Na temelju članka 3. stavka 4. i članka 8. stavka 3. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, broj 81/13 i 115/18), uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva, ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O UČESTALOSTI UZORKOVANJA TRUPOVA, MLJEVENOG MESA I MESNIH PRIPRAVAKA TE UVJETIMA I NAČINU SMANJENJA BROJA ELEMENTARNIH JEDINICA UZORKA U OBJEKTIMA MANJEG KAPACITETA PROIZVODNJE
Područje primjene
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom se propisuje učestalost uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjeti i načini smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje, a u odnosu na zahtjeve propisane Uredbom Komisije (EZ) 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu (SL L 338, 22. 12. 2005.), kako je posljednji puta izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2020/205 (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) 2073/2005).
(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na mljeveno meso kojeg subjekt u poslovanju s hranom (u daljnjem tekstu: SPH) melje iz usluge neposredno krajnjem potrošaču niti na mesne pripravke koje SPH termički obrađuje prije stavljanja na tržište.
Učestalost uzorkovanja
Članak 2.
(1) U skladu s Poglavljem 3. Prilogom I. Uredbe (EZ) 2073/2005 učestalost uzimanja uzoraka može biti smanjena u odobrenim objektima i to u:
– objektima za klanje goveda, konja, svinja, ovaca ili koza čiji godišnji kapaciteti klanja ne prelaze 7.000 (sedamtisuća) goveda ili konja, odnosno 15.000 (petnaesttisuća) svinja, ovaca ili koza, a na način propisan u Prilogu 1. A ovoga Pravilnika
– objektima za klanje peradi čiji godišnji kapaciteti ne prelaze 1.000.000 (milijun) brojlera, odnosno 100.000 (stotisuća) pura, a na način propisan u Prilogu 1. B ovoga Pravilnika
– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka čiji mjesečni kapaciteti proizvodnje ne prelaze 10 (deset) tona mljevenog mesa ili mesnih pripravaka, a na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika
– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove a čiji mjesečni kapaciteti ne prelaze jednu tonu, na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.
(2) Godišnji kapaciteti proizvodnje za objekte iz stavka 1. ovoga članka određuju se:
– kod novootvorenih objekata po predviđenom, odnosno, mogućem godišnjem kapacitetu ovisno o vrsti objekta
– za sve ostale objekte, prema kapacitetu u proteklih 12 mjeseci ili protekloj kalendarskoj godini rada objekta.
(3) Mjesečni kapacitet proizvodnje računa se tako da se godišnji kapacitet proizvodnje podijeli sa brojem 12.
(4) Pri dobivanju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka, prilikom ispitivanja, SPH je dužan ponovno uzimati uzorke prema početnoj učestalosti uzorkovanja propisanoj u Prilozima1., 2. ili 3. ovoga Pravilnika.
Broj elementarnih jedinica uzorka
Članak 3.
(1) SPH koji proizvode mljeveno meso i mesne pripravke, a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje mljevenog mesa ili mesnih pripravaka ne prelazi pet tona mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika.
(2) SPH koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove (tatarski biftek i sl.), a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje ne prelazi 500 kg mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.
Članak 4.
Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241 od 17. rujna 2015., str. 1.).
Članak 5.
Prilozi 1, 2, i 3 tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.
Članak 6.
SPH koji su smanjili učestalost uzorkovanja prema Pravilniku o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje („Narodne novine“, 30/10 i 38/12), a za Campylobacter spp. prema Uredbi 2073/2005 sa svim izmjenama i dopunama, nisu dužni provesti novo početno uzorkovanje, osim u slučaju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka.
Članak 7.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje („Narodne novine“ br. 30/10 i 38/12).
Članak 8.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
MINISTRICA POLJOPRIVREDE
Marija Vučković
PRILOG 1
A. Učestalost uzorkovanja u klaonicama s trupova goveda, svinja, ovaca, koza i konja ovisno o kapacitetima proizvodnje
5 trupova svaka 2 tjedna barem 2 mjeseca uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova mjesečno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 2 tjedna 2 mjeseca uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova mjesečno
A2
od 501 do 1.000 goveda ili konja
od 1.001 do 4.000 svinja, ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova svaka 2 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 2 mjeseca 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova kvartalno
Salmonella spp.:
5 trupova kvartalno
A3
od 101 do 500 goveda ili konja
od 101 do 1.000 svinja, ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova u polugodištu
Salmonella spp.:
5 trupova u polugodištu
A4
do 100 goveda ili konja
ili svinja ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije, Salmonella spp.:
5 trupova svakih 6 mjeseci 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije, Salmonella spp.:
5 trupova godišnje
Tumačenje rezultata:
GOVEDA, KONJI, OVCE, KOZE
Zadovoljavajuće
Prihvatljivo
Nezadovoljavajuće
Aerobne mezofilne bakterije
≤3.5 (2.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>3.5 (2.8) i ≤5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Enterobacteriaceae
≤1.5 (0.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>1.5 (0.8) i ≤2.5(1.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>2.5 (1.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Salmonella spp.
broj pozitivnih je ≤1 od 20 (vrijedi samo za A1)
–
broj pozitivnih je >1 od 20 (vrijedi samo za A1)
SVINJE
Aerobne mezofilne bakterije
≤4.0 (3.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>4.0 (3.3) i ≤5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Enterobacteriaceae
≤2.0 (1.3)
log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>2 (1.3) i ≤3.0 (2.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>3.0 (2.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Salmonella spp.
broj pozitivnih je ≤2 od 20
(vrijedi samo za A1)
–
broj pozitivnih je >2 od 20
(vrijedi samo za A1)
Napomene:
1) Uzorkovanje treba provoditi odvojeno za svaku vrstu životinja. U jednoj seriji potrebno je uzorkovati 5 trupova; 1 uzorak podrazumijeva 1 trup.
2) Broj navedenih trupova u jednom uzorku podrazumijeva uzorkovanje unutar jednog klaoničkog lota.
3) Aerobne mezofilne bakterije i Enterobacteriaceae – kriterij je ispod definiranog log prosjeka na razini 5 uzoraka. Granične vrijednosti (m i M) primjenjuju se samo na uzorke uzete destruktivnom metodom, dok su kriteriji za uzorke uzete nedestruktivnom metodom (spužvom) niži i prikazani u ().
4) Za A2, A3 i A4 kategoriju prihvatljiva vrijednost za Salmonella spp. = 0 / broj uzoraka
PRILOG 1.
B. Učestalost uzorkovanja u klaonicama peradi ovisno o kapacitetima proizvodnje
prisutnost utvrđena u ≤3 od 30 ispitivanih uzoraka 1) (vrijedi samo za B1)
prisutnost utvrđena u > od 3 od 30 ispitivanih uzoraka (vrijedi samo za B1)
Campylobacter spp.(kategorija B1)
ako je najviše u 9 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 6 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 9 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 6 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
Campylobacter spp.(kategorija B2)
ako je najviše u 5 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 3 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 5 (c) od 15(n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 3 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
Campylobacter spp.(kategorija B3)
ako je najviše u 3 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 2 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 3 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 2 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
1) Za uzorke u kojima je utvrđena prisutnost Salmonella spp. izolati sojeva moraju biti dalje serotipizirani u svrhu određivanja serotipova Sallmonella Typhimurium i Salmonella Enteritidis kako bi se verificirala sukladnost s mikrobiološkim kriterijem iz točke 1.28 Priloga I. Poglavlja I. Uredbe (EZ) br. 2073/2005
2) n = broj jedinica koje sačinjavaju uzorak, c = broj jedinica uzorka, m = granična vrijednost 1000 cfu/g
Napomena:
1).Pravila za uzorkovanje trupova peradi i svježeg mesa peradi
Uzorkovanje treba provoditi odvojeno za svaku vrstu životinja. Za analizu Salmonella spp. i Campylobacter spp. klaonice uzorkuju cijele trupove peradi s kožom vrata. Kad se ispitivanja za salmonelu i kampilobakterprovode u istom laboratoriju, tijekom svakog uzorkovanja nasumično se uzimaju uzorci kože vratova s najmanje 15 trupova peradi nakon rashlađivanja. Prije ispitivanja uzorci koža vratova s najmanje tri trupa peradi iz istog jata podrijetla, objedinjuju se u jedan uzorak od 26 g. Time se dobiva pet konačnih uzoraka koža vratova od 26 g (potrebno je 26 g kako bi se iz jednog uzorka istodobno mogla provesti ispitivanja prisutnosti Salmonella spp. i Campylobacter spp.). Dobivenih pet objedinjenih uzoraka od 26 g upotrebljava se za provjeru usklađenosti s kriterijima higijene procesa utvrđenima u retcima 2.1.5. i 2.1.9. poglavlja 2. te s kriterijem sigurnosti hrane utvrđenim u retku 1.28. poglavlja 1Uredbe 2073/2005.
