Na temelju članka 47. stavka 5. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 118/18, 42/20, 127/20 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 52/21) te članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19) ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI NACIONALNE STRATEGIJE ZA PROVEDBU ŠKOLSKE SHEME VOĆA I POVRĆA TE MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA OD ŠKOLSKE GODINE 2017./2018. DO 2022./2023.
Članak 1.
(1) U članku 4. iza stavka 6. dodaju se stavci 7., 8., 9. i 10. i glase:
„(7) Iznimno, sa svrhom ostvarivanja ciljeva Školske sheme, a osobito u slučaju odustajanja škola od provedbe Školske sheme iz članka 11. ovoga Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede može donijeti Odluku o ponovnoj objavi Javnog poziva iz stavka 1. ovoga članka.
(8) Na Javni poziv iz stavka 7. ovoga članka mogu se javiti svi osnivači škola, zainteresirani za sudjelovanje u Školskoj shemi.
(9) Odluka iz stavka 7. ovoga članka planira se i donosi u skladu s odredbom iz članka 11. stavka 3. ovoga Pravilnika.
(10) Odluku iz stavka 7. ovoga članka na prijedlog Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi Školske sheme donosi ministrica poljoprivrede.“
Članak 2.
(1) Članak 5. stavak 1. mijenja se i glasi:
„(1) Agencija za plaćanja, na temelju podataka dobavljača dostavljenih do 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina putem obrasca iz članka 4. stavka 5. ovoga Pravilnika, provodi postupak vrednovanja istih, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“
(2) U stavku 3. podstavku 2. iza riječi: „- adresu skladišta proizvoda koje dobavljač nudi za distribuciju,“ dodaju se riječi: “ako je različita od adrese sjedišta“.
(3) U stavku 3. podstavku 5. iza riječi: „– podatak o dobavljaču, ako je ujedno i ekološki proizvođač“ dodaju se riječi: „(za proizvod koji je prihvatljiv u okviru Školske sheme)“
(4) U stavku 3. iza podstavka 6. dodaje se novi podstavak 7. koji glasi: „– iskaz spremnosti dobavljača da dostavlja proizvode u sve područne škole jedne matične škole.“
(5) Stavak 4. mijenja se i glasi:
„(4) Dobavljači koji iskažu interes za sudjelovanje u Školskoj shemi nakon 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina u skladu s člankom 4. stavkom 7. ovoga Pravilnika također podliježu postupku vrednovanja, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“
(6) Iza stavka 5. dodaje se novi stavak 6. koji glasi:
„ (6) Postupke vezane uz odobrenje i vrednovanje dobavljača i ažuriranje Popisa odobrenih i vrednovanih dobavljača iz ovoga članka, Agencija za plaćanja, po potrebi, može provoditi i na temelju pisane upute Ministarstva poljoprivrede.“
Članak 3.
(1) U članku 11. stavak 3. mijenja se i glasi:
„(3) Agencija za plaćanja može, najkasnije do 1. travnja u razdoblju provedbe Školske sheme, svim školama koje sudjeluju, kao i onima koje se naknadno, kroz Javni poziv iz članka 4. stavka 7. ovoga Pravilnika, prijave za sudjelovanje u Školskoj shemi, razmjerno raspodijeliti iznos financijskih sredstava preostalih za distribuciji i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od škola koje su odustale od Školske sheme.“
Članak 4.
(1) U članku 13. stavku 6. između riječi:“ Škole su dužne prije početka provedbe mjere Distribucija i/ili isporuka sklopiti odgovarajući broj Ugovora o opskrbi škole sa željenim proizvodima u skladu sa stavkom 9. ovoga članka, kojima će se pokriti najmanje tri mjeseca“ i riječi:“ opskrbe škole sa željenim proizvodima.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“
(2) U stavku 9. iza riječi:“Zbog poštivanja načela iz stavka 1. ovoga članka, pri izboru dobavljača najmanje vremensko trajanje Ugovora o opskrbi škole je jedan, a najviše tri mjeseca“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.
(3) U stavku 11. između riječi:“ U slučaju da je nakon isteka postojećeg ugovora u provedenom postupku odabira iz stavka 4. ovoga članka, isti dobavljač za željeni proizvod ostvario najviše bodova, škola ima pravo sklopiti novi ugovor s navedenim (istim) dobavljačem u trajanju od najviše tri mjeseca“ i riječi: “u skladu sa stavkom 9. ovoga članka.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.
Članak 5.
(1) U članku 14. stavku 3. prvom podstavku iza riječi:“– jamčiti za i osigurati održivost i kontinuitet isporuke proizvoda prihvatljivog za distribuciju u razdoblju na koje je ugovor sklopljen,“ dodaju se riječi:“, što se osobito odnosi na distribuciju proizvoda u sve područne škole jedne matične škole s kojom je dobavljač sklopio ugovor, a u skladu s iskazom iz članka 5. stavka 3. podstavka 7. ovoga Pravilnika,“
Članak 6.
(1)U članku 6. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. i glasi:
„(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u školama koje su se javile na ponovljeni Javni poziv iz članka 4. stavka 8. ovoga Pravilnika te stekle pravo sudjelovanja i kojima je u skladu s člankom 11. stavkom 3. ovoga Pravilnika dodijeljen iznos financijskih sredstava za provedbu mjere Distribucija i/ili isporuka, ista će se odvijati najmanje šest (6) tjedana u dane održavanja nastave, u skladu sa školskim kalendarom.“
Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.
(2) Stavci 3., 4., 5. 6. 7., i 8. postaju stavci 4., 5., 6., 7., 8. i 9.
(3) Iza stavka 9. dodaje se novi stavak 10. koji glasi:“ (10) Voćni sokovi mogu se raspodijeliti učenicima u školama u pretpakiranom ili nepretpakiranom obliku u skladu sa Školskom shemom, Poglavljem »Kriteriji za odabir proizvoda koji se distribuiraju«.“
(4)Dosadašnji stavak 9. postaje stavak 11. i glasi:
„(11) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme mlijeka i mliječnih proizvoda raspodjeljivati:
a) samo mlijeko ili
b) mlijeko i mliječne proizvode.“
(5) Iza stavka 11. dodaju se novi stavci 12. i 13. i glase:
„ (12) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme voća i povrća raspodjeljivati:
a) samo svježe voće i povrće ili
b) svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove.
(13) Ako se škola odluči raspodjeljivati proizvode iz stavka 11. podstavka b) i/ili stavka 12. podstavka b) dužna je ukupan iznos financijskih sredstava dodijeljenih odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika raspodijeliti u skladu s odredbama članka 21. stavaka 8. i 9. „
Članak 7.
(1)U članku 21. u stavku 8. između riječi:“ Ako je škola odlučila raspodjeljivati i mlijeko i mliječne proizvode u skladu s člankom 15. stavkom“ i riječi:“ ovoga Pravilnika, mlijeko u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“, dodaju se riječi: “11. b)“
(2) Iza stavka 8. dodaje se novi stavak 9. koji glasi:
„(9) Ako je škola odlučila raspodjeljivati i svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove u skladu s člankom 15. stavkom 12. b) ovoga Pravilnika, svježe voće i povrće u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“
(3) Dosadašnji stavci 9. i 10. postaju stavci 10. i 11.
Članak 8.
(1) Iza članka 33. dodaje se „Prilog 1“ koji glasi:
PRILOG 1
KRITERIJI ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA VOĆA I POVRĆA
1.
Kontinuitet i održivost isporuke
54
Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja 1
Najviše 20 bodova
1.1
Proizvođač/ proizvođačka organizacija/ zadruga
20
1.2
Proizvođač/otkupljivač
15
1.3
Otkupljivač
10
1.4
Trgovac u maloprodaji
5
Skladištenje proizvoda2
Najviše 6 bodova
1.5
Skladištenje proizvoda u objektima sa sustavima za održavanje kvalitete i svježine
6
1.6
Skladištenje proizvoda u objektima bez sustava za održavanje kvalitete i svježine
3
Dostavni kapaciteti/raspolaganje (bodovi se mogu zbrajati)
Najviše 3 boda
1.7
Više vozila za dostavu
2
Jedno vozilo za dostavu
1
1.8
Vozilo/a posjeduje rashladni uređaj za održavanje kvalitete i svježine
1
Raspoložive vrste proizvoda
Najviše 7 bodova
1.9
> 5 proizvoda
7
1.10
4-5 proizvoda
6
1.11
1-3 proizvoda
5
Oblik dostave proizvoda3
Najviše 8 bodova
1.12
Pretpakiranje/zapakirano
8
1.13
Rasuto stanje (nepakirano)
5
Priprema proizvoda za distribuciju4
Najviše 10 bodova
1.14
Proizvod se priprema za distribuciju:
- za svježe voće i povrće: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje
- za prerađevine: cijeđenje/sok
10
2.
Geografska pokrivenost područja dostave
Najviše 10 bodova
2.1
Jedna županija
10
2.2
Više županija
7
3.
Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)
Najviše 20 bodova
3.1
Ekološki proizvođač5
15
3.2
Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje5
10
3.3
Korisnik Mjere 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene6
5
4.
Poštivanje načela jednakih mogućnosti
Najviše 3 boda
4.1
Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću7
3
5.
Uključenost u i/ili implementacija sustava kvalitete hrane
Najviše 5 bodova
5.1
Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete8
5
6.
Broj godina sudjelovanja u Školskoj shemi
(od šk. god. 2013/2014; zaključno sa šk. god. 2020/2021)
Najviše 8 bodova
6.1
Osam
8
6.2
Sedam
7
6.3
Šest
6
6.4
Pet
5
6.5
Četiri
4
6.6
Tri
3
6.7
Dva
2
6.8
Jedan
1
MAKSIMALNI BROJ BODOVA
Najviše 100 bodova
KRITERIJI ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA
1.
Kontinuitet i održivost isporuke
50 bodova
Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja1
Najviše 20 bodova
1.1
Proizvođačka organizacija (stavlja proizvod na tržište)
20
1.2
Otkupljivač/prerađivač (mljekara)
15
1.3
Trgovac u maloprodaji
5
Dostavni kapaciteti/raspolaganje
Najviše 10 bodova
1.4
Više vozila za dostavu
10
1.5
Jedno vozilo za dostavu
5
Raspoložive vrste proizvoda
Najviše 10 bodova
1.6
> 5 proizvoda
10
1.7
4-5 proizvoda
8
1.8
1-3 proizvoda
6
Oblik dostave mlijeka
Najviše 10 bodova
1.9
Pasterizirano
10
1.10
Sterilizirano / u ambalaži 0,2L
5
1.11
Pasterizirano i sterilizirano / u ambalaži 0,2L
8
2.
Geografska pokrivenost područja dostave
10 bodova
2.1
Jedna županija
10
2.2
Više županija
8
3.
Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)
20 bodova
3.1
Ekološki proizvođač5
15
3.2
Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje5
10
3.3
Korisnik Mjere 14 – Dobrobit životinja6
5
4.
Poštivanje načela jednakih mogućnosti
5 bodova
4.1
Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću7
5
5.
Uključenost u i/ili implementacija sustava kvalitete hrane
5 bodova
5.1
Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete8
5
MAKSIMALNI BROJ BODOVA
Najviše 90 bodova
Pojašnjenja nekih kriterija vrednovanja:
1 Točka 1.1. do 1.4. Kriterija za vrednovanje dobavljača voća i povrća: Osnova za sudjelovanje svih dobavljača svježeg voća i povrća u Školskoj shemi je upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Za dobavljače iz točke 1.1. dodatno: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva), upis u Upisnik proizvođačkih organizacija (za proizvođačke organizacije), upis u Evidenciju braniteljskih socijalno-radnih zadruga (Evidencija prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji NN 121/17, 98/19, 84/21). Za dobavljače iz točke 1.2.: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva). Za dobavljače sokova iz točke 1.1. i 1.2.: upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (za poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda (dopunska djelatnost) iz članka 12. stavka 2. Pravilnika o („Narodne novine“, broj 62/19)); za druge dobavljače koji proizvode sokove: upis u Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom (na temelju Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21) u nadležnosti Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Sanitarna inspekcija).
1 Točka 1.1. do 1.3. Kriterija za vrednovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda: Osnova za sudjelovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda je upis u jednu od sljedećih evidencija: Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom Dodatno, proizvođačke organizacije moraju biti upisane i u Upisnik proizvođačkih organizacija.
2 Točka 1.5.Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje dokaz o posjedovanju ili najmu skladišta/komore (ugovor/posjedovni list) s jednim ili više navedenih oblika kontrolirane atmosfere: ULO “Ultra low oxygen”, ULE “ultra low ethylene”, RCA “rapid controlled atmosphere”, LECA “low ethylene controlled atmosphere”, DCA “dynamic controlled atmosphere”, IOS “initial oxygen stress” i sl.
3 Točke 1.12. i 1.13. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): pretpakirano/zapakirano u smislu oblika dostave proizvoda u Školskoj shemi podrazumijeva da ambalaža u potpunosti ili djelomično zatvara voće i povrće/sok na takav način da sadržaj ne može biti promijenjen (proizvod je zatvoren i nije uočljiv bez otvaranja pakiranja; proizvod je zatvoren, a vidljiv u pakiranju; proizvod je smješten na plitici/podlošku obložen presvlakom, zaštićen od vanjskih utjecaja; proizvod je u kašeti, prezentiran na način da pojedinačni proizvod ima svoje mjesto te da je izuzimanje jednog proizvoda uočljivo;). Rasuto stanje znači nepakiran proizvod (u kutijama, u vrećama i sl.)
4 Točka 1.14. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): proizvod se priprema za dostavu što uključuje jednu ili više radnji: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje (u dijelu koji se odnosi na svježe voće i povrće). U dijelu prerađevina od svježeg voća i povrća prihvatljivost ovog kriterija za bodovanje podrazumijeva proizvodnju soka.
5 Točke 3.1. i 3.2. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): točka 3.1.za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat(glavna djelatnost: proizvodnja (za svježe voće i povrće/mlijeko) i/ili prerada (za sokove(mliječne proizvode)),sukladno Uredbi (EU) 2018/848. Ako se proizvođač za proizvod prihvatljiv u okviru Školske sheme nalazi u tzv. prijelaznom razdoblju, isti se vrednuje kao ekološki proizvođač. Točka 3.2. za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat(glavna djelatnost: distribucija/trgovina),sukladno Uredbi (EU) 2018/848.
6 Točka 3.3. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača, M10 ili M14): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač za kojega je, na temelju Jedinstvenog zahtjeva za potporu razvidno da je korisnik potpore za navedene mjere.
7 Točka 4.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji može dokazati da je barem jedna osoba s invaliditetom i/ili umanjenom radnom sposobnošću zaposlena ili je član jednog od organizacijskih oblika poslovnog subjekta iz točaka 1.1. do 1.4. (za voće i povrće) odnosno 1.1. do 1.3. (za mlijeko i mliječne proizvode)
8 Točka 5.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje Potvrdu o sukladnosti (certifikat) za proizvod naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme, a koji nosi jednu od sljedećih europskih i nacionalnih oznake kvalitete: zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili koji je korisnik dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazana kvaliteta također za proizvod na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme.“
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 47. stavka 5. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine«, br. 118/18, 42/20, 127/20 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 52/21) te članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, broj 66/19) ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PROVEDBI NACIONALNE STRATEGIJE ZA PROVEDBU ŠKOLSKE SHEME VOĆA I POVRĆA TE MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA OD ŠKOLSKE GODINE 2017./2018. DO 2022./2023.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
(1) U članku 4. iza stavka 6. dodaju se stavci 7., 8., 9. i 10. i glase:
„(7) Iznimno, sa svrhom ostvarivanja ciljeva Školske sheme, a osobito u slučaju odustajanja škola od provedbe Školske sheme iz članka 11. ovoga Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede može donijeti Odluku o ponovnoj objavi Javnog poziva iz stavka 1. ovoga članka.
(8) Na Javni poziv iz stavka 7. ovoga članka mogu se javiti svi osnivači škola, zainteresirani za sudjelovanje u Školskoj shemi.
(9) Odluka iz stavka 7. ovoga članka planira se i donosi u skladu s odredbom iz članka 11. stavka 3. ovoga Pravilnika.
(10) Odluku iz stavka 7. ovoga članka na prijedlog Povjerenstva za izradu Pravilnika o provedbi Školske sheme donosi ministrica poljoprivrede.“
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
(1) Članak 5. stavak 1. mijenja se i glasi:
„(1) Agencija za plaćanja, na temelju podataka dobavljača dostavljenih do 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina putem obrasca iz članka 4. stavka 5. ovoga Pravilnika, provodi postupak vrednovanja istih, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“
(2) U stavku 3. podstavku 2. iza riječi: „- adresu skladišta proizvoda koje dobavljač nudi za distribuciju,“ dodaju se riječi: “ako je različita od adrese sjedišta“.
(3) U stavku 3. podstavku 5. iza riječi: „– podatak o dobavljaču, ako je ujedno i ekološki proizvođač“ dodaju se riječi: „(za proizvod koji je prihvatljiv u okviru Školske sheme)“
(4) U stavku 3. iza podstavka 6. dodaje se novi podstavak 7. koji glasi: „– iskaz spremnosti dobavljača da dostavlja proizvode u sve područne škole jedne matične škole.“
(5) Stavak 4. mijenja se i glasi:
„(4) Dobavljači koji iskažu interes za sudjelovanje u Školskoj shemi nakon 25. rujna u godini u kojoj započinje školska godina u skladu s člankom 4. stavkom 7. ovoga Pravilnika također podliježu postupku vrednovanja, u skladu s obrascima iz Priloga 1 ovoga Pravilnika, koji su sastavni dio ovoga Pravilnika, a koji se objavljuju i na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.“
(6) Iza stavka 5. dodaje se novi stavak 6. koji glasi:
„ (6) Postupke vezane uz odobrenje i vrednovanje dobavljača i ažuriranje Popisa odobrenih i vrednovanih dobavljača iz ovoga članka, Agencija za plaćanja, po potrebi, može provoditi i na temelju pisane upute Ministarstva poljoprivrede.“
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Čla nak 3.
(1) U članku 11. stavak 3. mijenja se i glasi:
„(3) Agencija za plaćanja može, najkasnije do 1. travnja u razdoblju provedbe Školske sheme, svim školama koje sudjeluju, kao i onima koje se naknadno, kroz Javni poziv iz članka 4. stavka 7. ovoga Pravilnika, prijave za sudjelovanje u Školskoj shemi, razmjerno raspodijeliti iznos financijskih sredstava preostalih za distribuciji i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda od škola koje su odustale od Školske sheme.“
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
(1) U članku 13. stavku 6. između riječi :“ Škole su dužne prije početka provedbe mjere Distribucija i/ili isporuka sklopiti odgovarajući broj Ugovora o opskrbi škole sa željenim proizvodima u skladu sa stavkom 9. ovoga članka, kojima će se pokriti najmanje tri mjeseca“ i riječi:“ opskrbe škole sa željenim proizvodima.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“
(2) U stavku 9. iza riječi:“ Zbog poštivanja načela iz stavka 1. ovoga članka, pri izboru dobavljača najmanje vremensko trajanje Ugovora o opskrbi škole je jedan, a najviše tri mjeseca“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.
(3) U stavku 11. između riječi:“ U slučaju da je nakon isteka postojećeg ugovora u provedenom postupku odabira iz stavka 4. ovoga članka, isti dobavljač za željeni proizvod ostvario najviše bodova, škola ima pravo sklopiti novi ugovor s navedenim (istim) dobavljačem u trajanju od najviše tri mjeseca“ i riječi: “u skladu sa stavkom 9. ovoga članka.“ dodaju se riječi:“ (obračunska razdoblja)“.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
(1) U članku 14. stavku 3. prvom podstavku iza riječi:“– jamčiti za i osigurati održivost i kontinuitet isporuke proizvoda prihvatljivog za distribuciju u razdoblju na koje je ugovor sklopljen,“ dodaju se riječi:“, što se osobito odnosi na distribuciju proizvoda u sve područne škole jedne matične škole s kojom je dobavljač sklopio ugovor, a u skladu s iskazom iz članka 5. stavka 3. podstavka 7. ovoga Pravilnika,“
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
(1) U članku 6. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. i glasi:
„(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u školama koje su se javile na ponovljeni Javni poziv iz članka 4. stavka 8. ovoga Pravilnika te stekle pravo sudjelovanja i kojima je u skladu s člankom 11. stavkom 3. ovoga Pravilnika dodijeljen iznos financijskih sredstava za provedbu mjere Distribucija i/ili isporuka, ista će se odvijati najmanje šest (6) tjedana u dane održavanja nastave, u skladu sa školskim kalendarom.“
Dosadašnji stavak 2. postaje stavak 3.
(2) Stavci 3., 4., 5. 6. 7., i 8. postaju stavci 4., 5., 6., 7., 8. i 9.
(3) Iza stavka 9. dodaje se novi stavak 10. koji glasi:“ (10) Voćni sokovi mogu se raspodijeliti učenicima u školama u pretpakiranom ili nepretpakiranom obliku u skladu sa Školskom shemom, Poglavljem »Kriteriji za odabir proizvoda koji se distribuiraju«.“
(4) Dosadašnji stavak 9. postaje stavak 11. i glasi:
„(11) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme mlijeka i mliječnih proizvoda raspodjeljivati:
a) samo mlijeko ili
b) mlijeko i mliječne proizvode.“
(5) Iza stavka 11. dodaju se novi stavci 12. i 13. i glase:
„ (12) Škola može odlučiti da će u okviru Školske sheme u dijelu Sheme voća i povrća raspodjeljivati:
a) samo svježe voće i povrće ili
b) svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove.
(13) Ako se škola odluči raspodjeljivati proizvode iz stavka 11. podstavka b) i/ili stavka 12. podstavka b) dužna je ukupan iznos financijskih sredstava dodijeljenih odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika raspodijeliti u skladu s odredbama članka 21. stavaka 8. i 9. „
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
(1) U članku 21. u stavku 8. između riječi:“ Ako je škola odlučila raspodjeljivati i mlijeko i mliječne proizvode u skladu s člankom 15. stavkom“ i riječi:“ ovoga Pravilnika, mlijeko u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“, dodaju se riječi: “11. b)“
(2) Iza stavka 8. dodaje se novi stavak 9. koji glasi:
„(9) Ako je škola odlučila raspodjeljivati i svježe voće i povrće i voćne/povrtne sokove u skladu s člankom 15. stavkom 12. b) ovoga Pravilnika, svježe voće i povrće u ukupnoj raspodjeli mora biti zastupljeno u najmanje 60 % iznosa određenog odlukom iz članka 7. stavka 1. ovoga Pravilnika.“
(3) Dosadašnji stavci 9. i 10. postaju stavci 10. i 11.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 8.
(1) Iza članka 33. dodaje se „Prilog 1“ koji glasi:
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
PRILOG 1
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
KRITERIJI ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA VOĆA I POVRĆA
1.
Kontinuitet i održivost isporuke
54
Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja 1
Najviše 20 bodova
1.1
Proizvođač/ proizvođačka organizacija/ zadruga
20
1.2
Proizvođač/otkupljivač
15
1.3
Otkupljivač
10
1.4
Trgovac u maloprodaji
5
Skladištenje proizvoda 2
Najviše 6 bodova
1.5
Skladištenje proizvoda u objektima sa sustavima za održavanje kvalitete i svježine
6
1.6
Skladištenje proizvoda u objektima bez sustava za održavanje kvalitete i svježine
3
Dostavni kapaciteti/raspolaganje (bodovi se mogu zbrajati)
Najviše 3 boda
1.7
Više vozila za dostavu
2
Jedno vozilo za dostavu
1
1.8
Vozilo/a posjeduje rashladni uređaj za održavanje kvalitete i svježine
1
Raspoložive vrste proizvoda
Najviše 7 bodova
1.9
> 5 proizvoda
7
1.10
4-5 proizvoda
6
1.11
1-3 proizvoda
5
Oblik dostave proizvoda 3
Najviše 8 bodova
1.12
Pretpakiranje/zapakirano
8
1.13
Rasuto stanje (nepakirano)
5
Priprema proizvoda za distribuciju 4
Najviše 10 bodova
1.14
Proizvod se priprema za distribuciju:
- za svježe voće i povrće: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje
- za prerađevine: cijeđenje/sok
10
2.
Geografska pokrivenost područja dostave
Najviše 10 bodova
2.1
Jedna županija
10
2.2
Više županija
7
3.
Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)
Najviše 20 bodova
3.1
Ekološki proizvođač 5
15
3.2
Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje 5
10
3.3
Korisnik Mjere 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene 6
5
4.
Poštivanje načela jednakih mogućnosti
Najviše 3 boda
4.1
Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću 7
3
5.
Uključenost u i/ili implementacija sustava kvalitete hrane
Najviše 5 bodova
5.1
Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete 8
5
6.
Broj godina sudjelovanja u Školskoj shemi
(od šk. god. 2013/2014; zaključno sa šk. god. 2020/2021)
Najviše 8 bodova
6.1
Osam
8
6.2
Sedam
7
6.3
Šest
6
6.4
Pet
5
6.5
Četiri
4
6.6
Tri
3
6.7
Dva
2
6.8
Jedan
1
MAKSIMALNI BROJ BODOVA
Najviše 100 bodova
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
KRITERIJI ZA VREDNOVANJE DOBAVLJAČA MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA
1.
Kontinuitet i održivost isporuke
50 bodova
Organizacijski oblik poslovnog subjekta / Način poslovanja 1
Najviše 20 bodova
1.1
Proizvođačka organizacija (stavlja proizvod na tržište)
20
1.2
Otkupljivač/prerađivač (mljekara)
15
1.3
Trgovac u maloprodaji
5
Dostavni kapaciteti/raspolaganje
Najviše 10 bodova
1.4
Više vozila za dostavu
10
1.5
Jedno vozilo za dostavu
5
Raspoložive vrste proizvoda
Najviše 10 bodova
1.6
> 5 proizvoda
10
1.7
4-5 proizvoda
8
1.8
1-3 proizvoda
6
Oblik dostave mlijeka
Najviše 10 bodova
1.9
Pasterizirano
10
1.10
Sterilizirano / u ambalaži 0,2L
5
1.11
Pasterizirano i sterilizirano / u ambalaži 0,2L
8
2.
Geografska pokrivenost područja dostave
10 bodova
2.1
Jedna županija
10
2.2
Više županija
8
3.
Ekološka proizvodnja i dobra okolišna praksa (bodovi se mogu zbrajati)
20 bodova
3.1
Ekološki proizvođač 5
15
3.2
Nije ekološki proizvođač, ali dostavlja proizvode iz ekološke proizvodnje 5
10
3.3
Korisnik Mjere 14 – Dobrobit životinja 6
5
4.
Poštivanje načela jednakih mogućnosti
5 bodova
4.1
Zapošljava osobe s invaliditetom ili umanjenom radnom sposobnošću 7
5
5.
Uključenost u i/ili implementacija sustava kvalitete hrane
5 bodova
5.1
Implementacija europskih ili nacionalnih oznaka kvalitete 8
5
MAKSIMALNI BROJ BODOVA
Najviše 90 bodova
Pojašnjenja nekih kriterija vrednovanja:
1 Točka 1.1. do 1.4. Kriterija za vrednovanje dobavljača voća i povrća: Osnova za sudjelovanje svih dobavljača svježeg voća i povrća u Školskoj shemi je upis u Upisnik trgovaca voćem i povrćem. Za dobavljače iz točke 1.1. dodatno: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva), upis u Upisnik proizvođačkih organizacija (za proizvođačke organizacije), upis u Evidenciju braniteljskih socijalno-radnih zadruga (Evidencija prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji NN 121/17, 98/19, 84/21). Za dobavljače iz točke 1.2.: upis u Upisnik poljoprivrednika (za poljoprivredna gospodarstva). Za dobavljače sokova iz točke 1.1. i 1.2.: upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (za poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda (dopunska djelatnost) iz članka 12. stavka 2. Pravilnika o („Narodne novine“, broj 62/19)); za druge dobavljače koji proizvode sokove: upis u Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom (na temelju Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (Narodne novine, br. 52/21) u nadležnosti Državnog inspektorata Republike Hrvatske, Sanitarna inspekcija).
1 Točka 1.1. do 1.3. Kriterija za vrednovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda: Osnova za sudjelovanje dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda je upis u jednu od sljedećih evidencija: Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom Dodatno, proizvođačke organizacije moraju biti upisane i u Upisnik proizvođačkih organizacija.
2 Točka 1.5. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje dokaz o posjedovanju ili najmu skladišta/komore (ugovor/posjedovni list) s jednim ili više navedenih oblika kontrolirane atmosfere: ULO “Ultra low oxygen”, ULE “ultra low ethylene”, RCA “rapid controlled atmosphere”, LECA “low ethylene controlled atmosphere”, DCA “dynamic controlled atmosphere”, IOS “initial oxygen stress” i sl.
3 Točke 1.12. i 1.13. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): pretpakirano/zapakirano u smislu oblika dostave proizvoda u Školskoj shemi podrazumijeva da ambalaža u potpunosti ili djelomično zatvara voće i povrće/sok na takav način da sadržaj ne može biti promijenjen (proizvod je zatvoren i nije uočljiv bez otvaranja pakiranja; proizvod je zatvoren, a vidljiv u pakiranju; proizvod je smješten na plitici/podlošku obložen presvlakom, zaštićen od vanjskih utjecaja; proizvod je u kašeti, prezentiran na način da pojedinačni proizvod ima svoje mjesto te da je izuzimanje jednog proizvoda uočljivo;). Rasuto stanje znači nepakiran proizvod (u kutijama, u vrećama i sl.)
4 Točka 1.14. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na dobavljače voća i povrća): proizvod se priprema za dostavu što uključuje jednu ili više radnji: čišćenje i pranje, rezanje, ljuštenje, podrezivanje (u dijelu koji se odnosi na svježe voće i povrće). U dijelu prerađevina od svježeg voća i povrća prihvatljivost ovog kriterija za bodovanje podrazumijeva proizvodnju soka.
5 Točke 3.1. i 3.2. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): točka 3.1.za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat (glavna djelatnost: proizvodnja (za svježe voće i povrće/mlijeko) i/ili prerada (za sokove(mliječne proizvode)),sukladno Uredbi (EU) 2018/848. Ako se proizvođač za proizvod prihvatljiv u okviru Školske sheme nalazi u tzv. prijelaznom razdoblju, isti se vrednuje kao ekološki proizvođač. Točka 3.2. za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji je upisan u Upisnik ekoloških subjekata za proizvod koji je naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme za koji posjeduje certifikat (glavna djelatnost: distribucija/trgovina),sukladno Uredbi (EU) 2018/848.
6 Točka 3.3. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača, M10 ili M14): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač za kojega je, na temelju Jedinstvenog zahtjeva za potporu razvidno da je korisnik potpore za navedene mjere.
7 Točka 4.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača): za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji može dokazati da je barem jedna osoba s invaliditetom i/ili umanjenom radnom sposobnošću zaposlena ili je član jednog od organizacijskih oblika poslovnog subjekta iz točaka 1.1. do 1.4. (za voće i povrće) odnosno 1.1. do 1.3. (za mlijeko i mliječne proizvode)
8 Točka 5.1. Kriterija za vrednovanje (odnosi se na obje skupine dobavljača) : za bodovanje je prihvatljiv dobavljač koji posjeduje Potvrdu o sukladnosti (certifikat) za proizvod naveden na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme, a koji nosi jednu od sljedećih europskih i nacionalnih oznake kvalitete: zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili koji je korisnik dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazana kvaliteta također za proizvod na Listi prihvatljivih proizvoda u okviru Školske sheme.“
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede