E-SAVJETOVANJA

Savjetovanja Upute Istraživanja
  • Prijavi se
  • Registriraj se

Preuzmi Word dokumentOstali dokumenti


MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

 

Na temelju članka 47. stavka 5. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 118/18, 42/20, 127/20 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 52/21) te članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19) ministrica poljoprivrede donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI NACIONALNE STRATEGIJE ZA PROVEDBU ŠKOLSKE SHEME VOĆA I POVRĆA TE MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA OD ŠKOLSKE GODINE 2017./2018. DO 2022./2023.

 

  • Ukupno komentara:
  • Ukupno općih komentara:
  • Ukupno nadopuna teksta:
1
Komentiraj

Članak 1.

 

(1) U članku 4. iza stavka 6. dodaju se stavci 7., 8., 9. i 10. i glase:

„(7) Iznimno, sa svrhom ostvarivanja ciljeva Školske sheme, a osobito u slučaju odustajanja škola od provedbe Školske sheme iz članka 11. ovoga Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede može donijeti Odluku o ponovnoj objavi Javnog poziva iz stavka 1. ovoga članka.

(8) Na Javni poziv iz stavka 7. ovoga članka mogu se javiti svi osnivači škola, zainteresirani za sudjelovanje u Školskoj shemi.

(9) Odluka iz stavka 7. ovoga članka planira se i donosi u skladu s odredbom iz članka 11. stavka 3. ovoga Pravilnika.

(10) Odluku iz stavka 7. ovoga članka na prijedlog Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi Školske sheme donosi ministrica poljoprivrede.“

 

0
Komentiraj

Članak 2.

(1) Članak 5. stavak 1. mijenja se i glasi:

„(1) Agencija za plaćanja, na temelju podataka dobavljača dostavljenih do 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina putem obrasca iz članka 4. stavka 5. ovoga Pravilnika, provodi postupak vrednovanja istih, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“

 

(2) U stavku 3. podstavku 2. iza riječi: „- adresu skladišta proizvoda koje dobavljač nudi za distribuciju,“ dodaju se riječi: “ako je različita od adrese sjedišta“.

 

(3) U stavku 3. podstavku 5. iza riječi: „– podatak o dobavljaču, ako je ujedno i ekološki proizvođač“ dodaju se riječi: „(za proizvod koji je prihvatljiv u okviru Školske sheme)“

 

(4) U stavku 3. iza podstavka 6. dodaje se novi podstavak 7. koji glasi: „– iskaz spremnosti dobavljača da dostavlja proizvode u sve područne škole jedne matične škole.“

 

(5) Stavak 4. mijenja se i glasi:

„(4) Dobavljači koji iskažu interes za sudjelovanje u Školskoj shemi nakon 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina u skladu s člankom 4. stavkom 7. ovoga Pravilnika također podliježu postupku vrednovanja, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“

 

(6) Iza stavka 5. dodaje se novi stavak 6. koji glasi:

„ (6) Postupke vezane uz odobrenje i vrednovanje dobavljača i ažuriranje Popisa odobrenih i vrednovanih dobavljača iz ovoga članka, Agencija za plaćanja, po potrebi, može provoditi i na temelju pisane upute Ministarstva poljoprivrede.“

 

0
Komentiraj

Čla nak 3.

(1) U članku 11. stavak 3. mijenja se i glasi:

„(3) Agencija za plaćanja može, najkasnije do 1. travnja u razdoblju provedbe Školske sheme, svim školama koje sudjeluju, kao i onima koje se naknadno, kroz Javni poziv iz članka 4. stavka 7. ovoga Pravilnika, prijave za sudjelovanje u Školskoj shemi, razmjerno raspodijeliti iznos financijskih sredstava preostalih za distribuciji i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od škola koje su odustale od Školske sheme.“

 

0
Komentiraj

Članak 4.

 

(1) U članku 13. stavku 6. između riječi :“ Škole su dužne prije početka provedbe mjere Distribucija i/ili isporuka sklopiti odgovarajući broj Ugovora o opskrbi škole sa željenim proizvodima u skladu sa stavkom 9. ovoga članka, kojima će se pokriti najmanje tri mjeseca“ i riječi:“ opskrbe škole sa željenim proizvodima.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“

 

(2) U stavku 9. iza riječi:“ Zbog poštivanja načela iz stavka 1. ovoga članka, pri izboru dobavljača najmanje vremensko trajanje Ugovora o opskrbi škole je jedan, a najviše tri mjeseca“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.

 

(3) U stavku 11. između riječi:“ U slučaju da je nakon isteka postojećeg ugovora u provedenom postupku odabira iz stavka 4. ovoga članka, isti dobavljač za željeni proizvod ostvario najviše bodova, škola ima pravo sklopiti novi ugovor s navedenim (istim) dobavljačem u trajanju od najviše tri mjeseca“ i riječi: “u skladu sa stavkom 9. ovoga članka.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.

 

0
Komentiraj

Članak 5.

(1) U članku 14. stavku 3. prvom podstavku iza riječi:“– jamčiti za i osigurati održivost i kontinuitet isporuke proizvoda prihvatljivog za distribuciju u razdoblju na koje je ugovor sklopljen,“ dodaju se riječi:“, što se osobito odnosi na distribuciju proizvoda u sve područne škole jedne matične škole s kojom je dobavljač sklopio ugovor, a u skladu s iskazom iz članka 5. stavka 3. podstavka 7. ovoga Pravilnika,“

0
Komentiraj

Članak 6.

(1) U članku 6. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. i glasi:

„(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u školama koje su se javile na ponovljeni Javni poziv iz članka 4. stavka 8. ovoga Pravilnika te stekle pravo sudjelovanja i kojima je u skladu s člankom 11. stavkom 3. ovoga Pravilnika dodijeljen iznos financijskih sredstava za provedbu mjere Distribucija i/ili isporuka, ista će se odvijati najmanje šest (6) tjedana u dane održavanja nastave, u skladu sa školskim kalendarom.“

Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.

 

(2) Stavci 3., 4., 5. 6. 7., i 8. postaju stavci 4., 5., 6., 7., 8. i 9.

 

(3) Iza stavka 9. dodaje se novi stavak 10. koji glasi:“ (10) Voćni sokovi mogu se raspodijeliti učenicima u školama u pretpakiranom ili nepretpakiranom obliku u skladu sa Školskom shemom, Poglavljem »Kriteriji za odabir proizvoda koji se distribuiraju«.“

 

(4) Dosadašnji stavak 9. postaje stavak 11. i glasi:

„(11) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme mlijeka i mliječnih  proizvoda raspodjeljivati:

a) samo mlijeko ili

b) mlijeko i mliječne proizvode.“

(5) Iza stavka 11. dodaju se novi stavci 12. i 13. i glase:

„ (12) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme voća i povrća raspodjeljivati:

a) samo svježe voće i povrće ili

b) svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove.

 

(13) Ako se škola odluči raspodjeljivati proizvode iz stavka 11. podstavka b) i/ili stavka 12. podstavka b) dužna je ukupan iznos financijskih sredstava dodijeljenih odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika raspodijeliti u skladu s odredbama članka 21. stavaka 8. i 9. „

 

0
Komentiraj

Članak 7.

 

(1) U članku 21. u stavku 8. između riječi:“ Ako je škola odlučila raspodjeljivati i mlijeko i mliječne proizvode u skladu s člankom 15. stavkom“ i riječi:“ ovoga Pravilnika, mlijeko u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“, dodaju se riječi: “11. b)“

 

(2) Iza stavka 8. dodaje se novi stavak 9. koji glasi:

„(9) Ako je škola odlučila raspodjeljivati i svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove u skladu s člankom 15. stavkom 12. b) ovoga Pravilnika, svježe voće i povrće u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“

 

(3) Dosadašnji stavci 9. i 10. postaju stavci 10. i 11.

 

0
Komentiraj

Članak 8.

(1) Iza članka 33. dodaje se „Prilog 1“ koji glasi:

 

0
Komentiraj

PRILOG 1

0
Komentiraj

KRITERIJI ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA VOĆA I POVRĆA

1.

Kontinuitet i održivost isporuke

54

 

Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja 1

Najviše 20 bodova

1.1

Proizvođač/ proizvođačka organizacija/ zadruga

20

1.2

Proizvođač/otkupljivač

15

1.3

Otkupljivač

10

1.4

Trgovac u maloprodaji

5

 

Skladištenje proizvoda 2

Najviše 6 bodova

1.5

Skladištenje proizvoda u objektima sa sustavima za održavanje kvalitete i svježine 

6

1.6

Skladištenje proizvoda u objektima bez sustava za održavanje kvalitete i svježine

3

 

Dostavni kapaciteti/raspolaganje  (bodovi se mogu zbrajati)

Najviše 3 boda

1.7

Više vozila za dostavu

2

 

Jedno vozilo za dostavu  

1

1.8

Vozilo/a posjeduje rashladni uređaj za održavanje kvalitete i svježine  

1

 

Raspoložive vrste proizvoda

Najviše 7 bodova

1.9

     > 5 proizvoda

7

1.10

    4-5 proizvoda

6

1.11

     1-3 proizvoda

5

 

Oblik dostave proizvoda 3

Najviše 8 bodova

1.12

Pretpakiranje/zapakirano

8

1.13

Rasuto stanje (nepakirano)

5

 

Priprema proizvoda za distribuciju 4

Najviše 10 bodova

1.14

Proizvod se priprema za distribuciju:

 

- za svježe voće i povrće: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje

 

- za prerađevine:  cijeđenje/sok

10

2.

Geografska pokrivenost područja dostave

Najviše 10 bodova

2.1

Jedna županija

10

2.2

Više županija

7

3.

Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)

Najviše 20 bodova

3.1

Ekološki proizvođač 5

15

3.2

Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje 5

10

3.3

Korisnik Mjere 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene 6

5

4.

Poštivanje načela jednakih mogućnosti

Najviše 3 boda

4.1

Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću 7

3

5.

Uključenost u i/ili  implementacija sustava kvalitete hrane

Najviše 5 bodova

5.1

Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete 8

5

6.

Broj godina sudjelovanja u Školskoj shemi

(od šk. god. 2013/2014; zaključno sa šk. god. 2020/2021)

Najviše 8 bodova

6.1

Osam

8

6.2

Sedam

7

6.3

Šest

6

6.4

Pet

5

6.5

Četiri

4

6.6

Tri

3

6.7

Dva

2

6.8

Jedan

1

MAKSIMALNI BROJ BODOVA

Najviše 100 bodova

 

0
Komentiraj

KRITERIJI  ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA  MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA

 

1.

Kontinuitet i održivost isporuke

50 bodova

 

Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja 1

Najviše 20 bodova

1.1

Proizvođačka organizacija (stavlja proizvod na tržište)

20

1.2

Otkupljivač/prerađivač (mljekara)

15

1.3

Trgovac u maloprodaji

5

 

Dostavni kapaciteti/raspolaganje

Najviše 10 bodova

1.4

Više vozila za dostavu

10

1.5

Jedno vozilo za dostavu  

5

 

Raspoložive vrste proizvoda

Najviše 10 bodova

1.6

     > 5 proizvoda

10

1.7

    4-5 proizvoda

8

1.8

     1-3 proizvoda

6

 

Oblik dostave mlijeka

Najviše 10 bodova

1.9

Pasterizirano

10

1.10

Sterilizirano  / u ambalaži 0,2L

5

1.11

Pasterizirano i sterilizirano / u ambalaži 0,2L

8

2.

Geografska pokrivenost područja dostave

 

10 bodova

2.1

Jedna županija

10

2.2

Više županija

8

3.

Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)

20 bodova

3.1

Ekološki proizvođač 5

15

3.2

Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje 5

10

3.3

Korisnik Mjere 14 – Dobrobit životinja 6

5

4.

Poštivanje načela jednakih mogućnosti

5 bodova

4.1

Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću 7

5

5.

Uključenost u i/ili  implementacija sustava kvalitete hrane

5 bodova

5.1

Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete 8

5

MAKSIMALNI BROJ BODOVA

Najviše 90 bodova

Pojašnjenja nekih kriterija vrednovanja:

 

1   Točka 1.1. do 1.4. Kriterija za vrednovanje dobavljača voća i povrća: Osnova za sudjelovanje svih dobavljača svježeg voća i povrća u Školskoj shemi je upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Za dobavljače iz točke 1.1. dodatno: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva), upis u Upisnik proizvođačkih organizacija (za proizvođačke organizacije), upis u Evidenciju braniteljskih socijalno-radnih zadruga (Evidencija prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji NN 121/17, 98/19, 84/21). Za dobavljače iz točke 1.2.: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva). Za dobavljače sokova iz točke 1.1. i 1.2.: upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (za poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda (dopunska djelatnost) iz članka 12. stavka 2. Pravilnika o („Narodne novine“, broj 62/19)); za druge dobavljače koji proizvode sokove: upis u Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom (na temelju Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21) u nadležnosti Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Sanitarna inspekcija).

 

1 Točka 1.1. do 1.3. Kriterija za vrednovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda: Osnova za sudjelovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda je upis u jednu od sljedećih evidencija: Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom Dodatno, proizvođačke organizacije moraju biti upisane i u Upisnik proizvođačkih organizacija.

 

2 Točka 1.5. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje dokaz o posjedovanju ili najmu skladišta/komore (ugovor/posjedovni list) s jednim ili više navedenih oblika kontrolirane atmosfere: ULO “Ultra low oxygen”, ULE “ultra low ethylene”, RCA “rapid controlled atmosphere”, LECA “low ethylene controlled atmosphere”, DCA “dynamic controlled atmosphere”, IOS “initial oxygen  stress” i sl.

 

3 Točke 1.12. i 1.13. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): pretpakirano/zapakirano u smislu oblika dostave proizvoda u Školskoj shemi podrazumijeva da ambalaža u potpunosti ili djelomično zatvara voće i povrće/sok na takav način da sadržaj ne može biti promijenjen (proizvod je zatvoren i nije uočljiv bez otvaranja pakiranja; proizvod je zatvoren, a vidljiv u pakiranju; proizvod je smješten na plitici/podlošku obložen presvlakom, zaštićen od vanjskih utjecaja; proizvod je u kašeti, prezentiran na način da pojedinačni proizvod ima svoje mjesto te da je izuzimanje jednog proizvoda uočljivo;). Rasuto stanje znači nepakiran proizvod (u kutijama, u vrećama i sl.)

 

4 Točka 1.14. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): proizvod se priprema za dostavu što uključuje jednu ili više radnji: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje (u dijelu koji se odnosi na svježe voće i povrće). U dijelu prerađevina od svježeg voća i povrća prihvatljivost ovog kriterija za bodovanje podrazumijeva proizvodnju soka.

 

5 Točke 3.1. i 3.2. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): točka 3.1.za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat (glavna djelatnost: proizvodnja (za svježe voće i povrće/mlijeko) i/ili prerada (za sokove(mliječne proizvode)),sukladno Uredbi (EU) 2018/848. Ako se proizvođač za proizvod prihvatljiv u okviru Školske sheme nalazi u tzv. prijelaznom razdoblju, isti se vrednuje kao ekološki proizvođač. Točka 3.2.  za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat (glavna djelatnost: distribucija/trgovina),sukladno Uredbi (EU) 2018/848.

 

6 Točka 3.3. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača, M10 ili M14): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač za kojega je, na temelju Jedinstvenog zahtjeva za potporu razvidno da je korisnik potpore za navedene mjere.

 

7 Točka 4.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji može dokazati da je barem jedna osoba s invaliditetom i/ili umanjenom radnom sposobnošću zaposlena ili je član jednog od organizacijskih oblika poslovnog subjekta iz točaka 1.1. do 1.4. (za voće i povrće) odnosno 1.1. do 1.3. (za mlijeko i mliječne proizvode)

 

8 Točka 5.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača) : za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje Potvrdu o sukladnosti (certifikat) za proizvod naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme, a koji nosi jednu od sljedećih europskih i nacionalnih oznake kvalitete: zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili koji je korisnik dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazana kvaliteta također za proizvod na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme.“

 

 

0
Komentiraj

Članak 9.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

0
Komentiraj

Komentari

Odustani
qwe rtz
Odustani
Odustani
uredi obriši prikaži sakrij
Zastario!
dodaj odgovor uredi odgovor obriši odgovor
Copyright © 2023 Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ured za zakonodavstvo. Izjava o pristupačnosti.