Na temelju članka 71. stavka 2. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/15), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O SOLI
I. OPĆE ODREDBE
Predmet Pravilnika
Članak 1.
(1)Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište mora udovoljavati sol namijenjena za konzumaciju i proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj, a odnose se na:
nazive, definicije i opće zahtjeve
fizikalno-kemijska svojstva
dodatne zahtjeve označavanja i
tehnološki postupak jodiranja soli.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, zahtjevi za označavanje soli propisani ovim Pravilnikom, ne primjenjuju se u slučaju soli koja je sastojak druge hrane.
Postupak obavješćivanja i primjena odredbi
Članak 2.
(1) Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241, 17. 9. 2015.).
(2) Odredbe ovoga Pravilnika, izuzev članka 4. stavka 2. i članka 9. stavka 1. i članka 10. ovoga Pravilnika, ne primjenjuju se na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije ili Turskoj ili koji su zakonito proizvedeni u državi koja pripada Europskom udruženju slobodne trgovine koja je potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.
Značenje pojmova
Članak 3.
U smislu ovoga Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
Sol je proizvod kristalizacije koji se pretežno sastoji od natrijevog klorida (NaCl), a može sadržavati i magnezijeve i druge soli u različitim količinama ovisno o podrijetlu i postupku proizvodnje. Prema podrijetlu, sol može biti morska, kamena ili sol iz kopnene slane vode.
Morska sol je sol koja se dobiva iz morske vode.
Kamena sol je sol koja se dobiva iz podzemnih naslaga soli.
Sol iz kopnene slane vode je sol koja se dobiva iz kopnene slane vode.
II. POSEBNE ODREDBE
Označavanje soli
Članak 4.
(1) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se ne dovodeći u pitanje zahtjeve za označavanje propisane odredbama Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.).
(2) Pored podataka propisanih odredbama propisa iz stavka 1. ovoga članka na pretpakovini jodirane soli navodi se datum minimalne trajnosti.
Članak 5.
(1) Sol se stavlja na tržište pod nazivom »sol«.
(2) Naziv »sol« može se nadopuniti i izrazom »kuhinjska«.
(3) Pri označavanju soli, uz naziv hrane, obvezno je navođenje:
a) podatka o podrijetlu soli (morska, kamena, sol iz kopnene slane vode)
b) podatka o vrsti soli s obzirom na veličinu čestica sukladno članku 6. ovoga Pravilnika i
c) izraza »jodirana«.
(4) Sol se može označiti navodom „nerafinirana morska sol“ u slučaju soli koja se dobiva prirodnom kristalizacijom i ručnim branjem soli na solnim bazenima i koja ne sadrži prehrambene aditive.
Članak 6.
(1) Izrazom »fina« označava se sol čije su čestice takve veličine da 80% soli prolazi kroz sito veličine rupica 0,5 mm u kvadratu.
(2) Izrazom »sitna« označava se sol čije su čestice takve veličine da najmanje 80% soli prolazi kroz sito veličine rupica 1,3 mm u kvadratu.
(3) Izrazom »krupna« označava se sol veličine čestica većih od čestica sitne soli.
Fizikalno-kemijska svojstva soli
Članak 7.
Sol, mora udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. mora sadržavati najmanje 97% NaCl, računato na suhu tvar
2. ne smije sadržavati više od 0,5% vode, osim morske soli koja može sadržavati do 5% vode
3. ne smije sadržavati strane primjese vidljive neposrednim opažanjem
4. mora biti bijele boje i bez mirisa s neznatnom nijansom druge boje, izuzev posebnih vrsta soli i
5. 20%-tna vodena otopina soli mora reagirati neutralno na lakmus-papir.
Članak 8.
Iznimno od članka 7. ovoga Pravilnika, nerafinirana morska sol može sadržavati najmanje 95% NaCl, računato za suhu tvar, do 7% vode ividljive primjese prirodnog podrijetla koje su posljedica prirodne kristalizacije i ručnog branja soli.
Tehnološki postupak jodiranja soli
Članak 9.
(1) Sol namijenjena za konzumaciju mora sadržavati 15-23 mg joda na kilogram proizvoda.
(2) U proizvodnji hrane obvezno je koristiti sol sa sadržajem joda iz stavka 1. ovoga članka, osim u slučajevima kada sol nije moguće jodirati iz tehnoloških razloga i/ili kada postupak proizvodnje hrane iz tehnoloških razloga ne dozvoljava korištenje jodirane soli.
(3) U tehnološkom postupku jodiranja soli koristi se kalijev jodid (KI), natrijev jodid (NaI), natrijev jodat (NaIO3) ili kalijev jodat (KIO3).
Članak 10.
1) Iznimno od članka 9. stavka 1. ovoga Pravilnika, soli koje nisu jodirane zbog tehnološki opravdanih razloga, izuzev cvijeta soli i dimljene soli, moraju biti označene navodom: „Nejodirana sol. Dostatan unos joda neophodan je za normalno funkcioniranje organizma.“
2) Pri informiranju potrošača o hrani zabranjuju se svi oblici isticanja zdravstvene prednosti konzumacije bilo koje vrste soli koja nije jodirana u odnosu na onu koja je jodirana.
III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI
.
Članak 11.
(1) Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda sa zahtjevima propisanim ovim Pravilnikom, u svrhu službene kontrole, koriste se validirane i međunarodno priznate metode.
(2) Za određivanje količine joda u jednom uzorku soli uzima se 5 pretpakovina ili 5 jedinica uzetih s različitih mjesta u slučaju soli u rasutom stanju. Masa pojedine pretpakovine, kao i masa pojedine jedinice u slučaju soli u rasutom stanju koja se dostavlja na analizu, ne smije biti manja od 200 g. Prosječna vrijednost pet određivanja je rezultat za jedan uzorak, a izražava se kao jod ili kao kalijev jodid (KI) u mg/kg.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Prijelazno razdoblje
Članak 12.
Sol iz članka 1. ovoga Pravilnika može se i dalje proizvoditi i označavati prema odredbama Pravilnika o soli (»Narodne novine«, br. 89/11 i 141/13) i stavljati na tržište do najviše 2 godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, a mogu se nalaziti na tržištu do isteka zaliha.
Prestanak važenja propisa
Članak 13.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o soli (»Narodne novine«, br. 89/11 i 141/13).
Stupanje na snagu
Članak 14.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave »Narodnim novinama«.
POTPREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I MINISTAR POLJOPRIVREDE
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 71. stavka 2. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, broj 30/15), ministar poljoprivrede donosi
PRAVILNIK O SOLI
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
I. OPĆE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Predmet Pravilnika
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuju zahtjevi kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište mora udovoljavati sol namijenjena za konzumaciju i proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj, a odnose se na:
nazive, definicije i opće zahtjeve
fizikalno-kemijska svojstva
dodatne zahtjeve označavanja i
tehnološki postupak jodiranja soli.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, zahtjevi za označavanje soli propisani ovim Pravilnikom, ne primjenjuju se u slučaju soli koja je sastojak druge hrane.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupak obavješćivanja i primjena odredbi
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
(1) Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241, 17. 9. 2015.).
(2) Odredbe ovoga Pravilnika, izuzev članka 4. stavka 2. i članka 9. stavka 1. i članka 10. ovoga Pravilnika, ne primjenjuju se na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije ili Turskoj ili koji su zakonito proizvedeni u državi koja pripada Europskom udruženju slobodne trgovine koja je potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Značenje pojmova
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
U smislu ovoga Pravilnika pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
II. POSEBNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Označavanje soli
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se ne dovodeći u pitanje zahtjeve za označavanje propisane odredbama Uredbe (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.).
(2) Pored podataka propisanih odredbama propisa iz stavka 1. ovoga članka na pretpakovini jodirane soli navodi se datum minimalne trajnosti.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) Sol se stavlja na tržište pod nazivom »sol«.
(2) Naziv »sol« može se nadopuniti i izrazom »kuhinjska«.
(3) Pri označavanju soli, uz naziv hrane, obvezno je navođenje:
a) podatka o podrijetlu soli (morska, kamena, sol iz kopnene slane vode)
b) podatka o vrsti soli s obzirom na veličinu čestica sukladno članku 6. ovoga Pravilnika i
c) izraza »jodirana«.
(4) Sol se može označiti navodom „nerafinirana morska sol“ u slučaju soli koja se dobiva prirodnom kristalizacijom i ručnim branjem soli na solnim bazenima i koja ne sadrži prehrambene aditive.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
(1) Izrazom »fina« označava se sol čije su čestice takve veličine da 80% soli prolazi kroz sito veličine rupica 0,5 mm u kvadratu.
(2) Izrazom »sitna« označava se sol čije su čestice takve veličine da najmanje 80% soli prolazi kroz sito veličine rupica 1,3 mm u kvadratu.
(3) Izrazom »krupna« označava se sol veličine čestica većih od čestica sitne soli.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Fizikalno-kemijska svojstva soli
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
Sol, mora udovoljavati sljedećim zahtjevima:
1. mora sadržavati najmanje 97% NaCl, računato na suhu tvar
2. ne smije sadržavati više od 0,5% vode, osim morske soli koja može sadržavati do 5% vode
3. ne smije sadržavati strane primjese vidljive neposrednim opažanjem
4. mora biti bijele boje i bez mirisa s neznatnom nijansom druge boje, izuzev posebnih vrsta soli i
5. 20%-tna vodena otopina soli mora reagirati neutralno na lakmus-papir.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 8.
Iznimno od članka 7. ovoga Pravilnika, nerafinirana morska sol može sadržavati najmanje 95% NaCl, računato za suhu tvar, do 7% vode i vidljive primjese prirodnog podrijetla koje su posljedica prirodne kristalizacije i ručnog branja soli.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Tehnološki postupak jodiranja soli
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
(1) Sol namijenjena za konzumaciju mora sadržavati 15-23 mg joda na kilogram proizvoda.
(2) U proizvodnji hrane obvezno je koristiti sol sa sadržajem joda iz stavka 1. ovoga članka, osim u slučajevima kada sol nije moguće jodirati iz tehnoloških razloga i/ili kada postupak proizvodnje hrane iz tehnoloških razloga ne dozvoljava korištenje jodirane soli.
(3) U tehnološkom postupku jodiranja soli koristi se kalijev jodid (KI), natrijev jodid (NaI), natrijev jodat (NaIO3) ili kalijev jodat (KIO3).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 10.
1) Iznimno od članka 9. stavka 1. ovoga Pravilnika, soli koje nisu jodirane zbog tehnološki opravdanih razloga, izuzev cvijeta soli i dimljene soli, moraju biti označene navodom: „Nejodirana sol. Dostatan unos joda neophodan je za normalno funkcioniranje organizma.“
2) Pri informiranju potrošača o hrani zabranjuju se svi oblici isticanja zdravstvene prednosti konzumacije bilo koje vrste soli koja nije jodirana u odnosu na onu koja je jodirana.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 11.
(1) Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda sa zahtjevima propisanim ovim Pravilnikom, u svrhu službene kontrole, koriste se validirane i međunarodno priznate metode.
(2) Za određivanje količine joda u jednom uzorku soli uzima se 5 pretpakovina ili 5 jedinica uzetih s različitih mjesta u slučaju soli u rasutom stanju. Masa pojedine pretpakovine, kao i masa pojedine jedinice u slučaju soli u rasutom stanju koja se dostavlja na analizu, ne smije biti manja od 200 g. Prosječna vrijednost pet određivanja je rezultat za jedan uzorak, a izražava se kao jod ili kao kalijev jodid (KI) u mg/kg.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prijelazno razdoblje
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 12.
Sol iz članka 1. ovoga Pravilnika može se i dalje proizvoditi i označavati prema odredbama Pravilnika o soli (»Narodne novine«, br. 89/11 i 141/13) i stavljati na tržište do najviše 2 godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika, a mogu se nalaziti na tržištu do isteka zaliha.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prestanak važenja propisa
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 13.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o soli (»Narodne novine«, br. 89/11 i 141/13).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Stupanje na snagu
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 14.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave »Narodnim novinama«.
POTPREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I MINISTAR POLJOPRIVREDE
Tomislav Tolušić, dipl. iur.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede