Na temelju članka 92. podstavka 4. i 9. Zakona o veterinarstvu („Narodne novine, br. 82/13, 148/13, 115/18 i 52/21), a u vezi s člankom 7. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („Narodne novine“ br. 52/21), ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O MIKROBIOLOŠKOJ KLASIFIKACIJI I POSEBNIM PRAVILIMA HIGIJENE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA NA PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuju:
- detaljna pravila postupanja u slučaju kada rezultati praćenja pokažu da nisu zadovoljene zdravstvene norme za žive školjkaše, žive bodljikaše, žive plaštenjake i žive morske puževe namijenjene prehrani ljudi
- detaljna pravila za mikrobiološku klasifikaciju proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša.
(2) Mikrobiološka klasifikacija iz stavka 1. podstavka 2. ovoga članka ne odnosi se na češljače, bodljikaše i morske puževe koji nisu filtratori.
(3) Ovim se Pravilnikom osigurava provedba Glave V. UREDBE KOMISIJE (EU) 2019/627 оd 15. ožujka 2019. o utvrđivanju ujednačenog praktičnog uređenja za provedbu službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi u skladu s Uredbom (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća i o izmjeni Uredbe Komisije (EZ) br. 2074/2005 u pogledu službenih kontrola, (Tekst značajan za EGP), (SL L 131, 17. 5. 2019.), (u daljnjem tekstu: Uredba 2019/627).
Članak 2.
Izrazi koji se koriste u ovome Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.
Članak 3.
Za potrebe ovoga Pravilnika koriste se izrazi iz Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139 30. 4. 2004.), kako je posljednji puta izmijenjena Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2021/1374 оd 12. travnja 2021. o izmjeni Priloga III. Uredbi (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća o posebnim higijenskim zahtjevima za hranu životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 853/2004).
Članak 4.
Pojedini izrazi u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje:
1. „Dozvola za akvakulturu“ – kako je određeno člankom 9. Zakona o akvakulturi („Narodne novine“, br. 130/17, 111/18 i 144/20)
2. „Preliminarno proizvodno područje“ je područje mora, ušća ili lagune na kojem se nalaze prirodna staništa živih školjkaša ili područje za uzgoj živih školjkaša u kojem se provodi postupak službenog uzorkovanja živih školjkaša u svrhu početne mikrobiološke klasifikacije
3. „Probno vrijeme“ je vrijeme koje prethodi sezonskoj klasifikaciji
4. „Redoviti uzorak“ je službeni uzorak uzet tijekom provođenja Plana praćenja kakvoće mora i živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša
5. „Sanitarni pregled“ je pregled koji se provodi na postojećim proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša te onima za koje se predviđa takva namjena, a uključuje zahtjeve iz članka 56. Uredbe 2019/627
6. „Zona“ je dio proizvodnog područja.
II. PREISPITIVANJA PODATAKA I MIKROBIOLOŠKA KLASIFIKACIJA PROIZVODNIH PODRUČJA I PODRUČJA ZA POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Razdoblje preispitivanja
Članak 5.
Razdoblje preispitivanja za klasificirana proizvodna područja iznosi posljednjih 12 mjeseci.
Početna mikrobiološka klasifikacija
Članak 6.
(1) Preliminarna proizvodna područja živih školjkaša klasificiraju se u mikrobiološke razrede temeljem rezultata najmanje 12 pretraženih službenih uzoraka mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša, uzorkovanih u pravilnim vremenskim razmacima u razdoblju ne kraćem od 12 mjeseci.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka moguće je na zahtjev subjekata u poslovanju s hranom, preliminarna proizvodna područja živih školjkaša, klasificirati u mikrobiološke razrede sukladno najvišem rezultatu pretraživanja uzoraka mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša na E. coli, dobivenom tijekom šest mjeseci provedenog uzorkovanja koje je obavljano u pravilnim razmacima od dva tjedna i ukoliko se tijekom sanitarnog pregleda nisu utvrdili značajni izvori onečišćenja.
Mikrobiološka klasifikacija i reklasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša
Članak 7.
(1) U skladu sa člankom 24. stavkom 1. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane mikrobiološki klasificira proizvodna područja, njihove zone i područja za ponovno polaganje, uzimajući u obzir rezultate posljednjih 12 redovitih uzorkovanja iz razdoblja preispitivanja.
(2) Proizvodna područja, njihove zone i područja za ponovno polaganje živih školjkaša koje imaju više točaka uzorkovanja klasificiraju se na temelju nepovoljnijeg rezultata.
(3) Proizvodno područje, njegove zone i područja za ponovno polaganje mogu se klasificirati u razred A izostavljajući rezultate jednokratnog onečišćenja > 700 ≤ 46000 E. coli koje je potvrđeno sukladnim nalazima za trenutnu klasifikaciju područja, dodatnim dvokratnim uzorkovanjem 10. i 14. dana od dana uzimanja redovitog uzorka čiji je nalaz bio nesukladan.
(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, na zatvorenom klasificiranom proizvodnom području ili njegovim zonama te područjima za ponovno polaganje na kojima se tijekom vremena preispitivanja nisu redovito uzimali mjesečni uzorci iz razloga njihove poslovne neaktivnosti, za njihovo ponovno otvaranje u obzir se uzimaju minimalno 12 posljednjih rezultata redovitih uzoraka dobivena tijekom 36 mjeseci od čega najmanje 3 uzorka moraju biti uzeta u posljednja 3 mjeseca prije klasifikacije.
(5) Sezonska klasifikacija proizvodnog područja ili njegovih zona te područja za ponovno polaganje dodjeljuje se nakon najmanje 36 mjesečnih rezultata koji pokazuju jasan sezonski trend.
(6) Klasifikacija iz stavka 5. ovoga članka traje najmanje 3 mjeseca u kojima se proizvodna područja ili njegove zone mogu klasificirati kao razred A ili B za jedan dio godine i B ili C za drugi dio godine.
(7) Klasifikaciji iz stavka 5. ovoga članka prethodi probno vrijeme u trajanju od mjesec dana u slučaju klasificiranja razreda B u A odnosno C u B.
(8) U probnom vremenu rezultati pretraga moraju biti u skladu s vrijednostima višeg razreda u koji se područje sezonski klasificirana.
(9) Reklasifikaciju nakon nalaza nesukladnih za razred u koji je određeno proizvodno područje, njegove zone ili područje za ponovno polaganje klasificirano, obavlja Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane.
III. POSTUPANJA U SLUČAJU NESUKLADNIH NALAZA NA KLASIFICIRANIM PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE
Postupanja veterinarskog inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na A klasificiranim proizvodnim područjima, zonama i područjima za ponovno polaganje
Članak 8.
(1) Kada se na proizvodnom području, zoni i području za ponovno polaganje klasifikacijskog razreda A utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za predmetni razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava o nalazu elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području, zoni i području za ponovno polaganje, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo i područne obrtničke komore, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim naređuje:
a) u slučaju da se vrijednost nesukladnog nalaza kreće u rasponu između >230 do ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine, ako takav rezultat u proteklih 12 mjeseci nije bio zabilježen ili je zabilježen samo jednom, obvezu pročišćavanja, prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje ili ponovno polaganje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
b) u slučaju prvog rezultata > 700 ≤ 46000 E. coli koji nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci, dvokratno dodatno uzorkovanje 10 i 14 dana od dana uzimanja redovitog uzorka nesukladnog rezultata, uz obvezu pročišćavanja, prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje ili ponovno polaganje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, ako je nesukladan rezultat bio > 700 ≤ 4600 E. coli, ili ako je nesukladan rezultat bio > 4600 ≤ 46000 E. coli, ponovno polaganje ili preradu živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
c) u slučaju da vrijednost nesukladnog nalaza prelazi vrijednost od 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine privremeno zatvara proizvodno područje zonu ili područje za ponovno polaganje
d) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan uzorkovanja i do dana izdavanja rješenja iz podstavka a., b. i c. ovoga stavka.
(2) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. podstavka 2. ovoga člankadostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom proizvodnom području, zoni ili području za ponovno polaganje, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Postupanja Ministarstva poljoprivrede – Uprave nadležne za veterinarstvo i sigurnost hrane u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na A klasificiranim proizvodnim područjima, zonama i područjima za ponovno polaganje
Članak 9.
(1) U slučaju trećeg nesukladnog rezultata > 230 ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježenog unutar 12 mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u B razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
(2) U slučaju nesukladnosti barem jednog od rezultata uzorkovanja iz članka 8. stavka 1. podstavka 2. točke b) ovoga Pravilnika Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u odgovarajući razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
(3) Ukoliko su rezultati oba uzorka iz članka 8. stavka 1. podstavka 2. točke b) ovoga Pravilnika u okviru propisanog za mikrobiološki razred A, rezultat redovnog uzorkovanja smatra se incidentnim onečišćenjem, te ga Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane isključuje iz razdoblja preispitivanja.
(4) Isključivanje rezultata iz stavka 2. ovoga članka moguće je primijeniti samo jednom unutar 12 mjeseci.
(5) Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane, bez odgađanja, dostavlja voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata elektroničkom poštom informaciju da je na predmetnom proizvodnom području ili zoni rezultat > 230 do ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježen manje od dva puta u proteklih 12 mjeseci te radi li se o slučaju prvog rezultata > 700 E. coli koji nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci.
Postupanja veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na B klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Članak 10.
(a)Kada se na proizvodnom području ili zoni klasifikacijskog razreda B utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za B razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području, zoni, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo, područne obrtničke komore, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim naređuje:
a) u slučaju prvog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine, i jedinog zabilježenog u proteklih 12 mjeseci, obvezu ponovnog polaganja ili prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
b) u slučaju da vrijednost nesukladnog nalaza prelazi vrijednost od 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine privremeno zatvaranje proizvodnog područja ili zone
c) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan redovitog uzorkovanja i do dana izdavanja predmetnog rješenja.
(2) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom proizvodnom području ili zoni, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Postupanja Ministarstva poljoprivrede – Uprave nadležne za veterinarstvo i sigurnost hrane u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na B klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Članak 11.
(1) Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane, bez odgađanja, dostavlja voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata elektroničkom poštom informaciju o pojavi prvog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine koji na predmetnom proizvodnom području ili zoni nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci.
(2) U slučaju drugog nesukladnog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježenog unutar posljednjih 12 mjeseci Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u C razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
Postupanja veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na C klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Članak 12.
(1) Kada se na proizvodnom području ili zoni klasifikacijskog razreda C utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za C razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području ili zoni, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo, područne obrtničke komore i Ministarstvo unutarnjih poslova – Pomorsku policiju, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim:
a) privremeno zatvara proizvodno područje ili zonu
b) opoziva s tržišta sve pošiljke živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan uzorkovanja i do dana izdavanja predmetnog rješenja.
(2) po zaprimanju tri redovita mjesečna nalaza čiji rezultat je ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine veterinarski inspektor rješenjem otvara proizvodno područje ili zonu.
(3) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. podstavka 2., i stavka 2. ovoga člankadostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom području ili zoni, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Postupanje veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih rezultata biotoksina u uzorcima živih školjkaša
Članak 13.
(1) Kada se u redovitom uzorku živih školjkaša utvrdi vrijednost rezultata pretrage koje prekoračuju granične vrijednosti za morske biotoksine veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u odnosnoj zoni/području, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegirana tijela, o čemu sastavlja službenu zabilješku
- donosi rješenje u pisanom obliku najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti o prekoračenju granične vrijednosti za morske biotoksine u mesu živih školjkaša, kojim naređuje:
a) zatvaranje predmetnog proizvodnog područja i njegovih zona u skladu s člankom 62. stavkom 1. Uredbe 2019/627
b) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša s predmetnog proizvodnog područja i njegovih zona, sakupljenih i otpremljenih na dan redovitog uzorkovanja i dane do izdavanja predmetnog rješenja
c) uzorkovanja živih školjkaša radi pretrage na biotoksine u mesu živih školjkaša u predmetnom području, u razmaku od najmanje 72 sata od uzorkovanja redovitog uzorka čiji je rezultat prekoračio granične vrijednosti za morske biotoksine, dok dva uzastopna analitička rezultata ne budu ispod propisanih graničnih vrijednosti u skladu s člankom 63. stavkom 2. Uredbe 2019/627 ili dok rezultat jednog jedinog uzorkovanja ne bude ispod propisanih graničnih vrijednosti ukoliko postoje pouzdani podaci koji pokazuju da se toksičnost smanjuje, u skladu s člankom 63. stavkom 4. Uredbe 2019/627.
(2) Ukoliko su zadovoljeni uvjeti iz članka 63. stavka 2. Uredbe 2019/627 veterinarski inspektor Državnog inspektorata donosi rješenje u pisanom obliku kojim dozvoljava izlov i/ili sakupljanje u predmetnom području.
(3) Veterinarski inspektor Državnog inspektorata rješenja iz stavka 1 i 2. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom području i njegovim zonama, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
(4) Ukoliko se propisano sedmodnevno uzorkovanje vremenski podudara sa uzorkovanjem iz stavka 1. podstavka 2. točke c. ovoga članka uzima se jedan uzorak.
Postupanje veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju utvrđene prisutnosti i porasta broja fitoplanktona koji proizvodi toksine
Članak 14.
(1) Kada se u redovitom uzorku morske vode utvrdi porast broja fitoplanktona koji proizvodi toksine, iznad graničnih vrijednosti iz Priloga I koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio, veterinarski inspektor odmah po saznanju, donosi rješenje o uzorkovanju živih školjkaša na biotoksine unutar najmanje 72 sata nakon porasta toksičnog fitoplanktona.
(2) Ukoliko rezultat analize živih školjkaša nakon provedenog uzorkovanja iz stavka 1. ovoga članka prekoračuje granične vrijednosti za morske biotoksine veterinarski inspektor postupa sukladno odredbama članka 13. ovoga Pravilnika.
(3) Veterinarski inspektor rješenje iz stavka 1. i 2, ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u odnosnoj zoni/području, delegiranim tijelima, područnim obrtničkim komorama, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektoratate Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
IV. POSTUPAK OBAVJEŠTAVANJA O REZULTATIMA NALAZA UZORAKA S KLASIFICIRANIH PODRUČJA, ZATVARANJU I PONOVNOM OTVARANJU TE INFORMACIJAMA O REKLASIFIKACIJI PROIZVODNIH PODRUČJA ILI ZONA
Članak 15.
(1) Službeni i referentni laboratoriji koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana praćenja kakvoće mora i živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša (U daljnjem tekstu „Plan“), imaju obvezu:
- dostave elektroničkom poštom Izvješća o rezultatima pretraživanja uzoraka uzorkovanih u skladu s Planom i ugovorenim rokovima, voditeljima Službe veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata, Službi veterinarske inspekcije u središtu Državnog inspektorata i Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane te delegiranim tijelima.
- ukoliko je rezultat pretraživanja E. coli, u uzorku uzorkovanom u proizvodnoj zoni određenog mikrobiološkog razreda viši od onog propisanog za taj razred, te ukoliko je rezultat pretraživanja biotoksina, teških metala i PAHova nesukladan ili je utvrđen porast brojnosti toksičnih vrsta fitoplanktona, odmah obavijestiti elektroničkim putem voditelje Službe veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata, Službu veterinarske inspekcije u središtu Državnog inspektorata i Ministarstvo poljoprivrede – Upravu nadležnu za veterinarstvo i sigurnost hrane, a najkasnije 24 sata od završene pretrage dostaviti i Izvješće o rezultatima pretraživanja uz obvezu navoda u naslovu elektroničke poruke iz kojeg je razvidno da se radi o nesukladnom nalazu.
(2) Službeni laboratorij(i) obvezni su rezultate pretraga upisivati u bazu podataka.
(3) Subjekti u poslovanju s hranom dužni su pratiti i poštivati obavijesti o klasifikaciji proizvodnih područja, zona i područja za ponovno polaganje koje Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane objavljuje na svojim mrežnim stranicama.
V. SANITARNI PREGLED
Članak 16.
Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurava provođenje i izradu sanitarnog pregleda u skladu s člankom 56. Uredbe 2019/627.
VI. IZRADA, PROVEDBA I FINANCIRANJE PLANA PRAĆENJA KAKVOĆE MORA I ŽIVIH ŠKOLJKAŠA NA PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Članak 17.
Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane izrađuje Plan, temeljem članka 7. stavka 1. podstavka 4. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (»Narodne novine«, br. 52/21).
Članak 18.
(1) Uzorke živih školjkaša i morske vode za pretrage propisane Planom uzima veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u slučaju kada djelatnik službenog ili referentnog laboratorija u kojem se provode analize živih školjkaša i morske vode, uzima propisani uzorak, isti se smatra službenim uzorkom samo ako je uzorkovanju prisutan veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela.
(3) Uzorke živih školjkaša za pretrage propisane Planom koji se izlovljavaju ronjenjem ili alatima, veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela preuzima od ovlaštenika Povlastice za sakupljanje morskih organizama, nakon sakupljanja.
(4) Korisnici Dozvola za akvakulturu na proizvodnim područjima za uzgoj živih školjkaša dužni su za potrebe pretraga na parametre propisane Planom, u propisane dane omogućiti uzorkovanje živih školjkaša na propisanim monitoring točkama u proizvodnim područjima kao i postupati po Planu obzirom na vrstu i količinu koja se uzorkuje i dane uzorkovanja.
(5) Veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela prilikom uzorkovanja, odnosno preuzimanja uzorka u slučaju iz stavka 3. ovoga članka, popunjava zapisnik o uzorkovanju živih školjkaša.
(6) Uzorkovanje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika obavlja se u prisutnosti veterinarskog inspektora ili ovlaštenog veterinara delegiranog tijela, a pretrage obavljaju službeni i referentni laboratoriji koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana.
Članak 19.
(1) Troškove uzorkovanja, dostave do laboratorija i pretraga službenih uzoraka živih školjkaša i morske vode iz proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša propisane Planom snosi Ministarstvo poljoprivrede.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ovlaštenici Povlastice za sakupljanje morskih organizama koji izlovljavaju žive školjkaše u proizvodnim područjima za izlov živih školjkaša ronjenjem, snose troškove izlova živih školjkaša za potrebe pretraga na parametre propisane Planom.
VII. POSTUPANJE U SLUČAJU GOSPODARSKE NEAKTIVNOSTI U KLASIFICIRANOM PROIZVODNOM PODRUČJU, ZONI ILI PODRUČJU ZA PONOVNO POLAGANJE
ČLANAK 20.
(1) U slučaju gospodarske neaktivnosti uzgoja i stavljanja na tržište živih školjkaša, subjekti u poslovanju s hranom u roku od 15 dana od prestanka predmetne aktivnosti pisanim putem dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane zahtjev za zatvaranjem ili privremenim zatvaranjem klasificiranog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje.
(2) Kada službenom kontrolom ili drugom službenom aktivnosti veterinarski inspektor utvrdi da se na klasificiranom proizvodnom području, zoni ili području za ponovno polaganje ne provodi aktivnost uzgoja i stavljanja na tržište živih školjkaša, živih bodljikaša, živih plaštenjaka ili živih morskih puževa namijenjenih prehrani ljudi o istome obavještava Ministarstvo poljoprivrede - Upravu nadležnu za veterinarstvo i sigurnost hrane.
(3) U slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hranezatvara ili privremeno zatvara klasificirano proizvodno područje, zonu ili područje za ponovno polaganje uz prestanak redovitog uzorkovanja svih parametara navedenih u Planu, osim E. coli, teških metala i PAHova.
(4) Privremeno zatvaranje klasificiranog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje i prestanak redovitog uzorkovanja svih parametara navedenih u Planu, osim E. coli, teških metala i PAHova iz stavka 3. ovoga članka može trajati najduže 12 mjeseci.
(5) Po zaprimanju zahtjeva od strane subjekata u poslovanju s hranom za ponovnim otvaranjem privremeno zatvorenog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje, Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane elektroničkom poštom dostavlja službenom i referentnom laboratoriju koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana, nadležnom veterinarskom uredu i delegiranom tijelu, obavijest o ponovnom početku redovitog uzorkovanja na predmetnom području i otvaranju predmetnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje.
(6) Ukoliko subjekt u poslovanju s hranom prije isteka 12 mjeseci privremenog zatvaranja ne podnese zahtjev za ponovnim redovitim uzorkovanjem svih parametara predviđenih Planom, predmetno područje Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane zatvara i ono gubi mikrobiološku klasifikaciju.
(7) U slučaju dokaza da na nekom uzgojnom području nema poslovne aktivnosti duže od 12 mjeseci predmetno područje Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane zatvara i ono gubi mikrobiološku klasifikaciju.
(8) Dokazima da na nekom uzgojnom području nema poslovne aktivnosti iz stavka 7. ovoga članka smatraju se podaci dobiveni iz službenih evidencija Ministarstva poljoprivrede.
VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 21.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Pravilnik o posebnim pravilima organizacije i provedbe službenih kontrola koje se provode na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša („Narodne novine“ broj 82/14) i Pravilnik o mikrobiološkom razvrstavanju i postupku u slučaju onečišćenja živih školjkaša („Narodne novine“ broj 118/09) .
Članak 22.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 2. siječnja 2023. godine.
KLASA: 322-01/21-01/124
URBROJ: 525-10/0531-22-32
Zagreb, 16. veljače 2022.
Prilog I: Granične vrijednosti TOKSIČNIH FITOPLANKTONSKIH VRSTA
Na temelju članka 92. podstavka 4. i 9. Zakona o veterinarstvu („Narodne novine, br. 82/13, 148/13, 115/18 i 52/21), a u vezi s člankom 7. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja („ Narodne novine“ br. 52/21) , ministrica poljoprivrede donosi
PRAVILNIK
O MIKROBIOLOŠKOJ KLASIFIKACIJI I POSEBNIM PRAVILIMA HIGIJENE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA NA PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
I. OPĆE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuju:
- detaljna pravila postupanja u slučaju kada rezultati praćenja pokažu da nisu zadovoljene zdravstvene norme za žive školjkaše, žive bodljikaše, žive plaštenjake i žive morske puževe namijenjene prehrani ljudi
- detaljna pravila za mikrobiološku klasifikaciju proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša.
(2) Mikrobiološka klasifikacija iz stavka 1. podstavka 2. ovoga članka ne odnosi se na češljače, bodljikaše i morske puževe koji nisu filtratori.
(3) Ovim se Pravilnikom osigurava provedba Glave V. UREDBE KOMISIJE (EU) 2019/627 оd 15. ožujka 2019. o utvrđivanju ujednačenog praktičnog uređenja za provedbu službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi u skladu s Uredbom (EU) 2017/625 Europskog parlamenta i Vijeća i o izmjeni Uredbe Komisije (EZ) br. 2074/2005 u pogledu službenih kontrola, (Tekst značajan za EGP), ( SL L 131, 17. 5. 2019.), (u daljnjem tekstu: Uredba 2019/627).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 2.
Izrazi koji se koriste u ovome Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 3.
Za potrebe ovoga Pravilnika koriste se izrazi iz Uredbe (EZ) br. 853/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139 30. 4. 2004.), kako je posljednji puta izmijenjena Delegiranom Uredbom Komisije (EU) 2021/1374 оd 12. travnja 2021. o izmjeni Priloga III. Uredbi (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća o posebnim higijenskim zahtjevima za hranu životinjskog podrijetla (u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 853/2004).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 4.
Pojedini izrazi u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje:
1. „ Dozvola za akvakulturu “ – kako je određeno člankom 9. Zakona o akvakulturi („Narodne novine“, br. 130/17 , 111/18 i 144/20)
2. „ Preliminarno proizvodno područje “ je područje mora, ušća ili lagune na kojem se nalaze prirodna staništa živih školjkaša ili područje za uzgoj živih školjkaša u kojem se provodi postupak službenog uzorkovanja živih školjkaša u svrhu početne mikrobiološke klasifikacije
3. „ Probno vrijeme “ je vrijeme koje prethodi sezonskoj klasifikaciji
4. „ Redoviti uzorak “ je službeni uzorak uzet tijekom provođenja Plana praćenja kakvoće mora i živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša
5. „ Sanitarni pregled “ je pregled koji se provodi na postojećim proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša te onima za koje se predviđa takva namjena, a uključuje zahtjeve iz članka 56. Uredbe 2019/627
6. „ Zona “ je dio proizvodnog područja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
II. PREISPITIVANJA PODATAKA I MIKROBIOLOŠKA KLASIFIKACIJA PROIZVODNIH PODRUČJA I PODRUČJA ZA POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Razdoblje preispitivanja
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 5.
Razdoblje preispitivanja za klasificirana proizvodna područja iznosi posljednjih 12 mjeseci .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Početna mikrobiološka klasifikacija
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 6.
(1) Preliminarna proizvodna područja živih školjkaša klasificiraju se u mikrobiološke razrede temeljem rezultata najmanje 12 pretraženih službenih uzoraka mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša, uzorkovanih u pravilnim vremenskim razmacima u razdoblju ne kraćem od 12 mjeseci.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka moguće je na zahtjev subjekata u poslovanju s hranom, preliminarna proizvodna područja živih školjkaša, klasificirati u mikrobiološke razrede sukladno najvišem rezultatu pretraživanja uzoraka mesa i međuljušturne tekućine živih školjkaša na E. coli, dobivenom tijekom šest mjeseci provedenog uzorkovanja koje je obavljano u pravilnim razmacima od dva tjedna i ukoliko se tijekom sanitarnog pregleda nisu utvrdili značajni izvori onečišćenja.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Mikrobiološka klasifikacija i reklasifikacija proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 7.
(1) U skladu sa člankom 24. stavkom 1. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja , Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane mikrobiološki klasificira proizvodna područja, njihove zone i područja za ponovno polaganje, uzimajući u obzir rezultate posljednjih 12 redovitih uzorkovanja iz razdoblja preispitivanja.
(2) Proizvodna područja, njihove zone i područja za ponovno polaganje živih školjkaša koje imaju više točaka uzorkovanja klasificiraju se na temelju nepovoljnijeg rezultata.
( 3) Proizvodno područje, njegove zone i područja za ponovno polaganje mogu se klasificirati u razred A izostavljajući rezultate jednokratnog onečišćenja > 700 ≤ 46000 E. coli koje je potvrđeno sukladnim nalazima za trenutnu klasifikaciju područja, dodatnim dvokratnim uzorkovanjem 10. i 14. dana od dana uzimanja redovitog uzorka čiji je nalaz bio nesukladan.
(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, na zatvorenom klasificiranom proizvodnom području ili njegovim zonama te područjima za ponovno polaganje na kojima se tijekom vremena preispitivanja nisu redovito uzimali mjesečni uzorci iz razloga njihove poslovne neaktivnosti, za njihovo ponovno otvaranje u obzir se uzimaju minimalno 12 posljednjih rezultata redovitih uzoraka dobivena tijekom 36 mjeseci od čega najmanje 3 uzorka moraju biti uzeta u posljednja 3 mjeseca prije klasifikacije.
(5) Sezonska klasifikacija proizvodnog područja ili njegovih zona te područja za ponovno polaganje dodjeljuje se nakon najmanje 36 mjesečnih rezultata koji pokazuju jasan sezonski trend.
(6) Klasifikacija iz stavka 5. ovoga članka traje najmanje 3 mjeseca u kojima se proizvodna područja ili njegove zone mogu klasificirati kao razred A ili B za jedan dio godine i B ili C za drugi dio godine.
(7) Klasifikaciji iz stavka 5. ovoga članka prethodi probno vrijeme u trajanju od mjesec dana u slučaju klasificiranja razreda B u A odnosno C u B.
(8) U probnom vremenu rezultati pretraga moraju biti u skladu s vrijednostima višeg razreda u koji se područje sezonski klasificirana.
(9) Reklasifikaciju nakon nalaza nesukladnih za razred u koji je određeno proizvodno područje, njegove zone ili područje za ponovno polaganje klasificirano, obavlja Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
III. POSTUPANJA U SLUČAJU NESUKLADNIH NALAZA NA KLASIFICIRANIM PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanja veterinarskog inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na A klasificiranim proizvodnim područjima, zonama i područjima za ponovno polaganje
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 8.
(1) Kada se na proizvodnom području, zoni i području za ponovno polaganje klasifikacijskog razreda A utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za predmetni razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava o nalazu elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području, zoni i području za ponovno polaganje, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo i područne obrtničke komore, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim naređuje:
a) u slučaju da se vrijednost nesukladnog nalaza kreće u rasponu između >230 do ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine, ako takav rezultat u proteklih 12 mjeseci nije bio zabilježen ili je zabilježen samo jednom, obvezu pročišćavanja, prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje ili ponovno polaganje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
b) u slučaju prvog rezultata > 700 ≤ 46000 E. coli koji nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci, dvokratno dodatno uzorkovanje 10 i 14 dana od dana uzimanja redovitog uzorka nesukladnog rezultata, uz obvezu pročišćavanja, prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje ili ponovno polaganje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, ako je nesukladan rezultat bio > 700 ≤ 4600 E. coli, ili ako je nesukladan rezultat bio > 4600 ≤ 46000 E. coli, ponovno polaganje ili preradu živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
c) u slučaju da vrijednost nesukladnog nalaza prelazi vrijednost od 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine privremeno zatvara proizvodno područje zonu ili područje za ponovno polaganje
d) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan uzorkovanja i do dana izdavanja rješenja iz podstavka a., b. i c. ovoga stavka.
(2) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. podstavka 2. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom proizvodnom području, zoni ili području za ponovno polaganje, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanja Ministarstva poljoprivrede – Uprave nadležne za veterinarstvo i sigurnost hrane u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na A klasificiranim proizvodnim područjima, zonama i područjima za ponovno polaganje
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 9.
(1) U slučaju trećeg nesukladnog rezultata > 230 ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježenog unutar 12 mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u B razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
(2) U slučaju nesukladnosti barem jednog od rezultata uzorkovanja iz članka 8. stavka 1. podstavka 2. točke b) ovoga Pravilnika Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u odgovarajući razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
(3) Ukoliko su rezultati oba uzorka iz članka 8. stavka 1. podstavka 2. točke b) ovoga Pravilnika u okviru propisanog za mikrobiološki razred A, rezultat redovnog uzorkovanja smatra se incidentnim onečišćenjem, te ga Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane isključuje iz razdoblja preispitivanja.
(4) Isključivanje rezultata iz stavka 2. ovoga članka moguće je primijeniti samo jednom unutar 12 mjeseci.
(5) Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane, bez odgađanja, dostavlja voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata elektroničkom poštom informaciju da je na predmetnom proizvodnom području ili zoni rezultat > 230 do ≤ 700 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježen manje od dva puta u proteklih 12 mjeseci te radi li se o slučaju prvog rezultata > 700 E. coli koji nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanja veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na B klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 10.
(a) Kada se na proizvodnom području ili zoni klasifikacijskog razreda B utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za B razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području, zoni, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo, područne obrtničke komore, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim naređuje:
a) u slučaju prvog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine , i jedinog zabilježenog u proteklih 12 mjeseci, obvezu ponovnog polaganja ili prerade živih školjkaša metodama kojima se uklanja mikrobiološko onečišćenje isključivo u objektima koji se nalaze na teritoriju Republike Hrvatske, do slijedećeg redovitog sukladnog rezultata ili reklasifikacije
b) u slučaju da vrijednost nesukladnog nalaza prelazi vrijednost od 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine privremeno zatvaranje proizvodnog područja ili zone
c) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan redovitog uzorkovanja i do dana izdavanja predmetnog rješenja.
(2) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom proizvodnom području ili zoni, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima, delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanja Ministarstva poljoprivrede – Uprave nadležne za veterinarstvo i sigurnost hrane u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na B klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 11.
(1) Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane, bez odgađanja, dostavlja voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata elektroničkom poštom informaciju o pojavi prvog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine koji na predmetnom proizvodnom području ili zoni nije zabilježen unutar posljednjih 12 mjeseci.
(2) U slučaju drugog nesukladnog rezultata > 4600 ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine zabilježenog unutar posljednjih 12 mjeseci Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane reklasificira proizvodno područje ili zonu u C razred i o tome objavljuje obavijest na svojim mrežnim stranicama te elektroničkom poštom obavještava voditelje Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata i delegirana tijela.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanja veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih nalaza E. coli na C klasificiranim proizvodnim područjima i zonama
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 12.
(1) Kada se na proizvodnom području ili zoni klasifikacijskog razreda C utvrdi rezultat E. coli iznad propisanog za C razred, veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u predmetnom proizvodnom području ili zoni, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegirana tijela, nadležni Zavod za javno zdravstvo, područne obrtničke komore i Ministarstvo unutarnjih poslova – Pomorsku policiju, o čemu sastavlja službenu zabilješku.
- donosi najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti rješenje u pisanom obliku kojim:
a) privremeno zatvara proizvodno područje ili zonu
b) opoziva s tržišta sve pošiljke živih školjkaša sakupljenih i otpremljenih na dan uzorkovanja i do dana izdavanja predmetnog rješenja.
(2) po zaprimanju tri redovita mjesečna nalaza čiji rezultat je ≤ 46000 E. coli u 100 g. mesa i međuljušturne tekućine veterinarski inspektor rješenjem otvara proizvodno područje ili zonu.
(3) Veterinarski inspektor rješenja iz stavka 1. podstavka 2., i stavka 2. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom području ili zoni, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanje veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju nesukladnih rezultata biotoksina u uzorcima živih školjkaša
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 13.
(1) Kada se u redovitom uzorku živih školjkaša utvrdi vrijednost rezultata pretrage koje prekoračuju granične vrijednosti za morske biotoksine veterinarski inspektor:
- odmah po saznanju obavještava elektroničkom poštom ili telefonom registrirane proizvođače i sakupljače u odnosnoj zoni/području, odgovorne osobe u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegirana tijela, o čemu sastavlja službenu zabilješku
- donosi rješenje u pisanom obliku najkasnije 24 sata od zaprimanja obavijesti o prekoračenju granične vrijednosti za morske biotoksine u mesu živih školjkaša, kojim naređuje:
a) zatvaranje predmetnog proizvodnog područja i njegovih zona u skladu s člankom 62. stavkom 1. Uredbe 2019/627
b) povlačenje i po potrebi opoziv s tržišta svih pošiljaka živih školjkaša s predmetnog proizvodnog područja i njegovih zona, sakupljenih i otpremljenih na dan redovitog uzorkovanja i dane do izdavanja predmetnog rješenja
c) uzorkovanja živih školjkaša radi pretrage na biotoksine u mesu živih školjkaša u predmetnom području, u razmaku od najmanje 72 sata od uzorkovanja redovitog uzorka čiji je rezultat prekoračio granične vrijednosti za morske biotoksine, dok dva uzastopna analitička rezultata ne budu ispod propisanih graničnih vrijednosti u skladu s člankom 63. stavkom 2. Uredbe 2019/627 ili dok rezultat jednog jedinog uzorkovanja ne bude ispod propisanih graničnih vrijednosti ukoliko postoje pouzdani podaci koji pokazuju da se toksičnost smanjuje, u skladu s člankom 63. stavkom 4. Uredbe 2019/627.
(2) Ukoliko su zadovoljeni uvjeti iz članka 63. stavka 2. Uredbe 2019/627 veterinarski inspektor Državnog inspektorata donosi rješenje u pisanom obliku kojim dozvoljava izlov i/ili sakupljanje u predmetnom području.
(3) Veterinarski inspektor Državnog inspektorata rješenja iz stavka 1 i 2. ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u predmetnom području i njegovim zonama, odgovornim osobama u odobrenim centrima za pročišćavanje i otpremnim centrima te delegiranim tijelima, nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, područnim obrtničkim komorama, Ministarstvu unutarnjih poslova – Pomorskoj policiji, ribarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane .
(4) Ukoliko se propisano sedmodnevno uzorkovanje vremenski podudara sa uzorkovanjem iz stavka 1. podstavka 2. točke c. ovoga članka uzima se jedan uzorak.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Postupanje veterinarskih inspektora Državnog inspektorata u slučaju utvrđene prisutnosti i porasta broja fitoplanktona koji proizvodi toksine
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 14.
(1) Kada se u redovitom uzorku morske vode utvrdi porast broja fitoplanktona koji proizvodi toksine, iznad graničnih vrijednosti iz Priloga I koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio, veterinarski inspektor odmah po saznanju, donosi rješenje o uzorkovanju živih školjkaša na biotoksine unutar najmanje 72 sata nakon porasta toksičnog fitoplanktona.
(2) Ukoliko rezultat analize živih školjkaša nakon provedenog uzorkovanja iz stavka 1. ovoga članka prekoračuje granične vrijednosti za morske biotoksine veterinarski inspektor postupa sukladno odredbama članka 13. ovoga Pravilnika.
(3) Veterinarski inspektor rješenje iz stavka 1. i 2, ovoga članka dostavlja proizvođačima i sakupljačima u odnosnoj zoni/području, delegiranim tijelima, područnim obrtničkim komorama, voditeljima Službi veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata te Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
IV. POSTUPAK OBAVJEŠTAVANJA O REZULTATIMA NALAZA UZORAKA S KLASIFICIRANIH PODRUČJA, ZATVARANJU I PONOVNOM OTVARANJU TE INFORMACIJAMA O REKLASIFIKACIJI PROIZVODNIH PODRUČJA ILI ZONA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 15.
(1) Službeni i referentni laboratoriji koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana praćenja kakvoće mora i živih školjkaša na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša (U daljnjem tekstu „Plan“), imaju obvezu:
- dostave elektroničkom poštom Izvješća o rezultatima pretraživanja uzoraka uzorkovanih u skladu s Planom i ugovorenim rokovima, voditeljima Službe veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata, Službi veterinarske inspekcije u središtu Državnog inspektorata i Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane te delegiranim tijelima .
- ukoliko je rezultat pretraživanja E. coli, u uzorku uzorkovanom u proizvodnoj zoni određenog mikrobiološkog razreda viši od onog propisanog za taj razred, te ukoliko je rezultat pretraživanja biotoksina, teških metala i PAHova nesukladan ili je utvrđen porast brojnosti toksičnih vrsta fitoplanktona, odmah obavijestiti elektroničkim putem voditelje Službe veterinarske inspekcije Područnih ureda Državnog inspektorata, Službu veterinarske inspekcije u središtu Državnog inspektorata i Ministarstvo poljoprivrede – Upravu nadležnu za veterinarstvo i sigurnost hrane , a najkasnije 24 sata od završene pretrage dostaviti i Izvješće o rezultatima pretraživanja uz obvezu navoda u naslovu elektroničke poruke iz kojeg je razvidno da se radi o nesukladnom nalazu.
(2) Službeni laboratorij(i) obvezni su rezultate pretraga upisivati u bazu podataka.
(3) Subjekti u poslovanju s hranom dužni su pratiti i poštivati obavijesti o klasifikaciji proizvodnih područja, zona i područja za ponovno polaganje koje Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane objavljuje na svojim mrežnim stranicama.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
V. SANITARNI PREGLED
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 16.
Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurava provođenje i izradu sanitarnog pregleda u skladu s č lankom 56. Uredbe 2019/627.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
VI. IZRADA, PROVEDBA I FINANCIRANJE PLANA PRAĆENJA KAKVOĆE MORA I ŽIVIH ŠKOLJKAŠA NA PROIZVODNIM PODRUČJIMA I PODRUČJIMA ZA PONOVNO POLAGANJE ŽIVIH ŠKOLJKAŠA
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 17.
Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane izrađuje Plan, temeljem članka 7. stavka 1. podstavka 4. Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja (»Narodne novine«, br. 52/21).
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 18.
(1) Uzorke živih školjkaša i morske vode za pretrage propisane Planom uzima veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u slučaju kada djelatnik službenog ili referentnog laboratorija u kojem se provode analize živih školjkaša i morske vode, uzima propisani uzorak, isti se smatra službenim uzorkom samo ako je uzorkovanju prisutan veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela.
(3) Uzorke živih školjkaša za pretrage propisane Planom koji se izlovljavaju ronjenjem ili alatima, veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela preuzima od ovlaštenika Povlastice za sakupljanje morskih organizama, nakon sakupljanja.
(4) Korisnici Dozvola za akvakulturu na proizvodnim područjima za uzgoj živih školjkaša dužni su za potrebe pretraga na parametre propisane Planom, u propisane dane omogućiti uzorkovanje živih školjkaša na propisanim monitoring točkama u proizvodnim područjima kao i postupati po Planu obzirom na vrstu i količinu koja se uzorkuje i dane uzorkovanja.
(5) Veterinarski inspektor ili ovlašteni veterinar delegiranog tijela prilikom uzorkovanja, odnosno preuzimanja uzorka u slučaju iz stavka 3. ovoga članka, popunjava zapisnik o uzorkovanju živih školjkaša.
(6) Uzorkovanje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika obavlja se u prisutnosti veterinarskog inspektora ili ovlaštenog veterinara delegiranog tijela, a pretrage obavljaju službeni i referentni laboratoriji koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 19.
(1) Troškove uzorkovanja, dostave do laboratorija i pretraga službenih uzoraka živih školjkaša i morske vode iz proizvodnih područja i područja za ponovno polaganje živih školjkaša propisane Planom snosi Ministarstvo poljoprivrede.
(2) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ovlaštenici Povlastice za sakupljanje morskih organizama koji izlovljavaju žive školjkaše u proizvodnim područjima za izlov živih školjkaša ronjenjem, snose troškove izlova živih školjkaša za potrebe pretraga na parametre propisane Planom.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
VII. POSTUPANJE U SLUČAJU GOSPODARSKE NEAKTIVNOSTI U KLASIFICIRANOM PROIZVODNOM PODRUČJU, ZONI ILI PODRUČJU ZA PONOVNO POLAGANJE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
ČLANAK 20.
(1) U slučaju gospodarske neaktivnosti uzgoja i stavljanja na tržište živih školjkaša, subjekti u poslovanju s hranom u roku od 15 dana od prestanka predmetne aktivnosti pisanim putem dostavljaju Ministarstvu poljoprivrede – Upravi nadležnoj za veterinarstvo i sigurnost hrane zahtjev za zatvaranjem ili privremenim zatvaranjem klasificiranog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje.
(2) Kada službenom kontrolom ili drugom službenom aktivnosti veterinarski inspektor utvrdi da se na klasificiranom proizvodnom području, zoni ili području za ponovno polaganje ne provodi aktivnost uzgoja i stavljanja na tržište živih školjkaša, živih bodljikaša, živih plaštenjaka ili živih morskih puževa namijenjenih prehrani ljudi o istome obavještava Ministarstvo poljoprivrede - Upravu nadležnu za veterinarstvo i sigurnost hrane.
(3) U slučaju iz stavka 1. i 2. ovoga članka Ministarstvo poljoprivrede – Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane zatvara ili privremeno zatvara klasificirano proizvodno područje, zonu ili područje za ponovno polaganje uz prestanak redovitog uzorkovanja svih parametara navedenih u Planu, osim E. coli, teških metala i PAHova.
(4) Privremeno zatvaranje klasificiranog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje i prestanak redovitog uzorkovanja svih parametara navedenih u Planu, osim E. coli, teških metala i PAHova iz stavka 3. ovoga članka može trajati najduže 12 mjeseci.
(5) Po zaprimanju zahtjeva od strane subjekata u poslovanju s hranom za ponovnim otvaranjem privremeno zatvorenog proizvodnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje, Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane elektroničkom poštom dostavlja službenom i referentnom laboratoriju koji provode laboratorijske pretrage za potrebe provedbe Plana, nadležnom veterinarskom uredu i delegiranom tijelu, obavijest o ponovnom početku redovitog uzorkovanja na predmetnom području i otvaranju predmetnog područja, zone ili područja za ponovno polaganje.
(6) Ukoliko subjekt u poslovanju s hranom prije isteka 12 mjeseci privremenog zatvaranja ne podnese zahtjev za ponovnim redovitim uzorkovanjem svih parametara predviđenih Planom, predmetno područje Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane zatvara i ono gubi mikrobiološku klasifikaciju.
(7) U slučaju dokaza da na nekom uzgojnom području nema poslovne aktivnosti duže od 12 mjeseci predmetno područje Ministarstvo poljoprivrede - Uprava nadležna za veterinarstvo i sigurnost hrane zatvara i ono gubi mikrobiološku klasifikaciju.
(8) Dokazima da na nekom uzgojnom području nema poslovne aktivnosti iz stavka 7. ovoga članka smatraju se podaci dobiveni iz službenih evidencija Ministarstva poljoprivrede.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 21.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti Pravilnik o posebnim pravilima organizacije i provedbe službenih kontrola koje se provode na proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje živih školjkaša („Narodne novine“ broj 82/14) i Pravilnik o mikrobiološkom razvrstavanju i postupku u slučaju onečišćenja živih školjkaša („Narodne novine“ broj 118/09) .
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Članak 22.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 2. siječnja 2023. godine.
KLASA: 322-01/21-01/124
URBROJ: 525-10/0531-22-32
Zagreb , 16. veljače 2022.
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede
Prilog I: Granične vrijednosti TOKSIČNIH FITOPLANKTONSKIH VRSTA
Naziv vrste
Tip toksičnosti
Toksin
Granična vrijednost
br. stanica m -2
Granična vrijednost
br. stanica L -1
DIJATOMEJE
Pseudo-nitzschia spp.
ASP
DA
6 000 000
1 000 000
DINOFLAGELATI
Red: Prorocentrales
Prorocentrum lima
DSP
OA, DTX1, DTX2
5 000
500
Prorocentrum cordatum
VSP, DSP
venerupin
1 000 000
500 000
Prorocentrum spp. (bentoski)
DSP
5 000
500
Red: Gymnodiniales
Gymnodinium catenatum
PSP
STX, GTX2,GTX3,
b toksini, c toksini
5 000
500
Karenia spp.
NSP
brevetoxins
5 000
500
Red: Dinophysiales
Dinophysis acuminata
DSP
OA, DTX1, DTX3, PTX2, secoacido
9900
500
Dinophysis acuta
DSP
OA, DTX1, DTX2, PTX2, PTX11
9900
500
Dinophysis caudata
DSP
OA
9900
500
Dinophysis fortii
DSP
OA, DTX1, DTX2
9900
500
Dinophysis infundibulum
DSP
PTX2
9900
500
Dinophysis ovum
DSP
OA
9900
500
Dinophysis sacculus
DSP
OA
9900
500
Dinophysis tripos
DSP
DTX1
9900
500
Dinophysis spp.
DSP
9900
500
Phalacroma mitra
DSP
OA
9900
500
Phalacroma rotundatum
DSP
DTX1
9900
500
Red: Gonyaulacales
Alexandrium minutum
PSP
STX, neoSTX, GTX1, GTX2, GTX4
10 000
500
Alexandrium ostenfeldii
PSP, SST
GTX2, GTX3, B2, C1, C2, spirolidi
10 000
500
Alexandrium tamarense
PSP
C3+C4, C1+C2, GTX1, GTX4
10 000
500
Alexandrium taylorii
PSP
STX, neoSTX, dcSTX, GTX2, GTX3, GTX4, GTX5, GTX6,
10 000
500
Alexandrium spp.
PSP
10 000
500
Gonyaulax spinifera
DSP
YTX
1 000 000
10 000
Lingulodinium polyedrum
DSP
YTX
1 000 000
10 000
Ostreopsis ovata
Palytoxin, ovatoksini a,b,c,d,e
5 000
Ostreopsis spp.
CFP?
Palytoxin
5 000
Protoceratium reticulatum
DSP
YTX
10 000
Red: Dinophyceae incertae sedis
Amphidomataceae
Azadinium spp.
azaspiracidi
50 000
RAFIDOFICEJE
Chatonella spp.
NSP
brevetoksin
5 000-10 000
Komentirate u ime: Ministarstvo poljoprivrede