Kad se ispitivanja za Salmonella spp. i Campylobacter spp. provode u dvama različim laboratorijima, tijekom svakog uzorkovanja nasumično se uzimaju uzorci koža vratova s najmanje 20 trupova peradi nakon rashlađivanja. Uzorci koža vratova s najmanje četiri trupa peradi iz istog jata podrijetla objedinjuju se u jedan uzorak od 35 g. Time se dobiva pet uzoraka koža vratova težine 35 g, koje treba podijeliti na način da se od svake kože vrata u uzorku odreže oko 2,5 grama za pretragu na Campylobacter spp., a preostali dio ostaje za pretragu na Salmonella spp. Na opisan način iz 20 uzorkovanih koža vratova dobit će se pet konačnih uzoraka od 25 g (ispitivanje za Salmonella spp.) i pet konačnih uzoraka od 10 g (ispitivanje za Campylobacter spp.). Dobivenih pet uzoraka od 25 g upotrebljavaju se za provjeru usklađenosti s kriterijem higijene procesa utvrđenima u retku 2.1.5. poglavlja 2. te s kriterijem sigurnosti hrane utvrđenim u retku 1.28. poglavlja I. Uredbe 2073/2005 za parametar Salmonella spp. Dobivenih pet uzoraka od 10 g upotrebljavaju se za provjeru usklađenosti s kriterijem higijene procesa utvrđenim u retku 2.1.9. poglavlja 2. Uredbe 2073/2005 za parametar Campylobacter spp.
Uzorci se nakon uzorkovanja moraju čuvati i dostaviti u laboratorij pri temperaturi od najmanje 1 °C, a najviše 8 °C, dok vrijeme između uzorkovanja i ispitivanja prisutnosti Campylobacter spp. mora biti kraće od 48 sati kako bi se osigurala cjelovitost uzoraka. Uzorci kojima je vrijednost temperature 0 °C ili niža, ne smiju se upotrebljavati za provjere usklađenosti s kriterijem za Campylobacter.
2) Broj navedenih trupova u jednom uzorku podrazumijeva uzorkovanje unutar jednog klaoničkog lota.
3) Za B2 i B3 kategoriju prihvatljiva vrijednost za Salmonella spp. = 0 / broj uzoraka.
PRILOG 2
Učestalost uzorkovanja mljevenoga mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa (SOM) ovisno o kapacitetima proizvodnje
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak mjesečno
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 5 do 10 tona mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli:
1 uzorak mjesečno
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 1 do 5 tona mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
meso peradi
Salmonella spp.: 1 uzorak mjesečno
od 1 do 5 tona mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli:
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
meso peradi
Salmonella spp.: 1 uzorak mjesečno
od 501 kg do 1 tone mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 2 mjesaca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak jednom u 2 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.: 1 skupni uzorak mjesečno
od 501 kg do 1 tone mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli:
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak jednom u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak jednom u 2 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 500 kg mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 4 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak svaka 4 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 500 kg mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli:
1 uzorak u 4 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak svaka 4 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
Napomena:
1) Uzorak je uzorak sastavljen od 5 elementarnih jedinica od kojih se svaka ispituje prema zadanim parametrima te se dobiva 5 rezultata, a rezultati se interpretiraju sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005.
2) Skupni uzorak se dobiva na način da osoba koja uzorkuje združi pet elementarnih jedinica u uzorak te se ispitivanje provodi na tom uzorku i dobije se jedan rezultat koji se interpretira sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005.
3) Mljeveno meso, mesni pripravci i strojno otkošteno meso (SOM) su pojmovi propisani Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004)., kako je posljednji puta izmijenjena Uredbom Komisije (EU) br. 2019/1243.
PRILOG 3
Učestalost uzorkovanja mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih ovisno o kapacitetima proizvodnje
od 501 kg do 1 tone mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli:
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 101 kg do 500 kg mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli:
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli:
1 uzorak kvartalno
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 100 kg mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli:
1 uzorak kvartalno, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli:
1 uzorak u polugodištu
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca
Napomena:
1) Uzorak je uzorak sastavljen od 5 elementarnih jedinica od kojih se svaka ispituje prema zadanim parametrima te se dobiva 5 rezultata, a rezultati se interpretiraju sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005.
2) Skupni uzorak se dobiva na način da osoba koja uzorkuje združi pet elementarnih jedinica u uzorak te se ispitivanje provodi na tom uzorku i dobije se jedan rezultat koji se interpretira sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 3. stavka 4. i članka 8. stavka 3. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu („Narodne novine“, broj 81/13 i 115/18 ), uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva, ministrica poljoprivrede donosi
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRAVILNIK
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
O UČESTALOSTI UZORKOVANJA TRUPOVA, MLJEVENOG MESA I MESNIH PRIPRAVAKA TE UVJETIMA I NAČINU SMANJENJA BROJA ELEMENTARNIH JEDINICA UZORKA U OBJEKTIMA MANJEG KAPACITETA PROIZVODNJE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Područje primjene
Članak 1.
(1) Ovim Pravilnikom se propisuje učestalost uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjeti i načini smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje, a u odnosu na zahtjeve propisane Uredbom Komisije (EZ) 2073/2005 o d 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu (SL L 338, 22. 12. 2005.), kako je posljednji puta izmijenjena Uredbom Komisije (EU) 2020/205 (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) 2073/2005).
(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na mljeveno meso kojeg subjekt u poslovanju s hranom (u daljnjem tekstu: SPH) melje iz usluge neposredno krajnjem potrošaču niti na mesne pripravke koje SPH termički obrađuje prije stavljanja na tržište.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Učestalost uzorkovanja
Članak 2.
(1) U skladu s Poglavljem 3. Prilogom I. Uredbe (EZ) 2073/2005 učestalost uzimanja uzoraka može biti smanjena u odobrenim objektima i to u:
– objektima za klanje goveda, konja, svinja, ovaca ili koza čiji godišnji kapaciteti klanja ne prelaze 7.000 (sedamtisuća) goveda ili konja, odnosno 15.000 (petnaesttisuća) svinja, ovaca ili koza, a na način propisan u Prilogu 1. A ovoga Pravilnika
– objektima za klanje peradi čiji godišnji kapaciteti ne prelaze 1.000.000 (milijun) brojlera, odnosno 100.000 (stotisuća) pura, a na način propisan u Prilogu 1. B ovoga Pravilnika
– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka čiji mjesečni kapaciteti proizvodnje ne prelaze 10 (deset) tona mljevenog mesa ili mesnih pripravaka, a na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika
– objektima za proizvodnju mljevenog mesa i mesnih pripravaka koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove a čiji mjesečni kapaciteti ne prelaze jednu tonu, na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.
(2) Godišnji kapaciteti proizvodnje za objekte iz stavka 1. ovoga članka određuju se:
– kod novootvorenih objekata po predviđenom, odnosno, mogućem godišnjem kapacitetu ovisno o vrsti objekta
– za sve ostale objekte, prema kapacitetu u proteklih 12 mjeseci ili protekloj kalendarskoj godini rada objekta.
(3) Mjesečni kapacitet proizvodnje računa se tako da se godišnji kapacitet proizvodnje podijeli sa brojem 12.
(4) Pri dobivanju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka, prilikom ispitivanja, SPH je dužan ponovno uzimati uzorke prema početnoj učestalosti uzorkovanja propisanoj u Prilozima1., 2. ili 3. ovoga Pravilnika.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Broj elementarnih jedinica uzorka
Članak 3.
(1) SPH koji proizvode mljeveno meso i mesne pripravke, a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje mljevenog mesa ili mesnih pripravaka ne prelazi pet tona mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 2. ovoga Pravilnika.
(2) SPH koji proizvode mesne pripravke namijenjene za jelo sirove (tatarski biftek i sl.), a koji ispunjavaju zahtjeve propisane člankom 5. stavkom 3. Uredbe (EZ) 2073/2005 te čiji kapacitet proizvodnje ne prelazi 500 kg mjesečno, mogu u okviru plana uzimanja uzoraka smanjiti broj elementarnih jedinica pri uzorkovanju za ispitivanje na Salmonella spp. na način propisan u Prilogu 3. ovoga Pravilnika.
Članak 4.
Ovaj Pravilnik notificiran je u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241 od 17. rujna 2015., str. 1.).
Članak 5.
Prilozi 1, 2, i 3 tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.
Članak 6.
SPH koji su smanjili učestalost uzorkovanja prema Pravilniku o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje ( „ N arodne novine“ , 30/10 i 38/12 ) , a za Campylobacter spp. prema Uredbi 2073/2005 sa svim izmjenama i dopunama, nisu dužni provesti novo početno uzorkovanje , osim u slučaju nezadovoljavajućeg rezultata uzorka ili skupnog uzorka.
Članak 7.
Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o učestalosti uzorkovanja trupova, mljevenog mesa i mesnih pripravaka te uvjetima i načinu smanjenja broja elementarnih jedinica uzorka u objektima manjeg kapaciteta proizvodnje ( „ N arodne novine“ br. 30/10 i 38/12).
Članak 8.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
MINISTRICA POLJOPRIVREDE
Marija Vučković
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 1
A. Učestalost uzorkovanja u klaonicama s trupova goveda, svinja, ovaca, koza i konja ovisno o kapacitetima proizvodnje
Godišnji kapacitet proizvodnje
Učestalost uzorkovanja
Početna učestalost uzorkovanja
Smanjena učestalost uzorkovanja (kod zadovoljavajućih rezultata)
A1
od 1.001 do 7.000 goveda ili konja
od 4.001 do 15.000 svinja, ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova svaka 2 tjedna barem 2 mjeseca uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova mjesečno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 2 tjedna 2 mjeseca uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova mjesečno
A2
od 501 do 1.000 goveda ili konja
od 1.001 do 4.000 svinja, ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova svaka 2 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 2 mjeseca 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova kvartalno
Salmonella spp.:
5 trupova kvartalno
A3
od 101 do 500 goveda ili konja
od 101 do 1.000 svinja, ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 trupova svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije:
5 trupova u polugodištu
Salmonella spp.:
5 trupova u polugodištu
A4
do 100 goveda ili konja
ili svinja ili ovaca ili koza
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije, Salmonella spp.:
5 trupova svakih 6 mjeseci 2 puta uzastopno
Enterobacteriaceae i aerobne mezofilne bakterije, Salmonella spp.:
5 trupova godišnje
Tumačenje rezultata:
GOVEDA, KONJI, OVCE, KOZE
Zadovoljavajuće
Prihvatljivo
Nezadovoljavajuće
Aerobne mezofilne bakterije
≤3.5 (2.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>3.5 (2.8) i ≤5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Enterobacteriaceae
≤1.5 (0.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>1.5 (0.8) i ≤2.5(1.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>2.5 (1.8) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Salmonella spp.
broj pozitivnih je ≤1 od 20 (vrijedi samo za A1)
–
broj pozitivnih je >1 od 20 (vrijedi samo za A1)
SVINJE
Aerobne mezofilne bakterije
≤4.0 (3.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>4.0 (3.3) i ≤5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>5.0 (4.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Enterobacteriaceae
≤2.0 (1.3)
log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>2 (1.3) i ≤3.0 (2.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
>3.0 (2.3) log cfu/cm2 dnevnog prosjeka
Salmonella spp.
broj pozitivnih je ≤2 od 20
(vrijedi samo za A1)
–
broj pozitivnih je >2 od 20
(vrijedi samo za A1)
Napomene:
1) Uzorkovanje treba provoditi odvojeno za svaku vrstu životinja. U jednoj seriji potrebno je uzorkovati 5 trupova; 1 uzorak podrazumijeva 1 trup.
2) Broj navedenih trupova u jednom uzorku podrazumijeva uzorkovanje unutar jednog klaoničkog lota.
3) Aerobne mezofilne bakterije i Enterobacteriaceae – kriterij je ispod definiranog log prosjeka na razini 5 uzoraka. Granične vrijednosti (m i M) primjenjuju se samo na uzorke uzete destruktivnom metodom, dok su kriteriji za uzorke uzete nedestruktivnom metodom (spužvom) niži i prikazani u ().
4) Za A2, A3 i A4 kategoriju prihvatljiva vrijednost za Salmonella spp. = 0 / broj uzoraka
PRILOG 1.
B. Učestalost uzorkovanja u klaonicama peradi ovisno o kapacitetima proizvodnje
Godišnji kapacitet proizvodnje
Učestalost uzorkovanja
Početna učestalost uzorkovanja
Smanjena učestalost uzorkovanja (kod zadovoljavajućih rezultata)
B1
od 100.001 do 1.000.000 brojlera
Salmonella spp. i Campylobacter spp.:
5 uzoraka u svaka 2 tjedna 3 mjeseca uzastopno
Salmonella spp. i Campylobacter spp .:
5 uzoraka jednom u mjesecu
od 10.001 do 100.000 pura
Salmonella spp.:
5 uzoraka u svaka 2 tjedna 3 mjeseca uzastopno
Salmonella spp:
5 uzoraka jednom u mjesecu
B2
od 5.501 do 100.000 brojlera
Salmonella spp. i Campylobacter spp.:
5 uzoraka svaka 2 mjeseca 3 puta uzastopno
Salmonella spp. i Campylobacter spp.:
5 uzoraka kvartalno
od 5.501 do 10.000 pura
Salmonella spp.
5 uzoraka svaka 2 mjeseca 3 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 uzoraka kvartalno
B3
do 5.500 brojlera
Salmonella spp. i Campylobacter spp.:
5 uzoraka svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp. i Campylobacter spp.:
5 uzoraka u polugodištu
do 5.500 pura
Salmonella spp.
5 uzoraka svaka 3 mjeseca 2 puta uzastopno
Salmonella spp.:
5 uzoraka u polugodištu
Tumačenje rezultata:
BROJLERI, PURE
Zadovoljavajuće
Nezadovoljavajuće
Salmonella spp.
prisutnost utvrđena u ≤3 od 30 ispitivanih uzoraka 1) (vrijedi samo za B1)
prisutnost utvrđena u > od 3 od 30 ispitivanih uzoraka (vrijedi samo za B1)
Campylobacter spp.(kategorija B1)
ako je najviše u 9 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m 2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 6 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 9 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 6 (c) od 30 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
Campylobacter spp.(kategorija B2)
ako je najviše u 5 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m 2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 3 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 5 (c) od 15(n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 3 (c) od 15 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
Campylobacter spp.(kategorija B3)
ako je najviše u 3 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m 2)
od 01.01. 2025. ako je najviše u 2 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
ako je u više od 3 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
od 01.01. 2025 ako je u više od 2 (c) od 10 (n) ispitivanih uzoraka utvrđena veća vrijednost od m
1) Za uzorke u kojima je utvrđena prisutnost Salmonella spp. izolati sojeva moraju biti dalje serotipizirani u svrhu određivanja serotipova Sallmonella Typhimurium i Salmonella Enteritidis kako bi se verificirala sukladnost s mikrobiološkim kriterijem iz točke 1.28 Priloga I. Poglavlja I. Uredbe (EZ) br. 2073/2005
2) n = broj jedinica koje sačinjavaju uzorak, c = broj jedinica uzorka, m = granična vrijednost 1000 cfu/g
Napomena:
1). Pravila za uzorkovanje trupova peradi i svježeg mesa peradi
Uzorkovanje treba provoditi odvojeno za svaku vrstu životinja. Za analizu Salmonella spp. i Campylobacter spp. klaonice uzorkuju cijele trupove peradi s kožom vrata. Kad se ispitivanja za salmonelu i kampilobakter provode u istom laboratoriju, tijekom svakog uzorkovanja nasumično se uzimaju uzorci kože vratova s najmanje 15 trupova peradi nakon rashlađivanja. Prije ispitivanja uzorci koža vratova s najmanje tri trupa peradi iz istog jata podrijetla, objedinjuju se u jedan uzorak od 26 g. Time se dobiva pet konačnih uzoraka koža vratova od 26 g (potrebno je 26 g kako bi se iz jednog uzorka istodobno mogla provesti ispitivanja prisutnosti Salmonella spp. i Campylobacter spp . ). Dobivenih pet objedinjenih uzoraka od 26 g upotrebljava se za provjeru usklađenosti s kriterijima higijene procesa utvrđenima u retcima 2.1.5. i 2.1.9. poglavlja 2. te s kriterijem sigurnosti hrane utvrđenim u retku 1.28. poglavlja 1 Uredbe 2073/2005.
Kad se ispitivanja za Salmonella spp. i Campylobacter spp. provode u dvama različim laboratorijima, tijekom svakog uzorkovanja nasumično se uzimaju uzorci koža vratova s najmanje 20 trupova peradi nakon rashlađivanja. Uzorci koža vratova s najmanje četiri trupa peradi iz istog jata podrijetla objedinjuju se u jedan uzorak od 35 g. Time se dobiva pet uzoraka koža vratova težine 35 g, koje treba podijeliti na način da se od svake kože vrata u uzorku odreže oko 2,5 grama za pretragu na Campylobacter spp . , a preostali dio ostaje za pretragu na Salmonella spp. Na opisan način iz 20 uzorkovanih koža vratova dobit će se pet konačnih uzoraka od 25 g (ispitivanje za Salmonella spp . ) i pet konačnih uzoraka od 10 g (ispitivanje za Campylobacter spp . ). Dobivenih pet uzoraka od 25 g upotrebljavaju se za provjeru usklađenosti s kriterijem higijene procesa utvrđenima u retku 2.1.5. poglavlja 2. te s kriterijem sigurnosti hrane utvrđenim u retku 1.28. poglavlja I. Uredbe 2073/2005 za parametar Salmonella spp. Dobivenih pet uzoraka od 10 g upotrebljavaju se za provjeru usklađenosti s kriterijem higijene procesa utvrđenim u retku 2.1.9. poglavlja 2. Uredbe 2073/2005 za parametar Campylobacter spp.
Uzorci se nakon uzorkovanja moraju čuvati i dostaviti u laboratorij pri temperaturi od najmanje 1 °C, a najviše 8 °C, dok vrijeme između uzorkovanja i ispitivanja prisutnosti Campylobacter spp . mora biti kraće od 48 sati kako bi se osigurala cjelovitost uzoraka. Uzorci kojima je vrijednost temperature 0 °C ili niža, ne smiju se upotrebljavati za provjere usklađenosti s kriterijem za Campylobacter .
2) Broj navedenih trupova u jednom uzorku podrazumijeva uzorkovanje unutar jednog klaoničkog lota.
3) Za B2 i B3 kategoriju prihvatljiva vrijednost za Salmonella spp. = 0 / broj uzoraka.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 2
Učestalost uzorkovanja mljevenoga mesa, mesnih pripravaka i strojno otkoštenog mesa (SOM) ovisno o kapacitetima proizvodnje
Mjesečni kapaciteti proizvodnje
Vrsta mesa
Učestalost uzorkovanja
Početna učestalost uzorkovanja
Smanjena učestalost uzorkovanja (kod zadovoljavajućih rezultata)
od 5 do 10 tona mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak mjesečno
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 5 do 10 tona mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli :
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli :
1 uzorak mjesečno
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 1 do 5 tona mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
meso peradi
Salmonella spp.: 1 uzorak mjesečno
od 1 do 5 tona mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli :
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli :
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
meso peradi
Salmonella spp.: 1 uzorak mjesečno
od 501 kg do 1 tone mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 2 mjesaca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak jednom u 2 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.: 1 skupni uzorak mjesečno
od 501 kg do 1 tone mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli :
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak jednom u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli :
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak jednom u 2 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 500 kg mljevenog mesa/SOM-a
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak u 4 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli i aerobne mezofilne bakterije:
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak svaka 4 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 500 kg mesnih pripravaka
sve vrste mesa, osim mesa peradi
E. coli :
1 uzorak u 4 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli :
1 uzorak svaka 4 mjeseca
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak svaka 4 mjeseca
meso peradi
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
Napomena:
1) Uzorak je uzorak sastavljen od 5 elementarnih jedinica od kojih se svaka ispituje prema zadanim parametrima te se dobiva 5 rezultata, a rezultati se interpretiraju sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005 .
2) Skupni uzorak se dobiva na način da osoba koja uzorkuje združi pet elementarnih jedinica u uzorak te se ispitivanje provodi na tom uzorku i dobije se jedan rezultat koji se interpretira sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005 .
3) Mljeveno meso, mesni pripravci i strojno otkošteno meso (SOM) su pojmovi propisani Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004)., kako je posljednji puta izmijenjena Uredbom Komisije (EU) br. 2019/1243.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 3
Učestalost uzorkovanja mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih ovisno o kapacitetima proizvodnje
Mjesečni kapacitet proizvodnje
Učestalost uzorkovanja
Početna učestalost uzorkovanja
Smanjena učestalost uzorkovanja (kod zadovoljavajućih rezultata)
od 501 kg do 1 tone mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli :
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak u 2 tjedna, do dobivanja 6 uzastopnih zadovoljavajućih rezultata
E. coli :
1 uzorak u 2 mjeseca
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno
od 101 kg do 500 kg mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli :
1 uzorak u 2 mjeseca, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli :
1 uzorak kvartalno
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno
do 100 kg mesnih pripravaka namijenjenih za jelo sirovih
E. coli :
1 uzorak kvartalno, do dobivanja 3 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak mjesečno, do dobivanja 4 uzastopna zadovoljavajuća rezultata
E. coli :
1 uzorak u polugodištu
Salmonella spp.:
1 skupni uzorak u 2 mjeseca
Napomena:
1) Uzorak je uzorak sastavljen od 5 elementarnih jedinica od kojih se svaka ispituje prema zadanim parametrima te se dobiva 5 rezultata, a rezultati se interpretiraju sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005 .
2) Skupni uzorak se dobiva na način da osoba koja uzorkuje združi pet elementarnih jedinica u uzorak te se ispitivanje provodi na tom uzorku i dobije se jedan rezultat koji se interpretira sukladno Uredbi (EZ) br. 2073/2005 .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede