje područja za akvakulturu na pomorskom dobru.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Cilj
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Ovaj pravilnik ima za cilj:
- osigurati usklađen razvitak akvakulture,
- uskladiti djelatnost akvakulture s drugim djelatnostima u prostoru,
- odrediti kriterije za određivanje najpovoljnijih područja za akvakulturu u odnosu na njihov prihvatni kapacitet, a koji će se uzimati u obzir prilikom izrade prostornih planova.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Izuzeta i posebna područja
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
Na temelju analize prirodnih uvjeta i antropogenih aktivnosti isključuju se područja za akvakulturu na kojima prevladava:
- izraženo onečišćenje - urbani centri, lučka i industrijska središta i slično,
- nezadovoljavajući higijensko-sanitarni uvjeti,
- nepovoljna hidrodinamika,
- rizik cvatnje toksičnih fitoplanktonskih vrsta,
- intenzivni pomorski promet,
- intenzivne rekreacijske djelatnosti,
- područja od veće gospodarske važnosti,
- ostala područja u kojima su ograničenja obavljanja akvakulture propisana posebnim propisima koji uređuju prostorno uređenje, propisima koji uređuju upravljanje vodama, kao i propisima koji uređuju zaštitu okoliša i prirode.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Kriteriji
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
Područje za akvakulturu određuje se prostornim planovima na temelju sljedećih grupa kriterija:
1. Biofizičke karakteristike:
- izloženost otvorenome moru;
- dubina;
- vjetar: brzina, smjer, trajanje;
- valovi: amplitude;
- pridnena topografija: nagib, podmorske barijere – pragovi;
- struktura i sastav sedimenta;
- suspendirane tvari;
- kakvoća mora;
- količina mora u odnosu na uzgojnu biomasu;
- trofički status;
- struktura i sastav bentoskih zajednica;
- okolna autohtona ihtiofauna;
- predatori;
- stanje prijelaznih i priobalnih voda.
2. Potrebna infrastruktura na kopnu:
- pristupni putovi i komunikacije;
- dostupnost električne energije;
- lučka infrastruktura;
- raspoloživost prostora za smještaj građevina na kopnu unutar građevinskog područja: prostor za smještaj skladišta, sortirnica, distribucijskih centara i slično.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Ocjena pogodnosti
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj morske ribe osim tuna temelji se na biofizičkim kriterijima propisanim u Tablici 1., a za uzgoj tuna sukladno Tablici 2., s ciljem utvrđivanja prevladavajućih obilježja područja.
(2) Tablice 1. i 2. su tiskane uz ovaj Pravilnik i čine njegov sastavni dio. (Prilog 1. i Prilog 2.)
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
(1) U postupku ocjene pogodnosti područja za uzgoj školjkaša obavezno je:
(a) izraditi popis izvora onečišćenja ljudskog ili životinjskog podrijetla koji će vjerojatno biti izvor kontaminacije za proizvodno područje,
(b) ispitati količine organskih onečišćujućih tvari koje se oslobađaju u različitim razdobljima godine, ovisno o sezonskim varijacijama ljudi i životinja na slivnom području, očitanja kiše, obrade otpadnih voda itd. i
(c) odrediti karakteristike cirkulacije onečišćujućih tvari na temelju trenutnih uzoraka, batimetrije i plime i oseke u proizvodnom području.
(2) Uz kriterije pogodnosti u odnosu na standard kakvoće voda i područja pogodna za život i rast školjkaša, kod određivanja novih područja za akvakulturu, potrebno je uzeti u obzir već dodijeljena prava za korištenje voda/ ispuštanje otpadnih voda o kojima je podatke potrebno ishoditi od Hrvatskih voda.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prostorno planiranje
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
(1) Primjenom kriterija iz članaka 3. do 6. ovoga Pravilnika određuju se sljedeća područja za akvakulturu koja proizlaze iz međuodnosa akvakulture i ostalih djelatnosti u prostoru:
A1 - područja određena primarno za akvakulturu u kojima svaka druga djelatnost ne smije biti štetna za obavljanje djelatnosti akvakulture
A2 - područja u kojima akvakultura ima prioritet, ali se dozvoljavaju i druge djelatnosti
A3 - područja u kojima se pod određenim uvjetima dozvoljavaju ograničeni oblici akvakulture i u kojima akvakultura služi kao dopunski sadržaj drugim dominantnim djelatnostima.
(2) Područja iz stavka 1. ovoga članka određuju se u obliku stručne podloge koja predstavlja polazište za izradu prostornog plana.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prijelazne i završne odredbe
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kriterijima o pogodnosti dijelova pomorskog dobra za uzgoj riba i drugih morskih organizama („Narodne novine“, br. 59/12).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Narodnim novinama“.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 1.
TABLICA 1. Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj morske ribe osim tuna s obzirom na prevladavajuća obilježja područja
KRITERIJ
DOBRO
SREDNJE
LOŠE
Valovi
1- 3 m
< 1 m
> 3 m
Dubina
> 3 visine mrežnog tega
2-3 visine mrežnog tega
Strujanja
> 10 cm s-1
5- 10 cm s-1
< 5 cm s-1
Otopljeni kisik (%)
90
70-90
<70
Temperatura (◦C) Max Min
22-25 12
25-27 10
>27 <8
Slanost (‰)
>25
15-25
<15
Struktura i sastav sedimenta
Pjeskovito /
šljunkovito
Hridinasto
Muljevito
Trofički status
Oligotrofno
Mezotrofno
Eutrofno
Bentos
Nizak
Umjeren
Razvijen
Predatori
Nema
Rijetki
Učestali
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 2.
TABLICA 2. Ocjena pogodnosti područja za kavezni uzgoj tuna s obzirom na prevladavajuća obilježja područja
KRITERIJ
DOBRO
LOŠE
Izloženost otvorenom moru
Otvoreno/poluotvoreno
Uvale/zaljevi
Dubina
> 50 m
< 50 m
Strujanja
> 10 cm s-1
< 10 cm s-1
Slanost ( ‰)
36-39
39
Otopljeni kisik (%)
>90
<90
Trofički status
Oligotrofno
Eutrofno
KLASA: 011-01/18-01/07
URBROJ: 525-13/0336-18-12
Zagreb, 18. lipnja 2018. godine
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede