ODLUKA O ODREĐIVANJU RELATIVNIH PONDERA ZA KRITERIJE pri odabiru ekonomski najpovoljnije ponude u nabavama kojima su predmet nabave poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i hrana
Pravni temelj
Na temelju članka 16. stavaka 7. i 13. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (»Narodne novine« broj 93/16 i 104/16), a u vezi s člankom 284. stavka 8. Zakona o javnoj nabavi (»Narodne novine«, broj 120/16),
Članak 1.
Predmet Odluke je određivanje relativnih pondera za odabir ekonomski najpovoljnije ponude u postupcima javne nabave u kojima su predmet nabave poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i hrana, a prema članku 284. stavku 8. Zakona o javnoj nabavi na temelju kojeg čelnik središnjeg tijela državne uprave može javnim naručiteljima iz svog djelokruga odlukom odrediti relativne pondere za pojedine vrste predmeta nabave.
Članak 2.
(1) Pri vrednovanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i hrane, javni naručitelj treba uzeti u obzir vrijednost relativnog pondera za pripadajući kriterij te pri vrednovanju ponuda dodijeliti pripadajući broj bodova pri čemu:
Kriteriji K1 vrednuje proizvode koji su proizvedeni u sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uz dodatno vrednovanje ekoloških proizvoda.
Kriteriji K2 vrednuje proizvode proizvedenu po standardima kvalitete za hranu utvrđenim u europskim i nacionalnim propisima o poljoprivredi i hrani.
Kriteriji K3 vrednuje proizvode prema udaljenosti transporta ukazujući pritom na održivo proizvedenu i prerađenu hrana čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu veće svježine ili nižeg opterećenja okoliša.
Kriteriji K4 vrednuje proizvode prema tipu i količini ambalaže razlikujući hranu manje opterećena materijalima za pakiranje i u pakiranjima koja su izrađena od okolišu prihvatljivih i/ili recikliranih materijala.
(2) Pri vrednovanju ponuda prema kvalitativnim kriterijima (K1, K2, K3, K4) izračunava broj bodova za kvalitativne kriterije zbrajanjem ostvarenih bodova i za svaku prihvatljivu ponudu određuje se broj bodova pri čemu ukupni maksimalni broj bodova (Mbk) za kvalitativne kriterije može iznositi najviše 30 bodova.
Članak 3.
(1) Financijski dio ponude vrednuje se nakon kvalitativnog vrednovanja.
(2) Pri vrednovanju financijskog dijela prihvatljive ponude pojedine kratice imaju slijedeće značenje:
F = broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene
Fm= najmanja vrijednost ponuda u postupku nabave (najmanja cijena ponude)
Ft = vrijednost ponude koju ocjenjujemo u postupku nabave (cijena ponude)
Mbk = maksimalni broj bodova ukupno za kvalitativne kriterije
Mbf =maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk)
Upc =Utjecaj pondera cijene (određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90%) (veći značaj kvalitete = manji Upc)
(3) Ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) je zbroj ukupnih bodova ocjene kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) i bodova za financijsku ocjenu (F).
(4) Najpovoljnija ponuda je ona čiji je ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) odnosno ukupni broj bodova najveći.
Članak 4.
(1) Cijene ili trošak ponuda ocjenjuje se i boduje usporedbom ponuda u odnosu na najnižu (minimalnu) cijenu ili trošak razmatranih prikladnih ponuda.
(2) Financijski težinski faktor (F) predstavlja broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene, a izračunava se prema formuli F=(Fm/Ft)*(Mbfc).
(3) Maksimalan broj bodova za financijsku ocjenu (Mbf) se dobiva se oduzimanjem maksimalnog broja bodova (Mbk) za ocjenu kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) od 100 (100-Mbk) i iznosi 70 bodova.
(4) Ako javni naručitelj odredi utjecaj pondera cijene (Upc) za odabir ponude sukladno članku 284. stavku 4. Zakona, izračunava se (Mbfc) kao ponderirani maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu po formuli Mbfc = (100 - Mbk) * Upc (Mbfc= (100 – 30) = 70 * Upc)
(5) Na taj način se pri vrednovanju financijskog dijela prihvatljive ponude troška ili cijene ponude osigurava da manja cijena ponude ostvaruje više bodova.
Članak 5.
(1) Ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) je zbroj ukupnih bodova ocjene kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) i bodova za financijsku ocjenu ponuda (F).
(2) Najpovoljnija ponuda je ona čiji je ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) odnosno ukupni broj bodova najveći.
Članak 6.
Detaljan prikaz izračuna relativnih pondera iz članka 1. ove Odluke, vrijednost relativnih pondera (RP) za pojedini kvalitativni kriterij (K1, K2, K3, K4), utjecaj pondera (UP) za pojedini kvalitativni kriterij (K1, K2, K3, K4) te financijska ocjena i izračun bodova za cijenu prihvatljivih ponuda prikazan je u tablici u Prilogu ove Odluke i njen je sastavni dio.
Članak 7.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
POTPREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I
MINISTAR POLJOPRIVREDE
Tomislav Tolušić, dipl. iur. v.r.
Klasa: __________________
Urbroj: _______________
Zagreb, 02. studeni 2018.
PRILOG
Oznaka
Kriterij
Primjenjivost
na
značajka
RP (%)
relativni ponder
UP (%) utjecaj pondera
Bodova
(k1, k2, k3, k4)
K1
proizvodi koji su proizvedeni u sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (sezonski, ekološki, integrirani proizvodi i dr.)
svježe voće i povrće svježe mlijeko jaja svježa riba**
Sezonsko
20
isporuka unutar 3 dana od berbe (ulova)
100
5
*dodatno ekološko i/ili integrirano
isporuka unutar 3 dana od berbe (ulova)
20
1
isporuka više od 3 dana od berbe (ulova)
60
3
*dodatno ekološko i/ili integrirano
isporuka više od 3 od berbe (ulova)
20
1
Izvan sezone
čuvano bez tretiranja sredstvima za očuvanje svježine
60
3
*dodatno ekološko i/ili integrirano
čuvano bez tretiranja sredstvima za očuvanje svježine
20
1
čuvano uz tretiranje sredstvima za očuvanje svježine
30
2
**dodatno održivi ribolov i akvakultura
20
1
*Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) ukoliko se nude proizvodi iz ekološke/ integrirane proizvodnje iznad minimalnog zahtjeva u specifikaciji javnog poziva.
Dokazivanje:Smatra se da su proizvodi iz ekološke/ integrirane proizvodnje koji nose zajedničku EU (must be organically produced according to Regulation (EC) No 834/2007) i/ili nacionalnu etiketu (must be produced in accordance with the criteria of Integrated Production or equivalent systems).
**Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) za udio akvakulture i morskih proizvoda koji su uhvaćeni ili proizvedeni putem održivih postupaka i metoda kako je definirano odgovarajućom oznakom za održivi ribolov i akvakulturu.
Dokazivanje: Smatraju se sukladnima proizvodi iz akvakulture i morski proizvodi koji nose oznaku za održive postupke ribolova ili akvakulture. Također će se prihvatiti i druga prikladna sredstva za dokazivanje koja jasno ukazuju na poštivanje održivih kriterija ribolova ili akvakulture te odgovarajuće oznake za održivi ribolov i akvakulturu
K2
hrana proizvedena po standardima kvalitete za hranu utvrđenim u europskim i nacionalnim propisima o poljoprivredi i hrani,
svježe voće i povrće svježe mlijeko
svježe meso jaja svježa riba prerađevine mlijeka prerađevine mesa prerađevine od ribe kruh
EU oznaka kvalitete /oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla - PDO, PGO sl.
50
10
5
neobvezne (dobrovoljne) nacionalne oznake (npr. s hrvatskih farmi, otočni proizvod i sl)
30
3
BEZ oznaka
20
2
Dodatno
dobrobiti životinja*** (mlijeko, meso, jaja)
10
1
***Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) standarda poštivanja dobrobiti životinja odnosi se na udio (%) životinjskih proizvoda koji su proizvedeni s visokim standardima dobrobiti životinja prema nacionalnim smjernicama.
Dokazivanje: Smatraju se sukladnim proizvodi (mlijeko, meso, jaja) koji predstavljaju prikladne dokaze o ispunjavanju relevantnih nacionalnih dobrovoljnih standarda koji prelaze obvezno zakonodavstvo, kao što je potvrda priznatog tijela. Alternativno, ponuditelj mora pružiti i druge odgovarajuće dokaze o usklađenosti sa standardima dobrobiti životinja.
K3
hrana koja je održivo proizvedena i prerađena, čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu veće svježine ili nižeg opterećenja okoliša (kraćeg prijevoza, manje transporta),
svježe voće i povrće svježe mlijeko
svježe meso jaja svježa riba prerađevine mlijeka prerađevine mesa prerađevine od ribe kruh
transport od mjesta proizvodnje do isporuke manje od 50 km
100
10
10
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 50 - 100 km
80
8
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 100 - 300 km
60
6
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 300 - 500 km
40
4
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 500 - 1000 km
20
2
transport od mjesta proizvodnje do isporuke više od 1000 km
10
1
Dodatno
****transportna sredstva ispunjavaju normu EURO V ili IV
10
1
****Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) poštivanja okolišnih standarda za vozila koja će se koristiti za obavljanje usluge transporta, a koja moraju barem ispuniti zahtjeve za emisiju ispušnih plinova u EURO 5 ili IV
Dokazivanje: Dobavljači moraju osigurati popis vozila koja će se koristiti za obavljanje usluge i odgovarajuće tehničke listove tih vozila koja sadrže odgovarajuće razine emisija.
K4
hrana manje opterećena materijalima za pakiranje pakiranjima koja su izrađena od okolišu prihvatljivih i/ili recikliranih materijala**** i dr.
svježe voće i povrće svježe mlijeko jaja svježa riba prerađevine mlijeka prerađevine mesa prerađevine od ribe kruh
povratna ambalaža ili ambalaža od recikliranih materijala (> 45%) i/ili od materijala koji se mogu reciklirati
70
10
7
nepovratna ambalaža od recikliranih materijala (> 45%) ili od materijala koji se mogu reciklirati
20
2
nepovratna ambalaža od materijala koji se ne može reciklirati i/ili ambalaža od materijala koji se ne može reciklirati
10
1
***** Pakiranja (ambalaža)
Udio (%) proizvoda koji se:
• Isporučuje u sekundarnoj i/ili transportnoj ambalaži s više od 45% recikliranog sadržaja
• Isporučuje u ambalažnim materijalima na bazi obnovljivih sirovina
• Ne isporučuju se u pojedinačnim dijelovima (paketi za jednu jedinicu).
Dokazivanje: Dobavljač mora dostaviti potpisanu izjavu koja naznačuje koji od ovih kriterija može ispuniti. Ugovorno tijelo će provjeriti usklađenost tijekom trajanja ugovora i primijeniti odgovarajuće kazne za nepridržavanje.
Na temelju članka 3. Direktive EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA 94/62/EZ od 20. prosinca 1994. o ambalaži i ambalažnom otpadu, „ambalaža“ se sastoji samo od:
(a)prodajna ambalaža ili primarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da čini proizvod za krajnjeg korisnika ili potrošača na prodajnom mjestu;
(b)skupna ambalaža ili sekundarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da čini u trenutku kupnje zbir određenog broja proizvoda bilo da je on prodan kao takav krajnjem korisniku ili potrošaču, ili služi samo kao sredstvo kojim se pune police na prodajnom mjestu; ona se može odvojiti od proizvoda bez utjecanja na njegova svojstva;
(c)transportna ambalaža ili tercijarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da olakša rukovanje i prijevoz određenog broja proizvoda ili skupnih ambalaža u svrhu sprečavanja fizičkog dodira i transportnih oštećenja. Transportna ambalaža ne uključuje kontejnere za cestovni, željeznički, brodski ili zračni prijevoz
od 10 do 100
50
od min 1 do max 30
Pri čemu se Bodovi zbrajaju. Veći broj bodova za poželjne značajke robe, manji broj bodova za nepoželjne značajke robe.
vrijednost pondera za pojedini kriterij RP (K1, K2, K3, K4) i utjecaj pondera UP (K1, K2, K3, K4) prikazani su u tablici
Vrijednost bodova za pojedini kriterij (K1, K2, K3, K4) izračunava se prema formuli:
Bod = RP (%) / UP (%)
Primjeri
Izračun najpovoljnije ponude
Vrednovanje K1, K2, K3, K4 prema opisu u ponudama
Ponuda A (sezonsko voće)
Ponuda B (sezonsko voće)
Ponuda C (sezonsko voće)
Ponuda D (sezonsko voće)
K1 (isporuka unutar 3 dana od berbe)
K1 isporuka više od 3 dana od berbe / ekološko
K1 isporuka više od 3 dana od berbe i ekološko
K1 (isporuka unutar 3 dana od berbe)
K2 bez oznake
K2 dobrovoljna oznaka (s hrvatskih farmi)
K2 EU oznaka PGI
K2 EU oznaka PGO
K3 udaljenost do 50 km
K3 udaljenost 50 do 100 km
K3 udaljenost do 300 km (vozila normu EURO V)
K3 udaljenost do 50 km
K4 ambalaža povratna
K4 ambalaža nepovratna od recikliranih
K4 ambalaža nepovratna
K4 ambalaža povratna
Vrednovanje financijskog dijela prihvatljive ponude - cijene ponude (manja cijena više bodova)
F = broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene =
Fm= najmanjom vrijednost ponuda ponuđenih u postupku nabave (najmanja cijena ponude)
Ft = vrijednost ponude koju ocjenjujemo u postupku nabave (cijena ponude)
Mbk = maksimalni broj bodova ukupno za kvalitativne kriterije
Mbf =maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk)
Upc =Utjecaj pondera cijene % (određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4.i ne smije biti veći od 90%)
ODLUKA O ODREĐIVANJU RELATIVNIH PONDERA ZA KRITERIJE pri odabiru ekonomski najpovoljnije ponude u nabavama kojima su predmet nabave poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i hrana
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Pravni temelj
Na temelju članka 16. stavaka 7. i 13. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (»Narodne novine« broj 93/16 i 104/16), a u vezi s člankom 284. stavka 8. Zakona o javnoj nabavi (»Narodne novine«, broj 120/16),
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
Predmet Odluke je određivanje relativnih pondera za odabir ekonomski najpovoljnije ponude u postupcima javne nabave u kojima su predmet nabave poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i hrana, a prema članku 284. stavku 8. Zakona o javnoj nabavi na temelju kojeg čelnik središnjeg tijela državne uprave može javnim naručiteljima iz svog djelokruga odlukom odrediti relativne pondere za pojedine vrste predmeta nabave.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
(1) Pri vrednovanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i hrane, javni naručitelj treba uzeti u obzir vrijednost relativnog pondera za pripadajući kriterij te pri vrednovanju ponuda dodijeliti pripadajući broj bodova pri čemu:
Kriteriji K1 vrednuje proizvode koji su proizvedeni u sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uz dodatno vrednovanje ekoloških proizvoda.
Kriteriji K2 vrednuje proizvode proizvedenu po standardima kvalitete za hranu utvrđenim u europskim i nacionalnim propisima o poljoprivredi i hrani.
Kriteriji K3 vrednuje proizvode prema udaljenosti transporta ukazujući pritom na održivo proizvedenu i prerađenu hrana čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu veće svježine ili nižeg opterećenja okoliša .
Kriteriji K4 vrednuje proizvode prema tipu i količini ambalaže razlikujući hranu manje opterećena materijalima za pakiranje i u pakiranjima koja su izrađena od okolišu prihvatljivih i/ili recikliranih materijala .
(2) Pri vrednovanju ponuda prema kvalitativnim kriterijima (K1, K2, K3, K4) izračunava broj bodova za kvalitativne kriterije zbrajanjem ostvarenih bodova i za svaku prihvatljivu ponudu određuje se broj bodova pri čemu ukupni maksimalni broj bodova (Mbk) za kvalitativne kriterije može iznositi najviše 30 bodova.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
(1) Financijski dio ponude vrednuje se nakon kvalitativnog vrednovanja .
(2) Pri vrednovanju financijskog dijela prihvatljive ponude pojedine kratice imaju slijedeće značenje:
F = broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene
Fm= najmanja vrijednost ponuda u postupku nabave (najmanja cijena ponude)
Ft = vrijednost ponude koju ocjenjujemo u postupku nabave (cijena ponude)
Mbk = maksimalni broj bodova ukupno za kvalitativne kriterije
Mbf =maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk)
Upc =Utjecaj pondera cijene ( određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90% ) ( veći značaj kvalitete = manji Upc )
Mbfc=ponderirani maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk) * Upc = (100 – 30) = 70 * Upc
(3) Ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) je zbroj ukupnih bodova ocjene kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) i bodova za financijsku ocjenu (F).
(4) Najpovoljnija ponuda je ona čiji je ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) odnosno ukupni broj bodova najveći.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) Cijene ili trošak ponuda ocjenjuje se i boduje usporedbom ponuda u odnosu na najnižu (minimalnu) cijenu ili trošak razmatranih prikladnih ponuda.
(2) Financijski težinski faktor (F) predstavlja broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene, a izračunava se prema formuli F=(Fm/Ft)*(Mbfc).
(3) Maksimalan broj bodova za financijsku ocjenu (Mbf) se dobiva se oduzimanjem maksimalnog broja bodova (Mbk) za ocjenu kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) od 100 (100-Mbk) i iznosi 70 bodova.
(4) Ako javni naručitelj odredi utjecaj pondera cijene (Upc) za odabir ponude sukladno članku 284. stavku 4. Zakona, izračunava se ( Mbfc) kao ponderirani maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu po formuli Mbfc = (100 - Mbk) * Upc (Mbfc= (100 – 30) = 70 * Upc)
(5) Na taj način se pri vrednovanju financijskog dijela prihvatljive ponude troška ili cijene ponude osigurava da manja cijena ponude ostvaruje više bodova .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) Ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) je zbroj ukupnih bodova ocjene kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) i bodova za financijsku ocjenu ponuda (F).
(2) Najpovoljnija ponuda je ona čiji je ukupna ocjena vrijednosti ponude (V) odnosno ukupni broj bodova najveći.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
Detaljan prikaz izračuna relativnih pondera iz članka 1. ove Odluke, vrijednost relativnih pondera (RP) za pojedini kvalitativni kriterij (K1, K2, K3, K4), utjecaj pondera (UP) za pojedini kvalitativni kriterij (K1, K2, K3, K4) te financijska ocjena i izračun bodova za cijenu prihvatljivih ponuda prikazan je u tablici u Prilogu ove Odluke i njen je sastavni dio.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
Ova Odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
POTPREDSJEDNIK VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I
MINISTAR POLJOPRIVREDE
Tomislav Tolušić, dipl. iur. v.r.
Klasa: __________________
Urbroj: _______________
Zagreb, 02. studeni 2018.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG
Oznaka
Kriterij
Primjenjivost
na
značajka
RP (%)
relativni ponder
UP (%) utjecaj pondera
Bodova
(k1, k2, k3, k4)
K1
proizvodi koji su proizvedeni u sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (sezonski, ekološki, integrirani proizvodi i dr.)
svježe voće i povrće
svježe mlijeko
jaja
svježa riba**
Sezonsko
20
isporuka unutar 3 dana od berbe (ulova)
100
5
* dodatno ekološko i/ili integrirano
isporuka unutar 3 dana od berbe (ulova)
20
1
isporuka više od 3 dana od berbe (ulova)
60
3
* dodatno ekološko i/ili integrirano
isporuka više od 3 od berbe (ulova)
20
1
Izvan sezone
čuvano bez tretiranja sredstvima za očuvanje svježine
60
3
* dodatno ekološko i/ili integrirano
čuvano bez tretiranja sredstvima za očuvanje svježine
20
1
čuvano uz tretiranje sredstvima za očuvanje svježine
30
2
** dodatno održivi ribolov i akvakultura
20
1
* Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) ukoliko se nude proizvodi iz ekološke/ integrirane proizvodnje iznad minimalnog zahtjeva u specifikaciji javnog poziva.
Dokazivanje:Smatra se da su proizvodi iz ekološke/ integrirane proizvodnje koji nose zajedničku EU (must be organically produced according to Regulation (EC) No 834/2007) i/ili nacionalnu etiketu (must be produced in accordance with the criteria of Integrated Production or equivalent systems) .
** Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) za udio akvakulture i morskih proizvoda koji su uhvaćeni ili proizvedeni putem održivih postupaka i metoda kako je definirano odgovarajućom oznakom za održivi ribolov i akvakulturu.
Dokazivanje: Smatraju se sukladnima proizvodi iz akvakulture i morski proizvodi koji nose oznaku za održive postupke ribolova ili akvakulture. Također će se prihvatiti i druga prikladna sredstva za dokazivanje koja jasno ukazuju na poštivanje održivih kriterija ribolova ili akvakulture te odgovarajuće oznake za održivi ribolov i akvakulturu
K2
hrana proizvedena po standardima kvalitete za hranu utvrđenim u europskim i nacionalnim propisima o poljoprivredi i hrani,
svježe voće i povrće
svježe mlijeko
svježe meso
jaja
svježa riba
prerađevine mlijeka
prerađevine mesa
prerađevine od ribe
kruh
EU oznaka kvalitete /oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla - PDO, PGO sl.
50
10
5
neobvezne (dobrovoljne) nacionalne oznake ( npr. s hrvatskih farmi, otočni proizvod i sl )
30
3
BEZ oznaka
20
2
Dodatno
dobrobiti životinja*** (mlijeko, meso, jaja)
10
1
*** Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) standarda poštivanja dobrobiti životinja odnosi se na udio (%) životinjskih proizvoda koji su proizvedeni s visokim standardima dobrobiti životinja prema nacionalnim smjernicama.
Dokazivanje: Smatraju se sukladnim proizvodi (mlijeko, meso, jaja) koji predstavljaju prikladne dokaze o ispunjavanju relevantnih nacionalnih dobrovoljnih standarda koji prelaze obvezno zakonodavstvo, kao što je potvrda priznatog tijela. Alternativno, ponuditelj mora pružiti i druge odgovarajuće dokaze o usklađenosti sa standardima dobrobiti životinja.
K3
hrana koja je održivo proizvedena i prerađena, čime je stvorena hrana više vrijednosti u pogledu veće svježine ili nižeg opterećenja okoliša (kraćeg prijevoza, manje transporta),
svježe voće i povrće
svježe mlijeko
svježe meso
jaja
svježa riba
prerađevine mlijeka
prerađevine mesa
prerađevine od ribe
kruh
transport od mjesta proizvodnje do isporuke manje od 50 km
100
10
10
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 50 - 100 km
80
8
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 100 - 300 km
60
6
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 300 - 500 km
40
4
transport od mjesta proizvodnje do isporuke od 500 - 1000 km
20
2
transport od mjesta proizvodnje do isporuke više od 1000 km
10
1
Dodatno
****transportna sredstva ispunjavaju normu EURO V ili IV
10
1
**** Dodatno vrednovanje (bodovi se pribrajaju) poštivanja okolišnih standarda za vozila koja će se koristiti za obavljanje usluge transporta, a koja moraju barem ispuniti zahtjeve za emisiju ispušnih plinova u EURO 5 ili IV
Dokazivanje: Dobavljači moraju osigurati popis vozila koja će se koristiti za obavljanje usluge i odgovarajuće tehničke listove tih vozila koja sadrže odgovarajuće razine emisija.
K4
hrana manje opterećena materijalima za pakiranje pakiranjima koja su izrađena od okolišu prihvatljivih i/ili recikliranih materijala**** i dr.
svježe voće i povrće
svježe mlijeko
jaja
svježa riba
prerađevine mlijeka
prerađevine mesa
prerađevine od ribe
kruh
povratna ambalaža ili ambalaža od recikliranih materijala (> 45%) i/ili od materijala koji se mogu reciklirati
70
10
7
nepovratna ambalaža od recikliranih materijala (> 45%) ili od materijala koji se mogu reciklirati
20
2
nepovratna ambalaža od materijala koji se ne može reciklirati i/ili ambalaža od materijala koji se ne može reciklirati
10
1
***** Pakiranja (ambalaža)
Udio (%) proizvoda koji se:
• Isporučuje u sekundarnoj i/ili transportnoj ambalaži s više od 45% recikliranog sadržaja
• Isporučuje u ambalažnim materijalima na bazi obnovljivih sirovina
• Ne isporučuju se u pojedinačnim dijelovima (paketi za jednu jedinicu).
Dokazivanje: Dobavljač mora dostaviti potpisanu izjavu koja naznačuje koji od ovih kriterija može ispuniti. Ugovorno tijelo će provjeriti usklađenost tijekom trajanja ugovora i primijeniti odgovarajuće kazne za nepridržavanje.
Na temelju članka 3. Direktive EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA 94/62/EZ od 20. prosinca 1994. o ambalaži i ambalažnom otpadu, „ambalaža“ se sastoji samo od:
(a)prodajna ambalaža ili primarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da čini proizvod za krajnjeg korisnika ili potrošača na prodajnom mjestu;
(b)skupna ambalaža ili sekundarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da čini u trenutku kupnje zbir određenog broja proizvoda bilo da je on prodan kao takav krajnjem korisniku ili potrošaču, ili služi samo kao sredstvo kojim se pune police na prodajnom mjestu; ona se može odvojiti od proizvoda bez utjecanja na njegova svojstva;
(c)transportna ambalaža ili tercijarna ambalaža, npr. ambalaža stvorena da olakša rukovanje i prijevoz određenog broja proizvoda ili skupnih ambalaža u svrhu sprečavanja fizičkog dodira i transportnih oštećenja. Transportna ambalaža ne uključuje kontejnere za cestovni, željeznički, brodski ili zračni prijevoz
od 10 do 100
50
od min 1 do max 30
Pri čemu se Bodovi zbrajaju. Veći broj bodova za poželjne značajke robe, manji broj bodova za nepoželjne značajke robe.
vrijednost pondera za pojedini kriterij RP (K1, K2, K3, K4) i utjecaj pondera UP (K1, K2, K3, K4) prikazani su u tablici
Vrijednost bodova za pojedini kriterij (K1, K2, K3, K4) izračunava se prema formuli:
Bod = RP (%) / UP (%)
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Primjeri
Izračun najpovoljnije ponude
Vrednovanje K1, K2, K3, K4 prema opisu u ponudama
Ponuda A (sezonsko voće)
Ponuda B (sezonsko voće)
Ponuda C (sezonsko voće)
Ponuda D (sezonsko voće)
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K1 isporuka više od 3 dana od berbe / ekološko
K1 isporuka više od 3 dana od berbe i ekološko
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K2 bez oznake
K2 dobrovoljna oznaka (s hrvatskih farmi)
K2 EU oznaka PGI
K2 EU oznaka PGO
K3 udaljenost do 50 km
K3 udaljenost 50 do 100 km
K3 udaljenost do 300 km (vozila normu EURO V)
K3 udaljenost do 50 km
K4 ambalaža povratna
K4 ambalaža nepovratna od recikliranih
K4 ambalaža nepovratna
K4 ambalaža povratna
Vrednovanje financijskog dijela prihvatljive ponude - cijene ponude ( manja cijena više bodova )
F = broj bodova koji je ponuda dobila za financijski kriterij vrednovanja cijene =
Fm = najmanjom vrijednost ponuda ponuđenih u postupku nabave (najmanja cijena ponude)
Ft = vrijednost ponude koju ocjenjujemo u postupku nabave (cijena ponude)
Mbk = maksimalni broj bodova ukupno za kvalitativne kriterije
Mbf =maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk)
Upc =Utjecaj pondera cijene % ( određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90%)
Mbfc = ponderirani maksimalni broj bodova za financijsku ocjenu = (100 - Mbk) * Upc = (100 – 30) = 70 * Upc
V = Ukupna ocjena vrijednosti ponude je zbroj ukupnih bodova ocjene kvalitativnih kriterija (K1, K2, K3, K4) i bodova za financijsku ocjenu (F).
Najpovoljnija ponuda je ona čiji je ukupna ocjena vrijednosti ponude ( V ), odnosno ukupni broj bodova najveći.
Primjer 1a. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 60
Primjer 1b. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 80
Primjer 1c. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 50
Primjer 1a. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 60
Kvalitativna ocjena
Ponuda A (sezonsko voće)
Ponuda B (sezonsko voće)
Ponuda C (sezonsko voće)
Ponuda D (sezonsko voće)
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K1 isporuka više od 3 dana od berbe / ekološko
K1 isporuka više od 3 dana od berbe i ekološko
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K2 bez oznake
K2 dobrovoljna oznaka (s hrvatskih farmi)
K2 EU oznaka PGI
K2 EU oznaka PGO
K3 udaljenost do 50 km
K3 udaljenost 50 do 100 km
K3 udaljenost do 300 km (vozila normu EURO V)
K3 udaljenost do 50 km
K4 ambalaža povratna
K4 ambalaža nepovratna od recikliranih
K4 ambalaža nepovratna
K4 ambalaža povratna
Bodova K1
5
3+1=4
3+1=4
5
Bodova K2
2
3
5
5
Bodova K3
10
8
6+1=7
10
Bodova K4
7
2
1
7
Bodova za K1, K2, K3, K4
24
17
17
27
Financijska ocjena
Fm = 360.000,00
Ponuda A Ft = 360.000,00
Ponuda A Ft = 420.000,00
Ponuda A Ft = 480.000,00
Ponuda A Ft = 560.000,00
Upc =Utjecaj pondera cijene
npr 60% (određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90%)
Mbfc = (100 – Mbk)*Upc
Mbfc=(100-30)*60% = maksimalni broj bodova za cijenu = 42
F=(Fm/Ft)*(Mbfc)
(360/360) * (42)
=1,00*42
= 42
(360/420) *(42)
=0,86*42
=36
(360/480) * (42)
= 0,75*42
=32
(360/560) * (42)
= 0,64 * 42
=27
V Ukupno bodova
66
53
49
54
Primjer 1b. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 80
Kvalitativna ocjena
Ponuda A (sezonsko voće)
Ponuda B (sezonsko voće)
Ponuda C (sezonsko voće)
Ponuda D (sezonsko voće)
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K1 isporuka više od 3 dana od berbe / ekološko
K1 isporuka više od 3 dana od berbe i ekološko
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K2 bez oznake
K2 dobrovoljna oznaka (s hrvatskih farmi)
K2 EU oznaka PGI
K2 EU oznaka PGO
K3 udaljenost do 50 km
K3 udaljenost 50 do 100 km
K3 udaljenost do 300 km (vozila normu EURO V)
K3 udaljenost do 50 km
K4 ambalaža povratna
K4 ambalaža nepovratna od recikliranih
K4 ambalaža nepovratna
K4 ambalaža povratna
Bodova K1
5
3+1=4
3+1=4
5
Bodova K2
2
3
5
5
Bodova K3
10
8
6+1=7
10
Bodova K4
7
2
1
7
Bodova za K1, K2, K3, K4
24
17
17
27
Financijska ocjena
Fm = 360.000,00
Ponuda A Ft = 360.000,00
Ponuda A Ft = 420.000,00
Ponuda A Ft = 480.000,00
Ponuda A Ft = 560.000,00
Upc =Utjecaj pondera cijene
npr 80% (određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90%)
Mbfc = (100 – Mbk)*Upc
Mbfc=(100-30)*80% = maksimalni broj bodova za cijenu = 56
F=(Fm/Ft)*(Mbfc)
(360/360) * (56)
=1,00*56
= 56
(360/420) *(56)
=0,86*56
=48
(360/480) * (56)
= 0,75*56
=42
(360/560) * (56)
= 0,64 * 56
=36
V Ukupno bodova
80
65
59
63
Primjer 1c. Cijene ponuda uspoređuju se i boduju u odnosu na najmanju cijenu prikladnih ponuda uz utjecaj pondera cijene F=Fm/Ft*Mbfc 50
Kvalitativna ocjena
Ponuda A (sezonsko voće)
Ponuda B (sezonsko voće)
Ponuda C (sezonsko voće)
Ponuda D (sezonsko voće)
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K1 isporuka više od 3 dana od berbe / ekološko
K1 isporuka više od 3 dana od berbe i ekološko
K1 ( isporuka unutar 3 dana od berbe)
K2 bez oznake
K2 dobrovoljna oznaka (s hrvatskih farmi)
K2 EU oznaka PGI
K2 EU oznaka PGO
K3 udaljenost do 50 km
K3 udaljenost 50 do 100 km
K3 udaljenost do 300 km (vozila normu EURO V)
K3 udaljenost do 50 km
K4 ambalaža povratna
K4 ambalaža nepovratna od recikliranih
K4 ambalaža nepovratna
K4 ambalaža povratna
Bodova K1
5
3+1=4
3+1=4
5
Bodova K2
2
3
5
5
Bodova K3
10
8
6+1=7
10
Bodova K4
7
2
1
7
Bodova za K1, K2, K3, K4
24
17
17
27
Financijska ocjena
Fm = 360.000,00
Ponuda A Ft = 360.000,00
Ponuda A Ft = 420.000,00
Ponuda A Ft = 480.000,00
Ponuda A Ft = 560.000,00
Upc =Utjecaj pondera cijene
npr 50% (određuje javni naručitelj sukladno 284 stavak 4. i ne smije biti veći od 90%)
Mbfc = (100 – Mbk)*Upc
Mbfc=(100-30)*50% = maksimalni broj bodova za cijenu = 35
F=(Fm/Ft)*(Mbfc)
(360/360) * (35)
=1,00*35
= 35
(360/420) *(35)
=0,86*35
=30
(360/480) * (35)
= 0,75*35
=26
(360/560) * (35)
= 0,64 * 35
=22
V Ukupno bodova
59
47
43
49
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede